Pages

Friday, July 29, 2011

Hari Terakhir di Cherating

KELAS pagi dimulakan pade jam 8.30am. So Puan Azizah (penceramah) terus sambung lecture yang terhenti semalam iaitu untuk Bab Pemeriksaan. Well, memang menarik sebab dari situ kite tau yang stor di opis kite tu samada jenis stor utama, stor pusat mahupun stor unit kene melalui 3 peringkat pemeriksaan samada dari pegawai stor tu sendiri, pegawai pemeriksa (yang dilantik oleh ketua jabatan) dan pegawai pemverifikasi stok (yang dilantik oleh pegawai pengawal). Dan ade la cara-caranye tapi aku malas nak cite kat sini. Jangan marah ye.. :)

Lepas tu puan penceramah sambung ke topik G dan H iaitu topik Pelupusan (Bab G) dan Bab F (Kehilangan & Hapus Kira). Topik ni sebenonye merangkumi tatacara pengurusan aset so dia tak sentuh sangat la. But at least lebih clear lagi kefahaman aku dalam topik ni.

Setel sume tu, time present lak untuk tugasan semalam. Grup aku (Grup 5) kene present dulu. So present la kami kat depan tu. Dowang duk suh aku present tapi aku takmo. Bukan le tak berani cume aku rase biar le kasik orang lain. Ahli kumpulan yang lain patut contribute something. Takkan le orang tu cari jawapan.. orang tu tulis kat atas kertas mahjong.. orang tu present.. orang tu menjawab soklan? Tak adil la kan?

Bla.. bla.. bla.. abeh la kelas kami jam 11.30am. Tapi Puan Azizah tak kasik kami kua awal so die buat 1 game. Game ni aku rase klaka giler..

Memasing diberi sekeping kertas putih A4 dan sebatang pensel. So kami diminta melukis muke kami sendiri menggunekan tangan kidal untuk sesape yang menulis tangan kanan. Kami sume tangan kanan so lukis le muke memasing gune tangan kiri. Tak lama mase diberi; 5 minit ajek. Pastu dikutip dan diberi pade orang lain. Maksudnye bertukar-tukar la tanpa kami tahu lukisan potret sape yang kami dapat tu. Lepas tu kami diminte untuk menulis jenis pekerjaan yang sesuai dengan potret tersebut. Hanye 1 minit mase diberi dan dikutip balik. Sampai mase Puan Azizah pon tunjuk satu-satu potret tu beserta pekerjaan yang sesuai dengan rupe si pelukis.

Time ni memang klaka giler sebab banyak pekerjaan yang ntah apa-apa. Ade pekerjaan sebagai penjaga stor.. jaga.. penggusti (wrestler).. pelakon drama Tamil.. pemandu bas.. pegawai tadbir kastam.. jage site.. Hehehehe.. teruk betul imaginasi kami.

Tapi yang pasti pekerjaan peserta pompuan hampir sumenye guru atau cikgu. Potret aku (yang ntah ape-ape tu) pon dilabel sebagai guru. Lawak giler rasenye.

Lepas lunch, kami terus bertolak balik ke KL. Ops! Ade la jugak beli sourvenir sket untuk kengkawan. Saje la nak sonok-sonok. Sampai umah lebih kurang jam 5.45pm. Alhamdulillah kami selamat tibe ke destinasi.

Penjejak Mimpi: Sampai opis tengok berlambak surat.. Huhuhuhuhu

Wednesday, July 27, 2011

Hari Yang Padat

ARI ni blaja sesuatu yang baru dalam kursus ni iaitu tentang tatacara pengurusan stor. Aku ngaku la yang aku ni memang satu ape mende pon tatau tentang stor ni so aku amik peluang untuk grab ilmu yang diajar ari ni dan bertanye ape yang aku tatau ataupon muskil. Err, sebenonye dari semalam lagi aku dan member asik tanye ajek. Da tatau kene le tanye. Jangan le nak memandai ataupon tunjuk pandai. Pantang aku tuh. So disebabkan kegemaran kami yang suke bertanye, so name kami antare yang femes disebut oleh penceramah. Sebut untuk disoal ye tuan puan..

