Pages

Saturday, January 30, 2010

Bahagie...

Assalamualaikum wbh..

DALAM dunie ni sape yang takmo bahagie? Sume org mau mengecap nikmat bahagie cume masalahnye samada tercapai atau tidak kebahagiaan yang diimpikan tuh... Takrifan bahagie itu sendiri secare asasnye adalah perasaan yang menggembirekan. Tapi sebenonye kebahagiaan itu terpulang pade individu tu sendiri cane die nak menilai dan mentafsirkan. Very subjective.. Mungkin ade orang rase bahagie sebab de family yang saling sayang menyayangi antare satu same lain... de kerjaye yang stabil... di kelilingi kawan-kawan yang mengambil berat... de duit simpanan yang banyak... de barang kemas yang berkotak-kotak... de suami yang hensem.. de isteri yang menawan... de anak-anak yang comel dan pintar... de kereta idaman.. de persahabatan yang mesra... de cinte yang sejati (de ke?).. de bos yang sporting, de hobi yang leh release tension.. dan macam-macam lah... so bahagiekah kite bile kite da ade sume yang aku listkan kat atas tu?

Pade aku skang; aku da cukup bahagie bile aku de family yang sentiase amik berat hal aku... de kerjaye yang stabil walau gaji... well... boleh la untuk survive kat KL nih... dalam sebulan aku leh balik kampung jenguk mak sekali due.. walaupon terpakse turun naik bas atau keb.. boleh hulur sekupang due kat mak... skali skala kua dengan anak buah.. (shopping, makan-makan atau tengok wayang).. boleh beli ape yang aku inginkan... boleh simpan sket dalam bank... rase hepi kat opis... wiken leh bangun lewat sket... tido cukup... de kawan-kawan opis yang slalu membantu... de kawan baik yang sudi menjadi pendengar setiap cite sedih dan gembire aku (thanx my dearest 'tomotachi').. de bos yang sporting... time balik boleh singgah KL Sentral minum petang dengan member.. boleh beli vcd/dvd cite kegemaran aku.. bile bosan aku leh surf internet...leh bace banyak buku... tak pon belek koleksi stem.. (hmmm... lame da tak wat keje nih...), time wiken kalo bosan aku leh lepak umah kakak aku kat Nilai... kadang-kadang die masakkan kueytiow kerang... cucur udang.... kalo tingin nak makan karipap aku leh minte tolong kakak aku kat Buntong tuh... karipap die sedap wooo... tingin makan roti canai leh minte tolong mak aku wat... makan dengan kuah dal... sedap... hingge menjilat jari... (bukan makan kfc jek) ... bla... bla... bla.. pendek kate aku bahagie dengan kehidupan aku skang... mungkin de yang tak setuju tapi macam yang aku tulis diawal bicare aku tadi; setiap orang bebas mentafsirkan kebahagiaan masing-masing.

Yang lebih penting pade aku; rase bahagie itu kite susuli dengan rase bersyukur pade Allah kerane jike tanpa izinNya kite takkan bahagie.. Kate sorang bijak pandai (aku da lupe sape namenye); kate die "kebahagiaan itu tidak perlu dicari tapi dicipta.." So lepas ni ciptalah kebahagiaan itu dengan care dan corak yang korang mahukan.. Yang jelas, kebahagiaan itu terpancar dengan rase taat dan tunduknye kite pade al-khalik... Insya Allah....

Tuesday, January 26, 2010

Budi Bahase

Assalamualaikum wbh..
SEMALAM aku gi keje naik keb jek. Rase penat balik kampung pon tak ilang lagik. Dapat keb cepat.. Tunggu tak sampai 5 minit.. Tahan teksi rupenye driver chinese guy. Tak kisahle.. Janji dapat anto gi opis. So aku tanye "en, mid valley (mv)?" die jawab "ok". hmm.. not bad.. slalu driver hanye akan angguk atau terus suh masuk gune isyarat tangan. Kami tak borak pon.. Slalu aku kalo driver start sembang, aku pon layan le jugak. Kalo die diam, takkan aku lak nak ajak die borak? Mungkin die driver keb yang berhati-hati.. fokus pade mende yang die wat.. Tak sampai 20 minit sampai ke destinasi. Mungkin die ingat aku keje kat mv tu (shopping complex) so die tanye "gelap je lagi?" sambil pandang ke area mv. Aku jawab "i tak keje situ.. opis i kat area belakang.." die balas "ooh, means u kene jalan lagi?" aku jawab "yes..".. lepas tu die kate lagi "oh, ye ke? so jalan elok-elok.. jalan hati-hati.. have a nice day" then aku jawab "ok, thank you very much.." hee hee hee... slame aku duk gune keb servis sejak keje kat KL ni; itulah kali pertame driver keb pesan/cakap camtu.. Well, sebenonye mende yang aku nak cakap ialah aku rase driver tu PR die bagus. Berbudi bahase.. Jarang de driver (non-malay) yang macam tuh. Fare pon die amik yang genap jek... Jimat tige kupang aku.. :)
Tetibe aku tingat adegan dalam cite Seniman Bujang Lapok; time dowang bertige tu nak minte keje kat Studio Jalan Ampas... Sudin selambe badak jek panggil jaga tu "oi! oi!".. pastu jaga tu jawab "name saje orang melayu.. tapi panggil orang oi, oi, oi... apa, ingat saye ni batu ka... kayu ka..." hah! kan da kene sedas!!! Makan dalam tuh... Penat mak bapak die bagi name, mamat tu panggil oi, oi ajek..
Kadang-kadang memang le... bile kite marah... bile kite bercakap tanpa kite sedar bahase kite da mengguris ati orang len. Heh 30x.. aku pon camtu gak... kene lak kalo time marah, memang ntah ape-ape bahase yang kuar. So mane-mane yang da wat silap tuh, perbaikilah... maksud aku dalam soal bercakap/bersembang/berbicare dengan orang len.. Berbudi bahase termasuk dalam sifat-sifat murni sekaligus menjadi maksud integriti. Pergh!! mentang-mentang le aku ni baru balik dari kursus Intergriti.. Well, speaking bout kusus tu... memang bes giler! Tige ari attend kusus tu kat Menare PJD; banyak ilmu dan pengetahuan yang dapat aku grab... Nanti de mase dan peluang aku cite pe yang aku dapat dari kusus tu, insya Allah.
Last but not least;
Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang cantik itu budi
Yang indah itu bahasa..

