Pages

Monday, February 28, 2011

Hari Yang Ceria :)

ITU tajuk entri pilihan aku. Tapi anak buah aku suh letak tajuk entri ini "Hari Yang Gile". Sebab ape?
Ni cite semalam. Flashback.
Semalam aku berjaye menjejakkan kaki ke Muzium Negara setelah berkenyang-kenyangan di Secret Recipes (again?) di KL Sentral. Tak cukup dengan Fish & Chips dan air Apple Kasturi, aku tambah dengan kek Chocolate Indulgance. Kuat makan? Owh bukan! Aku bukan kuat makan. Aku 'pemakan' (<-- buleh diterime kah excuse aku itu?).
Anak buah aku? Die order set chicken black paper dan air.. Err.. aku lupe die order air ape. Tambahan. Die pon ade order kek iaitu carrot cake. (Kalo silap maafkan aku. Aku pelupe orangnye). Oleh sebab saiz 'tangki' dalam perut die kecik, dia hanye tapau kek tu.
Di pameran stem saje aku berjaye 'menghabis'kan duit lebih kurang RM215.00 Membazir? Owh tidak! Aku bukan orang yang suke membazir. Tapi aku orang yang ade hobi. Ahh!! Itu hanye alasan untuk menghalalkan tindakan aku membeli stem saje. Kan? (Musti mak marah kalo die tau aku terlalu 'bermurah ati' pade pakcik penjual stem semalam).
Terpulang. Tapi semalam memang ari yang sungguh ceria buat aku. Tapi mungkin juge benar kate anak buahku itu; semalam adalah ari yang gile!! Kenape ceria? Dan kenape gile?
Penjejak Mimpi:
Ade cerite sebenonye. Senang nanti aku publish.. Ok, nak sambung wat keje. :)

Hari Baru.. Semangat Baru!

ARI ni ari Isnin bertarikh 28hb Februari 2011. Esok da masuk bulan baru; bulan Mac. Bulan Mac takde ape yang spesel. Cume ade besday aku.
Tapi bukan itu yang aku nak cite. Pagi ni aku cume nak mengumpul semangat untuk bekerja lebih tekun dan beretika. Ups! Adekah slame ini aku tidak beretika? Tidak juga. Seboleh mungkin aku cube menjadi seseorang yang beretika especially soal kerja.
So, ayuh semua! Tekadkan semangat! Bulatkan azam! Tanamkan dalam diri anda sume mulai saat ini anda mahu lebih berdedikasi, berwibawa dan lebih beretika!!!
Penjejak Mimpi: Muge mulai saat ini rezeki yang dicari lebih berkat dan halal, insya Allah :)

Saturday, February 26, 2011

Aku Jadi Pelakon! Yeay!!

BETUL! Aku tak tipu! Sumpah makan sate ayam 10 cucuk dan sate daging 5 cucuk. Siyes. Aku pelakon skang. Hmm.. tak tersangke cempedak jadi nangke!

Ala, korang musti tak caye kan? Kan? Betui la.. Aku tak tipu. Mak ngan abah aku slalu pesan jangan menipu. Tak baik. Cekgu aku pon siap cakap "siakap senohong gelame ikan duri, bercakap bohong lame-lame mencuri". Hah! Ustazah aku pon pesan sape menipu, tuhan marah. Masuk api nerake. So aku tak brani la nak nipu korang..
sini. Ce caye! Ce caye! Ce caye!
Ahh, tak caye kan? Ce korang jenguk kat
Tuan penerbit.. upah berlakon tu bile nak bank-in? Jangan kasik cek spring ye.. Ahakz!!
p/s i: Time kasih pade Mutiara Bernilai sebab sudi amik Cik PM jadi pelakon. Err...

p/s ii: Ade sesape nak otograp aku? Ngeee...

Penjejak Mimpi: Perghh!! Skali skale berangan best gak... :)

Thursday, February 24, 2011

Shopping Buku-Buku

TIME rehat tadi lepas lunch aku gi teman member gi MPH Bookstore. Katenye nak cari novel. Pastu die tanye aku nak cari ape-ape ke? Aku balas "Takde. Tapi kite gi je lah. Kot-kot ade yang berkenan ke..". Sebenonye aku de masalah 'memory low' which is aku rase nak beli satu atau due buah buku tapi aku lupe tajuknye. Tabiat aku gini.. Bebile kalo aku terbace pasal sebuah buku yang agak seronok (pade pandangan kasar aku) dan aku terase nak beli. Tapi aku bukan jenis beriye-iye nak mencarinye. Bebile la.. Then bile sampai mase kat kedai buku, aku lupe tajuk buku yang aku nak cari tu. Jadi? Tak jadi ape la.. Aku akan beli buku yang ternampak, terpandang dan tertarik oleh mate ku yang sepet ni. Hahahahaha..
Berbalik pade kisah aku dan member di MPH tu.. da sampai member aku ni terus kat seksyen novel. Aku lak duk belek-belek buku kat seksyen keluaran terbaru.. bla bla bla.. Ade few books yang menarik perhatian aku. Sirah kisah wanita tauladan di zaman nabi dan buku-buku yang seangkatan dengan nye lah.. (<-- ok. Aku ngaku. Aku da lupe tajuk-tajuk buku tersebut. Siyes. Lupe).

Pastu kan.. jeng jeng jeng... aku tertoleh sorang minah tu pegang buku kisah Natrah. Terus mate aku terpandang rak buku yang ade deretan buku kisah Natrah. Ohh!!! Ni antara buku yang dicari. Yess!! Aku belek-belek.. tengok rege.. wow! RM75 seyh.. Ahh! aku tak kire la janji dapat bace kisah benar ni so terus sambar satu. Hmm.. tak sabarnye nak bace.. (Sile percaye. Cik PM tengah excited tahap cipan dapat buku ni!)
Mak aku pon suke bace kisah Natrah. Sebelum ni aku yang jadi 'penglipur lara' kat mak; bercerite pasal Natrah. Mak tau kisah Natrah dari pembacaan/dokumentari sebelum ni. Tapi bile ade bukunye, tentu mak lagi seronok. :)
Dalam excited tu, aku beli lagi 2 buah buku yang jumlahnye lagi RM1.50 genap jadi RM100. 3 buah buku yang aku maksudkan ialah:
i) Misteri Solat Sunat Taubat; penulis Mohd Sofwan Amrullah; rege RM4.50; terbitan Berlian Publications Sdn Bhd; 110 muke surat
ii) Tiga Kali Seminggu; penulis Dr Faisal Tehrani; rege RM19; terbitan Al-Ameen Serve Holdings Sdn Bhd; 198 muke surat
iii) Natrah (1937 - 2009) Cinta, Rusuhan, Air Mata; penulis Datin Fatini Yaacob, rege RM75; terbitan Penerbit UTM Press; 474 muke surat
On the way nak balik tadi (dalam lrt) sempat abeh membace 1 daripade 15 koleksi cerpen yang terdapat dalam buku Tiga Kali Seminggu. Tak sabar nak abehkan sume.. Yeay!!
Penjejak Mimpi:
Tak ramai bebudak skang kenal sape Natrah; gadis kecik yang pernah menggemparkan sejarah Tanah Melayu satu ketike dulu...

Saya Nak! Saya Nak!

Saya nak!
Saya nak!
Ko nak ape?
Nak tau?
Ko skodeng sini.
Penjejak Mimpi:
Berangan jek aku ni.. :)

Mana Hilangnya?

