Pages

Thursday, December 24, 2009

Sunyi..

Salam.
PAGI ni sampai opis awal. Belum jam 7am aku da sampai. Takde sape yang sampai lagi time ni. Sunyi giler opis ni.. Hanye berteman deruan angin kipas aku tu.. :) Dalam komuter pon tadi tak ramai. Maybe ramai yang amik cuti. Ye la, ujung tahun le katekan.. Nak perabih cuti yang berlambak-lambak tu kot.. At the moment, aku tak plan nak amik cuti lagik. But maybe awal Januari kot... itupon tak sure.. Nape dowang ni tak sampai-sampai lagi ek?? Muskil lak aku....

Saturday, December 19, 2009

Kehilangan - Part 1

Assalamualaikum wbh & Salam Sejahtera
MALAM Jumaat around jam 10pm aku dapat kol dari member opis. Sambil teresak2 die gtau mak die da meninggal dunie. To tell the truth aku betul2 terkejut sebab setahu aku mak mertue die yang tak sihat. Dalam pade blur tu die minte aku gtau geng2 opis lain. Lepas tu terus aku sms geng2 opis dan yang mane kenal die.
Aku terus tak dapat tdo lepas tu. Ntah.. pasan aku bercampur baur... tak dapat aku bayangkan kalo aku lak berade di tempat die. Cane agaknye aku nak menerime suatu kehilangan tu? Sedangkan pemergian abah pon seakan baru jek semalam berlakunyer..
Aduyai... speechless le pulok aku jadinyer.. :(
Pe pon, muge arwah mak kak ila berade di dalam golongan orang-orang yang beriman dan dimasukkan ke dalam syurga, insya Allah. Al-fatihah...

Thursday, December 17, 2009

My New Lappy :(

Salam..
HARI ni da masuk ari ke 3 lappy aku kene tahan 'wad'. Bosan jek rasenye bile takde lappy untuk surf internet. Lappy aku tu stat 'sakit' ari sabtu tuh... Bile log-in jek, blank screen die. Then on Monday aku gi Plaza Imbi; nak cari Asus centre. Naseb bek jumpe lepas tanye orang-orang kat situ. Ntah le.. mamat Asus tu kate maybe windows die yang prob.... Takpelah... kite tunggu dan lihat jek...

Friday, December 11, 2009

Di Pagi Yang Hening...

JAM laptop aku menunjukkan baru kui 4am. Aku tersedar lebih kureng kui 3.36am. Awal lagik... malam tadi pon agak lewat aku tdo. Bese lepas isya aku da diulit mimpi...

Time-time ni manusie di sekeliling aku masih lagi beradu dengan nyenyaknye. Tibe-tibe alarm enset aku ni bunyik lak... Hmmm... memang aku set setiap kui 4.15am, 4.20am dan 4.35am alarm enset bunyik. Enset aku ni cepat masenyer. Ntah bape minit cepat aku da tak ingat. Sume jam yang ade dalam bilik aku ni cepat berbanding mase sebenar. Baik jam dinding... jam enset... dua jam tangan... cume jam kat laptop dan jam tangan baru aku tu ajek yang masih buleh dipercayai... :) Itupon jam tangan baru aku tu sket lagik nak kene adjust.. kasi cepat 5-10 minit. Aku cepatkan sume jam tu sebab takmo kasi aku lewat untuk gi mane-mane. Nak bagi aku berdisiplin la kunun-kununnye.... :)

Today ari terakhir dalam minggu nih. Petang semalam de miting unit. Macam bese banyak mende yang dibincangkan especiallynyer pasal pojek. Big bos tanye pasal drawing aku.. untuk pojek Enstek le... pe lagik.. bile aku leh submit drawing lepas second review dengan T.A.. Aku minte tempoh sampai ari Khamis depan.. ntah le buleh siap ke tak... :) Minggu ni aku memang bz bangat. Entah ape yang di bz kan pon aku tatau. Dengan miting asetnyer yang tak abih-abih... dengan 'iklan' nyer lah... macam-macamlah.. Ade hari ape ntah (aku tak ingat) tipon atas meja aku asik berdering! Da jadi macam telefonis pon ade aku rase. Kadang-kadang yang aku pelik tu umat manusie kat cawangan tu especiallynyer unit-unit design yang lain agaknye de nombor tipon aku ajek agaknyer. Pe taknye, pasal projek ntah mane-mane ceruk punye pon refer kat aku. Ingat aku ni 'master project list' bergerak ker? :( Bukan tak leh tolong tapi be logic le sket.. ramai manusie kat unit aku tuh... gi le tanye T.A ker... J.E ker... tanye orang yang berkenaan... nak kate aku ni 'popla' tak... nak kate aku ni 'glam' di kalangan staf cawangan, tak jugak... tapi ntahler... agaknye nombor tipon aku tu senang di ingat kot? wakakakaka... hmmm... takpelah... anggap jek sume tu atas dasar nak tolong member... iyolah labu... tolong pon tolong gak tapi korang larat ke nak angkat tipon sampai berbelas kali sehari? Kalo kol tu memang untuk aku, ok lagik.. ahh.... biarkan sajelah labu... biarkan luncai terjun dengan labu-labunyer.... biarkan.... (erk!! pe kene mengena luncai dalam cite ni?)

Pe pon, ari ni aku kene fokus pade sume outstanding keje aku. Harap ari ni takde lagik gangguan mental (macam semalam..) dan fizikal dari orang sekeliling. Aku kene setelkan sume keje!! Kene kosentret... kene fokus... chayok! chayok!

Hmmm... da kui 4.31am rupenyer. Aku kene stop kat sini ajek. Tak pack baju lagik. Petang ni lepas opis hour aku nak balik kampung. Macam bese tiket kui 7.30pm. K, chow chin chowwwww.....

Thursday, December 10, 2009

Pengubat Duka - Part 2

Salam.

SOMETHING to share. Insya Allah mujarab untuk jiwa-jiwa yang sedang melara, berdukacita, bermuram durja dan bersedih.. :(

1. KITA BERTANYA: KENAPA AKU DIUJI?

AL-QURAN MENJAWAB: "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka itu dibiarkan saja mengatakan "kami telah beriman (i am full of faith to Allah) sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang berdusta" (Surah Al-Ankabut Ayat 2-3)

2. KITA BERTANYA: KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

AL-QURAN MENJAWAB: "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya" (Surah Al-Baqarah Ayat 286)

3. KITA BERTANYA: KENAPA RASA FRUST?

AL-QURAN MENJAWAB: "Janganlah kamu bersifat lemah, dan janganlah kamu bersedih hati, padahal kamulah orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman" (Surah Al-Imran Ayat 139)

4. KITA BERTANYA: BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

AL-QURAN MENJAWAB: "Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkan lah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah the Almighty) kamu kepada Allah supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan)"

AL-QURAN MENJAWAB: "Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk" (Surah Al-Baqarah Ayat 45)

5. KITA BERTANYA: APA YANG AKU DAPAT DARI SEMUA INI?

AL-QURAN MENJAWAB: "Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin; diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka" (Surah At-Taubah Ayat 111)

6. KITA BERTANYA: KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

AL-QURAN MENJAWAB: "Cukuplah Allah bagiku, tidak ada tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal" (Surah At-Taubah Ayat 129)

7. KITA BERTANYA: AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

AL-QURAN MENJAWAB: "... dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir" (Surah Yusuf Ayat 12)

8. KITA BERTANYA: KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?

AL-QURAN MENJAWAB: "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui" (Surah Al-Baqarah Ayat 126)

Nota: To tell the truth, dalam semua jawapan Allah untuk soklan-soklan kite di atas; aku suke bace yang no (1), no (2) dan no (8) bile-bila aje aku rase lost... down... demotivated... :(( Apapun, hanye kepada Allah kite berserah dan meminte pertolongan..

Saturday, December 5, 2009

Aku Yang Muskil..

MINGGU lepas time aku duk rushing mengejar mase (at the same time nak kejar tren gak) lepas kuar opis; aku disape oleh sorang dak pompuan kat area stesen mid valley. Dak tu promot celcom tapi aku tak sure samada celcom broadband atau prepaid/postpaid simcard. Ayat die "kak, takmo ke?" sambil tayang simcard.. aku cume senyum dan geleng kepale. Pastu die sambung "akak ni, bile nak beli dari saye? Dari tahun lepas saye duk promot kat akak tau..." sambil gelak. Die ketawe sebab mungkin rase klaka dengan stetmen die sendirik. Ye la, pe lak tahun lepas? Baru bulan lepas die & geng die bukak kaunter kat area stesen situ. Nak melawak la tuh... :) Aku cume senyum dan terus blah dari situ. Skali tengok-tengok aku kene tinggal dengan tren laluan Rawang lagik. Aduyai!!! nampak bontot tren ajek... Huh!! naseb badan.. Takpelah... aku amik tren laluan Seremban nampaknyer. Benti kat stesen Bandar Tasik Selatan dan switch amik lrt balik ke Sentul Timur.
Tapi mende yang sebenonye aku nak highlight ialah pemakaian topi merah yang terletak elok atas kepale dak pompuan tuh. Owh!!! baru aku tingat... nak krismas rupenyer... So pemandangan yang bese akan ternampak oleh mate kite bile menjelang krismas. Dimane anak-anak Melayu yang mengaku dan bershahadah "Aku bersaksi tiada tuhan yang disembah melainkan Allah dan aku juge naik saksi bahawa Nabi Muhammad itu pesuruh Allah" memakai topi merah santa claus. Mungkin ade yang bertanye "pe salahnye pakai topi tu? Topi jek... bukan ade ape pon.." Betul... tapi bukan itu berkaitan akidah ker? Sorry if i am wrong... Tibe-tibe aku tingat satu sabda Nabi saw "Barangsiapa diantara kamu menyerupai sesuatu kaum itu, maka samalah kamu dengan mereka!" So cemane nak jawab tuh? Jangan salah paham.. Aku tak menjatuhkan hukuman pade sesape yang pakai topi santa claus tu.. sapelah aku untuk menjatuhkan hukum.. :) cume aku jadi muskil nape de orang yang masih tak amik berat soal nih? tak tau? leh blaja.. leh bertanye.. tak tanye sesat jalan.. lagipon skang ni banyak medium untuk mencari jawapan.. paling senang skang ni ialah internet.. jawapan dihujung jari anda.. :) cume nak dengan tak nak jek... kan?

Aku tak salahkan dak pompuan tu 100%. Mungkin die 'terpakse' pakai.. Same thing goes to pekerja-pekerja lain contohnye yang keje kat shopping complex... Dowang mungkin terpakse pakai atas alasan "arahan orang atasan" tapi takkan nak biarkan macam tu ajek? Majmuk tu majmuk gak beb tapi soal agame; tiade toleransi, tiada tolak ansur.

Maksud Surah Al-Kafirun:
"Dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang..."
1. Katakanlah (ya Muhammad): Hai orang-orang yang kafir,
2. Aku tiada akan menyembah apa yang kamu sembah,
3. Dan kamu tiada akan menyembah apa yang aku sembah,
4. Aku tidak pernah menyembah apa yang kamu sembah,
5. Dan kamu tidak pernah pula menyembah apa yang aku sembah,
6. Bagi kamu agamamu dan bagiku agamaku.

(Sumber dari Tafsir Quran Karim karya Prof Dr. H. Mahmud Yunus, P.T Hidakarya Agung, Jakarta)

Menjaga akidah adalah suatu yang benar-benar menjadi kemestian pade mereka-mereka yang mengaku dirinye Islam. Walau dibunuh, walau diseksa sehingge mati... My late father penah tanye kat aku. Die bagi satu situasi "ape yang akan aku buat kalo tibe-tibe aku ditangkap dan diminte tukar agame? kalo tak aku akan ditembak?" aku jawab "takmo tukar..". then my late father senyum dan membalas "ingat.. walau ape pon yang berlaku; walau dipakse macam mane skalipon.. walau diancam bunuh... diseksa macam mane pon, jangan sesekali mengaku kalah. Peganglah Islam hingge mati" dan insya Allah itu yang akan aku pegang. Islam insya allah akan menjadi agamaku hingge ke hujung nyawa.

Macam kisah mase zaman Nabi dulu.. Bilal Bin Robbah diseksa dengan kejam oleh orang kafir. Die diseksa supaye kuar dari agame Islam tapi die enggan. Parents die abih sume kene seksa sampai mati. Tapi ternyata iman dan akidah die kuat. Akhirnye die mati dalam iman. Muge kite sume mati dan menemui tuhan dalam keadaan Islam, insya allah.

Sunday, November 29, 2009

Bicara Kosong - Part 3

Jam da dekat 10.30pm nie. Mate cam ngantuk tapi aku tak rase nak tdo. Dalam bas siang tadi sepanjang jalan aku asik zzzz jek.. :) Memule layan tv gak cite Ghost Adventurers kat ntv7.. Pastu takde cite bes pon. Ntahpape le cite kat tv skang. Patutnye wiken kasi le cite bes-bes. Ini tak.. Nak pasang astro, rase cam tak berbaloi jek.
Aku sampai KL dari kampung around 5.15pm. Macam bese wiken memang akan 'jammed' kat area bus-stand Pudu so aku & penumpang-penumpang lain akan menapak ke Plaza Rakyat. Pastu aku amik lrt STAR laluan Sentul Timur. Perghh!! penat giler rasenyer. Da la lapor... Aku cume makan bekfes jek pagi tadi. Tapi takpe... itu kecik punye hal.. :) Lepas solat maghrib, aku masak nasi dan goreng ayam. Tambah le sket cili dan bawang. Tumis sket-sket ayam tu pastu siap.. Ringkas dan pantas. Ala.. untuk aku sorang makan... Alhamdulillah kenyang dan syukur atas rahmatNye... :)
Esok start keje balik lepas bercuti selame 4 ari. Rase cam malas pon ade nih. Dah le aku skang rase cam nak demam jek :( Tekak aku da sakit since las wik.. Stat petang tadi suare aku da len macam jek. Macam itik serati. Time kat bus-stand Medan Gopeng tengah hari tadi, asik le bersin berpuluh-puluh kali! Tak larat dah nak bersin!! And now.. selsema telah meng'attack' aku! Adehh!! Nak gi klinik ke esok nih? Malas lak rasenye nak amik cuti lagi/mc.. Cane nih?? Hmm... takpelah, esok pagi kalo larat aku gi le keje. Kalo tak....................

Friday, November 27, 2009

Keje...

"Celik mate keje.. keje.. keje..." kate watak M. Zain dalam cite Labu Labi. Hmm... memang la... Bangun pagi jek, da terbayang keje-keje yang perlu disetelkan kat opis. Nak plot drawing.. nak kene amend mane yang tak betui.. nak minitkan surat... nak kene fax surat (kalo ade).. nak wat memo (kalo ade).. angkat tipon (kadang-kadang macam PA pon ade aku nih..), nak rekodkan cuti... bla.. bla.. bla... huih!! manyaknye keje yang menimbun atas meja aku tuh... kadang-kadang sebab banyak sangat drawing (siza A1 punyer) atas meja... bile enset ataupon tipon berdering jenuh nak kene selak drawing-drawing tu sumer. Selak punye selak... ha.... baru jumpe.. "Hello... sapa sana cakap...." (erk! dialog macam dalam cite p ramlee lak.. :)
Bile keje terlalu banyak (aku rase da banyak dah...) mule le rase 24 jam tu tak cukup (walaupon time keje hanye 9 jam tolak 1 jam lunch hour = 8 jam). Tapi tu tak kire time kite solat.. gi toilet... jawab tipon... gebang jap dengan member... bace paper online jap... surf internet... Ding dong ding dong bape jam sebenonye mase berkualiti kite dalam melangsaikan amanah yang digalas? Tepuk dade tanye iman.. :)
But speaking bout my job.. i love my job too much. Entah nape... mungkin sebab keje aku menggunekan komputer.. Hah300x.. Aku memang suke mende-mende yang menggunekan komputer. Addicted dah gua nih.. :)
Memang le there's no doubt keje ni memang memenatkan. Ade ke keje yang tak meletihkan? Tapi mende tu berbalik pade kite cemane kite manage keje kite. Aku ni pon sebenonye tak terurus pon keje aku tu. Style aku mane yang top priority; tu yang aku dulukan.. Mane-mane yang kureng penting tu, aku hold jap. Tapi de ke keje yang tak penting? Huhuhuhu... sume penting, weh!!! Bile namenye keje = tanggungjawab = amanah = rezeki halal, insya allah.
Dulu aku rajin gak bawak balik umah mane-mane keje yang tak setel tuh especiallynyer drawing la.. Aku try untuk setelkan kat umah. Tido lewat ler aku... Sampaikan de kawan kate aku ni abnormal sebab gile keje. Asik berkurung dalam bilik ngadap laptop... Social life pon hancur! Sanggup bermati-matian nak setelkan keje.. Tapi salah ke aku? Salah ke tindakan aku? Tapi itu dulu... zaman aku tak pandai nak manage keje lagik... skang ni aku da bijak pandai seperti sang kancil... :) Tapi kalo nak di ikut la kan, sukati aku ler nak wat cemane kan? But think positif le... kengkawan marah aku sebab dowang take care kat aku.. Ye la, bile tido lewat, nanti jadi tak sihat. Bile tak sihat, cemane nak perform well, kan? Asik MC jek.. nanti bad reputation lak. Sape yang susah bile buku servis tu da tak 'cantik coretannyer' kan? Hmm... terpikir gak dalam 'kepale batu' aku ni kan? Tqvm my frens.. :)
So aku terpikir lak dengan mereka-mereka yang selalu EL atau kureng rajin nak datang keje atau datang lambat ke opis. Cemane ek? Aku rase sebab kawan-kawan dowang takde yang bagitau kot tentang amanah dan tanggungjawab dalam keje. Beruntungnyer aku de kawan-kawan yang sentiase ingat-mengingatkan antare satu sama lain. Pade aku kan, from my point of view keje ni sebenonye bukan sekadar sumber untuk mendapat wang untuk menyara idup tapi lebih dari itu. Keje tu adalah tanggungjawab dan amanah yang mane ianya TIDAK RINGAN = BERAT untuk dilaksanakan. Kite kene cintekan keje baru leh ade passion untuk setelkan keje and lepas tu baru leh perform well. Terselit satu kepuasan bile kite sedar dan tahu imbuhan yang diterime setiap bulan adalah hasil titik peluh kite bekerja dengan penuh rase tanggungjawab. Aku tak kate aku ni baik sangat.. Don't get me wrong tapi sesame lah kite membaiki setiap kesalahan dan 'menampal' balik setiap 'koyakan' yang wujud semase kite melaksanakan amanah yang diberi. Skali lagi kredit untuk kengkawan di sekeliling yang sentiase membantu aku menyelesaikan tanggungjawab aku selame ni. Tqvm. D1 is the best!!!
Nota:
Coretan di atas tidak ade kene mengene dengan sesape same ade yang masih idup ataupon yang telah meninggal dunie. Segale nukilan adalah dari pemahaman dan penafsiran secare bebas oleh aku (penjejak mimpi).

Thursday, November 26, 2009

Muke Kuar Mag Cawangan..

Assalamualaikum wbh & Salam Sejahtera..

Due minggu lepas unit aku dapat 2 set majalah cawangan. Aku pon duk selak page by page.. Sampai muke surat 18 aku tengok de senarai name penerima APC (Anugerah Perkhidmatan Cemerlang) untuk tahun 2008. Skali de pic aku da.. :) Secare indirectly aku nak gtau le kat korang yang aku ni antare penerima APC untuk tahun 2008. Appa la korang ni, itupon slow ke? Tak dapat nak pick-up? Sipot tul!!! (Riak le pulok gaye si penjejak mimpi ni, kan?)

Majlis penerimaan sijil tu sebenonye da lame berlakunyer... Tarikh 2hb Julai 2009 yang lalu. Dalam sume penerime tu (ni aku sembang pasal penerime yang opisnye kat HQ yek.. bukan state) hanye aku sorang penerime pompuan untuk gred hakiki aku. Pergh, bangge de sket la.. Ye la, dalam beratus-ratus staf yang same gred nye dengan aku, hanye aku sorang jek (staf pompuan) yang terpilih. And the best part is, ade lagi 2 orang member aku (kami same batch; tarikh lapor diri pade hari yang same) dapat anugerah APC gak. Well, i have to admit yang aku memang bangge sangat-sangat dapat anugerah ni. Rase berbaloi dengan pe yang dah aku buat/lakukan selame jadi staf gomen nih. Maybe korang akan kate "ala, pe lah sangat dengan anugerah tu.. Kalo setakat dapat sijil dan RM1000..." Mungkin nilai RM1000 tu kecik sangat kalo nak dibandingkan dengan keperluan kite skang. Nak-nak lagi kite yang duk KL nih, kalo stakat seribu tu, due ari leh abih.. Betul tapi ade sesuatu dalam anugerah tu. Aku rase khidmat aku dihargai dan dilihat oleh orang atasan. Kite memang bukan kerja untuk menerima balasan dan imbuhan selain gaji bulanan. Keikhlasan dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diamanahkan adalah payah untuk diberi. Aku tak nak sembang pasal terma keikhlasan tu sebab mende ni hanye Al-Khalik yang mampu mentafsir dan menterjemahkan keikhlasan seseorang dalam melakukan tugasan.

Selame ni aku berpegang pade due prinsip yang dicakapkan pade aku oleh sumbody.. Prinsip 1) Kalo kite keje dan tak dapat balasan kat dunie ni, insya allah kite akan dapat balasan di dunie yang satu lagi dan 2) Kalo kite masuk opis lambat, otomatiknye orang akan tahu cemane care keje kite... Dan ade lagi satu kate-kate dari arwah abah yang memang aku akan ingat sampai mati. Pesan abah "kalo keje, jangan main dan kalo main, jangan main-main. Wat keje dengan seikhlas mungkin". Dan itulah yang akan aku pegang sampai bebile. But speaking bout my late father, aku rase frust jugak sebab die takde untuk berkongsi kegembiraan aku. My father has passed away 2 month before majlis tu berlangsung. Hmm... frust giler... :(

Sebenonye (pade pendapat aku la kan..) bile da dapat anugerah tu, memang bangge tapi bertambah satu lagi 'beban'. Beban in a sense of untuk mengekalkan kualiti yang telah melayakkan kite mendapat anugerah tu. Bukan mudah untuk maintain sebab (mungkin) akan ade banyak mate yang melihat dan menilai care kerja kite lepas-lepas ni. Berat tuh.. tapi insya allah aku akan maintain dengan prestasi aku.. Insya allah, berusaha dan bertawakkal... :) Chayok! Chayok!


Tuesday, November 24, 2009

Balik Kampung

Esok insya Allah aku akan balik kampung. Yahoo... da dekat sebulan aku tak balik. Esok lepas keje aku chow. Tiket pon da beli. Siap beli pegi-balik punye lagi tuh... :) Around 11pm something insya Allah aku sampai stesen bas. Dalam bas sah-sah aku membute. Heh300x. Sebab tu anak buah aku tak suke balik kampung skali dengan aku. Ye lah, die nak nyembang tapi aku nak tido.. Teruk kan aku nih? Ekekeke...
Pe-pe pon esok kene setelkan segale outstanding keje. Nak cuti kan... Ari khamis aku start cuti. Amik sehari ajek. Tak leh lelame... Manyak mende yang nak kene setel... Huhuhuhuhu...

Sunday, November 22, 2009

Laptop Baru

Salam..
Da hampir seminggu aku tak update langsung blog ni. Bz bangat, seh.. La ni, lepas isya' jek... aku terus zzz... tak leh tahan le beb.. Kadang-kadang cite pebret pon terpakse say bye-bye ajek. Pe nak buek... ngantuk punye pasal.. :)
Semalam aku g Plaza Low Yatt dengan dak umah aku. De due sebab kami ke sane; nak let go laptop aku dan nak sambar laptop baru. Perghh! bunyi macam duit banyak jek aku ni, kan? Terpakse beb.. Laptop lame aku tu da sampai mase untuk aku let go kan... dapat le rm200. Ceh!! dulu mase beli dekat rm3k lebih tapi bile jual alahai... ciputnyer... Macam-macam le mamat cine tu cakap.. RAM kecik ler... prosessor lame la.. hardisk kecik le... skrin kalo repair mahal la... ding dong ding dong dapat rm200. Bargain minte up lagi 50 hinggit pon tak leh. Aku pon sebab malas nak pk lelame so aku pon stuju jek la... Daripade aku repair ntah kene caj bape ratus, lebih baik aku jual jek. Bukan tak sayang laptop tu... sayang bangat... banyak kenangan & laptop tu banyak jasenye kat aku. Aku beli laptop tu sebab nak setelkan 1st projek aku dulu. Ingat lagi aku kene wat drawing untuk projek Pejabat Kebajikan Masyarakat kat Ipoh (kampung aku tu, weh...!!). Ye la... mase tu baru start keje dan aku lak mase tu tak terer AutoCad. So i have to do something la kan.. Lagipon aku da gune laptop tu dekat 4 tahun.. huih!! lame tuh.. laptop tu le aku bawak balik kampung... pastu bawak balik KL selame 4 tahun. Macam aku cakap tadi, banyak jasenyer laptop aku tuh..
So lepas tu kami trus gi satu kedai tu. Memang kami da aim kedai tuh. Layanan 'baek' punye. :) Actually kami da survey berbelas kedai las wik. Dan berkeping-keping brochure kami amik. Balik umah, study sket die punye specs dan harge. At last aku sambar laptop bren ASUS kaler itam. Memang le kaler ni tak cantik (lagipon ASUS ade satu kaler jek) tapi pade aku pe ade pade luarannyer? Aku pilih based on keperluan aku nak wat keje. Spec die pon not bad. Cukup untuk aku wat drawing (sebab de grafik kad). So kesempatan ni aku ucapkan time kasih kat dak opis aku (Ikhwe) sebab die banyak tolong aku dalam hal nih.
Bila da de laptop baru ni, semangat tu ade lebih sket la... Semangat nak wat drawing... Semangat nak update blog... semangat... semangat... Tapi semangat nak datang keje esok jek yang kureng.. Jasad masih kat KL tapi semangat dan roh aku da sampai kampung aku pon... :) Aku memang tak sabar nak balik kampung. Rindu le nak makan roti canai mak aku. Tebal dan sedap rotinyer. Bukan macam roti canai kat kedai tuh. Nipis giler pastu kene bayar rm0.70. Huh!! rase cam tak berbaloi jek, kan? Ishk!! Lapo le pulak bile sembang pasal makanan nih.. :(
Tapi esok banyak mende nak kene setel. Pe-pe hal pon, aku kene list down perkare-perkare yang musti aku buat esok. Kalo tak, abes... Aku ni pelupe sket. Tapi yang penting aku kene send emel kat sume staf unit pasal aset... Sebut pasal aset jek aku da start rase semacam! :(

