Pages

Wednesday, August 25, 2010

Jap Jek..

Salam.
LAME gak aku tak update blog ni. Pertamenye mase takde (kunun-kunun aku bizi giler la..). Dan keduenye sebab aku takde mende yang nak dimerapukan dalam blog nih. Lagipon ari wiken aku 'bukak opis' kat umah gak so takde peluang nak update ape-ape cite.
Ni pon jap jek. Tak leh lelame (curi mase rehat jap sebelum nak gi solat). Pagi tadi de miting unit. Katenye kejap tapi rupenye lame. Sume mende kua termasuk hal KIK (Kumpulan Inovatif dan Kreatif). Aku sebenonye malas nak get involve dalam KIK ni sebab pade aku ianye perlukan komitmen yang penuh dan sumbangan dari sume orang. Tapi memandangkan bik bos (erk!! bukan bik mama ye..) da stat nak amik tau hal ni so aku tak leh la nak kua grup KIK nih. Pastu da dibagi pecahan tugas untuk pojek KIK kami. Pagi Jumaat ni, die; iaitu bik bos nak outputnye. Hmm... sempat ke tak aku nak cari ape yang bik bos nak nih? Lalalalalalalala... (nyanyian kecil untuk menenangkan ati sendirik...)
p/s tekak aku ni masih rase tak bes. Da dekat due minggu.. Huhuhuhuhu (mane nak baik; asal berbuke pose jek buat air sarsaparila (atau sarsi) la... air bandung la... tak pon air teh ke.. air teh o ke... air nescafe ke tapi musti taruk ais!!) Pergh!! lega tekak ni dapat minum air yang berais, kan? Hmm.. petang ni nak buat air ape ek? Ngeeee...
Untuk santapan mate korang... Jangan meleleh air liur tu dah le... Ngeee...
Dah-dah... moh solat wei....

Saturday, August 14, 2010

Hadis Kudsi 2: Jangan Sombong

ABU Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud "Allah s.w.t berfirman: 'kemuliaan ialah serbanKu dan kesombongan ialah sarungKu. Sesiapa yang menandingiKu dalam kedua-dua sifat itu nescaya Aku akan melemparkannya kedalam neraka'".
(Riwayat Abu Daud, no 4092)

