Pages

Thursday, December 30, 2010

Pendek Jek...

Salam.
PETANG ni aku balik kampung. Muge di kampung idea aku akan melimpah ruah.. Amin..
Penjejak Mimpi - takde idea dowh.. :(

Yippi! Akhirnya Aku Berjaya

Salam.
AT last lepas berhempas pulas.. restart... refresh berkali-kali pc ni... lepas minum-minum.. berjaye juge aku mengapdet SKT aku dalam HRMIS ni. Yippi!!
Da anto pon pade PPP... at least seksa aku da lepas....
Penjejak Mimpi - nak kene setel mende lain la nih...

I Hate You!!!

Salam.
AKU bencikan ko HRMIS! Dari pagi tadi aku duk ngadap pc kat opis ni nak setelkan SKT dalam HRMIS ni tapi die duk 'hang' kat 'pegwai yang dinilai'.. Ape kes nie? I hate you, HRMIS!!
Penjejak Mimpi - sape suh buat keje las minit? Padan muke ko Cik PM!

Jumaat Ni Cuti?

Salam.
DALAM keb tadi driver tu bagitau aku yang esok; Jumaat diisytiharkan cuti umum sempena meraikan kejayaan Malaysia menewaskan Indonesia dalam perlawanan bolasepak Piala AFF Suzuki malam tadi. Dalam berite radio tadi aku dengar. Tapi malangnye wat mase ni aku tak leh nak mengesahkan sebab berite tu dalam bahase tamil! Aku tak paham so korang pepandai le bace brite online lain ye.. Ngeee..
Terkini:
Esok memang cuti umum. Yippi!!!
Penjejak Mimpi - Nak kene kensel dalam buku cuti nih... :)

Wednesday, December 29, 2010

Masih Ada Yang Budiman.. :)

Salam.
TIME aku bersesak-sesak nak masuk dalam komuter petang tadi ade la skali sepasang suami isteri dengan anak kecik. Si emak pegang baby dan hubby die lak duk angkut stroller. Dalam berebut-rebut tu sefamily ni dapat masuk komuter tapi berdiri sebab macam bese la komuter tu kan slalu penuh dan sendat macam sadin? Tapi tak lame kemudian de sorang insan budiman ni kasik tempat duduk die kat si emak. Ok, ati aku berkate "sungguh budiman kamu..".
Tak lame lepas tu mase komuter benti kat KL Sentral ade lagi sorang insan budiman kasik tempat duduk die kat sorang uncle. Again, ati aku berkate-kate lagi "orait, kamu pun sungguh budiman orang muda.." (<-- stetmen macam filem lak).. Ngeee... Ermm.. masih de orang budiman rupenye kat Malaysia nie.. :)
Moral of the story: kasik la tempat duduk korang pade orang yang memerlukan. Korang kan masih kuat dan gagah untuk berdiri?
Penjejak Mimpi - suke tengok gelagat orang. Ade ilmu sebenonye di sekeliling kite kalo betul-betul kite memerhati...

Malaysia Juara Baru!!

Salam.
YES, akhirnye Malaysia menjadi juare Piala AFF Suzuki untuk tahun 2010. Walaupon tewas 2-1 tapi aggregat ialah 4-2. Tahniah Malaysia!
Keputusan:
1. Juara: Malaysia
2. Naib: Indonesia
3. Penjaring terbanyak: Mohd Safee Sali (Malaysia)
4. Pemain terbaik: Firman Utina (Indonesia)
Pergh!! siap de bunge api lagi kat area umah aku ni.. :) Tahniah skali lagi kat team Malaysia.
Penjejak Mimpi
- da buleh tido.. :)

Kemanakah Kau Menghilang?

Salam.
DAH 2 malam aku macam ni. Duk asik mengadap netbuk tapi masih tak jumpe die. Aku pon tak tau kenape dan kemane die da pegi? Majuk dengan aku ke? Marah ke? "Awak.. kalo saye da kasi awak marah saye minte maaf... Saye de wat salah ke?" Puas aku pikir.. puas aku analisa.. puas aku tanye pade diri aku sendiri tapi masih tak jumpe jawapan.. Ya Allah, tolong aku.. bantu aku.. aku rindukan die.. aku perlukan die... Jangan kau amik die dariku.. Jangan biarkan aku sendirian di depan netbuk ni menaip sesuatu yang mengarut.. Oh idea... kemanekah kau menghilang?? Kembalilah pade ku.. Datanglah kepadeku...
Penjejak Mimpi - aku lak yang berdebar-debar depan tivi ni...

Siapakah?

Salam.
SIAPEKAH juare baru perlawanan bola sepak malam ni yang sedang berlangsung di Stadium Gelora Bung Karno antare Indonesia dan Malaysia? Siapekah yang akan menggenggam piala AFF Suzuki? Siapekah yang bakal menjadi penerime gelaran penjaring terbanyak? Kite tunggu ajek.. Masih ade mase 60 minit lagi untuk Malaysia bergelar juare. Wat mase ni nampak macam Indonesia mengusai permainan. Pe pon, muge Malaysia menang. Amin..
Penjejak Mimpi - mate da ngantuk tapi nak tengok final nie..

Yeah!! Aku Kembali...

Salam.
AKU kembali mengganas!! Muahahahaha... (<-- yo yo oh jek). Windu lak bile tak mencoretkan sesuatu kat blog 'tersayang' aku nih. Pagi ni aku agak kesibukan sket. Tetibe jek memacam mende aku nak kene setel. Tak paham betui. Memule kene amend drawing pojek Geosains & Mineral kat Pahang tu. Tengah-tengah diskas, nak kene fax surat kat pejabat tapak lak. Pastu nak kene jumpe PA pade PPR lak. Naseb baik gune lif nak ke pejabat PA tu.. kalo tak sah-sah aku akan kurus. Hehehehe.. Da amend.. da plot... tup-tup kate tak yah lak. State ejas sendiri drawing tu. Amende la.. :(
Memule mase kene amend drawing tu aku rase angin satu badan jek.. kat tapak; bangunan da siap atau tak siap aku tak pasti sebenonye sebab aku bukan jage site.. kalo tak siap lagi pon aku tak pasti bape persen progres die tapi takkan le nak suh HQ gak yang amend mende ni? Alah, ciput jek perubahan die. Suh je la konsultan buat. Sofkopi aku da bagi lame dah.. sejak zaman tok kaduk dulu nun.. (<-- nampak sangat aku menipu.. Ngeeee). Tak la selame tu tapi kalo tak silap awal tahun ni dowang da dapat sofkopi drawing ni. Ejas la sendiri. Kalo setakat nak tambah 4 soket tu "small the pieces" la.. Pejam mate sebelah jek buleh setel. Pastu kat legend tu campur bahagi dah dapat TCL dan MD nye. Kuantiti DB die menten. Ape yang susahnye? Bukannye dowang minte isolator sampai ko kene wat sub-board baru dan nak kene pikir lak nak tarik ke main-board yang mane satu. Ntah pape jek aku rase..
Tapi tu lah.. keje aku ni macam ni lah.. pojek da lame tender ade gak lagi nak kene amend. Memang bosan tahap cipan.. Aku ni bukan ape.. cume aku jenis malas nak wat keje yang same berkali-kali. Letih!! Tapi pe nak buek.. sabor aje lah...
Penjejak Mimpi
- kan sabar tu separuh daripade iman?

Tuesday, December 28, 2010

Sengal Ubi

Salam.
AKU da tercongok depan netbuk ni rasenye da dekat 2 jam lebih. Duk asik BW ke blog orang lain. Cube nak menulis sesuatu tapi ntah tetibe jek otak aku ni blank!! Oh no!! Takkan aku da kering idea kot? Aku cube perah idea demi satu entri tapi ni hasilnye... Satu entri yang hanye mengandungi 77 patah perkataan dan tidak bermakne ape-ape. Cume coretan sengal dari sorang Penjejak Mimpi...
Penjejak Mimpi - apekah maknenye sume ni?

Nak Bodek Ya??

Salam.
UJUNG-ujung tahun ni untuk sesape orang gomen tu ini le mase untuk hangpa isi borang SKT; yang manual tu.. Mane-mane ministry/jabatan yang da implement HRMIS, kene isi la SKT dalam HRMIS tu (<-- for info aku sampai skang tak isi lagik SKT dalam HRMIS tu. Tak paham aku der..).
Then... time-time ginilah akan kua stetmen dari 2 kelompok:
1) 'sumbody' to 'nobody' --> "ko jage-jage sket.. ujung tahun ni.. kang aku kasik markah sket baru ko tau.."
2) 'nobody' to 'nobody' (<-- sesame rank la tu) --> "ujung tahun ni kene la tunjuk rajin sket.. kalo tak markah SKT tak tinggi beb.."
Persoalan aku untuk kelompok (1) ialah "nape de unsur ugutan? Kalo staf ko layak dapat markah tinggi, kasik le tinggi. Kalo mamat/minah tu memang bermasalah dan tidak perform well, ha.. pepandai ko lah nak kasik markah bape." Tak gitu?
Persoalan aku untuk kelompok (2) lak ialah "ooo.. tunggu ujung tahun baru ko nak wat keje la.. Bes tu slame ni ko wat ape? Duk asik berblogging jek macam Cik PM tu ye? Tak pon ko pretend je la sibuk padehal ko dok sibuk skodeng blog orang lain; pun macam Cik PM tu la?"
Hahahahaha.. betui kan? Inilah antare dialog-dialog yang akan atau memang kedengaran bile ujung-ujung tahun; time nak kene isi SKT.
Aku? Bukan nak cakap besar la kan cumenye aku slalu jawab kat bos aku gini "kalo you rase i layak dapat sket, i tak kisah dan kalo you rase i berhak dapat markah tinggi, i think i deserve it. Dan tolong wat penilaian dengan mengenepikan rase dendam dan prejudis pade i". Tu jawapan aku sambil gelak sebab bos aku cakap kat aku sambil gelak. Hahahaha... tak bleh blah betui jawapan aku tu kan? Erk! sebenonye word 'dendam' dan 'prejudis' tu aku saje jek tambah. Nak tengok pe jawapan die. Tapi die tak jawab pon. Die cume sengih cam kerang busuk!! Hahahahaha
Aku percaye dengan sepenuhnye ape aje yang kite buat, akan dapat balasan yang setimpal. Same thing goes to work. Kalo korang perform well this year, i think you really deserve to get an appreciation from her/him. If not, redha aje lah.. Dan jangan curi tulang atau tak serius wat keje tahun depan. Ekekekeke...
p/s Cik PM tu bukan Cik Penjejak Mimpi tau tapi Cik Perempuan Melayu.. Ngeeee
Penjejak Mimpi - tak main la kipas-kipas bos ni. Buang karan jek..

Gila Contest? Kemaruk Hadiah?

Salam.
AKU akui semenjak 2 menjak ni aku rajin join kontes atau ape-ape segmen yang dibuat oleh teman blogger lain. Dan hampir kesemuanye bukan disebabkan aku di'tag' oleh sesape (al-maklum aku bukan sape-sape) tapi secare tak sengaje aku jumpe mase aku skodeng blog blogger yang jadi follower aku (<-- perghh!! macam ramai siot follower aku nih) ataupon time aku BW kat mane-mane blog yang takde dalam bloglist aku. Kire cam kes terjah abang rambut ketak tu la. Cumenye korang tak tau rambut aku ketak ke tak, kan? Ngeee
Sebenonye aku join tu takde la sebab ape pon.. saje sonok-sonok. Nak dapat ramai kenalan. Tapi kalo da naseb baik dapat adiah untuk mane-mane contest atau giveaway tu, da kire bonus. If not, takde ape-ape la. Takde rase kecewa tak dapat ke.. tak menang ape-ape adiah ke.. Tak perlu ade pasan camtu.
Korang pon harapnye gitu gak. Aku yakin kite sume ade tujuan yang same; nak kenal dan menambahkan kenalan maya. Tu aje. Senang cakap saje nak hepi-hepi la. Jadikan kontes atau segmen tu sebagai platform untuk mencari kenalan, menambah ilmu (ilmu yang baik-baik ajek tau) serta berkongsi idea dan pengalaman.
So korang lepas ni jangan le bosan lak bile bukak blog aku ni, duk asik kontes ataupon segmen berderet-deret. Ape, korang ingat senang ke nak cari idea menulis ni ha?
Penjejak Mimpi
- bertambah kenalan sejak rajin join kontes dan segmen.. :)

Jangan Merokok La Wei

Salam.
"ELLO encek.. ko ni tak reti membace ke atau tak reti nak interprete sign 'no smoking' tu? Bukan 1.. bukan 2.. tapi rasenye lebih dari 5 kat seluruh area kantin tu. Kalo tak reti, tanye. Aku leh gitau dan interprete sign tu untuk ko. Tak respek privasi orang lain betui! Duk sebelah orang lain tapi berkepul-kepul asak rokok kua dari mulut ko tuh. Pe kate kalo ko gi merokok jauh-jauh dari orang lain? Ko nak jahanamkan jantung ko, sila kan tapi jangan nak babitkan orang lain; orang yang tak bersalah!!"
Penjejak Mimpi
- rimas dengan orang yang tak reti bahase nih..

Takde Idea..

Salam.
ERMM.. aku takde idea sebenonye untuk 'dimuntahkan' dalam blog aku nih. Cume ati aku ni rase cam nak menulis sesuatu.. Tapi nak tulis ape ek?
Pagi ni aku hanye setelkan ape yang tercatat dalam 'blekberi' aku tu. Daripade 8 list, aku baru setelkan 5. Lagi 3 tu jap-jap lagi la aku buat kasi beres. Plan nak setelkan sume sebelum aku cuti Jumaat ni. Masuk tahun baru kene ade smangat baru. Aku tak berminat nak buat keje-keje yang sebelum-sebelum ni. Maksud aku keje yang tahun 2010 punye la..
Meja aku ni bertimbun dengan fail-fail dan ntah ape-ape lagik. Dengan nota kusus nye.. nota teknikal lagik. Ahh! busan betui. Ari ni kemas.. esok sepah balik. Tak cukup dengan kat lantai lagi fail-fail pojek. Aku rase meja aku ni tak cukup besar la.. Agak-agak korang meja besar mane baru sesuai untuk aku ni ha? Meja pengarah agaknye.. Hahahaha... berjinggut la ko nunggu cik PM oi.. tu la.. mak suh blaja rajin-rajin, ko tido time kelas.. ha skang ni.. dapat... jadilah ko sebagai "orang bukan sape-sape..".
Tapi, pade aku.. sape pon kite yang penting ialah moral dan integriti. 2 perkare tu kene jage. Tak kisahla ko somebody ke.. nobody ke.. tu yang kite kene pegang. Janganla pikir sebab ko somebody ko tak amik kisah pasal integriti tapi duk sibuk tekan kat nobody ni suh jage integriti.
p/s Janganlah nak jadi ketam; ajar anak jalan lurus tapi diri sendiri tersenget-senget berjalan...
Penjejak Mimpi - tersepit antare prinsip dan persahabatan. Kalo korang pilih yang mane?

Tanpa Sahabat Hidup Sunyi Sepi

Salam.
SAHABAT antare insan yang paling dekat di hati kite. Apabila berhadapan dengan sorang sahabat, kite mampu berkongsi ape saje. Tak ade rase malu yang bersise, segale rase dikongsi bersame, tidak kire sedih ataupon gembire. Menjadi sahabat kepade sorang insan biarlah berlandaskan kejujuran. Jangan sesekali wujud sebuah penipuan. Menjadi sahabat juge biarlah yang mendatangkan kebahagiaan bukan hanye membawe beban.
Namun biar sape pon sahabat kite, terimelah mereka seadanye. Percayelah tanpa sahabat hidup bakal sunyi. Andai ade yang salah, tegurlah dengan penuh berhemah; bukan dengan care meninggalkannye.
Sahabat bukan bebanan
- Mungkin kite pernah didatangi sorang sahabat yang terlalu banyak masalah. Kite mule berase rimas dan terbeban untuk mendengar segale luahan rasenye yang ade kale terlalu remeh dan berulang kali. Namun percayelah itu bukan bebanan buat kite, tetapi itulah ruang yang paling berharge untuk kite lebih mengenali sahabat kite.
Doa
- Kalau benar die sorang sahabat yang menyusahkan dan telalu membawe banyak beban, janganlah kite mengumpat dan mengejinye di belakang. Tetapi ikhlaskan hati berdoa kepade Allah moge kite diberikan kekuatan dan kesabaran untuk terus bersahabat dengannye serta berdoa moge die mampu menjadi sahabat yang akan membahagiekan kite kelak.
Ukhuwah
- Biarpon sering kali membawe beban, ingatlah jangan sesekali memutuskan persahabatan dengannye. Ini kerane ukhuwah itu terjadi dengan kehendak Allah.
Kite pon same saje
- Tak perlu kite anggap sahabat itu memberi beban. Kite pon ape kurangnye, ade mase terlupe karenah kite juge memberi beban buat sahabat. Secare sedar atau tidak itu lumrah dalam persahabatan.
Soal kembali - Sekirenye sorang sahabat pernah menyusahkan kite, cube imbas kembali; tidak pernahkah sekali pon kite menyusahkan dirinye? Fikir-fikirkanlah..
Penjejak Mimpi
- penah ilang sahabat dan penah percaye takde istilah sahabat dalam dunie ni.
Yang ade hanyelah pendustaan, pembohongan dan penipuan!! :(

Monday, December 27, 2010

Your URL Story Contest

Salam.
MEMALAM ni nak pektis jari jemari aku ni dalam menaip untuk
Your URL Story Contest. Soklan die senang jek. Die cume nak tau cane blogger tu dapat ilham untuk url blog memasing. Kalo de sesape yang ade domain sendirik tu pon, korang leh cite la sejarah silam cane leh dapat domain name tu.
Ok, url aku
http://penjejak-mimpi.blogspot.com. Hmmm... cane ek buleh dapat url cegitu? Lame dah sebenonye aku gune nickname 'Penjejak Mimpi' nih. Sebelum aku de blog lagik. Dulu aku suke cipte sajak dan di hujung sajak tu memang ade initial 'Penjejak Mimpi'. Akaun skype pun name ni gak. Sebenonye aku tak ingat sangat cane aku leh terpikir name ni. Memule tu aku de beli satu vcd lakonan Rosyam Nor yang bertajuk Berlari ke Langit. Dan aku rase cam simbolik giler word 'berlari ke langit' tu. Pastu ntah cane.. pikir punye pikir tetibe "popp" (<-- time ni korang bayangkan ade kuar asap sket la.. macam katun dalam tv tu) ade idea nak gune nickname Penjejak Mimpi. So aku decide nak terus gune name Penjejak Mimpi ni. Itulah sejarah dan latar belakang cane url blog aku ni tercipte.
Lagipon simboliknye name Penjejak Mimpi ni ade kene sket la dengan aku. Dalam idop ni aku nak menjejak mimpi-mimpi indah dan membahagiekan. Ala, korang pon same gak. Nak idup epi gak kan? Muge mimpi kite sume jadi kenyataan satu ari nanti, amin.
Ok, aku nak tag 1.
mawar puteh dan 2) lianalovekhairi
Nak tau detail? Sile skodeng kat
sini.
Penjejak Mimpi - berlari ke langit untuk menjejak mimpi-mimpi indah yang semakin jauh dariku..

Giveaway Eqbalzack Serba Satu

Salam.
SEDANG aku syok skodeng blog teman-teman lain, terjumpe satu blog ni yang menganjurkan satu giveaway. Go thru blog die.. Hmm.. syarat amat senang... adiah memang lumayan cume tunggu nasib ajek. Koh koh koh..
Sebelum jawab soklan, kite tengok dulu adiah die ape.. (<-- saje nak kasi semangat sket). Sumenye barangan IKEA. Jom tengok pe adiahnye...
Ni adiah tempat pertame - Table Lamp IKEA

10 adiah saguhati - Frame & Towel Table IKEA

Ok, da tengok? Da puas ati? Da de semangat? Kite tengok lak syarat-syaratnye.. :)

1. Jadi Followers eqbalzack.com. <-- bereh

2. Buat 1 entry bertajuk Giveaway eqbalzack "SERBA SATU" <-- pon bereh

3. Entry MESTI mengandungi banner di atas dan linkkan ke blog eqbalzack.com. <--bereh gok

4. Tag 1 (SATU) orang rakan blogger lain dan pastikan mereka tahu <-- yang ni aku nak tag lianalovekhairi
5. Tinggalkan link anda pada entry ini. <-- bereh

Tarikh tutup giveaway ni ialah 1.1.11 jam 1.11 pagi dan keputusan pon pade tarikh dan waktu yang same. Amacam? Senang tak? Kan aku da cakap senang jek. Skang ni hanye nasib jek. Kalo de luck, dapat le aku/korang salah satu adiah kat atas tu. If not, tetapkan iman.. gandekan usahe.. banyak-banyak bersabar.. joint segmen dan giveaway lain. Ok? :)

Penjejak Mimpi - lupe nak gi Reject Shop tadi.. :(

Kicap Pekat Berperisa Cicak

KANGAR: Selama sebulan ini, sebuah keluarga terdiri lapan orang di Taman Merpati di sini tidak menyangka keenakan makanan yang mereka nikmati menggunakan kicap soya pekat, rupa-rupanya bercampur bangkai cicak.
Bangkai cicak dalam kicap pekat yang turut mempunyai tanda sijil halal itu hanya disedari ketika keluarga tersebut menggunakannya untuk memasak nasi goreng kira-kira pukul 7 malam kelmarin.
Menurut Norazura Arip, 32, bangkai cicak sepanjang dua sentimeter itu tiba-tiba terkeluar dari botol kicap berkenaan ketika dia menuangkannya ke atas senduk untuk memasak nasi goreng.
"Saya menjerit kerana terkejut melihat ada cicak keluar dari botol kicap ini yang telah pun bertukar warna menjadi kehitaman.
"Ekoran itu, kami sekeluarga kini berasa loya-loya dan trauma setelah memikirkan selama sebulan ini kicap tersebut digunakan dalam masakan seharian kami," katanya kepada pemberita ketika ditemui di sini semalam.
Sumber: Kosmo
Penjejak Mimpi
- kembang tekak aku ni... :(

At last!! Yay!!

Salam.
AT last aku tersenarai gak di antare blog-blog yang popla. Ups!! tersilap. Verangan la pulok aku nih. Sori, terperasan jap. Ngeeee..

Blog aku tersenarai dalam pencarian 500 blog dalam segmen Enche Ben. Tak caya? Ce tengok no 145 tu.. Name sape? Detail kat sini.

Joint segmen tu atau tak.. tu tak pasti lagik. Tengok cane.. Kalo tak joint, aku sekadar park url blog aku tu je la..

Penjejak Mimpi
- badan ni panas balik.. Nak demam ke ni?