Sunday, November 15, 2009

Orang-Orang Yang Didoakan Oleh Malaikat

Allah SWT berfirman, "Sebenarnya (malaikat-malaikat itu) adalah hamba-hamba yang dimuliakan, mereka tidak mendahului-Nya dengan perkataan dan mereka mengerjakan perintah-perintah-Nya. Allah mengetahui segala sesuatu yang dihadapan mereka dan yang dibelakang mereka, dan mereka tidak memberikan syafa'at melainkan kepada orang - orang yang diredhai Allah, dan mereka selalu berhati - hati kerana takut kepada-Nya" (QS Al Anbiyaa'26-28). Inilah orang - orang yang didoakan oleh para malaikat:

1. Orang yang tidur dalam keadaan bersuci. Imam Ibnu Hibban meriwayatkan dari Abdullah bin Umar ra., bahwa Rasulullah SAW bersabda, "Barangsiapa yang tidur dalam keadaan suci, maka malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya. Dia tidak akan bangun hingga malaikat berdoa 'Ya Allah, ampunilah hambamu si fulan kerana tidur dalam keadaan suci'" (hadis ini disahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Sahih At Targhib wat Tarhib I/37)

2. Orang yang duduk menunggu solat. Imam Muslim meriwayatkan dari Abu Hurairah ra., bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Tidaklah salah seorang diantara kalian yang duduk menunggu solat, selama ia berada dalam keadaan suci, kecuali para malaikat akan mendoakannya 'Ya Allah, ampunilah ia. Ya Allah sayangilah ia'" (Sahih Muslim no. 469)

3. Orang - orang yang berada di shaf bahagian depan di dalam solat. Imam Abu Dawud (dan Ibnu Khuzaimah) dari Barra' bin 'Azib ra., bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya berselawat kepada (orang - orang) yang berada pada saf - saf terdepan" (hadis ini disahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Sahih Sunan Abi Dawud I/130)

4. Orang - orang yang menyambung saf (tidak membiarkan sebuah kekosongan di dalam saf). Para Imam yaitu Ahmad, Ibnu Majah, Ibnu Khuzaimah, Ibnu Hibban dan Al Hakim meriwayatkan dari Aisyah ra., bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Sesungguhnya Allah dan para malaikat selalu bersalawat kepada orang - orang yang menyambung saf-saf" (hadis ini disahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Sahih At Targhib wat Tarhib I/272)

5. Para malaikat mengucapkan 'Amin' ketika seorang Imam selesai membaca Al Fatihah. Imam Bukhari meriwayatkan dari Abu Hurairah ra., bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Jika seorang Imam membaca 'ghairil maghdhuubi'alaihim waladh dhaalinn', maka ucapkanlah oleh kalian 'aamiin', kerana barangsiapa ucapannya itu bertepatan dengan ucapan malaikat, maka ia akan diampuni dosanya yang masa lalu" (Sahih Bukhari no. 782)

6. Orang yang duduk di tempat solatnya setelah melakukan solat. Imam Ahmad meriwayatkan dari Abu Hurairah, bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Para malaikat akan selalu berselawat kepada salah satu diantara kalian selama ia ada di dalam tempat solat dimana ia melakukan solat, selama ia belum batal wuduknya, (para malaikat) berkata, 'Ya Allah ampunilah dan sayangilah ia'" (Al Musnad no. 8106, Syaikh Ahmad Syakir mensahihkan hadis ini)
7. Orang - orang yang melakukan solat subuh dan asar secara berjamaah. Imam Ahmad meriwayatkan dari Abu Hurairah ra., bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Para malaikat berkumpul pada saat shalat subuh lalu para malaikat ( yang menyertai hamba) pada malam hari (yang sudah bertugas malam hari hingga subuh) naik (ke langit), dan malaikat padasiang hari tetap tinggal. Kemudian mereka berkumpul lagi pada waktu solat asar dan malaikat yang ditugaskan pada siang hari (hingga solat asar) naik (ke langit) sedangkan malaikat yang bertugas pada malam hari tetap tinggal, lalu Allah bertanya kepada mereka, 'Bagaimana kalian meninggalkan hambaku?', mereka menjawab, 'Kami datang sedangkan mereka sedang melakukan solat dan kami tinggalkan mereka sedangkan mereka sedang melakukan solat, maka ampunilah mereka pada hari kiamat'" (Al Musnad no.9140, hadis ini disahihkan oleh Syaikh Ahmad Syakir)
8. Orang yang mendoakan saudaranya tanpa sepengetahuan orang yang didoakan. Diriwayatkan oleh Imam Muslim dari Ummud Darda' ra.,bahawasannya Rasulullah SAW bersabda, "Doa seorang muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa sepengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang akan dikabulkan. Pada kepalanya ada seorang malaikat yang menjadi wakil baginya, setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikan, maka malaikat tersebut berkata 'aamiin dan engkau pun mendapatkan apa yang ia dapatkan'" (Shahih Muslim no. 2733)

9. Orang - orang yang berinfak. Imam Bukhari dan Imam Muslim meriwayatkan dari Abu Hurairah ra., bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Tidak satu hari pun dimana pagi harinya seorang hamba ada padanya kecuali 2 malaikat turun kepadanya, salah satu diantara keduanya berkata, 'Ya Allah, berikanlah ganti bagi orang yang berinfak'. Dan lainnya berkata, 'Ya Allah, hancurkanlah harta orang yang pelit'" (Shahih Bukhari no. 1442 danShahih Muslim no. 1010)

10. Orang yang makan sahur. Imam Ibnu Hibban dan Imam Ath Thabrani, meriwayaatkan dari Abdullah bin Umar ra., bahwa Rasulullah SAW bersabda, "Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya berselawat kepada orang - orang yang makan sahur" (hadis ini disahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Sahih At Targhiib wat Tarhiib I/519)

11. Orang yang menjenguk orang sakit. Imam Ahmad meriwayatkan dari 'Ali bin Abi Thalib ra., bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Tidaklah seorang mukmin menjenguk saudaranya kecuali Allah akan mengutus 70,000 malaikat untuknya yang akan berselawat kepadanya di waktu siang bila saja hingga pagi dan di waktu malam bila saja hingga subuh" (Al Musnad no. 754, Syaikh Ahmad Syakir berkomentar, "Sanadnya sahih")
12. Seseorang yang mengajarkan kebaikan kepada orang lain. Diriwayatkan oleh Imam Tirmidzi dari Abu Umamah Al Bahily ra., bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Keutamaan seorang alim atas seorang ahli ibadah bagaikan keutamaanku atas seorang yang paling rendah diantara kalian. Sesungguhnya penghuni langit dan bumi, bahkan semut yang di dalam lubangnya dan bahkan ikan, semuanya berselawat kepada orang yang mengajarkan kebaikan kepada orang lain" (disahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Kitab Sahih At Tirrmidzi II/343)

Bicara Pasal Sahabat

Kahlil Gibran (1883 - 1931); seorang penulis dan penyajak terkenal pernah berkata "Sahabat adalah keperluan jiwa yang mesti dipenuhi. Dialah ladang hati, yang kau taburi dengan kasih dan kau suburi dengan penuh rasa terima kasih. Dan dialah pula naungan dan pendianganmu. Kerana kau menghampirinya saat lupa dan mencarinya saat jiwa memerlukan kedamaian"

So beruntunglah pade sesape yang ade sahabat. Walau apepun panggilan dan gelaran yang diberikan, pade aku kite tetap perlukan sahabat/kawan baik/kawan karib/kawan rapat. Pade sesape yang da kawen tu, husband atau wife die sepatutnye menjadi kawan baik die. Dan pade orang yang bujang cam aku ni? Emm... no komen. Aku pernah ilang kawan baik satu ketike dulu dan lepas tu bile cakap pasal frenship; aku rase frenship ni 'rubbish' jek! Even aku penah tanye soklan ni pade one of my fren.. Katenye frenship ni pade married person takde makne. Pade single person mungkin bermakne. Sebab kalo die de masalah; pade sape die nak kongsi atau die nak cite? Mustile pade kawan die. Takkan nak simpan sensorang jek? Silap-silap buleh masuk mental hospital lak kalo da ke tahap kronik!! Different la pade orang yang da kawen sebab die de tempat untuk meluahkan segale perasaan die samada sedih, gembire, benci, nyampah atau ape saje pade husband/wife die. Betul ke ek persepsi kawan aku tuh? Itu memasing punye pendapat la..

