Pages

Monday, May 30, 2011

Juara Mentor 5

JUST a short update. Line brodben kat umah mak aku ni really cam hampeh! Kejap-kejap ok.. kejap-kejap tak ok.

Aku cume nak ucapkan tahniah pade Salma sebab berjaye menjadi juare untuk rancangan Mentor 5 yang telah diadekan malam tadi. Walaupon aku tak tengok time dowang menyanyi tu tapi kebetulan mase nak umumkan keputusan tu, aku kat kedai makan so dapatle layan tv.

Aku ade gak la layan Mentor ni skali skala dan aku memang suke dengan suare Salma. Memang best la.

Apepon, tahniah skali lagi pade Salma; protege si Erra Fazira. Pade protege Kak Pah; Shiha dan protege Edry; Iqa, anda berdue pon ade suare yang sedap gak tapi nasib baik lebih menyebelahi Salma. Yeah!!!

Penjejak Mimpi: Malam tadi layan Karak. :)

Friday, May 27, 2011

Bertukar!!!

PAGI tadi engineer incarge untuk pojek mahkamah syariah Penang gitau de short discussion pasal pojek ni. Katenye ade sket perubahan untuk jenis-jenis lampu.

Aku start tension. Mane tak tensionnye; aku da nak siap dah. Cume tinggal 1 tingkat jek lagi yang lom calculate (yang tu dalam proses). Kalo tukar jenis lampu, of course le calcualtion aku lari banyak! Aduih!!

Time discuss, memang ade perubahan. Tapi alhamdulillah tak banyak. Beberape bilik jek yang bertukar jenis lampunye dari gune downlight nak kene gune lampu T5. Calculation? Of course le lari gak. Huhuhuhuhu...

Tapi bagus gak la bile ade discussion ni sebab dari situ aku buleh tanye ape yang aku tatau atau kureng jelas. Macam lampu T5 ni. Aku terus terang memang tak tau pasal lampu ni. Cemane jenis die.. rupe die.. lumen die bape.. lekapan cane dan lenlain.

So aku amik peluang untuk tanye pade engineer. Katenye lampu T5 ni macam bese; ade jenis untuk recess dan surface. Cume watt die kecik sket berbanding fluorescent bese. Kalo lampu fluorescent bese, (kite bese sebut lampu kalimantang) tiub pendek 18W dan yang panjang 36W. Tapi untuk T5 ni watt die ialah 14W dan 28W. Ade jugak watt yang besar cam 58W dan lenlain. Lumen untuk T5 memang besar siot. Untuk tiub 14W ajek lumen die 1450. Lebih besar untuk downlight 18W. Selain tu lampu T5 ni juge energy saving. Tu yang penting skang bile wat design.

Ah, aku ni cite pepanjang macam ngajor kelas rekabentuk lak aku nih. Ngeeee...

Ok, nak sambung wat keje. At least keje aku tak membukit bile masuk keje balik ari Rabu nanti...

Penjejak Mimpi: Malu bertanye sesat jalan.. :)

Thursday, May 26, 2011

Kasihan..

TREN sampai macam bese. Bile bukak je pintu tren tu, aku terus nak masuk. Pastu terpandang lak sorang mamat dari seberang yang masuk ke dalam koc wanita.

Dan aku lak, entah kenape pagi ni rase macam tak selesa bile ade penumpang berlainan gender masuk dalam koc merah jambu tu. So aku pon dengan suare yang ayu tegur la mamat tu "encik, koc lelaki kat sebelah. Ni koc wanita". Reaksi mamat tu? Die leh wat dek jek kat aku! Ek ele.. poyo giler. Aku lak yang rase malu sebab rase cam cakap dengan dinding tren tu. Ceh!! :(

Da orang tak reti bahase, takkan aku nak marah lak kan? Die mungkin tak skola dulu. So takpe la. Aku diam aje la.

Sampai kat stesen KL Sentral, die kua. Aku tak pasti lak samada die tukar koc ke ape. Lantak la die. Cumenye aku kesian kat die sebab tuhan da kasik mate suh melihat, tapi die tak reti nak gune. Tuhan da kasik telinge suh dengar tapi die tak reti nak gune jugak so aku nak cakap ape lagik?

