Pages

Thursday, February 26, 2015

Be Happy.. :)

Sumber: BoredPanda


Penjejak Mimpi: Happy sekarang... tersangat-sangat happy. Tq Allah.. :)

Tuesday, February 24, 2015

Bila Dah Penat..

CUTI Tahun Baru Cina minggu lepas aku ambil kesempatan balik ke kampung. Tumpang kereta adik aku. Bersendat-sendatan lah kami sepanjang perjalanan ke Ipoh dan balik ke KL. Time nak menuju ke Ipoh ok jer.. perjalanan smooth sebab kami bertolak pagi Khamis.

Balik ke KL hari Ahad. So bertolak tengah hari jam 12pm dan sampai ke Rawang jam 7.30pm. Memang jammed giler! Bayangkan lah.. jam 4pm kami masih di Kampar! 

Dengan jammednyer.. dah lah kereta tu dah penuh.. anak-anak buah aku lak dibantainya bergaduh.. terjerit-jerit yag suka menjerit.. yang suka menyakat... menyakatlah pulak.. pening kepala aku ni. Sampai aku dah malas nak marah. Lantak koranglah nak bergaduh ke apa..

Adik ipar dropkan aku kat Stesen Komuter Rawang. So lepas menunggu dalam 20 minit tren pun muncul. Terus aku naik komuter dan estimate dalam jam 9pm aku akan sampai ke Stesen LRT Chan Sow Lin. 

Komuter bergerak dengan kelajuan sederhana. Tren baru dan penumpang tak ramai so air-cond yang dingin dapat menghilangkan rasa penat kerana masa travel yang panjang sebelum itu.

Hampir sampai ke laluan Salak Selatan.. satu stesen lagi untuk sampai ke Stesen Bandar Tasik Selatan.. pengumuman: "tren ini akan meneruskan perjalanan ke Teluk Gadong" (laluan Pelabuhan Kelang). Tengok kat skrin pun tertera: "Next station Teluk Gadong" so aku yang blur-blur ayam ni terus ambil keputusan untuk keluar bila dah sampai ke stesen Salak Selatan. Tak ramai yang keluar... yang keluar pun terus menuju ke pintu keluar dan aku???

Duduk.. menanti kedatangan tren seterusnya sambil berfikir... berfikir... berfikir... "kenapa tren ni terus menuju ke laluan Bandar Tasik Selatan? Betul ke tren ni nak ke Teluk Gadong?"

Tiba-tiba barulah aku teringat.... "kalau betul tren tu nak menuju ke laluan Pelabuhan Kelang, mestilah dia dah tukar arah perjalanan di KL Sentral tadi!! Tren tu memang menuju terus ke laluan Sg Gadut lah!!" Aiya!!! Aku ni dah macam orang first time naik tren.. blur!!!!

Hmmmm... apa nak buat.. terpaksalah aku menunggu kedatangan tren seterusnya. Tak lama menunggu.. Bila tren sampai, aku naik untuk menuju ke laluan Bandar Tasik Selatan dan di sana aku ambil lrt ke Chan Sow Lin pula untuk balik ke rumah.

Bila ingat-ingat balik.. memang kelakar... Macam mana aku tak boleh terfikir pasal semua tu? Hehe.. pengalaman...

Moral of the story: Always be cool.. penat pun penatlah.. yang penting... maintain cool.. :)

Penjejak Mimpi: Nasib baik aku memang dah apply cuti esoknya so boleh rehat kat rumah.. yippi!!

Thursday, February 12, 2015

Kembali Menulis..

Songlap gambar ni kat Google. :)
ASSALAMUALAIKUM wbh pembuka kata untuk bicara yang telah lama terhenti.. Hehe.. Terhenti la sangat.. Hmmm.. lama betul tak menaip something kat blog ni. Macam biasa.. alasan tipikal.. "ada idea nak menulis tapi masa tu tak mengizinkan".. takpun "bila free sikit.. takde idea".. atau "mood ke laut bila letih".. takpun alasan ini: "kerja berlambak-lambak lately".. bla.. bla.. bla..