Pade aku, kawan tu tetap diperlukan samada kite masih bujang atau da kawen. Tapi cemane kite nak terjemahkan frenship tu... itu memasing punye hak. Dalam idup ni, sape pon kite; kite musti atau perlu pade seseorang yang dipanggil kawan. Tak kisah le nak panggey kawan baik ker... kawan bese ke... kawan rapat ker... sahabat ker... janji kite de sumbody untuk berkongsi sesuatu dengan kite. Tapi perlu ingat; tak sume kawan tu buleh jadi kawan baik kite.

Aku yakin kalo aku minte korang list kan name-name kawan korang; maksud aku kawan bese musti korang buleh senaraikan at least 20-30 orang. Am i right? Tapi kalo aku minte listkan sape kawan baik/sahabat/kawan rapat/kawan karib korang; agak-agak bape orang?

Pade sesape yang ade kawan baik tu, hargailah frenship korang tuh. Bukan senang nak jumpe orang yang tahu dan paham diri kite. Bukan mudah nak menyemai ikatan persahabatan.. Bukan senang nak jumpe orang yang buleh untuk kite bercerite, meluahkan sesuatu, minte pendapat dan menjadi pendengar yang baik untuk setiap cite kite.. Bukan mudah nak jumpe teman yang menyenangkan bile kite di samping die..

Ucapkanlah terime kasih untuk setiap kebaikan yang telah kawan baik kite berikan dan berdoalah agar persahabatan yang kite hulurkan pade orang lain adalah yang paling baik dan membawa kebaikan kepada diri kite dan juge pade orang yang kite hulurkan persahabatan tu.. Insya Allah...

Brodben oh Brodben..

Sebenonye skang ni aku rase angin satu badan betui.. Da masuk tiga kali aku duk restart laptop aku nih. Ni sume sebab brodben punye pasal. Setiap 30 minit die mule lah wat hal. Disconnect tetibe! Nyampah betui aku... Aku pon jadik muskil sebab pe... Sebab laptop aku ker... Atau brodben ni yang membuat onar sampai menghilangkan mud aku nak menulis? Tadi gi plaza loyat tak terpikir lak nak singgah kiosk celcom brodben nak tanye.. Takpe, nanti aku nak gi skali lagi ke sane so insya allah aku akan tanye puas-puas ape sebab musababnyer brodben aku ni ngengada! Takkan nak suh aku upgrade ke pakej yang lebih mahal & lebih laju kot???

Thursday, November 12, 2009

Bicara Kosong - Part 2

Salam & Salam Sejahtera..
Ari ni aku sampai awal ke opis. Tren di stesen Bank Negara sampai on time; 6.50am. Orang tak ramai so perasaan aku pon cool. Kalo tren delay, aku pon mule rase tak best sangat; berhimpit dengan orang yang ramai. Rase tak selesa. Tapi tu lah kehidupan sorang aku... Nak beli kete... erk!!! nantiler... banyak mende aku nak kene pk. Da la lesen pon tak de lagik! Keh300x. Member2 aku jenuh suh amik lesen tapi aku tetap maintain dengan jawapan "lepas raye..". Ntah raye ape aku pon tatau. Since tahun lepas itulah jawapan yang aku gune bile dowang tanye pasal amik lesen. Memule dowang ingat raye pose... tak jugak... raye aji... tak jugak... raye cine.. deepavali... even da krismas pon aku tak amik gak lesen. Tahun ni pon same gak jawapan aku.. "lepas raye"... raye pose da lepas... 2 minggu lagik da nak raye aji tapi aku tetap gini... At last dowang pon da fedap nak tanye @ nak suh aku amik lesen dah...
Memang le bile de emergency baru kite rase perlu transport ni tapi tunggu lah dulu.. (nak tunggu ape aku ni? ntah..). Nak simpan duit dulu... Tu lah... mase mude2 dulu takmo menabung... ha, skang ni baru terhegeh2 nak menyimpan. Padan muke aku, kan? Takpelah... insya allah nanti ade la tuh...
Mulai bulan 10 aku da stat masuk WP1 which means aku masuk keje jam 7.30am and balik jam 4.30pm. Memang ngantuk sebab nak kene bangun pagi tapi takpe lah... Janji aku dapat balik awal. Aku malas balik lewat tu sebab tren slalu delay. Bile delay orang makin lame makin ramai... penat aku nak berebut dengan orang lain... Ini jalan yang aku pilih (masuk jam 7.30am) so aku kene redha...

Wednesday, November 11, 2009

Muslim Self Training And Taqwa

1. Uphold the five times daily solat in the appointed times. Try and rise for the night solat.
2. Fast on Mondays and Thursdays as much as possible (in addition on wajib fasting in Ramadhan).
3. Reduce your sleeping hours and read the holy Quran more often.
4. Pay extra ordinary importance to your promises and covenants.
5. Give to the needy.
6. Stay away from accusing others.
7. Do not go to extravagant and splendours gathering and parties and yourself do not give such parties.
8. Dress simply.
9. Do not talk too much. Engage in prayers (Doa) as much as possible.
10. Engage in physical education and sports. Warm ups, walking, hiking, wrestling, swimming etc.
11. Read more often; religion, sociology, politics, science, philosophy, speeches and the art of speech making.
12. Learn everyday elementary needs of a progressive islamic country.
13. Learn the science of tajweed and arabic and be aware of all fields of knowledge.
14. Do not engage in self praise of your good works. Instead remember your bad deeds.
15. Become aware of the daily news and the news relevant to all muslims .
16. Finally, look at those who are poor and spiritually look at those who are close to Allah.

Pengubat Duka - Part 1

Lukman Al-Hakim pernah berkata "Bila engkau memandang segalanya dari tuhanmu; yang mencipta segalanya, yang menampakkan ujian, yang menjadikan sakit hatimu, yang membuat keinginanmu terhalang serta menyusahkan hidupmu, pasti akan damailah hidupmu kerana masakan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sia-sia.. Bukan Allah tak tahu deritanya hidupmu.. retaknya hatimu tapi mungkin itulah yang Dia mahukan kerana Dia tahu hati yang sebeginilah yang lebih lunak dan mudah untuk dekatkan diri dan akrab dengan Nya.."

Monday, November 9, 2009

Hadapi Dengan Senyuman

Lagu ni nyanyian grup seberang; Dewa. Mendengar lagu ni sikit sebanyak bagi aku kekuatan bile aku rase down and demotivated.. Liriknye ringkas je tapi ade makne..

Hadapi dengan senyuman
Semua yang terjadi
Biar terjadi
Hadapi dengan tenang jiwa
Semua... Kan baik baik saja
Bila ketetapan tuhan
Sudah ditetapkan
Tetaplah sudah
Tak ada yang bisa merubah
Dan takkan bisa berubah
Relakanlah saja
Bahwa semua yang terbaik
Terbaik untuk kita semua
Menyerahlah untuk menang

Arti Seorang Sahabat..