Yang pasti kesian kat aku jugak sebab pagi-pagi da terase cakap dengan dinding. Huhuhuhuhu...

Penjejak Mimpi: Jangan kasik mood aku spoil, beb..

Wednesday, May 25, 2011

Suka Tapi Stress.. Stress Tapi Suka..


BALIK dari tapau untuk lunch semalam engineer terus gitau aku pasal kene wat drawing standard untuk kuarters. Aku kene siapkan untuk kelas F47 dan townhouse. Kelas F tu aku bese la dengar dan penah le buat sebelum ni tapi townhouse tu ni lah kali pertame aku dengar.


Lepas dapat softcopy drawing tu, aku pon tengok la sebab nak dapat gambaran sket. Hmm, oklah sebab big bos kasi tempoh dalam 2 minggu untuk setelkan. Dan aku rase townhouse tu kelas E sebab jenis berkembar dan bertingkat. Tapi tak sure lagi. Nak kene konpom dengan otai lain.


Untuk makluman, kuarters standard (ni aku sembang untuk elektrikal) berdasarkan EPU guidelines. Maksudnye dalam guidelines tu ade le gitau contohnye dalam bilik tidur utama nak bape soket.. jenis lampu.. bape bijik lampu.. ade ekon ke tak.. kipas je ke.. Kire cam senang sket la kalo nak bandingkan dengan buat pojek-pojek lain macam mahkamah, kastam, bangunan gunasama dan lenlain. Yang tu banyak mende nak kene buat dan agak leceh. Ngeeee...


Okey, so aku amat-amat suke sebab da lame tak wat drawing. Untuk orang yang duk dalam unit design, sebulan tak wat drawing da rase menggigil tangan ni. Hahahahaha.. Dah macam addicted dadah la pulok. Tapi ni menggigil sebab ketagih nak wat drawing...


Petang, TA lak gitau aku dan sorang member lagi kene wat lux calculation untuk satu pojek di Pulau Pinang. Pojek mahkamah syariah. Pojek tu sebenonye konsultan kene buat tapi ntah pe masalahnye at last kami kene setelkan. Tu la padahnye kalo keje sendiri tak buat, kan da menyusahkan orang lain? Ishkk.. ishkk..


Aku da mule rase sedikit stress. Dengan keje sedia ade tak abeh lagi. Dengan drawing kuarters lagi.. dengan kene wat lux calculation lagi.. Pojek mahkamah tu 7 tingkat tapi aku kene wat 4 tingkat. Huhuhuhu.. Sempat ke nak wat ni? Minggu depan da cuti lak 2 ari.


Tapi insya Allah sempat setel sume tu. Dalam kepale aku ni da ade plan. Hehehehe.. pengalaman beb.. Untuk calculation tu, rasenye 2 ari leh siap. Paling lewat sebelum tengah hari Jumaat tu da buleh submit. Petang tu, buleh start untuk kuarters. Tapi kalo de kelas rekabentuk petang tu, alamat berterabur la plan aku. Kene stenbai plan B nampaknye.. :)


p/s Keje dalam keadaan stress lagi best sebenonye.. Hahahahaha


Penjejak Mimpi:
Keje kene ade perancangan. Barulah smooth. :)

Monday, May 23, 2011

Minggu Yang Sibuk

MINGGU ni turn aku lak nak kene minitkan surat-surat yang masuk ke dalam unit ni. Kat sini, sume technician ade keje lain selain tugas hakiki. Antarenye ialah meminitkan surat macam ni. Jadual die aku yang buat. Selame seminggu kene minitkan surat dan pastu terus masukkan dalam tray 'in' big bos. Lepas tu terpulanglah pade dia nak minitkan pade sape lak.

Dalam minggu ni jugak aku cube nak setelkan pasal aset ni. Tak setel lagi mende ni. Aku memang pening kepale. Ape taknye, setiap pergerakan aset sume dah berubah gara-gara pecah unit start bulan Mei tu.

Kalo harta modal tu takpelah sebab sikit tapi bile da masuk ke inventori ni.. tu yang buat aku pening dan stress. Actually mende ni aku dengan sorang lagi member tapi tau-tau je lah kalo keje berdue. Kene lak aku ni jenis yang cerewet. Kalo buleh mende tu nak sempurne dan perfect. Lagipon aku jenis malas nak minte tolong orang sangat. Kalo cakap sekali ajek, pastu macam tak bape nak jalan, aku malas nak minte tolong lagik.

