Pages

Tuesday, December 21, 2010

Bagaimana Nak Gembira?

Salam.
KITA sememangnye tidak dapat lari daripada perasaan sedih dan kecewa dalam idup. Semakin tue usie kite, semakin sensitif pulak perasaan kite.. sehinggekan perkare yang kecik pon buleh mengguris perasaan.
Usah gusar, Tuhan telah berfirman bahawe semua penyakit ade ubatnye kecuali mati. Make marilah kite bersame membuke minda dan mengenali tips berikut untuk dijadikan amalan dalam hidup kite. .. samade tua atau mude atau siape pon kite. Amalkan lah petue-petue di bawah ini.
Selamat menemui kebahagiaan.. :)
1. Cari penyelesaian
Apabile berlaku sesuatu masalah terus cari jalan penyelesaian, bukannye menyalahkan orang lain atau diri sendiri. ORANG YANG BETUL-BETUL GEMBIRE IALAH ORANG YANG BERJAYE MENGAWAL MOOD TANPA DIPENGARUHI OLEH KEADAAN SEKELILING. Dan saye berani mengatekan kenyataan ini memang benar!
2. Sentiase bersyukur
Ucapkan syukur seikhlas-ikhlas hati kerane anda masih mampu melihat, mempunyai 5 deria yang lengkap dan kawan rapat yang memahami. Ucapan syukur setiap hari membantu meresap jauh ke dalam hati anda.
3. Ubah fikiran
Situasi sedih dan kecewa tidak akan mengubah segalenye. Sebaliknye cubelah fikir perkare yang baik-baik. Cari nilai-nilai positif. Ia mungkin memberi anda keuntungan dalam jangkamasa panjang. Katekan kepade diri sendiri bahawe anda BERHAK GEMBIRE DAN BAHAGIE!
4. Belajar jadi pemaaf
Sikap pemaaf dapat membersihkan hati dan perasaan negatif dan emosi takut, sedih dan kecewa, cemburu dan dendam. Belajar menjadi pemaaf akan memberikan ketenangan pade diri anda.
5. Kesihatan
Kekalkan kesihatan dalam mencapai kehembiraan sehari-hari. Bersenam. beriadah dan melakukan aktiviti sihat mampu membuatkan anda merase gembire. TAK PERCAYE KAN? KITE MEMANG MALAS BERSENAM.. Mulekan sedikit-sedikit dahulu.. 15 minit.. bulan depan 30 minit.. seterusnye rutin harian selame 45 minit. CUBELAH! PASTI ANDA BERASE LEBIH SIHAT, CERIA DAN AWET MUDE!
6. Rancang
Rancanglah sesuatu yangmembuat anda gembire. Mungkin mood anda akan jadi lebih baik kerane anda berase yakin dengan diri sendiri untuk mendapatkan sesuatu yang anda inginkan.
7. Lupekan kenangan pahit
Senang cakap tetapi agak susah untuk dipraktikkan. Cube, okay? Kalo tak buleh jugak, tak mengape untuk ingatkan saje sampai termuntah dan ijau muke kite untuk mengingatkan peristiwa berkenaan. Kerane sampai satu ketike, kite akan sedar betape membuang masenye kite berbuat demikian. Bulatkan azam untuk fokus kepade mase depan kite., cite-cite, keluarge, kerjaye dan kawan-kawan. Memang proses ini mengambil mase tetapi ia buleh dicepatkan dengan cube alihkan perhatian kite kapede perkara lain.
8. Pergaulan
Sentiaselah berkawan dan bergaul dengan orang yang ceria dan gembire. Sekurang-kurangnye anda berfikiran positif dan emosi mereka akan mempengaruhi anda untuk bergembire!
9. Hadiah istimewa
Berikan hadiah kepade diri anda sendiri setiap ari. Contohnye makan tengahari dengan makanan kegemaran anda. Beli pakaian yang anda suke, rehatkan diri di spa dan sebagainye. Care ini dapat mengekalkan kegembiraan dan menjadikan mood anda lebih baik.
10. Hati mesti keras
Dengan kekerasan ati, ia memberi kesabaran yang tinggi, pandai mengawal emosi dan menerime hakikat dengan hati terbuke. Anggap musibah yang berlaku kepade anda adalah balasan kecil atas perbuatan anda di masa lalu. Sebelum tidur, tanamkan dalam minda anda untuk menjadi seorang yang ceria pade keesokkan arinye. Apabila bangun tidur, katekan ari ini adalah ari baru untuk anda. Tekadkan diri untuk jadikan ARI INI LEBIH BAIK DARI SEMALAM!
Credit to: Kak Noor, UPK
Sumber: Majalah VIR, CKE IPJKR
Penjejak Mimpi - nampak di luar memang gembire tapi luke di dalam sape yang tahu. :(

0 comments: