Pages

Friday, October 29, 2010

Gile Kentang - Final Part

Salam & selamat malam.
EMM.. sukenye aku. Sebab aku da dapat buang kentang-kentang busuk tu separuh ari ni. Insya Allah Isnin depan aku dapat buang sume kentang-kentang yang bau tak bes tu. Alhamdulillah beg aku akan menjadi wangi macam bese. Yippi!! Itulah rahmat Allah. Terime kasih ya Allah.. (da macam dialog si Nabila la pulok.. Ala, budak kecik berlakon dalam cite Indon dulu).


To tell the truth, aku memang terase seksa dan azab yang amat sangat mase terpakse mengendong (bace betul-betul.. bukan mengandung ye..) kentang-kentang busuk tu. Asik duk pikir bile aku buleh humban sume kentang-kentang tu dalam tong sampah! Aku ni tensen sampai tido tak lena, mandi tak basah, makan tak kenyang.. Huhuhuhu (ayat je tu.. drama je lebih aku ni.. sebab aku tido menten lena; mandi for sure basah punye dan makan memang kenyang, alhamdulillah..).

Insya Allah lepas ni keadaan akan kembali cam bese. Harmoni, aman dan mendamaikan sebab beg aku da takde bau busuk!! Yippi!! Yieha!!

Syukur alhamdulillah ya khalik... :)

Sedih Aku..

Salam...
PAGI tadi cawangan kami de wat majlis tazkirah dan bacaan yasin. Aku memang tabik spring kat pengurusan CKE ni sebab meneruskan dan mengamalkan sesi tazkirah dan bacaan yasin ni sebulan due kali. Aku tak pasti cawangan lain ade wat ke tak. Tapi personally aku memang rase setuju sangat-sangat dengan majlis ilmu ni. Ye la, kalo nak dibandingkan dengan orang lelaki, pompuan ni kan payah sangat nak gi ke majlis-majlis cegini? Kalo gi masjid lain la.. So peluang yang ade ni jangan dilepaskan. Nak suh dengar kuliah masjid kat blok B, HQ tu pon kene pikir banyak kali ni kan lagi nak suh gi masjid kan? Aku ni cakap terus terang la kan (bukak pekung di dada) dalam setahun aku nak gi masjid atau surau memang payah (untuk dengar tazkirah) so peluang yang ade ni takkan nak dilepaskan? Bukan kene bayar pon nak dengar.. Kekadang aku pon tak paham dengan orang-orang yang agak 'tidak rajin' menghadirkan diri ke tingkat 11 tu. Nak kate takde makanan, bekfes disediakan.. Untuk mereka-mereka yang tak sempat nak beli bekfes la.. (Pade aku dalam menuntut ilmu, pe-pe imbuhan tak perlu dibagi tapi kalo da ade tu, anggap jek sebagai bonus). So ape lagik? Kalo bizi pon, pe salahnye tinggalkan kejap keje tu. Bukan lame pon tuan pengarah kanan tu bagi tazkirah...
Aku ni bukan la baik sangat pon... Cume aku sedih dengan kehadiran orang-orang di cawangan kami ni jek... kalo pompuan tu buleh dibilang dengan jari... kalo lelaki lak buleh dikire dengan kaki.. eh!! dengan jari gak la.. maksud aku ialah betape sketnye orang yang menghadirkan diri kat majlis ilmu kat tingkat 11 tu. Dah la sket... balik-balik muke yang same sampai da buleh detect sape muke-muke familiar yang tak datang. Ce korang fikir? Dimane silapnye kite ni? Nape payah sangat kaki ni nak melangkah mendengar ilmu-ilmu yang dibagi?
Aku ingat lagi satu cite/hadis yang aku dengar dalam tazkirah sebelum ni pasal betape pentingnye ilmu. Err... cane cite die aku tak ingat la tapi kesimpulan die gini.. kalo korang masuk masjid dan ade due kumpulan dalam tu; satu kumpulan berzikir dan satu kumpulan lagi sedang de majlis ilmu. Mane yang korang rase lebih disukai Allah? Musti korang jawab berzikir kan? Salah jawapan korang tu.. Kepentingan patut diberi kat kumpulan majlis ilmu tu. Meaning to say better korang join majlis ilmu tu sebab dengan dengar, kite dapat ilmu baru dan menyebarkan kat orang lain. Berkongsi ilmu.. (correct me if i'am wrong, guys).
So lepas ni, rajin-rajin la join mane-mane majlis ilmu kat tempat korang; ceramah agama/tazkirah dengan harapan dapat menambahkan ilmu didada dan mana-mane yang kite tatau lepas tu kita akan tau. Kite ni manusie yang tak maksum so sifat lupe dan tak tau tu memang da jadi sebahagian dari diri kite. Kalo agak-agak tak rajin nak joint tu, aku harap korang (termasuk aku) rajin-rajin le dengar ceramah dari pc ke.. laptop ke.. Jangan duk asik nak layan Greys Anatomy jek (aku la tu... Ngeee)
p/s Kite ni kalo dalam tempoh 40 ari tak dengar tazkirah/ceramah atau pe-pe ilmu pasal agama akan gelap ati.. Nau'zubillah minzalik. Mintak dijauhkan.. Lagi satu; aku tak mention name sesape kan dalam entry ni? So jangan ade yang gi saman aku lak konon aku 'menggambar'kan dirinye. Aku cakap ni secare umum. Tak kisah le ko lelaki ke.. pompuan ke.. khunsa ke.. (ade ke khunsa kat CKE ni?) dan pe ranking ko pon kat CKE ni. Sume aku pukul rate.. Heh heh heh... So jangan lepas ni ade yang nak saman aku ye....

Tuesday, October 26, 2010

Kuang ..... tui mamat tu..