ALHAMDULILLAH baru lepas bekfes. So smangat nak wat keje tu berkobar-kobar skang nih (wat keje la sangat aku ni.. ngadap blog ni ape ka halnye?). Lepas ni aku nak setelkan hal pentri. Aku kan person in charge untuk pentri.. Untuk odit 5S nanti. Ntah bile oditnye aku pon kureng tau. Minggu depan gamaknye..
So semalam da wat sket. Da beli barang sket untuk kegunaan pentri. So ingat nak sambung kasik abeh today. Malas nak pikir dah pasal pentri ni. :(
Aku patutnye gi admin semalam; tanye pasal borang kontrak untuk pojek Mahkamah Syariah Kelantan dan Kastam Kuantan. Tapi tingat bile da petang. Malas la pulok aku nak panjat naik ke tingkat 11 tu (<-- ok, aku tipu. Tak yah panjat naik tangge. Gune lif, ok?)
Nak kol dowang? Lagi le malas. Malas bukan sebab ape. Mende-mende penting ni aku prefer jumpe terus. Senang nak tanye.. nak cakap.. nak tengok rekod ke.. kan? Kalo perlu bancuh, bancuh. Eceh! Nak bancuh konon.. (Macam le ko ni bran sangat cik PM?)
Borang kontrak tu kami da send out untuk JKR Kelantan dan Kuantan dan patut dowang return balik kat kami tapi mase dak opis gi site last week, pihak sane kate tak dapat. Tu yang pelik tu. Lame da kami pos; wat pos laju lagi! Da la borang kontrak. Dokumen penting tu beb..
Sebelum ni kes yang same; drawing yang patut pejabat tapak terime, tak sampai. Orang kat site tanye bos aku.. die lak tanye aku.. aku lak tanye orang admin.. orang admin jawab die da send out. Masaelahnye orang kat site tak dapat drawing yang dimaksudkan. Abeh cane nak jawab tu?
Aku nak watpe drawing tu (in case kalo ade yang ingat salah aku; tak send out drawing tu) dan orang admin tu nak watpe die simpan sume drawing tu? Nak wat alas meja ka?
Pelik aku kekadang dengan beberape perkare yang berlaku skang.. Mende yang patut dipos, tak dapat pade alamat yang dikirim.. Mende yang tak patut disend, dapat lak pade alamat yang dikirim. Orang yang patut wat keje, tak buat. Orang yang bukan keje die, tak pasal-pasal die lak kene cover keje orang yang tak buat keje. Orang yang patut kene marah, tak kene marah. Orang yang takde ape-ape lak yang kene marah. Ntah ape-ape aku rase skang ni.. :(
Penjejak Mimpi: Pesan tuan Pengarah Kanan; kalo takmo buat baik, jangan halang orang lain buat baik..

Wednesday, February 23, 2011

Khas Untuk Sahabat Blogger MO (Follower)

SEBENONYE aku da lame nak orang review blog aku ni. Ye lah, blog aku ni pon tepape jek aku rase. So bile ade orang review dan bagi komen, at least aku tau le mane cacat celanye isi blog aku ni.. interface die ke.. layout die ke.. kan? Tapi aku tau aku ni bukanle blogger popla pon.. sape la yang sudi nak review blog picisan aku ni. Huhuhuhu..
Tapi aku terbace kat blog
Muslimah Optimis ni yang tertulis die akan wat review blog yang jadi folower die. So why not aku mencube kan? Da lame aku tau tapi mase tu takde. Skang ni de mase sket.. So untuk membolehkan blog kite direview, de syarat-syaratnye. Jom kite terjah pe syaratnye..
1. Letak header blog MO dan link Laman MO sekali..
(kalau tak mau letak header letak link Laman MO pun dah ok)
2. Kenapa anda menjadi Sahabat Blogger MO atau Follower Laman Muslimah Optimis?? Mestilah ada sebab kan..
3. Sila tinggalkan url entry anda di ruangan komen...

Ok, nape aku jadi folower blogger MO ni? Erm.. aku suke dengan kebanyakan entri die. Islamik dan agak memotivasikan. Banyak memberi semangat dan rase positif pade diri pembace blog MO ni. Pade aku la kan, kekadang kene ade tulisan yang mengajak kite ke arah kebaikan. Pendek kate blogger MO mengambik pendekatan berdakwah dalam bentuk tulisan. Alhamdulillah.. teruskan usahe MO ni. Muge mendapat kebaikan dan sejahtera slalu dalam rahmat Allah.

Oh ye, aku follower yang ke 200 kalo tak silap (jenuh mengire.. siap gune kalkulator lagi cik MO oi..)

Sekian, terime kasih. Errr.. mau join juga ke? Skodeng kat
sini untuk detail dan keterangan lanjut.
Penjejak Mimpi:
Semangatnye cik PM nie.. :)

Tuesday, February 22, 2011

Lulu Caldina 1st Giveaway

TIME aku check komen kat entri yang ni, terbace komen dari Faztee. Katenye die de tag aku untuk giveaway ni. So lepas reply komen tu, aku pon jenguk le tuan tanah yang menganjurkan giveway ni; si Lulu. So jom kite tengok pe syarat-syaratnye.
- musti jadi folower blog tuan tanah --> udah lame dah..
- ID folower --> penjejak mimpi. nak senang cari, tuan tanah cari pic katun Free Gaza. Pic katun pejuang palestin.
- kene taruk banner dan link kat entri dan sidebar --> setel. ce tengok.. ce tengok..
- selitkan bloglist tuan tanah kat dalam blog korang --> bereh beb.. :)
- tagkan 2 orang --> erk.. tang ni aku lemah sket ni. ermmm... aku nak tag
Ann dan Hanis MY.
- da setel? Postkan link entri ni kat ruangan komen GA tersebut --> ok bos..
Nak tau detail? Skodeng kat sini; Lulu Caldina 1st Giveaway.
Penjejak Mimpi:
Lulu.. cam name panggilan untuk adik aku ajek.. Hehehehe

Bloglist Sahabat BPM

SAPE tingin join segmen ni sile jawab 2 soklan tuan tanah iaitu:
S1: Sape pengasas BPM dan sertakan link nye skali
J1: Azman Roslan. Link die http://www.azmanroslan.com
S2: Nape korang nak masukkan blog korang dalam bloglist BPM ni?
J2: Soklan tipikal so jawapan die pon tipikal jugak. Senang nak berblogwalking. Bile slalu blogwalking dapat kenal ramai orang. Bile da kenal ramai orang buleh mengeratkan silaturrahim sesame blogger.
Mau join? Klik
sini.
Penjejak Mimpi:
Ni entri yang keberape aku join masuk bloglist.. :)

Kadang-kadang Aku Terfikir..

PERHATIAN! Ni entri warm-up. Ni entri menjana semangat di pagi Selasa.
Kekadang aku terpikir kenape kite terlalu payah nak menerime kebenaran? Terlalu pahit nak menelan sebuah kejujuran? Kenape bile orang lain berterus terang, kite tak buleh nak terime. Rase cam nak lempang pon ade orang tu. Padehal die cakap mende yang betul.
Kenape ek bile orang cakap elok-elok, kite rase orang tu saje nak menjatuhkan air muke kite? Kite rase orang tu saje nak menjatuhkan imej kite. Kite rase orang tu sengaje nak kasik kite down padehal takde niat pon orang tu nak buat ape yang kite sangke dan pikirkan.
Kenape kite tak cube duduk dan pikir kebenaran setiap ape yang orang katekan.. Setiap ape yang orang tu gitau? Kenape takmo pikir dari sudut positif? Kenape tetibe nak melenting? Kenape tetibe nak hot pan? Kenape? Kenape?
Erk! Kenape pepagi aku emo semacam ni? Kenape pepagi aku buleh lak buat entri ngarut dan serius cegini?
p/s Entri ni takde kene mengena dengan yang idop mahupon yang telah menjadi tanah.. So aku harap takde soklan menanyekan aku sape yang aku maksudkan. Wokeh?
Penjejak Mimpi: Ari ni nak setelkan sume keja yang outstanding. Caiyok caiyok!!

