Pages

Monday, September 7, 2015

Cukup Dua Minggu

MASUK hari ini bermakna cukup dua minggu projek berhantu aku tu masuk tender. Alhamdulillah syukur walaupun pada hari nak tender tu pun... masih berlaku perkara-perkara yang sungguh membencikan tapi ya... segalanya sudah berakhir.. alhamdulillah..

Cukup dua minggu untuk aku berasa bebas dari memikirkan pasal projek walau tidak bebas sepenuhnya. Dalam masa dua minggu ini; aku hanya membereskan kerja-kerja lain yang pending; update rekod itu dan ini.. meminitkan surat itu dan ini.. mengemaskini itu dan ini dan lain-lain. Ermm.. boleh dikatakan kerja-kerja yang agak 'ringan' yang tak perlu aku fikir sampai nak pecah kepala aku yang memang dah keras sejak azali ini. Haha..

Makanya hari ini.. setelah 'berehat' selama dua minggu.. aku akan start balik kerja-kerja hakiki aku dengan dua projek yang sebenarnya dah lama kat tangan. Satu projek baru dan satu lagi projek lama. IB duk asyik tanya pasal dua projek tu.. hmm.. kadang-kadang tak faham aku.. projek tu nak kena settle.. projek ni nak kena settle.. mana satu nak kena buat nih?? Pening betul..

Cukup dua minggu.. hari ni aku dah nak kena start fokus pada projek-projek tu. So nak pecah kepala ke.. nak tension ke.. start hari ini lah.. haha..

Penjejak Mimpi: Apa-apa pun.. kena slow and steady... :)

Wednesday, September 2, 2015

Assalamualaikum Semua.. :)

ASSALAMUALAIKUM wbh semua..

Pembuka bicara yang sekian lama terhenti dek kerana kekangan masa dan idea. Inshaa Allah lepas ni aku akan cuba yang terbaik untuk mula menulis; seperti dolu-dolu. Inshaa-Allah.. :)

Penjejak Mimpi: Sedih tengok blog sendiri yang bersawang..

Thursday, July 9, 2015

Moment of Truth..

PERGHH!! Tajuk bukan main kau yer... Hehe.. saja nak buat gempak! Padahal bukan kisah yang best pun. :)

Isnin ni Insyaa Allah akan ada design review dengan committee untuk projek berhantu aku tu; Mahkamah Pahang. Dengarnya esok (Jumaat) akan ada final review dengan big boss sebelum proceed dengan committee. Semalam aku dah siapkan semua amendment lepas Kak Ila semak. Minor amendment. 

Dan untuk hari ini, aku dah start untuk projek PAP Machang pulak. Kena draw balik pencawang TNB dalam bentuk auto-cad. Jujur aku cakap.. aku lebih prefer kerja bawah boss sendiri daripada kerja dengan orang lain. Sebab? Nantilah aku cerita. Itupun kalau aku ingat nak cerita lah.. Kalau tak, anggap aja aku dah lupa..

Lepas tender aja projek mahkamah ni, nak pergi makan KFC. Haha.. macam hari lain tak boleh makan KFC je kan? Memang itu niat aku.. settle aja projek ni, aku dengan geng design nak makan KFC. Simbolik untuk rasa 'syukur yang amat sangatttttttt' dan untuk rasa 'lega yang amat sangatttttttt'. Ceh!! macam azab sangat la buat projek mahkamah tu.. kan?

Apa-pun, doakan agar segalanya berjalan dengan lancar; dari proses review dengan committee sampailah kepada proses pembinaan dan hingga boleh diduduki oleh klien, insya Allah.

Penjejak Mimpi: Kurang sikit kot rasa serabut dan tension aku ni.. hopefully...

Thursday, June 11, 2015

Asyik Berseminar

HARI ini adalah hari kedua aku attend seminar teknikal. Semalam ada seminar berkenaan lampu dan hari ini seminar berkenaan CCTV dari company BOSCH. Dah involve dalam elektrik kan.. so seminar mestilah berkenaan elektrik juga.. hehe..

Jam 2pm karang seminar akan bersambung. Best jugak seminar hari ini. Memang company ni akan promote produk mereka untuk digunakan oleh JKR kalau ada yang bersesuaian tapi yang lebih penting ialah pertukaran dan perkongsian ilmu-ilmu dan teknologi baru dan terkini.

Aku sekarang kalau ada seminar macam ni memang aku takkan lepaskan. Sebab diadakan di dalam bangunan yang sama so apa-apa hal boleh lari sekejap. Lagipun setakat setengah hari atau sehari seminar.. takkan bos nak marah... Err... bos tak marah kan? Hehe... (IB aku tu takda.. outstation ke JB)

Apapun, moga ilmu baru yang aku dapat hari ini dapat membantu aku dalam menjalani tugas dan tanggungjawabku dengan lebih effisien.. Inshaa Allah.

Penjejak Mimpi: Attend seminar ni yang bestnya dapat souvenir. Kalau setakat mug.. pen.. pendrive.. notebook.. dah berlambak dapat. Semalam dapat t-shirt. Ok jugak lah tu... kan? :)


Wednesday, June 10, 2015

"I Rindulah Kat You.."

SEMALAM aku ke Pasar Tani yang selalu ada pada setiap hari Selasa dan Khamis. Sewaktu berjalan-jalan mencuci mata untuk membeli barang, berselisih dengan seorang otai yang mesra dipanggil Cece. Cece ni maksudnya kakak dalam bahasa cina. (Dah dia memang cina, so sesuailah kan dengan nama tu.. Hehe..)

So berbuallah kami sebentar..

Aku: Hi Cece.. how are you?

Cece: Hi. Ok lah... U sihat ke?

Aku: Baru baik dari demam. Tapi batuk tak hilang lagi. Uhuk-uhuk! (Tiba-tiba batuk 'ayam' menyerang!)

Cece: Sudah lamalah tak jumpa dengan u. Rindu tau. 

Aku: Ye ke Cece? (Sambil ketawa.. malu la konon!)

Cece: Ye lah.. sudah lama tak jumpa. Dulu sama level ok lah.. sekarang nak jumpa pun susah la.. bla.. bla.. bla..

Aku: Bla.. bla.. bla..

Hehe.. memang betul tu. Aku pun rasa rindu jugak nak berbual dengan Cece. Dulu masa ofis di Mid Valley dan kebetulan kami di level yang sama so setiap hari akan bertembung. Kalau aku sampai awal, aku akan ke tempat dia untuk berbual sementara menanti 'geng bas sekolah' tiba untuk breakfast bersama.

Cece tu.. kalau tak nampak aku dalam beberapa hari... lepas tu mesti tanya: "u pergi mana ha? Cece sudah lama tak nampak u. U demam ke? (aku kan selalu diserang demam.. sampai Cece ni pun tahu). Tengok dekat board tak tulis apa-apa pon.."

Tapi sejak dah berpindah ke bangunan baru ni.. kami dah tak sama level. Aku di level 12 dan Cece di level 14. Kalau nak naik semata-mata nak berbual tu.. tak dapek rasanya.. Sementelah sekarang ni aku terlalu-lalu-lalu-lalu bz. (Bz ker kau PM? Sempat lagi kan kau berblogging? Grrr.... grrr.. <-- imagine ini adalah ayat dari big boss aku!)

Seronok sebenarnya berkawan dengan orang lama-lama ni. Banyak ilmu dan pengalaman diorang yang boleh kita ambil sebagai panduan hidup. Pengalaman kita tak sama dengan orang lain. Apa yang kita lalui juga tak sama dengan orang lain dan bagaimana kita cuba untuk 'survive' dalam meniti kehidupan ni pun tak sama dengan orang lain. So berkawan dan ambillah apa-apa pengajaran yang baik untuk digunakan sepanjang kehidupan kita.

Oklah.. nak balik dah. Dah dekat 4.30pm so aku stop dulu kat sini. Nanti senang-senang aku merapu lagi, ok?

Penjejak Mimpi: Drawing tak settle lagi weh!!!!

Friday, June 5, 2015

Quote of The Day #12

"When life makes you have to put up with mean and hateful people, think of them as sandpaper. They may scratch you, rub you the wrong way, but eventually you end up smooth and polished.. and the sandpaper.. it's just gonna be worn out and ugly".

Penjejak Mimpi: This is life..

Sunday, May 31, 2015

"Dia ingat kita tak mampu ke?"

ISNIN lepas aku dan kawan seperjalananku ke Sogo lepas balik kerja. Teringin nak makan sesuatu yang sedap dan agak mahal. Keputusan dibuat untuk ke Manhattan Fish Market. Erk! mahalkah makan di sana? Hehe..

Kami sampai di restoran tersebut dan terus mencari tempat duduk. Orang tak berapa ramai so kami buat keputusan untuk duduk di meja yang selalu (selalu?) kami duduk kalau singgah makan di sini. 

Tangan dilambai untuk memanggil waiter/waitress selepas dah buat keputusan untuk memesan jenis-jenis makanan dan minuman yang diinginkan. Ada diskaun untuk beberapa jenis menu so kami buat keputusan untuk mengorder dory fish and chips 2 set, tortilla chips 1 set, banana fish fingers 1 set dan aiskrim apentah 1 set. Minuman pula aku pilih black coffee dan kawan aku memilih espresso. Yang set dory fish and chips tu ada diskaun dari harga RM18 lebih (kalau tak silap) jadi RM6.90, tortilla chips dan banana fish tu harga asal tak ingat tapi lepas diskaun jadi RM3.90 setiap satu.

Tak lama kemudian, waiter yang bernama S****** datang. Muka yang pernah melayan kami sebelum ni. So aku dengan yakin mula memesan order..

AKU: "OK dik, kami nak pesan dory fish and chips ni 2 set.. lepas tu yang tortilla ni dengan yang banana fish ni 1 set" (sambil tunjuk kat menu).

WAITER: "Eh kak, mana boleh macam tu. Kalau macam tu haiiii... bangkrap la kami!"

AKU: .......

AKU: "Okay, kalau macam tu cuba bagitau macam mana? Bukan ada diskaun ke?"

WAITER: "Memang ada diskaun."

AKU: "Habis tu?  Tak boleh order ke yang ni?" (sambil tunjuk kat menu part side dishes)

WAITER: "Akak, kalau akak nak order yang ni (sambil tunjuk gambar banana fish kat menu) 10 ke.. 100 ke.. boleh je.. tapi setiap satu ni dengan harga RM3.90. Bukan semua ni dengan 1 harga.."

AKU: "Ler.. betul la apa yang kami order ni, kan?" (aku cakap sambil pandang kawan aku. Minah ni pulak bukan nak menambah apa-apa yang patut. Duk mengangguk je..)

AKU: "Kami tau setiap satu ni dengan harga RM3.90. bla.. bla.. bla...

Lepas mamat tu berlalu kawan aku tu baru nak bersuara: "hei, dia ingat kita tak mampu ke?". Aku pula menambah: "apa, dia ingat kita ni bodoh tak faham ke? Ingat kita pilih makanan ada diskaun ingat kita takde duit?". bla.. bla.. bla...

Bila dia datang hantar makanan.. serius kami tak pandang muka dia pun. Ada dia cakap pada kawan aku tu: "minum espresso ni 3 hari tak tidur" konon nak cover kesilapan dia sebelum tu dengan cuba berbual tapi serius kami buat dek aje.

Lepas makan, bayar dan kami terus berlalu dari situ. Lepas ni kalau datang lagi makan kat situ dan dia yang datang ambil order.. memang aku nak cakap: "i tak nak u yang ambil order. Tolong panggil waiter lain..". Nampak macam berlagak? Aku customer kan? Aku ada duit, kan? So ada apa hal?

Ini makanan aku; Dory Fish & Chips. Sedap... :)
Dory Fish & Chips, Tortilla Chips, aiskrim dan Banana Fish Fingers. Snap dulu pic sebelum makan.. :)
Penjejak Mimpi: Rindu dengan Mid Valley.. :(

Monday, May 25, 2015

Tak Sabarnya..

SERIUS.. aku memang tak sabar untuk menyelesaikan projek mahkamah ni. Memang betul-betul tak sabar. Terlalu banyak onak dan duri yang terpaksa aku tempuh sepanjang proses design projek ini. Tender aja projek ni, insya Allah aku nak bercuti panjang. Nak release tension..

Apapun aku sendiri kena kuatkan semangat untuk menyudahkan designnya.. (sabar cik PM.. sabar... sikit jer lagi.. sikit jer lagi.. lepas tu kau boleh me'merdeka'kan diri kau..)

Penjejak Mimpi: Bagai menanti buah yang tak jatuh.. :(
 

Wednesday, March 18, 2015

Socrates Berkata..

"I know nothing except the fact of my ignorance"

"There is only one good; KNOWLEDGE and one evil; IGNORANCE"

"Strong minds discuss ideas, average minds discuss events, weak minds discuss people"

Penjejak Mimpi: I know nothing.. :(

Thursday, February 26, 2015

Be Happy.. :)

Sumber: BoredPanda


Penjejak Mimpi: Happy sekarang... tersangat-sangat happy. Tq Allah.. :)

Tuesday, February 24, 2015

Bila Dah Penat..

CUTI Tahun Baru Cina minggu lepas aku ambil kesempatan balik ke kampung. Tumpang kereta adik aku. Bersendat-sendatan lah kami sepanjang perjalanan ke Ipoh dan balik ke KL. Time nak menuju ke Ipoh ok jer.. perjalanan smooth sebab kami bertolak pagi Khamis.

Balik ke KL hari Ahad. So bertolak tengah hari jam 12pm dan sampai ke Rawang jam 7.30pm. Memang jammed giler! Bayangkan lah.. jam 4pm kami masih di Kampar! 

Dengan jammednyer.. dah lah kereta tu dah penuh.. anak-anak buah aku lak dibantainya bergaduh.. terjerit-jerit yag suka menjerit.. yang suka menyakat... menyakatlah pulak.. pening kepala aku ni. Sampai aku dah malas nak marah. Lantak koranglah nak bergaduh ke apa..

Adik ipar dropkan aku kat Stesen Komuter Rawang. So lepas menunggu dalam 20 minit tren pun muncul. Terus aku naik komuter dan estimate dalam jam 9pm aku akan sampai ke Stesen LRT Chan Sow Lin. 

Komuter bergerak dengan kelajuan sederhana. Tren baru dan penumpang tak ramai so air-cond yang dingin dapat menghilangkan rasa penat kerana masa travel yang panjang sebelum itu.

Hampir sampai ke laluan Salak Selatan.. satu stesen lagi untuk sampai ke Stesen Bandar Tasik Selatan.. pengumuman: "tren ini akan meneruskan perjalanan ke Teluk Gadong" (laluan Pelabuhan Kelang). Tengok kat skrin pun tertera: "Next station Teluk Gadong" so aku yang blur-blur ayam ni terus ambil keputusan untuk keluar bila dah sampai ke stesen Salak Selatan. Tak ramai yang keluar... yang keluar pun terus menuju ke pintu keluar dan aku???

Duduk.. menanti kedatangan tren seterusnya sambil berfikir... berfikir... berfikir... "kenapa tren ni terus menuju ke laluan Bandar Tasik Selatan? Betul ke tren ni nak ke Teluk Gadong?"

Tiba-tiba barulah aku teringat.... "kalau betul tren tu nak menuju ke laluan Pelabuhan Kelang, mestilah dia dah tukar arah perjalanan di KL Sentral tadi!! Tren tu memang menuju terus ke laluan Sg Gadut lah!!" Aiya!!! Aku ni dah macam orang first time naik tren.. blur!!!!

Hmmmm... apa nak buat.. terpaksalah aku menunggu kedatangan tren seterusnya. Tak lama menunggu.. Bila tren sampai, aku naik untuk menuju ke laluan Bandar Tasik Selatan dan di sana aku ambil lrt ke Chan Sow Lin pula untuk balik ke rumah.

Bila ingat-ingat balik.. memang kelakar... Macam mana aku tak boleh terfikir pasal semua tu? Hehe.. pengalaman...

Moral of the story: Always be cool.. penat pun penatlah.. yang penting... maintain cool.. :)

Penjejak Mimpi: Nasib baik aku memang dah apply cuti esoknya so boleh rehat kat rumah.. yippi!!

Thursday, February 12, 2015

Kembali Menulis..

Songlap gambar ni kat Google. :)
ASSALAMUALAIKUM wbh pembuka kata untuk bicara yang telah lama terhenti.. Hehe.. Terhenti la sangat.. Hmmm.. lama betul tak menaip something kat blog ni. Macam biasa.. alasan tipikal.. "ada idea nak menulis tapi masa tu tak mengizinkan".. takpun "bila free sikit.. takde idea".. atau "mood ke laut bila letih".. takpun alasan ini: "kerja berlambak-lambak lately".. bla.. bla.. bla..