Ape pon, insya Allah mende ni buleh setel dalam minggu ni juge. Kalo tak sempat, kene buat jugak kasik sempat sebab next week aku nak cuti. Rase tak selesa kalo bercuti tapi keje tak siap.

Penjejak Mimpi: Sejak reshuffel ni, amik mase lak nak familiar dengan sume kedudukan fail projek..

Sunday, May 22, 2011

Tahniah


RASENYE aku tak terlewat lagi untuk ucapkan tahniah pade Bai dan LLK sebab terpilih sebagai penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang untuk tahun 2010.

Aku tau pon sehari lepas majlis anugerah tu. Hehehehe.. Punye le lambat terime berite. Sebabnye aku ni bukan jenis nak tanye sangat mende-mende yang takde kene mengena dengan aku. Tak la kate aku baik cume ala, pe sangkut paut dengan aku kan pasal anugerah-anugerah ni? Kalo orang gitau, aku tau le. Kalo takde yang peramah gitau aku, sah-sah le aku tak tau. Sorang lagi yang dapat ialah TA unit Akustik. Dia same batch dengan aku masuk JKR ni.

Hmm.. personally aku rase dowang memang layak untuk dapat anugerah ni. Sebab aku tau dan kenal dowang memang komited dan amat bertanggungjawab dalam melunaskan keje.

Tahniah skali lagi kat korang. Muge anugerah ni menjadi pemangkin dan pencetus semangat pade kengkawan yang lain untuk berusaha meningkatkan produktiviti keje memasing. Tapi janganle anugerah ni yang dikejar dan dijadikan tujuan. Kalo dapat anugerah pon, rase puas tu takde. Ko takkan rase berbaloi dengan usaha ko slame ni. Keje musti mau ikhlas dan bukan ganjaran dan pujian yang dicari. Kalo tak, rase puas dalam melangsaikan keje tu takkan dapat dikecapi. Ingat tu.. :)

Penjejak Mimpi: Da penah merase kepuasan tu.. Alhamdulillah..

Thursday, May 19, 2011

Beruntungnya Anak-Anak Sekarang

SEMALAM time aku lunch dengan sorang opismet dalam Jusco, lalu lah sorang otai sebelah meja makan kami tu. So aku pon menegur dan ajak lunch skali. Die menjawab yang die nak cari A4 paper; skaligus nak setelkan hal anak die. Anak die nak mendaftar ke UPNM so banyak mende yang nak dibuat. Nak potostat itulah.. nak sahkan ini lah.. Ahh, kirenye memacam lah.. So selagi tak setel hal anak die tu, nak makan pon macam die takde selera. Hmm.. kasih sayang sorang ibu.. :)

So teringatlah aku mase dedulu. Seingat aku, lepas ajek result SPM kua, sume mende aku setelkan sendiri. Dari amik result SPM tu.. potostat sijil-sijil.. gi sekolah minte cekgu sahkan.. isi borang UPU.. anto application untuk masuk IPT.. dan lenlain sume aku wat sendiri. Turun naik bas. Kalo abah off, ade le abah anto ke pejabat pos mase nak beli stem untuk poskan borang-borang berkenaan. Lepas tu aku masuk le sendiri kat dalam tu dan setelkan urusan sendirik.

Bile da dapat masuk IPT, mase mendaftar aku sorang jek yang setelkan. Orang lain siap mak bapak kaum kerabat anto tapi aku? Huhuhuhu.. kesian aku kan? Tapi jangan le nak ngengada PM oi.. Ko daftar kat Politeknik Ungku Omar, Ipoh aje pon. Kalo naik moto dari umah 30 minit da sampai.. lagi nak ngengada suh parents dan kaum kerabat bagai gi anto? Huh..

Bile time nak setelkan hal loan study lak.. Nak matikan stem? Nak kene gi Wisma Hasil? Takde masalah. Abah boleh anto. Tapi selebihnye aku setelkan sendirik. Beratur ke.. ape ke.. setelkan sendirik.