Monday, February 21, 2011

Segmen: Saya Newbie

TERASE nak join segmen oleh blogger Junko El Hida ni. Sesape nak join kene letak header blog die dan jawab 1 soklan iaitu "ape korang nak buat kalo da jadi otai dalam dunie blog?".
So ni jawapan tulus ikhlas yang lahir dari ati yang putih bersih bagai baru lepas dicuci dengan serbuk pencuci DAIA..
"Kalo aku da jadi otai, insya Allah aku akan ikut jejak langkah Ben Ashaari; wat segmen demi segmen untuk kenalkan mane-mane nubi dalam dunie blog ni. Pastu mane blog yang best dan menarik, insya Allah aku akan wat review. Galakan demi galakan aku akan berikan pade sume nubi.."
Eceh!! Macam wat janji sebagai calon pilihanraye ajek. Nanti bile da jadi otai, segmen ke mane.. review kemane.. Ishk!! minte dijauhkan la ye.. Tuhan marah orang lupe diri ni.. Nauzubillah..
Pe lagi? Sesape nubi tu moh cepat join. Sile skodeng kat
sini untuk keterangan lanjut.
Penjejak Mimpi:
Tuhan marah orang lupe diri.. bangge diri... Ingat tu Cik PM.

Makan Laksa Ke Makan Jamu Ni?

BALIK tadi macam bese kua sharp 4.30pm. Nak kejor tren 4.40pm (kununnye). Tapi rupenye delay. Cis!! Aku terdengar de sorang mamat tu mengeluh dengan kawan die. Katenye da tunggu dari pukul 2. Hah? Takkan delay sampai 2 jam lebih? Ni da lebih!! Melampau KTM ni!!
Bile tren sampai dekat-dekat jam 5pm, tu dia.. orang punye ramai berebut nak kua dan nak masuk tren. Aku? Tak kuase nak berebut. Lantak kome la nak berebut ke hape. Teman rela nunggu next tren..
Next tren, bertembung dengan member 1 opis. Satu opis means 1 level tapi unit lenlain. So die ajak minum-minum kat KL Sentral. Aku ok ajek. Da ajak orang kuat makan, kan? Heh heh heh..
Memule dia ajak makan kat restoran La Cucur, tapi takde tempat duduk. Ajak makan kat McDonalds, aku takmo. KFC pon aku jemu. Last-last makan kat ...... Adelah, mane leh gitau. Nanti aku kene saman lak.Tak mampu aku nak membayornye weh! Ok lah..
Hmm.. nak makan ape ek? Memule ingat nak makan Fish & Chips (padehal da penah try). Last-last gi order Spagetti Meatball; yang ciken punye. Air lak aku order Ice Long Black. Ala, name jek cam canggih mende kopi ajek. :)
Kawan aku order Laksa Sarawak dengan Ice Chocolate mende ntah. Sampai order kami pon makan macam le da tak makan seminggu. Erk! Perhatian ye.. aku sebenonye kureng dengan spagetti ni. Tapi saje gatal nak merase. Sabtu lepas mase makan kat Pizza Hut, adik aku de order spagetti gak. So aku saje nak compare spagetti mane yang sedap dan best.
Hmm.. Konpom! Konpom!! Aku ni typical Malay. Tekak aku tak buleh masuk spagetti ler. Ntah. Dah la meatball die masin dan rase semacam. Erk!! mungkin tekak aku ni agak 'kemanjaan' sket agaknye. Ngeeee...
Yang paling klaka ialah menu Laksa Sarawak kawan aku tu. Aku tanye sedap ke? Dia jawab sambil gelengkan kepalenye. Die cakap "rase macam jamu orang beranak ajek!. Ko nak rase ke?" Aku balas "Ah, takmo le. Da kate gitu nak suruh rase lak..".
Spagetti aku tak abeh. Siyes! Tak buleh masuk untuk untaian-untaian terakhir spagetti tu. Pastu aku saje amik tauhu dalam laksa tu. Pergh!! Siyes! Memang rase cam jamu ajek. Walau aku sendirik tak penah makan atau gune jamu tapi aku tau cane bau die. Mule tingat bren dedulu kakak aku pakai. Bren Nyonya Meneer.. Bukan Nyonya Mansur ye... Walau da abeh tauhu tu aku telan, masih rase 'jamu' tu dalam mulut aku. Huh!! :(
Bile minte bil, kawan aku tanye kat budak waiter tu, "Adik, laksa ni gune rempah ape?". Budak tu tanye balik "Kenape? Laksa ni de bubuh herba. Resepi Sarawak la katekan." Pastu aku balas "Patut le macam rase jamu ajek..". Dan kawan aku menambah "Rase cam jamu orang beranak ajek!". Gelak jek budak tu..
Hmm.. terbang RM54 untuk sume menu yang tak abeh tu. Yang abeh hanye air ajek. Ape la naseb badan. Bayar mahal tapi tak berbaloi dengan makanan. Kawan aku cakap, "Takpelah.. at least next time kite tak yah order lagi. Kite da tau rase die cane.." Hehehehe.. tu ayat nak menyedapkan ati kot... Wakakakaka

Untaian-untaian terakhir spagetti yang tak termampu aku telan..

Ramuan jamu yang telah diadun sebagai kuah untuk Laksa Sarawak.. Hehehehe

Penjejak Mimpi: Bayar mahal tapi sedap takpe lagi. Jangan bayar mahal tapi rase cam hampeh!!

Meeting.. meeting..

SEBELUM break tadi de miting unit. Berlangsung dalam 2-3 jam. Aku sampai naik bosan. Sori la. Aku bukan jenis suke nak miting-miting ni. Kene lak kalo aku yang kene amik minit. Lagi le rase cam nak muntah ijau. Tapi kali ni bukan turn aku. Naseb bek.. :)
Dalam miting tadi memacam le yang dihighlight kan. Termasuk le pasal odit 5S. Da dibuat pecahan tugas. Aku kene handle pentri. Argghh!! Walaupon aku suke makan tapi nak handle menghandle ni lemah tui. Banyak le mende yang nak di ejas balik. Nak kene pikir la pulak ape yang buleh diapgredkan dalam pentri tu. Hmmm... (<-- nada mengeluh padehal tahu tuhan tak suke orang yang mengeluh. Jahat aku ni!!)
Pastu sembang pasal projek RMK-10 lak. Lepas ni kami sume akan bizi. Nak kejarkan 2 projek yang akan tender; Parlimen dan Halal Hub. But priority more to Parlimen la. Bese la.. projek high class. Yang letihnye kuli-kuli ni ha.. Berlari dan berkejar buat sume tu macam tak cukup tanah.. Setelkan sume tu macam esok da tak sempat lagi. Tau-tau pospon. Takpon KIV.
Aku cakap ni based on my experience la. Macam pojek Maahad Tahfiz tu. Berkejar bagai nak rak. Aku nak cuti pon pikir banyak kali. Puas kene marah (padehal bukan salah aku pon), bersengkang mate nak buat.. rase angin satu badan pon ade.. balik umah pon sambung wat drawing (gile keje kah aku?). Setel sume, alih-alih KIV. Tak tensen ke? Eh! da out of topic lak aku ni.. :)
Lepas miting tu, ngadap big bos jap. Diskas pasal takwim 2011 lak. Aku da lame siapkan 'frame' takwim tu cume nunggu nak diskas dengan die jek. Ate, die duk asik bizi jek cane teman nak diskas dengan die? Naseb bek kejap jek. Die pon ade hal lain nak kene setel. Pheww!! Selamat aku.. Kalo tak mau sampai kematu b****t aku ni. Ngeeee
So kesimpulannye lepas miting ni aku kene wat 2 mende; takwim 2011 dan list name pengambik minit mesorat... Tak campur hal aset lagi. Huh!! Tensen rasenye.. :(
Penjejak Mimpi:
Surat atas meja ni pon belum disetelkan lagik.. :(

Adialuvluze: My First Giveaway

TENGAHARI bute ni aku nak menjoinkan diri dalam segmen giveaway. Giveaway pertame untuk ari ni ialah Adialuvluze: My First Giveaway. Mane aku tau pasal ni? Aku blogwalking la beb. Meramaikan kengkawan. Kenal-kenal dengan kengkawan baru dan lame. Idop ni mane leh sombong. Kena jadi peramah walaupon aku slalu 'pemarah'. Hahahaha.
Aku nak tag sesape yang skodeng blog picisan aku ni. Just to be fair.. :)
Detail? Terjah kat
sini ye..
Penjejak Mimpi:
Bile nak dapat adiah ni?