Kebetulan penceramah ari ni pon memang best. Happening sket la kali ni. Ade lawak-lawak so takde le rase bosan.. ngantuk.. Dan die gak takde buang mase dengan cakap ataupon cite mende yang takde kene mengena dengan topik. Terus straight to the point. Kan senang? Jimat mase..

Ari ni juge baru le aku tau yang pengurusan aset ade 32 borang (borang-borang Kew-PA) dan pengurusan stor ade 22 borang (borang-borang Kew-PS). Tapi ape yang pasti, tugas aku sebagai penolong pegawai aset setakat ni hanye penah gune sampai borang kew-PA 16 ajek. Selebihnye tak penah.

Pastu ade lak keje berkumpulan so takde le ngantuk kan? Tadi ade 2 keje berkumpulan dan tugasan 1 dah pon dibuat presentation. Tapi bukan aku le yang cakap kat depan tu. Ade sorang mamat tu la.. Tugasan 2 insya Allah esok setiap kumpulan akan present.

Tugasan 2 ni aku rase amat menarik sebab aku dapat belajar ape yang dimaksudkan dengan stok maksimum, stok menokok dan stok minimum. Yang ni kene kire sket la. Time ni baru le aku sedar dan tau betape payah dan seksanye tugasan sebagai sorang pegawai stor. Tapi aku takmo le ulas lanjut pasal tugas pegawai stor tu sebab aku memang tak penah pegang jawatan tu.

Ari ni memang padat giler kelas kami disebabkan kami takmo attend kelas malam. So penceramah tu (Puan Azizah) bagi lecture sampai ke pukul 6pm. Otak pon da tepu dan jammed! But to tell the truth, kelas ari ni memang best sebab banyak ilmu baru yang aku dapat.

Sebenonye bukan senang pikul tanggungjawab sebagai pegawai aset dan pegawai stor ni. Kene amanah, berintegriti dan bertanggungjawab. Besar tanggungjawab tu. Nak kene teliti dan telus. Tapi itulah.. kalo orang tu buat keje betui, orang lain tak suke. Kalo seseorang tu tegas dan ikut peraturan, kite kutuk berapi-api. Kalo orang tu memang dedikasi dan penuh komited, kate die nak kipas bos. Apelah nasib jadi orang yang baik-baik ni kan? Sori, kuar tajuk lak.

Esok ade kelas separuh ari pastu kami akan bertolak balik ke KL. Err.. namo balik lagi buleh tak? Nak sambung lepak kat sini buleh tak bos?

(Gambor dak kecik kat atas nun aku songlap dari Gugel)

Penjejak Mimpi: Rase macam baru jek sampai sini.. :)

Tuesday, July 26, 2011

Bermain di Pasiran Pantai

PERGHH!! tajuk entri poyo giler. Sebenonye petang tadi aku dan rumet amik kesempatan berjalan-jalan di tepian pantai sambil menyedut udara kering kat pantai Cherating nih. Kebetulan aku memang suke pantai so memang tak lepas peluang untuk terus bermain air dan ombak kecik-kecilan tadi.

Lepas tu makan malam sket (nasi sikit tapi lauk banyak. Buleh tak?) sebab plan malam nak kuar. (Errr.. sebenonye kami pon baru sejam lebih sampai bilik dari makan kat satu restoran tu). Lepas solat maghrib tadi, terus kami bertige berkereta menuju ke 1 restoran yang kononnye murah dan sedap. Sampai sane, terus le nak order. List menu takde. Bile tanye da macam lain jadinye. Macam ayam dengan itik sembang. Tak paham.. :(

Nak makan ikan bakar but at last order nasi putih, siakap stim dan telur dadar. Bosan giler aku rase.. :(. Bukan sebab rege sebab regenye tak sampai pon RM50 untuk 3 orang. Cume aku rase cam tak berbaloi. Rase tak buleh masuk tekak aku ni dengan masakan tu tapi telan je lah. Da order takkan tak makan lak? Rugi duit je nanti.

Esok harap-harap takde la kelas malam sebab petang tu ingat nak ronda-ronda mengabihkan duit. Ceh!! macam le duit beribu-riban dalam akaun bank tu! Gaji pon tak sempat kua kan lagi ni so nak beli ape-ape pon kene berkire-kire sket. Err.. kad kredit terime tak? Ngeeee

Penjejak Mimpi: Nak meniage tapi cara macam da bosan nak meniage. Cane nak untung?

