Pages

Thursday, December 24, 2009

Sunyi..

Salam.
PAGI ni sampai opis awal. Belum jam 7am aku da sampai. Takde sape yang sampai lagi time ni. Sunyi giler opis ni.. Hanye berteman deruan angin kipas aku tu.. :) Dalam komuter pon tadi tak ramai. Maybe ramai yang amik cuti. Ye la, ujung tahun le katekan.. Nak perabih cuti yang berlambak-lambak tu kot.. At the moment, aku tak plan nak amik cuti lagik. But maybe awal Januari kot... itupon tak sure.. Nape dowang ni tak sampai-sampai lagi ek?? Muskil lak aku....

Saturday, December 19, 2009

Kehilangan - Part 1

Assalamualaikum wbh & Salam Sejahtera
MALAM Jumaat around jam 10pm aku dapat kol dari member opis. Sambil teresak2 die gtau mak die da meninggal dunie. To tell the truth aku betul2 terkejut sebab setahu aku mak mertue die yang tak sihat. Dalam pade blur tu die minte aku gtau geng2 opis lain. Lepas tu terus aku sms geng2 opis dan yang mane kenal die.
Aku terus tak dapat tdo lepas tu. Ntah.. pasan aku bercampur baur... tak dapat aku bayangkan kalo aku lak berade di tempat die. Cane agaknye aku nak menerime suatu kehilangan tu? Sedangkan pemergian abah pon seakan baru jek semalam berlakunyer..
Aduyai... speechless le pulok aku jadinyer.. :(
Pe pon, muge arwah mak kak ila berade di dalam golongan orang-orang yang beriman dan dimasukkan ke dalam syurga, insya Allah. Al-fatihah...

Thursday, December 17, 2009

My New Lappy :(

Salam..
HARI ni da masuk ari ke 3 lappy aku kene tahan 'wad'. Bosan jek rasenye bile takde lappy untuk surf internet. Lappy aku tu stat 'sakit' ari sabtu tuh... Bile log-in jek, blank screen die. Then on Monday aku gi Plaza Imbi; nak cari Asus centre. Naseb bek jumpe lepas tanye orang-orang kat situ. Ntah le.. mamat Asus tu kate maybe windows die yang prob.... Takpelah... kite tunggu dan lihat jek...

Friday, December 11, 2009

Di Pagi Yang Hening...

JAM laptop aku menunjukkan baru kui 4am. Aku tersedar lebih kureng kui 3.36am. Awal lagik... malam tadi pon agak lewat aku tdo. Bese lepas isya aku da diulit mimpi...

Time-time ni manusie di sekeliling aku masih lagi beradu dengan nyenyaknye. Tibe-tibe alarm enset aku ni bunyik lak... Hmmm... memang aku set setiap kui 4.15am, 4.20am dan 4.35am alarm enset bunyik. Enset aku ni cepat masenyer. Ntah bape minit cepat aku da tak ingat. Sume jam yang ade dalam bilik aku ni cepat berbanding mase sebenar. Baik jam dinding... jam enset... dua jam tangan... cume jam kat laptop dan jam tangan baru aku tu ajek yang masih buleh dipercayai... :) Itupon jam tangan baru aku tu sket lagik nak kene adjust.. kasi cepat 5-10 minit. Aku cepatkan sume jam tu sebab takmo kasi aku lewat untuk gi mane-mane. Nak bagi aku berdisiplin la kunun-kununnye.... :)