Sunday, February 20, 2011

Bersyukur

BAGAIMANA cara untuk bersyukur?
- Syukur bukanlah bermakna dengan hanya melafazkan kalimah "syukur". Ada beberapa cara untuk melahirkan syukur. Satu hadis syarif yang diriwayatkan oleh Imam al-Baihaqi: "Menyebut nama Allah itu merupakan kesyukuran dan meninggalkan menyebutnya merupakan kekufuran. Sesiapa yang tidak mensyukuri yang sedikit tidak akan mensyukuri yang banyak dan sesiapa yang tidak mensyukuri manusia tidak akan mensyukuri Allah Taala." (Riwayat al-Baihaqi no. 4419)
Syukur adalah tugas seorang hamba kepada tuhannya. Orang yang tidak bersyukur digambarkan sebagai mereka yang ketandusan budi. Cuba kita renungi, jika seseorang memberi hadiah kepada kita, kepada siapakah perasaan sayang sepatutnya diberikan? Kepada barang yang diberi ataupun kepada diri yang memberi? Sudah tentu perasaan sayang lebih kepada pemberi.
Akibat tidak mahu bersyukur
- Telah banyak kisah-kisah kaum terdahulu yang ego dan takabbur dengan kemewahan dan kekayaan yang diperolehi lalu akhirnya dimusnahkan oleh Allah s.w.t. Antaranya Qarun dengan kakayaan hartanya, Firaun dengan kekuasaannya dan Namrud dengan keangkuhannya. Tidak terkecuali umat Islam kini, sudah ada yang tiada lagi perasaan berterima kasih di atas nikmat kurniaan Ilahi yang tidak terhingga. Buktinya, masih ramai lagi yang telah mengabaikan Islam dalam kehidupan; Islam hanya pada ibadah tertentu, bukan pada cara hidup.
Kalimah "Alhamdulillah"
- Setiap kali kita solat, surah al-Fatihah wajib dibaca sebagai rukun dalam solat. Jika ditafsirkan surah tersebut dengan kalimah demi kalimah, kita akan dapati kalimah "alhamdulillah" melambangkan kesyukuran mutlak, makna yang mendalam, tinggi dan meliputi seluruh aspek.
Begitu juga dalam bacaan wirid selepas solat turut disunatkan menyebutkan subhaballah, alhamdulillah dan Allahuakbar sebanyak 33 kali setiap satu agar semangat bersyukur kepada Allah menjadi darah daging kita.
(Sumber teks dari majalah Solusi Isu 20 dan sumber imej macam bese dari cik abang Gugel)
Penjejak Mimpi:
Bersyukur untuk setiap rezeki yang dilimpahkan.. :)

Jom Join Lucky Draw Ana.Izzty

TERUS nak jawab soklan tuan tanah Corat Coret Hujung Jari ni.
1. Aku folower yang ke 141. Tak caye? Ce kire.. ce kire.. ce kire.. :)
2. Aku nak join lucky draw ni sebab saje suke-suke. Nak memeriahkan suasane, meramaikan kenalan dan merapatkan ukhuwwah sesame blogger. Kalo ade ong, itu da kire bonus. Yippi..
3. Aku rase blog Ana ni da ok. Tak serabut dan kemas.
4. Aku nak tag i)
mucux ii) ina hamdan iii) hoyahadiselamat
Sile lah meramaikan lagi segmen lucky draw ni. Skodeng kat sini.
Penjejak Mimpi:
Da lame tak menang lucky draw.. :)

Bagaimana Bersaing Dengan Diri Sendiri?

MUGE ianye membawa kebaikan dan manfaat bersame, insya Allah. :)
1. Baiki kelemahan diri.
2. Jangan buang masa.
3. Dapatkan kemahiran melalui pembacaan, pengkajian, menghadiri seminar, kursus dan sebagainya.
4. Selalu bertanya dengan orang yang lebih tahu.
5. Sentiasa mujahadah dengan diri kita sendiri. Sasarannya ialah diri kita akan menang.
6. Sentiasa buat yang terbaik dalam segala bidang dan skop kerja.
7. Yakin dengan diri sendiri dan bantuan Tuhan.
8. Tinggalkan semua sifat mazmumah dalam diri.
9. Berani melaksanakan langkah bijak yang kita rancang.
10. Jangan berhenti selagi belum berjaya.
Sumber: Majalah Solusi Isu 20
Penjejak Mimpi:
Lawan sebenar ialah diri sendiri...

Hadis Kudsi 6: Tanda Cinta Allah Kepada Hamba

DARIPADA Abu Hurairah r.a., Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Jika Allah mencintai seseorang hamba, maka Dia memanggil Jibrail, "Sesungguhnya Allah mencintai si polan, maka cintailah ia." Jibrail pun mencintainya, lalu Jibrail menyeru penduduk langit, "Sesungguhnya Allah mencintai si polan, maka cintailah ia." Maka penduduk langit mencintainya, kemudian ia mendapat penerimaan di dunia."
(Riwayat Al Bukhari No 3037)
Sumber: Majalah Solusi Isu 20)
Penjejak Mimpi: Cane lak nak tunjuk cinte kite pade Allah?

Saya Seorang Blogger Yang Aktif

AKTIF ke aku ni ha? Ah, rasenye aktif jugak aku ni. Sehari tu insya Allah at least 1 entri. Tak le bersawang blog aku ni, kan?
Detail? Terjah kat
sini.
Penjejak Mimpi:
Sementara idea ade.. :)

Segmen Bloglist Jom Kejar Tok Esah

TERBACE pasal segmen ni dari blog Pembawa Wacana. So dipagi-pagi yang hening ni aku rase nak join sekaki. Yeah!!
Syarat die senang jek. Hangpa buleh skodeng sume details kat blog
Tok Esah dalam entri die pasal segmen ni kat sini.
Komen aku: Cucu rase blog tok ni da ok dan simple cume iklan Mr Nuff belah kanan tu agak mengganggu pandangan la. Tapi tu pade pendapat cucu aje tau.. Erk! Tok Esah.. jangan marahkan cucu ye.. Cucu cume bagi pandangan jek.. :)

Penjejak Mimpi: Nak berBW puas-puas mulai dari skang..

Saturday, February 19, 2011

Jumpa.. Makan.. Jenjalan..

