Pages

Tuesday, November 29, 2011

Akak Jalan Terus Aje..

LATELY aku slalu transit kat KL Sentral lepas amik tren dari Mid Valley. Dari KL Sentral aku akan amik LRT Putra dan drop kat Masjid Jamek pastu switch LRT Star lak menuju ke Sentul Timur. Dan ari ni macam tu jugak yang aku buat. Sampai kat stesen Masjid Jamek, mase nak touch kad Touch n Go aku tu, aku perhatikan takde yang swipe kad Touch and Go atau tiket. Ala, senang cakap boleh masuk terus kat laluan kua masuk tanpa gune tiket.

Ade sorang polis bantuan yang sibuk menjawab soklan pengguna LRT yang muskil (termasuk aku). Memule aku memang lalu terus sebab tengok orang lain lalu terus dan dengar gak polis bantuan tu ulang mende yang same. Aku dengar polis tu kate touch kat pintu keluar.. bla.. bla.. bla.. kalo tak bayar cash.. bla.. bla.. bla..

Oleh sebab muskil aku gi tanye kat die:

Aku yang muskil: "Cik, cane ni? Saye gune touch and go dan tadi naik dari KL Sentral dan pasni nak ke Sentul Timur lak. Tak yah touch ke?" (sambil tayang kad Tounch and Go ku itu)

Polis yang komited: "Akak jalan terus jek (sambil tunjuk jalan ke laluan stesen Sentul Timur) pastu akak touch kat stesen Sentul Timur".

Aku yang muskil: "Oh, dowang combine ek?"

Polis yang komited: "A'ah. Da lame sebenonye dowang nak combine. So akak ikut jalan tu dan swipe kat stesen Sentul Timur. Tapi mahal la sket"..

Aku yang muskil: "Ok, cik. Time kasih".

Pastu aku terus jalan ikut laluan yang polis tu tunjuk. Sebenonye aku memang la da tau itu lorong dan laluannye nak ke hentian Sentul Timur. Sebab aku da slalu drop kat situ.

Jalan punye jalan pastu naik eskelator.. oh.. da ade laluan baru yang menghubung terus stesen LRT Putra Masjid Jamek ke laluan LRT Star menuju ke Sentul Timur. Aku tak pasti bile start mende ni tapi bagus juge sebab ade laluan berbumbung. Kalo ujan tak tempias ke aku.. Kalo panas membahang tak cair le aku.. (ehem.. ehem.. aku kan 'puteri lilin?') <-- sile jangan muntah ye..

Sampai kat Sentul Timur, memang baki Touch and Go aku berkurang dalam RM3 lebih. Ok lah tu.. kurang-kurang pengguna LRT rase selesa sket..

Penjejak Mimpi: Agak-agak bile sistem komuter KTM nak improve ye?

Friday, November 25, 2011

Terpilih Ke?

ERK!! Ni bukan terpilih untuk ke anugerah juara lagu ke.. atau anugerah cemerlang ke atau anugerah ape-ape.. tak.. ni langsung takde kene mengena dengan anugerah. Ni aku nak sembang pasal keje.

Keje aku overallnye ialah melukis. Tapi bukan sebarang lukisan yang dilukis. Lukisan yang berkaitan dengan elektrik; pendawaian.. trunking.. bla.. bla.. bla.. dan bla.. bla.. bla.. Untuk projek RMK-10 ni memang kurang so projek yang nak dilukis pon kurang la, kan? Bukan takde.. ade.. nanti hangpa yang keje swasta kate orang gomen makan gaji bute lak, kan?

