Pages

Wednesday, September 21, 2011

Makan Free Lagi

ALHAMDULILLAH.. murah rezeki kami orang-orang di Cawangan Kejuruteraan Elektrik ni, Ape taknye.. minggu ni.. minggu depan kalendar penuh dengan aktiviti 'open opis'. Actually dari minggu lepas lagi ade jamuan raye tapi aku tak joint sebab pose. Minggu ni aku tidak akan 'menghampa'kan jemputan korang sebab aku da abeh pose sunat. Yippi!!

Tadi baru jek lepas 'bergotong-royong' menghabeskan makanan yang terhidang. Err, grup A buat open opis tadi. Actually da stat jam 12pm tapi sebab dek satu level ajek so aku and the gang lambat-lambat datang. Ala, tak lari nye makanan tu kan?

Aku makan nasi ujan panas, sate (tu pon dapat secucuk ajek) dan pastu try rojak Besut. Hmmm.. first time aku makan rojak tu. Isi die simple jek.. ade mee kuning, campuran isi ayam yang dipotong kecik-kecik, tauhu, kentang dan kuih cucuq (ala-ala cucuq udang tu.. yang ade dalam pasembor slalu tu) dan kuah kacang. Sori ye, takde gambar sebab aku tak rajin nak tangkap gambar time orang reramai. Lagipon aku tak bawak enset (padehal satu level jek).

Isnin bebaru ni unit-unit kat tingkat 10 wat jamuan raye. Jumaat nanti, grup B pulak yang buat jamuan raye. Pon satu level dengan unit aku ni so datang lambat-lambat la jugak nanti.. :)

Isnin depan, jamuan raya cawangan lak. Makan besar-besaran tu... Rabu nye pulak unit-unit kat tingkat 8. Perggh!!! makan fri sesaje kami ni. Bagus jugak kan? Selain dapat makan, dapat juge merapatkan ukhuwwah sesame kite... kan? kan? kan?

Nota: Ehem ehem.. unit aku da wat jamuan raye ye.. first unit yang wat open opis tau.. Gambar? Nanti lah aku aplod..

Penjejak Mimpi: Nape orang suke makan sate ha?

Menggamit Memori

ACTUALLY da lame aku menyedari wujudnye blog ni. Punce cane aku leh ter'terjah' tak sengaje blog ni pon aku da tak ingat.. (nak tunjuk betape lamenye la konon..).

Walaupon blog ni tak slalu di apdet tapi isi blog ni memang betui-betui menggamit memori aku sebagai anak Ipoh. Tagline die "Ipoh mali tatak sombong" tu.. pergghhh!! Klasik wehh... Ehem.. ehem... macam betui dan tepat ajek tagline tu.. Ekekekekeke.

Aku puji usaha blogger-blogger ni sebab dengan adenye blog ni, anak-anak mude skang (especially anak Ipoh sendirik) sedikit sebanyak tau sejarah bandaraya Ipoh ni.

Dan aku? Memang manyak entri dalam blog tersebut yang membuatkan aku terkenang-kenang zaman 'mude' aku dulu. Especially Super Kinta.. Bazar Bulat.. Yik Foong (atau name lain die Glory) dan lenlain.

Header kat atas tu aku cilok dari blog Super Kinta. Hah, sensenang korang terjah la blog ni.. bace.

p/s Promot blog orang kampung.. hehehehehe

Penjejak Mimpi: Da lame tak ronda Ipoh.. :(

Monday, September 19, 2011

Koleksi Cerita-Cerita Basi - Part 1

PERGGHH!! Lame kemain nak nunggu aku sambung entri ni ek? Kalo ikut aku maleh nak cite.. mood nak berblogging asik turun naik jek grafnye.. Hehehehehe Dalam entri ni, aku stop kat cite aku da naik bas kan? So seperti bese dalam bas aku wat aktiviti rutin iaitu tido. Start dari KL sampai ke tol Simpang Pulai aku tido ajek walau diselang selikan dengan menjawab sms kakak aku. Dia fetch aku kat Medan Gopeng dan kami terus bergerak pulang setelah berbuke pose dengan cendol dalam kete gara-gara jem.

