Pages

Sunday, July 25, 2010

Da Lima Tahun Ropenye..

Salam and selamat pagi/gud morning/ohayo gozaimas/guten morgen..
PEJAM celik pejam celik, ropenye da lebih lima tahun aku menabur bakti sebagai kakitangan awam di JKR, HQ ni. Ikut tarikh sebeno aku lapor diri ialah 19hb Julai; means da lima tahun enam ari. Hmm.. rase cam baru jek aku kat KL ni... Rase cam baru jek adik aku teman gi survey cari lokasi HQ.. Rase cam baru jek aku dan member-member yang lain berkumpul di Dewan Tan Sri Mahfoz.. Rase cam baru jek aku dapat surat posting gitau penempatan aku kat Cawangan Kejuruteraan Elektrik (CKE).. Rase cam baru jek aku kene report duty kat Grup D.. Rase cam baru jek aku rase pengalaman ulang alik naik komuter dari Rawang ke opis.. Tak pon naik bas dari Rawang ke opis..Tapi da lima tahun ropenye...
Hmm... ape yek pencapaian yang paling best aku da achieve selame lima tahun aku disini? Pe experience yang paling best selame lima tahun aku kat KL ni? Kalo nak sembang pasal life experience; banyak... terlalu banyak. Silap-silap aku leh tertido depan laptop ni sebab menaip terlalu panjang. Ngeee....
Tapi aku nak cite (sket je la... panjang nanti takut aku yang tak larat nak menaip) pasal keje selame aku kat grup D ni. Buleh sang penglipur lara ini mulekan ceriteranye? Ceh! macam di zaman purba lak.. Ngeee...
Well, aku rase pencapaian terbest aku selame lima tahun ni ialah aku dapat APC (Anugerah Perkhidmatan Cemerlang). Tak sampai empat tahun aku kat grup D, aku da dapat APC. Maybe pade setengah orang; APC tu nothing but for me its sumthing. Feel appreciated..
Dalam lima tahun ni gak aku da teror gune auto cad. Upss! bukan terorist ye... Tapi nak kate teror pon tak jugak cume buleh la setelkan keje. Ye la.. da masuk grup design takkan tatau gune auto cad lak kan? Gile ke hape? Padehal mase aku stat dapat first pojek tu, nak wat line pon aku tatau. Can u imagine? Memang la mase aku study kat Kedah dulu de blaja auto cad tapi korang macam le tak bese mase jadik student dulu. Bile lecturer cakap kat depan, kami nyembang kat blakang.. Mane nak kosentret bile satu PC share due orang? Kene lak member aku tu suke conquer nak wat sume.. Da la lecturer garang tahap cipan... Ewah!! memandai jek aku ni nak salahkan orang lain... Diri sendirik tak pandai menari, kate lantai lak tinggi rendah. Ngeee... takdelah.. Bukan salah orang lain tapi salah aku sendirik! Huhuhuhu...
First pojek aku ialah Pejabat Kebajikan Masyarakat kat Ipoh (kampung halaman gue tuh..). Lokasi sebenonye ialah di tapak lama klinik gigi area Medan Kidd tu. Ala, di belakangnye opis Tabung Haji, di sebelahnye balai polis. Dan di depannye stesen bas besar. Ade bulatan lak.. Pe ntah name bulatan tu.. Sape anak Perak dan slalu berulang alik naik bas samade bas benti-benti atau bas ekspres musti tau kat mane.
Ingat lagi mase kene wat drawing pojek tu... Jenuh le aku tanye otai-otai kat situ. Time tu de empat orang jek technician termasuk aku & Burn. Yang otai due orang tu; Abang S dan Pak Yen. Dowang la yang tak jemu-jemu ngajar aku. Credit to both of you, bro... :). Dan disebabkan pojek tu jugak aku sibuk cari laptop. Ye la.. nak kejar dateline lagik.. nak blaja auto cad lagik mane sempat beb.. So aku dengan semangatnye gi survey kat SenQ (dulu dikenali dengan name Sen Heng) dan cari laptop yang paling murah.. At last dapat la laptop yang 'murah' tu dengan rege rm2399.00 (kalo cash ye..). Bren Compaq. Tapi sebab aku bayar ansur-ansur, dengan otomatiknye rege laptop tu 'melonjak' naik hingge ke rm3+++. Redha aje lah... demi keje..
Da lima tahun ropenye... Ingat lagi mase aku masuk grup D, ade bape kerat jek staf kat situ. Tak silap aku de lapan orang termasuk bos, JE (Yan), TA (P Uda), tech (Abang S & Pak Yen), typist (kak Min), Burn (member satu batch) dan aku. Lepas tu sorang-sorang masuk ke grup D dan meramai serta memeriahkan opis tu. Ramai le yang kua masuk grup ni cume yang pasti aku masih disini.. :)
Grup D kekal dengan name tu sampailah ke tahun lepas kami kene separate into two group; Grup D1 dan D2. Aku admit mase tu rase cam tak best sket la tapi what to do? Ayam tak patuk, itik tak sudu so trime ajelah.. Aku kekal dalam grup D1 sementare En Lan & Pak Yen masuk grup D2. Sedih gilos beb.. Ye la.. kami da ngam tibe-tibe kene berpecah... kan kureng bes? But life goes on...
So dalam mase lima tahun ni da beberape pojek aku da wat termasuklah satu pojek di Kuala Kubu Bharu, Selangor. Pojek ni memang fully aku design.. Pojek naiktaraf Maahad Tahfiz. Maahad Tahfiz ni popla sebab berjaye melahirkan lulusan dalam bidang agama yang femes. Contohnye cam Ustaz Zamri. Ala, ustaz yang tagline die 'mantop' tu.. Mase discuss dengan pihak dowang dulu, pengetua die de cite pasal pemakanan tahfiz-tahfiz ni. Makanan memang betul-betul kene jage. Halal haram kene betui-betui di amik berat. Tak leh sebarangan. Ye la.. nak kene hafal al-quran ni ingat senang ke? Sedangkan kite yang bese-bese ni pon banyak pantang larangnye; tak leh makan organ dalaman binatang la.. tak leh makan kepale ikan la... tak leh makan asam la.. itu la.... ini la.. tapi kite bedal gak kan? Ngeee... Tapi aku frust sebab akhirnye pojek tu di'KIV' atas sebab-sebab tertentu (tak leh reveal.. rasie..). Da plot tracing pon... da dapat signature BIG boss pon... dan skang.. tracing tu hanye tersangkut kemas dan tergantung elok je kat hanger lukisan dalam bilik sindiket kat opis tu. Aku memang frust giler sebab susah payah aku wat drawing tu.. Terpandang tracing tu memang aku tringat memori yang terpateri sepanjang aku involve dalam pojek tu. Macam-macam ada... Tapi biarlah aku simpan sendiri sume kenangan tu. Cewah! cam berdrama swasta lak aku nih... :)
Da lima tahun kat HQ, banyak tempat aku da gi samada kusus ataupon site visit. Paling jauh gi New York. Pergh!! best tak? Gi kusus jek aku ni tapi sampai ke New York sane nun.. negare 'Polis Dunia' ataupon negare Uncle Sam. Wakakaka... aku klepet korang jek la.. Aku memang penah gi New York tapi Hotel New York kat JB. De kusus L-S1 selame sminggu kalo tak silap.. Paling tak leh blah tu kami bertolak ke sane naik tren. Tambangnye aku tak ingat la.. Rasenye tiket die aku de simpan tapi ntah mane aku letak. :(
Aku sebilik dengan Umai. Siang de kusus malam lak gi merayap reramai.. Ngeee.. Nak release tensen la kunun.. Tapi sempat gak la aku jumpe member siber aku; Azli. Da kenal dekat 2-3 tahun tapi baru dapat jumpe. Balik ke KL tumpang kete Mawi; 'Raja SMS' tu.. Bingo!! Aku klepet korang lagik.. Bukan Mawi penyanyi tu la.. ni Mawi member satu batch dengan aku. Ngeee...
Da lima tahun ropenye... Banyak lagi mende aku nak kene explore... nak kene blaja bak kate boss learning is a continous process. Betul tu betul tapi mende takkan datang bergolek kat kite kan? Kite kene improvekan diri kalo nak maju ke depan.
Di kesempatan ni aku nak ucapkan time kasih pade sume member yang sudi dan banyak menolong slame aku disini. Tak jemu-jemu menjawab soklan-soklan yang... well kekadang tu terkeluar gak la soklan yang 'kurang cerdik' dari mulut aku ni.. Ye la.. kan orang tue-tue slalu pesan; malu tanye sesat jalan so aku memang apply betui-betui la pesanan tu. Ngeee... Korang memang best la... Best in the world.. :)
Agaknye lepas lima tahun dari skang ni aku da katne agaknye? Ape yang aku akan achieve ye? Hanye mase dan takdir yang akan menentukan nye. Jangan biarkan diri anda diselubungi misteri..
Tekadku; Insya allah aku akan jadi lebih baik dari hari ini...

Thursday, July 22, 2010

Rela dalam Pakse.. :(

Salam..
PAGI ni aku rase ngantuk tahap dewa. Ngadap gak PC ni ngabihkan drawing tapi jap-jap nguap.. jap-jap nguap... Nak kosentret kat drawing ni pon da takde mood. Tapi dalam pade aku ngantuk tu pon, sempat gak la aku plot due keping drawing; layout lampu dan soket. Dan skang ni aku kene wat sub-board lak. Tapi penin gak aku.. Nak kene ngire le pulok. Ye la nak tentukan saiz breaker die la.. tapi sebelum tu kene kire die nye TCL (total connected load) dulu.. check MD die.. Mane-mane yang combined DB lagi le pening! Silap-silap kire da lain die nyer breaker size. Pastu bile da siap building tu (aku ngah work-out untuk mahkamah) tu, bile da occupied.. jap-jap trip... jap-jap trip. Da jadi satu keje lak. Ngeee..
Tapi tu lah, bile da ngantuk, tekan kalkulator tu kene ati-ati. Nak tekan 4 tertekan 7 lak. Tak pon nak tekan simbol '+' tertekan simbol 'x'. Langsung total da jadi lain. Bese aku ni kalo bab-bab mengire memang aku wat due-tige kali. Nak konpom punye pasal. Sedikit lembab la aku ni; ala-ala kure-kure. Tapi bukan lembab sebarang lembab aku ni.. Lembab sebab nak konpom... Ngeeee...
Start 20hb sampai 15hb Ogos; aku & the geng dapat surat 'arahan kerja lebih mase'. Geng disini bermaksud orang-orang yang terlibat dalam pojek Mahkamah Syariah Melaka. Ade le dalam 5-6 orang terlibat. Bile dapat surat tu memang lemah kepale lutut aku ni. Ye lah, bile da dapat surat tu sah-sah kene stay-back atau dalam perkataan yang agak sedap didengar; ot. Besenye aku pon bukannye sharp 4.30pm aku balik. De gak aku balik lewat; samada de keje urgent nak kene setel atau keje memang berlambak tapi feeling tu lain. Maksud aku kalo kite rela balik lewat; lain rasenye berbanding dengan 'arahan' suh balik lewat. Of-course le feeling die sedikit rase tak best kan?
Tapi semalam aku wat ot gak. Naseb bek de lagi due orang member yang rela ot. Tapi aku chow dalam kui 6pm lebih. Otak aku da jammed.. Dak due orang tu tadi aku tanye dowang balik semalam kui 8pm. Takpelah.. lelaki leh la stay... Aku ni? Kan aku ni pompuan melayu terakhir so takkan nak stay lewat-lewat kot? Lagi bahaye.. Jangan marah ye Shah & Ikhwe... Ngeee...
Dan ari ni... mungkin aku akan ot lagik. Tengok le load aku cane ari nih. Kalo aku leh setel sub-board tu, aku chow awal le... Kite tunggu dan lihat ajek......

Monday, July 19, 2010

Tekad..

Salam..
ARI ni ari pertame dalam minggu ni. Ari pertame memulekan kerja dalam minggu ni. Muge ari ni menjadi permulaan yang baik untuk aku, insya Allah.
Tekad aku mulai ari ini:
1. Jangan pernah merase bosan dengan tugas dan tanggungjawab..
2. Jangan pernah merase terbeban dengan amanah..
3. Jangan pernah merase tidak selesa dengan situasi sekeliling..
4. Jangan pernah merase benci dengan seseorang..
5. Jangan pernah mencube untuk meninggi diri terhadap orang lain..
6. Jangan pernah terpesona dengan kelebihan diri.
7. Jangan pernah merase megah dengan apa yang dimilikki..
8. Jangan pernah mencube menyelesaikan tugas dengan acuh tak acuh..
9. Jangan pernah mencuba untuk menyakiti hati orang lain dan yang paling penting...
10. Jangan pernah mencuba untuk menjadi hambaNya yang derhaka dan anak yang derhaka.. Insya Allah.
Banyaknye tekad aku.. Mampu ke aku nak achieve ni? Muge Allah permudahkan segalenye.. Insya Allah...

Sunday, July 18, 2010

Weekdays Yang Tak Best..

Salam & selamat tengah hari.
MINGGU ni aku lalui dengan pasan yang sungguh tak bes. Ntah ape yang tak besnye, aku pon kureng mengerti. Masuk opis ari Selase sebab Isnin tu aku amik cuti rehat. Actually de bengkel Pengurusan Aset & Stor stat Isnin sampai ari Rabu. Kalo ikutkan aku malas nak gi bengkel tu mengenangkan drawing aku tak setel lagi tapi aku pon tersepit. Tak gi, name aku ade dalam list. Gi pulak, keje aku tertangguh. At last aku gi jugak bengkel tu. Pagi tu cume de latih amal untuk talk yang dah dibuat semalamnye. Means penceramah tu da cover sume topik aset (Bab A - Bab F) dan ari Selase tu cume wat latihan jek. Lepas abeh tu, de talk Pengurusan Stor lak. Aku nak dengar tapi keje berlambak so aku turun; balik opis. De member-member yang tarik tangan aku; tak bagi aku balik tapi nak buat cane, kan? Aku langsung tak masuk petang tu dan pagi esoknye.
Di opis, aku wat keje cam bese. Wat drawing dan minitkan surat-surat yang berlambak. Jenuh teman ni ha.. Surat pojek Istana Negare jek satu ari mau sampai 10-20 pucuk. Lepas due bulan bese aku da kene bukak fail baru. Memang pojek ni hot la.. macam goreng pisang panas. Tak campur dengan pojek-pojek lain. Kebetulan banyak pojek yang aktif bawah seliaan engineer aku so aku pon terkene tempiasnye. Kadang-kadang amik mase sampai setengah ari aku duk minitkan surat-surat tu. Huhuhuhu... Tu la, dulu mak suh blaja rajin-rajin namo. Skang sape yang susah? Kalo blaja rajin-rajin dulu aku yang akan mengarah orang... Ngeee...
Sebenonye aku pon tatau pe yang berlaku kat diri aku seminggu due ni. To tell the truth, aku sedikit takde mood nak wat drawing untuk pojek mahkamah ni. Tatau nape.. sebab slalu bertukar arahan ke.. atau ape? Aku memang tak tau... Kejap-kejap kate nak gune lampu jenis A, pastu tukar nak gune lampu jenis B lak... Jap kate pakai due tiub... pastu tukar nak tige tiub lak.. Asik nak tukar Lux Calculation jek keje kami ni.. :(
Aku pon perasan tahap 'kemalasan' aku sedikit melampau kali ni. Aku tengok member-member aku yang involved pojek ni semangat tui nak wat drawing (dak-dak yang duk area depan tu la) tapi aku? Member-member yang duk area aku ni sedikit cam aku la... Cool jek.. Tak rushing cam dak-dak yang duk depan tu. Semalam aku riki-riki nape dak-dak depan tu cepat siap drawing dowang.. rupenye sorang wat skeping... ler... patutle cepat siap.. Aku ngan due member lagi kene wat due keping drawing so kami tak siap lagi la... Otai le konon.. (ceh! padehal malas jek lebih!!)
Then petang Jumaat tu bos da sibuk cari orang nak wat pojek baru; mahkamah syariah Kelantan lak. Hmm... robotik tui kami nih?
Berbalik pasal kisah aku tadi.. Kebetulan member aku sorang tu pon berperasaan macam aku. Die kate maybe sebab keje terlalu banyak dibebankan pade orang yang same. For record die pon naseb same cam aku so die tau pe rasenye pasan aku nih.. Lepas kami duk borak-borak tu (time bekfes ye..) aku pikir aku kene buangkan rase malas aku tu... singkirkan sikap negatif yang ade.. cube menjane sikap positif dan terus pandang ke hadapan.. (erk! cam pakar motivasi le pulek!!). So lepas tu aku sedikit lega.. Kadang-kadang kite kene singkirkan rase tak puas hati, rase marah dan rase tak selesa untuk seketika. Kalo terus berperasaan macam tu, memang kite takkan leh wat keje. Silap-silap buleh jadi gile..
Lepas ni aku kene terus fikir positif. Aku da bertekad masuk keje Isnin ni aku da namo pikir lain dah.. Aku kene fokus pade keje.. Kosentret pade keje.. Chayok! Chayok!!