Aku dan due orang member lagi nampak gaye da dapat 'tender' untuk buat drawing sume pojek kuarters standard. Setiap sorang baru setelkan drawing memasing; kelas D dan F. Lepas-lepas ni ade lagi la yang nak kene draw. Cumenye drawing aku jek yang belum sempat direview oleh committee. So wat mase ni aku memang totally free dari membuat drawing. Kalo lepas direview, sah-sah ada perubahan dan pembetulan. Time tu aku sah-sah sibuk (sibuk ke atau buat-buat sibuk? Ekekekekeke)

Selain kami tiga orang, yang lain buat projek bangunan pejabat. Best tuh. Lagi mencabar dari buat kuarters ni. Aku cakap gitu sebab setakat ni aku asik buat kuarters untuk kelas F pangsa; F16 dan F47. Design tak banyak beza.. :(

Untuk projek bangunan pejabat; lagi besar bangunan tu.. lagi adventure.. lagi banyak mende buleh blaja. Tapi buat kuarters ni pon sebenonye same jek. Buleh blaja banyak juge sebab bukan same design antara setiap satu kelas dengan kelas yang lain.

Memule aku komplen gak sebab orang lain dapat buat projek bangunan sedangkan aku duk asik mengadap kuarters ajek. Pastu kawan aku balas; "eh, ok la tu. Ko terpilih buat kuarters. Waris terpilih" sambil gelak. Aku balas: "waris terpilih ke waris jari hantu?". Bla.. bla.. bla..

Penjejak Mimpi: "Takde beza buat kuarters atau bangunan pejabat yang lain. Sama.. Keje tetap keje.. Tanggungjawab tetap tanggungjawab. Ko ni PM, ngengada, kan?"

Thursday, November 24, 2011

Uhuk.. uhuk..

UHUK.. uhuk.. uhuk.. ni bukan bunyi batuk orang yang suke merokok... bukan juge batuk orang penyakit tibi. Bukan.. bukan..

Saje aku tulis gitu. Signifikan untuk orang yang buat keje macam melepaskan batuk di tangge. Walau pade hakikatnye aku pon tak pasti memang macam tu ke bunyi orang batuk kat tangge atau batuk kat tempat lain pon same bunyinye. Aku tak pasti.

Cume pe yang pasti aku tak dapat terime sikap orang yang buat keje macam melepaskan batuk di tangge. Asal ade, sudah. Janji da buat. Betul atau tak blakang kire.

Penjejak Mimpi: Ape kate ko terus jek lepak kat tangge tu untuk batuk? (<-- sengal ubi)

Aku Diserang Virus

ENTAH kenape since Selasa aku rase betul-betul 'tak sihat'. Tetibe jek rase virus 'M' da attack aku dengan jayenye. Padehal keje berlambak nak kene setel.

Dengan senarai aset nak kene apdet.. nak daftar inventori baru.. dan banyak lagi mende-mende yang perlu aku buat tapi virus 'M' telah menghalang untuk aku bekerja.

Ape nak buat ni ha?

Penjejak Mimpi: Rase nak muntah ijau bile sebut pasal aset.. :(

Wednesday, November 23, 2011

Kalah

SAYA tidak kalah apabila berada di bawah . Saya hanya kalah sekiranya tidak bangun semula.

Sekali jatuh, tidak bangun - kalah. Sepuluh kali jatuh, sepuluh kali bangun - tidak kalah. Setiap orang pernah jatuh. Hanya mereka yang bangun dan terus bangun selepas setiap kejatuhan, akhirnya akan manjadi juara.

Oleh itu dalam apa jua musibah yang dihadapi, jangan berputus asa. Kuatkan semangat dan perbetulkan kesilapan, nescaya kejayaan menunggu anda.

Nota: Quote disonglap dari sini.

Penjejak Mimpi: Untuk aku dan kite sume... :)

Tuesday, November 22, 2011

Tahniah Malaysia!

AKHIRNYA ternyata kite memang juara dalam bolasepak di Asia Tenggara. Malam tadi dengan permainan yang meleret ke mase tambahan dan seterusnye sepakan penalti telah membuahkan hasil.


Setelah terikat 1-1 hingga ke mase tambahan, sepakan penalti akhirnye menjadi penentu. Meskipun gelora penyokong pasukan tuan umah melanda Stadium Gelora Bung Karno namun ianye tetap tidak melemahkan semangat dan menghilangkan rentak permainan sume anak-anak buah Ong Kim Swee.

Akhinye Malaysia menang dengan mata 5-4. Tahniah pade sume pemain yang mempamerkan permainan yang bersungguh-sungguh. Hangpa memang terbaek!!

Penjejak Mimpi: Tak bape minat bola tapi final punye pasal, redah je lah.. :)

Friday, November 18, 2011

Tak Puas Hati? Boleh Bincang...

SEMALAM time rehat, aku dan 2 orang member seopis lepak kat pentri sesambil makan makanan yang ditapau kat kantin DBKL tuh. Tengah syok-syok sembang, tetibe muncul ex-boss kecik aku. Die tanye samade aku da tengok laporan prestasi aku. Katenye die da evaluate tapi lom anto kat Pegawai Penilai Kedua untuk disahkan. Die suh aku tengok dulu markah-markah yang die bagi kat aku. Kalo tak puas ati, buleh bincang. Mane tau kot-kot aku rase tak berbaloi markah yang die bagi dengan prestasi yang aku da curahkan.. cewah!!

Aku pon jawab le yang aku tak tengok pon lagi markah-markah tu. Dan selame ni pon, tak pernah aku ditanye soklan sebegitu rupe. Tau-tau result da kua pon.

Pade aku la kan.. soal samada aku puas ati ke tak dengan markah yang diberi bukan dalam bidang kuasa aku. Maksudnye markah yang diberi tu based on ape yang die nampak dalam diri aku so aku tak berhak untuk argue. Orang lain aku tak tau tapi prinsip aku cegitu la.

Kalo die rase nak kasik aku markah rendah, sikit la aku dapat. Kalo die rase aku layak dapat markah tinggi, banyak le aku dapat. Konsepnye senang ajek. Kalo prestasi aku ok pade pandangan die, memang aku deserve la dapat merkah tinggi. Tapi kalo prestasi aku tak memberansangkan, aku deserve dapat markah rendah. What to do?

Tapi setakat 6 tahun lebih aku keje JKR ni.. first year jek markah aku rendah. Lepas-lepas tu 90 keatas markah SKT aku. Ehem ehem.. (<-- Cik PM da jadi bongkak!!)

Penjejak Mimpi: Nak kipas-kipas bos, bukan amalan aku. Nak menegakkan benang yang basah; itu bukan aku. Nak argue konon-konon aku layak dapat markah tinggi pon bukan aku. Sebab aku adalah aku.. (<-- stetmen poyo).

Thursday, November 17, 2011

Contest Teka Harga Burger!!

DITAG oleh LLK. Ingat da tak sempat nak join sebab aku ingat semalam tarikh tutupnye tapi nyata tersalah pandang tarikh. So aku akan join le contest ni. LLK ni macam tau jek aku ske makan beger tau.. :)

Contest dianjurkan oleh blogger cik Tikah. So nak tau lebih lanjut sile skodeng blog dia. Aku nak tag Ann, Faztee and Pencinta Agung.

So aku teka rege die dalam... erm... erm.. RM1.80 kot. Betul tak cik Tikah?


Penjejak Mimpi: Balik kang nak makan mekdi la... :)

Makan-Makan Lagi

ARI Isnin bebaru ni unit BPR D1 dan BPR Projek Khas telah mengadakan majlis farewell dan besday. Kirenye 2 in 1 la. Farewell sempena 'penghijrahan' engineer Lin dan Zafar ke tempat baru. Besday tu lak untuk mereka yang besdaynye dalam bulan Julai - September. Dowang ni naik pangkat so dipindahkan ke JKR Selangor (Lin) dan Zafar ke Cawangan Kerja Kesihatan.

Menu kami memang simple giler. Kami just order nasi bukhara dari Restoran Syed yang pemes tu.. pencuci mulut; buah tembikai dan betik.. pastu ade kek.. air just 2 jenis iaitu air sarsi yang bergas dan air sirap kosong.