Salam..
SEMALAM time aku makan dengan gel (sebut 'girl') de la kejadian yang paling hampeh berlaku terhadap kami. Kejadian tu berlaku time lunch, di kantin DBKL di bawah opis kami. Sape keje area Mid Valley tau le lokasi tempat kejadian.
Citenye bermule dengan kehadiran due watak utama iaitu aku dan gel yang mencari tempat duduk. Cari punye cari at last jumpe tempat kosong. Kosong means de meja yang ade 4 kerusi tu tidak diduduki oleh sesape pon. So kami dengan rakusnye terus le men'cop'kan meja tersebut. Tetibe datang sorang awek tu tanye kat kami "erm, tempat ni de orang?" seraye menunjuk ke tempat kosong disebelah kami. For info kami makan face to face ye.. So makne nye kat sini tempat sebelah aku dan sebelah gel kosong. Lantas kami terus menjawab "takde". Ok, setakat ni takde lagi perkare hampeh tu berlaku. Sesambil kami bincang nak makan ape tetibe awek tu cakap kat kami "kejap ye.. nanti saye datang balik.." Ler.. aku dengan gel ni berpandangan sesame sendirik. Apehal mak minah ni? Itupon nak gitau ker? "Kami tak kisah pon la ko nak duduk lagi ke kat situ atau takmo.." Ati kami berkate (erk! aku tak tau le sebenonye ati gel ni kate ape kan... tapi ati aku kate gitu ler... Ngeee...). Dan pastu datang lak sorang mamat. Tak pasti pe hubungan dengan awek tu. Pakwe die ke.. abang die ke.. adik die ke.. Skendel die ke.. Ade aku dengan gel ni kisah?
Lepas decide nak makan ape dan nak minum ape aku terus gi order teh ais sementare gel tunggu kat situ. Sampai kat meja kami tu, gel da wat muke tak bes. (Mase tu kapel tu da duduk sebelah kami). Aku tanye pesal tapi die diam jek. Ok lah then aku minte tolong die orderkan kueytiow goreng dengan telur dadar kat satu kedai baru tu. Ala, kedai makan sebelah kedai Pak Syed & Family tu.. Member kate sedap so kami nak try, cube dan test la betui ke sedap makanan kat situ kan?
Ha... mase ni la kejadian trajis tu bermule.. Aku ngah melepakkan diri sesambil menunggu gel datang bawak makanan.. Tapi sebelum tu korang ingat ye aku dengan gel ni duduk face to face tau.. Kalo sape yang tak paham tu maksud aku ialah aku dengan gel ni duduk ngadap muke memasing.. Ok, aku sambung... sesambil menunggu gel bawak makanan.. tetibe mamat ni sambil nyembang dengan awek die selambe tapir jek mengalihkan kedudukan gelas teh ais gel ni ke arah sebelah aku. Tanpa berkate ape-ape, ok? Aku ulang TANPA BERKATE APE-APE!! Means die secare tak langsung nak suh gel duk sebelah aku la.. bukan makan ngadap.. Aku ni terkejut dan terus blur.. Pe hal mangkuk ni? Ati aku berkate lagi.. Owh, nak suh awek die duk sebelah die ropenye... Aku ni da stat panas.. Kuang ajo tui mamat ni.. Kot ye pon nak suh pindah nape tak cakap ke... Mase ni awek die da pindah duduk tempat gel yang asal. So aku terus terpandangkan due tempat duduk kosong sebelah sorang amoi. Aku bangun dan tanye kat amoi tu de orang ke tak sebelah die tu dan amoi yang tengah cakap tipon tu kate takde sambil menggelengkan kepalenye yang mane rambutnye diikat seperti tocang kude (pehal aku melalut ni??)
Lantas dengan sepantas kilat dan bermuke bengis terus aku amik gelas teh kami tu dan terus pindah tempat ke sebelah amoi tu. Aku tak pandang pon muke mangkuk tu mase aku angkat gelas teh ais tuh. Tak kuase aku aihh!!
Sampai jek gel (dengan makanan kami) die jadi pelik nape aku pindah tempat. So aku dengan pantas terus menceritekan pe yang telah berlaku. Cite dengan bersungguh-sungguh dan penuh semangat dan hasilnye telah membuatkan gel menjadi hangin satu badan! Ups! aku telah membakar gel nampaknye. Gel menjadi semakin marah dan seolah-olah mahu ditelan nye ajek mamat tu (pe hal da macam komik jek cite aku ni??). Ce korang pikir.. mane adabnye mamat tu? Kami yang sampai dulu tapi lagaknye macam die yang cop tempat tu. Dah la tu.. selambe tapir jek nak suh orang ubah tempat duduk. Tapi tak cakap pe-pe. Pe hak die? Kalo ye pon tak suke orang lain duk sebelah ko, tak reti nak cakap elok-elok ker? Kalo nak berjiwang karat, gi lah tempat lain. Tak ke kuang ajo namenye? "Wah, bukan main marah orang tu ye??"
Kami terus makan sambil bercerite dan bergelak ketawe (ade ke gelak ek? aku pon da lupe samada kami de gelak ke tak) tapi sesambil tu aku ade cakap kat gel. Beginilah dialog aku kepade gel "lepas makan ni elok kite sound awek die. Suh awek die bancuh sket balak die tu" tapi aku tak le bersungguh-sungguh tapi rupenye gel yang bersungguh-sungguh. Lantas gel menjawab "ok, saye berani. Saye tak kisah". Ishk gel ni.. semangatnyer die.. :)
Lepas makan gel beli lak kopok lekor dan on the way balik dari kedai tu, rupenye semangat Hang Tuah telah merasuk diri gel lalu die telah me'nyound' mamat tu dengan berani dan gagahnye. Sampai kat tempat duduk aku terus tanye "eh! gel sound ape kat mamat tuh?" dan gel menjawab "saye cakap gini kat mamat tu.. adik minte maaf cakap ye.. lain kali tolong berbudi bahase sket". dan reaksi mamat tu? Seolah-olah blur dan tak bersalah. Ni ke orang?
Pe yang pasti, mase kami bangun dan blah dari tempat kejadian tu sempat lagi aku usya mamat tu dan aku pasti jugak yang mamat tu pon meng'usya' kami.. Ntah ape yang bermain dalam kepale otak mamat tu ek? (itupon kalo mamat tu ade otak la...)
Moral of the story:
1. Kepade sume kapel, kalo korang nak memadu kasih ke.. ape ke.. kantin yang ramai orang bukan tempat yang sesuai. Kalo nak mengayat pon, agak-agak la sket. Gi la tempat lain. Ni sebab duk mengayat.. tak luak pon makanan awek tu... kenyang kot dengan ayat-ayat cinte balak die.. Ke kontrol ayu? Ntah..
2. Kot ye pon nak ape-ape.. mintak elok-elok. Jangan nak buat ikot kepale sendirik.
Sekian, terime kasih.

Monday, October 25, 2010

Gile Kentang - Part 1

DA beberape ari aku gi opis dengan mengusung 'kentang yang busuk'. Da dekat bape ari ek? Lame gak la... Ntah bile la baru aku leh buang kentang busuk ni. Kalo ikut aku memang tak larat nak ke hulu ke hilir dengan kentang-kentang busuk ni tapi pe nak buek..

Pe pon, muge Tuhan dapat tolong aku setelkan sume ni dan dengan kadar segera aku dapat buang kentang-kentang yang bau tak bes tu.. Huhuhuhu...
p/s Besnye kalo time-time ni dapat makan mashed potato ke... fun fries ke... cheezy wedges ke... erm.. yummy yummy... :)

Sunday, October 24, 2010

The Professor's Lesson

Salam & selamat pagi..
Something really worth to share.
WHEN a professor served a coffee to his former students who complained to him of stress in their working lives, he bought out a assortment of cups - porcelain, plastic, glass, crystal, some plain looking, some expensive, other exquisite. After the students selected a cup of coffee the professor said, "All the nice looking cups have been taken up, leaving behind the plain ones. I can assure you that th
e cup itself add no quality to the coffee. What you wanted was coffee, not the cup. But you consciously went for the best cup and began eyeing each other's cup. While it is normal to want only the best for yourselves, but that is the source for your problems and stress. Sometimes by concentrating only on the things like the cup, we fail to enjoy the goodness God has provided for us.".
The happiest people don't have the best of everything. They just make the best of everything.
Komen aku: Life is short guys so enjoy.. Enjoy selagi mampu.. Bersuke rie selagi buleh.. Bergelak ketawe selagi kegembiraan dan ke'happy'an kite tak direntap olehNya. Falsafah Inggeris penah menyebut "kebahagiaan itu tak perlu dicari tapi dicipta" so ciptalah kebahagiaan korang mengikut corak dan care yang korang suke. Selagi ianya masih di dalam lingkungan dan 'orbit' sang khalik, korang ON aje lah. Ye la, nak happy tu bukan tak buley.. Buley tapi tanggungjawab kite jangan diabaikan.
Jom kopi-kopi??
p/s Terase rindu nak minum kopi Sabah... Insya Allah Carol turun Semenanjung ujung bulan ni die beli untuk aku.. Da order tadi.. Tak sabor nye teman nak merase lagik... Sape yang penah merase kopi Sabah pasti mau lagik, bah... :)

Saturday, October 23, 2010

Lafaz Bukan Mainan..

Salam & selamat malam.
AGAK lame gak aku tak update blog ni. Idea ade tapi kemalasan tahap cipan asik melanda diriku. De sesape yang ade ubat elak malas ni? Sila angkat tangan!! :)
Pagi tadi aku layan tv2 cite melayu. Terkejut ke bile aku cakap aku layan drama melayu? Ngeeee... memang la kalo ikut aku tak bape rajin nak tengok drama melayu yang tayang kat tv sebab jalan cite yang agak stereotype dan tipikal. Balik-balik cite busuk ati, dengki kat orang.. ngumpat sane-sini.. bla.. bla.. bla... tapi kalo wiken especially ari sabtu kui 10 pagi kat tv2, bese cite melayu (drama) memang best. Buleh la untuk tengok... :)
Ok, so pagi tadi aku tengok drama melayu tajuk Lafaz Bukan Mainan lakonan 'mantop' Fizz Fairuz (Hakim), Sariyanti (Rita) dan pelakon-pelakon tambahan lain seperti Fezrul Khan, Kismah Johar, Jalil Hamid dan lain-lain.
Kisah die cegini; Hakim dan Rita ni suami isteri dan ade anak pompuan sorang. Okey, Hakim ni digambarkan sebagai sorang suami yang baik, bape yang penyayang dan suke bergurau. Sume mende pon nak wat memain, nak wat lawak dan bergurau. One day mamat ni bergurau dengan wife die pasal talak. Kengkonon die ceraikan wife die dengan talak 10.. pastu tambah jadi 20. Maknenye jatuh talak 3. Tapi dowang ni tatau da jatuh talak. Mase gurau tu member Rita ni dengar dan gitau le yang sebenonye da jatuh talak means dowang ni bukan husband and wife tapi depa due orang ni tak caye (jahil punye pasal). Lepas duk tanye sane-sini, konpom da jatuh talak. Menyesal tak sudah le depa ni. So untuk selesaikan masalah ni timbul le idea nak gune 'cine bute'. Ha, korang tau tak pe cine bute tu? Bukan kisah mane-mane apek yang bute ye.. apek bute takde kene mengena dalam ini gambar... Ok, cine bute ni gini.. mane-mane pasangan yang da bercerai talak tige, akan mengupah sesape untuk bernikah dengan ex-isteri dan pastu ceraikan. Lepas abeh edah, dowang ni (pasangan yang bercerai) akan kawen balik. Kalo talak 1 atau 2 buleh la rujuk balik kan...
Berbalik pasal drama tadi, Hakim cadang nak gune care gitu la.. Care cine bute tu la.. tapi bapak mertue die (Jalil Hamid) marah dan kate haram hukumnye. Takde istilah cine bute dalam Islam. So takde jalan lain dah nampaknye.. At the same time, muncul le pulok hero tambahan iaitu Rizman (Fezrul Khan); dude anak 2. Depa ni penah bercinte tapi Rita tolak sebab da terpaut kat si Hakim ni. So at last Rita dan Rizman ni nikah. Memule si Hakim ni tak dapat trime dan mule la wat perbuatan yang bodoh cam gi skodeng pasangan ni la.. (ups! bukan skodeng ape ek.. skodeng sebab nak bunuh/cederakan Rizman.. Hangpa jangan nak duk ingat skodeng lain ye..). But at last Hakim realize yang die dan Rita takkan dapat bersame. Dan die mule mendalami ilmu agama dan belajar dari kesilapan. Abeh dah...
Moral of the story: Talak ni bukan leh wat memain. Memang mende ni halal tapi Allah tak suke. Walaupon aku lom kawen tapi cite ni sedikit sebanyak bagus juge untuk pengetahuan. Pasal agama, jangan amik mudah. Memang le Islam ni mudah dan sentiase ade jalan kua untuk setiap masalah. Tapi bukan dengan care ikut-ikutan.
Pasal cine bute tu contohnye; sebab dek jahiliah, ade orang kite yang buat. Sedangkan hukumnye berdosa. Dalami lah ilmu agama. Rajin-rajinlah bergaul dengan orang yang berilmu. Mane-mane majlis ilmu tu, hadirkan diri. Erk!! aku ni macam bagus jek.. Takde lah.. mane-mane yang baik tu ikutlah... Yang buruk tu tinggalkan...
Ok, aku nak sambung men game... Kot-kot idea nak menulis muncul time aku layan game ke... :)