ARI ni aku janji nak jumpe dengan adik aku; Lulu and family. Join skali anak sedare aku yang sulung; Ekin. Kami janji jumpe kat The Mall. So after solat zuhur aku terus bersiap dan bergerak nak ke sane. Ekin sampai dulu sebelum aku dan tak lame kemudian Lulu sefamily sampai. Terus kami 'menyerbu' our 'lil Qalesya. Heh heh heh... Diam jek baby tu.. Pelik kot dengan stranger faces yang tetibe menyerbu die?
Pastu kami ke Pizza Hut. So order la kami macam-macam (macam-macam la sangat). Makan sampai tak ingat! Pizza tu da semustinye la kan? Dengan smoked deli wings nyer.. set untuk kids lagi.. dengan meatball tu lagik. Gile punye melantak! Tu pon aku plan nak tambah masala spring roll dengan set 'platter hut' ke ape ke jadahnye name die. Naseb bek tak order! Kalo idak, jenuh nak mengabehkannye. Huhuhuhu...
Memule Lulu plan nak ajak makan kat Kenny Rogers tapi aku yang cakap better makan kat Pizza Hut (padehal dalam tahun 2011 ni ntah bape kali aku duk melantak kan piza ni! Ko ni cik PM kaki melantak piza betui!!)
Sebenonye kat Kenny Rogers tu pon aku ok jek. Untung-untung buleh dapat rege staf sebab de sorang staf situ penah pektikel kat opis aku sebelum ni. Dah few times jugak la makan kat situ dapat rege staf. Itulah untungnye baik ngan orang. Bak kate bijak pandai; buat baik dibalas baik.. betui tak?
Lepas tu kami meronde-ronde kat area Tugu Negara. Opss!! aku tau korang musti kate haram kan? Ade fatwa kate melawat tugu negare ni haram. Tapi kami ni konpius. Siyes konpius. Sebab kalo tak silap kalo sekadar melawat dan bersiar-siar kawasan situ tak mendatangkan masalah melainkan bertafakur dan letak bunge kat tugu tu jek yang berdose. Tapi dari ape yang aku bace jap tadi kat
sini dan sini, kalo sekadar jenjalan dan cuci mate jek takpe. Betulkan kalo aku tersilap ye kengkawan..
So kami pon bersiar-siar dan menangkap gambar area situ.. :)
Lepas tu adik ipar aku dropkan kami kat stesen komuter Bank Negara. Aku nak naik lrt STAR laluan Sentul Timur dan Ekin nak naik komuter laluan Seremban. So kami berpisah dan menuju destinasi memasing.. Tamat.
Ni anak sedare aku yang terkecik skali; Nur Iris Qalesya.
Ni family adik aku; Lulu. Si abang; Iman buleh buat mate juling lak. Appa da.. :)
Aku dan Lulu. Angkat ibu jari tande bagos! Bangge jadi anak Perak. (Erk! Dr Rozmey, kami langsung takde niat nak tiru trademark DDR ye.. Ngeee...)
Lagi picture family adik aku di The Mall.
Muke-muke kekenyangan lepas melantak bagai nak rak kat Pizza Hut, The Mall. Dari kiri Lulu, Kyra, Aku, Ekin, Qalesya, Iman & Nizam
Erk!! Aku ngan Qalesya. (Prektis pegang baby le kunun). Ngeh ngeh ngeh...
Penjejak Mimpi:
Geram betul dengan pipi Qalesya.. :)

Episod 21 - 24 Tian Ya Zhi Nu

BAO Er (pangkat abang ipar heroin; Qiao Er) akhirnye kawen dengan besfren die; Xiao Mei. Macam bese memule mak mertue & kakak ipar die tak suke. Tapi lame kelamaan ok la hubungan dowang.

Tak lame lepas tu kilang celup kain keluarga Fang dapat tempahan dari istane sempena pertabalan maharaje baru. Pastu muncul lak watak antagonis; Shi Tao. Mamat ni pekerja mak mertue Qiao Er tapi die nak balas dendam sebab penah dihine sebelum tu. Rupenye mamat ni ade ati dengan kakak ipar Qiao Er tapi cinte die ditolak oleh mak si pompuan sebab tak setaraf.
So die buat macam-macam untuk menggagalkan usahe dowang. Tapi dengan adenye Qiao Er, sume masalah tu selesai. Shi Tao ni curi pewarne merah dari stor kilang kain tu la.. die gune bahan peluntur untuk merosakkan kain celupan warne merah la.. Kire memang jahat giler la tapi akhirnye kejahatan die dapat diketahui oleh kakak ipar Qiao Er (name die aku lupe) dan die pon kembali ke pangkuan kuage die (sebelum tu die da kene halau dengan mak mertue heroin). Mase kecoh-kecoh nak tangkap di Shi Tao tu, die dah tolak Xiao Mei dan telah sebabkan Xiao Mei keguguran.
Sementare tu Puteri Jia Yi sibuk mencari Panglima Mufei. Mencari merate-rate daerah hingge akhirnye ketemu juge. Mufei tengah sibuk mencari jalan nak menghalang kemaraan askar Mongolia dari terus menjajah kawasan berdekatan.
Dinasti Song da menyerah kalah di tangan pihak Mongolia dan akhirnye Mufei berjaye ditangkap oleh askar Mongolia. Tapi dapat diselamatkan oleh Jia Yi dan Qiao Er lepas menggunekan muslihat.
Sementare tu kehidupan Qiao Er tidaklah bahagie. Suami die; Nin Er yang lumpuh dan cacat terus tertekan dengan kehidupan die. Bile mabuk, akan pukul Qiao Er dan akhirnye telah menceraikan Qiao Er. Tapi mak minah ni punye le sabar. Kene blasah pon sabor ajek. Kalo aku?
Tapi walaupon kene cerai, die masih stay umah tu lagik.
Bile Mongolia da conquer kawasan tersebut, sume harta bende penduduk akan jatuh ke tangan Mongolia. Mak mertua Qiao Er buat keputusan untuk bakar kilang celup kain tu. Rela kilang tu musnah terbakar dari jatuh ke tangan penjajah...
Episod sebelum sile terjah kat
sini.
(Picture as usual taken from Mr Google la. Mane lagi?)
Penjejak Mimpi:
Apdet sambil layan cd Celine Dion terbaru.. :)

Saya Joint Bloglist Yuyu Zulaikha

AKU slalu bace komen die kat blog Ben.
Aku da skodeng blog die jap tadi.

Aku rase blog die simple dan sedap mate memandang.

Aku rase nak join bloglist die.

Aku harap masih belum terlambat nak join.

Penjejak Mimpi:
Meramaikan kengkawan maya.. :)

Friday, February 18, 2011

Akak Nak Join Beloglist Ann, Buley?

CIK adik Ann, sile jangan lupe masukkan blog akak ye.. :)
Akak ialah pompuan tulen so of coz masuk grup ONNA.
Yang lain mau tau detail kah? Sile skodeng kat
sini.
Penjejak Mimpi:
bile lak nak apdet bloglist aku?

Thursday, February 17, 2011

Segmen Khas Untuk Blogger Baru: 100 Follower Ke Bawah

EDISI mempomotkan blog menjelma lagi. Nak tau detail terjah kat sini.
Penjejak Mimpi:
Terjah jangan tak terjah.. :)

Kucing Yang Tak Berapa Comel

Imej di atas takde kene mengene dengan entri di bawah :)
SETIAP pagi dan petang bile berulang alik ke opis melalui laluan pejalan kaki dari umah ke stesen STAR, aku pasti akan bertembung dengan sekor kucen yang tak bape comel. Tapi tak comot tau. Hehehehe.. jahat giler stetmen kate kucen tu tak comel ek? Ye la.. comel tapi tak bape comel.. Kucen tidak bertuan le gamaknye.