Nasi tu memang feveret aku. Sedap dan banyak. Ade lauk ayam, telur sebijik dan acar dalam kotak die. Dulu rege rm10 jek (time aku kenal nasi ni la..) dan skang da jadi rm11. Tu untuk lauk ayam. Kalo kambing rege lain lak.

So untuk Lin dan Zafar.. muge penghijrahan ni memberi satu pengalaman baru untuk kalian and good luck.

Penjejak Mimpi: Ade orang tanye kat aku "ko tak nak pindah ke? Internal ajek..". Jawapan aku? ........

'Pak Imam' sedang bace doa..


Birthday girl and boys


Antara yang hadir ari tu. Ce cari dimanekah diriku?


Lin menerima cenderahati dari big bos BPR D1; Ir Hanizan


Menu kami ari tu..


Menu yang same cuma dari 'angle' yang berlainan..


Kek tiramisu tapi aku tak suke kek ni..


Zafar menerima cenderahati dari big bos BPR Projek Khas; Ir Sharinah (ex-boss aku da..)

Tuesday, November 15, 2011

Beyond the Realm of Conscience

MULAI 2hb November yang lalu 8tv telah menayangkan satu lagi cite cine bersiri yang bertajuk Beyond The Realm of Conscience. Cite ni start jam 7pm, menggantikan cite The Burning Flame.

Sebagai peminat cite cina (Hong Kong) yang tegar (<-- tegar la sangat ko ni cik PM?) aku tak melepaskan peluang untuk menonton cite yang berlatarbelakangkan zaman pemerintahan Dinasti Tang. Memang aku suke sesangat layan cite cegini. Tengok pakaian dowang zaman dulu.. seni dan makanan dowang. Dowang ni kan kalo sentuh pasal makanan memang kreatif giler. Plus eksotik. Hehehehehe..

Kisah cite ni macam bese la; politik istana. Dibintangi oleh beberape orang pelakon terhebat macam Moses Chan, Kevin Cheng, Charmaine Sheh dan lenlain.

So pade sesape peminat cite cine cam aku, jangan ketinggalan. Yeah!!

Penjejak Mimpi: Mane yang baik, jadikan tauladan...

Friday, November 11, 2011

Selamat Datang

BERIKUTAN dengan proses kenaikan pangkat untuk kumpulan professional, mulai bulan November ni unit aku ade 2 ahli baru. Sorang da report duty dan sorang lagi extend sampai ujung bulan ni. So secara otomatiknye carta organisasi unit aku berubah sedikit. Yang 'head' nye tak ubah... yang bawah-bawah tu ubah le.

Kalo ikut ati ni, aku malas nak bertukar-tukar engineer. Ye la.. fail yang kite jage kite tau cane keadaannye. Tersusun ke.. kemas ke.. in order ke enclosure number die.. prosedur buka dan tutupnye.. projek tu ikut SPK ke tak.. penggunaan borang SPK dipatuhi ke tak.. sume kite tau tapi orang lain kite tak tau samada dowang buat sama macam yang kite buat.

Aku bukan berkire keje.. aku ni fleksibel (erk!! in certain cases la) tapi jangan take for granted la kan.. Nape aku cakap gini? Sebab aku da kene...

Selepas unit BPR D1 pecah due pade bulan Mei yang lepas, aku terpakse 'mencuci taik' yang ditinggalkan oleh orang lain. Keje yang sepatutnye die buat, tapi die tak buat. Sebab? Die da sah-sah akan kuar dari unit aku dan akan berpindah ke unit baru so die kumpul sume surat-surat dan langsung tak diminitkan ke dalam fail. Bile official jek separate unit, die cuci tangan. Aku yang kene setelkan keje die. Tak minitkan surat tu da satu hal.. lansung tak masuk dalam fail pon ade jugak.. die just selit jek surat tu. Ade ke patut?