Lagi Kes Buang Anak.. :(

Salam..
MALAM tadi aku layan Buletin Utama TV3; katenye dalam tempoh 24 jam telah ade empat kes buang anak. Aku dengor tu geleng kepale jek. Ape la nak jadi dengan Malaysia ni? Ari-ari kalo bace paper, kisah orang jumpe anak kat lam tong sampah, depan stor, depan masjid, depan hospital.. Tak pon dalam berite pon same gak. Dowang yang wat keje ni tak kesian ke kat bayi tu? Time nak wat keje terkutuk tu; 'rela' memanjang. 'Rela' segalenye. Tak pikir panjang. Pastu bile anak tu da lahir, baru gelabah tahap cipan. Yang aku pelik tu 'rela' lak die usung perut tu 8-9 bulan sebelum melahirkan anak tu tapi bile anak tu da lahir, tak 'rela' lak die nak bela. Tapi 'rela' lak die biarkan bayi tu kene gigit semut ke... kene gigit anjing ke.. Otak letak katne? Kat lutut ek?
Aku memang 'hot pan' kalo cakap pasal kes ni. Rase cam nak tampar jek muke org yang buang anak ni. Ye la, ce korang pikir; tak kesian ke kat bayi tu? Kalo takmo anak tu, senang jek. Jangan buat zina! End of story. Kalo nak anak jugak, kawen. Ni orang yang da kawen berbelas tahun pon tak dapat anak walau jenuh usahe.
Orang yang buang anak ni takkan le takde sekelumit pon rase sayang kat bayi sendirik? Aku ni walau takde anak sendirik (of course le sebab aku pon lom kawen) tapi aku sayang kat sume anak-anak sedare aku. Start yang sulung sampai le yang kecik sume aku sayang (kalo anak-anak buah aku bace ni sah-sah dowang kembang idung ni.. Takpon kalo anak buah aku yang sulung dan yang no due tu bace sah-sah aku jadi 'bahan' dowang nanti. Konpom!!).
Anak-anak buah tu... Bukan anak sendiri.. bukan darah daging sendiri.. bukan dari zuriat sendiri.. pon buleh aku sayang ni kan lagi anak sendiri?
Atau mungkin tuhan da 'sentap' rase sayang tu dari dowang ni kot? Itu pasal dowang 'tegar' buang bayi sendirik!
Kalo aku ditanye apekah hukuman yang paling best untuk mereka-mereka ini; aku akan menjawab begini "mereka ini patut diarak sekeliling 'kota' (pergh! macam zaman dolu-dolu lak) dan umumkan sepanjang jalan bahawa inilah wajah dan batang tubuh orang yang membuat zina dan membuang/membunuh zuriat sendiri!!" Ha... aku jamin lepas ni pasti peratusan kes buang bayi ni akan menurun dan lame kelamaan akan jadi sifar.
Memang bunyinye agak kejam tapi tu kan baru hukuman dunia? Hukuman di dunia yang satu lagi tu kite tatau cane. Sape stuju dengan cadangan aku nih, angkat tangan? Ngeee....
Baru-baru ni jugak ade cadangan untuk mewujudkan 'sekolah mengandung'.. Pe yang aku paham sekolah tu akan menempatkan mereka-mereka yang masih bersekolah tetapi telah mengandung demi mengelakkan kes buang bayi berlaku (correct me if i am wrong..). Aku tak nampak rasionalnye pembinaan sekolah tu. Rasenye ni baru cadangan ajek tapi kalo de pon rasional nyer, output negatif dalam jangka masa panjang akan lebih dari impak positif. Percayelah.. kalo dengan pembinaan sekolah tu berdasarkan alasan seperti di atas, kes buang bayi samada sama ataupon bertambah. Pelajar akan lebih berbuat zina dengan alasan ade orang/pihak berwajib yang akan amik berat pasal anak/bayi dowang. Kemudahan da disediakan so ape nak susah?
Pe yang penting dan yang WAJIB dilakukan oleh mereka yang berkenaan ialah menambahkan lagi pendedahan tentang agama. Penekanan agama perlu diterapkan samada di sekolah rendah, menengah dan IPT. Banyak sumber dan media buleh digunekan. TV, radio, surat khabar dan lain-lain. Ni ape yang aku nampak hiburan ajek sepanjang mase. Pergaulan bebas seolah-olah digalakkan. Seks bebas macam takde penghujung. Arak ditogok macam air mineral. Ape nak jadi ni? Sanggup ke korang nanti bile satu pagi korang bukak pintu umah dan depan tu ade sekujur bayi yang mungil ditinggalkan oleh ibu mereka yang tidak bertanggungjawab? Sanggup ke korang? Pikirkan ape yang korang leh buat?
"Oleh itu undilah saye calon dari Parti Laptop demi kecemerlangan negare kite! Bersame-same kite membenteras gejale negatif ni dari berleluase. Dan memastikan kes buang bayi ni ke tahap sifar menjelang 2020". Ngeee...
P/s Muge tuhan sentiase melindungi kite sume dari mendapat murka dariNya, insya Allah.

Tuesday, August 10, 2010

Selamat Datang Bulan Penuh Barakah..

Salam dan selamat petang..
KUI 10.30am lebih aku tersedar dari lena lepas beberape kali tersedor sebelum tu. Pepagi bute sebelum tu (tak silap jam 6am lebih) dak umah aku ketuk pintu bilik. Aku gitau kat die badan aku panas; demam so aku tak gi keje. Die ingat aku tak sedar (kesiangan).
Aku terus check enset. Hmm.. bile aku tak masuk opis ni sms bertalu-talu le pulok. Ade sms baru masuk.. Oh, rupenye dari Tomotachi aku tu. Die sent sms kui 9.23am tadi. Sms die berbunyi "Salam.. My name is SYAABAN.. I'm advising you that my neighbour RAMADHAN will be visiting you soon with his wife REZEKI and two children SAHUR and IFTAAR.. They will be accompanied by three grandchildren RAHMAT, BARAKAH and TAUBAT. They will leave after thirty days by EID airlines.. Treasure them and you will be blessed.. RAMADHAN MUBARAK.. May this coming RAMADHAN bring lot of NUR in our life.. AMIN"
Reaksi aku? Senyum je la. Nak wat pe lagi. Aku bace sms tu pon dengan otak aku yang masih blur lagik. Nak reply pon tatau nak tulis pe. Lagipon aku kan demam.. (pe kene mengena demam dengan nak reply sms tu? Ntah..)