Ade skali tu time nak wat IC baru. Abah drop aku kat tepi building Pejabat Pendaftaran tu dan suh aku gi sendirik. Bile aku suh die teman (konon nak bermanje la tu) lantas abah jawab "ala, bukannye budak kecik lagi. Kalo tak tau gi tanye. Kalo tak, sampai bile-bile jadi penakut". Mase tu aku rase down. Nape la abah takmo temankan aku? Padehal dia da penah buat sebelum ni. Tunjukla kat aku mane pintu masuknye.. mane kaunternye.. kan senang? Lagi cepat setel dan terus buleh balik. Tapi abah memang macam tu dan terus macam tu................

Kirenye manyak le mende yang aku kene setelkan sendirik. Kalo setakat turun naik bas untuk setelkan sume hal aku tu takde masalah lah. Aku tak menafikan jasa baik abah cume dulu aku tak paham nape abah tak macam abah orang lain? Anak-anak dowang relax jek dan abah dowang yang setelkan semua. Tapi aku?

Bile da dewase barulah aku tau dan dapat jawapannye. Jawapan yang same yang korang akan dapat dan pikirkan bak kate pepatah cina "give a man a fish and you will feed him for a meal but teach a man how to fish and you will feed him for a life" atau "berikan seseorang seekor ikan maka kamu hanya memberi dia sekali makan tetapi ajarlah seseorang untuk memancing maka kamu telah memberi dia makan seumur hidupnya".

Lagipon mungkin sebab abah sorang polis so die nak anak die berani.. atau mungkin sebab darah Bugis yang mengalir dalam diri aku ni so abah takmo anak-anak die jadi penakut? (<-- untuk makluman anda, orang Bugis memang berani. Tak caye? Selak sejarah dolu-dolu. Ngeee..)

Hingge sekarang aku terdidik macam tu; seboleh mungkin, selagi buleh setelkan masalah sendirik tak yah minte tolong orang lain. Tak yah nak susahkan orang lain. Selagi buleh berjalan.. selagi buleh diheret kaki tu.. selagi buleh merangkak untuk ke destinasi teruskan usaha. Jangan pernah putus asa dan putus harapan. Jangan pernah takut untuk berusaha demi diri sendirik.

Dan aku tak penah salahkan abah sebab sesungguhnye pengalaman adalah guru terbaik.

Penjejak Mimpi: Thank you abah. You are great. Miss you a lot.. Sob.. sob..

Tuesday, May 17, 2011

Kisah Aku di Hentian Puduraya

PEJAM celik pejam celik rupenye da 5 ari aku tak apdet blog ni. Lately macam bizi giler jek kat opis tu. Memacam le nak kene setel. Especially pasal aset. Duk pening pale aku ni pikir pasal aset. Nak kene anto memo kat HOPT le.. Nak apdet kat sistem lagi.. Kat hardcopy lagi.. Tapi takpe.. Da name pon tanggungjawab; so buat aje la..

Actually takde le kisah yang best pon pasal Hentian Puduraya tu. Da macam cite basi pon ade. Aku cume nak cite yang balik kampung kali ni baru le aku dapat explore area situ. First time balik Ipoh lepas dibuke secare rasminya tak sempat aku nak meredah situ sebab terlewat. Hahahaha.. nasib baik tak kene tinggal dek bas. Kalo tak, padan muke ko PM!

So mase sampai ke Hentian Puduraya Jumaat lepas, aku sampai awal. Tiket aku jam 7.30pm so aku dapat le meronda puas-puas area situ. Dapat le online cimbclicks jap untuk topap. Hehehehe.. ape gune teknologi kalo tak digunekan, kan?

So aku da tau le mane ATM machines dan yang paling penting kiosk yang suke aku beli kudapan untuk dimakan di dalam bas. Tu yang penting, beb. Cumenye aku tak dapat jumpe lagi kiosk yang ade jual buku-buku agama. Ntah mane nyorok, ntah.. Satu lagi tempat orang jual makanan-makanan berat. Ke da takde?