Adegan di Pagi Hari

Salam.
PAGI ni macam bese aku kua umah lepas subuh. Sedikit awal sebab bersiap awal. So sampai kat stesen lrt STAR Sentul Timur berlaku 2 adegan. Tak bes pon adegan-adegan tu. Saje nak menulis.
Adegan 1:
Kat stesen lrt tu ade sorang makcik jual kuih. Dekat seminggu lebih die berniage kat situ tapi baru pagi ni aku singgah. Saje nak tengok ape yang dijual. Sampai jek, die terus pomot "beli dik kuih. Singgit tige". Aku tanye karipap ape isinye so die jawab keledek. Then die menyambung lagi "adik rase la. Kalo tak sedap gitau makcik. Buleh makcik wat pembaikan". Aku jawab "ok" sambil senyum. Pastu die tanye lagi "kuih badak tak nak beli ke dik? Lembut jek makcik buat". Aku geleng pale. At last aku beli karipap tu RM2.
Komen aku: PR makcik tu sungguh bagus :)
Adegan 2:
Sampai kat stesen, aku terus swipe kad touch and go aku. Tapi aku tak leh lalu sebab palang die tak turun (<--maksudnye aku tak leh lalu la..). Then aku gi kaunter pastu kerani kaunter tu cakap kot-kot kad aku tu da expired lepas 30 ari. Hello, aku gune kad touch and go yang bese la kak. Bukan kad touch and go rapid tu. Balance pon ade lagi RM50 lebih. Dan suh aku beli tiket manual. Appa lak kakak kerani ni? Takkan aku nak beli tiket manual? Lagipon da deduct pon. So aku nak kua ikut pintu manual. Ler, mane nak masuk ni? Sume bermangge? Guard yang jage tu lak berdiri jauh dari situ. So aku da macam orang bodoh jek terdiri-diri kat situ. At least kerani tu panggil le guard tu. Appa da.. Naseb bek guard tu perasan dan cepat-cepat bukak pintu/pagar tiket season pass. Ntah pape jek aku rase.
Komen aku: Kalo pikir negatif, memang cam hampeh jek aku rase sistem laluan tiket otomatik kat lrt tu. Ye la, da deduct baki kad aku tapi tak leh lalu. Nak cepat langsung jadi lambat. Dah tu lak, guard tu apesal ko jenjalan lak? Duk la diam-diam tepi pintu/pagar manual tu.
Tapi kalo pikir positif, at least aku tau yang sebenonye pintu/pagar manual tu tak bermangge. Macam jek bermangge tapi tak. Dan aku da tau cane nak bukak pintu/pagar tu. Muahahahaha. So dalam soal ni aku pilih yang positif ajek. Takmo pikir yang negatif. Nanti hilang mood aku pepagi ni.
Korang jangan nak kutuk aku lak ye. Selame ni aku tak penah de masalah macam pagi tadi. So gimme a break, ok?
Penjejak Mimpi - Da rase pon karipap tu. Ermm... tak bape sedap la.. inti keledek die kering. Ermm.. nak gitau ke kat makcik tu esok?

Saya Blogger Kuala Lumpur

Salam.

TETIBE rase cam nak join segmen Kategori Sahabat Blogger Mengikut Negeri lak. Detailnye korang buleh gi kat sini.
Actually aku secare tak sengaje terjumpe entri ni mase tengah skodeng blog si Blogger Boy nih. Macam menarik le pulok. So pe kate kite sesame tengok pe soklan yang perlu dijawab oleh sume blogger yang berminat nak join segmen ni. Kite mulekan ye..

Bismillahirrahmanirrahim.. (<-- ishk!! macam nak bersyarah le pulok). Memule aku nak kenalkan diri aku. Ermm, aku dikenali dalam dunie blogging ni dengan name Penjejak Mimpi atau Cik PM. Dan biarkan aku dengan name tu ajek. Meaning to say korang panggil ajek aku si Penjejak Mimpi atau Cik PM.


Da hampir 6 tahun aku membanting tulang 4 kerat ni di KL demi sesuap nasi. Huhuhuhu... Kais pagi makan nasi lemak, kais tengah hari makan nasi campur dan kais malam makan nasi campur gak. Tapi kekadang layan gak nasi kerabu atau nasi kukus ayam berempah.

Wat mase ni aku masih single and available. Ade sesape yang single cam aku jugak? Lelaki la.. pompuan watpe? Aku ni wanita normal la.. Bukan bernafsu songsang tu.. Cis, tergedik lak aku ni. Ngeeee.... Bese la.. masalah hormon tak menentu semenjak due menjak nih..

Aku orang gomen. Keje ape? Aku ni kuli jek. Dalam erti kate yang lain aku ni orang yang tidak berpangkat.. orang kecil.. bukan sape-sape..


Sebelum ni aku kat Ipoh yang jugak kampung halaman aku. Erk!! nak kate kampung tak jugak sebab mak aku duk perumahan. (<-- ni le masalah yang aku akan alami bile orang lain tanye "tak balik kampung ke?" atau "kampung awak kat mane?" sebab aku terbayangkan kampung tu macam keadaan dulu-dulu; macam filem dulu-dulu.. ade rumah papan.. mandi sungai.. bla.. bla..).

Kalo korang nak tau detail 'kampung' aku tu ialah aku duk kat jajahan Ulu Kinta. Pekan terdekat ialah Tanjung Rambutan dan Tambun. Ha.. aku tau pe yang bermain dalam kepale otak korang tu bile aku sebut (atau tulis atau taip?) Tanjung Rambutan. Musti korang ingat pasal mental hospital.. tempat orang gile kan? Aku tau dah.. Tanjung Rambutan ni memang sinonim dengan 2 mende tu. Takpe.. takpe...
Kalo Tambun lak pe yang femes kat sini ialah limau bali Tambun. Bese kalo orang sebut Tambun, terus akan ingat limau bali kan? Kekadang de orang panggil limau Tambun. Aku suke limau bali yang isi putih sebab manis. Yang merah tu tak sedap!! Masam!!
Skang ni lak aku tinggal kat Bandar Baru Sentul so kalo korang nak tanye aku ape yang ade kat area ni aku hanye mampu jawab.... takde ape-ape yang spesel kat sini. Nak kate ade tempat makan best, takde mane best nye pon. Dulu ade la best nye. Nasi lemak budak bawah pokok tu tapi lelame da jadi tak best pulak (<-- mendenye da jemu, cakap banyak lak Cik PM ni). Spesel sebab de lrt STAR? Huh, lagi ngarut aku ni. Ahh.. senang cakap memang takde ape-ape lah yang spesel kat Bandar Baru Sentul ni. Betul.. aku tak tipu korang.. Sumpah makan 10 cucuk sate ayam dan 5 cucuk sate daging.. Hahahaha..
Korang kalo nak kontek aku gune emel jek la ek? Sebab aku takde FB.. twitter lagik la takde. Pe nak buek.. da aku ni bute IT.. (<-- buleh accept tak alasan tu?). So ape-ape korang emel je la kat aku.


Ermm... aku rase tu je la kot.. Muge memenuhi syarat yang ditetapkan.. :)

p/s Oleh sebab aku ni pemalu untuk bergambar, so ni ajek pic yang mampu untuk aplodkan untuk tatapan korang. Tolong jangan salahkan aku sebab aku memang pemalu sejak lahir.. (<-- stetmen poyo...)

Penjejak Mimpi - ramai kawan bertambahle pengalaman dan pengetahuan.... Tak gitu?

Sunday, December 26, 2010

Tahniah Malaysia.. :)

Salam.
TAHNIAH untuk pasukan bola sepak Malaysia yang telah menewaskan pasukan Indonesia dengan 3 mate berbalas 0. Aku bukan peminat bola sepak tegar tapi tumpang hepi dengan kejayaan ni. Lepas ni ade lagi cabaran selame 90 minit menanti pasukan Malaysia di stadium Gelora Bung Karno pade 29hb nanti. Muge kite akan terus melakar kemenangan dan menjadi juare baru Piala AFF Suzuki ni, insya Allah.
Penjejak Mimpi - kaki bangku.. Heh heh heh

Saya Gay.. Saya OK..