2-3 ARI SEBELUM RAYE:

Aktiviti bese macam orang lain gak iaitu mengemas rumah, pasang langsir, mengemas kat depan umah dan lenlain lah. Pastu aku gi sepital dengan kakak aku yang sulung melawat kakak aku yang no 2. Die de kencing manis dan da beberape ari kene tahan wad. Kesian dia.. Mase sampai tu, aku macam bese salam tangan die pastu die merenung jek muke aku. Ntah nape.. maybe mencari sesuatu.. mencari sesuatu yang aku sendiri tak tahu dan tak pasti..

MALAM RAYE:

"Andak, andak tau tak cemane nak cuci akuarium?" aku yang tengah syok-syok layan astro tetibe diterjah soklan oleh anak sedare aku; Mimi. Aku tanye balik "nape?". "Hmm, Mimi tengok ikan belida mbah tu macam nak mati jek..".

Dengar jek stetmen terus aku meluru kua gi akuarium ikan tu. "Ye lah, ikan tu da nak mati. Jom cepat kite kua kan dia". Tapi sebenonye da terlewat. Ikan belida kesayangan arwah abah aku tu da mati pon.................................. (banyak titik menunjukkan kesedihan aku yang teramat sangat).

Sebenonye aku pon bersalah jugak dalam hal ni sebab tak amik berat sangat kat ikan tu. Balik skali skala pon aku cume kasi makan bile-bile mase dowang tak kasik lagi ikan tu makan. Nak cuci? Huh! ikan tu da la besar.. akuarium pon besar.. nak suh aku cuci sensorang sah-sah mau makan sampai 2 ari. Abeh camno? Nak minte tolong anak sedare aku yang lelaki 2 orang tu payah gak. Ye la, memasing ade aktivitinye.

Memang ikan tu mati sebab da sampai ajalnye. Betul tu betul tapi antara sebabnye maybe sebab akuarium tu airnye kotor sangat. Tak cukup dengan tu, bebile anak buah aku balik memacam dibubuhnye dalam akuarium tu. Da dilarang pon same gak so cane?

Sedih? Memang la sedih. Time aku ngan Mimi transfer kan bangkai ikan tu dalam baldi untuk ditanam rase sedih sangat. Teringat betape arwah abah sayang giler kat ikan die tu. Abah memang suke bela ikan.. penah bela burung.. bela ayam.. tapi skang satu-satu sume tu ilang.. Hmm, bersalahkah aku??

Bersambung lagik....

Nota: Kat atas tu ialah gambar ikan belida yang telah ditransfer ke dalam baldi.

Penjejak Mimpi: Memang aku bersalah pon.. :(

Thursday, September 15, 2011

Malas Nak Jawab..

HARI ni ade odit untuk Anugerah Pengurusan Aset di cawangan aku ni. Tapi terus terang, aku malas nak naik ke Tingkat 11 untuk same-same memberikan 'sokongan' pade cawangan sendiri.
Pagi tadi tipon atas meja ni berdering-dering minte diangkat. Tapi aku wat dek ajek. Malas nak jawab sebab aku dapat rase tu panggilan dari urusetia aset.


Berjauh ati ke aku? Kecik ati ke aku? Merajuk ke aku? Ntahla.. ape yang pasti aku rase semakin fed-up dengan situasi skang....


(Note: Picture as usual taken from Google)


Penjejak Mimpi:
Rimas dan bosan melayan kerenah orang..

Monday, September 12, 2011

Kenapa? Kenapa??

SITUASI di satu ari di salah sebuah opis gomen..

"Kamu kenape tak siapkan drawing tu? Kan da lame diberi pade kamu?"


"Err.. saye bukan takmo siapkan keje tu tapi.. Err.. kalo saye bagi alasan diterime tak?


"Ok, pe alasan kamu?"


"Gini, saye bukan takmo siapkan keje tu tapi a) entah nape saye rase bosan nak buat mende yang same. Da berbulan-bulan saye duk ngadap mende yang same. Nak muntah ijau pon ade.."


