Pages

Monday, September 30, 2013

Huh! Hangat-Hangat Tahi Ayam Saja!!

PETANG tadi bukan main marah kau ya.. terus keluarkan tab konon-konon nak tulis entri meluahkan rasa marah dan bengang yang terbungkam di dalam dada..

Taip punya taip... ha.. dah siap pun entrinya. Baca balik kalau-kalau ada salah eja.. kalau-kalau ayat entah apa-apa.. tapi makin lama baca.. ada benarnya... makin rasa entah apa-apa.. 

Hmmm... rasa bengang dan marah semakin mereda.. akhirnya terus entri itu didelete saja. Bimbang nanti ada hati yang terluka.. "Ahh!! asyik aku saja yang terkena.. bagaimana pula dengan mereka? Adakah apa yang mereka fikir dan yang aku fikir sama?"

Ala.. relaxlah.. takkan itupun kau terasa? Takpalah.. kau sabar aja. Semua itu kan hanyalah cubaan dan dugaan yang sekelumit saja? Takkan dengan ujian sekecil itu kau sudah merintih dan berduka? Bagaimana pula kalau ada dugaan yang lebih besar melanda?

Penjejak Mimpi: Aku memang hangat-hangat tahi ayam saja. So what?

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sunday, September 29, 2013

Kawan

PILIH lah kawan yang membawa kebaikan dunia dan akhirat. Kawan yang sentiasa menyokong; bukan yang membawa rebah. Kawan yang sentiasa mengingatkan kepada perkara yang benar., perkara yang baik dan bukan kawan yang mengajak kepada perkara-perkara yang tidak baik dan buruk.

Kawan yang baik sentiasa memberi galakan dan sokongan yang tidak berbelah bahagi untuk setiap tindakan dan perkara kebaikan. Begitulah sebaliknya. Bukan bersama-sama melakukan perkara yang tidak baik dan buruk.

Penjejak Mimpi: Alhamdulillah.. aku dikelilingi oleh kawan-kawan yang baik; yang sentiasa mengingatkan aku kepada perkara kebaikan. Tengs frens.. :)

Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, September 19, 2013

Mobile WiFi

BUKAN main kau ya Cik PM .. sejak ada Mobile Wifi ni.. online sepanjang masa. Pantang ada idea sikit.. mulalah nak mengarut kat blog. Jalan pun sempat lagi mengupdate entri! Sambil berdiri dalam komuter pun jari jemari 'mulus' tu laju je seiring dengan otak yang ligat berfikir memerah otak nak menulis di blog. 

Ya.. betul.. aku dah bertukar ke Mobile Wifi Maxis sejak awal bulan September. Sebelum ni guna broadband Celcom. Kenapa aku tukar ke Mobile Wifi ni? Alasan aku hanyalah benda ni dalam satu masa 8 device boleh online serentak dan portable. Oklah kan? Bayar sama macam Celcom iaitu RM68. Kelajuan pun sama.

Sebelum ni kalau aku nak guna kat laptop, terpaksalah keluarkan sim broadband dari tab dan lepas tu guna USB cucuk ke laptop. Tapi sekarang tidak lagi. Sekarang aku boleh online di handphone.. di tab.. di laptop bila-bila masa.. dimana-mana jua.. tanpa kekangan.. *macam iklan promo lah pulak!*

Tapi serius.. aku memang selesa sekarang. Kiranya kalau nak layan You Tube tu taklah sangkut.. taklah sampai rasa nak lempar laptop atau tab ke luar tingkap gara-gara asyik 'buffer' aja. Nak download tu oklah jugak.  Cuma kena rajin charge la battery dia.

Oleh sebab aku bukanlah 24 jam online so dengan kelajuan sedia ada.. dengan harga RM68 tu berbaloilah. Hehe... Ops! Lupa nak bagitau.. untuk yuran pengaktifan aku bayar RM150 dimana untuk 5 bulan yang pertama aku hanya bayar RM58 dan bulan seterusnya RM68. Kiranya yuran tu actually RM100 je lah.. Dan tiada kontrak. Tu pun antara syarat yang aku suka! So kau nak apa lagi?

Nota: Tq pada Shima; PIC Maxis yang sanggup bersusah payah cari untuk aku Wifi ni. Dia kata mula-mula dah habis stok. Dalam 2-3 minggu juga aku tunggu. Aku pun malas nak berharap lagi. Bila dah ada.. dia call.. confirm masih minat lagi ke.. bila aku kata: "ya".. terus jumpa aku kat Aeon Cheras. Tolong photostat IC aku lagi untuk urusan pendaftaran. Jangan kisah lah pada komisen yang dia dapat tapi aku puji kesungguhan dia. Bagus kan sikap macam tu?