Hari Kedua di Cherating

AKTIVITI pagi dimulai dengan solat subuh dan lepas tu bersiap-siap untuk attend kelas yang akan bermule jam 8.30am. Err, aku de mention kan yang aku sebilik dengan 2 orang lagi member? Bace kat sini pasal tu.

Member aku budak UB (ukur bahan) tu kusus lain sebenonye. Dia attend kusus Pembangunan Potensi Diri so of course le itinerinye lenlain dari yang kami punye so aktiviti pagi die lepas solat ade senaman lak. Lagipon kelas die stat jam 9am. Satu lagi kusus ialah Menangani Stress.

So sesi pagi kusus ni berjalan dengan lancar. Mengantuk tu bese la. Kene lak sembang pasal aset sah-sah le ngantuk tapi alhamdulillah mate aku bagi kerjasame yang sungguh baik skali. Time kasih mate.. Hehehehehe

Ape yang pasti, wakil dari Cawangan Kejuruteraan Elektrik Ibu Pejabat duk asik tanye ajek. Ade jek kemuskilan kami ni. Sampaikan member aku cakap "Segan lak nak tanye lagik. Nanti orang anggap CKE bermasalah". Aku jawab "Ah, lantaklah. Wat dek ajek. Dah kite tatau kite tanye la".

Kebetulan penceramah pon berilmu dan berpengalaman dalam bidang aset dan stor ni so ok lah kan? Bile lagik nak tanye memacam? Kalo kite tanye pade orang yang tidak berilmu, ha.. memacam le 'mazhab' yang akan timbul nanti.

Tapi alhamdulillah sebab persoalan yang aku muskilkan sejak unit pecah due ni da terungkai.

Petang ni sambung lagik sampai ke 5.30pm sebab malam kelas dibatalkan. Ape plan ye untuk malam ni?

Penjejak Mimpi: Lepas ni nak apply kusus Menangani Stress lah.. :)

Monday, July 25, 2011

Kursus di Cherating, Pahang

ARI ni aku dan 2 orang lagi member bertolak ke Cherating, Pahang untuk menghadiri kursus Pengurusan Aset dan Stor. Kursus ni akan diadekan selame 4 ari bermule malam ni. Err, kalo ikut itineri nye la kan.. Tapi harap-harap malam takde la sebab rase cam nak tido awal jek. Penat la tu kunun :)

Kami bertolak dari stesen STAR Chan Sow Lin jam 10.30am dan sampai tadi lebih kurang jam 2.30pm lepas makan dulu kat satu kedai makan berdekatan hotel ni. Err, bertolak kat stesen Chan Sow Lin tu sebab da janji jumpe kat situ. Sampai jek aku tadi, terus kami bertolak ke sini menaiki kereta member. Aku sebilik dengan sorang lagi member (die budak admin) dan sorang lagi member baru; dari cawangan kejuruteraan ukur bahan. Kami menginap kat hotel Holiday Villa, Cherating. Ntah bape bintang hotel ni, aku pon tatau.

Alhamdulillah ok gak dapat 'kua' dari opis tu walau 4 ari ajek. At least dapat ilangkan stress dan pressure keje selame ni. Walau pade hakikatnye aku tau banyak keje yang menanti bile masuk opis Jumaat nanti. Bak kate member aku "keje ni sampai mati pon tak abeh..".

Ape pon, muge kursus ni beri banyak manafaat untuk aku dan sume peserta kursus, insya Allah.

Penjejak Mimpi: Terlupe bawak kamera :(

Monday, July 18, 2011

Kursus Pengurusan Rekod & Fail - Last

HEHEHEHE.. cite basi lagik tapi baru de kesempatan nak stori-mori kat dalam blog ni. Pe nak buek, aku lately memang bz giler. Tapi takpelah, sekurang-kurangnye aku tak makan gaji bute kat opis tu. Ops! Ade yang terase? Sori, aku tak maksudkan sesape. Sape yang makan cili, die yang terase pedasnye. Ngeee...