Macam yang aku cakap tadi.. aku bukan berkire soal keje tapi aku tengok le jugak orangnye. Kalo orang tu jenis humble.. suke bantu orang.. tak menyakitkan ati.. tak berkire.. takpelah jugak. Aku sukarela tolong tapi kalo orang tu jenis cakap berdegar-degar.. die jek terer.. die jek hebat.. pastu berkire.. hmmm... tu yang aku malas nak tolong. Tapi.. lantak la kan dengan sikap orang yang macam tu? Jangan kite macam die dah la.. Aku ni mulut jek bising tapi aku buat jek. Lantakla dengan orang macam tu. Nak pikir sesangat pon, watpe? Buat sakit ati dan kasik darah tinggi ajek so telan je la. Lagipon tuhan kan ade? Ehem.. ehem..

So kalo ikut carta baru tu.. aku akan dapat bos baru. Berdebar-debar le jugak. Kite tak tau cane care keje die. Ok ke tak.. tegas ke tak.. Aku memang tak kenal die langsung sebab sebelum ni dia dari cawangan lain. Ala, aku bukan tak bese dengan sume ni. Da bese dengan bos yang bertukar-tukar tapi aku tetap macam ni. Hahahahaha

So untuk 2 bos yang baru tu.. selamat datang ke BPR D1. Muge kite sume dapat sehati sejiwa dan bersatu demi name unit ni, insya Allah.

Penjejak Mimpi: Ade keje aku buat. Takde keje, aku tak buat. Kipas-kipas tak main. Ade paham sume?

Wednesday, November 9, 2011

Failure

"FAILURE is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently." (Henry Ford)

Penjejak Mimpi: Gagal skali bukan bermakne akan gagal slame-lamenye.. :)

Wednesday, November 2, 2011

Ke Site - Part 1

SEMALAM aku dan hampir sume member opis telah bergerak ke Ipoh, Perak a.k.a kampung ku yang tercinte. Hehehehe.. Tujuan? Saje kami nak makan angin.

Ishkk! Takdelah.. tujuan adalah untuk membuat POE atau dalam bahasa non-teknikalnye ialah untuk membuat odit. Lupe nak gitau.. kami telah ditugaskan untuk membuat odit di Pejabat Kebajikan Masyarakat, Ipoh. Ala, sape anak Ipoh tu sah-sah tau di mane lokasinye. Belakangnye pejabat Tabung Haji.. dan sebelahnye lak klinik gigi. Dekat lak dengan stesen bas benti-benti tu.

Pejabat ni sebenonye da digunekan sejak beberape tahun yang lalu. Kalo tak silap since 2008. So kami wat odit rekabentuk untuk melihat hasil rekabentuk yang telah di transferkan menjadi realiti. Ye la.. kalo sebelum ni duk melukis jek.. dan bile dapat tengok hasilnye.. alangkah bangganye..

Ehem.. ehem.. sebenonye pojek ni kan.. elektrik die aku yang design.. sniff!! sniff!! (<-- idung kembang kuncup). Dan ni sebenonye my first project.

Tapi kan aku nak gitau le jugak yang elektrical bukan 100% aku yang design. Aku 'bergabung tenage' dengan sorang lagi otai iaitu JTK Shahrin Noordin (Hah! amek kau. Name penuh aku kasik!!)

Kirenye dari pojek ni la aku blaja selok belok auto cad.. cane nak kire lux.. jenis-jenis lampu dan lenlain. Nak aku senaraikan nanti panjang la pulok, kan?

Tapi hasil dari odit semalam ade beberape perkare yang buleh dijadikan panduan untuk next design. Takpe.. blaja dari kesilapan. Itu yang penting. Jangan malu untuk bertanye sebab kalo malu bertanye sah-sah sesat jalan. Kalo kene marah pon, tadah ajek telinge tu janji dapat ilmu. Wallaweh!! Nasihat berapi-api aku ni.. Podacit!!

Nota 1: Entri ditulis dari wad tingkat 13, PPUM, KL.

Nota 2: Gambor nanti aku aplod.

Penjejak Mimpi: Jam baru kui 10pm tapi da ngantuk.. :(