Thursday, July 15, 2010

Showdown 2010

Salam.
MALAM tadi ade Showdown 2010 peringkat final antare tige grup terbaik iaitu Floor Fever, Giller Battle Crew (GBC) dan Wakaka Crew (my favorite crews!!). Pade sape yang tak penah tengok rancangan ni, meh cek cite sket no...

Ok, Showdown 2010 ni adalah satu rancangan yang menampilkan grup-grup dancers especiallynye dak-dak hip-hop ni. Pade aku dowang ni macam street dancers la.. De grup pompuan saje... de grup boys saje... de grup mixed... Name-name skil pon macam-macam la... shuffling la... krumping la.. ntah ape lagi..

Show ni di adekan setiap Rabu kat 8tv kui 9.30pm. Dan di akhir rancangan, satu grup akan di singkirkan lepas battle dengan grup-grup yang dapat markah tercorot (bukan cencorot ye..)

Dan lepas berminggu-minggu, akhirnye last three group bertanding malam tadi dan naseb dowang memang fully di tangan penonton (undian sms). So juri-juri tetap macam Joe Flizzow dan Maple Loo (Miss 'Injection') hanye leh bagi komen jek termasuk due orang juri undangan. Korang jangan tanye aku sape sebab aku memang tak kenal sape mamat due orang tu. Name dowang tu pon malam tadi first time aku dengor.. :)

Lepas setiap grup selesai wat due persembahan.. lepas di kire undian sms... Floor Fever tersingkir. Means Wakaka dan GBC kene battle sesame sendiri untuk menentukan juare. Mase ni penonton kene undi skali lagi sebab undian sebelum ni da tak kire la.. (hampeh tui pihak-pihak terlibat.. memang cari duit betul la.. Ce korang kire, 1 undi x 50sen.. kalo 10 undi means 10 x 50sen da bape? Tu kalo skali sms.. Kalo berkali-kali macam aku dengan dak umah aku tu? Pergh! kaye siot dowang nih. Tapi demi Wakaka... takde hal la.. Kalo dak umah aku bace entry ni musti die kutuk aku. Sebab die beriye kate aku suke giler kat Joe.. Padehal aku cume suke bile Joe senyum jek... Ngee..)

Wakaka Crews lepas diumumkan sebagai pemenang... Tahniah!!

Ok, back to our topic.. Lepas undian dikire semula dan dikire skali lagi, Wakaka diumumkan sebagai juare. Memang sengit sebenonye battle antare GBC dan Wakaka tapi nak wat cane kan... Wakaka memang dilahirkan sebagai pemenang.. Ngee.... Untuk GBC dan Floor Fever pon tahniah aku ucapkan. Korang memang talented gak la cume bezanye Wakaka lagi hebat dari korang. Tu ajek bezanye..


Lepas ni harap de lagi rancangan cegini. Aku lagi suke tengok rancangan gini dari tengok rancangan nyanyian sebab tv kite ni da terlalu-lalu banyak rancangan menyanyi. Jadi juare.. lepas tu suam-suam kuku pastu tenggelam terus. Penyanyi kite da terlalu ramai sampai aku pon tak kenal sape dowang.
Lastly, Wakaka memang best.... Yeah!!