Kursus tu berakhir pade hari Khamis lepas. Start ari Selase dan last ari Khamis. Terbahagi pade 3 sesi untuk setiap hari. Kursus ni mendedahkan ape yang dimaksudkan dengan rekod dan tatacara pengurusan fail di pejabat. Senang cakap ape saje yang berkenaan rekod dan berkaitan dengan rekod dan pengurusan fail didedahkan pade kami. Naseb baik takde yang mabuk fail! Ekekekeke


Sebenonye aku bukan kerani fail. Job description aku langsung takde mention pasal filing system bagai ni. Tapi memandangkan hanye aku satu-satunye (bace skali lagi; satu-satunye) technician pompuan dalam unit aku tu, so secare otomatiknye mende-mende yang berkaitan fail dan rekod ni jadi keje aku. Kalo korang perasan memang camtu le flow die; kalo pompuan ajek sah-sah keje rekod merekod mende-mende alah ni jadi keje die. Betul tak? Tapi aku tak kisah pon (PM tipu! Die kisah sebenonye). Sekurang-kurangnye aku ade skil dan kebolehan yang orang lain ade. Ko ade?


So banyak ilmu baru yang aku dapat dalam mase 3 ari kursus tu. Mengantuk? Menipu la kalo aku kate tak mengantuk bile attend kursus cegini. Tapi aku stenbai bawak asam satu bekas. Hahahaha.. So mulut tak benti-benti kunyah asam tu. Ilang ngantuk aku.


Dalam kursus tu kami ditekankan peri pentingnye rekod yang ade dalam simpanan. Hanye dengan rekod ajek segala jenis sejarah dapat kite kekalkan. Aku bagi contoh sejarah sebelum tahun 1948 memang amat sedikit dalam simpanan pihak Arkib Negara. Kenape mende gini berlaku?


Sebab pihak British dari dulu lagik memang sedar dan tahu pentingnye rekod so mase balik ke tanah air dowang, abeh diangkutnye sume rekod tentang Tanah Melayu. So apa-apa maklumat pasal Tanah Melayu sebelum 1948 memang sedikit. Kalo teringin nak tau, buleh pegi ke England nun. Kat sane (ade 1 tempat encik penceramah tu sebut, tapi aku lupe) memang banyak maklumat pasal Tanah Melayu.


Aku ade tanye kat encik tu takde usahe ke dari pihak Arkib atau kerajaan untuk dapatkan balik maklumat tu tapi die jawab kene beli! Kalo setakat RM200k tu memang tak cukup la untuk beli sume maklumat tu. Mase Encik Ladoh tu cakap gitu, ati aku terus berbisik "kuang ajo tui orang putih ni!". Ade gak la ungkapan "ishk!! Jahat la dowang ni" dari peserta kursus tapi penceramah tu jawab "saye tak salahkan British. Dowang sedar kepentingan rekod tu". So ko nak kate ape lagi?


Pastu encik tu bagi contoh Jepun lak. Lepas sebulan due kene hentam dengan tsunami, dowang dapat 'bangkit' dengan cepat. Sebab ape? Sebab dowang ade simpan segale rekod berkenaan negare dowang sendirik. Pastu ade la lagik contoh-contoh lain yang penceramah tu kasik untuk tunjuk betape pentingnye rekod tu.


Selain tu ade la pendedahan tentang filing system; start dari bukak fail baru, minitkan surat, tutup fail sampai ke proses nak lupus fail. Memang best la kursus ni sebab sekurang-kurangnye aku tau cara filing system yang betul mengikut pekeliling. Ye la, orang gomen kan tak buleh lari dari pekeliling nih? Ape pon, kene ikut pekeliling tu.. pekeliling ni..