Balik tadi, tiket kui 12pm. Hah, nape awal? Takut jem la. Ari ni kat 8tv ade final episode cite cine; Rosy Business. Nanti terlepas lak cite tu. Perjalanan pon very smooth dan lebih kureng jam 2.45pm aku da sampai Puduraya. Sejak renovation dan perjalanan utara dan selatan diasingkan (perjalanan ke selatan naik/turun di Terminal Bandar Selatan) bas memang terus turunkan penumpang di bawah stesen. Kalo tak, dulu menapak le ko nak ke hentian tu. Driver akan turunkan penumpang nun kat tepi-tepi jalan sebab nak masuk ke hentian tu memang jem siot. Daripade kematu bontot dalam bas yang tersengguk-sengguk tu, adelah lebih baik ko turun menapak ke sane. Silap-silap ko dulu sampai daripade bas tu.

So bile da sampai, aku lepak-lepak dulu kat situ. Sesambil minum air tin dan menikmati penambahbaikan yang dibuat kat stesen tu. Ventilation bagus.. CCTV banyak.. Sprinkler pon ade.. Kiosk polis ade.. Polis pon ade.. (jangan kiosk jek ade, polis nye takde).. Security ramai.. Keadaan situ bersih.. Information screen yang gitau plet number bus, destinasi dan platform berfungsi.. Yang penting asap kenderaan tak ketara baunye sebab setiap tangge nak turun ke platform disediakan dengan pintu kaca yang sentiase tutup. Ko nak turun, pepandai le ko tekan button kat situ. Tak pandai tekan, sile jumpe security. Hahahahaha.. So takde la bau sangat asapnye. Lagipon ventilation kat bawah stesen pon ok. So ko nak ape lagi?

Da puas menikmati dan air tin pon da abeh so ingat nak belik KFC la pulok. Lapo beb. Pagi tadi makan nasi lemak mak aku buat. Sampai skang terase lazatnye sambal ikan bilis mak.. :). So gi KFC kat seberang jalan dan ade le pulak sorang mamat tu 'basking' depan satu restoran mamak kat deret KFC. Balik tu ingat nak layan le lagu mamat tu 'sepam due' tapi segan la pulok. So tak jadi le. "Sori guy, gua ingat nak layan lagu lu tapi disebabkan gua ni pemalu orangnye so gua kenselkan ajek niat gua.." (Pemalukah aku ni?)

So terus aku blah menuju ke stesen STAR ke Sentul Timur...

Penjejak Mimpi: Da lame tak gi Central Market. Dulu ramai yang basking kat situ.. :)

Wednesday, May 11, 2011

Eh, Biar Betul?

AKU panggil die ce ce; yang bermaksud 'kakak' dalam bahase cine. Tengahari semalam time aku and the gang lunch di pantri, die masuk untuk tadah air dalam kettle. Aku yang memang mulut murai ni menegur die macam bese. Sesambil tu ade le mende yang jadi bahan lawak aku. Pastu ce ce cakap: "You skang ni banyak hepi. Asyik ketawe ajek.."

Pastu member aku sambung: "die ni memang. Asik bercakap sampai saye pon da tak larat nak layan". Sume yang ade dalam pantri tu gelak. Lucu la tu pekena aku.. :(

So pagi tadi aku gi tempat ce ce untuk sembang. Time tu belum masuk time keje ye. Pastu aku saje tanye kat die: "Ce ce, betul ke you tengok i skang ni hepi? I rase cam bese ajek." Die menjawab: "Ishk! Lain la.. mase you duduk tempat lame, tak dengar pon sore you. Asik buat keje. You datang keje tapi macam tak ade (eh! macam pendiam jek aku ni)."

Aku jawab: "Ye la kot. Actually burden yang same i kene handle tapi mungkin stress tu da kurang sket.". "Ye la.. takpe lah. Janji you happy, sudahla.." ce ce balas. Bla bla bla... memacam le yang kami sembangkan... :)

Hmm.. aku terpikir.. Mungkin betul kate die.. Aku akui skang ni aku mmang terase hepi yang teramat-amat. Walaupon beban dan tanggungjawab yang same perlu aku setelkan macam sebelum ni tapi ade satu perasaan lega yang teramat-amat lega. Seolah-olah seketul batu yang besar telah dibuang dan dicampak ke dalam laut! Ahhh... lega nye. Alhamdulillah...

Penjejak Mimpi: Keje banyak aku tak kisah; takde hal. Janji aku hepi. Yeahh!

Tuesday, May 10, 2011

Alhamdulillah.. Insya Allah

MASUK ari ni bermakne lebih kurang seminggu secare rasminye aku kekal dalam unit lame; BPR D1. Dan alhamdulillah aku rase amat gembire dan bahagie dengan keputusan ini walaupon pade hakikatnye aku terpakse 'membayar dengan harge yang mahal'.

