Pages

Monday, January 31, 2011

Segmen Syok Sendiri - 2

DA lame giler aku tak menjointkan diri dalam ape-ape segmen yang dianjurkan oleh Ence Ben ini. Bizi tahap cipan dowh. Tapi kali ni aku nak joint jugak. Tak kire!!
Kali ni segmen diberi name Segmen Syok Sendiri edisi ke 2. Syok ke? Syok sendiri ke? Tak kire!
So kali ni korang tolong imejin aku sedang diinterview oleh wartawan tersohor (kasi up sikit!) majalah 'tut'.. Da get ready? Jom kite terjah!!
Wartawan/Ben (B.A): "Assalamualaikum Cik Penjejak Mimpi. Time kasih sebab sudi luangkan mase untuk ditemubual dalam majalah kami ni.. "
Aku a.k.a Penjejak Mimpi: "Wa'alaikumsalam. Oh, kebetulan saye takde keje skang ni. Nak wat design pon, pojek tak banyak lagi so buleh le curi tulang sket.. hehehehe.." (sambil tersengih macam kerang busuk)
B.A: "Patutla meja Cik Penjejak Mimpi ni bersih ajek.." (menambah sambil sengih macam kerang busuk juge)
PM: "Hehehehehe" (sambil dalam ati berkate "cis, reporter ni..."
B.A: "Erm, rasenye Cik PM pon da tau kan tujuan saye datang kesini. Tujuannye nak interview blogger-blogger yang baru setahun jagung di alam maya ni dan dalam usahe nak mempromot blog-blog tertentu. Dan blog Cik PM bertuah kerane menjadi pilihan editor kami. So buleh saye terus ke soklan?"
P.M: "Ye, ye.. teruskan.. saye pon da tak sabar nak jawab soklan ni.. hehehehe.."
B.A: "Buleh saye tau name glamer Cik PM dalam dunie maya ni?"
P.M: "Name glamer saye ialah Penjejak Mimpi. Memang name tu saye da lame gune dan saye memang rase selesa dengan name tu.."
B.A: "Name Penjejak Mimpi tu agak simbolik pade saye. Kenape ye Cik PM gune name tu? Mungkin ade sejarah ke.. atau kisah silam ke.. Kongsi la sket.."
P.M: "Nak kate ade sejarah.. tidak juge.. Nak kate ade kisah silam di sebalik name tu pon tidak. Cume saye rase suke dengan name tu. Seolah-olah name tu menunjukkan saye sedang menjejak mimpi-mimpi yang indah.. mimpi-mimpi yang membahagiakan..."
B.A: "Oh, macam tu ye... Agak unik juge name tu. Ermm... setiap perkare tu musti ade sebab kan Cik PM? So ape sebabnye Cik PM berblogging? Nak release tensen?"
P.M: "Saye suke berblogging sebab saye memang suke memerhatikan keadaan sekeliling... berpikir dan suke menulis. Nak jadi penulis novel memang tak layak so dengan berblogging ajek saye dapat meluahkan ape saje perasaan dan harapan saye.." (sambil memandang siling..)
B.A: "Saye paham.. So siape pemberi semangat Cik PM dalam dunie blogging ni? Kalo ade, namekan.."
P.M: "Sape ek?" (sambil garu kepale yang tak gatal). "Erk!! diri sendiri gamaknye.."
B.A: "Wah! hebat ye.. Da bape lame ye Cik PM berblogging?"
P.M: "Sebetulnye sy start berblogging 2 tahun lepas. Tapi mase tu macam tak bape nak rajin la.. Ikut mood. Kalo rase mood nak berblogging tu ade, ade la.. Kalo tidak, bersawang la blog saye ni. Tapi skang hampir setiap hari saye akan apdet blog saye ni.."
B.A: "Aktifnye ye Cik PM ni. Rajin.."
P.M: "Makasey.."
B.A: "Dalam duni blog sape idola Cik PM, kalo ade?"
P.M: "Idola?.. " (sambil kerut dahi..) "Ramai yang menjadi idola saye.. Antarenye blogger yang popla satu Malaya tu.. Sape ke namenye tu? Ala, yang baru kua dalam majalah Rapi tu?"
B.A: "Oh, Ben Ashaari?"
P.M: "Hah! dialah idola saye.." (sambil sengih lagik)
B.A: "Die memang bagus. Rajin apdet blog die. Kan Cik PM? Eh, melalut lak saye ni. Soklan seterusnye ye.. Dalam 2 tahun Cik PM berblogging boleh citekan kenangan manis dan kenangan pahit yang telah Cik PM lalui setakat ni?"
P.M: "Kenangan manis ye? Takde la rasenye. Sume bese-bese jek. Kenangan pahit pon takde.."
B.A: "Ala, takkan takde langsung? Ke Cik PM takmo kongsi dengan pembace sume?"
P.M: "Betui le.. watpe nak tipu lak? Tuhan marah la kite tipu-tipu nih.."
B.A: "Ok.. ok.. so ape pencapaian terbaik Cik PM setakat ni? Ha.. soklan ni kene jawab. Tak leh eskep ye.. "
P.M: "Erk!! Ape ek? Pencapaian terbaik saye? Folower bertambah la kot.. Hehehehe.."
B.A: "Betui jugak kan? Kalo folower tak bertambah, something wrong somewhere la tu.. Mase lapang Cik PM suke watpe; selain berblogging?"
P.M: "Saye suke membace.. Sebarang bahan bacaan yang baik. Kumpul stem pon ok jugak.. It release my tensen. Dan hobi paling best ialah tido.. Pergh!! Memang nikmat dapat tido.."
B.A: "So cemane cik PM membahagikan mase antare berblog dengan aktiviti yang lain?"
P.M: "Yang tu kene ikut mase yang ade. Kene bijak dan pandai.."
B.A: "Ape cite-cite Cik PM dalam dunie blog ni?"
P.M: "Cite-cite saye tak besar.. Cukup ianye dikenali sebagai blog yang memberi kebaikan dan manfaat kat sume pembace.. Tu ajek.."
B.A: "Pendapat Cik PM tentang dunia blog di Malaysia?"
P.M: "Ermm... skang ni blog da menjadi fenomena dan trend. Budak sekolah pon da ade blog. Memang meletup la skang ni!!"
B.A: "Nasihat Cik PM pade sesape yang nak ade blog sendiri?"
P.M: "Tulis ape yang anda nak tulis. Jadi diri sendiri. Jangan suke nak tiru hasil kerja orang lain. Cari dan bina identiti sendiri.."
B.A: "Wah, ringkas tapi mendalam maksud nasihat Cik PM ni ye.. Last skali nak tanye, kalo diberi peluang Cik PM nak enterprem dalam majalah mane?"
P.M: "Majalah ape pon tak kisah.. Solusi ke.. Rapi ke.. Nur ke.. Aniqah ke.."

Pesanan dari reporter: memandangkan Cik PM ni sorang pemalu so gambar terpakse diambil curi-curi. Kendid kamera tuh.. So enjoy.. :)

Penjejak Mimpi: Panjang giler interview rekaan aku nih..

1st Giveaway Ang Pow Chinese New Year

PEPAGI ni mau try kalau-kalau ada luck saya. Saya mau join 1 giveaway dari blog ini. So kengkawan yang nak join sile terjah untuk detail kat sini.
So ucapan saya ialah:
Untuk sume blogger, reader dan stalker yang menyambut Tahun Baru Cina pada tahun ini, saya mengucapkan semoga anda sejahtera, gembira dan bahagia selalu. Semoga tahun Arnab ini membawa lebih banyak kejayaan buat semua. Yang lebih penting, kedamaian sepanjang tahun. That's what it says in chinese zodiac for year of rabbit, rite? :)
Sapa yang lucky akan dapat angpow. Wah.. tuan tanah.. saya mau angpow la. Sebab saya pon lahir tahun Rabbit jugak.. Huhuhuhu... :)
Due Date : 10 Feb 2011
Penjejak Mimpi
: cari mood di pagi Isnin.. :)

Sunday, January 30, 2011

Spongebob dan Tauladan

SAPE yang tak kenal dengan katun span kunen 4 segi tu? Cakap, sape? Sume orang kenal dan ramai yang suke tengok katun tu. Betui tak? Tu termasuk le aku. Hehehehehe.. :) Samada katun yang dalam bahase Inggeris ataupon yang da dialih bahase tu.
Nape aku suke layan katun ni? Banyak sebabnye.. daripade Spongebob yang klaka, Patrick yang comel, Sally yang aktif, Squidward yang annoying dan Mr Crab yang mate duitan. Yang paling bes ialah frenship antare Spongebob dan Patrick. Memang 1st class!
Dalam siri semalam, Spongebob lewat datang keje. Ala, bukan lewat mane pon; seminit ajek. Tapi die punye rase bersalah memang aku kagum la. Sampai sanggup tido kat restoran Mr Crab tu demi tidak lewat esoknyer.
Hmm.. ape yang cube aku sampaikan? Korang dapat bace tak? Kalo kite di tempat Spongebob tu; yang lewat seminit ape yang kite buat? Ape pasan kite? Rase bersalah ke? Muhasabah tak? Pikir tak kenape buleh lewat? Musti taknye.. Kan? Ala, seminit je, ape sangat.. Bukannye lewat sejam.. ye tak? Kalo stakat seminit tu.. ahh, pejam mate je lah. Kan?
Tapi kalo da lewat lebih daripade setengah jam? Sejam? Cane lak? Ala, pe susah, kawan kan ramai? Suh ajek member tu ketuk kan punch card untuk kite, pe salahnye. Tu la gunenye kawan, kan? Takpe, ari ni ko tolong aku.. esok-esok aku lak tolong ko.. kan? Tu kan amalan mulia?
Aku tak nak tulis panjang-panjang pasal ni. Cume aku nak titipkan kate-kate dari ustaz mase aku join tazkirah Jumaat lepas. Katenye "orang yang sentiase menunaikan solat, pastinye die adalah orang yang amanah". Mendalam kan maksud ustaz tu? So pikir-pikirkan la.. Korang pon bukannye bebudak tadika kan? Da besor panjang.. :)
p/s Arwah abah pesan bile tengok rancangan kat tv tu, cari tauladan yang buleh diikut. Gunekan otak untuk menilai..
Penjejak Mimpi:
tak baik tapi cube nak jadi baik aku ni.. sedang berusaha... :)

Episod 10 & 11 Tian Ya Zhi Nu

HMMMM... da dekat 2 ari aku peram ulasan cite ni dalam kepale. Nak update terus dalam blog, ade lak kekangan lain so pagi ni insya Allah aku cube recall balik sumenye.. Nak recall episod 9? Sile skodeng kat sini.
Ok, akhirnye puteri berjaye smagel masuk ke dalam kete kuda tu. Menyembangla bagai nak rak dowang bertige ni sampai satu ketike Sida Ke sedar kehadiran puteri dan nak anto puteri ni balik ke istana. Tapi puteri nak takmo dan ugut sida ni. Takde pilihan lain, terus aje sida membenarkan tuan puteri ikut dowang keluar istane mencari sutera.
Di luar istana, puteri memang suke giler sampaikan sume makanan nak dirase. Ye lah, orang tak penah kua istana so macam jakun sket la. Dengan ditemani dengan boipren Qiao Er dan adiknye, mereka ber5 merayap sampai ke utan untuk tengok rama-rama.
Tetibe de sekor anjing putih yang menarik perhatian puteri. Kejar punye kejar dowang terpisah dimane puteri dengan boipren Qiao Er, Xiao Mei dengan adik si boipren dan Qiao Er sensorang. Die ni la yang beriye nak kejar anjing tu.
Di istane, da heboh kehilangan puteri so panglima ensem ditugaskan untuk mencari. Dipendekkan cite, mereka sume dapat ditemui kecuali Qiao Er. Bese la hero kan, so die nak cari heroin ni sensorang. Jumpe dah tapi mase nak selamatkan Qiao Er, 2-2 terjatuh gaung dan terpakse bermalam kat situ. Mase tu cinte mulai berputik.. :)
Lepas kejadian tu, memasing macam da angau termasuk si puteri. Bile puteri duk asik cite pasan die terhadap panglima, Qiao Er diam ajek. Terpakse pendam tapi dalam pade tu duk jahitkan baju panglima tu la.. beg panah panglima tu la...
Hmm, pasan cinte tu sungguh indah kan?
Demi nak beli jiwa si panglima tu, puteri pon ade jahitkan tali untuk beg panah die. Tapi sebelum tu Qiao Er da kasik da tali tu kat Panglima Mufei. Tapi de salah eja kat ejaan name Mufei. Then bile puteri tu pulak yang kasi tali beg panah kat die, memule panglima ni tak nak. Ye lah, da tak suke kan takkan nak amik lak. Tapi memandangkan itu puteri dan Mufei pasan yang ejaan name die pon salah kat tali beg yang puteri tu nak kasik kat die so die pon amik la. Amik sebab die tau yang tu Qiao Er yang jahit.. :)
Sementare tu besfren Qiao Er; si Xiao Mei da mule berangan nak jadi orang kaye. Mule berangan dapat jadi gundik dan kesayangan raje so die mule membuat pelbagai trick untuk dapat bertemu dengan raje. Memacam la die buat sampaikan mase raje ni nak gurau-gurau dengan Gundik Han, die sesaje jek kasik gulungan benang terjatuh dan masuk sampai ke bilik raje. Bile terpandangkan Xiao Mei, raje pon da stat jatuh ati dan lepas ni aku rase niat dan plan Xiao Mei berjaye.
Puteri yang sedang angau da gitau kat maharaje yang die nak kawen dengan Mufei tapi Mufei da buat tindakan berani dengan menolak perkahwinan tu. Puteri rase bengang dan tanye kenape? Panglime tu jawab die nak gi berperang dan takmo susahkan sesape. Maklumle, mane tau kot mati ke dalam perang tu kan?
Mase duk bercakap tu, Puteri Jia Yi terperasankan tali beg panah yang dijahit oleh Qiao Er. Tahulah die yang dowang ni de skendel. Sebab marahkan Qiao Er, minah ni da tempeleng heroin dan putus sahabat.
Sifu die; Puan Rong da nasihat kat Qiao Er tapi panahan cinte tu kan lebih kuat dari ape pon? Ropenye kes Puan Rong dengan mak Qiao Er same dengan kes die skang. Cinte tige segi.. Walau bapak Qiao Er da pilih mak die, tapi sampai mati pon mak die rase bersalah tahap cipan kat Puan Rong padehal dowang besfren satu ketike dulu. Yang Puan Rong ni pulak, berdendam dan rase marah tahap cipan kat mak Qiao Er. Hah, memasing tak bahagie.. derite makan dalam. Kan da kate dendam ni tak baik? Buat letih ajek kendong rase dendam ni... Kan? Betul tak aku cakap?
Pergh!! Panjang gile aku tulis pagi ni? Lapo la pulak... nak selongkar dalam peti es tu ape yang ade.. :)
(Picture credit to Mr Google)
Penjejak Mimpi:
Bersambung lagik. Lambatnye nak tau ending cite ni.. :)

Pencarian Blog Paling Ringan, Ideal dan Berat 2011

SORANG blogger yang punyai name blog yang agak klasik de jemput aku untuk joint segmen suke-suke yang bertajuk Pencarian Blog Paling Ringan, Ideal dan Berat 2011.
So pe kate kite tengok syarat-syaratnye:
1. Buat entri --> yang sedang dibace ni..
2. Letak header --> nun, kat atas tu... :)
3. Jawab soklan blog korang ringan, ideal atau berat? --> aku rase ideal kot..tak caye ce timbang..
4. Tag rakan-rakan blogger korang sesuke ati --> nak tag
Pencinta Agung
5. Pastu postkan link entri korang ke ruangan komen entri ni --> pas ni
6. Blog-blog yang join segmen ni Luncai akan timbang berat di
iwebtool
7. Pemenang akan Luncai promot dalam sticky post selame seminggu
8. Tarikh tutup 31hb Jan 2011/11.59pm
Penjejak Mimpi:
tetibe rase lonely.. :(

Disebabkan Dendam

TADI aku layan Grey's Anatomy Season 6. Da 3 minggu ianye ditayangkan back to back. Means lepas abeh tayangan jam 10pm, sambungannye jam 11pm. Aku memang sonok giler. Almaklumle.. big fan of this series.. Hehehehe..