So pagi tadi, unit aku ade buat 1 taklimat pasal tatacara pengurusan fail dan rekod ni. Sape bagi talk? Ehem ehem.. sape lagi? Aku la.. Da aku yang attend course tu kan so aku lah yang kene bagi talk kat dowang tu sume. Peserta taklimat aku tu dari J17 sampai ke J48. Start jam 10am meleret-leret sampai ke 11am lebih. Ape yang aku tau dari course tu, aku kongsi dengan dowang. Ade ilmu sket ni better kite kongsi. Lagipon untuk unit kite jugak. Untuk 'kelangsungan' perjalanan keje dan produktiviti kite gak, kan? Lagipon apelah sangat ilmu kite yang ciput ni kalo nak bandingkan dengan ilmu Allah? Hanye setitis ilmu kite dari selautan ilmu Allah tu. Aku ni takle pandai bebenor cume konsep aku ialah kalo kite tau, tak salah kite share dengan orang yang tak tau. Kalo tak tau, kite tanye. Jangan tunjuk pandai atau memandai-mandai.


Apepon, time kasih pade sume 'peserta taklimat' aku pagi tadi sebab banyak tanye soklan dan bagi kerjasame dengan 'memasang' telinge dowang dengan baik mase aku bagi talk.


Penjejak Mimpi: Tak buleh nak salahkan orang lain kalo diri sendiri tak pandai..

Thursday, July 14, 2011

Kursus Pengurusan Rekod & Fail - Part 1

START ari Selase sampai ari ni aku attend Kursus Pengurusan Rekod dan Fail anjuran Cawangan Kejuruteraan Elektrik. Penceramahnye dari Arkib Negara Malaysia.

Memang menarik kursus ni sebab banyak mende yang aku tatau tapi jadi tau lepas attend kursus ni. Memang best la.

Nanti aku cite lebih lanjut lagi pasal kursus ni. Sebab skang aku nak berblogwalking dulu.

p/s Masuk balik kursus tu kui 2.30pm. So sempat la nak 'merayap' jap..

Penjejak Mimpi: Manyaknye mende yang aku tatau sebenonye..

Kenangan Lama

PETANG kelmarin time aku on the way nak balik dan nak naik eskalator kat stesen STAR Bandaraya, tetibe aku dengar ade orang panggil aku. Beberape kali. Tapi name tu da lame orang tak panggil. Name yang nostalgia.. Hehehehe...

So aku pon toleh le ke kanan. Ya Allah! Lin ropenye. Kami pon berpelukan dan sempat le bertukar-tukar cite. Katenye die slalu tunggu husband die kat situ tapi nape selame ni aku tak pernah terserempak dengan die pon? Pelik jugak.

Soklan yang tak buleh blah dari dia ialah "Eh, ape akaun FB ko ha? Jenuh aku cari name ko tapi tak jumpe pon!". Aku balas "Aku mane ade FB la. Aku bute IT". Hehehehehe. Tapi kami dapat sembang kejap jek sebab lepas tu husband die sampai.

Err.. Lin ni sebenonye housemate aku mase study kat Kedah dulu. Kami berempat; aku, dia, Shida (keje kat KPKT) dan Sue (Celcom). Dia dan Shida kursus kejuruteraan awam manakala aku dan Sue kejuruteraan elektrik. Husband die tu pon aku kenal; same student macam kami satu ketike dulu.

Tingat mase kami duk serumah dulu.. Kat Kedah kan cuti Jumaat dan Sabtu so malam Jumaat tu kami berempat naik basikal (yang disewa RM15 sebulan) pegi pasar malam beli barang-barang nak masak esoknye. Shida dan Sue rajin masak. Err, aku dan Lin ni pon rajin gak. Rajin makan. Hahahahaha..

Kalo depa 2 orang tu masak kat dapur, kami berdue akan sapu bilik.. kemas rumah.. cuci lantai depan umah tu.. basuh 4 basikal tu.. pastu cuci pinggan.. Kire cam kami tak relax la. Ehem ehem..

Da setel sume tu, makan reramai. Yang paling tak buleh lupe, die suke masak sambal ikan bilis. Tapi sebab aku tak makan pedas, dia akan asingkan ikan bilis yang da goreng untuk aku. Lepas tu baru die buat untuk sambal. Tapi dowang ni kalo masak, cili giling tu ntah bape kilo dibubuhnye. Memang pedas giler sampai berair mate aku ni menahan kepedasan. Bile camtu, dowang bantai lak gelak tengok aku 'menangis' time makan. So bese aku akan stenbai air masak time nak makan tu. In case kepedasan.. :) Dowang ni bese akan asingkan lauk yang kurang pedas untuk aku. Kesian kat aku la tu. Hehehehe.