Keputusan ini sebenonye amat payah untuk aku lakukan. Aku takmo reveal pepanjang pasal ni cume pe yang buleh aku katekan ialah keputusan ni bermakne aku telah mencabar diri aku sendirik. Aku da buat keputusan untuk kuar dari 'zon selesa' dan insya Allah ini adalah keputusan terbaik demi mase depan kerjaye aku.

Kalo ikut sape yang takmo terlibat dalam team yang design pojek yang berprestij dan berprofil tinggi tapi bukan itu yang aku cari. Aku mencari 'kegembiraan dan kebahagiaan' dalam menjalankan tugas. Aku tak larat nak bawak 'kentang busuk' ari-ari ke opis. Cukup-cukup tak larat. Aku da penat! Aku da letih!

Insya Allah ni adalah yang terbaik untuk aku. Muge keputusan ni dapat bawak aku lebih jauh lagi dalam mengembangkan skil dan kebolehan aku, insya Allah.

Penjejak Mimpi: Betul lah kate bijak pandai; kebahagiaan tu tak perlu dicari tapi dicipta. Muge keputusan yang aku buat tu benar-benar memberi aku kebahagiaan, insya Allah.

Thursday, May 5, 2011

Meeting Aset

Semalam ade miting aset dipengerusikan oleh Puan R*****i. First time sejak aku memegang title 'Penolong Pegawai Aset' untuk unit, orang-orang dari state dijemput skali. Penuh terus bilik mesyuarat utama tu. Selame ni tak penah pon dowang dipanggil. Entah nape. So semalam mereka-mereka yang berkait rapat pasal aset datang samada dari Kelantan, Pahang, Trengganu, Perak, Johor, Kedah, Penang dan termasuklah dari HQ iaitu Cawangan Kejuruteraan Elektrik.

Dan semalam juge adalah kali pertame mesyuarat dipengerusikan oleh Puan R****** setelah amik alih tugas dari Puan N*****. Dan bermakne ini kali pertame aku berurusan dengan Puan R******. Sebelum ni die di CPK dan bile naik pangkat, masuk balik ke CKE. Err, tak terlewat lagi kot aku nak ucap "Welcome back to CKE" pade die.. :)

Makan mase 3 jam jugak la miting aset tu. Ropenye orang state banyak masalah pasal aset ni. Ishk.. ishk.. ishk.. kesian. Tapi aku tabik pade Puan R****** bile die kate "mane-mane state yang bermasalah, jangan risau sebab kite akan bantu. Kite akan naik same-same dan tidak akan membiarkan state yang bermasalah". Alhamdulillah..

Aku sebagai staf HQ untuk Cawangan Kejuruteraan Elektrik (CKE) tak le rase risau sangat sebab ape-ape hal kami yang dapat info dulu. Tapi untuk dowang yang under CKE tapi duk state tu payah la sket. Info tu bukan tak dapat tapi lambat. Lagipon untuk pertandingan Aset Alih Kerajaan last year pon CKE HQ dapat tempat kedue so takde le problem sangat.

Pihak kami bukan le takde masalah.. ade tu memang le ade cume kami da setelkan sejak pindah ke bangunan di Mid Valley ni. Time tu memang azab giler. Duk asik miting.. miting.. miting. Aku da sampai rase nak muntah pon ade ngadap hal-hal aset ni. Siyes. Pastu nak mengadekan mende yang takde; rekod setiap aset kat unit tu. Hui!! Bukan senang beb! Bergelut dengan tugas hakiki lagi.. dengan tugas-tugas yang ntah ape-ape tu lagi. Tambah dengan aset lagi. Memang aku pening.. tensen.. stress! Tapi disebabkan akronim 'SYMP' tu da set dalam mind aku ni so buat aje lah. Nak wat cane? Redha ajelah..

Stat petang semalam gak aku da send emel kat sume dalam unit untuk apdet borang kew-PA7 memasing. Aku ni memang main emel ajek. Tak kisah la nak ingatkan pasal ape pon, memang aku anto emel ajek. Ala, ape gunenye teknologi kalo tak digunekan? :)

Tu pon tak abeh lagi. Banyak lagi mende nak kene apdet. Kena lak bile unit asal dah berpecah 2. Nak kene split aset dan rekod pade 2 juge. Otak kene ligat berfikir nih..