Salam.
SESUATU untuk perkongsian bersame.

"Hendaknye kamu mematuhi perintah Allah dan menjauhi laranganNye. Sesungguhnye aku ini adalah Rasul yang amanah (yang diutus Allah kepade kamu). Oleh itu takutilah kamu akan (kemurkaan) Allah dan taatlah kepadeku. Dan aku tidak meminte kamu sebarang upah mengenai ape yang aku sampaikan (dari tuhanku); balasanku hanyelah terserah pade Allah tuhan sekalian alam. Patutkah kamu melakukan hubungan jenis dengan lelaki dari kalangan manusie? Dan kamu tinggalkan ape yang diciptekan oleh tuhan kamu untuk kamu (melakukan hubungan yang halal) dari badan isteri-isteri kamu? (Kamu orang-orang yang bersalah) bahkan kamu adalah kaum yang melampaui batas (keinginan kebanyakan haiwan)!" Mereka menjawab: "Sesungguhnye jike engkau tidak berhenti wahai Lut (daripade mencaci dan menyalahkan kami), nescaye engkau akan diusir keluar!" Nabi Lut berkate: "Sesungguhnye aku daripade orang-orang yang bencikan perbuatan kamu yang keji." (Surah As-Syuara: 160-168)

"Patutkah kamu melakukan perbuatan yang keji, yang tidak pernah dilakukan oleh seorang pun penduduk alam ini sebelum kamu? "Sesungguhnye kamu mendatangi lelaki untuk memuaskan nafsu syahwat kamu dengan meninggalkan perempuan, bahkan kamu ini adalah kaum yang melampaui batas". Dan tidak ade jawab dari kaumnye malainkan dengan berkate: "Usirlah mereka (Nabi Lut dan pengikut-pengikutnye yang taat) dari bandar kamu ini, sesungguhnye mereka adalah orang-orang yang (mendakwa) mensucikan diri." (Surah Al-A'raf: 80-82)

Pembuke bicare entri aku kali ni. Ade lagi beberape petikan dari Al-Quran mengenai kaum Nabi Lut cume aku amik yang tu aje.
Nape tetibe aku sentuh soal ni? Rasenye korang da tau dah kisah pengakuan 'jujur' sorang mamat Melayu Islam yang bersyahadah "aku naik saksi tiade tuhan yang disembah melainkan Allah dan aku juge naik saksi Nabi Muhammad itu pesuruh Allah" tetapi bangge sekali mengaku dirinye adalah gay. Subhanallah.. Tak silap aku dalam Youtube ade. Dalam Berite Harian pon ade pengakuan berani mati mamat ni.
Mase memule bace tu aku tak caye. Ye la, takkan la die berani sampai macam tu skali. Tapi betui.. mate aku tak berbohong.. memang ape yang aku bace tu betui. Astargfirullah.. Ape nak jadi umat Islam skang ni? Nampak macam kelakuan sumbang tu da takde ape-ape.. Da bese.. da jadi trend..

Abeh tu syahadah tu cane lak? Bukan ke perbuatan tu dilaknat Allah? Nape nak cari dan mengundang kemurkaan Allah? Tak takut dengan bala Allah?

Memang kite ni manusie bese; tak maksum, selalu dan akan sentiase melakukan kesilapan tapi aku rase masih lom terlambat mamat tu untuk bertaubat. Selagi nyawe masih ade tu, bertaubatlah. Kerane sesungguhnye Allah maha pemurah lagi maha penyayang dan maha penerime taubat.

Sebagai penutup entri ni, aku sertakan skali petikan dari Al-Quran mengenai balasan yang diterime oleh kaum Nabi Lut. Muge kite mendapat pengajaran darinye, insya Allah.

"Akhirnye mereka pon dibinasakan oleh letusan suare yang menggempakan bumi, ketike matahari terbit. Maka Kami jadikan negeri kaum Lut itu tunggang terbalik (tertimbus segale yang ade di muke buminye), dan Kami hujani atasnye dengan batu dari tanah yang dibakar. Sesungguhnye balasan azab yang demikian itu, mengandungi sesuatu tanda-tanda bagi orang-orang yang kenalkan sesuatu serta memahami dan memikirkannye. Dan sesungguhnye negeri kaum Lut yang telah dibinasekan itu terletak di jalan yang tetap (dilalui orang). (Surah Al-Hijr 73-76)
Sumber dari: Buku Kaum-kaum Yang Pupus oleh Harun Yahya
Penjejak Mimpi
- mencari mati yang sempurne...

500 Blog

Salam.
AKU online lewat ari ni. Bukak blog jek.. alamak,
Enche Ben da bukak segmen baru da.. Sejak sejam setengah yang lalu. Ayok!! sempat ke tak ni? Ah, try ajek la.. kalo sempat ok.. tak sempat pon takpe.. Just nak prekstis jari jemari ni pon da ok..
Dalam segmen
ni, ade beberape requirements...
S1 - Macam bese, kene letak header Enche Ben..
J2 - Da ade kat atas nun.. :)
S2 - Tuliskan serba sedikit mengenai diri anda dan tujuan jadi blogger

J2 - Cane nak mulekan ek? Ok, dalam dunie maya ni aku dikenali dengan name Penjejak Mimpi. Ramai orang tanye nape nick aku gitu? Dan jawapan aku besenye ialah "aku cube untuk menjejak mimpi-mimpi indah dan membahagiakan selame belum dijemput oleh Al-Khalik". Accept tak jawapan aku tu? Korang panggil ajek aku Penjejak Mimpi atau Cik PM. Jangan panggil aku dengan name yang bukan-bukan udah la ye. Aku asal Perak.. Ipoh mali tatak sombong woo.. Da hampir 6 tahun jadi warga kota metropolitan/kosmopolitan (mane-mane satu lah). Masih single and available lagik.. (<-- ayat pomotkan diri.. hehehehehe). Keje gomen sebagai tea lady! Hahahaha.. tak buleh blah betui penipuan aku ni.. Aku bukan tea lady da.. Pe yang pasti aku hanye orang yang tidak berpangkat.. orang kecil.. orang yang tidak penting.. bukan sape-sape.. Tapi aku bangge jadi diri aku. Yeah!!
Nape aku jadi blogger? Ermm.. tujuan asal tu hanye nak melepaskan sesuatu dalam diri ni.. Sesuatu yang hanye buleh dinukilkan tanpa suare. Dulu aku lepaskan sume tu melalui sajak tapi sejak kebelakangan ni otak aku da jammed! Da tak buleh nak bersajak lagi dah. So aku terpakse cari medium baru nak melepaskan ape aje yang terbungkam dalam diri aku ni. Pe saje yang tak mampu aku luahkan dengan berkate-kate. Takkan aku nak cakap sensorang lak kan? Nanti orang ingat skru dalam otak aku ade yang tertanggal lak.. Payah lak mak aku nanti nak menjage. Tapi lame kelamaan bile da lame berbblogging ni aku rase semakin sonok tahap babun! Ye lah, dapat kenal ramai kawan baru.. dapat bace pengalaman orang lain.. perkongsian ilmu.. bertukar-tukar fikiran so itu lebih menggembirekan aku skang. Sehari tak online aku rase macam tak bes. Macam ade sesuatu yang kurang. Pe pon, muge aku akan terus mampu untuk berblogging, insya Allah.

S3 - Tinggalkan url anda di ruangan komen

J3 - Wokeh, lepas ni.. :)
Da setel.. nak kene send cepat nih.. :)

Penjejak Mimpi
- saje suke-suke....

Saturday, December 25, 2010

Aku Nak Tanya Ni..