Tapi stat minggu ni kelibat kucen tu takde. Bese die musti ade samade depan 1 tokong cine tu.. atau dekat tiang elektrik.. atau bawah kete yang diparking atau atas bumbung kete yang diparking berhampiran.
Aku cari le jugak kucen tu.. Tapi tak le beriye-iye cari. Mane ek kucen tu?
Kebetulan satu petang tu (minggu ni le jugak) aku terpandang macam bangkai kucen tapi da hampir hancur badannye berdekatan dengan pokok bunge yang ditanam sepanjang laluan pejalan kaki tu. Memule tu memang le ade bau tak best bile lalu kat situ dan aku memang syak ade kucen mati tapi tak berminat nak mencari punce bau tak best tu. Dan aku tak syak ape-ape pon pasal kucen tu.
Tapi bile da bape ari tak nampak kucen yang tak bape comel tu...rase cam muskil lak.. Kucen tu ke yang mati??
(Picture credit to Mr Google)
Penjejak Mimpi:
Sedih juge kalo betul kucen tu yang mati.. :(

Just Let It Be..

ENTRI aku yg bertajuk Tomodachi: Terima Kasih Untuk Persahabatan Itu telah menyebabkan aku dihujani dengan soklan-soklan sapekah Tomodachi tu dan komen-komen yang well .......... :)
Ade yang cube meneka sapekah Tomodachi yang aku maksudkan tapi pade aku biarlah ianya begitu. Pade sape yang dapat meneka, well done dan pade sape yang tidak mampu meneka, just let it be. Betul atau tidak tekaan tu, aku tetap tak mahu menjawabnye. Macam aku kate; just let it be..
To tell the truth aku tertarik dengan komen dari blogger
Me. Katenye aku terlalu respek giler kat Tomodachi hingge merasekan bahawe tidak ade orang lain yang punyai pendapat sebaik die. Betul ke macam tu? Ni ke yang terlihat dan terpandang oleh korang juge lepas bace entri tersebut? Adekah aku yang terlalu memandang tinggi die sampai tak nampak cacat celanye die sebagai insan?
Sungguh klaka dan lucu kalo ade (aku ulang "kalo ade") yang merasekan aku beranggapan bahawe die terlalu sempurne. Tidak ade istilah sempurna untuk kite manusie biase; yang slalu dan sering melakukan kesilapan, kesalahan dan kekhilafan. Yang benar tetap benar.. Yang salah tetap salah.. Yang haq perlu ditegakkan dan yang bathil patut ditentang habis-habisan.
Falsafah Inggeris pernah berkate "ade 3 perkare yang tidak dapat digantikan walau punyai segunung emas iaitu 1) tido yang nyenyak, 2) cinte sejati dan 3) persahabatan yang mesra" so adekah jawapan itu cukup untuk menjawab persoalan yang mungkin masih berlegar-legar dalam minda korang? Atau mungkin korang perlukan jawapan yang lain?
Kebahagian tu tak perlu dicari tapi perlu dicipta dan sejujurnye aku bahagie dengan frenship kami. Sekurang-kurangnye aku tau ade orang yang dapat mengingatkan aku ketike aku lupe dan menyedarkan aku ketike aku lalai dan alpa.. Sekurang-kurangnye aku tau yang aku ade pendengar yang baik untuk setiap masalah aku.
Tak sume orang mampu menjadi pendengar yang baik. Kite sendiri kene bertindak jujur dan ikhlas dalam bersahabat jike kite mahu dilayan same seperti ape yang kite inginkan.
Mengambik sedikit reply aku dari komen Me; "dalam idop ni, aku mencari orang yang buleh diumpamekan seperti kasturi; walau buahnye tak dapat dimakan tapi cukup dan bahagie bile dapat menghidunye.. dan jauhkan aku dari orang yang bersifat seperti tukang besi; kalau tidak baju terbakar, sedikit sebanyak tetap terkene sisa2 api.."
Dan akhirnye hanye pade Allah jue tempat kite mengadu dan berserah..
Korang buleh bace entri lain
Bicara Pasal Sahabat, Bahagie dan Tanpa Sahabat Hidup Sunyi Sepi iaitu padangan dan persepsi aku pasal sahabat. Satu lagi Arti Seorang Sahabat.
p/s Sorang sahabat yang baik ialah sahabat yang tidak berubah meskipon zaman berubah-ubah..
Penjejak Mimpi:
Tak sume orang buleh menjadi kawan yang mendamaikan dan menyenangkan.. Dah.. dah.. jom solat kengkawan.. :)

Lawak Sebelum Final AFF

EMEL dari teman seberang. Just for fun.. :)
Letter from Indonesia to Malaysia:
Dear Malaysian people, we apologize that we have killed Nurdin M Top. Now, you can take Nurdin Halid as an exchange! Initially we also want to compensate the lost of Dr. Azhari but deeply regrets Rahma Azhari had been booked by the Phillipines.
‎​Jawaban dari Malaysia:
Dear Indonesian, sorry for we won the soccer this time. If you want to win on Dec 29 please send back Manohara to us.
Penjejak Mimpi:
lawak.. :)

Wednesday, February 16, 2011

Bosan!!

Aku rase bosan.
Dan skang aku nak tido.
Aku harap esok pagi menjanjikan sinar bahagie untuk aku.
Dan juge untuk ko, die dan sume orang.
Penjejak Mimpi:
Angin sengal melande..