Penjejak Mimpi: Sila jangan online time pejabat Cik PM!!

Acik Pandai Bahasa Inggeris Tak?

BALIK petang tadi aku menegur anak jiran bawah rumah. Dia selalu menyebut aku sebagai: "kawan mama" sebab aku memang kenal mak dia yang pernah bertugas di JKR atau lebih tepat lagi di Cawangan Kejuruteraan Elektrik. 

Tiba-tiba dia tanya kat aku: "Acik pandai bahasa Inggeris tak?". Aku terkejut dan terus tanya: "kenapa tanya? Adik ni darjah berapa? Nama siapa?". Dia balas: "Darjah satu. Nama Aliff. Mama suruh tanya mintak acik ajar bahasa Inggeris".

Bla.. bla.. bla..

Darjah satu... Aku nak ajar apa? Nak ajar macam mana? Huhuhu..

Penjejak Mimpi: Kalau suruh budak tu panggil aku "kakak" boleh tak? Haha..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Nak Tanya..

LUPA boleh dianggap sebagai alasan tak?

Nota: Ayat cover: "ala.. manusia kan tak maksum?"

Penjejak Mimpi: Alasan lagi???

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tak Best Betul!

ENTAH kenapa lepas break tadi hati aku rasa tak best sangat-sangat. Macam-macam yang difikirkan dalam kepala ni. Hmmm.. mental betul la!

Entah apa-apa entah!

Penjejak Mimpi: Edisi sengal bermula..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, September 18, 2013

Video: Buat Baik Dibalas Baik..



Nota: Kalau kita buat baik, suatu masa apabila kita di dalam masalah in shaa Allah pasti datang pertolongan untuk kita. 

Penjejak Mimpi: Kena yakin pada kuasa Allah.. :)

Thursday, September 12, 2013

Karektor Dalam Mesyuarat



Bulldog - sentiasa melawan
Kuda - selalu bersetuju
Monyet - tahu semua
Katak - cakap tak berhenti
Kijang - pemalu
Landak - selalu membantah
Badak air - berdiam diri
Zirafah - superman
Musang - selalu bertanya soalan-soalan pintar

Penjejak Mimpi: Aku karektor kijang... Haha...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, September 10, 2013

Alasan

"JANGAN cuba hidup dengan alasan.."

Penjejak Mimpi: Tersentak kejap.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, September 9, 2013

Spidergirl..


Panjat tinggi-tinggi lagi Rara...

Penjejak Mimpi: Selalu rindu pada dia.. :)

Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, September 5, 2013

Cicak oh Cicak!!

ENTAH kenapa aku teramatlah geli dengan binatang ni. Kat rumah aku sekarang banyak betul cicak. Nak cari penyembur anti cicak lepas ni.

Err.. sebenarnya nak cerita kisah petang semalam. Petang semalam aku plan nak buat mi goreng untuk santapan berbuka puasa (aku tau.,, ramai yang dah settle puasa 6, kan? Aku tau.. aku tau). So bila da siap semua bendanya nak start menggoreng la kan,.. so tangan aku ni pantas aja sambar kuali yang tergantung kat dinding tu. Tapi tiba-tiba ada la pulak seekor 'buaya kecil' melekat kat tepi kuali tu. Puas aku ketuk kuali tu dengan harapan yang menggunung agar cicak tu blah tapi cicak tu buat bodoh jer. Geram aku!

So terpaksalah aku guna kuali satu lagi. Hmm.. nasib baik ada kuali lain. Tapi kan.. sampai ke sudah cicak tu keras kat kuali tu. Sekali ketuk ada gerakan (maknanya dia hidup lagi) tapi tak mahu lak dia pergi tempat lain.

Ishkkk... nak kena buang cicak tu tapi aku geli. Serius!! Aku memang geli. Huhuhu... nak kena cari alternatif lain untuk buang cicak tersebut. Kalau aku buang sekali dengan kuali tu ok tak? Haha...

Penjejak Mimpi: Nak kena letak syarat sesiapa yang nak kahwin dengan aku pastikan dia tak geli kat cicak. Ok tak syarat tu? Haha...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, September 2, 2013

Aktiviti Hari Ahad: Ke Pusat Sains Negara (PSN)

JAM 11am lebih aku dah sampai kat depan The Mall, berhadapan dengan bangunan PWTC. Dah janji dengan Lulu sefamily untuk berjumpa di situ. Lepas diorang sampai, kena tunggu Ekin lak. Dekat-dekat jam 12pm lebih baru dia sampai. 

