Pages

Monday, December 30, 2013

Rindu

DIA: Rindu itu tarbiah...

Aku: Benar.. bergantung kepada siapa rindu itu ditujukan..

Dia: Cuma perlu kawal agar Allah tak cemburu..

Aku: Saya suka dengan statement itu.. :-)
Saya perlu akui.. di luar kesedaran kadang-kadang rindu pada manusia lebih dari rasa rindu kita pada Sang Pencipta..

Dia: Mengingatkan diri sendiri sebenarnya..

Aku: Tahniah sebab secara tak langsung you mengingatkan pada orang lain juga especiallynya saya.. :-)

Nota: Tarbiah = pendidikan atau pengasuhan. Diambil dari bahasa Arab.

Penjejak Mimpi: Amat terkesima..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Quote of The Day #9

"WHETHER you've found your calling, or if you're still searching, passion should be the fire that drives your life's work".

Penjejak Mimpi: Full of passion.. :)
 
Published with Blogger-droid v2.0.10

Sunday, December 29, 2013

"Sorry for The Curry Mee"

OKEY. Sebelum cerita panjang lebar,, ada dua benda aku nak bagitau. Satu; di Ipoh ada satu tempat yang sedap jual mi kari. Dua; aku dah lama tak makan mi kari tersebut. Haha...

Semalam patutnya aku keluar dengan ex-colleagues masa teaching di kolej MLVK dulu; Mr Lam dan Mr Leong. Dah lama kami tak berjumpa dan kebetulan kami bertiga memang suka makan mi kari. Dulu masa kami bertiga attend kelas Bahasa Jepun selalu singgah pekena mi kari.

So dah berwhatsapp bagai... dah bermesej bagai.. tup-tup.....

December 28, 2013 2.54pm...
"Hi Cik Sue, 'Chairman Mao' called me at 1.30pm. He was free but I cannot make it coz my mother is not feeling well. I have to send her to see a doctor. We arrange another time. Sorry about it. Sorry for the curry mee :("

Whatsapp dari Mr Leong. Nak kata apa.. next time aja lah... :(

Nota 1: Oh ya.. sesiapa yang berkunjung ke Ipoh tu jangan lupa cari "mi kari Mat Jasak". Kena sekali.. nak lagi wehhh!!!

Nota 2: Chairman Mao ialah panggilan kami untuk Mr Lam. Ada cerita di sebalik panggilan tu.. Haha...

Penjejak Mimpi: Ada berjual lagi ke mi kari Mat Jasak tu?

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, December 25, 2013

Quote of The Day #8

"DON'T be afraid to stand for what you believe in, even if that means standing alone.."

Penjejak Mimpi: Only you knows who you are...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, December 24, 2013

Janji..

"ALLAH tak pernah menjanjikan hidup ini mudah. Tapi DIA berjanji akan selalu disisi kita.."

Penjejak Mimpi: Dengan syarat tidak melupakan DIA...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, December 23, 2013

Quote of The Day #7

"CHALLENGES are what make life interesting and overcoming them is what makes life meaningful.."

Penjejak Mimpi: It really make me sick!! :(

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sunday, December 22, 2013

Sembang Pasal Aset..

JAM dah pun pukul 12.54am. Aku masih belum nak tidur lagi. Err.. nak tidur tapi ada kerja sikit nak kena settle. Hai.. tak sudah-sudah dengan kerja. Korang baca pun dah naik menyampah, kan? Tak sudah-sudah dengan kerja.. macam lah dia seorang aja yang bz.. macamlah dia seorang yang kerja dalam dunia ni.. betul tak? Mungkin itu yang akan korang cakap bila baca blog merapu aku ni.. Nak buat macam mana.. dah memang aku bz. Lagipun ni kan blog aku.. so sukati aku lah nak tulis apa pun.. betul tak? 

Dalam minggu ni aja aku asyik mengadap hal-hal aset. Minta 'pelepasan' dari bos untuk settlekan hal aset selama 2 hari tapi tak siap-siap lagi. Nasib baiklah apa yang bos minta aku dah settlekan dari awal lagi so takdelah dia 'bising'. Err.. dia ada bising ker? Tak bising pun.. cumanya aku sendiri rasa tak best dan tak syok kalau bos tanya banyak kali tapi benda yang diminta tak siap. Aku kena jaga reputasi aku juga. *uwekk!! ko memang perasan bagus kan Cik PM?* . Well.. aku ni tak lah bagus mana pun tapi aku sendiri tak suka nak dengar bos 'membebel' tak tentu hala kat aku. Eh!! ada ke bos membebel kat aku? Setakat ni takde.. tapi aku membebel kat bos ada la.. Haha.. *aku kan kaki melawan cakap bos? Nasib la bos ada anak buah kaki melawan macam aku nih!*

Aku sibuk mengemaskini hal-hal berkenaan aset. Nak pindah tahun depan tapi dah start menggelabahnya. Datelinenya Rabu lepas lagi tapi macam yang aku cerita awal tadi.. semuanya tak siap. Pihak urusetia nak 3 benda je tapi dah alang-alang update.. aku update semua sekaligus! Sebab tu tak siap lagi. 

Jumaat lepas dapat emel dari urusetia.. second reminder.. siap attach lagi nama-nama unit yang tak submit apa yang diorang nak. Aku tengok semua unit rekabentuk tak submit lagi. Apa nak buat.. kami ni sibuk. Kami bukannya mengadap hal aset ni aje.. *alasan*.

Nak update ni pun kena ambil masa juga. Setiap borang tu berkait antara satu sama lain. Kalau tak tally dari segi kuantiti.. tak ke payah? Nak kena tengok harga dia lagi.. lokasi.. ahh!! cakap banyak pun tak guna. Orang yang tak tahu mungkin akan kata: "ala.. apa yang payahnya?" Cuba buat sekali tengok? Tapi tu lah.. mulut orang bukan kita boleh tutup kan? Gebang kuat pun tak guna beb.. try sekali buat baru tau..

Oklah.. nak sambung buat kerja balik. Kalau agak-agak aku stress nanti.. aku sambung mengarut kat sini lagi.

Penjejak Mimpi: Sekarang ni nak concentrate kerja aku aja. Orang lain punya hal, lantak pi lah..

Thursday, December 19, 2013

Jadilah Orang Yang Baik

KATA Sayyidina Ali bin Abi Talib: "Jadilah kamu orang yang baik. Orang yang baik bila ada disukai, bila tiada dirindui, bila mati ditangisi. Dan janganlah kamu jadi orang yang jahat, bila ada dibenci, bila tiada disukai, bila mati disyukuri."

"Kalau kau tak datang kerja sebab mc/sakit lepas tu esoknya bila kau masuk ofis ada orang tanya.. maksudnya orang rindu kat kau. Dalam erti kata lain, orang suka kat kau.." *ni aku yang kata*

Penjejak Mimpi: Kalau dalam meeting, orang sebut nama unit kita.., maknanya orang lain pun suka lah jugak kat unit kita, kan? Kan? Kan? Haha...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sunday, December 15, 2013

Ambillah Waktu...

AMBILLAH waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan.

Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan.

Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan.

Ambillah waktu untuk berehat, itu adalah sumber kesegaran.

Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa diberikan Allah.

Ambillah waktu untuk beramal, itu adalah kunci menuju syurga.

Penjejak Mimpi: Mencari ruang untuk bersendirian..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, December 11, 2013

Jadi Mangsa!!

RARA dengan patung orang utannya yang kami namakan 'O-o'. Siap dipakaikan t-shirt lagi! Alahai anak saudara Andak....