Tapi tadi siri ni betui-betui berjaye membuatkan 'air mate gadis' aku mengalir. Tak pernah aku layan cite ni sambil nangis. Siyes. Dalam episod tadi ramai orang yang mati. Memang le, name pon cite pasal perubatan dan pembedahan dan kematian tu dikire bese berlaku kat hospital. Tapi dalam episod tadi takde sorang pon patient yang mati. Tapi doktor dan staf hospital. Tak silap dalam 5-8 orang termasuk yang cedera.
Puncenye sebab de sorang suami yang telah kematian isteri dalam episod yang lepas. Die berdendam dengan Cif Hospital yang telah meluluskan permohonan isterinye untuk menamatkan riwayatnye dengan memberi keizinan pade doktor untuk offkan mesin yang beri bantuan pernafasan kat die.
Si suami tak dapat terime hakikat kematian isterinye. Die anggap yang sume doktor terlibat membunuh isterinye. Dan die datang ke hospital untuk membalas dendam dengan membunuh beberape orang yang berade di tempat yang salah dan di waktu yang salah sambil mencari cif tersebut. At last die pon mati sebab bunuh diri. Kesian kan?
Dendam.. satu perasaan yang membungkam dalam diri terhadap orang lain atau pade sesuatu. Satu perasaan tak puas ati.. marah.. dan melepaskan kemarahan dan tak puas ati tu pade orang lain. Hasilnye? Takde sape yang menang.
Pade pendapat aku, kite sume mempunyai tanggungjawab dan amanah. Contohnye macam doktor dalam cite ni. Atau sume doktor kat dunie ni.. Dowang ade etika dowang sebagai doktor. Etika yang perlu dipatuhi selagi bergelar doktor. Tapi aku tak salahkan jugak si suami tu. Yelah, sape yang tak sayang wife kan cume mungkin die tak dapat terime kematian wife die dengan care macam tu..
Tapi perasan tak yang ade ketikenye kite pon bertindak macam si suami tu? Tak dapat menerime hakikat pade sesuatu perkare tanpa mempunyai alasan yang kukuh? Menyalahkan orang lain yang menjalankan tanggungjawab dengan penuh amanah? Penah terfikir tak?
Aku punyai beberape prinsip dalam menjalankan tugas dan antarenye ialah "orang akan membenci kite kalo kite buat sesuatu perkare tu dengan betul". Hmm.. itu prinsip yang aku pegang dan ya.. aku percaye pade stetmen tu. 100% percaye..
Tapi selame mane kite nak bawak rase benci, marah dan dendam terhadap orang lain tu? Selame kite idop ni? Nak bawak sampai mati? Sori la, aku tak sanggup idop dengan bawak pasan tak best tu. Aku tak sanggup beb.. Seboleh mungkin, aku nak diri aku ni kosong tanpa ade rase benci dan dendam. Orang yang ade pasan dendam ni ialah orang yang atinye 'sakit' dan jiwanye 'terganggu'. Ini sungguh tak baik untuk kesihatan.. :)
Marah memang la marah.. aku ni pon, bukan penyabar sangat tapi ade ketikenye lebih baik diam ajek. Daripade ati lebih sakit, better kite berserah segalenye pade Allah. Allah maha mengetahui. Aku yakin pade kuase Allah dan aku yakin Allah sentiase bersame aku. Insya Allah. Hanye padeNya aku berserah dan hanye padeNye aku memohon perlindungan..
(Those pictures are taken from Mr Google)
Penjejak Mimpi:
kene slalu ingat kat Allah kalo mau Allah ingat kat kite.. :)

Friday, January 28, 2011

Hsue Craft 2011 Giveaway

BARU jap tadi aku skodeng blog Yaya Azura. Die terjah blog aku dan bagi komen untuk entri aku yang ni. Bile aku skodeng blog die, ade lah giveaway dari blogger Suhaila. So ape lagi? Terase nak join giveaway le pulok di ari Jumaat ni.. Jom terjah pe syarat-syaratnyer..
Syarat-syarat :
1. Become follower blog ini...kalau tak nak pun tak pe..terpulanglah kepada anda...
--> da rejister jadi folower. No 62
2. Post tentang "Giveaway" ni dlm blog anda dan link kan post ni " Hsue Craft 2011 Giveaway " --> sedang diusahaken ni. Hehehehehe
3. Masukkan link
http://hsue82.blogspot.com di dalam blog list korang --> akan diusahakan jugak... :)@ Post pun leh jugak
4. Last sekali...tinggalkan email, nama serta link entry yg anda telah hasilkan kat column "Ape Cerita" kat sblh kanan blog saya ni ataupun email kan terus kepada saya di
mailto:lamborian_cute82@yahoo.com--> sy emel ajek la ek?
Jom kite tengok adiah yang bakal kite menangi (mintak-mintaklah sy menang salah satunye.. amin)

Ni hadiah 1st prize

Ni lak 2nd prize

Ni lak 3rd prize

Penjejak Mimpi: nak cari buku stem la..

Thursday, January 27, 2011

Episod 9 Tian Ya Zhi Nu

EPISOD kali ni takde yang menarik cumenye Panglima Lin Mufei tu da cukur jambang. Abeh sume jambang, janggut dan misai die da buang. Pergh, ensem ko.. kalo gini punye ensem aku pon terpikat.. (<-- sile abaikan stetmen gedik ini). Rupenye bapak die da meninggal 2-3 tahun yang lepas. So mamat ni berkabung kematian bapak die dengan tidak mencukur jambang, janggut dan misai die tu. Lepas muke die licin dan ensem, puteri pon da macam jatuh ati dengan panglima ni.
Si Qiao Er pon same gak.. Udah.. lepas ni ade lak cinte bersegi-segi agaknye gare-gare berebutkan sorang lelaki.. (<-- ni assumption aku. Tolong jangan percaye). Ok, stop kisah mamat ensem ni. :)
Panglima Mufei ade cube minte bantuan Gundik Er untuk serahkan satu surat rahsie kat maharaje tapi gundik ni takmo. Sebab die da frust tahap meroyan sebab maharaje wat dek kat die (<-- maharaje da dapat pucuk mude beb so yang tua tu dipinggirkan la. Bese.. adat manusie) so gundik ni takmo tolong. Puas panglima ni pujuk sampaikan akhirnye gundik tu terus koyakkan surat tersebut. Bengang giler mamat ni tapi pe nak buat? Takkan nak marah? Ilang kepale ko nanti..
Surat tu adalah laporan atau status terkini keadaan askar negare Song di sempadan. Dowang ni tengah berperang dengan negare Altantuya. Ups!! owh crap... nape aku suke sebut name Altantuya ni? Maybe sebab aku kesian dengan nasib die yang kene bom. Kejam pembunuhnyer.. Err.. Cik PM, stop talking about her. Teruskan cite anda. Orait.
Di Bilik Ni Chang (bilik jahitan/tenunan diraje), Gundik Er memerintahkan dowang buat selimut dan cadar sebagai hadiah kepade sume wife-wife menteri. So gebang punye gebang, last-last gundik ni menitahkan Puan Guan (crook tue yang jahat tu) untuk keluar istane mencari bahan untuk buat selimut dan cadar iaitu sutera.
Tapi memandangkan puteri beriye-iye nak kuar untuk merase kehidupan diluar istane, make die telah buat trick. Malam tu die blanje grup Puan Guan ni makan kuih. Esoknye, dowang sume sakit perut; cirit birit. Nak dipendekkan cite, Qiao Er dan kawan die Xiao Mei yang pegi untuk cari sutera tu. Mase tu puteri da 'smagel' masuk ke dalam kete kuda....
Bersambung ke episod seterusnye. Episod 8 punye da bace? Kalo lom sile skodeng kat sini.
Penjejak Mimpi:
mate da ngantuk ni padehal malam masih mude... :(

Special Giveaway from Moscow

RASE macam nak joinlah giveaway ni... So jom kite terjah syarat-syaratnyer..
Syarat-syaratnya:
Peserta mesti mempunyai blog (kalau tidak camana nak tag member kan?)

- mustila da ade... :)
Anda dijemput menjadi follower
http://norakhtar.blogspot.com/ (tiada paksaan)
- da folo pon.. no 55 (<-- cantik tak nombor tu?) Post satu entry ttg giveaway ini di dlm blog anda "Special Giveaway from Moscow" dan link kpd blog ini (copy syarat penyertaan dr no-1 hingga seterusnya)..dan kalau rajin letak enty berkaitan di sidebar blog anda..kalau tak rajin..tak payah..tak nak paksa.. :) dan yang kat sidebar tu nanti saye letak ye tuan tanah.. :)
Tag 5 orang rakan blog anda(nak tag lebih pun takpe) dan pastikan mereka tahu diri mereka telah di tag.

- yang ni aku rase nak tag maCy, tice su, cik senah, fatin mraz dan mawar puteh.
Tinggalkan komen ikhlas anda tentang (1) kebaikan giveaway dan (1) keburukan giveaway di bahagian komen kat bawah ini beserta URL blog anda supaya senang saya contact.

- (1) kebaikan ye.. merapatkan silaturrahim sesame blogger.. dan (1) keburukan lak.. mungkin yang kurang bernasib baik menang tu tak puas ati.. tapi tu kan adat.. kalah menang tu kan bese.. kene le ade smangat kesukanan sket.. hehehehe
Giveaway ini bermula petang ini hingga 28 Feb 2011.

- anto skang so tak takut 'terlepas bas'..
Pesanan Penaja.. cewahhhh!!!
1. Jika anda rasa giveaway ini membebankan..atau membuang masa anda.. takyah susah2 nak join.. Semua ini hanya untuk suka2 sahaja.
2. Cara penghantaran hadiah akan dibincangkan selepas pemenang dapat ditemui.
3. 5 peserta akan menerima 2 hadiah dari saya.
4. Pertukaran hadiah diantara pemenang boleh dilakukan suka sama suka.

Penjejak Mimpi
: nak tanye sket.. best tak duk kat Moscow?

Ben Ashaari Blog

MUGE tersenarai. Insya Allah :)
Bagi yang berminat ... sila sediakan satu entri khas :
Ni syarat-syaratnyer:-
Letakkan header BEN ASHAARI BLOG --> done
Tajuk : BEN ASHAARI BLOG dan linkkan ke entri ini .. --> almost done
Sila nyatakan berapa kalikah anda update sehari dan jumlah entri anda sehingga kini --> bergantung pade mood, idea dan mase. Bese dalam 2-3 entri sehari. Jumlah entri setakat ni ialah 316 tak termasuk yang ini :)
Kenapa anda berminat nak berada dalam blog list BEN ASHAARI --> dapat memperkenalkan blog nih.. :)
Apakah perkara yang ingin anda lakukan sekiranya blog anda popular? --> nak ikut jejak langkah enche Ben yang bantu pomot blog-blog baru
Siap .. dan hantarkan ke ruangan entri ini ... --> ok boss :)
PERINGATAN: Blog list baru ini pon akan dibubarkan selepas 3 bulan .. iaitu pada bulan penghujung bulan 4 .. Sekian ... Terima kasih ..
PS: Blog list yang ada sekarang ni kekal sehingga jam 12 tengahari.. kemudian , dibubarkan.. Harap maaf ...
Penjejak Mimpi:
buleh popular ke aku ni macam enche Ben?

Tertidur.. :(

MALAM tadi aku dan dak umah gi makan luar. Ni makan luar yang betul-betul makan ye.. Bukan 'makan luar' yang lain. Hehehehe.. Sebenonye aku saje nak mengabihkan hot tiket Hotlink yang tinggal 3 tu. 2 da gune so daripade burn macam tu ajek lebih baik aku 'lupuskan'. Da due date validnye tiket tu untuk pizza sampai ujung bulan ni.
Sebenonye aku tak le beriye sangat nak makan piza ni. Sebab bulan lepas 2 kali aku duk melantak kan mende ni. Tapi mende da ade kan? Lebih baik gune ajek. Yang lagi sekeping tu ntah sempat ntah tidak aku lupuskan. Kalo sempat ok la.. tak sempat pon pade aku ok jugak.. Takkan tiap-tiap minggu nak melantak piza? Kalah omputeh.. Hahahahaha
Balik tu aku layan lak cite omputeh yang bertajuk Mean Girl lakonan utame Lindsay Lohan. Cite tu pade aku bes la. Ala, kisah bebudak kat high school..
Tapi malang skali.. time klimaks cite tu aku buleh lak terlena. Aduih!! Spoil betul la.. Memule tu aku da memang ngantuk giler tapi aku tahan lagi.. Sedar-sedar da dekat nak abeh cite tu. Jam pon dekat kui 11.45pm. Aduih... Hai mate.. napelah ko buleh terpejam lak time klimaks cite tu?
Da abeh terus aku tido. Isya' pon aku buat pagi tadi; sebelum subuh. Naseb bek sempat tapi tu la.. syukur alhamdulillah tuhan tak tarik nyawe aku dalam tidur...
Bese aku lepas maghrib aku tunggu isya. Tapi kalo da ngantuk sangat, aku tido dulu. Pepagi bute aku bangun solat isya'. Huh! orang lain bangun pepagi bute wat tahajjud, aku ni solat isya lak. Tak bagus tui cik PM nih.. :(
Penjejak Mimpi:
Alasan lain nape takde entri aku malam tadi.. :)

Wednesday, January 26, 2011

5S Yang Mengharubirukan..

ARI ni masih sibukkan 5S. Stat ari ni sampai Jumaat ade odit 5S untuk workstation memasing. Tu yang kami jadi tunggang terbalik buat sume tu. Dalam drawer nak kene wat slot untuk pensel la.. pen la.. puncher la... memacam mende nak kene label.. Kat partition tak buleh ade key chain atau ape-ape hiasan. Atas meja tak buleh ade mende lain hatta alat tulis pon.
Aku rase klaka. Sori la pade sesape yang amat folo dan 'kagum' giler-giler kat 5S ni. Aku tak tolak kebaikan 5S ni tapi macam yang da aku tulis kat
sini, kekadang pe yang kite buat ni macam jadi bahan lawak lak.
Aku penah prektikel kat kilang Sony Prai dan dari situlah aku kenal 5S ni. Sony kan kilang Jepun dan 5S ni pon asalnye dari Jepun gak tapi aku tak penah lak nampak sume mende nak kene label. Aku ade gak tanye kat supervisor aku dulu (Mr BL Lee) 5S tu ape? Dan die hanye bagi aku satu fail yang tebal giler. Die kate itulah 5S. Mak ai, bia betik?

Ah, ketepikan pasal fail tu. Pe yang aku nak cakap kat sini ialah kekadang kite ni disebabkan obses dengan sesuatu tu.. sampaikan pemikiran kite pon da jadi rigid. Orang lain buat mende A, kite pon nak buat gak mende A. Kalo takde, adekan. Sejibik-sejibik nak ikut.

Mase kat Sony tu, contoh yang aku nampak, dowang hanye buh tape kat lantai menandekan area tong sampah. Aku ulang TONG SAMPAH ye.. bukan BAKUL SAMPAH. Ni bukan kecik-kecik punye tong sampah ye.. yang BESAR tu. Terletak elok jek kat tepi mesin tu. Takde lak aku nampak label TONG SAMPAH atau DUSTBIN kat mane-mane body tong sampah tu? Ke kite ni da terlebih sudu dari kuah?

Sampaikan kalkulator nak kene label.. ape ke hei nyer? Ade kat tempat sorang kawan aku tu, radio pon nak kene label. Memang klaka tahap ke 8. Esok-esok sebatang-sebatang pen atau pensel nak kene label lak. Tak cukup jelas lagi? Mention lak label 'pen merah' untuk pen merah.. label 'pen biru' untuk pen biru.. :( Haru biru jadinyer... :(

Sori skali lagi kat orang-orang yang memuja dan memuji 5S ni. Aku hanye menulis pe yang aku rase. Kalo korang nak marah, simpan ajek rase marah tu sebab ni hanyelah pandangan dan pendapat aku ajek. Tak dipengaruhi oleh orang lain atau unsur-unsur lain.

Penjejak Mimpi: Buat jugak slot kat dalam drawer. Aku takmo jadi punce unit aku dapat nombor tercorot.. Hahahahaha

Pencarian Bloglist Selama 1 Tahun

KORANG sume buleh join sesi ni. Sesi Pencarian Bloglist Selama 1 Tahun. Syaratnye senang sangat. Pejam mate pon buleh buat.. :)
Letak header blog diatas entri kalian
Tajuk : Pencarian Bloglist Selama 1 Tahun Melayu Frustasi
Link: Hantar link dibahagian komen untuk disenarai pendek
Kelebihan: Disenaraikan Selama 1 tahun
Kebaikan: Menambahkan pembaca dan memperkenalkan blog

Detail? Skodeng kat sini.
Penjejak Mimpi
: kawan-kawan takmo lawan.. :)

Episod 8 Tian Ya Zhi Nu

DA bace episod 7? Kalo belum sile skodeng kat sini.
Ok, aku sambung. Qiao Er dan kawannye masih dalam penjare. So sementare tu ade gak sifu dowang; Puan Rong (Amy Chan) cari jalan untuk selamatkan anak murid die tu.
Lepas diskas dengan panglima yang ensem tu, die diberi peluang untuk jumpe anak murid die yang 2 orang tu. Mase jumpe tu, rupenye panglima Mufei telah mencuri dengar perbualan mereka dan die macam ade akal jek untuk selesaikan masalah tu. Sebab kalo tengok dari riak muke die tu, macam die pon tak caye bebudak tu nak bunuh Gundik Er. Kalo ikut lojik akal, pe jadahnye dowang nak bunuh gundik tu kan? Malam tu, sifu yang baik ni tak lena tidur. Die ditegur si Nian Ning; bekas anak murid die yang
berpaling tadah. Ermm.. ntah ape lak akal jahat si Nian Ning ni kan? Muke lembut; macam baik tapi dalam sape yang tau? Ello cik PM, don't judge book by it's cover ya.. Ok.. :)
So esoknye Puan Rong menyerah diri dan mengaku kononnye die yang nak bunuh Gundik Er. So die kene masuk penjare dan due murid die dibebaskan. So pelbagai usahe dibuat untuk melepaskan sifu dowang ni.
Satu malam sekor kucing sida istana (in English they are called
eunuch) telah mati dan dipercayai telah diracun dengan racun yang same kat pakaian Gundik Er. So Panglima Mufei telah menyiasat dan akhirnye didapati kediaman Gundik Han terlibat. (<-- Dowang ni sesame gundik berebut sorang lelaki. Ceh!).
Siasat punye siasat terbukti Gundik Han terlibat (rupenye Puan Guan balacinye) tapi yang menjadi kamben itam ialah sorang dayang. Dayang tu ditangkap dan dianggap bersalah. Akhirnye dayang tu mati dengan menggantung diri. (<-- ni mati sah-sah bumi tak terime!)
So Gundik Er yang kecewa sebab maharaja tak nak dengar explaination die memerintahkan Puan Rong dibebaskan.
Bersambung lagik esok.. :)
(Picture as usual taken from Mr Google)
Penjejak Mimpi
- agak-agak buleh tulis novel tak aku? Ngeh ngeh ngeh

Tuesday, January 25, 2011

Episod 7 Tian Ya Zhi Nu

DALAM episod ni keakraban puteri Jia Yi dengan Qiao Er dan sorang lagi member die (aku lupe name die) makin rapat. Dan Gundik Er pulak da perintahkan due orang mak minah ni untuk buat baju yang istimewa sempena besday maharaje. Ni kes nak beli jiwa la ni. So sampai mase mak minah 2 orang ni pon siapkan baju tu. Tapi macam bese, kalo takde crook tak best la kan so dalam cite ni Puan Guan (tuan punye Rumah Kedai Cai Yun) adalah crooknye.
Busuk ati ya amat. Dengki ya rabbi. Hanye tuhan yang tau so die da bubuh racun kat 2 helai baju yang da disiapkan oleh Qiao Er dan membernye tu. Baju tu simpan dalam peti tapi orang tue jahat ni da bukak peti tu dan letak racun tu.
Esoknye minah 2 orang ni pon nak mempersembahkan baju tu kat Gundik Er tapi gundik ni takde. So ditinggalkan kat sorang dayang. Tapi tu lah, orang yang tak amanah memang tuhan murka. So dayang ni yang try dulu baju yang beracun ni. Penyudahnye badan die da jadi gatal.. garu punye garu last-last mati.
Nak dipendekkan cite, minah 2 orang ni dituduh cube nak bunuh Gundik Er. So kene tangkap dan kene sumbat dalam penjare. Puas tak mengaku tapi tetap kene penjare gak.
Hero iaitu Panglima Lin Mufei macam kesian tapi takde bukti so nak buat cane kan?
Bersambung lagi ke episod seterusnye. Nak bace episod sebelum ni? Sile terjah kat sini.
(Picture credit to Mr Google)
Penjejak Mimpi
- sabar-sabar..

Ini Entri Serius!

SEBENONYE aku malas nak tulis pasal ni. Tapi ari ni memang takde ong buat aku. Dari pagi membawak ke petang seolah-olah aku telah mengendong seguni kentang busuk. Aku tak salahkan sesape. Takde sape yang pakse aku kendong kentang busuk tu. It's all my fault. Salah aku sebab punyai sekeping ati yang terlalu rapuh dan nipis.
Apakan daya.. aku da tak tertolak dengan apa saja yang berlaku pade ari ni. Hinggekan RHB atm machine pon mempermainkan aku.. Maybank dan HSBC atm machine pon seolah-olah mempersendakan aku. Tu tak masuk kejadian di pejabat pos petang tadi. Ahh.. bile ati tu da terhiris.. makanye otak pon da tak mampu berpikir.. tindakan jauh skali bertindak rasional.. maka syaitan mulai memainkan peranan dalam memperdaye dan mengalpekan manusie..
Aku balik tadi masih dengan mengendong ketulan-ketulan kentang yang busuk tu. Meskipon ade usahe dari pihak luar untuk membuang kentang-kentang tu tapi disebabkan ati yang masih terase dan kejengkelannye masih bersisa makanye aku tidak mengizinkan kentang-kentang busuk tu diambil dari aku. Biarkan aku aje yang membuangnye sebab bukan salah sesiape. Salah aku.. :(
Penjejak Mimpi
- muge Allah mengampuni aku... :(