Kami terus ke Pusat Sains Negara memandangkan kami takda idea bernas yang lain. Itupun cadangan dari Iman; anak sulung Lulu. Rupanya kebetulan kat situ ada pameran 1001 Inventions Kegemilangan Tamadun Muslim juga. Ok juga.. Aku pun tak pernah sampai ke sana. Kesian kan? Huhuhu...

Tiket kami semuanya bernilai RM100 iaitu Lulu sefamily RM60 (2 dewasa dan 2 kanak-kanak. Rara tak payah bayar. Kecik kenot lagi kan?). Aku dan Ekin setiap seorang RM20. 

Lama juga la kami kat PSN tu. Mencuba aktiviti yang disediakan.. diselangselikan dengan aktiviti mengejar si Rara.. membuli Rara sampai dia menangis.. haha.. 

Lepas tu baru masuk ke tempat pameran 1001 Inventions Kegemilangan Tamadun Islam. Banyak nama-nama tokoh agak jarang aku dengar. Macam Al-Jazari.. Al-Haytham.. Ibn Firnas.. Merriam Al-Astrulabi dan lain-lain. Sebab aku kurang membaca kot? Haha..Banyak juga ilmu baru yang boleh kita dapat dalam pameran ni. Untuk pengetahuan am..

Dah lapar kan? So terus bergerak mencari pot terbaik untuk makan. Jalan punya jalan.. jalan punya jalan sampai ke Amcorp Mall, PJ. Last-last makan Kenny Rogers. Lepas tu singgah kedai bapa saudara aku kat situ yang menjual pelbagai jenis pakaian dan telekung. Malangnya dia tiada. Yang ada staff dia aje. Adik aku yang banyak menyembang dengan staff dia. Aku just diam aja. Kan aku ni pendiam? *uwekk!!!*

Lepas tu adik ipar aku; Nizam dropkan kami kat KL Sentral. Kat situ ada pameran kemerdekaan pulak. Tapi kami singgah kejap je. Lepas tu terus kami ke destinasi masing-masing.

Cerita aku dah habis so korang layan je lah gambar kat bawah tu. Enjoice..

Harp dimainkan guna kuasa angin..
Otak... otak.. Nak otak? Rara punyalah geli kat otak plastik ni. Sampai menangis aku sakat dia. Aku cuma tunjuk je tapi dia beriya menangis bagai nak rak! Ekin gelar Rara 'drama queen'. Hehe..
Tolong jangan ganggu kosentrasi aku. Cik PM, sila fokus!
Rangka berkayuh
Hello... siapa sana cakap..
Aktiviti kanak-kanak
Sorang-sorang pun jadi dia main...
Budak kerinting kesayangan Andak
Asyik duk berkepit dengan kakak Ekin dia aja! Andak dia langsung tak diherannya! Sikit-sikit kakak Ekin.. sikit-sikit kakak Ekin. Andak jeles tau!!
Muhammad Irfan Iman.. Nur Qaisara Balqis.. Nur Iris Qalesya..
Err... makcik berbaju biru tu pelakon tambahan aja ya.. Haha..
Kan aku cakap Rara asyik dengan kakak Ekin dia? Grr.. grrr..
Kawal bola guna angin
Entah apa yang ditengok oleh Iman tu..
Eksperimen Eddy Current (nak kena surf internet nih..)
Kyra dan Rara
Kami berempat gemuk, pendek dan katik
Gemuk kan kami 2 beradik?
Lepas amalkan pemakanan sihat dan bersenam serta diet yang seimbang, kami berjaya menguruskan badan. Lihatlah kami yang slim dan langsing ini.. Haha...
Do re mi fa so la ti do...
Mereka sefamily
3 stooges mengejar ayah mereka..
Percubaan terawal orang Islam untuk terbang. Lebih awal dari Wright bersaudara
Gambaran orang dulu-dulu buat pembedahan
Alatan pembedahan abad ke 10
Info je ni..
Bergambar dengan replika Jam Gajah ciptaan Al-Jazari. Kalau baca dan tengok macam mana operasi Jam Gajah ni aku pasti korang mesti kagum. Sebab aku pun kagum dengan rekaan Al-Jazari ni. Tak percaya? Sila ke Pusat Sains Negara sekarang juga.