Titipan di bawah aku dapat dari emel. Lame dah dalam simpanan aku. Tak silap dekat 5-6 tahun. So aku suke nak kongsikan dengan korang. Tapi aku nak gitau sket la.. emel ni dalam bahasa indonesia so mane-mane yang tak paham tu, wat-wat paham je lah ek.. Aku nak tolong translate pon amik mase gak.. Silap-silap tahun depan baru leh publish.. wakakaka.. So, enjoy reading.. :)
Kenapa disaat terjatuh kita ingin seseorang memeluk kita atau sekadar menemani kita? Mengapa juga ketika disakiti kita inginkan seseorang untuk tempat kita mengadu?
Mungkin kita akan menjadi sakit kembali ketika melihat atau mendengar seseorang yang kebetulan mirip dan dekat dengan orang yang pernah melukai kita.
Adakalanya dengan ketakutan dan kebingungan kita memutuskan tidak akan pernah percaya dan mencintai siapapun lagi. Kitapun merasakan senang jika ada seseorang yang selalu disisi kita saat sedih maupun saat senang.
Seseorang yang selalu membantu kita tanpa mengharap apapun selain senyuman kita. Yang mengerti, yang memahami dan menerima kita apa adanya.
Beberapa dari kita menyebutnya sahabat perjalanan hidup. Sebagian lebih sederhana mengatakan teman seperjuangan. Bagi yang romantis menyatakan kekasih hati. Teruntuk yang telah menikah mengakui bahwa Tuhan menciptakannya agar kita tidak merasa kesepian. Sejauh mana beda dari semua itu?
Kenapa bersahabat? Benarkah hidup terlalu keras untuk dijalani seorang diri? Atau karena kita ingin menumpahkan rasa sayang dan cinta yang ada dalam hati? Mungkinkah karena kita memiliki sesuatu yang sejalan hingga kita menyamakan orang lain dengan apa yang kita rasakan?
Sungguh! Betapa sulit mencari sahabat diwaktu kita tengah kesusahan. Dan benarlah betapa mudah mengajak seseorang untuk bergabung dalam kegembiraan kita. Memang.... kita semua begitu tidak menyukai penderitaan, meski kita tahu tidaklah mungkin bisa lepas darinya. Meski kita semua tahu hidup hanyalah ritme bergantian antara kesedihan dan kesenangan. Walau kita sadar kebahagiaan hanya milik orang-orang yang pernah menderita dahulu. Dan tiap orang pastilah punya arti sendiri dalam memaknai penderitaan dan kebahagiaan.
Siapa yang kau anggap sahabat? Apakah seseorang yang tiada pernah menyakitimu? Mungkinkah seseorang yang tidak akan pernah meninggalkanmu? Betulkah seseorang yang kamu memutuskan untuk mempercayainya? Atau seseorang yang tidak pernah mengatakan kebaikannya padamu?
Seumpama kita bisa mendengar hati orang lain dan memang benar mau mendengar? Tak pernah ada yang mempunyai cita-cita untuk jadi orang jahat dan hidup tidak berbahagia. Seandainya kita bisa melihat dan memang benar mau melihat? Ketika seseorang tengah tertidur pulas. Kita akan bisa untuk lebih berfikir beberapa kali sebelum berani sekedar berprangsangka keji apalagi untuk menyakitinya.. Tetapi kenapa itu terkadang terpaksa harus?
Disaat kita tiba-tiba merasa peduli dengan seseorang, kita seolah bisa merasakan apa yang sedang menjadi bebannya dan kita ingin meringankannya. Namun terkadang kita sangat acuh kepada seseorang yang benar-benar memerlukan kita.
Apa yang kita cari? Untuk siapa dan untuk apa kita di ciptakan didunia ini? Apa beda kita dengan orang lain?
Sedalam kelemahan kita harusnya kita lebih sering berkata "maaf" dibanding "aku' jika kita memang manganggapnya sahabat. Setinggi keinginan kita harusnya kita lebih berbahagia berkata "aku tidak mau menyusahkanmu" dibanding "mengertilah diriku" jika kita telah mengerti bahwa dia sahabat kita.
Membayangkan kita berbahagia sendiri sedang sahabat-sahabat kita kesusahan haruskah kita makan dan tidur dengan tenang? Mungkin lebih baik semua sahabat telah berbahagia dan kita turut berbahagia meski itu harus berbohong demi perasaan itu. Karena surga masih terlalu luas untuk semua ini, kenapa tidak berbagi?
Bertahanlah, karena sahabatmu adalah semua yang pernah hadir dalam hatimu. Berterimakasihlah, sahabatmu adalah semua yang telah membentukmu hingga kamu menjadi seperti sekarang ini. Bersiaplah, karena kamu akan masih kehilangan banyak sahabat untuk menemukan sahabat-sahabat baru sepanjang perjalannan hidupmu.

Bicara Kosong - Part 1

Jam kat enset aku ni da tunjukkan time skang ni 12.34am. Tapi enset ni aku da cepatkan time ni. Bape minit cepat aku da tak ingat. Konon nak bagi aku lebih berdisiplin la... Ye r.. tak le lewat sampai ke opis atau ke mane-mane. Sesambil menukilkan sesuatu di blog ni, aku layan lagu-lagu yang aku da save dalam pendrive aku nih. Skang ni lagu nyanyian Sohaimi Mior Hassan. Tajuknyer aku tak ingat. Lame dah lagu nih.. Evergreen woo... Aku memang suke layan lagu-lagu lame nih. Sentimental value tuh..
Dua ari cuti tak g mane pon. So aku abihkan time terluang tu dengan zzzz... wakakaka... ye la, kes balas dendam la beb.. weekdays slalu aku bangun awal so wiken le baru dapat bangun lewat.. M i wrong? Hee hee hee. Cuti ni sebenonye aku plan nak gi umah kakak aku kat Nilai, Negeri 9 tapi keje aku manyak so kensel. Dalam pale ni banyak mende nak wat; especially drawing aku yang tertunggak. So cuti tu aku abihkan mase dengan basuh baju.. kemas bilik.. (wat 5S lam bilik sendirik). Malam semalam baru aku sentuh sket drawing aku tuh. Edit ape-ape yang patut. Tu pon tak abes lagik. Huhuhu... Bile la nak rajin aku ni ek?
Esok; ari Isnin (Monday blues datang lagi..). Banyak mende perlu aku setelkan esok pagi dan dalam minggu nih. Yang pasti drawing-drawing aku kene kuar minggu nih. Kalo tak banyak; sikit pon ok. At least sumthing.. Argghhh!! Bile kenangkan sume nih (erk! i mean bebanan keje) memang rase tak larat. But to tell the truth i love my job. "So wahai penjejak mimpi ko jangan nak suke suki jek nak merungut yek? Tanamkan dalam diri tu keje untuk mencari rezeki yang halal.. Jangan nak merungut!!" (sesekali bermonolog...)

Luse; ari Selasa (10hb Nov) kawan baik aku akan amik exam PTK. "Wish u a best of luck, sis. I know u can do it! chayok! chayok!!" Mase aku jumpe die jap ari Jumaat lepas; ade die gitau date untuk die exam (bertulis) and for presentation tapi aku da tak ingat.. Heh300x.. Kronik tui penyakit lupe aku nih... :)

Hmm... jam enset da 1.27am tapi aku tak ngantuk lagik.. Agaknye sebab penangan kopi Kluang Railway Coffee tadi nih...

Sunday, November 8, 2009

Integriti - Las Kopek

Assalamualaikum wbh & Salam Sejahtera..
Ni ialah final part untuk topik Integriti yang da sekian lame tertangguh. Kirenye ni topik integriti yang las kopek punye la.. Ready? Sappy.. Go!!
PERANAN PENJAWAT AWAM BERDASARKAN PIN (PELAN INTEGRITI NASIONAL)

1. Meningkatkan kewibawaan penjawat awam supaya ikhlas, jujur dan tidak terpengaruh oleh gejala rasuah.
2. Memupuk budaya sentiasa berdedikasi dan komited kepada tanggungjawab dan tugas.
3. Menerajui usaha untuk mengubah minda dan sikap orang ramai terhadap budaya negatif seperti rasuah, ketidakcekapan dan salahguna kuasa.
4. Membantu meningkatkan imej negara sebagai sebuah negara yang cekap, bersih dan berintegriti.

CADANGAN PENAMBAHBAIKAN

1. Menangani Gejala Rasuah
i. Tingkatkan kefahaman rakyat mengenai salah laku rasuah.
ii. Kempen melalui media cetak dan elektronik
iii. Bahagian Pendidikan Masyarakat (PENMAS), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)

2. Semak semula undang-undang serta peraturan sedia ada berkaitan rasuah, penyelewengan dan salah guna kuasa.
i. Jabatan Peguam Negara menubuhkan sebuah jawatankuasa teknikal.

3. Mempercepatkan penggubalan Akta Perlindungan Saksi untuk menggalak dan melindungi pemberi maklumat tampil ke hadapan membuat aduan mengenai sesuatu salah laku.

4. Institut Integriti Malaysia (IIM) menawarkan kursus ‘Pembangunan Individu dan Organisasi Berintegriti Dalam Perkhidmatan Awam’.

MENINGKATKAN KUALITI PENYAMPAIAN KHIDMAT AWAM

1. Tingkatkan tahap kefahaman kakitangan mengenai pekeliling-pekeliling sedia ada seperti Perintah Am, Pekeliling Kemajuan Perkhidmatan Awam (PKPA), Arahan Perbendaharaan dll.

2. Menguatkuasakan sepenuhnya semua pekeliling berkaitan di tempat kerja.

3. Memperkemaskan sistem aduan dalaman dan luaran supaya cadangan penambahbaikan secara berterusan dapat disalurkan untuk tindakan agensi.

4. Menyediakan latihan berterusan ke arah melahirkan modal insan yang cekap, berkesan dan produktif. Latihan tersebut mesti mengambil kira aspek kemahiran serta kerohanian.