Friday, October 15, 2010

Tip-Tip Panjang Umur

Salam & Guten Morgen (selamat pagi).
ARTIKEL kat bawah ni aku dapat dari majalah Solusi isu 24 yang bertajuk "Panjangkan Usiaku".
1. Amal Jariah - Rasulullah saw bersabda yang bermaksud: "Apabila meninggal anak cucu Adam (manusia), maka terputuslah amalnya kecuali tiga hal sahaja iaitu sedekah jariah, ilmu yang diambil manfaatnya oleh manusia dan anak soleh yang berdoa untuknya." (Riwayat Ahmad). Selain itu baginda juga berfirman yang bermaksud: "Sesungguhnya amal soleh yang akan menyusul seorang Mukmin setelah dia meninggal dunia kelak ialah ilmu yang dia ajarkan dan sebarkan, anak soleh yang dia tinggalkan, mushaf al-Quran yang dia wariskan, masjid yang dia bangun, rumah tempat singgah musafir yang dia dirikan, air sungai (irigasi) yang dia alirkan dan sedekah yang dia keluarkan kala sihat dan masih hidup. Semua ini akan menyusul dirinya ketika dia meninggal dunia kelak." (Riwayat Ibn Majah dan Al-Baihaqi).
2. Jihad - Allah berfirman yang bermaksud: "Dan janganlah kamu mengatakan terhadap orang yang gugur di jalan Allah, (bahawa mereka itu) mati. Bahkan (sebenarnya) mereka itu hidup tetapi kamu tidak menyedarinya." (Surah al-Baqarah 2: 154). Yang dimaksudkan dengan hidup disini adalah dalam alam yang lain, dimana mereka mendapat kenikmatan-kenikmatan disisi Allah. Dan hanya Allah sahajalah yang mengetahui bagaimana keadaan hidup itu.
3. Lailatulqadar - Umur umat Muhammad tidaklah panjang sangat jika dibandingkan dengan umat-umat sebelum kita. Namun usia yang singkat ini satu rahmat, jika berhasil menemui lailatulqadar. Apa tidaknya, beribadah pada malam tersebut ibarat beribadah seribu tahun. Jadi, hidup kejap tetapi amalam berganda.
4. Elak maksiat - Elakkan dari melakukan sebarang maksiat yang mengundang murka Allah swt.
5. Perbanyakkan ketaatan - Sentiasalah patuh dan taat kepada perintah Allah dengan meninggalkan perkara-perkara yang haram.
6. Silaturrahim - Orang yang menyambung silaturrahim akan panjang usianya, insya Allah.
7. Doa - Panjatkan doa kepada Allah swt supaya umur kita dipanjangkan. Bukan dengan lama hidup tetapi dengan kualiti hidup. Apa guna jika hayat panjang tetapi masa terbuang dengan sia-sia. Ada yang umurnya pendek namun pencapaian memberansangkan yang menyamai orang yang hidup telah hidup lama.
8. Berbuat kebaikan - Rasulullah saw bersabda yang bermaksud: "Tidak ditolak qada' kecuali dengan doa dan tidak bertambah umur kecuali dengan kebaikan." (Riwayat al-Tirmidzi no 2139).
Muge artikel ini bermanfaat untuk kita sume, insya Allah.

Thursday, October 14, 2010

Mulut Cam Longkang..