Bile minggu exam, lagi best. Ade law yang dibuat. Tengok tv sampai jam 10pm ajek. Lepas tu kene study. Time study tu, perut lapar lak. Minte budak depan (guys) tolong belikan bege dan kopi panas (sebab rase terlalu malas nak buat air). Budak depan tu ade motor so buleh la suh dowang. Lagipon kami memang baik dengan dowang. Ye la, kami kan duk jauh dari family so ade dowang tu buleh la minte tolong kalo ade 'kecemasan' ke.. (<-- suh belikan makanan tu kire kecemasan kan?). Lepas tu memasing 'terbongkang' tido kat ruang tamu. Buku kemane.. study ke mane.. Yang tinggal hanyelah dengkuran insan-insan yang keletihan 'mentelaah' pelajaran. (Alasan. Padehal kami sume memang kaki tido!)

Banyak lagi la kenangan mase aku dan Lin duk serumah dulu. Kami hepi dan mengambil berat antare satu sama lain. Yang paling penting persahabatan tu sedikit sebanyak mematangkan kami.

p/s Dunie student memang menggembirekan.. :)

Penjejak Mimpi: Alhamdulillah aku sentiase dikelilingi oleh insan-insan yang baik hati dan baik budi. Terime kasih ya Allah.. :)

Tuesday, July 12, 2011

Tersirat

KITA telah belajar cara untuk terbang di awang-awangan seperti burung. Kita juga telah mempelajari cara untuk menyelam di dasar lautan seperti ikan. Apa yang perlu kita pelajari sekarang hanyalah cara untuk berjalan di atas muka bumi ini seperti seorang manusia..

Penjejak Mimpi: Da lame simpan quote ni.. :)

Sunday, July 10, 2011

Bersawangnya..

LATELY blog ni slalu jek aku biarkan tak berapdet. Manyak mende nak ditulis tapi dalam minggu lepas aku memang sibuk giler dengan odit aset yang dah pon diadekan pade Khamis lepas. Alhamdulillah rasenye takde le masalah sangat dengan pengurusan aset kat unit aku tu. Hehehehe.. see the leg la. Sape yang buat? Aku kan? (PM, tolong jangan riyak! Ianye syirik kecil!!).


Sibuk tak sibuk tapi bile balik umah tu depan tv pon buleh terlena. Minggu lepas aku langsung tak sentuh drawing. Ingat memang nak kasik habis apdet pasal aset tu tapi Jumaat tu aku lak cuti so tertangguh lagik keje aku.

Esok, aku da janji dengan pegawai pemeriksa aset 2 orang tu untuk emel kewPA-10 dan 11 kat dowang. Pastu lak pagi Jumaat tu bukak emel opis tengok-tengok ade lak emel dari urusetia aset nak kewPA-4 dan 5 yang terkini. Pastu big bos lak fowed emel yang same. Aiyak!! Mana mau lari ni ha?


Esok memang manyak mende nak kene setel nih. Yang urusetia tu pon nak esok juge. Pastu ade lagik la mende-mende nak kene setel esok. Sebab start Selase sampai Khamis tu aku ade kursus Pengurusan Fail dan Rekod. Jumaat baru ade kat opis balik. So by hook or by crook sume kene setel esok.

p/s Mulai esok aku da malas nak cakap banyak pasal ape yang berlaku last week. Lantaklah. Aku nak wat part aku ajek. Berkire? Memang aku berkire. So what?

(Credit to Google for the picture)

Penjejak Mimpi: Responsibility? It really does sucks!! :(

Thursday, July 7, 2011

Sahabat

DARIPADA Abu Hurairah r.a., Nabi s.a.w bersabda yang bermaksud: "Seseorang insan akan terikut-ikut dengan adat kebiasaan sahabatnya. Maka hendaklah kamu melihat dengan siapa kamu bersahabat." (Riwayat al-Tirmizi dan al-Hakim)

p/s Kite perlu cerewet dalam memilih sahabat kerana sahabat itu menjadi inspirasi perangai kite..

Penjejak Mimpi: Rindu pade kengkawan lame...