Penjejak Mimpi: Selalu rindu kat dia..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, December 10, 2013

Hidup Adalah Belajar

DARI air, kita belajar ketenangan
Dari batu, kita belajar ketegaran
Dari tanah, kita belajar kehidupan
Dari kupu-kupu, kita belajar merubah diri
Dari padi, kita belajar rendah hati
Dari Allah, kita belqjar kasih sayang yang sempurna

Melihat ke atas, memperolehi semangat untuk maju
Melihat ke bawah, bersyukur atas semua yang ada

Melihat kesamping, semangat kebersamaan
Melihat ke belakang sebagai pengalaman berharga
Melihat ke dalam untuk intropeksi diri
Melihat ke depan untuk jalan lebih baik

P/s Dari we-chat.. :)

Penjejak Mimpi: Belajar ialah proses yang berterusan..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sunday, December 8, 2013

Ke Bagan Datoh - Part 2

AMBOI... sampai buat Part 2 nak bercerita pasal ke Bagan Datoh ni. Padahal 2 hari semalam je kat sini. Hehehe..

Ok, macam yang aku dah cerita sikit-sikit kat SINI, aku ke Bagan Datoh ni bukan suka-suka makan angin. Ada kerja sikit so bertolaklah aku ke Teluk Intan dengan bas tepat jam 8am dari Puduraya. Macam biasa dalam bas aku akan tidur tapi tak berapa lena lah.. Yelah.. nanti sampai sana nanti sembab lak muka ai ni.. tak best lah kan.. Ahak-ahak..

Sampai di Terminal Bus Teluk Intan terus aku mencari teksi yang kebetulan portnya kat situ juga. Lepas tanya tambang bergeraklah kami ke destinasi iaitu ke Wisma UMNO Bagan Datoh yang menempatkan Kedai Rakyat 1 Malaysia (KR1M) dan juga Kedai Kain 1 Malaysia.

Sampai ke KR1M terus aja aku melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan di atas batu jemala patik ni (perghhh!! skema giler). Selepas aku memperkenalkan diri dan beritahu apa tujuan aku ke sana. Dengan bantuan Encik Izzat dan Cik Nabila (diorang staf kat situ), cepat aja aku settlekan apa yang patut aku settlekan. 

Dah settle tugasan rasmi.. ada masalah lain pulak.. mana aku nak cari hotel? Bas ada lalu ke kat situ? Atau teksi ke? Takkan aku nak menapak pula mencari hotel? Memang sepanjang laluan ke KR1M tu bersepah hotel tapi manalah aku nak ingat lokasi hotel-hotel tu?  

Tapi alhamdulillah.. staf-staf kat situ memang banyak membantu. Diorang akhirnya sudi bawak aku ke sebuah hotel berdekatan dengan menaiki kereta. 

Akhirnya menginaplah aku di Hotel Melintang yang hanya 5 minit berkereta dari KR1M. Berapa bintang hotel tu? Aku rasa tak berbintang lah. Semalam hanya RM60.50. Government staff jangan berangan nak dapat diskaun ya.. tak dapek ha.. 

Petang sikit aku menapak balik ke sana (KR1M tu lah) sebab nak clarify beberapa benda dan nak tangkap gambar kedai tu dari depan. Bukti beb.. Beli barangan mandian sikit dan lepas tu pekena laksa dan air kelapa soda dekat kedai makan depan KR1M. Harganya hanya RM3.50. Aku rasa murah giler!! Tapi air kelapa soda tu .... aku tak berapa suka.. :(

Balik ke hotel sempat lagi aku menyinggah beli rambutan yang dijual tepi jalan. Harga sekilo RM4. Murah.. murah.. Tak lupa juga KFC. Hehe...

So pagi tadi aku check-out awal. Lebih kurang jam 8.20am. Yelah.. aku tak pasti nak tunggu bas dekat mana.. nak tunggu teksi kat mana.. pukul berapa ada.. lambat-lambat kang tak balik KL aku.. Kes naya tu.. Lepas tanya kat receptionist, aku terus keluar dan tunggu bas yang muncul tak sampai 10 minit lepas tu.

Perjalanan ambil masa lebih kurang 20 minit untuk ke Terminal Bas Teluk Intan. Dapat tiket bas Transnasional jam 10am dan masa tu baru jam 9am so pekena roti telur dengan teh tarik kurang manis dulu. Akhirnya aku sampai kat KL lebih kurang jam 1pm lebih. Lunch kat Merrybrown dan ronda-ronda kat Kedai Buku 1 Malaysia yang ada di Tingkat 2, Puduraya. Lepas tu aku balik lah ke rumah.

Kesimpulannya.. lepas ni kalau ada tugasan yang menuntut aku travel sorang-sorang.. inshaa Allah aku tiada masalah. Confident level aku dah bertambah sikit. Hehe..

Katil single punya. Dengan remote tv dan air-cond.. :)
Beg merah kesayangan patik. Akan ku bawa kemana saja..
Pemandangan luar. Huh! tetiba aja kabel bersimpang siur depan tingkap. Tak menarik sungguh view nya.. :(
Melintang Hotel. Diambil dari nama Hutan Melintang; bandar kat situ. *bandar ke?*
Kartun Simpsons.. Dah lama tak layan kartun ni.. :)
Ntah apa-apa yang aku beli kat KR1M tu..

Penjejak Mimpi: Dah mengantuk..

Friday, December 6, 2013

Ke Bagan Datoh..

PERTAMA kali kesini. Haha.. nama je orang Perak tapi negeri sendiri pun tak habis pusing lagi. Ngeeeee....

Kemari atas urusan rasmi. Travel by bus from Puduraya  KL alone. Tiket pukul 8am. Dah la bertolak dari rumah jam 7.30am. Dapat cab lepas 3-4 kali tahan. Sampai Puduraya dekat-dekat 7.45am. Nasib baik tak terlepas bas.

Nak cari makanan lah.. lapar dah ni. Nanti aku sambung..

Penjejak Mimpi: Sedikit lega bila kerja kat sini dah settle.. :)

Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, December 5, 2013

Quote of The Day #6

GOD gives you answers in three ways; he says yes and gives you what you want, he says no and gives you something better, or he says wait and gives you the best.

Penjejak Mimpi: Just wait for miracle...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, December 3, 2013

"Puan Rasa Saya Tak Gembira Ek?"

Sekadar hiasan. Kucing ini sesungguhnya tiada kena mengena langsung dalam entri merapu aku. Sumber: Google
SEDANG sibuk mengadap autocad tiba-tiba ada suara memanggil namaku. Selepas membalas panggilan tersebut; engineer kanan merangkap pegawai latihan unit kami bersuara: "saya rasa akak patut ke kursus ni..". Aku membalas: "kursus apa tu, Puan?". "Kursus Motivasi Keseronokan Bekerja" dia menjawab sambil ketawa. Haha.. aku pun ketawa sambil menuju ke tempat dia.

Sampai aja ke tempat dia, aku berkata: "Err.. Puan rasalah kan.. selepas apa yang Puan tengok macam mana kerja saya.. Puan rasa saya tak gembira ek?" Dan dia terus menjawab: "Hehe... saya rasa akak gembira". Haha... lepas tu berderai lagi ketawa kami.

Hmmm.. bila fikir-fikir balik... aku memang gembira dengan kerja aku sekarang.. soal stress dengan kerja.. soal kena marah.. disuruh buat tugasan yang bukan dalam skop kerja.. diberi kerja tambahan sedangkan kerja sedia ada masih belum selesai.. tu kan lumrah di alam pekerjaan? Kalau agak-agak tak sanggup nak hadapi semua tu.. hanya satu aja penyelesaiannya... BERHENTI KERJA! End of story. 