Salam..
AKU yakin korang lepas bace entri yang kat bawah tu musti de yang kate mulut aku cam longkang, kan? Tak pon mulut takde insuran? Hahahaha... memang la.. Aku akui mulut aku ni memang stok mulut longkang punye. Aku akan cakap pe yang aku nak cakap.. At least lepas beban aku walau tak banyak tapi de kureng sket la.. :)
Kalo orang yang kenal aku, memang dowang tau mulut aku ni memang mulut longkang. Tapi rasenye aku tau nak beza sape yang patut aku 'longkang'kan dan sape yang patut aku respek. Sesape yang bagus dan baik, aku respek la... Kasik tabik spring sama dia.. Tapi sape yang jadi suspek tu, memang sah-sah aku longkang kan.. Ada paham?
Tapi aku akui gak la kan yang aku ni pon bukan baik sangat pon.. Bak kate tomotachi aku tu "kite ni pon bukan baik sangat so bermuhasabah la.." Hmm.. betui tu tomotachi.. Memang kite ni tak baik.. tak bagus.. kene perbaiki.. banyak lagi pe'el dan sikap buruk aku.. aku tau tu dan insya allah aku akan perbaiki... Kayuh pelan-pelan.. (macam naik beskal lak..)
Lepas ni insya allah takde lagi entri yang bersifat longkang macam yang kat bawah tu.. Kalo ade tu maknenye aku da betui-betui tak tahan dan mencari pot nak meletup.....

Wednesday, October 13, 2010

Bengang..

Salam & selamat malam.
KALO korang perasan layout blog aku ni de sket ubah, kan? Ngeee... da improve sket la.. Nanti aku akan improve sket demi sket. Ye la.. korang kene paham aku ni kan dak baru blaja. Aku kan baru bertatih nak wat blog ni so bawak-bawak bersabar ye.. Akan de perubahan tapi slow-slow ya.. Kayuh pelan-pelan.. :)
Hmm.. kat front page blog ni jugak ade sket kate-kate yang agak kejam dan sadis (tu pon kalo korang rase ianye kejam dan sadis. Kalo tak, takpe la. Ade aku kisah?) Tu kire cam ape yang aku nak cakap tapi tak terluah.. Nak gitau tapi tak terungkap.
Bukan ape.. ni ape yang aku rase la kan.. kekadang kite ni tak sedor sikap, tindakan, perbuatan dan kate-kate kite ni sebenonye menyebabkan orang sekeliling kite tak selesa. Ye la.. kene lak yang jenis 'ramah' tak bertempat tu.. letih nak melayan..
Macam aku ni.. sebenonye aku ni jenis panas baran. Cepat marah tapi sorang member kate aku ni 'lambat panas'. Eh ye ke? Macam tak betul jek? Ye le kot.. tatau le.. Pe yang pasti kite adalah hakim terbaik untuk diri kite sendirik.
Berbalik pasal sikap tadi.. aku memang jenis tak suke orang tegur hal aku.. tegur pasal baju la.. pasal makan la.. pasal tudung la.. itu la.. ini la... ello.. aku beli kain.. tempah baju.. beli makanan.. rasenye tak minte duit orang lain pon.. ape yang aku nak.. aku suke.. aku berkenan.. sume aku gune duit aku sendirik so please mind your own business! Kadang-kadang tu pasal makan pon nak tegur. Aku memang tak paham la.. Pade aku, kalo aku nak makan sampai 'terbelahak' pon lantak aku la.. Tapi sebab aku ni jenis tak amik pot so lantak ko la. Nak cakap sampai berbuih mulut (bukan minum air sabun ye..) ko cakap la.. Ade aku kisah? Tak pon nak tegur pasal tudung. Aku memang tak paham.. Samada aku beli baru ke.. maintain pakai tudung lame ke takde kene mengena dengan orang lain tapi nape ade orang lain yang suke jadi BB? Takkan le concern sampai macam tu skali?
Nape aku cakap macam tu? Sebab aku jenis tak berminat nak amik tau orang tu beli tudung rege bape.. beli kat mane.. Kasut die bren ape.. Makan ape.. ape-ape lah aku tak berminat nak tau. Sebab? Ko beli pakai duit ko kan? Ko tak mintak duit aku kan so watpe aku nak sibuk? Watpe aku nak tanye. Tapi kalo ko suke nak bercerite; aku tadah je la tinge ni mendengor.. :) But please don't expect me to ask you.. Sorry.. naik lori la...
Tapi tu lah manusie.. Selagi da name manusie memang le camni. Ade sikap buruk dan ade sikap baik dalam diri seseorang tu. Bak kate orang dolu-dolu "dalam setandan pisang takkan sumenye buruk" (eh! de kaitan ke ha??) Aku pon sebenonye camtu gak. De banyak sikap buruk dalam diri ni so pelan-pelan kite berhijrah.. Berhijrah dari yang negatif ke arah positif. Buat sedikit anjakan paradigma ke arah yang lebih maju menuju kejayaan 1 Malaysia.. Ler.. amende le 1 Malaysia leh interprem lak nih? Ape la yang aku ngarutkan nih?
Ha.. pikir-pikir kan la.. Jangan biarkan diri anda diselubungi dengan misteriiiiii....

Tuesday, October 12, 2010

Don't Wait For The Brick

Salam & selamat malam.
Something really worth to share..
A young executive was driving fast when a brick smashed into the car's side door! He stopped, reversed to the spot where the brick was thrown, grabbed the nearest kid shouting, "What was all that about? Just what are the heck are you doing? That's a new car and that brick you threw is going to cost a lot of money. What did you do that for?" The young boy was apologetic. "Please mister... please, I'm sorry.. I didn't know what else to do," he pleaded. "I threw the brick because no one else would stop..." The youth pointed to the spot near a parked car. "It's my brother," he said. "He rolled off the curb and fell out of his wheelchair and I can't lift him up."
The sobbing boy asked, "Would you please help me get him back onto his wheelchair? He's hurt and he's too heavy for me." Moved beyond words, the young executive hurriedly lent a hand and lifted the boy back onto the wheelchair. "Thank you and may God bless you," the grateful child told the stranger. The executive watched as the little boy push his wheelchair-bound brother away. The damage was noticeable, but the executive never bothered to repair the dent just to remind him of the accident.
Moral of the story: Don't rush through life. God always whisper to us. Sometimes when we don't have time to listen, He has to throw a brick at us.