Poster pameran
Mak saudara dan anak buah
Kat pintu luar PSN
Penjejak Mimpi: Sokong dan suka tengok ibu-bapa yang bawak anak-anak melawat tempat-tempat macam ni.. :)

Sunday, September 1, 2013

Aktiviti Hari Sabtu: Selamat Hari Merdeka Yang ke 56

TAK terlewat lagi untuk aku mengucapkan selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke 56 tahun kepada semua rakyat Malaysia. Hmm... dah 56 tahun kan Malaysia ni merdeka tapi benarkah kita semua ini benar-benar merdeka ya? Soalan tu korang jawablah dalam hati. Hehe..

Sebenarnya semalam aku terlibat dalam perarakan sempena sambutan kemerdekaan ni. Tapi bukanlah berkawad ke apa ke.. saja menyibuk meramaikan umat manusia kat Dataran Merdeka tu aja. Mewakili cawangan aja.

So pagi semalam aku sampai di Dewan Mahfuz untuk mendaftar dan ambil t-shirt. Dekat-dekat jam 7.45am aku and the gang pun bergeraklah ke dataran berjalan kaki. Kami berempat; Sherry, Kahmachi, Rehka dan aku. Sampai di sana rupanya orang dah ramai. Dapat pulak bendera free. Aku ambil 2 aja. Nak ambil banyak-banyak pun buat apa, kan?

Acara bermula dalam jam 8am selepas keberangkatan tiba YDP Agong dan RP Agong serta dif-dif kehormat. Beberapa lagu patriotik berkumandang dan tembakan meriam sebanyak 14 das dan laungan "merdeka" sebanyak 7 kali. Lepas semua tu bermulalah acara yang dinanti-nantikan iaitu kereta berhias dari bank-bank utama iaitu Maybank dan CIMB. Ada juga dari Celcom, Telekom Malaysia (TM) dan juga dari Tenaga Nasional Berhad. Lepas tu adalah lintas hormat dari semua kementerian, badan-badan beruniform sekolah dan IPT, pasukan keselamatan dan akhir sekali pertunjukan kenderaan pasukan keselamatan.

Banyak juga gambar yang aku snap. Lepas dibelek.. ditenung.. ditapis, tinggal yang kat bawah tu je yang 'senonoh' sikit untuk dipertontonkan untuk khalayak. Hahaha...

Korang usya la kat bawah tu ek? Enjoice..

Manusia yang membanjiri sekitar Dataran..
Wakil cawangan. Heh heh heh..
Lihatlah.. betapa 'murah'nya nilai dan maruah jalur gemilang.. :(
Ini bendera saya.. :)
KKR - Kementerian Kerja Raya
Model tidak berbayar..
Jalur gemilang..
Ini pula ialah bendera negeri kelahiran saya.. :)
Perbarisan penjawat awam
TM
Tenaga Nasional
Maybank
CIMB
Pancaragam budak-budak sekolah..
Yang ni pulak pasukan beruniform budak sekolah atau IPT. Tak ingat aku.. hehe..
Yang ni dari DBKL kalau tak silap..
Pegawai berkuda dari DBKL
Helikopter...
Bila tengok bagpipe ni aku musti teringat abah aku.. :(
Pasukan Polis di-Raja Malaysia
Pasukan polis.. dekat dengan diri aku...
Terik ooo time nih... tengok matahari bersinar... tapi demi Malaysia sanggup aku berdiri di tengah-tengah panas tu tau.. (ada kena mengena tak?)
Pasukan yang terlibat dalam operasi di Lahad Datu. Time diorang lalu ramai yang bertepuk tangan tanda sokongan pada pasukan ini..
Siapa nak kena lenyek dengan kereta kebal ni sila angkat tangan!
Kereta kebal lagi..
Jet pejuang di ruang udara bersedia  nak buat persembahan..
Jet pejuang buat formation
Jaga-jaga.. siapa yang buat onar aku tembak dengan kereta kebal nih!!
Kotak yang dijadikan alas duduk. Lepas tu dibiarkan saja. Tak reti nak buang dalam tong sampah. Merdeka dah 56 tahun tapi mentaliti orang kita masih ditahap zaman batu. Grr.. grr..
Nak salahkan kaki ataupun nak salahkan tuan empunya kaki? Kena belajar pendidikan sivik balik kot orang Malaysia ni?
'Kaki-kaki' yang nakal terus memijak sampah yang ditinggalkan oleh warga KL.. :(
Jaga kebersihan bandaraya kita..
Dah nak balik dah...
Anak-anak merdeka..
Penjejak Mimpi: Puas hati dapat join perarakan sambutan kemerdekaan semalam. Sebak time menyanyi lagu Negaraku. Jadi musykil dengan orang yang tak hormat pada lagu kebangsaan negara kita..