Monday, January 24, 2011

Mengharap vs Putus Asa

SOMETHING really worth to share.. Muge memberi kebaikan; insya Allah.
MENGHARAP
Mengharap atau dalam istilah tasawufnya ialah raja' iaitu sebuah jawapan atas rasa takut atau khauf. Kedua-dua sifat ini saling berkait antara satu sama lain.
Firman Allh s.w.t yang bermaksud: "Dan mereka berdoa kepada Kami dengan pengharapan dan perasaan takut." (Surah al-Anbiya' 21:90)
Khauf dan raja' adalah dua ubat untuk penyakit hati yang apabila salah satu daripada kedua-duanya hilang akan menjadikan seseorang tidak tenteram.
Jadi, seorang Mukmin seharusnya menyeimbangkan di antara khauf (rasa takut) dan raja' (mengharap) agar memperoleh kesepaduan dalam hidup.
Sikap raja' adalah penting dalam diri seseorang untuk menolak penghayatan al-khauf yang berlebihan yang dikhuatiri menyelinap masuk ke dalam hati seseorang Mukmin.
Seorang Mukmin dianjurkan untuk tidak berhenti mengharap daripada pengampunan Allah meskipun sudah bergelumang dengan dosa.
Hadis Qudsi ada menyebut, Allah s.w.t berfirman yang bermaksud: "Aku terlalu dekat dengan prasangka hambaKu. Maka hendaklah dia berprasangka terhadapKu atas apa yang diinginkan." (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)
PUTUS ASA
Putus asa dalam bahasa Arab ialah yaeisa. Sifat ini terjadi apabila tiada sifat khauf dalam hati seseorang. Keadaan ini menyebabkan dia meremehkan persiapan apabila menghadapi kematian. Apabila keadaan ini berlebihan akan timbul lah rasa putus asa.
Firman Allah s.w.t yang bermaksud: "Dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, sesungguhnya tidak ada yang putus asa daripada rahmat Allah melainkan orang yang kafir." (Surah Yusuf 12:87)
Allah masih memberi pengharapan kepada orang yang berputus asa dengan firmanNya yang bermaksud: "Katakanlah: Hai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia Maha Pengampun lagi Maha Penyayang". (Surah al-Zumar 39:53)
Tip-tip mengelakkan daripada berputus asa:
* Sentiasa ingat bahawa setiap ujian yang menimpa adalah untuk kita menjadi lebih baik.
* Paling penting ialah usaha kita yang gigih. Hasil yang Allah s.w.t berikan nanti, itu soal kedua. Namun kite tetap mendapat ganjaran daripada Allah s.w.t.
* Sentiasa berdoa memohon pertolongan Allah.
* Sentiasa memikirkan peluang dan apa yang boleh dilakukan.
(Sumber teks dari Majalah Solusi Isu 22)
Penjejak Mimpi
- kekadang terkeluar gak dari 'orbit'... :(

Episod 6 Tian Ya Zhi Nu

SAJE apdet untuk 1 episod ni dulu sebab kalo kumpul bebanyak nanti aku lak yang jadi lupe atau tertinggal mane-mane scene atau part. Episod sebelum tu korang buleh bace kat sini dan kat sini.
Untuk episod 6 ni, kawan dowang yang jadi dayang pade Puteri Jia Yi telah dilantik jadi puteri. Ala, Qian Qian yang da slamatkan puteri sombong dari mati terbakar tu la. Kirenye macam serampang due mate la. Dilantik sebagai puteri konon nak balas jase die tapi at the same time kene ganti Puteri Jia Yi kawen dengan orang Mongolia. Licik dowang ni, kan? Walaupon ditolak mentah-mentah oleh mak minah ni tapi mati-mati kene pakse untuk terime gak. Kalo tolak kene pancung! Humang ai.. tolak perintah raje kene pancung? Senang nye dowang ni kan? Murah giler nyawe rakyat dowang.. So kene la trime. Tapi memang tak berbaloi die terime. Pe ketidaknye; da la kene pakse jadi puteri.. (tak bes ke jadi puteri, ha?) pastu lak kene kawen dengan kerabat Mongolia.. (takde kene mengena dengan Altantuya ye.. tetibe jek). So kawen la mak minah ni dan berhijrahla die ke sane.. berkerabat dengn Kublai Khan.. Genghiz Khan.. Tapi Shah Rukh Khan.. Salman Khan atau Aamir Khan tak masuk list, ok?
At the same time, puteri Jia Yi ni macam da sedikit insaf la sebab penah kene 'bancuh' oleh heroin cite ni iaitu Qiao Er. So sejak tu die macam da ok sket.. Kire takde la eksen tak bertempat.. berlagak tak kene gaye.. Dan jadi member kamcen lak dengan Qiao Er dan sorang lagi besfren die. Blaja tenun kain la.. cari formula nak kaler kan kain.. nak kasi lembut kain dan pelbagai lagi proses buat kain ni..
Yang menariknye; puteri ni aku rase da jatuh ati kat Panglima Mufei tu.. Die de bagi baju yang berjahit untuk panglima ni tapi ditolak. Dengan alasan tu sume pembaziran. Rakyat miskin tapi raje-raje bermewah-mewahan.. (<-- ni hero tu kate ye.. bukan aku kate).. askar kat sempadan tak makan.. bla bla bla..Wah! hebat betul hero ni.. Berani die tolak pemberian puteri? Tak takut kene pancung ke bro?
Tapi tu lah kate orang.. idop ni biar berprinsip so at last puteri pon malas nak bertekak so takde la hero tu kene pancung. Selamat kepale ko wahai panglima yang ensem tapi serabai giler... :)
Bersambung ye kengkawan... :)
(Picture as usual songlap from Mr Google)
Penjejak Mimpi
- tak sabar nak tengok Panglima Mufei buang janggut dan misai.. Ensem siot.. :)

Sakit Hati Betul Lah!!

KO ni apesal tak abeh-abeh kasi aku angin satu badan ni? Ape lagi yang ko tak pueh ati lagi kat aku? Cakap! Ape masalah ko? Ce cite.. ce cite.. ce cite... (<-- marah tapi buleh lak kuar dialog cite Antu Kak Limah Balik Umah ni pesal?) Ce ko terangkan kat aku kasik clear.. kasi jelas! Pe masalah ko? Aku de sakitkan ati ko ke? Tang mane yang sakit tu? Tang muke? Tang mate? Tang tinge? Tang tangan? Tang kaki? Tang mane? Cakap!! Cakap!!!! Takde kan? Ko takde luke mane-mane kan? Ko takde cedera mane-mane kan?

Kalo gitu nape ko ni lembab wahai brodben? Bukan lembab bese-bese. Super lembab! Kalo ko ni de kaki, lawan lumbe lari dengan sipot pon, aku sure sipot yang menang!! Nak protes sebab aku tak bayar? Ello.. aku on-time bayar tau! So pe masalah ko yang sebenonye ni?
- brodben ni memang slalu kasi aku angin satu badan.. :(
Penjejak Mimpi

Apa? Dapat RM1 Juta?

KAT opis aku tadi kengkawan duk sibuk tanye cane blogger buleh dapat duit banyak.. bla bla bla.. Aku pon explain la mane yang aku tau.. (aku pon tatau le tepat ke tak explaination aku tu. Ahakz..)
Pastu dowang tanye lak earnings aku.. Aku malu-malu kucen gitau le bape aku dapat.. Ciput jek beb. Lagipon aku baru 2 bulan rejister kat Nuffnang tu walaupon da setahun lebih de blog. Pastu dowang cakap "wah.. buleh kaye la nanti.." Aku cume sengih ajek cam kerang busuk.. Dalam ati aku berkate "kaye? roti kaye ade la.. ngeee.."

Ntahle.. pade aku duit bukan le motif utame aku berblog. Yang penting ialah kepuasan dalam menyampaikan ape yang aku rase selame ni. Kalo kejar earnings, rasenye ilang nikmat berblog..

