Pages

Sunday, December 19, 2010

Hantu Kak Limah Balik Rumah

Salam.
SIANG tadi aku layan filem ni kat Times Square dengan dak umah. Kami dapat tiket kui 2.50pm. So sementare nak stat cite tu de la tunjuk trailer filem-filem yang bakal ditayangkan. Hmm.. banyak jugak filemnye macam filem 'Janin', 'Khurafat' dan 'Aku Masih Dara'. For info, filem 'Janin' dan 'Khurafat' tu versi seram (best ni.. Aku ske.. aku ske).
Ok, aku nak jadi pengulas filem Hantu Kak Limah Balik Rumah (HKLBR) nie.. Filem ni lakonan Awie, Ummi Nazeera, Soffi Jikan, Delimawati, Zami Ismail, Johan Raja Lawak, Pekin dan Kamarool Yusuf (ni pelakon-pelakon yang aku kenal ye.. yang lain aku tak kenal) dan arahan Mamat Khalid.
Untuk makluman, filem ni adalah sekuel filem Zombi Kampung Pisang which is aku pon tak penah tengok sebab tak rase nak tengok. Sori, aku ni kan anak patung jujur so aku gitau dan terus terang ajek.
Filem HKLBR ni mengisahkan Kampung Pisang yang kecoh sebab de gangguan oleh antu Kak Limah. Jenuh dah panggil bomoh untuk menghalau antu ni. Hero filem ni iaitu Awie (Hussein) lak penah de skendel dengan heroin iaitu Che Nin lakonan Ummi Nazeera. Hussein baru balik dari merantau kat Singapure dan lepas 3 tahun die balik kampung dan nak sambung balik pertunangan yang putus antare die dan Che Nin ni. So bile da jumpe tu slalu la dating kat belakang kedai bapak die (bapak Che Nin de kedai kopi). At the same time bapak Che Nin, Pak Jabit memang duk asik 'hot pan' kat Hussein sebab putuskan pertunangan dengan anak die. So sesambil tu ade la watak tempelan macam Abi Hurairah (Johan Raje Lawak) dan sorang mamat yang aku tak kenal pegang watak sebagai Usop yang OKU.
So antu Kak Limah ni slalu la mengganggu dan menakutkan penduduk kampung. Kejap-kejap orang jumpe kat kubur.. kejap-kejap jumpe kat semak.. Yang pasti antu ni memang sume nyanyi lagu rakyat tempatan iaitu "enjit enjit semut.. sape sakit naik atas..". Korang tau dan penah dengar lagu tu?
Untuk halau antu ni, penduduk kampung jemput sorang bomoh Indon (lakonan Soffi Jikan) tapi tak terer mane pon. Die yang menggigil ketakutan lepas terambil kepale antu ni mase nak pilih ayam itam nak gune untuk halau antu. So panggil bomoh siam lak.. Panggil punye panggil, ntah antu ape yang kuar.. sampaikan Nang Nak pon interprem.
So dibuat miting tergempar cane nak hapuskan antu Kak Limah ni. Time dowang tengah miting ni, antu Kak Limah muncul dan kaco sorang mamat ni. Penduduk lain lak da decide nak bakar umah antu Kak Limah ni supaye die takde pot nak lepak lagi. Tengah-tengah nak bakar tu, orang nampak antu ni atas bumbung umah. Pastu tak semena-mene de sorang mamat bersenapang tembak antu ni dan terus terjelepuk atas tanah. Berdarah kaki antu ni..
Barulah penduduk realize yang kak Limah ni bukan antu dan rupenye lari dari mental hospital. Ler.. kurang waras rupenye kak Limah ni. Then anak kak Limah, Musalman (lakonan Pekin) gitau yang mak die tu 'otak tak centre' dan lari dari mental hospital. Ok, part kak Limah setel.
Masuk lak hal si Hussein yang tengah asyik maksyuk dengan Che Nin. Satu ari tu tengah Hussein dating ngan Che Nin, Pak Jabit panggil Hussein dan bawak die gi kawasan kubur. Pak Jabit gitau la yang sebenonye Che Nin da meninggal dunie 6 bulan lepas Hussein gi Singapura. Tapi bese la, kite ni mane nak caye kebenaran kan so tetibe muncul bomoh Siam ni dan gitau kat Hussein "kalo kite ingat kat orang, orang akan ingat gak kat kite dan die akan jumpe kite" (<-- lebih kureng la ayat die. Aku pon ingat-ingat lupe. Ngeee).
Lupe lak, de sorang lagik awek (watak Ayu tapi lakonan sape, aku tak pasti) yang duk tergile-gilekan Hussein ni. Slalu skodeng time Hussein dan Che Nin dating. Then Hussein pon blah dari kampung tu bawak ati yang lara. Tengah nak blah tu, Ayu ni tahan Hussein dan cakap yang die sebenonye nak gitau Che Nin tu da lame meninggal dunie dan die buleh ganti tempat Che Nin. Tapi Hussein tak layan terus blah. Yang Ayu ni frust sket dan terus terbang ke udara. Rupenye Ayu ni pon antu gak.. Sekian, terime kasih.
Komen aku: Cite ni tak bape best pade aku. Sori kalo korang yang da tengok tak setuju dengan aku. Part klaka dan lawak, ok. Memang klaka dan memang lawak walaupon lawak yang disengajakan. Tapi pe mesej filem ni? Mungkin korang akan kate filem ni just nak release tensen dan tak perlu mesej tapi pade aku sebaliknye. Sorry, aku tak nampak mesej yang cube Mamat Khalid nak sampaikan.
Cume aku rase filem ni 'dekat' dengan aku sebab loghat yang digunekan. Even aku tak cakap macam watak-watak dalam cite tu tapi aku suke la sebab aku kan orang Perak?
Kesimpulannye, aku lagi suke filem Mamat Khalid yang bertajuk Rock lakonan mantap Que Haidar, Soffi Jikan dan lain-lain. Filem tu da berbelas-belas kali aku layan dvd nye tapi tetap tak jemu. Kisah rock kapak.. ingat mase mude-mude dulu.. Aiseyman.. layan lagu-lagu rock kapak memang mendamaikan..
Penjejak Mimpi - dalam skala 10, aku bagi 6 untuk filem ni. Korang gi lah layan filem HKLBR ni; sokong filem tempatan.. :)

4 comments:

Cik Tom said...

erk kecik tulisan..xleh baca...

penjejak.mimpi said...

Salam.

Alamak, ye ke Cik Tom? Da ejas... Huhuhuhu...

ida said...

rasanya mamat khalid mampu buat cite yg lagi best la...tp sebenarnya, cite ni ada sinisnya..
contohnya pertama, isu kak limah tu..mentang2 la dia tu tua, dh tu duk umah kayu buruk lak tuh...org kampung xde pn nk g jeguk2 dia..cuba la kak limah tu kaya ke..ada anak dara cantik ke..mesti org taunya dia punya cite..ni smpkan dia dh msk spital mental pn, org kg blh xtau..
kedua;org kita senang sgt caya cite2 hantu...skit2 hantu...ha kan dh org pn, blh org kg ingatkan hantu...

tu antara sinikal mamat khalid yg daku dpt kesan la...sekian :-)

penjejak.mimpi said...

Ala, tak yah tunggu tue pon.. kalo miskin tak kire tue mude memang kene pinggir la.. nasib la ko.. silap2 mati mayat berulat pon orng tatau..

Da name pon orang kampung..