Tuesday, February 15, 2011

Tomodachi: Terima Kasih Untuk Persahabatan Itu

NI kisah semalam. Saje aku suke nak flashback.. :)
Akhirnye dapat juge aku lunch dengan Tomodachi. Sebelum tu die kol dan ajak terus gi jumpe kat kantin. Tapi aku suh tunggu kat opis die sebab aku nak tumpang letak beg dan terus nak kasi kek Chocolate Indulgance untuk anak-anak die. Buleh terus simpan dalam peti ais. Then baru kami decide nak gi makan.
Kat kantin bawah, buleh kate orang-orang yang bese bukak kedai da bertukar. Hanye 2 kedai yang menten orang lame iaitu kedai yang jual buku-buku agame (En Yaser) dan kak Jee. Lepas puas menjenguk dari satu kedai ke satu kedai, last-last order makan kat kedai kak Jee. Aku order kueytiow goreng plus telur goreng dan die order nasi putih ayam halia. Pastu aku gi beli air untuk kami berdue. Sampai menu, kueytiow tanpa telur goreng. Bile tanye, entah ape yang dijawab. Malas nak cakap banyak aku accept aje la. Huh! tak sedap. Potong stim betui masakan nye.. :(. Bile aku mengadu pasal kueytiow tu, die cakap "ala, duk asik ingat kueytiow yang kakak masak kan?". Erk!! die masih ingat cite aku pasal betape aku suke makan kueytiow masakan mak dan kakak aku yang sulung (Inspekter Sahab). Last-last aku tersengih cam kerang busuk.. :)
So sesambil makan tu kami bercerite panjang.. Memacam yang kami bualkan. Sampailah ke tujuan kenape aku nak jumpe die ari tu. Berbual lah kami berdue sampailah die dapat panggilan dari sorang supplier nak diskas pasal sijil. Memang die ade appointment ari tu. Asalnye pagi tapi die saje suh orang tu datang petang.
Then kami balik ke opis die dan aku amik peluang solat zuhur di surau Tingkat 2. Pinjam telekung die la.. Aku memang kalo ke HQ, memang duk pakat gune telekung die ajek. Saje nak bermanje.. Heh heh heh..
Balik dari surau, tengok-tengok dalam bilik die ade orang. Oh, supplier tu da datang so aku lepak kat ruang depan opis die. Lebih tepat depan bilik big bos die! Duk le selak ntah ape-ape majalah atas meja tu. Bace pasal aset la.. earthing la.. earth chamber la.. shopping la.. de lak kisah penari femes; si Ramli Ibrahim tu skali. Orang duk lalu lalang kat situ. Segan gile aku rase. Ngantuk pon ade.. "Lame lagi ke supplier tu nak diskas dengan akak?" Ati aku tertanye-tanye.. "Da la opis ni sunyi giler. Macam takde orang.. macam umah mayat.. (<-- stetmen brani mati padehal tak penah masuk pon umah mayat)." Huhuhuhu..
Ntah bape lame aku nunggu. Rase cam kosong ................................
Last-last supplier tu kua dan bile-bile mase ajek akak akan panggil aku masuk bilik die. Takde jugak.. Ermmm... die masih diskas dengan staf die kot. Takpe.. bawak bersabar PM... Sampai le akhirnye sorang mamat tu tanye aku "Cik nak jumpe dengan Puan **** ye?" Aku jawab "ye, saye.". "Cik buleh masuk skang. Dalam bilik die da takde orang." Mamat tu gitau. Aku balas "Ok, time kasih."
Tak lame lepas masuk bilik die, staf die gitau big bos nak diskas lak. So tinggal le aku sensorang skali lagi. Naseb bek bawak netbuk; so buleh le aku apdet blog jap. Sementare die diskas, aku dapat buat satu entri; Mesti Bace: Sejambak Bunga Cinta.
Setel die diskas, aku plan nak balik tapi kat lua cam mendung lak. Aisey.. payung tak bawak. Tomodachi pon takde payung. Hmm... terpakse le lepak kat situ lagi bile ujan mulai turun. So sementare tu, kami pon bedal chicken currypuff yang da sejuk tu. Belah 4 lagik.. Sambil makan karipap ayam, die tanye pendapat aku pasal design sijil yang akan dianugerahkan untuk mereka-mereka yang layak nanti. Pastu duk explore adobe photoshop lak sebab kunun nak edit softcopy template sijil tu tapi 2-2 macam tikus membaiki labu. Hahahaha.. Aku mane le terer pasal software ni. Jarang giler gune so memang lupe la. Sian Tomodachi sebab aku tak dapat nak tolong die. "Sorry kak.. cek tak dapat nak tolong."
Nak balik tapi die suh aku solat asar dulu so sebagai 'adik yang baik' (<-- sile vomit dengan stetmen ni) aku pon solat dulu. Lagipon takut jadi ape-ape lak on the way nanti. Kite mane tau mende nak jadi kan.. Setel sume aku pon balik. Da dekat 6.30pm pon. Tapi tak balik terus pon aku. Duk nyinggah kat Sogo dulu cari buku stem. Sempat sms ingatkan pasal kek yang disimpan dalam peti ais opis die. Mende yang aku cari takde. Frust terus balik umah.
Sebenonye aku memang apply cuti untuk jumpe die. De perkare sket yang aku rase perlu untuk minte buah fikiran die.. minte pendapat die. Nak jumpe die bukan senang. Maksud aku nak kene janji. Tak buleh sesuke ati nak terjah opis die. Orang pangkat besor-besor macam tu ler. Sampaikan aku slalu cakap kat die gini "Huh! Payah betui nak jumpe dengan orang pangkat besar ni. Kene wat appoinment. Bizi ngalahkan Perdane Menteri." Gelak jek die. Ye lah, die slalu out-station so kene le janji dulu.
Nape aku nak kene jumpe die gak? Ape, dengan orang lain tak buleh minte pandangan ke? Orang lain tak mampu bagi pandangan dan pendapat sebaik die ke?? Sile jawab Cik PM..
(Picture credit to Mr Google)
Penjejak Mimpi:
Masih terngiang-ngiang pendapat dan nasihat die pade permasalahan aku semalam. Tqvm for your advice, sis.. really appreaciate.

Episod 16 - 20 Tian Ya Zhi Nu

PERGHH!! lame giler aku tak apdet kisah cite cine ni. Lately manyak mende nak kene pikir. Dengan kesihatan yang tak bape best.. jiwe kacau lagik.. tu yang duk asik tertangguh ajek nak apdet. Takpe. Kali ni aku nak rangkumkan 6 episod skali gus. Kes lupe-lupe ayam.. Da tak bape nak ingat jalan cite dah.. So mungkin ringkas giler. :)

Refresh episod lepas? Sile terjah kat sini.
Sifu Rong akhirnye dapat diselamatkan dan bawak diri entah kemane. Tinggal Qiao Er dan Xiao Mei lepas kene halau dari istane. Dowang sambung legasi Sifu Rong dengan buat jahitan dan sulaman demi meneruskan survival dowang.

Sementare mamat yang jatuh ati kat Qiao Er; Nin Er cedera parah lepas kene blasah dengan pegawai istane mase nak slamatkan dowang berdue. Kaki teruk kene pukul dan mamat ni jadi lumpuh. Demi nak balas budi, Qiao Er stuju nak kawen dengan Nin Er walau pon Panglima Mufei datang pujuk. Memule minah ni ingat Panglima Mufei da mati dalam peperangan tapi akhirnye die muncul mase ari kawen Qiao Er. Tak dapat pujuk Qiao Er so Mufei bawak diri entah kemane.

Memule idop heroin ni memang azab giler kat umah Nin Er. Ye la, menantu yang tak disukai tapi lame-lame barule mak mertue die dapat terime lepas tengok keikhlasan Qiao Er melayan suami die; si Nin Er ni.

Manakala abang Nin Er; Bao Er jatuh ati kat Xiao Mei tapi mak minah ni jual mahal. Mungkin fobia lepas kene tolak cinte oleh maharaje kot. Tapi akhirnye mereka tetap berkahwin lepas Xiao Mei mengandung hasil perbuatan suke same suke dengan Bao Er.

Itu ajek yang aku ingat setakat ni. Scene yang penting-penting aje la. Yang lain siyes aku tak ingat. Sebenonye dari 6 episod tu, aku cume dapat tonton 4 episod ajek. Episod 19 dan 20 tak tengok. Ade hal lain. Yang lebih-lebih penting so kene dahulukan mende tu dulu.. :)

(Picture as usual taken from Mr Google)

Penjejak Mimpi: Esok kene keje.. Nak sambung cuti lagi buleh tak?

Salam Maulidur Rasul 1432H

AKU mengambik kesempatan ni untuk mengucapkan Salam Maulidur Rasul 1432H pade sume pengunjung setia (erk! adekah?), yang tak bape setie dan yang 'terkunjung' secare tak sengaje blog picisan aku ni.
Muge ari ni menjadi satu permulaan yang baik untuk kite bermuhasabah dan menghayati sirah perjuangan junjungan kite, Nabi Muhammad s.a.w. Bertanyelah pade diri kite cintekah kite pade Rasulullah seperti mane cintenye Rasulullah pade kite; umatNya?
Dalam ulangan Halaqah semalam ade dicitekan satu kisah di zaman Nabi. Seseorang telah berjumpe dan memberitahu sorang ibu dimane suami dan anak-anak lelakinye telah terkorban di dalam perang Uhud. Dan ibu tu tanye balik kat penyampai utusan "Rasululah cane? Ok ke?". Lepas dijawab yang Rasulullah ok dan dibalas balik oleh si ibu "Aku tak kisah kalo suami dan anak-anak aku mati asalkan Rasulullah ok dan sejahtera, itu da memadai untukku.". Ce korang tengok sket betape cintenye ibu tu pade Nabi? Adekah kite mampu bertindak seperti die?
Kite tengok lak mase Rasul sibuk berjuang menyebarkan agame Islam dulu. Puas la baginde kene ejek, kene pukul, kene hina dan pelbagai lagi penganiayaan yang dilakukan terhadap baginda tapi satu pon baginda tak balas. Ce kite berade di tempat Rasulullah, tahan tak? Takde maknenye.. Kene cuit sket dah bukak langkah.. Kene usik sket terus angin satu badan..
Dan paling utame ialah Rasulullah adelah role model terbaik. Contoh terbaik sebagai pemimpin; adil, bijak, saksama dan sume sikap terpuji ade dalam diri baginda. Mampu ke agaknye kite ikut style dan sunnah Rasul dalam pelbagai hal?
p/s sentiaselah berselawat pade Nabi, kuage dan para sahabat baginda.. :)
(Picture credit to Mr Google)
Penjejak Mimpi:
tingat sindiran Ustaz Syed Norhisyam semalam; duk berarak menyambut Maulidur Rasul tapi solat entah kemane.. Cane tuh?