So berbalik kisah kursus tu.. senang cakap macam ni lah.. aku tak perlu lah attend kursus tu. lagipun KPI untuk hari berkursus bukan 7 hari lagi dah.. dah 12 hari.. Ekekekeke...

Penjejak Mimpi: Selalu ingat kata Aristotle: "pleasure in the job puts perfection in the work"... :)

Friday, November 29, 2013

Mencari Kacang Putih


DAH dua kali aku kemari mencari muruku. Tapi dua kali gagal. "Dah habis... takde stok.. bla.. bla... stok baru tak tahu bila sampai.."

Penjejak Mimpi: Macam orang mengidam aja aku ni.. :-)

Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, November 28, 2013

Jangan Berhenti Berlari

ITU tajuk buku yang aku nampak di MPH tadi. Er.. time rehat so aku decide nak cuci mata di MPH; sekadar nak membuang masa. Buku 'Jangan Berhenti Berlari' adalah hasil karya Dr Zaharuddin Abdul Rahman.

Tajuk macam best tapi tak beli pun. Haha.. aku beli buku lain 'Untuk Kita Pendosa' hasil tulisan Hilal Asyraf. Harga RM18.

Dah habis baca nanti, inshaa Allah aku cerita, ok?

Penjejak Mimpi: Macam mana nak berlari kalau diri sendiri pun tak mampu untuk mengejar?

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, November 26, 2013

Quote of The Day #5

THERE will be haters,

There will be doubters,

There will be non-believers,

And then....

There will be you, proving them wrong...

Penjejak Mimpi: Just to make them shut their 'dirty' mouth!

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, November 25, 2013

Plan Baik Punya

"NANTI adik nak cubit nyaie.." Itulah ungkapan Rara time kami makan kfc sebelum bergerak ke Serendah rumah mak saudara malam Sabtu lalu.

"Jangan nak cubit mak ummi ya.." adik aku bersuara memberi amaran.

"Nak jugak!"...

Dan hasilnya memang bila ada peluang si kenit ni akan cubit nyaienya. Ishk.. ishk.. ishk..

Nota 1: nyaie = nenek perempuan dalam bahasa Jawa.

Nota 2: Gambar atas rambut baru Rara. Kurang kerinting tapi serabai? Maintain..

Penjejak Mimpi: Nakal.. tapi Andak tetap sayang Rara.. mmmuuahh!!

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sunday, November 24, 2013

Dah Lama Tak Layan

LAYAN volleyball sambil makan malam. Teringat zaman muda-muda dulu.. time sekolah.. time poli.. time jadi minah kilang.. aku memang main sport ni..

Penjejak Mimpi: Tapi ramai orang lagi suka main netball. Aku? Tak minat..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Kisah Berpindah ke Bangunan Baru

Sumber: Google
TAHUN depan semua cawangan yang berada di Mid Valley akan berpindah ke bangunan baru JKR di Jalan Sultan Salahuddin berdekatan Bank Negara. Tapi exact date nya masih belum dapat dipastikan.

Aku ni bila cakap pasal pindah ofis... aku dah start penat. Tu belum betul-betul pindah lagi. Kalau dah pindah? Aku rasa penat pindah dari ofis lama ke Mid Valley 5 tahun lepas tu pun belum hilang lagi tau! *Cis!! Biar betul PM ni?*

Minggu lepas ada mesyuarat Pengurusan Aset. Dan antara agendanya berkenaan pindah ni lah. So kami ni terpaksalah update itu.. kemaskini ini.. untuk memudahkan urusan dan proses perpindahan aset-aset ke ofis baru nanti. Tu tak cerita pasal nak buat pelupusan aset lagi.. bla.. bla.. bla..

Ada 2 dateline yang diberikan kepada kami. 28hb Nov untuk penyerahan senarai aset yang ditambah untuk pelupusan dan 15hb Dis pula penyerahan senarai semua borang-borang aset. Tang ni yang buat aku lemah dan malas...

Sesiapa yang involve dalam aset ni dia mesti tahu senang atau susahnya. Orang yang tak involve mestilah tak tahu kan? Bila nak update, kena buat berterusan sampai siap. Sebab semua borangnya berkaitan antara satu sama lain. Kalau ini buat sikit.. yang tu buat sikit.. lepas tu berhenti buat kerja lain.. alamatnya... :(

Penjejak Mimpi: Aku pun tak tahu bila nak start proses update mengupdate ni.....


Saturday, November 23, 2013

Awak Tak Percaya Ke?

TENGAH hari semalam lepas makan aku ke Jusco. Cari hadiah-hadiah untuk sepupu aku yang kahwin hari ni. Lepas bayar terus ke wrapping counter. Sementara menunggu, aku ke kaunter bayaran untuk minta 2 helai plastik besar sebab plastik asal tu dah koyak. Maka terjadilah perbualan yang sedikit 'membengangkan' terjadi antara aku dengan staf kat situ.

Aku: Adik, boleh tak saya nak 2 helai plastik besar?
Staf: Kejap ya kak..
Aku: .........
Staf: Er, akak nak apa tadi?
Aku: Saya nak plastik besar 2 helai.
Staf: Akak nak buat apa ek?
Aku: Tadi saya ada beli barang elektrik tapi plastiknya dah koyak.
Staf: Kat mana ek barang tu?
Time ni aku dah start 'panas' dah..
Aku: Ada kat wrapping counter (sambil tunjuk counter yang aku maksudkan). Kenapa, awak tak percaya ke?
Staf: Em.. bukan.. kami sebenarnya..... (ayat tergantung..)
Sambil ambil plastik...
Staf: Nah kak.. saya percaya kat akak (sambil senyum)
Aku: Terima kasih..
Sebelum tu time makan pun jadi gak kejadian yang buat aku naik darah. Hmm.. sabor je lah, teman... :-P

Penjejak Mimpi: Mungkin aku patut bercuti... Heh heh heh..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, November 21, 2013

Salah Siapa?


APA kata anda?

Penjejak Mimpi: Memang payah nak cari tandas awam yang bersih..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, November 18, 2013

Lima Belas Penyakit Hati Terhadap Allah

SATU perkongsian. Moga bermanafaat, inshaa Allah.

1. Tidak kusyuk beribadah
2. Lalai dari mengingati Allah
3. Tidak yakin dengan Allah
4. Tidak ikhlas dengan Allah
5. Tidak takut pada ancaman Allah
6. Tidak harap pada rahmat Allah
7. Tidak redha akan takdir Allah
8. Tidak puas dengan pemberian Allah
9. Tidak sabar atas ujian Allah
10. Tidak syukur atas nikmat Allah
11. Tidak terasa hebatnya Allah
12. Tidak rindu dan cinta pada Allah
13. Tidak tawakkal pada Allah
14, Tidak rindu pada syurga
15. Tidak takut pada neraka

Nota: Dari wechat member

Penjejak Mimpi: Mohon dijauhkan, ya Allah..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, November 13, 2013

Boxes

" EVERY king was once a crying baby, every great building was once a map. It's not important where you are today; the most important thing is where you will reach tomorrow. Never be proud of what position you hold, because after a game of chess, even the king and the soldiers go into the same box. " - Anonymous

Penjejak Mimpi: Sharing is caring.. :)

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, November 12, 2013

Kita Tunggu dan Lihat Saja...