Tu kate aku la.. pendapat aku ajek.. Orang lain wallahu'alam..

(Picture songlap from Mr Google)

Penjejak Mimpi - jangankan jutawan.. ratusan pon belum cecah lagi.. :)

Sunday, January 23, 2011

Lee Chong Wei Menang!!

BARU jap tadi tamat perlawanan badminton akhir Terbuka Malaysia 2011 di antara Datuk Lee Chong Wei dan Taufik Hidayat. Kemenangan berpihak pade Datuk Lee CW yang menewaskan Taufik Hidayat dengan straight set. Mate kemenangan die ialah 21-8 dan 21-17. Tahniah aku ucapkan.
Kemenangan Datuk Lee Chong Wei ini menjadikan rekod kemenangan die bertemu Taufik ialah 11 kemenangan berbanding 6.
Keputusan lain yang sempat aku tengok (sebab aku pon tak tau sebenonye. Bukak tv tengok-tengok da start..) ialah:
1. Perseorangan wanita akhir: Wang Yihan (China) kalah kepada Wang Shi Xian (China) dengan mate 18-21 dan 14-21
2. Beregu wanita akhir: Tian Qing/Zhao Yun Lei (China) menewaskan Yu Yang/Wang Xiao Li (China) dengan mate 21-12, 6-21 dan 21-17
Lepas game ni, Datuk Lee Chong Wei akan berlepas ke Seoul untuk menyertai Terbuka Korea lak dalam Super Series 2011. Muge kemenangan terus dikecapi oleh beliau.
Malaysia Boleh!!
Penjejak Mimpi
- suke layan badminton..

Perpisahan Itu..

JUMAAT lepas adalah hari terakhir sorang member unit aku sebelum die berhijrah ke tempat baru di Trengganu. Pergh!! jauh kan? Tapi itu da pilihan die dan ade sebab kenape die pilih untuk ke sane.
So time rehat tu kami sembang face to face dan rasenye itu adalah kali pertame dan terakhir kami berbual begitu lame (walau tak lame mane pon). Nape baru kali ni dapat sembang? Owh.. sebab memasing de 'gu' time rehat. Mase lain memasing de komitmen dan mase nak nyembang tu bese time bekfes sebab memasing tapau dan makan reramai di pentri opis. Dan aku layan Khurafat tu pon sebenonye dengan die. Ok. stop pasal tu.

Dalam sembang-sembang tu manyak mende yang kami bualkan. Sedih.. tu perkara pokok dalam perbualan kami. Ntahla.. walaupon staf di unit aku ni slalu bertukar ganti tapi pasan sedih sebab kehilangan kawan se-opis masih menjadi masalah pade aku dan mungkin pade sume kami di unit BPR D1.

Walaupon unit aku tu tak ramai orang.. ade dalam 18-20 orang ajek tapi buleh kate ikatan kami kuat dan rapat. Dan pastinye perasaan sedih dan pilu disebabkan dek perpisahan tu menguasai diri. Dush!!

Ade beberape perkare yang dapat aku selami tentang diri die dalam perbualan kami tu. Dan die secare terbuke bercerite pasal beberape perkare jugak. Ups!! off record ya.. :) Cume nasihat aku pade die seboleh mungkin aku nak die untuk tahun-tahun akan datang adalah diri die yang same macam sekarang. Memang manusie berubah tapi sikap-sikap baik yang aku kenal dalam diri die tu biarlah kekal sampai bebile. Aku tau manusie ni tak maksum. Kite bukan nabi. Kite hanye manusie bese; yang slalu dan akan slalu melakukan kesilapan.

Buat Syida: " Dunie ni hanyelah persinggahan sementare. Pangkat dan jawatan hanyelah hiasan luaran semate-mate. Itu hanye ukuran manusie tapi yang membezakan kite sume di mate al-khalik adalah taqwa. Hadapilah ujian yang mendatang sebahagian dari proses dan kitaran idop kite sementare belum dijemput menemuiNya. Kite yang slalu ditimpe bale dan musibah bukanlah disebabkan tuhan membenci kite tapi percayelah kite adalah insan terpilih. Bukan sume manusie akan diberi ujian seperti mane kite yang ditimpekan ujian demi ujian tanpa henti.

Mungkin pade kite mende tu buruk tapi baik sebenonye dan pade kite bende tu baik tapi buruk sebenonye. Hanye tuhan yang mengetahui segalenye. Dan Allah tidak membebankan seseorang tu kecuali sesuai dengan kesanggupannye. So bersabarlah sebab rahmat Allah ade dimane-mane..

Satu lagik.. jangan jadi budak cengeng; duk asik nangis ajek. Simpan air mate tu bile perlu ajek. Perpisahan memang sedih dan berbaloi untuk ditangisi tapi ade hikmah sume tu.

Kengkawan kat unit ni sume sedih dengan pemergian Syida. Sebab kite sume rapat. Walau pangkat menjadi jurang (di atas kertas) tapi tu sume tak jadi penghalang untuk kite rapat dan serasi. Ingat tu.. :). Jadilah seseorang yang ade prinsip sendiri dalam mengemudikan idop. Orang lain tak kenal sape kite tapi kite kenal diri kite sendirik "

Hmm.. rasenye kalo de rejeki die datang balik HQ, aku pon entah kat mane. Mane tau nasib kite kan? Ikut logik, kalo da kat Trengganu memang payah nak jumpe balik tapi tak tau le. Tu sume kan di tangan tuhan. Bukan urusan kite pon nak pikir. Buat penat otak jek nak pikir..

Aku ni bukan ape; macam Tomotachi tu. Walau opis die kat Blok F tu ajek pon, tapi tak jugak aku dapat jumpe die padehal kalo nak jumpe dalam sejam da buleh jumpe (sejam tu sebab aku naik komuter plus tunggu kedatangan komuter tu). Kalo nak jumpe, on the way balik aku buleh ajek singgah opis die.. buleh tapi malas nak kaco die. Dulu mase kene attend miting kat Blok B tu dapat le jugak lunch dengan die tapi skang? Rindu gak nak jumpe die.. Huhuhuhu

Woi, Tomotachi tu besfren aku la.. macam kakak aku la jugak. Ape, korang ingat aku punye skendel ke? Appa da.. Memandai jek korang ek?

p/s suke sembang dengan Tomotachi..
(Picture credit to Mr Google)

Penjejak Mimpi - luar nampak keras tapi kat dalam? Terlalu rapuh dan fragile. So please handle with care ya..

Anak Saudara Aku Cakap..

ANAK sedare aku cakap time kami sembang dalam tipon "apelah andak.. tulis entri dalam blog tu pasal cite cine. Sape yang tengok, ntah.. Kot-kot andak sorang jek yang layan" (<-- lebih kureng gitu le stetmen die). Then aku jawab "ler.. tak kisahle. Aku memang suke layan cite cine dan aku suke menulis. So pe salahnye?" (<-- pon lebih kureng gitu la jawaban aku kat die).
Hehehehe.. even komen yang aku dapat pon sume kate dowang tak layan cite tu. Persoalannye kat sini ialah aku takde masalah kalo teman-teman blogger tak layan cite tu. Aku tak kisah. Prinsip aku mudah ajek; memasing ade hobi dan kesukaan memasing. Mungkin hobi aku tak same dengan korang dan mungkin hobi korang tak same dengan aku. Atau ade antare korang yang memang tak minat cite cine.. atau takde mase nak layan cite ni.. atau minat tapi takde kesempatan.. memasing ade 1001 sebab dan alasan.
Aku bagi contoh; ade yang suke shopping tapi aku sebaliknye. Daripade buang mase kat shopping complex lebih baik aku duk umah. Badan tak penat dan duit tak kuar. (<-- blanje berhemah..). Contoh lain macam kumpul stem. Itu hobi aku tapi mungkin ade yang rase hobi tu out-dated.. buang duit.. old-fashion.. hobi budak-budak.. bla bla bla... Itu sekadar contoh aje ye kengkawan.. :)
So kesimpulannye aku tak kisah dan aku tak rase ape-ape pade sume komen korang kat entri aku pasal cite cine tu. Janji aku dapat menulis.. menulis.. menulis dan menulis..
Pe pon, time kasih untuk sume komen-komen korang. At least aku tau korang masih sudi untuk ikuti blog picisan aku ni. Ewwah!! Time kasih skali lagi.. :)
p/s peace..
(Picture taken from Mr Google)
Penjejak Mimpi
- menulis hanye untuk kepuasan diri dan meramaikan kawan-kawan.. :)