Monday, October 11, 2010

Emel dan Akidah..

Salam & selamat petang..
KORANG penah tak dapat emel yang mane bile da bace tu pengirim tu suh korang fowedkan emel tu balik pade orang lain? Dengan alasan kalo korang tak fowedkan emel tu musibah akan menimpe korang? Ala-ala surat berantai yang penah femes satu ketike dulu tapi yang ni aku panggey emel berantai..
Nape tetibe aku nak timbulkan pasal emel berantai ni lak? Cegini citenye.. tadi aku de fowedkan satu emel pade few of my frens which is pade tajuk itself de word 'amanah'. Tajuk sebeno emel tu ialah "sila sebarkan... amanah". Ok, so aku bace dan terus fowedkan emel tu dengan alasan itu hanye peringatan kepade sesame islam. Then salah sorang colleague reply emel aku dan beri sedikit teguran pasal aku send emel tu seolah-olah aku percaye pade musibah yang akan menimpe kalo aku tak fowed emel tu pade orang lain. To tell the truth tersentak kejap aku! Aku admit aku tersilap sebab tak delete content emel tu yang terakhir iaitu "sila fowedkan emel ini kepade 15 orang rakan anda. Jika tidak musibah akan menimpa diri anda" (lebih kurang la..).
Aku bukan la nak menegakkan benang yang basah ke atau kering ke tapi memang aku tak pecaye sume tu. Aku percaye pade Qada' dan qadar Allah which is segale yang berlaku samada baik atau buruk telah ditentukan oleh Allah sejak azali lagik. Aku masih berpegang kuat pade rukun iman yang ade enam (6) perkare tu iaitu 1) percaye kepade Allah 2) percaye kepade malaikat 3) percaye kepade kitab-kitab 4) percaye kepade nabi & rasul 5) percaye kepade qada' & qadar 6) percaye kepade hari kiamat. Lagipon ini berkaitan akidah. Ape hukumnye kalo percaye ade mende lain yang lebih berkuase dari Allah swt? Bukan leh wat main-main oii... Terpe'leot' akidah, neraka le jawabnye. Na'uzubillah minzalik..
Tapi korang musti tanye lak kalo da tau nape masih nak send emel tu? Ha... ni jawapan aku; aku percaye kengkawan aku sume bijak pandai dan dapat menilai yang mane intan, yang mane kace.. yang mane betui dan yang mane salah. Tapi bile member aku tu tegur.. aku rase sedih sket la.. Bukan sedih sebab kene tegur tapi sedih sebab dek kekhilafan aku, kengkawan aku ade yang (mungkin) terpengaruh dengan ungkapan "sila fowed bla.. bla.. bla..." dan terus fowed emel tersebut. Padehal sebabnye kecik cinonit je; sebab aku tak delete ayat "sila fowed bla.. bla.. bla.." tu.. Itu aje sebabnyer.. Aduyai... terase betape bersalahnye aku.. Huhuhuhuhu... :(
Hemm... aku tak le marah pon dengan member aku tu malah aku ucapkan time kasih sebab mengingatkan aku soal-soal macam ni. Itulah gunenye kawan.. Ingat mengingatkan sesame sendiri selaras dengan ayat-ayat dari Surah An-'Asr: "demi mase, sesungguhnye manusie itu dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan nasihat-menasihati dengan kebenaran dan berwasiat dengan kesabaran".
So lepas ni, pade sume kengkawan dan pengunjung blog aku ni (ade ke yang bace blog aku ni selain orang yang kenal aku ye?) dan juge pade diri aku sendirik; hati-hati bile send emel. Jangan disebabkan ghairah memfowed emel akidah kite tergelincir. Aku cadangkan kalo ade word macam yang kat atas tu, jangan lupe delete dulu sebelum fowedkan kat orang lain. Fowed dengan niat nak berkongsi ilmu (ilmu yang baik-baik ajek tau) dan ikhlas kerane Allah. Bak kate sabda Nabi saw "sebarkan ajaranku walau sepotong ayat".
p/s To Liza, tqvm. Kalo ko tak tegur tadi mungkin aku akan terus terkeluar dari 'orbit'.. :)

Sunday, October 3, 2010

Hadis Kudsi 3 - Keutamaan Berdoa

DARIPADA Abu Hurairah r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Tuhan kita turun pada setiap malam ke langit dunia ketika tersisa sepertiga malam terakhir dan berfirman, ' Sesiapa yang berdoa kepadaKu maka Aku memenuhinya. Sesiapa yang memohon kepadaKu maka Aku akan memenuhinya. Sesiapa yang meminta ampun maka Aku mengampuninya.'"
(Riwayat al-Bukhari no. 1094, Muslim no. 1808, Abu Daud no. 1317 dan lain-lain)

Magika

Salam & selamat malam.
SIANG tadi aku gi layan movie tajuk 'Magika' kat Times Square dengan anak buah aku yang sulung. Filem ni arahan Edry Abdul Halim (adik badik KRU).