PETANG semalam member dari JKR Kedah call. So kami bersembang la.. bla.. bla.. bla.. Kemudian tiba-tiba dia tanya:

Dia: Wei, pasai skim baru tu kan.. betui ka?
Aku: Hah, nape pulak? Bukan ke ko yang asyik tanya kat aku sebelum ni? Camne, pueh tak?
Dia: Ya lah.. tapi kan.. orghang selagi tak dak depan mata orghang tak caya. Cuba hang pikiaq yang SBPA dulu pun depa senang-senang ja kensel...
Aku: Hmm.. betul.. aku pun cam ko jugak. Selagi takde ape-ape aku pun malas nak over.
Dia: Tulah pasai. Aku pun pikiaq takmo sign sebab seniority kita ilang, hang tau dak? Rugi la kita.. Tapi budak-budak opis aku suma pakat nak sign... so aku pun sama la kot.. sign la..
Aku: Hmmmm...

Penjejak Mimpi: Tunggu je la....
Published with Blogger-droid v2.0.10

Hidup

" HIDUP bukan sebuah perjalanan lurus dan mudah untuk kita lalui tanpa rintangan. Ia adalah sebuah perjalanan di laluan bersimpang-siur, yang perlu kita cari arah sendiri. Kita sesat, kita keliru. Dan sering kali kita menemui jalan buntu. Namun selalu, seandainya kita percaya, pintu akan terbuka untuk kita lalui. Mungkin itu bukan pintu yang kita fikirkan, tetapi itulah pintu yang terbaik buat kita. " - A.J Cronin

Penjejak Mimpi: Life is like a jigsaw puzzle...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sunday, November 10, 2013

Video: Pengemis Yang Menipu :)

video

Penjejak Mimpi: Hidup jangan suka menipu..

Saturday, November 9, 2013

Kisah Penambahbaikan Skim dan Kita

Pekeliling penambahbaikan skim untuk 81 jawatan penjawat awam telahpun keluar. Maka kita pun sibuklah bercakap pasal pekeliling.. pasal kenaikan gaji.. kenaikan pangkat.. kemungkinan akan dipindahkan.. menghitung bayaran back-dated gaji.. itu.. ini.. tapi tak terluah langsung ayat-ayat seperti: "oh.. lepas ini semangat kita pun kena naik juga".. atau "lepas ini kita kena lebih komited pada tugas kita".. bla.. bla.. bla..

Plan kita lepas apa yang tertulis dalam pekeliling itu benar-benar menjadi realiti nanti macam mana? Adakah kita dah bersedia untuk menerima 'beban' yang bakal bertambah sejajar dengan pangkat yang baru? Atau kita tak rasa apa-apa? Kita hanya rasa seronok saja? Siapa yang tak seronok bila pangkat naik.. gaji naik.. semua orang seronok tapi di sebalik keseronokan itu sebenarnya terselit tanggungjawab yang lebih daripada apa yang kita tanggung sekarang.

Bukan tak boleh seronok.. seronok lah semahu mungkin.. tapi pada masa yang sama bersedialah untuk menerima tanggungjawab yang lebih sejajar dengan kenaikan pangkat dan gaji. Janganlah nama saja gaji dah naik.. tapi tanggungjawab? Hampehhhhhhh...

Jika perkara penambahbaikan skim ini menjadi realiti; maka inilah masa yang terbaik untuk kita mengubah sikap, pandangan dan perspektif kita terhadap kerja. Menjadi turning point untuk kita membuat anjakan paradigma ke arah yang lebih baik dari sebelum ini.

Kepada semua yang terlibat dalam proses penambahbaikan skim, lepas ini kita kena buktikan yang kita memang layak dengan cara:

i. berubah menjadi pekerja yang benar-benar komited dan dedikasi kepada kerja

ii. menjadi pekerja yang produktif

iii. menjadi aset kepada organisasi dan bukannya liabiliti

iv. keberadaan kita kepada organisasi adalah amat diperlukan kerana skil dan kemampuan kita

v. kita 'berguna' kepada organisasi dan bukan sekadar menjadi watak tempelan atau watak tambahan kepada organisasi.

Penjejak Mimpi: Ingatan untuk diri sendiri juga.. :)

Friday, November 8, 2013

Adakah Aku Kena Cari 'Keju' Lain?

AKHIRNYA tamat juga aku habiskan membaca buku "Who Moved My Cheese" tu. Aku habiskan pagi tadi.. dalam lrt STAR. Hehe..

Sedikit petikan dalam buku tersebut:

"Empat watak rekaan dalam cerita ini adalah dua ekor tikus yang bernama Sniff dan Scurry dan dua orang manusia kerdil yang bernama Hem dan Haw. Watak-watak ini adalah simbol bagi bahagian-bahagian mudah dan kompleks dalam diri kita; tidak mengira usia, jantina, bangsa ataupun warganegara.

Kadang-kadang kita bertindak seperti:
i. Sniff - yang dapat menghidu perubahan awal. Ataupun
ii. Scurry - yang pantas bertindak. Ataupun
iii. Hem - yang menafikan dan menolak perubahan kerana takut perubahan menjadikan keadaan lebih buruk. Ataupun
iv. Haw - yang belajar menyesuaikan diri apabila melihat perubahan dapat menjadikan keadaan lebih baik."

Hmmm... lepas baca buku tu.. aku terfikir sesuatu.. adakah aku ini punyai watak seperti Sniff? Atau Scurry? Atau Hem? Atau mungkin Haw?

Sejujurnya.. aku ni macam Hem; yang menafikan dan menolak perubahan kerana takut perubahan menjadikan keadaan lebih buruk. Adakah aku terlalu selesa dengan 'keju' aku selama ini? Mengambil kata-kata dari bos aku sebelum ini: "kalau terlalu selesa pun tak bagus juga". Betulkah aku terlalu selesa dengan 'keju' yang aku ada sekarang? Perlu atau tidak aku cuba untuk mencari 'keju' lain?

Kalau nak kata aku takut pada perubahan.. tindakan aku menolak untuk berada di unit *tut* dah cukup membuktikan yang aku mahu pada perubahan.. dan mahu keluar dari zon selesa aku. (Macam mana tahap selesa tu.. hanya aku aja yang tahu). Ke tak cukup lagi?

Mungkin dah sampai masanya untuk aku mencari 'keju' lain tapi dah bersediakah aku?

Penjejak Mimpi: Suka makan keju tabur atas pizza.. :)

Wednesday, November 6, 2013

Buku Baru: Who Moved My Cheese?



BELI di MPH AEON Seremban 2, Sabtu lepas. Cari juga sebelum-sebelum ni tapi tak terjumpa. *Err.. macam alasan je?*. Bila usya-usya buku kat MPH dan ternampak buku ni, terus aja sambar. Edisi Bahasa Inggeris aku tak jumpa so aku fikir takpa lah ambil saja yang edisi Bahasa Melayu ini. :)

Tak habis lagi baca.. mana nak habis.. aku baca semasa dalam lrt dan sambil menunggu kedatangan komuter. Apapun aku nekad nak habiskan juga dalam minggu ni, inshaa Allah. 

Sedikit berkenaan buku ini; 

Buku ini hasil tulisan asal oleh Dr. Spencer Johnson. "Buku 'Who Moved My Cheese?' adalah sebuah perumpamaan ringkas yang mendedahkan hakikat kehidupan. Kisah yang lucu dan mencerahkan ini adalah tentang empat watak yang tinggal di sebuah kawasan berliku, yang sibuk mencari keju bagi menggembirakan hati sendiri.