Ni pun sebenarnya sedang buat drawing tapi memandangkan mood tu dah agak kurang so aku ambil kesempatan untuk menaip. Otak dah tepu bila asyik mengadap autoCad aja dari pagi tadi. Huhuhu..

Sekarang ni aku sedang sibuk untuk satu projek di Pahang. Mahkamah Syariah.. dah lama projek ni kat tangan aku.. since tahun lepas lagi.. tapi progress amatlah perlahan. Err.. ni aku cerita progress aku menyiapkan drawing projek ni lah.. Mula-mula drawing arkitek tak final.. ada changes di sana-sini.. lepas tu kami yang bertugas di bangunan Mid Valley nak bersiap sedia untuk berpindah ke bangunan KKR2 pula.. so bertambah sibuklah aku.. mana nak pack barangnya.. dengan meeting yang tak habis-habis pasal urusan perpindahan.. ye lah.. aku kan penolong pegawai aset dan pegawai rekod.. so secara automatiknya jadi AJK Perpindahan.. tak cukup dengan tu.. aku kena chicken pox pula! Ayoyo.. dah tua bangka baru nak kena chicken pox ka? Ya.. itulah nasib aku.. mc 2 minggu.. dah tertangguh lagi kerja aku tu.. Tu tak kira dengan out-stationnya lagi.. masuk ofis kerja sedia ada kena juga settlekan.. kan? Takde orang lain yang akan settlekan untuk aku. Huhu...

Bila masuk ofis lepas mc.. ada pula projek lain yang aku kena settlekan.. time tu tak pindah lagi.. dah sibukkan projek tu pulak.. padahal boleh je minta orang lain settlekan. Ala.. ciput je changesnya tapi entah kenapa.. nak kena tunggu aku jugak untuk settlekan benda tu.. Letih.. letih...

Dan sekarang.. aku masih lagi di peringkat design untuk projek mahkamah syariah tu. Dah 'bergerak' sedikit progressnya tapi masih tak boleh nak 'speed up' gara-gara drawing arkitek tak final lagi. Hmm.. kata nak tender hujung bulan Mac ni tapi drawing arkitek tak final lagi. Boleh tak?? Hehe.. nak buat macam mana.. aku buat juga mana yang ada.. mana yang boleh..

Hmm... harap-harap lepas ni everything will goes smoothly la hendaknya.. dah tak larat nak mengadap drawing yang sama.. projek yang sama.. seingat aku.. projek ni lah yang betul-betul 'mencabar'.. mencabar dari segi masa dan kesabaran aku sendiri.. 

Aku tak salahkan sesiapa dalam soal ni.. Tapi aku salahkan diri aku sendiri. Sebabnya aku yang tak reti nak manage masa dan kerja aku. Dari awal lagi tapi yelah.. kalau kerja dah menderu-deru datang.. macam mana nak elak.. macam mana nak tepis? Ye tak? Aku belum lagi belajar macam mana nak tepis dan elak kerja yang mendatang.. aku belum lagi belajar macam mana nak kuntau kerja mendatang supaya kerja tu akhirnya orang lain yang kena settlekan. Haha!

Cit!! Mesti arwah abah aku marah kalau dia tau niat 'kureng asam' aku tu kan? Haha.. takdelah..aku cakap jer.. tapi tak buat pun..  mulut tu memang bising la.. pot pet pot pet.. menjawab juga dengan engineer.. haha.. nasib lah sesiapa dapat staf macam aku ni; kaki melawan dan banyak menjawab! Standard la tu.. tension kan.. so dengan 'menjawab' dapat mereleasekan tension aku.. Haha! Ada ke?

Apa-apa pun.. life goes on.. nak tak nak aku kena buat juga.. kena sematkan dalam diri ini: "cari keberkatan dalam setiap sen gaji yang dapat setiap bulan tu".  Cool dan maintain senyum sepanjang masa.. boleh ke nak senyum tu? Silap-silap orang kata gila pulak! Yang penting.. work smart. Betul tak?

Ok.. nanti sambung....

PENJEJAK MIMPI: Relax and cool.. janji kerja siap on time.. inshaa Allah.. :)