Ni pun sebenarnya sedang buat drawing tapi memandangkan mood tu dah agak kurang so aku ambil kesempatan untuk menaip. Otak dah tepu bila asyik mengadap autoCad aja dari pagi tadi. Huhuhu..

Sekarang ni aku sedang sibuk untuk satu projek di Pahang. Mahkamah Syariah.. dah lama projek ni kat tangan aku.. since tahun lepas lagi.. tapi progress amatlah perlahan. Err.. ni aku cerita progress aku menyiapkan drawing projek ni lah.. Mula-mula drawing arkitek tak final.. ada changes di sana-sini.. lepas tu kami yang bertugas di bangunan Mid Valley nak bersiap sedia untuk berpindah ke bangunan KKR2 pula.. so bertambah sibuklah aku.. mana nak pack barangnya.. dengan meeting yang tak habis-habis pasal urusan perpindahan.. ye lah.. aku kan penolong pegawai aset dan pegawai rekod.. so secara automatiknya jadi AJK Perpindahan.. tak cukup dengan tu.. aku kena chicken pox pula! Ayoyo.. dah tua bangka baru nak kena chicken pox ka? Ya.. itulah nasib aku.. mc 2 minggu.. dah tertangguh lagi kerja aku tu.. Tu tak kira dengan out-stationnya lagi.. masuk ofis kerja sedia ada kena juga settlekan.. kan? Takde orang lain yang akan settlekan untuk aku. Huhu...

Bila masuk ofis lepas mc.. ada pula projek lain yang aku kena settlekan.. time tu tak pindah lagi.. dah sibukkan projek tu pulak.. padahal boleh je minta orang lain settlekan. Ala.. ciput je changesnya tapi entah kenapa.. nak kena tunggu aku jugak untuk settlekan benda tu.. Letih.. letih...

Dan sekarang.. aku masih lagi di peringkat design untuk projek mahkamah syariah tu. Dah 'bergerak' sedikit progressnya tapi masih tak boleh nak 'speed up' gara-gara drawing arkitek tak final lagi. Hmm.. kata nak tender hujung bulan Mac ni tapi drawing arkitek tak final lagi. Boleh tak?? Hehe.. nak buat macam mana.. aku buat juga mana yang ada.. mana yang boleh..

Hmm... harap-harap lepas ni everything will goes smoothly la hendaknya.. dah tak larat nak mengadap drawing yang sama.. projek yang sama.. seingat aku.. projek ni lah yang betul-betul 'mencabar'.. mencabar dari segi masa dan kesabaran aku sendiri.. 

Aku tak salahkan sesiapa dalam soal ni.. Tapi aku salahkan diri aku sendiri. Sebabnya aku yang tak reti nak manage masa dan kerja aku. Dari awal lagi tapi yelah.. kalau kerja dah menderu-deru datang.. macam mana nak elak.. macam mana nak tepis? Ye tak? Aku belum lagi belajar macam mana nak tepis dan elak kerja yang mendatang.. aku belum lagi belajar macam mana nak kuntau kerja mendatang supaya kerja tu akhirnya orang lain yang kena settlekan. Haha!

Cit!! Mesti arwah abah aku marah kalau dia tau niat 'kureng asam' aku tu kan? Haha.. takdelah..aku cakap jer.. tapi tak buat pun..  mulut tu memang bising la.. pot pet pot pet.. menjawab juga dengan engineer.. haha.. nasib lah sesiapa dapat staf macam aku ni; kaki melawan dan banyak menjawab! Standard la tu.. tension kan.. so dengan 'menjawab' dapat mereleasekan tension aku.. Haha! Ada ke?

Apa-apa pun.. life goes on.. nak tak nak aku kena buat juga.. kena sematkan dalam diri ini: "cari keberkatan dalam setiap sen gaji yang dapat setiap bulan tu".  Cool dan maintain senyum sepanjang masa.. boleh ke nak senyum tu? Silap-silap orang kata gila pulak! Yang penting.. work smart. Betul tak?

Ok.. nanti sambung....

PENJEJAK MIMPI: Relax and cool.. janji kerja siap on time.. inshaa Allah.. :)