Pelakonnye sume hebat-hebat belake seperti:
1. Diana Danielle - kakak/heroin name Ayu
2. Fimie - si adik name Malik
3. Mawi - hero name Bad (bukan Badrul ye... tapi Badang)
4. Ziana Zain - nenek kebayan
5. Maya Karin - puteri bunian
6. Jalaluddin Hasan - bapaknye si Ayu dan Malik. Namenye Murad
7. Ogy Ahmad Daud - maknye budak due orang tu. Namenye Khatijah/Ija. Yang pasti bukan Kathy. Interprem kejap jek sebab die mati.
8. Nabil - orang minyak. Pon interprem kejap. Kat Pasar Rimba
9. Vanidah Imran - Mahsuri
10. Norman Hakim - Awang (watak kisah Tombak Awang Pulang ke Dayang. Sape tak tau cite ni, silalah bertanye pade nenek/datuk korang kisah ni. Tak pon tanye pakcik gugel atau encek yahoo. Takpon cik wikipedia)
11. Adik badik Sharifah Aleya & Sharifah Amani - Bawang Merah & Bawang Putih
12. Aznil Nawawi - Pak Pandir
13. Raja Azura - Mak Andih
14. Saiful Apek - Hang Tuah
15. Geng Senario - Hang Jebat, Hang Lekir, Hang Lekiu dan Hang Kasturi
16. Ruminah Sidek - nenek budak due orang tu
17. M. Nasir - penunggu Tasik Chini (naga le tu...)
18. Ning Baizura - puteri Gunung Ledang
19. KRU 3 badik - pokok yang buleh bercakap dan menyanyi..
Ok, sinopsis cite die gini tapi sebelum tu aku nak gitau korang yang plot die memang simple sangat. Plot die ialah kisah sorang kakak cari adik die yang ilang kat utan belakang umah nenek dowang. Ok, Ayu ngan Malik ni due beradik yang suke bergaduh. Satu ari (mase kat kampung nenek dowang) Malik majuk lepas gaduh dengan kakak die so die pon nyorok kat blakang umah nenek die. Kakak die pon cari sebab ari da nak senja. Mase nyorok tu, tetibe Malik dengar orang nyanyi dari dalam sebuah telage buruk. Nak skodeng punye pasal mamat kecik ni terjatuh lam telage tu. Rupenye telage tu cam pintu masuk ke dunie Magika tu la. Wuih!! ramai betui jelitawan yang menyanyi dan bergumbire. Sume tu kununnye orang bunian la. Da la muke se'acuan' jek. Err, maksud aku muke dowang same. Bukan kembar seiras tapi kembar berpuluh-puluh iras agaknye.
Sementare si kakak ni lak duk terjerit-jerit panggil name adik die. Cari punye cari terjumpe topi adik die tepi telage. Die syak adik die musti da terjatuh lam telage tu punye so sebab sayang, kakak ni nak le selamatkan adik die. Hoi, sape tak sayang adik oiii.. :)
Mase mak minah ni duk turun masuk lam telage tu, nak dijadikan cite tali tu lak putus. Maka terjatuhla Ayu ni dan macam adik die si Malik tu, termasuklah die ke alam Magika...
Maka bermulelah pengembaraan Ayu mencari adik die si Malik tu. Eh, lupe lak.. sebelum Ayu tu terjatuh dan Malik lak da kuar dari sungai (ingat tak die terjatuh dalam telage sebelum ni?) muncul lak nenek kebayan. Nenek kebayan nampak Malik dan suh balaci die; Awang Kenit tangkap dan bawak ke pondok dowang. Ha, lepas dowang tu blah baru le Ayu ni kua dari sungai tu dan sibuk cari adik die. Dalam 'ekspedisi' mencari si adik ni lah pelbagai watak cite-cite rakyat/sejarah bangsa Melayu muncul macam Pak Pandir, Mak Andih, Mahsuri, Awang, Hang Tuah lime bersaudara, Badang, puteri Gunung Ledang, naga Tasik Chini dan lain-lain.
Pe yang pasti, Badang yang gagah perkase (sebab makan muntah antu air) yang banyak tolong Ayu ni sampai die berjumpe dengan Malik. Sampailah dowang selamat kembali ke dunie nyata. Suke aku nak ingatkan yang filem ni ialah jenis filem muzikal so korang kene paham konsep die iaitu kejap cakap macam bese... pastu nyanyi.. pastu cakap macam bese. De mase terluang tu nyanyi lagi. Dan nyanyi... dan nyanyi... nyanyi... Pokok pon buleh nyanyi dalam filem ni.. :). Yang tak bleh blah tu ialah time berlawan dengan nenek kebayan nak slamatkan Malik tu, Badang tu sempat lagi nyanyi.
Bile layan filem muzikal ni aku musti tingat cite klasik omputeh yang bertajuk Sound of Music (oh, i love this film...). Cite omputih ni konsep macam Magika jugak. Duk nyanyi ajek 24 jam. Takpon macam cite Sister's Act. Ala, yang Whoopi Goldberg berlakon tuh...
Kesimpulan yang buleh aku simpulkan ialah korang tengoklah cite ni. Entertaining siot.. Lagu pon best. Klaka pon ade.. Sedih pon ade (tang mane yang sedihnye aku tak pasti. Pe yang pasti anak buah aku leh lak nangis mase Malik mimpi jumpe arwah mak die. Ntahpape le anak buah aku tu. Emo tetibe..). Menarik cite ni.. percayelah cakap aku. Aku pomot ni ikhlas. Sebab memang best. Aku tak di bayar oleh KRU untuk mempomotkan cite ni dalam blog aku ni. Ngee...
Tahniah pade KRU sebab menghasilkan filem yang menarik, tertarik ko memang de bomb. Teknik CGI memang kelas gitu.. Muge lepas ni hangpa dapat hasilkan filem-filem yang lebih bagus lagi, Insya Allah.
p/s Lepas ni ade filem Merong Mahawangse lak. Aku tak sabar nak layan. Tak pasti bile stat tayang kat panggung. Untuk info, Merong Mahawangse ialah name lame untuk negeri Kedah... Tak caye? Sila cari di internet. Maklumat di hujung jari anda.... :)
Sekian, terime kasih. Kite berjumpe di episod yang akan datang. Itupon kalo di izinkan oleh Allah.