Keju adalah metafora bagi apa yang kita mahukan dalam hidup, sama ada berkaitan dengan pekerjaan, perhubungan, wang, kesihatan ataupun ketenangan fikiran. Manakala kawasan yang berliku yang  dimaksudkan adalah tempat kita menemukan apa yang kita mahukan, samada organisasi tempat kerja, keluarga ataupun komuniti tempat tinggal. Buku ini menerangkan kepada kita bagaimana:

- menjangkakan perubahan

- beradaptasi dengan perubahan secepatnya

- menikmati perubahan

- bersedia untuk berubah secepatnya dan terus berubah tanpa henti"

Buku ini diterjemahkan ke bahasa Melayu oleh Hasnah M Daud dan diterbitkan oleh PTS Professional Publishing Sdn Bhd dengan harga RM29.90.

Penjejak Mimpi: Pantang masuk kedai buku... tak sah kalau tak beli buku... :)

Saturday, November 2, 2013

Hanya Keranamu Dara..

SITUASI dalam koc merah jambu..

Sepasang merpati sejoli masuk ke koc merah jambu laluan Sg Gadut. Si teruna mahu bergerak ke koc sebelah (bukan koc wanita) tapi si dara memanggil sambil berkata: "takpe" sambil tersenyum. Lantas si teruna terus saja duduk di sebelah si dara.

Hmm.. sedangkan lautan api sanggup ku renangi.. apalah sangat kalau nak dibandingkan dengan renungan dan jelingan tajam penumpang wanita lain.. apatah lagi dengan stiker: "koc untuk wanita sahaja". Demi kasih ku turutkan juga.. hanya keranamu Dara..

Penjejak Mimpi: Geleng kepala saja..
Published with Blogger-droid v2.0.10

Keluarga Busy Body


GAMBAR aku dan anak-anak buah; Ekin, Iman, Kyra dan Rara. Masa ni kami sedang tengok 1 video dalam handphone Ekin lepas makan pizza sempena birthday Kyra.

p/s macam busy body betul gaya masing-masing... kan?

Penjejak Mimpi: Rindu giler kat budak pakai baju pink tu.. Huhu

KPI Dah Keluar

Lihatlah dinding yang berserabut tu...
HMMMM.. dah pun start bulan November. Khamis lepas KPI untuk projek baru dah keluar. Dah tengok.. dah belek.. dah teliti KPI tu. Ermm.. dalam kepala ni dah mula fikir pasal projek tu. Kalau ikut KPI, aku kena buat plus minus 20 keping drawing. Mungkin lebih 20 keping.. mungkin kurang 20 keping.. Tapi rasanya akan 'lebih'. Haha.. Projek sekolah agama.. :)

Hmm.. tiba-tiba teringat projek Maahad Tahfiz kat Kuala Kubu Baru. Projek tu aku buat 'lone ranger' aja. Dah siap semua.. dah plot tracing.. dah dapat tandatangan semua pihak terbabit. Tup-tup projek tu KIV. Huh!! haru betul! Kecewa juga aku bila tiba-tiba projek tu KIV. Apa taknya.. kami (design team) terpaksa berpanas di tengah-tengah hari buta kat site.. mengukur jarak bagai.. jumpa client dan lain-lain.. kena marah untuk benda yang bukan salah aku.. tunggang terbalik semuanya disebabkan nak menyudahkan drawing projek tu. Well.. memang kecewa tapi itulah yang selalu berlaku. Kalau setakat design changes, memang selalu lah.. (macam yang sekarang aku tengah settlekan) tapi layankan aja lah. Alhamdulillah lah ada kerja nak buat. Kalau datang ofis tapi takda kerja nak buat lagi haru kan? Kurang-kurang berbaloilah gaji yang aku dapat tiap-tiap bulan tu. Dalam erti kata yang lebih mudah: aku taklah makan gaji buta aja kan? Hehe..

Bagus ada KPI sebenarnya. Ye lah.. bila ada KPI kita tau bila tarikhnya kena submit draf 1.. draf  2.. bila tarikh review dengan big bos.. bila tarikh tender.. bila kita agak-agak 'out of track'.. boleh adjust mana-mana yang patut as long as masih dalam tarikh yang ditetapkan.

So berbalik kisah KPI aku tu.. lepas dah tengok.. lepas dah belek.. lepas dah teliti.. aku tampal kat dinding tapi aku terbalikkan kertas tu. Maksudnya aku hanya akan nampak halaman belakang yang kosong saja. Alasan? Belum sampai masanya untuk aku serabut pasal projek tu.......

Penjejak Mimpi: Aku ialah orang yang tak ikut sangat KPI. Yang penting aku tahu mana drawing yang prioriti.. bila review dengan big bos.. review dengan comittee dan bila tender.

Friday, November 1, 2013

Kalau Dah Hantu Durian..

SABTU lepas aku ada beli durian crepe kat KL Sentral. 4 ketul RM12. Agak gebu rupanya. Nyum.. nyum.. tak sabar nak makan. Nak naik lrt PUTRA aku simpan dalam beg. Buatnya kena sound dengan orang RAPID pasal bau durian tu nanti tak pasal-pasal aja. Jatuhlah imej aku sebagai 'wanita ayu'. Ahakz! *sila vomit siapa yang nak vomit*. Sampai kat rumah kan.. huhu.. pecah crepe aku tu. Yelah.. dah masuk dalam beg.. beg sandang (bag pack) pulak.. tau-tau ajalah.. Sedih betul aku.. Disebabkan sedih; dalam masa 2 hari habis 4 ketul aku balun! Heh heh heh...

Dan kelmarin, masa aku melalui 'jambatan bodoh' kat stesen lrt STAR Bandaraya tu, ada orang jual durian crepe. Mula-mula aku terus jalan.. lepas tu patah balik bila tengok rupa-rupanya budak perempuan tu jual durian crepe kegemaran aku. Hehe... beli lagi. Kali ni 6 ketul RM10. Dah rasa.. sedap woooo... lagi sedap dari yang dibeli kat KL Sentral tu. Kena pula makan yang baru dikeluarkan dari peti ais.. perghh!! menancap sedapnya.. hingga menjilat jari.. Kih kih kih..
Durian crepe yang aku beli kat lrt STAR Bandaraya. Gebu tak? Gebu kan? Kan?
Yang ni durian crepe yang aku beli kat KL Sentral. Gambar ni anak buah aku wasap. Kebetulan dia pun beli juga. Yang aku punya kan dah pecah? Tak senonoh untuk dipaparkan di khalayak..  Haha.. *ayat poyo*
Penjejak Mimpi: Kalau dulu time arwah abah ada.. musim durian.. kebetulan aku balik kampung.. dia mesti ajak aku beli durian. Ayat abah: "cari durian, kita?". Arwah abah memang tahu aku hantu durian..

Thursday, October 31, 2013

Bila Rasa Nak Sembang..

TERPAKSA tunggu kawan pun tak kisah.. keluarkan duit sedikit untuk minum-minum pun takpa.. buang masa sedikitpun tak kisah... asalkan dapat bersembang dengan kawan..

Kronik betul aku ni... kan?

Penjejak Mimpi: Memang sedang tunggu kawan..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, October 30, 2013

Senarai Tugasan

SETIAP orang yang bekerja patut ada senarai tugas yang hendak dilakukan pada hari ini atau orang putih cakap "things to do today".

Kenapa perlu ada? Pada aku perlu untuk memastikan kelancaran proses kerja dan memastikan tidak ada tugasan yang 'pending' disebabkan terlupa atau leka.

Senaraikan tugasan yang perlu anda selesaikan pada hari itu dan tetapkan target atau dateline untuk anda siapkan tugasan tersebut. Cuba buat mengikut dateline. Inshaa Allah tiada kerja anda yang tertunggak.