5. Agensi perkhidmatan awam perlu digalakkan dan diberikan insentif untuk mendapatkan pensijilan standard. Melalui pendokumentasian dan pengauditan yang dilakukan, perkhidmatan yang ditawarkan dapat ditingkatkan.

6. Institut Integriti Malaysia menawarkan kursus ”Pembangunan Individu dan Organisasi Berintegriti Dalam Perkhidmatan Awam” secara berjadual.

KENAPA KITA PERLU MENJAGA INTEGRITI?

Demi maruah diri, keluarga, profesion & organisasi, bangsa & agama dan negara.

JADIKAN LAH..

Integriti itu AMALAN BUDAYA, TABIAT & KEBANGGAAN BERSAMA.

POINT TO PONDER

We in the public service think/assume that we’ve done a good job. Public service have contributed to country’s development and betterment of the community. However, the public perception is the opposite. Survey after survey have shown this is the case. In fact the survey conducted by IIM shows that even public officials themselves have added to this (view). WHY?

QUOTE

“…Malaysia needs a future generation of leaders with unquestionable integrity. Only those who are capable, responsible and scrupulously honest should be allowed to serve in positions of leadership. Those who are inefficient, incompetent and, most importantly, corrupt, should be held in absolute contempt…..” (Raja Nazrin, NST, 6 August 2007, Pg. 12)

RUMUSAN

Kepimpinan Perkhidmatan Awam harus dilihat sebagai role model kepada kakitangan bawahan dan agensi-agensi lain. Untuk itu Kepimpinan harus lebih proaktif dan serius menjalankan aktivit-aktiviti yang telah digariskan dalam PIN agar dapat mewujudkan perkhidmatan yang disegani dan di hormati oleh semua pihak.
abih dah....

Nota: Alhamdulillah setelah sekian lame aku meng'edit' topik ni akhirnye selesai gak. Pheww!!! leganyer.. Harapan aku muge kite sume dapat menjadi salah sorang kakitangan awam yang berintegriti, beretika dan berdedikasi, insya Allah.

Sunday, November 1, 2009

Aduhai Perjuangan..

Aku nak minte maaf sebab wat mase ni aku tak leh lagi nak sambung topik integriti tu. Banyak yang kene edit so it will take a bit of time.. Nak kate bz tu.. boleh tahan la. La ni pon aku on9 kat umah ajek. Takkan nak update blog kat opis, lak.. Lagipon skang ni aku kekeringan idea. Tatau pe yang nak dinukilkan kat sini...
Emm.. tadi mase aku kemas bilik, aku terjumpe dengan few piece of paper yang banyak mengandungi kate-kate hikmat dll. Jumpe skali satu sajak yang bertajuk Aduhai Perjuangan karya Saudara Khyrun Anuar Zainol. To tell the truth, da lame aku simpan sajak ni; since aku mengajar kat Ipoh lagi... dan aku memang suke membacenye. So kat bawah ni aku titipkan sajaknye.
Aduhai Perjuangan
Dilahirkan di dunia ini
Dilahirkan dengan tanggungjawab
Pena yang dibeli oleh ayah
Itulah pena perjuangan
Kita asah dikala tumpul
Untuk menulis baris-baris ilham
Kita simpan sebagai bekalan
Untuk ke medan sana
Kita tak pernah kaya
Limpahan kesenangan yang banjir di hadapan kita
Adalah keresahan
Setiap kali kita menulis
Baris-baris baru, baris-baris ilmu
Setiap kali itulah tanggungjawab bersimpul
Merenung ke arah kita
Adakah kita hanya menoleh
Sedangkan kita amat resah
Siapa lagi jika tidak kita
Yang akan meletakkan hak
Dan menguburkan batil
Kerana kita sedar dan tahu
Kita tetap memperjuangkannya untuk semesta
Mencari sakinah daripada redhaNya..

Thursday, October 29, 2009

Motivasi di Pagi Hari..

Sesuatu untuk dikongsikan bersame. Artikel ni aku dapat dari website http://www.virtualfriends.net. Aku rase artikel ni bagus untuk bagi motivasi kat kite.. Enjoy reading.. :)

Perkara terbaik yang anda patut lakukan di waktu pagi, adalah :

1. Bersyukur, bersyukur, bersyukur.

Bersyukurlah sebab Anda masih diberi peluang untuk meneruskan hidup, Anda masih ada kesempatan untuk melakukan yang terbaik hari ini, lebih baik dari yang kelmarin.

2. Tekad Bermotivasi.

Pasang niat dalam hati yang Anda mahu jadi bersemangat sepenuhnya. Ambil beberapa artikel-artikel motivasi pendek dan baca dalam seminit dua. Di waktu awal pagi, jangan buka email, baca newspaper, baca gosip-gosip mahupun join sesi mengumpat bersama kawan-kawan. Sebab, ia menerbitkan energi negatif lalu menghalang Anda dari bermotivasi sepanjang hari.

3. Dekatkan Diri Dengan Sesi Motivasi.

Ikuti sesi-sesi motivasi di media, misalnya Motivasi Pagi di TV3 dan sesi motivasi Dr Izzy di Hot FM. Luangkan masa 3-5 minit memberi motivasi pada diri sendiri melalui sesi-sesi motivasi pendek ni. Motivasi harus dijaga, sebab kalau tak di jaga Anda ia mudah turun. Kesannya, Anda jadi tak bersemangat, lemah longlai dan lemas.

4. Dalam Apa Jua Yang Anda Buat, Mulakan Dengan Bismillah.

Bila Anda start punch card nak masuk kerja, baca Bismillah, moga Anda dijauhkan dari bisikan syaitan yang membuat Anda lalai, mengantuk, macam tak cukup ‘cas betri’ saja. Andai kata Anda seorang pelajar, start nak masuk kelas, duduk di kerusi Anda dan start nak bukak buku, mulakan semuanya dengan Bismillah. Moga apa jua yang Anda lakukan mendapat keberkatan. Masuk aje kelas, pasang niat Anda mahu menuntut ilmu. Bila istiqamah melakukannya, Anda punya peluang cerah untuk menjadi cemerlang!

5. Set Target Kemajuan Diri Sendiri

Ini juga kurang dititikberatkan. Bila dah keluar rumah sama ada ke kelas atau ke tempat kerja, kita tak tahu apa yang kita nak capai hari tu. Betul tak? Kita hanya nak sampai di sana, bekerja (atau menghadiri kelas) lepas tu nanti petang balik rumah, berehat, makan, minum, pastu tidur. Esok pagi, bangun dan perkara sama berulang lagi. Hidup Anda bagai dalam 1 bulatan, situ-situ saja. Mulai hari ini, ubah sikap Anda. Set target apa yang Anda mahu capai, lagi best setkan untuk setiap hari. Andai Anda seorang pelajar, set target berapa bab yang Anda nak ulangkaji, berapa buah buku yang Anda nak baca dalam minggu ni, berapa soklan Anda nak tanya dengan lecturer Anda nanti. Andai Anda seorang usahawan, set target berapa jualan yang Anda nak capai hari ini dan berapa keuntungan yang Anda nak dapat hasil dari bisnes Anda. Set juga apa yang Anda nak pelajari hari ni dalam bidang bisnes Anda. Andai Anda seorang pekerja, set berapa tugas yang Anda nak siapkan dan set limit masa untuk Anda menyiapkan segalanya. Kecekapan seorang pekerja di nilai dari kepantasan, ketepatan dan kekemasan.

6. Lihat Warna Cerah

Warna boleh mempengaruhi mood. Warna cerah membuat kita jadi energetik, ceria dan penuh dengan idea. Setiap hari, lihat warna-warna yang cerah seperti kuning, merah, biru dan hijau. Cara ni saya dah test sendiri, berkesan sungguh! Dekatkan diri dengan benda-benda berwarna cerah sebab ia mampu merubah mood Anda menjadi positif.

7. Penuhkan Hati Dengan Kemaafan

Lepaskan segala yang dulu-dulu. Maafkan orang diwaktu pagi, maafkan kesalahan semuanya dari dulu sampai sekarang. Lepaskan dendam, rasa tak puas hati, geram, sakit hati dan yang sewaktu dengannya. Andai emosi-emosi negatif ni bersarang di hati (walaupun sedikit) ia menghalang motivasi. Kesannya, Anda jadi orang yang tak bersemangat langsung. Lebih teruk, Anda jadi orang yang berfikiran negatif, hanya nampak yang negatif dalam diri setiap orang, setiap situasi dan setiap benda.

Anda mesti berubah untuk kemajuan diri.

Berani Berubah Untuk Kecemerlangan Hidup!

Wednesday, October 28, 2009

Integriti - Part 2

1st of all, bebanyak sori sebab amik mase yang lame untuk post sambungan artikel tentang integriti. Manyak bz lo... Lagipon de few part aku kene edit sket; thats why le lambat. Hee3x.. Da ready? "Sapy, go!!"