Final Showdown 2011

MALAM tadi berlangsung final Showdown 2011 yang disiarkan di 8tv jam 9.30pm. 4 grup yang masuk final adalah HMC Phlow, Elecoldxhot, Bounce Stepperz dan Rokusteps.

Keputusan sepenuhnye di tangan penonton dengan mengundi menggunekan sms. Pergh!! Bape la gamaknye keuntungan syarikat telco gara-gara Showdown malam tadi, ek? Sape yang minat giler pade krew tertentu tu pasti tak lepaskan peluang untuk undi. Aku? Tak undi pon walaupon aku rase suke dengan krew HMC Phlow dan Elecoldxhot tu.


Memule Rokusteps tersingkir sebab dapat undian paling rendah. Pastu 3 grup tu perform dan Bounce Stepperz lak tersingkir. Tinggal HMC Phlow dan Elecoldxhot yang kene battle. At last, krew yang diisytiharkan juara ialah Elecoldxhot dan HMC Phlow tempat ke-2.

Tahniah pade sume krew sebab anda memang terbaek! :)

Penjejak Mimpi: Suke jugak pade Bounce Stepperz..





Wednesday, July 6, 2011

Entri 'Kelakar'




TANGGUNGJAWAB tu beban ke amanah sebenonye? Kalo rase beban dan tak termampu nak pikul, cakap je la terus terang. Jangan la duk 'parking nama' untuk terime tanggungjawab tu tapi tak tunaikan! Kelakar giler aku rase orang-orang yang macam ni!

Paling kelakar bile aku nak berkongsi ilmu dengan 'orang-orang berlagak pandai' ni tapi dengan sombongnye menolak! Ups!! Aku lupe. Ko 'pandai'.. Amat-amat 'pandai'. Hehehehe. Takpelah. Ko da terer kan? It's ok dude. Not a big deal. Aku tak kurang ape-ape pon.

Tapi kan, bile berlakunye mende-mende gini aku da tau le true colors ko tu. So kalo ko rase nak terus berlakon dan hipokrit dengan sikap ko tu, sile teruskan. Aku tak terjejas ape-ape pon sebab selame ni pon aku sorang jek yang berhempas pulas setelkan sume tu.

Menyesal? Penat? Letih? Penat memang penat. Letih memang letih tapi menyesal tu tidak same sekali. At least aku tau ape yang ko tak tau.

Lepas ni kalo ade ape-ape, jangan sekali-kali salahkan aku konon-kononye aku tak gitau pade ko.. tak tunjuk pade ko. Andai kate itu yang berlaku, memang kompom ko hipokrit tahap gaban.

Penjejak Mimpi: Kelakar dengan ape yang berlaku ari nih.. Sungguh kelakar..

Friday, July 1, 2011

PM, Sila Bersedia..

NI bukan PM singkatan Perdana Menteri ye tapi singkatan untuk Penjejak Mimpi iaitu aku.

Erk! nak ready kan ape ye? Hmm.. mental kot. Sebab aku dapat rase saat dan ketikenye bebile mase ajek aku kene mengadap big bos untuk 'menerangkan' status lukisan untuk kuarters kelas F aku tu.


Bile reviewnye pon aku tak pasti tapi semalam last day kene siapkan sume. Aku da siap untuk kelas F47 tu. Bile siap? Kalo tak silap, aku letak atas meja 'dia' last week tapi sampai skang langsung takde ape2 pembetulan yang perlu aku buat. Wah!! hebatnye PM sebab semakin teror membuat drawing tanpa ada sebarang amendment!! (PM, sile jangan berangan!!).

Ape yang aku rase skang? Aku rase satu perasaan yang sungguh 'tidak enak'. Aku yakin kene wat amendment tu last minit. Musti punye la.. :(

Yang kelas F Townhouse ni pon berterabur dah. Aku buat layout sket.. skematik sket.. lightning sket (tapi da siap sebab building die senang compared dengan F47). Kepale aku pon da pusing! Tunggu mase nak meletup aje nih!!

p/a Tu la.. nak mencabar diri sendirik kan? Da dapat pon. So skang ni ko rase tercabar tak PM? (ati aku berkate-kate)

Penjejak Mimpi: Sabar bebanyak.. (ni pon ati aku berkate-kate pade diri sendirik)