Penjejak Mimpi: Hari ni nak settlekan HRMIS dulu..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, October 28, 2013

Disuruh vs Tidak Disuruh

PELIK aku rasa dengan sikap segelintir dari kita ni. Bila disuruh bercakap, kerat jari pun sanggup janji tak disuruh bercakap. Tapi bila tak disuruh bercakap, menyampuk tak kena tempat. Padahal perkara yang dicakapkan itu langsung tidak ada kena mengena dengan dia. Kenapa tak tutup aja mulut tu dan gunakan hanya bila perlu?
p/s Keep your mouth shut! Will you?
Penjejak Mimpi: Kadang-kadang bila berhadapan dengan orang macam ni nak aja aku cakap: "am i talking to you?"
Published with Blogger-droid v2.0.10

Monolog Pagi

HARI pertama dalam minggu terakhir Oktober. Mata aku hanya mampu melihat komuter ke Rawang berlalu sedangkan aku masih di dalam lrt STAR. Hmm.. padan muka aku!

Ada pengumuman kejap tadi. Tren laluan Rawang lewat. Nampaknya aku terpaksa minta initial second bos untuk punch card. Hmm..

Penjejak Mimpi: Patut aku ambil cab tadi... :-(

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, October 22, 2013

Susah Sangat Ke?

SOALAN aku di pagi hari ini:  "payah sangat ke nak ucap perkataan 'terima kasih' tu?  Berat ke ungkapan tu?" Aku rasa tak berat pun.... Just say 'thank you' pun dah ok.

Orang yang tolong kita tu.. orang yang berkhidmat untuk kita tu... sebenarnya bukanlah nak balasan apa-apa pun... diorang buat tu sebab dah jadi kerja mereka.. atas dasar tanggungjawab.. at least ucaplah 'terima kasih'... sekurang-kurangnya penat diorang berbaloi dan rasa dihargai...

Penjejak Mimpi: Tqvm selalu... lalalalala....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, October 16, 2013

If You Want Happiness..

SOMETHING really worth to share..

If you want happiness for an hour...... take a nap

If you want happiness for a day ...... go for a picnic

If you want happiness for a week ...... go on a vacation

If you want happiness for a month ...... get married

If you want happiness for a year ...... inherit wealth

If you want happiness for a lifetime ...... LEARN TO LOVE WHAT YOU DO..

Penjejak Mimpi: That's what i'm trying to do... :)

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, October 15, 2013

Bila Itik Bertemu Ayam..

BARU-baru ini aku bermalam di rumah mak saudara di Serendah. Dia ialah adik mak aku. Aku ke sana sebab nak berjumpa dengan mak. Ye lah.. dah dekat 2 bulan tak jumpa mak aku. Rindu tau. Uhuk.. uhuk..

Mak dah hampir 2 bulan juga disana; berubat. Pada sesiapa yang tak tahu kisah mak aku tu, sila skodeng kat SINI dan SINI.

Bila berjumpa tu, macam-macam lah cerita yang keluar. Dari kisah A.. lepas tu kisah B.. sambung pula ke kisah C.. bla.. bla.. bla.. Dalam pada syok-syok sembang tu, sekali sekala keluar juga bahasa 'ibunda' diorang ni. Bahasa apa? Apa lagi.. bahasa 'bengkulu' la.. Mesti ada yang tak pernah dengar kan? So sila skodeng kat SINI dan SINI untuk tahu di mana lokasi Bengkulu yang aku maksudkan.

Mak saudara aku ni nasib baiklah mampu berbicara bahasa Melayu standard jadi bila bersembang tu aku fahamlah. Tapi sekali sekala terkeluar juga bahasa Bengkulu dia tu tapi takpa.. mak aku ada disisi. Mak lah yang jadi 'translator' tak bertauliah. Hehe.. 

Apa nak buat.. nama ja aku ni berdarah campuran.. mixed.. *mixed la sangat.. berangan ala-ala Pan Asian la konon*. Hehe.. Arwah abah amat berbangga dengan darah Jawa dan Sundanya (nenek moyangnya dari sana) dan mak aku pulak nenek moyangnya berasal dari Bengkulu, Sumatera. Jadi di rumah kami bercakap bahasa Melayu standard. Sekali sekala bila abah berjumpa dengan 'gu'nya.. barulah terkeluar dialek Jawanya.. mak pula bila adik beradiknya berkumpul.. riuh dengan bicara yang aku sepatah haram tak faham. Kesian kan aku? Huhuhu.. Tapi ada lah jugak perkataan yang aku faham macam 'belan' = kerja, 'enggan' = tak nak, 'wo' = kakak, 'do' = abang, 'gale' (sebut guna e taling) = segala, 'sape' (sebut guna e taling) = siapa, 'enggan badu' = tak mahu, sudah.. dan 'dilek kudai' = tunggu sebentar.

Kalau nenek aku berziarah ke rumah.. lagilah aku jadi kalut.. dia nak ajak bersembang tapi aku sepatah haram pun tak tahu apa yang ditanya so apa nak buat? Aku mengangguk aja lah jadinya.. Hehe.. 

Memang rugi rasanya bila aku tak mampu nak berbicara bahasa ni kalau nak dibandingkan dengan kebanyakan cousin tapi bukan itu pilihan aku. Kan?

Hmmm... mata dah mengantuk ni. Nanti aku sambung lagi pasal ni.

Penjejak Mimpi: Apapun, aku tetap anak Malaysia.. :)

Thursday, October 10, 2013

Mencari Rakan Lama.. Dan Aku Sedikit Berbangga..

DUA hari lepas check akaun emel gmail yang dah berkurun tak bertengok. Ada 300 lebih emel yang tak berbaca. Kemudian aku tertarik dengan tajuk emel: "Mencari rakan lama - Ir Rudy" pada tarikh 3hb Oktober dari Encik S*********  so cepat-cepatlah aku buka emel tu....

Assalamualaikum , 

Saudari ,
Saya ada terbaca laman blog saudari, dimana telah memuatkan satu artikal daripada Ir Rudy Amir.
Daripada itu , ini menunjukan saudari mengenali beliau.

Dengan itu , Saya mohon jasa saudari untuk forwad email address saya kpd beliau  ,dengan harapan beliau sudi menghubungi saya .

Untuk makluman saudari ,saya ni merupakan roomate dia ketika UTM jln semarak dahulu.Dah lama dah  terpisah ...yer le  sejak 1991.

saya boleh dihubungi di ***@tm.com.my

Akhir kalam , dengan ucapan  terima kasih jua , semoga Allah memberi ganjaran atas usaha ini ,dalam pejuangan  menghubungkan Silatulrahim .Insha Allah.

Selepas itu aku menerima emel kedua dari dia; hari yang sama..
Assalamualaikum, 

tak mengapa saudari ,, saya menemui email address beliau di portal pantas .

Mohon maaf  atas kekalutan ini.

Teruskan Penjuangan mu - penjejakmimpi.

menulis di blog .

salam ceria drp saya.

 Akhirnya aku membalas emel tersebut selepas 5 hari. Huhu..