Salam.
PADE orang-orang yang berkenaan...
Selame ni aku de banyak mende nak tanye kat ko tapi takde kesempatan. So aku amik peluang ni untuk terus direct tanye kat ko. Ko tak yah jawab.. jawab dalam ati jek.. Ape? Tak tau cane nak jawab dalam ati? Ah, pandai-pandai ko la nak idop..
Buleh aku stat skang? Time kasih.
Aku de 5 soklan so ko tolong bace, pahami dan hayati betui-betui..
1. Nape bile nak naik komuter, ko suke berebut? Nape takmo kasik orang kua dulu baru ko masuk? Ooo.. ko takut umah ko lari ek? Ataupon ko pikir ko sorang jek nak balik? Bestu orang lain takmo balik? Ataupon ko ingat dowang saje suke suki diri nunggu komuter?
2. Nape bile naik eskalator lak, ko nak diri belah kanan? Kan da de tulis kat situ "sile berdiri di sebelah kiri untuk beri laluan" (<-- ah, lebih kurang la tu). Aku tak kisah ko nak diri belah mane pon sebab kaki ko.. badan ko... tapi kot kalo nak tegak je kat laluan kanan, lebih baik tak yah.. Ko diri je lah belah kiri. Laluan kanan tu untuk orang yang tetap nak naik eskalator tapi nak cepat..
3. Nape ko tak sabar-sabar nak punch tiket komuter ko tu sedangkan ade orang depan ko? Bagi le die swipe kad touch and go die dulu baru le turn ko.. Ataupon ko kasik orang depan ko lepas palang tu dulu baru ko masukkan tiket ko tu? Ko memang suke nak berebut ye?
4. Nape ko suke meludah merate-rate? Geli la wei. Kot nak meludah sangat cari longkang. Ni kekadang kat mane-mane pon ko tibai jek. Yucks!! Pengotor la ko nih.. Tak nak kawan la gini.. :(
5. Ko kua umah pakai "odorono" tak? Ape, ko tak tau odorono tu ape? Ala, pewangi ketiak tu la.. Odorono tu bren dulu-dulu. Aku pon tak sure bren tu ade lagi ke atau tak. Ha, aku sambung balik. Aku bukan nak hine ko tapi kekadang kalo dalam bersesak-sesak dalam komuter tu aku rase sesak nafas la kalo ko angkat tangan ko tu. Sebab.. ade bau yang amat tidak menyenangkan.. Ops! aku minte maaf yek.. mungkin sebelum tu ko da makan terlebih bawang kot.. Aku tak hine ko tau.. Aku cume nak ingatkan len kali ko beli la odorono.. Pakai... Tak mahal pon.. Macam-macam bren ade.. Adidas.. Rexona.. Macam-macam jenis ade... Ko nak yang roll-on ade.. yang stick ade.. yang semburan pon ade.. Pilih yang mane berkenan di hati..
Ermm, ape lagi ek? Tu je la kot setakat ni. Len kali kalo aku de soklan lagi aku tanye ek? Erk!! ko marah ke? Jangan le marah ye.. Aku cume nak tau jek. Mak aku pesan kalo tak tau, tanye.. Cikgu aku lak dulu slalu cakap kalo malu bertanye, sesat jalan. So aku cume nak praktikkan pesanan mak dan cikgu aku aje. Aku tak salah kan? Ko jangan marah ye.. Kite kan kawan?
Penjejak Mimpi - tetibe tingat lagu XPDC..

Aku, Lulu dan SMS

Salam.
SEMALAM adik aku sms. Kami memang ari-ari akan bersms. Kalo tak die yang stat, aku yang akan stat sms kat die. Saje tanye pasal anak-anak die. Ni bile ade
anak sedare baru, lagi le kerap kami bersms.
Tibe-tibe die tulis dalam sms tu "gelak lak.. dh ler pggl aku Lulu dlm blog. Lulu tu name pompuan gtl!!" Hahahaha... aku gelak besar. Mase tu aku tingat ape tau? Aku tingat filem zaman 70an dulu. Ala, filem Melayu pastu hero die Jins Shamsuddin name Jefri Zain tu. Filem ala-ala James Bond. Dalam tu ade la watak pompuan cine jahat dan agak gatal. Ahh.. penat aku describe korang bukan tau pon. Mane-mane blogger yang umo lebih kurang cam aku ni ingat la kot filem tu.. Pastu aku reply sms die "xpe. Nsb bek aku pggl ko Lulu. Kalo aku pggl ko Apple cane? Wakakaka". Die reply ape? "Gilak!"
Hehehehehe.. Name Lulu dan Apple tu bukan aku sesaje letak. Puncenye kalo tak silap dari die jugak. Bese la, aku ngan die ni kalo jumpe memang akan pot pet pot pet tak abeh-abeh. So memacam le mende yang disembangkan. Pastu die ade cite pasal kengkawan chinese die kat opis die tu. Ala, dowang ni kan kekadang de name kristian cam Catherine la.. Stephanie la.. Pastu ntah cane terkua lak name Lulu dan Apple ni. So sejak tu dalam sms memang aku panggil die Lulu. Melekat sampai skang.. Comeli gak name Lulu tu kan? :)
Penjejak Mimpi - semalam Lulu mms pictura Qalesya. Baby pakai skirt.. Pipi menten tembam cam pau..

Nak Buat Apa Ya?

Salam.
ARI ni aku ingat nak lepak-lepak kat umah ajek. Manyak mende nak kene wat ni. Jap.. jap... nak refresh balik plan dalam kepale ni. Emm... nak basuh baju.. nak kemas bilik.. nak lipat baju (<-- aktiviti yang paling membencikan).. da lipat nak susun dalam almari (<-- lagi satu aktiviti yang membosankan).. update blog (<-- ha.. ni aktiviti yang paling tak membencikan dan tak membosankan). Ermm.. update blog sambil layan lagu dalam cd-cd yang ade tuh pastu pasang kuat-kuat kat hi-fi aku tu. Ok tak?

Pe lagik nak wat time cuti-cuti ni? Takkan nak sambung tido? Malam tadi da la tido awal. Aduih!! Rase exhausted gila babas semalam. Tak sempat nak skodeng blog teman-teman lain. Huhuhuhu.. So today aku akan 'membalas dendam' dengan menskodeng sume bloglist yang aku ade dan sume blog yang aku jumpe secare tak sengaje. Aku tak kire! Aku nak jugak! Nak jugak!!

Erk!! lapor la pulak... Nak makan ape ni? Kfc semalam da abeh aku bedal tadi. Biskut coklat semalam pon da masuk dalam perut aku ni ha.. Nak kene selongkar lemari es la nampaknye.. Emm.. lunch karang makan bihun goreng je kot?

Penjejak Mimpi - update blog sambil layan cd The Mystic Sound of The Pan Flute.. sungguh mendamai dan mengasyikkan...

Friday, December 24, 2010

Tersenarai Lagi.. Yippi!!

