Pages

Thursday, December 16, 2010

Anak Beranak Same Aje..

Salam.
DALAM Metro siang tadi aku terbace pasal due beranak yang nekad membuat rompakan kat satu kedai jahit (kalo tak silap). Kerugian dianggarkan dalam RM20,000. Wuih! manyak gak ruginye si mangse tu.
Ketike dijatuhkan hukuman, mak dan si anak perempuan ni ade le alasan memasing; nak bayar utang dan lain-lain.
Hmm... macam-macam skang ni. Yang aku tak percaye tu pompuan buleh wat keje gini? Hebat gak kaum sejenis aku nih.. Tapi malangnye hebat ke jalan yang salah. Not gud... :(
Memang le memasing de masalah tapi nape le buleh pikir jalan yang singkat cegini? Ha, skang ni da masuk jel sape lak yang nak jage anak-anak kat umah? Lagi kesian kat dowang tuh.. Tak tau ape-ape... mangse keadaan..
Aku kurang pasti la pulak kalau-kalau due beranak ni penah cube minte bantuan kat pihak yang berwajib ke tidak.. Tapi aku bukan nak kondem ke ape kan.. cumenye kekadang aku rase pihak yang berkenaan tidak telus dalam usahe nak membantu golongan yang memerlukan. Kalo kite betui-betui telus dan bertanggungjawab, takkan le tiap-tiap minggu ade jek rancangan Bersamamu tu? Da bape lame rancangan tu disiarkan? Ni contoh jek la...
To tell the truth, i hate to watch that series. Bukan kenape, aku rase kesian. Bile tengok keadaan umah dowang.. ape yang dimakan.. anak-anak kecik dowang... kesian tau.. Abeh jatuh saham aku sebagai wanita macho bile nangis.. So untuk elakkan dari saham aku jatuh merudum, aku boikot rancangan Bersamamu tu.
Aku tau bukan senang kite nak trace dan keep track orang yang memerlukan bantuan cegini tapi kite kene le wat sesuatu. Kekadang dowang ni memang betui-betui memerlukan bantuan tapi dowang tak tau pade sape nak mengadu.. pade sape nak bercerite.. pade sape nak mengeluh.. dan ape yang perlu dibuat..
Hai... dunie skang ni macam-macam. Orang yang dipertanggungjawabkan takmo bertanggungjawab so orang yang terdesak ni terpakse berbuat sesuatu demi sesuap nasi.. Rase bingung mengenangkan perut yang asik berdondang sayang sebab lapar dan tertekan dengan situasi yang sentiase menghimpit dek kerane kemiskinan.. Pade sapekah mereka harus mengadu?
Penjejak Mimpi - untuk due beranak tu khasnye dan untuk sume amnye, "matlamat tak pernah menghalalkan cara".

2 comments:

shima said...

sy pun...saya bukan pe boikot bersama mu tu ,sbb kehidupan orang dlm bersama mu kadang2 tk jauh bezanyer dgn sy kat kampung...tp kdg2 yg sy tgok tu mmg kesian..tmbh2 yg ayah mak sakit kronik..ayah sakit tk leh buat keje...mmg kesian sgt anaknyer..tp ader jgk dlm bersama mu tu ssh sbb mak ayah malas keje...rumah ke main lagi penuh perabut,katil, tilam semua cantik tp masuk bersama mu..

sy rasa mak dgn anak tu mmg terpksa buat macam tu..yela cr tu je nk dpat duit senang...sape nk tlg die..anak2 kat rumah nk makan..bela mak yg tua lagi..semuanyer sbb terpksa...contoh mcm org kmpung sy..`perompak mati ditembak' kt temerloh.perompak tu merompak guna pistol mainan.merompak sbb tk de duit..isteri die pun tk tahu...anak hari2 nk g sekolah..tkkan tk bg anak sekolah,anak semua cerdik2..ayah ni nk tk nk kena cr duit..keje ..hya menoreh getah org..die merompak..tahu2 jela musim hujan..tk sgup tgok anak tk makan..tmbh2 anak yg kecik..tk dapat minum susu menangis selagi tk dapat susu..
itu la kasih seorg ayah...sgup berkorban ape sj...sedih plk sy rasa...tp kdg2 anak2 ni bile dh besar lupe pergorbanan mak dgn ayah..

penjejak.mimpi said...

Shima: betul tu tapi jangan le sampai mencuri dan merompak. Pasal Bersamamu tu pulak, pun betul cakap Shima. Saye tak nafikan.. Tapi ape hukumnye kalo kasi anak makan dari hasil yang haram?