Penjejak Mimpi: Bulan depan ade odit aset lak. Sempat ke aku nak apdet sume? Huhuhuhuhu

Apa Maksudnya?

DALAM majalah Solusi Isu 31 topik 'Sabar Itu Indah' ade satu stetmen yang aku suke iaitu "Jika tidak dapat menjadi garam yang memasinkan ikan, janganlah jadi lalat yang membusukkannya". Perghh!! Mendalamkan maksudnye? Agak-agak korang ape maksudnye ek?

Penjejak Mimpi: Korang bijak-bijak belaka so buleh pikir maksudnye.. :)






Showdown 2011

MALAM tadi bermulalah persaingan untuk 12 grup dalam merebut takhta juara Showdown 2011. Setelah audition, battle dan meltdown; hanye 12 grup ini yang terbaik dan akan meneruskan perjuangan dalam menjadi juara kedua selepas Wakaka Crews menjuarainye pade tahun lepas.

12 grup tersebut ialah Panic, Force 136, Rokusteps, HMC Phlow, Soulution, Dejavu Breakerz, EGS Monsters, Elecoldxot, Stepholic, Blazin Squad, Bounce Stepperz dan Borneo Crewz.


Di akhir rancangan, 4 kumpulan yang mendapat undian/sms terendah akan battle sesame sendiri dan crew yang terlibat ialah EGS Monsters battle dengan Bounce Stepperz dan Force 136 kene battle dengan Borneo Crews.


Time dowang battle ni aku da terawang-awang dah.. Hehehehe.. sebenonye da terlena pon depan tv. Tau-tau crew yang tersingkir ialah Force 136. Lupe lak nak gitau juri untuk rancangan ni macam tahun lepas; Joe Flizzow dan Maple Loo.
Lepas ni tinggal 11 grup lagi meneruskan perjuangan mereka.

Aku ngaku yang aku memang suke tengok rancangan ni. Siyes. Memang suke. Compared dengan rancangan nyanyi-nyanyi tu aku prefer layan rancangan cegini. Aku rase bebudak tu menari sebab nak release tension. Err.. daripade dowang duk merempit, isap dadah, isap ganja dan mende-mende negatif tu, baik dowang menari. Tak kaco orang lain.. :)


Penjejak Mimpi:
Suke grup HMC Phlow dan Soulution..

Tuesday, May 3, 2011

Bulan Baru.. Bos Baru.. Semangat Baru.. Ya Ke?

ARI ni ari pertame bulan baru; bulan Mei. Bermaksud ari pertame bos baru akan masuk dan bermaksud sesi suai kenal dan ehemm ehemm... baru jek kenal dengan bos baru. Katenye die akan masuk stat minggu depan.

Bile da masuk bulan baru ni.. tambah lak dengan kedatangan bos baru.. aku rase ni mase yang agak baik untuk dijadikan turning point untuk berubah dalam melaksanakan keje dan tanggungjawab.

Bukan bermaksud selame ni aku tak buat keje dengan baik.. cume nak buat lebih baik dari yang sedia ade. Kalo dulu ade gak keje-keje yang aku suke tangguh tu.. lepas ni harap-harap takde yang bertangguh. Bile wat drawing tu, kalo sebelum ni mase wat calculation kire triple times, lepas ni kene kire betul-betul. Lebih dari 3 kali. Tak kisah le mase kire TCL, MC sampaile ke saiz kabel. Power factor pon kene kire betul-betul. Design betul-betul.

Drawing tu kene design/draw betul-betul. Kemas tanpa mengenepikan prinsip-prinsip elektrik dan ape saje yang berkenaan dengan elektrik. Paham ke? Tak yah paham pon takpe sebab korang bukan wat drawing. Pe pon, caiyok caiyok untuk diri sendirik. Ngeee

p/s Sejak menten dalam unit asal ni aku rase lega giler. Muge keputusan aku ni adalah yang paling baik, insya Allah.. :)

Penjejak Mimpi: Sebenonye bile-bile mase pon kite buleh berubah. Tak yah tunggu waktu-waktu tertentu. :)