Saturday, July 10, 2010

Coretan Si Murai Tercabut Ekor..

Salam & selamat pagi..
PAGI ni aku bekfes dengan makan roti canai yang mak aku buat. Due keping aku bedal. Berselere betui aku. Yummy... yummy... Cicah dengan kuah kari ikan.. Perghh!! makan sampai tak ingat dunie. Wakakaka...
Wiken ni de orang baru nak masuk umah kat Sentul tu so aku kene kemas sume. Aku pindah bilik so kene pindah barang dan kemas balik. Penat siot.. So semalam aku cuti sebab nak ngemas. Petang baru bertolak balik kampung.
Hmm... budak baru tu parents die stay kat area umah mak aku. Da la dulu satu skul dengan aku tapi aku ni senior banyak la dari die. Ngeee... terase betape 'mudenye' aku... :)
Muge-muge budak baru ni takde la wat hal macam orang sebelum ni. Arggghhh!!! tibe-tibe lak aku tingatkan PDA fon aku yang da 'ilang'. Huhuhuhu... Semalam mase aku punggah barang-barang bawah katil dan bukak katil tu, aku berharap dan berdoa adelah hendaknye fon aku tu tapi harapan tinggal harapan. Ye lah, mane tau kot-kot terjatuh ke fon aku tu bawah katil gara-gara majuk ati sebab aku da sambar Blackberry kan... :) Yang aku jumpe bawah katil tu hanye gunting kecik aku tu ajek. Ceh! jerung yang diharap, ikan bilis yang tertangkap. Huhuhuhu...
Aku sayang giler fon aku tu. Fon tu banyak kenangannyer. Banyak pic dan sms yang tersimpan dalam tu.. Ups!! takde pic atau sms yang berbaur s** ye... Aku paling frust sebab dalam tu de video arwah abah seminggu sebelum die meninggal dunie. Dan gambar die dengan mak mase gi kenduri kawen Ainul dulu. Sampai ati 'orang tu' songlap fon aku tu. Da la duit aku pon di 'rampok'.. PDA fon aku tu pon dirembat. Da lame da sebenonye hal ni. Tak silap aku awal bulan Mei; tapi mungkin lebih awal dari tu sebab sejak beli Blackberry tu aku da jarang gune fon tu cume awal Mei tu baru aku tingatkan fon tu. Bese aku letak atas Hi-fi aku tapi bile cari-cari tak jumpe. Jenuh aku kol anak-anak buah aku kat Nilai dan kat kampung kot-kot aku tertinggal tapi takde gak.. Dah la duit aku pon diamiknye. Hmm, tetibe tingat aku da stat rase nak marah. Naseb bek tak di amiknye laptop aku ni ke... Hi-fi aku tu ke... Tapi takkan la die nak amik mende-mende tu lak sebab obvious la pulok, kan? Paling senang dirembatnye fon aku tu. Aku sayang bangat dengan fon tu. Yelah, da lame aku aim nak gune PDA so bile adik aku nak tolak PDA tu, aku tak lepas peluang. Bile aku sambar Blackberry, aku tak jual pon PDA fon tu sebab rase sayang. Sayang punye sayang akhirnye melayang! Cume aku berharap sape pon yang dapat fon tu jangan le ganggu orang-orang yang nombornye ade dalam fon tuh. Mane le tau kan? Orang ni macam-macam..
Hmm... manusie.. manusie... Betul le kate orang; rambut same itam tapi ati lain-lain. Depan kite pijak semut pon tak mati. Lepas kejadian tu aku benar-benar setuju dengan bidalan orang-orang tue "siakap senohong, gelame ikan duri, bercakap bohong lame-lame mencuri". Cume aku muskil nape orang nak mencurik? Aku memang betui-betui tak faham dengan sikap ni.. Kalo kot desperado sangat, takde duit sangat pinjam la tapi jangan le nak jadi pencurik. Tapi to tell the truth, kalo 'orang tu' nak pinjam duit aku pon, takkan aku nak kasi pinjam punye. Ko janji le bulan bintang pon, takkan aku nak kasi pinjam duit kat ko. Lepas kejadian tu jugak aku benar-benar bersyukur sebab tak kasi pinjam duit kat die. Sebelum tu die de cakap nak pinjam kat aku sebab nak bayar duit kete; konon da tertunggak 2 bulan tapi aku wat alasan macam-macam. Ade baiknye sikap kedekut ni.. Ngeee... :)
At the same time aku benar-benar percaye buat baik dibalas baik dan buat jahat dibalas jahat (hukum karma??). Ari-ari makan pengat, sendirik mau ingat la..
Pade aku, kalo kite ni da spesis pipit; jangan le berlagak nak jadi enggang. Makan aje makanan yang dikhaskan untuk pipit. Tak yah nak makan makanan enggang. Kalo enggang makan makanan mahal... sesuai le dengan spesis die. Kalo ko si pipit terase nak jadi macam enggang; makan makanan mahal, usahe le.. Takde mende yang senang datang bergolek. Kalo payah sangat, tak yah bermimpi nak jadi enggang. Sedar dan bersyukurlah sebab dapat idup walaupon sebagai pipit daripade tak berpeluang langsung untuk idup gare-gare mati disambar helang time baru nak kenal dunie.....
p/s rase windu lak dengan Umai.. pe la kabo die kat London tu ek?