Monday, February 14, 2011

Mesti Baca: Sejambak Bunga Cinta

SEMENTARA melipat kain pagi tadi, aku layan tv9. Alhamdulillah ade lak rancangan ulangan Halaqah yang bertajuk "Sejambak Bunga Cinta". Dipengerusikan oleh Ustaz Badli Shah Alaudin dan panel jemputan ialah Ustaz Syed Norhisyam Tuan Padang.

Actually rancangan Halaqah ni disiarkan setiap Selase jam 10pm dan tadi tu siaran ulangan ari Isnin jam 10am. Ok, stop promo Cik PM.. :)

Topik ni sebenonye berkait rapat dengan sambutan Valentine's Day. So kat bawah ni aku titipkan sedikit ilmu yang aku dapat selepas aku menonton tadi.

1. Terdapat 2 versi asal-usul hari Sambutan Valentine's Day ni dan 2 versi itu ialah: i) St Valentino adalah sorang paderi di zaman Rom. Time berperang, didapati askar yang da kawen agak lemah manakala askar yang bujang kuat dan gagah. So raje time tu; Cladius telah menghalang askar daripade berkawen tapi St Valentino ni punye pendapat yang berlainan; katenye cinte ni tak buleh dihalang so die tetap kawenkan mane-mane askar yang nak kawen tu.
ii) zaman dulu, St Velentino ni kirenye cam orang ke-2 la powernye lepas Pope. Mase tu Rom dalam pemerintahan Ratu Isabella. Nak dijadikan cite paderi ni buleh lak falling in love dengan sorang pompuan yang bermazhab Protestan sedangkan dowang ni mazhab Katholik. So lepas tu paderi ni kene hukum le kot.. Ha.. itulah asal-usul hari Valentine ni.

2. Tapi kan, yang menarik perhatian aku pade mulenye mase pembuke bicare tu ialah bile ustaz Badli Shah tu gitau iaitu sebelum 14hb Februari; hari memperingati kekasih, ropenye ade lagi sambutan hari-hari tertentu sebelum 14hb ni. Antarenye ialah 'Kiss Day', 'Hug Day', 'Propose Day', 'No Panties Day' (erk!!) dan beberape lagi sambutan ari-ari istimewa yang tak sempat aku salin.. :) Ler.. memacam le dowang ni kan? Kreatif tak kene tempat..

3. Pade tahun 2005, Majlis Fatwa Kebangsaan telah mengeluarkan fatwa yang mengatekan sambutan Valentine's Day ini adalah haram untuk umat Islam. So takkan korang nak sambut jugak kan?

4. Besenye sambutan Valentine's Day ni akan menjuruskan ke lembah maksiat. Ni adalah berdasarkan teknik penyamaran yang telah dilakukan sebelum ni di sebuah hotel. Di malam sambutan tu, diwajibkan membawe kapel memasing. Pastu ade la nyanyian dan bentuk-bentuk hiburan yang lain. Lepas tu ade lak lucky draw atau dalam bahase melayunye nye ialah cabutan bertuah. Nak tau ape adiahnye? Bermalam secare percume kat hotel tu. Ce korang pikir sket.. kalo da duk berdue dalam 1 bilik bese orang buat ape? Takkan aku tengok ko, ko tengok aku saje kan? Kite slalu dengar orang kate kalo kite duk berdue, yang ketige ialah setan so?

5. Sambutan ni sebenonye amat merugikan. Sebab ape rugi? Ye la, kene beli bunge.. coklat.. baju pink.. kene sewa hotel.. Ishk!! tak mahal ke? Rugi woo.. Dan besenye yang terlebih rugi ialah orang pompuan. Nape aku cakap macam tu? Yelah, bese yang jadi mangse ialah pompuan. Lelaki? Hanye pandai amik kesempatan ajek. Da dapat ape yang dicari, blah la. Terus angkat kaki dan tak muncul-muncul lagi dan tinggallah pompuan tu terkontang-kanting membawak perut yang berisi.

6. Dan yang terlebih-lebih rugi lagi ialah mereka-mereka yang meninggalkan syariat dan ajaran Islam tidak akan merase minuman yang didapati dari air kolam Al-Kautsar di syurga; sesape minum air ni takkan dahage sampai bebile. Ishk!! Korang tak nak merase ke air cegini, weh?

7. Disentuh juge pengalaman ustaz Badli Shah mase di Mesir dulu. Katenye dulu ade 2 kedai yang jual bunge (kat tempat die tu la..) tapi bile tibenye 14hb, dowang akan tutup kedai. Sebab? Dowang takmo bersubahat dalam meraikan sambutan Valentine's Day ini.

8. Kite diingatkan jangan suke mengikut ape-ape saje tanpa ade ilmu tentang sesuatu perkare. Orang kite ni suke beno mengikut. Padehal tak tau pon mende tu betui ke tak. Main bedal jek. Orang sambut Halloween, kite pon sambut. Orang sambut Valentine's Day, kite pon ikut. Konon tu adalah hari istimewa untuk meng'ekspresi'kan kasih sayang pade yang tersayang. Podacit!! (<-- data-blogger-escaped-aku="aku" data-blogger-escaped-bukan="bukan" data-blogger-escaped-cakap.="cakap." data-blogger-escaped-ni="ni" data-blogger-escaped-span="span" data-blogger-escaped-tu="tu" data-blogger-escaped-ustaz="ustaz" data-blogger-escaped-ye..="ye..">

9. Nabi kan da pesan; jangan suke mengikut-ngikut. Orang buat baik.. ko pon buat baik. Orang buat zalim.. ko pon buat zalim. Padehal kite digalakkan agar sentiase berbuat baik walau ape jue keadaan pon.

10. Ni yang paling penting.. korang tolong ingat sampai mati iaitu "orang Yahudi dan Nasrani ni takkan redha sampaile kite (umat Islam) ni ngikut ape saje keyakinan dan ajaran dowang". So korang ade ati lagi ke nak ngikut dowang? Masih berani nak masuk ke nerake seperti dowang?

11. Sambutan Valentine's Day ni langsung takde kene mengena dengan umat Islam tapi nape kite ni terlalu ghairah dengan sambutan ni? Cinta adalah suci so jangan dinodai dengan perbuatan kite yang jahat..

Aku harap dengan sedikit perkongsian ni dapat le kite menambahkan ilmu di dada tu. Maafkan aku kalo ade yang terkurang sane sini. Ye lah, dengar sambil melipat kain.. what you expect ha?

p/s Dalam tazkirah ni ditekan kan 2 ayat dari surah Al-Baqarah iaitu
ayat 120 dan ayat 195. So sile terjah url tersebut ye.. :). Satu lagi nak promot esok; ari Selase ade Halaqah kat tv9 jam 10pm dengan tajuk 'Wasiat Terakhir' dengan panel jemputan ialah Dato' Nooh Gadot; mantan Mufti Johor. Jangan ketinggalan menonton rancangan yang dapat membuatkan kite bermuhasabah, insya Allah.

(Picture as usual taken from Mr Google)

Penjejak Mimpi: masih dalam opis Tomodachi... kat luar tu macam mendung nak ujan jek.. :(