Salam.
PERGHH! tajuk gempak semacam jek tapi sebenonye blog aku ni tersenarai dalam segmen Enche Ben lagik; dalam segmen ni. Tersenarai nombor 176.. da dekat ke 200 tuh.. Tak caye? Ce tengok..
Untuk ape diperlukan 200 blog ni? Sebab Enche Ben nak buat segmen lagi. Tapi aku rase macam payah la.. Ishk! ishk! ishk! aku ni belum berjuang da menyerah, pe kes ni? Tak mude la macam ni kan? Kali ni die buat segmen yang bakal membuatkan sume blogger terbabit muntah darah, muntah hijau malah mungkin ade yang muntah kalerful.
Ape taknye, kene kumpul soklan demi soklan. Aduyai.. macam kuiz kat tv ajek. Kene kumpul 5 soklan baru buleh send kat die. Segmen ni setiap blogger kene blogwalking sume 200 blog yang tersenarai untuk mencari jawapan. Ade yang kene penyakit 'capal tunnel syndrom' lepas nie..
Amacam? Ade bran?
Penjejak Mimpi
- macam da kene CTS nih... :(

Bloglist Lagi

Salam.
ARI ni ingat nak kua gi bank jap; nak bayar kad kredit tapi rase malas lak. Isnin kot.. Ari Isnin tu by hook or by crook kene bayar gak sebab last day untuk bayar. Hahahahaha... Tu lah, time men'swipe' tak ingat... time nak membayor tu liat la pulek..
Baru lepas mengupdate bloglist. Tak abeh-abeh aku ni. Tengah pikir pe care terbaik untuk senang aku blogwalking/site visit/skodeng blog hangpa. Da gi tengok wijet Mister Linky's tu tapi aku bace gitu-gitu ajek. Wijet tu kite tak tau samade blogger tu apdet ke tak.. Kan? Nak letak kat sidebar letih lak aku nak men'scroll' ke bawah. Nak tambah page, tu mungkin la tapi same gak macam wijet Mister Linky's tu..
Tapi kemungkinan yang mungkin ialah aku akan letak kat sidebar aje kot. At least aku tau le die apdet ke tak, kan? Knock! knock! knock! Hellloooo.. enibodi hom? Blogger otai, eni idea? "Buah cempedak di luar pagar, amik galah tolong jolokkan, saye blogger baru belajar, kalo salah jangan le mare, tolong le tunjukkan.. :)"
p/s ade sesape lagi yang nak aku masukkan dalam my bloglist? Nanti leh kite skodeng sesame sendirik! Uishh!! skodeng blog la... Hangpa jangan nak pikir biru ye... :)
Penjejak Mimpi - aku tau takde mende yang datang bergolek make akan ku gandekan usahe ku untuk menambah ilmu blog di dada.. Chaiyok! chaiyok!

Semangatnya Dia

Salam.

TADI mase aku syok-syok wat 'site visit' kat blog teman-teman lain, aku terbace topik
ni. Eh, nape lebih kurang same macam entri aku sebelum ni? Ala yang entri ni dan ini tu.. So aku go thru le entry die. Ooohh.. rupenye die penah komen kat entri aku sebelum ni tapi gune nick 'Puan Anon'.
Die pon muskil dengan metafora kentang tu. So die telah menggugelkan diri die. Yes! akhirnye die dapat pe maksud yang tersirat dan tersurat dalam entri aku tu. Ishk! ishk! ishk! semangat tui dak
Yana ni.. :). Sungguh kagum aku dengan semangatnye.. Bravo.. bravo..
Tapi satu jek aku nak gitau kat Yana iaitu kalo dalam entry Yana, kentang tu ditulis dengan name orang-orang yang dibenci kan? Tapi aku lak menggunekan metafora kentang sebagai 'satu perasaan yang tak best/kureng selesa dengan keadaan opis atau persekitaran'. Wokey?
Dan yang paling kelaka tu ialah baru ari ni aku tau yang Yana tu satu cawangan dengan aku. Cit!! Tadi aku singgah tempat die sesambil kasik surat untuk PPR. Aku gitau pasal tu dan die jawab yang die da lame skodeng blog aku. Hehehehe... what a small world, huh?
p/s rerajin hangpa gi le skodeng blog die kat sini.
Penjejak Mimpi
- semangat yang ilang... :(

Tokey Kedai Kena Bunuh

Salam.
BARU jap tadi Lulu kol aku. Katenye Sri Dewa mati kene bunuh. Ups!! Korang tak kenal kan Sri Dewa tu sape? Hehehehe.. Sri Dewa tu name panggilan kami sefamily untuk tokey kedai runcit (atau buncit?) kat kampung. Name betul uncle tu aku tak sure. Tak ingat pon ye even anak sulung die dulu satu skul dengan aku.
Lulu cite yang die pon baru tau dari kakak aku yang sorang tu lagi. Pembunuhan tu berlaku semalam. Katenye mungkin motif pembunuhan tu sebab rompakan. Die mati di tempat kejadian lepas ditikam 2 kali kat rusuk.
To tell the truth uncle tu memang garang tapi dengan kami adik badik okey jek. Kirenye family die pon kenal family aku sebab kami slalu beli barang kat kedai die.
Kesian Sri Dewi (<-- panggilan untuk wife die). Hmm... Bile dengar tu, macam-macam yang aku pikirkan.. da tak selamat area umah mak aku tu... sesape pon leh jadi mangse... manusie semakin kejam... nyawa manusie da takde nilainye...
Penjejak Mimpi - muge pembunuh tu dapat dibawak ke muke pengadilan. Sungguh jahat dan kejam!

Pemenang Segmen 'Sayalah Blogger Itu'

Salam.
SEMALAM
Encek Ben ade wat satu segmen yang bertajuk Sayalah Blogger Itu. Kat sini ade cite pasal segmen tu. Aku de try tapi tak menang pon. Ermmm... takde luck lagi kot. Lagipon sebenonye menang kalah tu blakang kire. It just a matter of fun.. Nak tambah lebih kenalan dan merapatkan ukhuwah sesame blogger. Tu ajek tujuannye.
Tapi aku tabik spring la kat Encek Ben sebab rajin wat segmen cegini. Nak pomot blog baru and at the same time pomot blog die yang memang da popla. Kirenye win-win situation la. Ahakz.. Harap-harap lepas ni banyak lagi segmen yang dibuat oleh die.
Wokey, kite tengok sape yang menang.. :)
Tahniah ye adik-adik.. nanti aku gi iskodeng blog hangpa... :)
Penjejak Mimpi - semakin best ku rase dunie blog ini... :)

200 Blog

Salam.
SAPE nak joint segmen baru
Enche Ben sile ke link ini. Musti best segmen baru ni... :)
Penjejak Mimpi - sonok dapat melatih jari jemari ni... Hehehehehe

Thursday, December 23, 2010

Finale Project Runaway

Salam.
BARU jek abeh nengok finale Project Runaway season 6 tadi kat 8tv. Aku tau korang musti kate rancangan ni da lame tayang kat oversea tapi da lambat tayang kat sini, nak wat cane? Memang le aku pon da tau keputusan die awal-awal dulu tapi aku tetap nak tengok sebab aku memang suke layan rancangan ni.
Seperti yang telah diketahui umum, pemenangnye akan dapat hadiah melancong ke Paris, paparan istimewa kat majalah Marie Claire dan modal sebanyak USD100,000.00 untuk memulekan bisnes. Pergh! manyak siot. Kalo konvet ke RM bape ek? Lumayan seyh!!
Dan tadi juri yang mengadilinye seperti bese pereka fesyen terkenal Amerika; Michael Kors, editor majalah Marie Claire; Nina Garcia, sorang juri jemputan; Suzy Menkes (pengkritik fesyen di International Herald Tribune) dan Heidi Klum sendirik.
Kalo korang nak tau dulu Malaysia pon ade gak rancangan ala-ala Project Runaway ni. Peserta-pesertanye yang aku ingat ialah Hatta Dolmat dan Zery. Tu je lah season pertame dan terakhir. Pastu takde dah. Takde penaje kot...
Tu lah kite ni.. kalo rancangan yang mencungkil bakat dan talent dalam fesyen ke takde penaje.. tapi kalo pertandingan hiburan tu.. huh!!! bukak le tv channel mane pon, duk asik berhibur ajek orang kite nih... Ntah bile la nak ade perubahan gamaknye. Naseb bek skang da ade channel Al-Hijrah; bertindak sebagai satu alternatif lain. Tapi umah aku tak clear siarannye. Macam de berjuta-juta semut kat skrin tv tu... So tak layan le aku...
Ni le pemenang season 6; Irina Shabayeva. Aku suke tengok rambut die. Cantik.. :)
Yang ni lak Althea Harper; dapat nombor 2.
Ni pemenang tempat ketige; Carol Hannah Whitfield.
Penjejak Mimpi
- nak tunggu new year 2011 nanti cane sambutannye? Jangan Malaysia ni ditimpe tsunami udahler... Ngeri bile ingatkannye... :(

Aku Yang Teruja.. Yay!!