Today ari terakhir dalam minggu nih. Petang semalam de miting unit. Macam bese banyak mende yang dibincangkan especiallynyer pasal pojek. Big bos tanye pasal drawing aku.. untuk pojek Enstek le... pe lagik.. bile aku leh submit drawing lepas second review dengan T.A.. Aku minte tempoh sampai ari Khamis depan.. ntah le buleh siap ke tak... :) Minggu ni aku memang bz bangat. Entah ape yang di bz kan pon aku tatau. Dengan miting asetnyer yang tak abih-abih... dengan 'iklan' nyer lah... macam-macamlah.. Ade hari ape ntah (aku tak ingat) tipon atas meja aku asik berdering! Da jadi macam telefonis pon ade aku rase. Kadang-kadang yang aku pelik tu umat manusie kat cawangan tu especiallynyer unit-unit design yang lain agaknye de nombor tipon aku ajek agaknyer. Pe taknye, pasal projek ntah mane-mane ceruk punye pon refer kat aku. Ingat aku ni 'master project list' bergerak ker? :( Bukan tak leh tolong tapi be logic le sket.. ramai manusie kat unit aku tuh... gi le tanye T.A ker... J.E ker... tanye orang yang berkenaan... nak kate aku ni 'popla' tak... nak kate aku ni 'glam' di kalangan staf cawangan, tak jugak... tapi ntahler... agaknye nombor tipon aku tu senang di ingat kot? wakakakaka... hmmm... takpelah... anggap jek sume tu atas dasar nak tolong member... iyolah labu... tolong pon tolong gak tapi korang larat ke nak angkat tipon sampai berbelas kali sehari? Kalo kol tu memang untuk aku, ok lagik.. ahh.... biarkan sajelah labu... biarkan luncai terjun dengan labu-labunyer.... biarkan.... (erk!! pe kene mengena luncai dalam cite ni?)

Pe pon, ari ni aku kene fokus pade sume outstanding keje aku. Harap ari ni takde lagik gangguan mental (macam semalam..) dan fizikal dari orang sekeliling. Aku kene setelkan sume keje!! Kene kosentret... kene fokus... chayok! chayok!

Hmmm... da kui 4.31am rupenyer. Aku kene stop kat sini ajek. Tak pack baju lagik. Petang ni lepas opis hour aku nak balik kampung. Macam bese tiket kui 7.30pm. K, chow chin chowwwww.....

Thursday, December 10, 2009

Pengubat Duka - Part 2

Salam.

SOMETHING to share. Insya Allah mujarab untuk jiwa-jiwa yang sedang melara, berdukacita, bermuram durja dan bersedih.. :(

1. KITA BERTANYA: KENAPA AKU DIUJI?

AL-QURAN MENJAWAB: "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka itu dibiarkan saja mengatakan "kami telah beriman (i am full of faith to Allah) sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang berdusta" (Surah Al-Ankabut Ayat 2-3)

2. KITA BERTANYA: KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

AL-QURAN MENJAWAB: "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya" (Surah Al-Baqarah Ayat 286)

3. KITA BERTANYA: KENAPA RASA FRUST?

AL-QURAN MENJAWAB: "Janganlah kamu bersifat lemah, dan janganlah kamu bersedih hati, padahal kamulah orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman" (Surah Al-Imran Ayat 139)

4. KITA BERTANYA: BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

AL-QURAN MENJAWAB: "Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkan lah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah the Almighty) kamu kepada Allah supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan)"

AL-QURAN MENJAWAB: "Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk" (Surah Al-Baqarah Ayat 45)

5. KITA BERTANYA: APA YANG AKU DAPAT DARI SEMUA INI?

AL-QURAN MENJAWAB: "Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin; diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka" (Surah At-Taubah Ayat 111)

6. KITA BERTANYA: KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

AL-QURAN MENJAWAB: "Cukuplah Allah bagiku, tidak ada tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal" (Surah At-Taubah Ayat 129)

7. KITA BERTANYA: AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

AL-QURAN MENJAWAB: "... dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir" (Surah Yusuf Ayat 12)

8. KITA BERTANYA: KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?

AL-QURAN MENJAWAB: "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui" (Surah Al-Baqarah Ayat 126)

Nota: To tell the truth, dalam semua jawapan Allah untuk soklan-soklan kite di atas; aku suke bace yang no (1), no (2) dan no (8) bile-bila aje aku rase lost... down... demotivated... :(( Apapun, hanye kepada Allah kite berserah dan meminte pertolongan..

Saturday, December 5, 2009

Aku Yang Muskil..