CABARAN PENGURUSAN INTEGRITI DALAM PERKHIDMATAN AWAM
1. Ekspektasi tinggi masyarakat terhadap kecekapan, keberkesanan dan produktiviti pelaksanaan kerja anggota perkhidmatan awam;

- Pengiktirafan oleh Y.A.B Perdana Menteri
- Kenaikan tangga gaji yang baik
- Sungutan masyarakat yang meningkat
- Rasuah/penyalahgunaan kuasa meningkat

PANDANGAN
YAB Tun Dr. Mahathir Mohamad menegaskan:

"...Kualiti adalah satu keadaan yang cemerlang tetapi ia tidak terhad kepada satu tahap sahaja. Apabila kita mencapai kualiti, ada lagi kualiti yang lebih baik yang mesti dikejar. "

2. Isu rasuah, penyelewengan dan salahguna kuasa menjejaskan segala bentuk pelaksanaan kerja dalam semua aspek:
- Kurang kesedaran agama
- Kepimpinan yang longgar
- Imej dan kredibiliti penguatkuasa lemah
- Kepentingan peribadi

3. Ketidakcekapan dalam sistem penyampaian Perkhidmatan Awam:
- Karenah birokrasi
- Proses kerja yang lambat
- Kekurangan pegawai dan kakitangan
- Kekurangan kemahiran ICT
- Penguatkuasaan lemah dan berpilih
- Ketiadaan koordinasi antara jabatan

4. Masalah disiplin dan etika anggota Perkhidmatan Awam

CONTOH-CONTOH MASALAH INTEGRITI PENJAWAT AWAM
- Tidak menjawab permohonan yang diterima
- Makan/minum melebihi waktu
- Ponteng selepas punch card/buat kerja sendiri
- Salahguna harta kerajaan
- Layanan yang tidak mesra
- Datang lambat/balik awal

CADANGAN MENGATASI CABARAN
- Meningkatkan integriti pegawai dan kakitangan melalui ceramah, kursus dan taklimat secara berterusan
- Mengadakan latihan aspek perundangan, siasatan, pendakwaan, penguatkuasaan dan operasi secara kerjasama dengan agensi lain seperti PDRM dan SPRM
- Kempen memerangi rasuah, penyelewengan dan salah guna kuasa
- Kempen kesedaran kepada masyarakat
- Melaksanakan tindakan punitif yang setimpal
- Tindakan tegas dan segera
- Meningkatkan kemudahan dan peralatan seperti komputer, kenderaan, alat komunikasi bagi meningkatkan penguatkuasaan
-Meningkatkan tadbir urus terbaik
- Kod Etika dan Piagam Pelanggan
- Manual prosedur kerja dan carta aliran kerja
- Praktikkan

SIFAT ANGGOTA PERKHIDMATAN AWAM YANG MEMPUNYAI INTEGRITI:
- Mementingkan kepentingan awam lebih daripada kepentingan peribadi;
- Tidak salah guna kuasa;
- Menepati masa;
- Tidak suka kepada pembaziran; dan
- Tidak rasuah dan menyeleweng.

SIFAT ANGGOTA PERKHIDMATAN AWAM YANG TIDAK BERINTEGRITI:
- Menggunakan waktu pejabat untuk urusan peribadi;
- Suka menipu dan berbohong;
- Menggunakan kemudahan pejabat untuk kepentingan diri; dan
- Kerja “melepas batuk di tangga”
- Berpura-pura sakit.

.. bersambung lagik...

Monday, October 26, 2009

Monday Blues..

Ari pertame memulekan tugas dalam minggu ni. Harap de perkembangan postitif dalam pe yang tengah aku wat skang nih. Da lame giler projek tu sangkut.. But today, aku tekadkan azam untuk cube setel sebanyak mungkin sume outstanding drawings. Kalo ikutkan mende ni bukan salah aku sorang jek... tapi aku maleh ler nak kaitkan orang len. Anggap je tu sume sebab ketidakcekapan aku dalam menjalankan tugas. Ek ele... amende le yang aku ngarutkan pepagi bute ni ha??? Hee3x.. bese la... nak cari mood... Ari Isnin besenye orang tak bape nak ade mood untuk keje. Monday blues le katekan.. Same la cam aku. Jam pon baru 7.20am. Dalam kepale otak aku ni actually banyak mende yang nak kene setel today. Esok aku tak masuk opis sehari sebab de kusus Green Card CIDB lak. Hmm... nampaknye list dalam kepale dan yang de dalam notebook aku tu memang kene setelkan by hook or by crook!! Perghh!! "skiping" London le pulak aku nih!! Takpe... slow-slow.. take things one by one. Jangan kalut.. relax.. :)

Saturday, October 24, 2009

Integriti - Part 1

Sebelum ni aku da janji nak post entry pasal Integriti kan? Hmm... actually aku da dapat inputnye ari Khamis lagi tapi memandangkan banyak mende yang nak kene wat; amend drawing dll so terpakse le tangguh. Entry ni aku divide into 2 (or maybe 3 part) sebab panjang beno isi nyer.. Pe pon, time kasih bebanyak untuk penceramah dari IIM (Institut Integriti Malaysia); Encik Mohd Yusof Bin Mohamad. Jangan lepas ni aku kene saman sebab upload isi-isi presentation die udahler.. :)
Ready to explore more about integrity? Lets go...

Mengapa Integriti Penting?
Pemerhatian umum di Malaysia menunjukkan bahawa wujud masalah integriti di kalangan warga negara ini.

Definisi Nilai
Satu set pegangan yang menjadi asas bagi pembentukan sikap dan kelakuan individu. Set pegangan ini menentukan criteria perlakuan yang baik atau sebaliknya, yang diingini atau tidak dan positif atau negative.

Nilai Teras (perlu ada dalam diri setiap penjawat awam)
benar
amanah
telus
bijaksana
bersyukur
adil

Nilai kembangan/sokongan
berdisiplin
kemesraan
bekerjasama
taat setia
komitmen
ikhlas/jujur
bertoleransi
bertanggungjawab

Definisi Etika

Individu - Nilai yang membimbing individu membezakan yang benar dan salah, baik dan buruk, yang patut dan tidak patut dilakukan.
Organisasi - Garispanduan bagi melaksanakan tugas.
Profesion - Kod yang mengariskan apa harus dan tidak harus dilakukan oleh pengamal. Contoh:- Kod Etika kedoktoran, kehakiman, Jurutera dan seumpamanya.

PENGERTIAN INTEGRITI- KAMUS

“kejujuran dan ketulusan”- Kamus Dewan Bahasa
“integriti = kejujuran”- Ens. Malaysiana
“integriti ialah kejujuran, sempurna dan utuh”- Ensiklopedia Dunia Melayu
“integrity mean wholeness, entireness, completeness, chastity and purity” - The Oxford English of Dictionary

PENGERTIAN INTEGRITI - PIN
“Kualiti unggul yang wujud secara keseluruhan dan padu. Ia berlandaskan etika dan pencerminan etika dalam tindakan sehari hari”

….Integriti adalah nilai yang bermula dari dalam diri manusia. Ia tumbuh daripada kesedaran fitrah dan bermula di hati, kemudian meresap ke dalam minda dan emosi. Akhirnya integriti dipamerkan tubuh fizikal menerusi tingkah laku…. (Datuk Dr. Mohd Radzi Abdul Latif Petikan dalam Berita Harian 7 Februari 2007)

INTEGRITI INDIVIDU
“… keselarasan antara apa yang dikata dan dikota, antara tindakan dengan prinsip moral, etika dan undang-undang, kepentingan diri dengan kepentingan umum.”

INTEGRITI ORGANISASI
“…tercermin dalam perumusan dan perlaksanaan kod etika, piagam pelanggan, sistem dan proses kerja serta pematuhan amalan terbaik. Kod etika organisasi ditegaskan, diulangi dan dihayati oleh anggota organisasi sehingga menjadi kebiasaan dan budaya” (Pelan Integriti Nasional, m.s 18)

INTEGRITI PENJAWAT AWAM
“…tercermin dalam perumusan dan perlaksanaan kod etika, piagam pelanggan, sistem dan proses kerja serta pematuhan amalan terbaik. Kod etika organisasi ditegaskan, diulangi dan dihayati oleh anggota organisasi sehingga menjadi kebiasaan dan budaya ” (Pelan Integriti Nasional, m.s 18)

INTEGRITI PERKHIDMATAN AWAM
“…tercermin dalam perumusan dan perlaksanaan kod etika, piagam pelanggan, sistem dan proses kerja serta pematuhan amalan terbaik. Kod etika organisasi ditegaskan, diulangi dan dihayati oleh anggota organisasi sehingga menjadi kebiasaan dan budaya ” (Pelan Integriti Nasional, m.s 18)


bersambung...