Assalamualaikum wbh.
Pertamanya maafi sy kerana terlalu lewat membalas email saudara. Kesibukan dengan tugas membuatkan sy jarang check akaun emel ni. Hari ini baru sy ada peluang untuk check emel dan seterusnya membaca emel dari pihak saudara ini.
Sy berasa sedikit gembira dan berbangga kerana melalui blog picisan sy itu sedikit sebanyak menjadi tali penghubung kepada persahabatan yang pernah terjalin di antara saudara dan Ir. Rudy. Alhamdulillah kerana walaupun tanpa bantuan sy akhirnya dapat juga saudara berhubung dengan beliau. Terus terang Ir Rudy antara salah seorang engineer yang sy kagumi (dari jauh aja sebab dia pastilah tidak mengenali sy langsung. mungkin muka sy dia pernah tengok tapi tak kenal nama... Haha..)
Apapun, terima kasih sudi membaca blog "Bicara Seorang Aku" dan sy mengalu-alukan sebarang komen membina dari saudara.
Sekian, terima kasih.
Penjejak Mimpi: Perasaan yang bercampur baur.. :)

Tip Menjadi Pekerja Yang Efektif dan Efisien

SATU perkongsian:

1. Tulis senarai apa yang mahu dilakukan.

2. Meja yang kosong, kemas dan tersusun.

3. Fokus dan selesaikan satu kerja dalam satu masa.

4. Fokus pada kerja yang penting dan utama.

5. Arahan dan keputusan yang jelas lagi terperinci.

P/s whatsapp dari officemate

Penjejak Mimpi: Item no 2 hanya berlaku bila ada odit 5S. Ngeeee....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, October 8, 2013

Pihak Cik Tak Boleh Buat Apa-Apa?

BALIK tadi sementara menunggu kedatangan komuter aku berkesempatan berbual dengan salah seorang polis bantuan wanita (PBW) di stesen komuter Mid Valley. Sebenarnya aku dah lama mencari peluang untuk bertanyakan pada pihak mereka berkenaan perkara INI. So bila dah ada peluang di depan mata, terus saja aku sambar peluang tersebut. Hehe.. Perbualan kami lebih kurang macam ni lah..

Aku: "Assalamualaikum, cik.."

PBW: "Waalaikumussalam."

Aku: "Cik, saya ada satu perkara yang hendak ditanyakan pada pihak You. Macam ni.. you perasan tak kat laluan atas tu ada satu grup yang akan tahan orang yang lalu lalang, bercakap dan akan menunjukkan sesuatu pada orang tersebut?"

PBW: "Ya.. saya perasan.."

Aku: "Yang tu sindiket gores dan menang kan?"

PBW: "A'ah."

Aku: "Sebetulnya saya tertanya-tanya pihak You tak boleh berbuat apa-apa ke pada diorang? (time cakap ni hati aku sebenarnya berkata: "tak boleh ke pihak You tangkap aja diorang tu?"). Yelah.. kesian lah pada diorang yang kena tipu tu.."

PBW: "Hmm.. sebenarnya kami dah halau diorang tu dari kawasan stesen. Diorang ni akan tahan passenger yang lalu-lalang kat atas tu. Ni dah mengganggu passenger. Tapi kami boleh halau setakat kawasan stesen aja. Luar dari situ kami dah takda kuasa.."

Aku: "Itulah.. sebelum ni diorang hilang sekejap. Lepas tu muncul balik. Saya bukan apa Cik.. rasa sakit hati bila tengok ada diantara orang kita yang kena tipu. Padahal perkara ni dah banyak kali diingatkan tapi itulah.. Takkan tak tahu itu sindiket tipu?"

PBW: "Itulah pasal. Diorang ni sebenarnya kalau nampak saya lalu atau menuju ke tempat diorang, cepat-cepat diorang blah. Tapi lepas tu diorang datang balik. Tak boleh nak buat apa. Saya cuma boleh halau aja kalau diorang ada di stesen. Lainlah 'polis regular', sah-sah dah kena diorang ni. *aku rasa maksud 'polis regular' yang disebut oleh Cik PBW tu ialah polis biasa*.

Aku: "Hmm.. sindiket tu illegal kan? Kalau dapat tangkap pun lagi bagus!"

PBW: ........... (sambil senyum). *mungkin dia dapat merasai betapa geramnya aku dengan sindiket tu*.

Itulah lebih kurang perbualan aku dengan Cik Polis Bantuan tu. Tapi sebelum tu sempat lagi dia bertanya aku kerja di mana. Rupanya mak dia pun orang JKR juga tapi sekarang di Kelantan. Orang teknikal juga. Haha... what a small world? Lepas aja kami berbual, terus aja dia masuk lif untuk ke tingkat atas. Aku beranggapan dan berharap dia halau aja geng-geng penipu tu. Haishh!! menyampah betul aku tengok geng penipu tu! Grrr.. grrr....

p/s Apapun, tahniah dan terima kasih pada semua Polis Bantuan di setiap stesen komuter yang menjalankan tugas dengan penuh dedikasi dan komited. Cuma kalau boleh.. tolong peka dan alert dengan insan 'kecelaruan jantina' yang dengan selamba masuk ke koc merah jambu. Kalau boleh la kan.. Hehe..

Penjejak Mimpi: Bila tengok ada yang kena 'tangkap' dengan geng penipu tu, rasa macam nak tarik tangan dia  dan nak tanya: "tak sedar ke awak kena tipu?"

Quote of The Day # 4

"IT is not only what we do.. but also what we do not do, for which we are accountable" (Jean Baptisle Moliere)

Penjejak Mimpi: ........
Published with Blogger-droid v2.0.10

Saturday, October 5, 2013

Pilih Yang Mana Satu?

KALAU diberi dua pilihan:

(i) rugi sedikit tapi hati gembira atau

(ii) tak rugi apa-apa tapi tak gembira

Hah! Mana satu pilihan korang? Aku pilih yang nombor (i). Takpa aih rugi sikit pun. Janji aku happy. Apa gunanya tak rugi tapi hati tak happy.. hati tak gembira.

Dalam apa-apa hal pun sekarang.. aku pilih untuk menggembirakan hati sendiri. Itu yang lebih penting..

Penjejak Mimpi: Kalau hatiku berduka.. siapa yang mampu merawatnya?

Thursday, October 3, 2013

She Is The Boss..

ON the way ke ofis tadi macam biasa aku berborak dengan member. Dia duk cerita pasal boss dia.. bla.. bla.. bla.. (off record la kan?). Lepas tu dia cakap: "i pun tak boleh percaya. I tak boleh nak jangka tindakan dia..". Respon aku sambil gelak: "that's why she's the boss. You can't predict anything from your boss..".  Terus member aku tu diam.

Penjejak Mimpi: Predict or unpredict... do i care?

Published with Blogger-droid v2.0.1

Tuesday, October 1, 2013

Buku Baru: Agenda Politik Syiah

BELI time rehat siang tadi. Aku pada mulanya tak nak beli sebarang buku lagi memandangkan ada beberapa buah buku yang masih menanti untuk dibaca. Tapi akhirnya aku 'terbeli' juga buku yang agak menarik tajuknya iaitu 'Agenda Politik Syiah'. *Terbeli? Boleh ke guna term tu? Hehe..* 

Kan sekarang ni hangat pasal fahaman Syiah? Media massa sejak kebelakangan ini pun boleh dikatakan asyik membicarakan pasal Syiah. So aku berminat nak tahu dengan lebih mendalam perkara-perkara di sebalik fahaman ini selain ritual yang menyakitkan tubuh badan.. kaitannya dengan 10 Muharram.. kematian Hussain di Karbala.. kaitan fahaman ini dengan Saidina Ali r.a.. Imam 12.. kebencian melampau mereka kepada sahabat Nabi dan isteri baginda.. azan dan solat mereka yang berbeza.. penggunaan batu Karbala ketika sujud.. celaan dan doa mereka terhadap sahabat dan isteri baginda dan banyak lagi perkara yang terpesong dari fahaman kita iaitu ASWAJA (Ahli Sunnah Wal Jamaah). Itu tak termasuk soal solat.. kahwin mutaah dan lain-lain.