MINGGU lepas time aku duk rushing mengejar mase (at the same time nak kejar tren gak) lepas kuar opis; aku disape oleh sorang dak pompuan kat area stesen mid valley. Dak tu promot celcom tapi aku tak sure samada celcom broadband atau prepaid/postpaid simcard. Ayat die "kak, takmo ke?" sambil tayang simcard.. aku cume senyum dan geleng kepale. Pastu die sambung "akak ni, bile nak beli dari saye? Dari tahun lepas saye duk promot kat akak tau..." sambil gelak. Die ketawe sebab mungkin rase klaka dengan stetmen die sendirik. Ye la, pe lak tahun lepas? Baru bulan lepas die & geng die bukak kaunter kat area stesen situ. Nak melawak la tuh... :) Aku cume senyum dan terus blah dari situ. Skali tengok-tengok aku kene tinggal dengan tren laluan Rawang lagik. Aduyai!!! nampak bontot tren ajek... Huh!! naseb badan.. Takpelah... aku amik tren laluan Seremban nampaknyer. Benti kat stesen Bandar Tasik Selatan dan switch amik lrt balik ke Sentul Timur.
Tapi mende yang sebenonye aku nak highlight ialah pemakaian topi merah yang terletak elok atas kepale dak pompuan tuh. Owh!!! baru aku tingat... nak krismas rupenyer... So pemandangan yang bese akan ternampak oleh mate kite bile menjelang krismas. Dimane anak-anak Melayu yang mengaku dan bershahadah "Aku bersaksi tiada tuhan yang disembah melainkan Allah dan aku juge naik saksi bahawa Nabi Muhammad itu pesuruh Allah" memakai topi merah santa claus. Mungkin ade yang bertanye "pe salahnye pakai topi tu? Topi jek... bukan ade ape pon.." Betul... tapi bukan itu berkaitan akidah ker? Sorry if i am wrong... Tibe-tibe aku tingat satu sabda Nabi saw "Barangsiapa diantara kamu menyerupai sesuatu kaum itu, maka samalah kamu dengan mereka!" So cemane nak jawab tuh? Jangan salah paham.. Aku tak menjatuhkan hukuman pade sesape yang pakai topi santa claus tu.. sapelah aku untuk menjatuhkan hukum.. :) cume aku jadi muskil nape de orang yang masih tak amik berat soal nih? tak tau? leh blaja.. leh bertanye.. tak tanye sesat jalan.. lagipon skang ni banyak medium untuk mencari jawapan.. paling senang skang ni ialah internet.. jawapan dihujung jari anda.. :) cume nak dengan tak nak jek... kan?

Aku tak salahkan dak pompuan tu 100%. Mungkin die 'terpakse' pakai.. Same thing goes to pekerja-pekerja lain contohnye yang keje kat shopping complex... Dowang mungkin terpakse pakai atas alasan "arahan orang atasan" tapi takkan nak biarkan macam tu ajek? Majmuk tu majmuk gak beb tapi soal agame; tiade toleransi, tiada tolak ansur.

Maksud Surah Al-Kafirun:
"Dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang..."
1. Katakanlah (ya Muhammad): Hai orang-orang yang kafir,
2. Aku tiada akan menyembah apa yang kamu sembah,
3. Dan kamu tiada akan menyembah apa yang aku sembah,
4. Aku tidak pernah menyembah apa yang kamu sembah,
5. Dan kamu tidak pernah pula menyembah apa yang aku sembah,
6. Bagi kamu agamamu dan bagiku agamaku.

(Sumber dari Tafsir Quran Karim karya Prof Dr. H. Mahmud Yunus, P.T Hidakarya Agung, Jakarta)

Menjaga akidah adalah suatu yang benar-benar menjadi kemestian pade mereka-mereka yang mengaku dirinye Islam. Walau dibunuh, walau diseksa sehingge mati... My late father penah tanye kat aku. Die bagi satu situasi "ape yang akan aku buat kalo tibe-tibe aku ditangkap dan diminte tukar agame? kalo tak aku akan ditembak?" aku jawab "takmo tukar..". then my late father senyum dan membalas "ingat.. walau ape pon yang berlaku; walau dipakse macam mane skalipon.. walau diancam bunuh... diseksa macam mane pon, jangan sesekali mengaku kalah. Peganglah Islam hingge mati" dan insya Allah itu yang akan aku pegang. Islam insya allah akan menjadi agamaku hingge ke hujung nyawa.

Macam kisah mase zaman Nabi dulu.. Bilal Bin Robbah diseksa dengan kejam oleh orang kafir. Die diseksa supaye kuar dari agame Islam tapi die enggan. Parents die abih sume kene seksa sampai mati. Tapi ternyata iman dan akidah die kuat. Akhirnye die mati dalam iman. Muge kite sume mati dan menemui tuhan dalam keadaan Islam, insya allah.