Monday, January 18, 2010

Lelaki & Wanita..

Assalamualaikum wbh..
SESUATU untuk dikongsikan bersama..

Kecantikan Lelaki
Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni rohani. Lelaki yang cantik adalah:
1. Lelaki yang mampu mengalirkan airmata untuk ingatan
2. Lelaki yang sedia menerima segala teguran
3. Lelaki yang memberi madu, setelah menerima racun
4. Lelaki yang tenang dan lapang dada
5. Lelaki yang baik sangka
6. Lelaki yang tak pernah putus asa

Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan yang ada pada Nabi Muhammad saw adalah kecantikan sempurna seorang lelaki.
Kegagahan Wanita
Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada kekuatan perasaan. Perempuan yang gagah adalah:
1. Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan
2. Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan
3. Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan
4. Perempuan yang tidak meminta-minta agar dipenuhi segala keinginan
Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada pada Siti Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.

Sabda Rasulullah saw: 'Sebarkan lah ajaranku walau sepotong ayat' Surah Al-Ahzab Ayat 71.

'Nescaya Allah memperbaiki amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan RasulNya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar'
Wallahua'lam.

Wednesday, January 13, 2010

Tahun Masihi 2010..

Assalamualaikum wbh...
SETELAH sekian lama aku menyepikan diri, and now i'm back. Actually lately banyak mende nak kene setel. Dengan lambakan keje kat opis (pergh!! bz bangat ke aku nih?).. balik umah da penat... ngan ngantuk tahap dewa lagik.. lantas takde mood nak menulis. Ni pon kalo ikut mate aku da ngantuk tapi aku gagahkan jugak. Rase cam tak bes gak bile blog ni tak ber'update'.. :)
Masuk ke tarikh ni da 13 hari kite menjengah ke tahun 2010. Mungkin da terlambat untuk aku ucapkan selamat tahun baru pade korang. Dan besenye kalo setiap kali tahun baru; soklan tipikal yang samada ditanye pade kite atau kite tanye kat orang lain ialah "pe azam tahun baru ni?" Well, tipu le kalo aku kate yang aku ni takde meletakkan sebarang azam untuk tahun ni.. :) Azam tahun lepas cane agaknyer ek? Mission accomplished ke tak?
Awal tahun ari tu, aku ade chat YM dengan ex-student aku (mase mengajar kat Ipoh few years back). Nama betul die Jayabalan tapi aku panggil die dengan name JB jek. Aku yang tanye kat die dulu "what is ur vision for 2010, JB?" die jawab "to be more happy.. and what about u, miss?" (fyi, die still panggil aku dengan name "miss" even aku da tak ajar die dah). Aku jawab lak "to be more confident, productive and really hope to find my prince charming.. har900x" Rase klakar lak dengan azam aku yang third tu.. Speaking bout this boy; (JB) he is the only my ex-student yang rajin contact aku either by e-mail atau YM. Nice and polite.. Suke bertanye and pay full attention mase dalam kelas.. Selalu datang awal..
Agak-agak pe visi korang ek? Of course setiap dari kite mahukan yang terbaik, betul tak? Letakkan cite-cite dan visi tahun lepas yang tidak kesampaian sebagai batu aras untuk menggapai setiap impian dan cite-cite kite pade tahun nie.. Tinggalkan aje setiap luke dan kesedihan.. Jangan lagi menangis untuk penderitaan, kepedihan dan kesengsaraan sebelum ni. Bergembirelah dalam melalui kehidupan ni. Life is short, guys.. So jangan sia-siakan peluang dan kesempatan yang terbentang di depan mate. Berazamlah untuk menjadi yang terbaik dalam setiap ape yang dilakukan.
Akhir kalam, bercite-cite.. berusaha.. berdoa dan bertawakkal kepade Allah semuge setiap impian kite termakbul walau ade ketikenye impian kite terlalu tinggi dan mustahil untuk digapai...