"b) Kami ni da macam anak ayam kehilangan mak dah. Dibiarkan macam tu ajek. Ade ke nak tanye kot-kot kami de masalah ke.. Ade mende yang tak paham ke.. Takde langsung.."


"c) Kalo de perubahan ke.. kenape tak gather sume orang cakap skali one shot. Ni duk cakap kat sorang jek abeh camno? Sian le pade orang yang tak tau tu. At the end, orang lain siap keje tapi die tak siap.."


"d) Bla.. bla.. bla.."


"Kamu ni banyak sangat alasan. Kenape tak salahkan diri sendiri? Kenape nak salahkan orang lain? Dah, saye takmo dengar lagi alasan kamu. Ape yang pasti kamu memang malas! Duk goyang kaki ajek kat opis! Ape, kamu ingat JKR ni private company ke? Bla.. Bla.. Bla..."


Gedebuk!!! Aduh!!! Skali aku bermimpi daa....


(Picture taken from Google)


Penjejak Mimpi:
Da lame tak mimpi... :)

Wednesday, September 7, 2011

Koleksi Cerita-Cerita Basi - Intro

YUCKS! Tajuknye pon cukup untuk meloyakan tekak korang kan? Tapi ni bukan kisah makanan yang da basi sampai rase nak muntah tu la. Ni himpunan cite-cite menjelang raye (time nak balik kampung), time raye dan sesudah raye yang tak sempat aku kisahkan dalam blog aku ni. Bukan ape, takde mase beb nak ngadap blog time kat kampung ari tu. Ni pon tengok le tahap mane kerajinan aku nak apdet cite pasal ni.

TIME BALIK KAMPUNG:

So untuk intro entri ni aku nak cite pasal perjalanan nak balik kampung iaitu Jumaat 26 Ogos ari tu. Ari tu patutnye aku keje tapi memandangkan semangat nak keje tu da ilang so aku apply cuti untuk ari tu. Pagi-pagi lepas subuh aku tak tido dah (Err.. Aku pon da lupe samada aku tido atau tak tido terus). Nak kemas barang.. nak kemas bilik.. nak lipat kain yang membukit tu (terserlah betape rajinnye aku melipat kain, kan?)

Petang lepas solat Zuhur, aku terus bersiap-siap nak ke Puduraya. Bas aku jam 3.30pm dan aku kuar umah dalam jam 2.30pm. Memandangkan aku sampai awal, aku lepak-lepak sambil bace majalah Solusi isu terbaru; Sihat tanpa Maksiat.

Sampai ajek bas berkenaan, aku terus naik dan lepak lagi dalam bas tu. Abeh, nak aku buat ape lagik atas bas tu? Takkan nak nyanyi kot? Atau gi nyembang lak? Tak kuase aku. Silap-silap sebab dek nak nyembang, kenyang lak aku makan penampor orang sebelah. Time-time lapor ni orang jadi garang. Hehehehehe

Tetibe kat depan tu kecoh semacam ajek. Kat depan tu maksud aku ialah area driver tu la. Ramai orang. "Eh! dowang ni tak dapat cari tempat duduk lagi ker?" <-- tu ati aku berkate-kate ye.. Then antare dowang tu duk hulur goodie bags kat para penumpang sesambil mengucapkan "selamat ari raye" siap dengan cameraman bagai. Lagi ler aku muskil.

Bile da dekat.. Jeng jeng jeng... ler.. rupenye dowang tu kru My TV3 Rovers. Dowang le yang duk agihkan goodie bags kat penumpang Transnasional ni (bas lain aku tak pasti). Sampai turn aku, time dak pompuan tu hulur goodie bag tu, cameraman buleh lak cakap kat aku "senyum sket kak..". Aku yang memang dilahirkan sebagai 'gadis pemalu' (sila vomit pade sesape yang tak dapat terima kenyataan ni) memalu kucen senyumla sampai beg henpon aku terjatuh tepi kerusi. Ceh!! wat malu betui!! Grrrr...