Pejam celik pejam celik esok da nak start pose. Tapi aku sedikit 'kuciwa' sebab tak dapat nak meraikan kehadiran Ramadhan dengan bersolat tarawih malam ni. Frust :( Paham-paham ajelah ye.. Aku kan penumpang koc "merah jambu"? Ngeee..

Oklah, otak aku ni tibe-tibe jem + blur. Tatau nak tulis ape dah so aku tamatkan ajek tulisan aku ni dengan ucapan "Kepade sume pengunjung blog ni, aku amik kesempatan untuk mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan yang mulia ni. Penuhilah malam-malam Ramadhan ni dengan beribadah setulus hati dan kautlah segale ganjaran dan pahala yang telah tersedia untuk hamba-hambaNya yang beriman. Semuge kite sume tergolong dalam golongan mereka-mereka yang sentiase berlumbe-lumbe beramal dan sujud kepadaNye, amin. Pohon ampun dan maaf zahir batin untuk sume salah silap aku kalo ade tulisan aku ni yang terkene batang idung korang. Akhir kate selamat berpose"
p/s jangan lupe minte ampun & maaf dari mak bapak korang.. :)

Friday, August 6, 2010

Gi Umrah..

Salam..

ESOK, Sabtu 7hb Ogos sorang lagi kawan baik aku akan menunaikan umrah. Hmm.. memule katenye nak jumpe aku kat opis tapi nampak gaye memang tak kan jumpe die punye.. :(

Petang kelmarin die kol minte maaf sebab tak dapat nak jumpe aku. Die da sampai opis aku ari tu (bile ntah) tapi tak singgah unit aku sebab katenye badan die kureng sihat. Lately die memang slalu kurang sihat.. Sian die... :(

Pasal die nak gi umrah tu actually da lame die gitau tapi aku yang minte nak jumpe sebelum die gi tapi skali lagi ajat aku tak kesampaian. Dari riak cakap die ari tu; aku dapat rase penderitaan die. Well, de cite di sebalik cite... Sian die... :(

Sebenonye aku kenal die since lime tahun yang lalu. Die engineer unit aku sebelum die minte tukar ke tempat lain. Pasal ape die minte tukar tu izinkan aku menyimpan 'rahasia' tersebut dengan 'ketat'. Sape pon tatau reason sebeno die minte tukar (kecuali aku la..) even bos. Bos sampai slow talk dengan aku tanye sebab musabab die nak minte tukar tapi "sori ye bos.. janji tetap janji.." ngeee... sampai ke sudah aku tak gitau kat bos punce die nak minte tukar. Sebenonye aku pon serba salah.. di kiri besfren.. di kanan bos... tapi hanye sebab satu word ajek iaitu JANJI make aku kene lebihkan besfren. Jangan amik ati ye bos... Ngeee...

Pade aku; terlalu banyak kisah sedih yang menyelubungi dan membalut diri die. Apelah yang terdaye dan mampu dilakukan oleh sorang wanita yang lemah bile dilanda masalah seperti badai dan ombak yang ganas menghempas tak henti-henti? Eh! care aku mention word 'wanita' tu macam aku ni bukan wanita ajek... Ngee... Aku ni wanita jugak cume cara kite menghadapi dan menyelesaikan masalah tu tak same. Cara kite pandang masalah tu pon tak same jugak.
Pe pon, muge die dapat menemui penawar yang buleh melega dan mendamaikan jiwanya di bumi anbia nanti. Insya Allah..

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya" (Surah Al-Baqarah Ayat 286)

"Janganlah kamu bersifat lemah, dan janganlah kamu bersedih hati, padahal kamulah orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman" (Surah Al-Imran Ayat 139)
Yan, i doakan you sentiase sejahtera, berbahagia slalu dan dilindungi oleh Allah swt. Muge you selamat sampai di sana dan selamat kembali di Malaysia. Insya Allah de keizinanNye kite pasti bersue kembali... :)