Saturday, October 2, 2010

Makan-Makan - Part 2

Salam.
GAMBOR-gambor time unit aku buat jamuan raye minggu lepas. Tak sempat aplod awal sebab kebizian tahap cipan.
p/s aku muskil sebenonye tukang tangkap gambor ni tak amik gambar orang lain ke? Duk asik muke kami ajek dalam kamera tu? Ke die save kan untuk aku gambor unit kami ajek? Muskil tui makcik... :(


Keterangan: Aksi kanak-kanak ribena tengah menjulang bakal pengantin baru.

Keterangan: Menu kami ari tu; mi kari, lemang, nasi impit, ketupat palas dan len-len.

Keterangan: Bergambor beramai-ramai dengan hepinye.. (ye la, kucen takde so tikus-tikus ni tersenyum le sampai ke tinge. Hahahaha..)

Keterangan: Lagi aksi-aksi kanak-kanak ribena membuli pengantin baru...

Keterangan: Wanita-wanita melayu terakhir. Due da berpunye. Tige kosong lagik. Hahahahaha....

Keterangan: Lagi gambor menu kami ari tu. Dengan pisangnye... tembikai nye... serunding nyer... Yummi... yummi.... :)



Keterangan: Muke-muke jejake-jejake idaman Malaya..


Keterangan: Kek chocolate moist yang dijadikan kek besday untuk besday girl and besday boy.

Keterangan: Bakal ibu ngah membancuh air bandung soda sambil tersenyum... :)

Makan-Makan - Part 1

Salam & selamat pagi.
SEMALAM di pejabat hanye dipenuhi dengan aktiviti me'montel'kan dan 'membesarkan' badan aje pagi tuh. Pe taknye, sampai kat opis tu aku amik bekfes nasi lemak. Time tazkirah lak disediakan nasi goreng, kuih bakar (setengah orang panggil bahulu kemboje. For record, aku memang panggil kuih bahulu kemboje tapi bile da duk KL ni baru tahu dowang ni panggil kuih bakar. Hmm... Orang KL ni aku rase suke tukar name-name kuih la...), ade wajik tapi kale pink (ni pon de name lain gak. Pe ntah namenye aku tak ingat..) dan air teh O panas. Memandangkan aku da kenyang so aku hanye makan due potong kuih bakar tu sesambil dengar tuan pengarah kanan elaborate hadis yang dibace dek sorang mamat tu (aku tak kenal sape die..). Tazkirah pagi tu bertajuk 'fadilat jihad fisabilillah'. Lepas tazkirah de majlis bacaan yasin dan tahlil.
Then lebih kureng jam 11 suku pagi kami berempat (k ila, lin, shida dan aku) turun untuk memenuhi jemputan raye (sekaligus memenuhi ruang-ruang kosong perut kami) di unit BPR D2 dan unit Akustik & ELV. Memule kami terjah BPR D2 dulu. Hmm... menu nye not bad... Ade laksa, mi kari, nasi goreng cina, satay, nasi impit & kuah kacang, buah-buahan (tembikai, honey dew, jambu batu), due bijik kek dan beberape jenis kuih. Aku hanye amik sate dan nasi impit pastu minum air teh panas yang dibuat oleh bai Yen. Sebenonye aku nak try nasi goreng cine tapi tak jadi. Rase cam kenyang lak..
Pastu kami nyinggah ke Akustik lak. Ramai gak kat situ so aku tak makan terus. Lagipon gel (bace 'girl' ye..) dan kak intan ade so aku lepak dulu. Nyembang dengan orang-orang kat situ. . Dah macam tuan umah pon ade aku ni.. (sebenonye bukan tuan umah tapi tuan tanah 'kedaung'.. hahahahaha...). Rase bosan aku duk online kat PC gel. Lame gak la aku kat situ sampai orang da tak ramai (lelaki-lelaki pon da gi solat jumaat) so aku baru le makan. Ade mi kari, bihun sup, sate, kek dan beberape menu lagi. Air nye lak sirap selasih. So aku amik mi kari sket pastu aku balun sate due cucuk. Kui due setengah baru aku naik opis aku.
Time balik da jadi rejeki aku agaknye bertembung lak dengan Kerel (dak BPR D2) time lif terbuke kat tingkat 8. Die panggil aku dan suh aku tapau makanan. Aku pon dengan muke tak malu nye gi la opis die. So aku tapau le nasi goreng cine, nasi impit dan kuah kacang dengan dadih. Da tapau nak balik bertembung lak dengan kak Niza. Die ajak balik skali dengan die so aku pon tunggu la die balik kui lima petang. Sesambil tunggu tu aku nyembang lak dengan sorang JE unit die. Da lame pon tak sembang dengan die. Hmm... murah betui rejeki aku semalam. Time kasih kengkawan.. :).
Lupe lak nak cite.. Sebelum kami turun ke unit BPR D2 dan Akustik tu; dalam kui 10.45am kami 'dipaksa' exercise dengan turun tangge dari tingkat sembilan sampai ke ground floor bile tetibe fire drill berbunyi. The funny part is kami tak amik serius pon mende tu. Kami ingat staf lelaki merokok sebab tu fire drill tu berbunyi. Riki punye riki memang betui-betui terbakar! "Ini betul-betul... bukan cobaan"... Ler... barule kami sume terhegeh-hegeh amik handbag dan turun tangge. Dengarnye tingkat 27; cawangan kerja mekanikal terbakar. Sebabnye tak dapat diketahui dengan jelas. Ade yang wat lawak sengal ubi kononnye dowang bakar sate lam opis. Kebetulan semalam dowang pon nak wat jamuan raye. Bile tanye pak guard katenye trip lak. Ler... mane satu betui ni?? Muskil aku..
Pe yang pasti ade antare staf unit lain yang tak turun berkumpul kat bawah (tempat yang selamat). Samada dowang tak tau, tak amik tau atau konpius. Hmm... buatnye esok-esok betui opis JKR terbakar cane? Jawab jangan tak jawab....