Sunday, July 4, 2010

Hadis Kudsi 1: Pagar Syurga dan Neraka

DARIPADA Abu Hurairah r.a., Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Ketika Allah telah menciptakan syurga, Allah berfirman kepada Jibrail: "Pergilah, lalu lihatlah syurga itu." Malaikat pun pergi dan melihat kepadanya. Kemudian ia datang dan berkata: "Wahai Tuhanku, demi keperkasaanMu, tidaklah seseorang mendengarnya melainkan ingin memasukinya." Kemudian syurga dipagari dengan ketidaksenangan. Dan Allah berfirman: "Wahai Jibrail, pergilah dan lihatlah kepadanya." Ia pun pergi dan melihat kepadanya, kemudian ia datang dan berkata: "Wahai tuhanku, demi keperkasaanMu, sungguh aku khuatir tidak ada seorang pun yang memasukinya." Nabi melanjutkan: "Ketika Allah menciptakan neraka, Dia berfirman: "Pergilah dan lihatlah kepadanya, kemudian datang seraya berkata: "Wahai tuhanku, demi keperkasaanMu, tidaklah seorang yang mendengarnya lalu ingin memasukinya." Lalu neraka dikelilingi dengan kesenangan dan Allah berfirman: "Wahai malaikat, pergilah lalu lihatlah kepadanya." Ia pun pergi lalu melihat kepadanya, kemudian datang seraya berkata: "Wahai tuhanku, demi keperkasaanMu, sungguh aku khuatir tiada seorang pun tersisa melainkan memasukinya."
(Riwayat Abu Daud, al-Tirmizi, al-Nasa'i dan Ahmad)

Tip Menghadapi Musibah..