Okey, lepas beberape minit naik lak wartawan tv9 (sorry, aku tak kenal die) yang interview penumpang kat dalam bas yang aku naik tu. Alhamdulillah bukan aku yang ditanye. Minah tu tanye sorang mamat yang duk depan aku selang sebelah dan minah yang duk blakang aku. Die tanye la ape perasaan nak balik kampung.. bla.. bla.. Lepas tu die turun dan maybe gi interview orang lain lak.

Pergh!! Sah-sah sonok giler la mamat dan minah yang diinterview tu. Ntah bile kuar tv aku pon tak tau.

So dalam goodie bag tu ade air mineral sebotol, cup cakes sebekas, sampul raye tv3 dan tv9. Pastu ade la flyer rancangan-rancangan dowang time raye nanti.

Time bas bergerak geng-geng My TV3 Rovers ni siap le melambai-lambai tangan (tande selamat jalan la tu) kat kami dan aku terperasan Aidid Marcello pon ade. Oleh sebab aku duk tepi tingkap so aku nampak clear la muke mamat tu. Cameraman pon siap fokus kat bas kami yang bergerak laju keluar dari Puduraya menuju ke destinasi..........

Bersambung.....

Penjejak Mimpi: Kalo aku yang diinterview time tu, bukan beg henpon ajek terjatuh tepi kerusi, silap-silap dengan aku-aku skali terjatuh dari kerusi. Keh keh keh

Tuesday, September 6, 2011

Kembali Bekerja

ARI ni first day aku masuk opis lepas seminggu beraye di kampung. Patutnye semalam lagik aku da stat keje tapi tetibe demam la pulek! So semalam aku gi klinik dan dapat le mc sehari. Kan best kalo dapat 2-3 ari? Kan? Kan? Kengkawan pueh kutuk kate aku mabuk lemang la.. mabuk ketupat la.. bla.. bla.. Itu sebabnye aku demam. Ada ka patut? Tak patut.. :(

So di opis aku kembali membizikan diri dengan keje hakiki aku. Ape ke lagik kalo tak menyudahkan drawing kuarters standard yang da berbulan-bulan tak siap-siap. Aku pon sebenonye da rase nak muntah buat drawing yang same ni. Bukan le nak berlagak ke ape tapi duk ngadap mende yang same ajek korang tak muak ke? Nak muntah ijau da aku ni.. Tengok macam senang ajek tapi yang kene buat tu (macam aku) tau le cane azabnye (macam seksa bebeno buat keje ni padehal ko main-main ajek dengan auto cad tu!!).

Da la minggu ni turn aku lak minitkan surat masuk unit. Pastu lak surat-surat pojek dan memo dan pelbagai lagi la mende alah dalam tray aku tu menunggu untuk aku bereskan.

Err.. aku ni bukan le merungut cume cite jek kat korang. Walaupon bizi tapi aku sempat 'curi tulang' (aku curi sket ajek.. tak manyak) dengan turun ke tingkat 8 tadi. Aku gi beraye dengan kengkawan kat tingkat 8 sesambil 'mengagihkan kekayaan' yang Allah kurniakan kat aku. Perghh!! riyak giler ko PM! Nanti tuhan tarik balik nikmat tu baru ko tau!! Hehehehehe

Ishkk!! bukanlah riyak cume aku kongsi sket rejeki yang Allah kasik kat aku dengan bagi duit raye kat anak-anak kengkawan. Sonok aku tengok bile bebudak (termasuk mak budak.. ahakz!!) hepi dapat duit raye. Ye la.. aku kan takde anak lagik so skali skala dapat bermanje dengan anak orang pon, alhamdulillah hepi aku..

Esok, by hook or by crook aku kene setelkan drawing tu sebab aku sendiri da rase sungguh mual dan jelak untuk mengadapnye lagik. Plan aku ialah minggu ni kene kasik siap. Ape nak jadi, jadilah!!

Penjejak Mimpi: Tingat dialog Lulu mase kekanak dulu; "Andak, tak dapat duit.."