Buku ni adalah hasil karya Dr Kamaluddin Nurdin Marjuni iaitu Pensyarah Kanan di Jabatan Teologi dan Agama-Agama Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Terbitan PTS Millennia Sdn. Bhd dengan harga RM20.00.

Nota: Seorang kawan mengulang kata ustaz masa dengar ceramah di surau. Kata ustaz tu: "selain fahaman Syiah ni ada lagi satu perkara yang menakutkan iaitu orang Islam yang berfikiran sekular".

p/s Aku dah tengok sikit-sikit isi buku ni. Isinya memang agak 'heavy'. Weekend ni baru nak start baca :).

Penjejak Mimpi: Moga-moga kita semua terjaga iman dan akidah hingga kita ke akhir hayat, Amiin.

Monday, September 30, 2013

Huh! Hangat-Hangat Tahi Ayam Saja!!

PETANG tadi bukan main marah kau ya.. terus keluarkan tab konon-konon nak tulis entri meluahkan rasa marah dan bengang yang terbungkam di dalam dada..

Taip punya taip... ha.. dah siap pun entrinya. Baca balik kalau-kalau ada salah eja.. kalau-kalau ayat entah apa-apa.. tapi makin lama baca.. ada benarnya... makin rasa entah apa-apa.. 

Hmmm... rasa bengang dan marah semakin mereda.. akhirnya terus entri itu didelete saja. Bimbang nanti ada hati yang terluka.. "Ahh!! asyik aku saja yang terkena.. bagaimana pula dengan mereka? Adakah apa yang mereka fikir dan yang aku fikir sama?"

Ala.. relaxlah.. takkan itupun kau terasa? Takpalah.. kau sabar aja. Semua itu kan hanyalah cubaan dan dugaan yang sekelumit saja? Takkan dengan ujian sekecil itu kau sudah merintih dan berduka? Bagaimana pula kalau ada dugaan yang lebih besar melanda?

Penjejak Mimpi: Aku memang hangat-hangat tahi ayam saja. So what?

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sunday, September 29, 2013

Kawan

PILIH lah kawan yang membawa kebaikan dunia dan akhirat. Kawan yang sentiasa menyokong; bukan yang membawa rebah. Kawan yang sentiasa mengingatkan kepada perkara yang benar., perkara yang baik dan bukan kawan yang mengajak kepada perkara-perkara yang tidak baik dan buruk.

Kawan yang baik sentiasa memberi galakan dan sokongan yang tidak berbelah bahagi untuk setiap tindakan dan perkara kebaikan. Begitulah sebaliknya. Bukan bersama-sama melakukan perkara yang tidak baik dan buruk.

Penjejak Mimpi: Alhamdulillah.. aku dikelilingi oleh kawan-kawan yang baik; yang sentiasa mengingatkan aku kepada perkara kebaikan. Tengs frens.. :)

Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, September 19, 2013

Mobile WiFi

BUKAN main kau ya Cik PM .. sejak ada Mobile Wifi ni.. online sepanjang masa. Pantang ada idea sikit.. mulalah nak mengarut kat blog. Jalan pun sempat lagi mengupdate entri! Sambil berdiri dalam komuter pun jari jemari 'mulus' tu laju je seiring dengan otak yang ligat berfikir memerah otak nak menulis di blog. 

Ya.. betul.. aku dah bertukar ke Mobile Wifi Maxis sejak awal bulan September. Sebelum ni guna broadband Celcom. Kenapa aku tukar ke Mobile Wifi ni? Alasan aku hanyalah benda ni dalam satu masa 8 device boleh online serentak dan portable. Oklah kan? Bayar sama macam Celcom iaitu RM68. Kelajuan pun sama.

Sebelum ni kalau aku nak guna kat laptop, terpaksalah keluarkan sim broadband dari tab dan lepas tu guna USB cucuk ke laptop. Tapi sekarang tidak lagi. Sekarang aku boleh online di handphone.. di tab.. di laptop bila-bila masa.. dimana-mana jua.. tanpa kekangan.. *macam iklan promo lah pulak!*

Tapi serius.. aku memang selesa sekarang. Kiranya kalau nak layan You Tube tu taklah sangkut.. taklah sampai rasa nak lempar laptop atau tab ke luar tingkap gara-gara asyik 'buffer' aja. Nak download tu oklah jugak.  Cuma kena rajin charge la battery dia.

Oleh sebab aku bukanlah 24 jam online so dengan kelajuan sedia ada.. dengan harga RM68 tu berbaloilah. Hehe... Ops! Lupa nak bagitau.. untuk yuran pengaktifan aku bayar RM150 dimana untuk 5 bulan yang pertama aku hanya bayar RM58 dan bulan seterusnya RM68. Kiranya yuran tu actually RM100 je lah.. Dan tiada kontrak. Tu pun antara syarat yang aku suka! So kau nak apa lagi?

Nota: Tq pada Shima; PIC Maxis yang sanggup bersusah payah cari untuk aku Wifi ni. Dia kata mula-mula dah habis stok. Dalam 2-3 minggu juga aku tunggu. Aku pun malas nak berharap lagi. Bila dah ada.. dia call.. confirm masih minat lagi ke.. bila aku kata: "ya".. terus jumpa aku kat Aeon Cheras. Tolong photostat IC aku lagi untuk urusan pendaftaran. Jangan kisah lah pada komisen yang dia dapat tapi aku puji kesungguhan dia. Bagus kan sikap macam tu?

Penjejak Mimpi: Sila jangan online time pejabat Cik PM!!

Acik Pandai Bahasa Inggeris Tak?

BALIK petang tadi aku menegur anak jiran bawah rumah. Dia selalu menyebut aku sebagai: "kawan mama" sebab aku memang kenal mak dia yang pernah bertugas di JKR atau lebih tepat lagi di Cawangan Kejuruteraan Elektrik. 

Tiba-tiba dia tanya kat aku: "Acik pandai bahasa Inggeris tak?". Aku terkejut dan terus tanya: "kenapa tanya? Adik ni darjah berapa? Nama siapa?". Dia balas: "Darjah satu. Nama Aliff. Mama suruh tanya mintak acik ajar bahasa Inggeris".

Bla.. bla.. bla..

Darjah satu... Aku nak ajar apa? Nak ajar macam mana? Huhuhu..

Penjejak Mimpi: Kalau suruh budak tu panggil aku "kakak" boleh tak? Haha..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Nak Tanya..

LUPA boleh dianggap sebagai alasan tak?

Nota: Ayat cover: "ala.. manusia kan tak maksum?"

Penjejak Mimpi: Alasan lagi???

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tak Best Betul!

ENTAH kenapa lepas break tadi hati aku rasa tak best sangat-sangat. Macam-macam yang difikirkan dalam kepala ni. Hmmm.. mental betul la!

Entah apa-apa entah!

Penjejak Mimpi: Edisi sengal bermula..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, September 18, 2013

Video: Buat Baik Dibalas Baik..


video

Nota: Kalau kita buat baik, suatu masa apabila kita di dalam masalah in shaa Allah pasti datang pertolongan untuk kita. 

Penjejak Mimpi: Kena yakin pada kuasa Allah.. :)

Thursday, September 12, 2013

Karektor Dalam Mesyuarat



Bulldog - sentiasa melawan
Kuda - selalu bersetuju
Monyet - tahu semua
Katak - cakap tak berhenti
Kijang - pemalu
Landak - selalu membantah
Badak air - berdiam diri
Zirafah - superman
Musang - selalu bertanya soalan-soalan pintar

Penjejak Mimpi: Aku karektor kijang... Haha...

Published with Blogger-droid v2.0.10