Salam.
UNTUK mengelakkan tekanan ke atas sesuatu musibah, kita perlu melalui anjakan pola pemikiran. Dan perubahan pola pemikiran itu pernah disampaikan dan dicontohi oleh pelbagai ulama Islam. Berikut adalah sebahagiannya:
Pertama:
Apabila menghadapi musibah, selalu menjaga fikiran kita sepositif mungkin. Antaranya adalah dengan meyakini bahawa musibah ini adalah sebagai petanda bahawa Allah sedang menguji kita sebagai seorang mukmin. Imam Muslim meriwayatkan daripada Abu Hurairah, Nabi s.a.w bersabda yang bermaksud "Seorang mukmin laksana pokok tanaman, setiap kali angin lalu menghentamnya. Dan seorang munafik laksana tumbuhan padi, ia tidak akan dicabut melainkan ketika waktu menuai."
Juga meyakini bahawa Allah s.w.t sedang membersihkan dosa-dosa kita. Dalam kitab Muwatha dan Sunan al-Tirmizi, Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud "Bala sentiasa menimpa diri anak-anak dan harta seorang Muslim atau Muslimah, sehingga ia mengadap Allah tanpa membawa dosa sedikit pun."
Apabila anda mengalami kecurian, cuba lakukan seperti yang diceritakan oleh Imam Al-Ghazali dalam Ihya' Ulumuddin ini. Suatu ketika seorang lelaki soleh kehilangan wangnya. Setelah puas mencari, ia baru menyedari bahawa seseorang telah mencurinya. Ia segera berkata: "Semoga Allah memberkatinya. Mungkin dia lebih memerlukan wang itu daripada saya."
Kedua:
Apabila ditimpa musibah, perkara pertama yang mesti kita lakukan adalah membayangkan betapa besarnya nikmat yang Allah berikan, maka kita akan menghadapi musibah itu dengan hati yang tenang dan penuh keredaan.
Dalam hadis riwayat al-Tirmizi, Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya besarnya balasan sesuai dengan besarnya bala (dugaan). Dan sesungguhnya jika kita mencintai sesuatu kaum, ia akan menimpakan bala kepadanya. Sesiapa yang redha, maka ia akan mendapatkan keredhaan (daripada Allah). Dan barang siapa yang membenci, maka ia akan mendapatkan kebencian."
Suatu hari, seorang wanita solehah, isteri kepada Imam Fath al-Musili, tersadung sesuatu hingga patah kuku jari kakinnya. Beliau hanya tertawa melihat darah yang mengalir dari jarinya itu. Seseorang bertanya: "Tidakkah engkau berasa sakit?" Ia menjawab: "Kelazatan pahalanya mengalahkan kesakitan yang aku rasai."
Ketiga:
Hendaklah berfikiran luas dan mendalam terhadap sesuatu musibah dengan melihat daripada pelbagai segi dan sudut.
Suatu hari, ada seorang mengeluh mengenai kesusahan hidupnya kepada Muhammad bin Samak, seorang imam yang sangat zuhud. Ia mengeluh kerana dibebani hutang dan kesulitan mendapatkan wang.
Ibn Samak lalu bertanya kepadanya: "Berapakah wang yang engkau perlukan?" Ia menjawab: "Sepuluh ribu." Ibn Samak bertanya lagi: "Adakah kamu mahu memiliki wang sepuluh ribu dengan matamu hilang?" Si fakir menjawab: "Tidak mahu." Ulama itu berkata lagi: "Adakah kamu mahu memiliki wang sepuluh ribu tetapi lidahmu menjadi bisu?" Ia menjawab: "Tidak mahu." "Adakah kamu mahu memiliki wang sepuluh ribu namun kaki dan tanganmu terputus?" Sekali lagi orang itu menjawab: "Saya tidak mahu."
Ulama yang bijak itu lalu berkata: "Kamu memiliki sesuatu yang lebih berharga lebih daripada wang tiga puluh ribu, tetapi mengapa masih bersedih?"
(Sumber: Majalah Solusi Isu no 19)

Friday, July 2, 2010

Don't Quit

Salam.
SEDIKIT kate-kate hikmat untuk membakar semangat dalam meneruskan kehidupan. Ade ketikenye kite rase de-motivated... rase frust dengan kehidupan.. atau kadang-kadang kite rase life kite ni kosong.. Dengan membace 'poem' kat bawah ni sedikit sebanyak memberi motivasi kat aku bile kekadang tu rase tensen dengan keje... tensen dengan sikap orang... Poem ni tergantung elok jek kat partition aku kat opis tu. So bile aku mule rase tak best tu, aku musti bace poem tu.. At least dapat kasi aku cool balik. Tapi walau ape pon, hanye kepade Allah tempat terbaik kite mengadu dan berkeluh kesah. Hanye kepadenye kite berserah dan memohon perlindungan.
When things go wrong
As they sometimes will
When the road you're trudging
Seems all uphill
When the funds are low
And the debts are high
And you want to smile
But you have to sigh
When care is pressing
You down a bit
Rest if you must
But don't you quit
Success is failure
Turned inside out
The silver tint of
The clouds of doubt
And you never can tell
How close you are
It may be near when
It seems a far
So stick to the fight
When you're hardest hit
Its when things go wrong
That you mustn't quit
(Author Unknown)