Salam.

ARI ni aku sedikit teruje sebab ter'short-listed' dalam segmen Enche Ben
iaitu 'Sayalah Blogger Itu'. Hehehehe.. nak tergelak pon ade sebab memule die suh join segmen ni, pastu segmen ni lak. And at last bile check, name aku tersenarai dalam top 50 lak walaupon da ujung-ujung. Tak kisah la tu. Janji tersenarai... :)

Pastu dalam segmen kedue; kua lak soklan tentang aku. Memule tak caye gak. Mane tau kot aku yang terperasan sendirik ke kan.. Payah kalo pasan sensorang ni. Tapi sape lagik yang bergaye 'macho' depan muzium tu kalo bukan aku? Hehehehe..

Tengah malam ni baru Enche Ben nak umumkan pemenang untuk segmen die tu. Sape yang berjaye? Kite tunggu dan lihat... Ngeh ngeh ngeh..

p/s Baru blaja-blaja gune 'paint'. Bese aku lukis gune autoCad ajek... :)

Penjejak Mimpi - hendak 1000 daye, tak hendak 1000 dalih kan?

Sayalah Blogger Itu - 2

Salam.
NAK try jawab soklan yang Enche Ben kasik dari entri ni.
Cam biasa buat satu entri <-- dah
Letak Header Ben Ashaari Blog <-- pon dah

Jawab semua jawapan dibawah ini
S1 - sapa punya cebisan gambar ni ? Berikan url serta nama tuan punya blog..
J1 -
url die; name areteacar

S2 - Entri hari ini berkaitan dengan novel ... Blogger tersebut berasal dari SARAWAK .. Berikan nama dia serta urlnya ..
J2 - url die; name Kaled Didi
S3 - Blogger ini 'isteri kepada Mohd Hairi Haris' .. berikan nama serta url blognya ..
J3 - url die; name Mama Ema
S4 - Gambar profile blogger ini diambil di MUZIUM SABAH ..Sapakah blogger ini ? Berikan nama serta urlnya ..
J4 - ni url aku; name Penjejak Mimpi
S5 - Gambar ini terdapat dalam salah satu entrinya hari ini ... Berikan tajuk entri serta urlnya ..
J5 - url die; name Cik Senah
Penjejak Mimpi - da hampir juling mate aku ni ha... :)

Sunyinye Opis Saye..

Salam.
HUMANG ai!! terase betape aktifnye aku ari ni. Duk asik mengupdate blog. Hehehe.. kucen da takde so tikus ape lagik? Bermaharajalela la.. Yay!! Ups! Excuse me.. aku bukan makan gaji bute ye.. tadi aku da naik atas cari PA Pengarah Perunding Rekabentuk (PPR) tapi die gi kusus. PPR lak takde; gi miting. Kalo die ade pon tak kuase aku nak gi jumpe direct kat die eh.. Pe-pe hal, better jumpe PA jek. Senang.. lagipon aku ni bukan sape-sape... orang yang tidak berpangkat.. hanye orang kecil... aku tidak mahu dikenali.. biarlah aku begini.. (<-- ayat skema.. konon nak down to earth la tu.. podacit!)

Ari ni opis aku lengang giler. Ramai yang gi odit tapak pojek. Pojek ape tu, aku tak leh reveal kat sini. Bahaye! Nanti tak pasal-pasal aku kene ngadap PK lak. Namo-namo... i dun like it so just le it be a secret, wokay? Nape aku tak gi? Hehehehe... sape suh tak cakap awal-awal? Today i'm wearing baju kurung batik so it's not suitable for me to panjat-panjat all the tangge yang tak siap kat site. So oleh sebab itu, aku telah ditinggalkan oleh lelaki-lelaki kat opis nih. Huh! gi lah site. Nanti korang gak yang kene wat repot. Hahahaha... (<-- gelak kejam).

Last aku pegi memang tak siap sepenuhnye so amatlah membahayekan untuk sorang 'adik manis' (<-- maniskah?) melangkah ke sane ke mari.. memanjat mane-mane tangge dengan berbaju kurung. Mase gi tu pon aku pakai high heel. Gile ko? Ape ke hal nye tak pakai safety shoes? Ade safety shoes tapi rasenye macam tak anggun lak berjubah seluar dengan memakai safety shoes. Ishk! ishk! ishk!! Ko ni nak gi site ke nak gi fashion show cik PM?

Tambahan pulak aku kureng selesa dengan pandangan dan jelingan mamat-mamat Indon kat site tu. Sedangkan aku berjubah seluar pon dowang pandang semacam.. apatah lagi kalo aku berbaju kurung? Hahahaha.. (<-- gelak orang yang bajet cun). Nanti tak pasal-pasal ade yang jatuh bangunan lak! Takpon kene renjatan elektrik. Sape susah? Main contractor gak yang susah.. Aku? Aku tak susah... aku menten gini... :)

p/s time aku update entri ni ade lak sorang supplier ni main terjah jek masuk bilik engineer. Aku da stat nak sound tapi agaknye die tau aku nak marah terus die kasik kalendar 2011 dan business card die. Terus tak jadi marah... Hahahaha :)

Penjejak Mimpi
- sunyi opis... sesunyi ati nih... :(

Pokok Krismas Termahal di Dunia


Salam.
AKU tau mende ni da sedikit basi. Tapi aku baru terbace.. Hehehehe...
World's Most Expensive Christmas Tree World Records 2010 - The 13-metre (40-foot) faux evergreen, located in the gold leaf-bedecked rotunda of the hotel, is decorated with silver and gold bows, ball-shaped ornaments and small white lights.
Christmas came in extravagant fashion to the Muslim desert emirate of Abu Dhabi as a glitzy hotel unveiled a bejewelled Christmas tree valued at more than 11 million dollars on Wednesday.
It is the "most expensive Christmas tree ever," with a "value of over 11 million dollars," said Hans Olbertz, general manager of Emirates Palace hotel, at its inauguration The 13-metre (40-foot) faux evergreen, located in the gold leaf-bedecked rotunda of the hotel, is decorated with silver and gold bows, ball-shaped ornaments and small white lights.
But the necklaces, earrings and other jewellery draped around the tree's branches are what give it a record value.
It holds a total of 181 diamonds, pearls, emeralds, sapphires and other precious stones, said Khalifa Khouri, owner of Style Gallery, which provided the jewellery.
"The tree itself is about 10,000 dollars," Olbertz said. "The jewellery has a value of over 11 million dollars -- I think 11.4, 11.5."
This will probably be an entry into the Guinness book of world records, Olbertz said, adding that Emirates Palace planned to contact the organisation about the tree which is to stay until the end of the year Asked if the tree might offend religious sensibilities in the United Arab Emirates, where the vast majority of the local population is Muslim, Olbertz said he did not think it would. "It's a very liberal country," he said.
The hotel has had a Christmas tree up in previous years, but this year "we said we have to do something different," and the hotel's marketing team hatched the plan, said Olbertz.
The tree is not the first extravagant offering from Emirates Palace -- a massive, dome-topped hotel sitting amid fountains and carefully manicured lawns.
The hotel, which bills itself as seven-star, in February introduced a package for a seven-day stay priced at one million dollars.
Takers of the package have a private butler and a chauffeur driven Maybach luxury car at their disposal during their stay, as well as a private jet available for trips to other countries in the region And in May, the hotel opened a gold vending machine, becoming the first place outside Germany to install "gold to go, the world's first gold vending machine," said Ex Oriente Lux AG, the German company behind the machine.
Penjejak Mimpi - bile da terlalu mewah dengan harte dunie.. :(