Saturday, January 22, 2011

Sambungan Episod 1-5 Tian Ya Zhi Nu

SEBELUM ni aku da stat buat ulasan untuk episod 1-5. Yang ni sambungannye. So sape nak bace intro ulasan episod 1-5, sila terjah kat sini.
Aku sambung ye..
Ehem ehem.. betuikan tempat duduk memasing.. sandar betui-betui kat kerusi. Nanti sakit pinggang bace entri aku yang panjang ni, jangan salahkan aku ye..
Ok, sebelum aku nak sambung kehidupan dowang kat istana, aku nak flashback sket ye. Sebab ade yang aku tertinggal nak cite semalam.
Bisnes Rumah Kain Jin Xiu ni tak bape menguntungkan. So Puan Rong da macam givap. Rase frust la.. nak tutup kedai. Nak bungkus. Pastu bile dowang masuk pertandingan yang dianjurkan oleh pihak istana, dowang kalah akhirnye pade sesi ke 3. Kontes ni ade 3 sesi. Sesi pertame Rumah Kain Cai Yun menang. Sesi kedue dowang menang dan sesi ke 3 dowang kalah sebab ade petualang dalam Rumah Kain Jin Xiu ni. Senior dalam grup Qiao Er ni bagi lakaran lukisan paten pakaian pade musuh dowang ni (Rumah Kain Cai Yun). Jahat betui mak minah ni.
Sebenonye Puan Rong tak nak amik tau langsung pasal kontes ni. Even dowang nak masuk kontes ni pon terpakse curi cop die. Sumenye dowang yang usahekan la. Cume bile da masuk sesi ke 3 tu, barule ati die terbuke nak bantu bebudak tu. So bergolok bergadai la die dengan menggadai alat-alat tenun sebab nak beli benang emas dan benang perak.
Tapi akhirnye kalah dan nak tak nak Rumah Kedai Jin Xiu terpakse ditutup. Sebelum tu (aku lupe nak cite sebenonye) de sorang kawan dowang ni yang kene balik sebab mak bapak die nak suh die masuk istana. Jadi dayang la. Ape korang ingat nak jadi puteri terus ke? Atau gundik dulu? Takde maknenye. Name minah ni Qian Qian.
Ok, nasib baik bile akhirnye dowang pon diterime masuk ke istana sebab Gundik Er pon berkenan dengan hasil jahitan dan tenunan dowang walaupon kalah. So bermulelah kehidupan dowang di istana sebagai penenun dan tukang jahit diraja. Sesambil tu Qiao Er ade gak cari Qian Qian dan akhirnye die tau yang Qian Qian ni ialah dayang pade Puteri Jia Yi.
Tugas pertame dowang ialah menjahit pakaian untuk perkahwinan Puteri Jia Yi. Tapi rupenye puteri ni takmo kawen. Dan buat onar macam-macam; merosakkan hasil tenunan dowang dan bakar istane kediaman sendiri. Naseb baik Qian Qian ni selamatkan puteri ni. Kalo tak da mati terbakar. Sebelum tu Qiao Er ade wat perjumpaan sulit dengan Qian Qian. Ye la rindu kat besfren kan.. Mase nak panjat tembok nak balik, Qiao Er hampir terjatuh dan muncul lak hero die; Panglima Munfei (ke Mufei.. tak sure). Ni saje nak interpremkan hero idaman gadis-gadis istana la ni..
Bersambung..
(Picture credit to Mr Google)
Penjejak Mimpi - nanti sambung episod 6.. :)

Daniel Adie Giveaway: Diary Motivation 2011

SILE-sile la join giveaway dari blogger Daniel Adie ni. Nak tau detail sile skodeng kat sini.
Giveaway: Diary Motivation 2011

No of giveaway: Rahsia

Start date: 20 Jan 2011

End date: 27 Jan 2011

Pade sesape yang suke meluah perasaan secare tradisional dan konvensional, korang buleh try. Ne tau de rejeki dapat diary ni, kan best? Cantik tuuuu... :)

Ok, aku nak tag Fatin Mraz dan Rosnajihah.

Penjejak Mimpi - da lame tak tulis diary.. :(

Majalah Solusi? Tak Pernah Dengar Pun?

ENTRI dalam blog ni ade yang aku amik dan cedok dari pelbagai sumber. Dan sebagai blogger beretika (ehem ehem.. masuk bakul ko pikul la sendirik, cik PM oii!) aku akan catatkan dari mane sumber aku perolehi info atau maklumat tersebut. Dan antare sumber bese aku amik ialah Majalah Solusi.

Untuk entri aku yang bertajuk
Matahari Ditahan Daripada Terbenam, aku telah ditanye oleh blogger LLK pasal majalah ni.

Ok, untuk pengetahuan sume, aku pon baru jek 'terjerumus' ke lembah pembacaan majalah ni. Memule skali aku kenal majalah ni untuk isu 19. Ha? Nape 19? Bukan isu nombor 1? Hehehehe.. Actually majalah ni aku amik dari umah mak aku. Ntah sape yang membelinye aku pon kureng pasti. Kakak aku le kot. So daripade terlepek jek atas meja kat ruang tamu tu, lebih baik aku bawak balik KL. Buleh gak bace. Pandai tak aku? Ngeeee

So sejak tu, aku jadi pembeli setia majalah ni. Detail pasal majalah ni adalah seperti di bawah:
1. Rege: RM9 untuk Semenanjung dan RM11 untuk Sabah & Sarawak
2. Keluaran: Sebulan sekali/monthly
3. Terbitan: Telaga Biru Sdn Bhd (grup nasyid Hijjaz ade syer)
4. Tagline Majalah: Panduan Hidup Bersyariat
5. Ketua Editor: Pahrol Mohamad Juoi
6. Genre Majalah: Islamik; motivasi dan Fardhu Ain. Ade gak topik kewangan dalam Islam.
7. Kolumnis: Ramai dan popular. Contohnye macam Dato' Dr. Hj. Mohd Fadzilah Kamsah, Ustaz Zaharuddin Abd Rahman, Dato' Ismail Kamus, Prof. Dr. Sidek Baba, Dato' Siti Nor Bahyah Mohamood, Ustaz Badli Shah Alauddin, Dr Farhan Hadi Mohd Taib (penulis novel Cinta Medik kalo tak silap), Dr Irfan Khairi, Pahrol Mohamad Juoi dan lenlain (sekadar menyebut beberape name).
So pade sume, aku sarankan daripade korang menghabiskan duit beli majalah yang 'lagha' cam Mangga, URTV, Galaxie dan lenlain tu, lebih baik korang beli majalah Solusi ni. Lebih berfaedah dan bermanfaat. Tapi kalo ade gak yang nak beli majalah-majalah 'lagha' tu, ade aku kisah? Tu kan duit korang? So sukati korang le. Aku cume cakap jek.. Ngeeeee.. No heart feeling ye pade sesape pembace setie majalah Mangge dan yang seumpamenye tuh.. Peace no war.. :)
p/s Isu yang lain ade dalam simpanan Lulu. Aku kasik mase die lepak kat spital; lahirkan Qalesya.
Penjejak Mimpi
- Peace.. :)