Pages

Sunday, January 19, 2014

Trip to Vietnam - Hari Kedua

NAK baca Trip to Vietnam - Hari Pertama, klik kat SINI.

Okay, lepas breakfast kami tunggu kedatangan Rafael yang akan membawa kami meronda-ronda dan shopping. Ermm.. cakap pasal breakfast.. actually banyak makanan yang 'sedap' disediakan tapi memandangkan kami agak was-was dengan proses penyediaan makanan tu so kami hanya makan roti bakar dan pisang sahaja. Nasib baik pisang ada. Hehe..

Lepas breakfast, kami menanti kedatangan Rafael untuk merasai pengalaman menaiki bot di Sungai Mekong. Perjalanan ke sana menaiki bas mengambil masa selama 2 jam. Sampai kat Sungai Mekong tu kami menaiki bot pula untuk ke Pulau Thoi Son. Kat sini kami melawat honey-bee farm.. kilang kandi kelapa. Ada jual madu.. royal jelly.. kandi kelapa.. sabun. So kami ada lah beli benda-benda tu semua. Lepas tu ada persembahan lagu tradisional sambil dijamu buah-buahan tempatan. Buah-buahan tempatan tu kau boleh cari di Malaysia, okay? Ada ciku.. ada belimbing.. ada mangga..  Lepas diorang nyanyi tu, dermalah seringgit dua dalam bakul yang dihulur. Itu salah satu cara diorang mencari rezeki. Ada juga tempat orang jual souvenir kat sini. Dan kami ada juga memborong sikit-sikit. Saja.. wat kenangan... :)

Makan dah.. dengar lagu dah... so sekarang ni kena jalan sikit kasi pecah lemak.. menapak ke jeti untuk meaiki sampan. 1 sampan boleh 6 orang naik campur pendayung 2 orang. So aku, Lulu, Ekin dan Kak Kay naik satu sampan. Adventurous jugak aku rasa.. laluan sempit.. dengan pokok-pokok bakau (bakau ke?) di kiri dan kanan.. lepas tu bila berselisih dengan sampan lain.. kecut perut aku. Buatnya terbalik ke sampan tu.. Dah lah aku ni tak pandai berenang.. Tinggi tak daya imaginasi aku? Heh heh heh.. Dah sampai hulurlah seringgit dua/seorang kat pendayung tu. Penat seyh diorang kayuh tu.. dahlah pendayung kami tu dah tua tapi masih kuat lagi bekerja. Bak kata Rafael: "Lunar Year will come soon. Just give them RM1 or RM2.. it will make them happy..".

Lepas tu kami singgah untuk makan tengah hari dan solat di sebuah masjid di sini. Makanan memang marvellous. Yang pasti.. telur dadar mesti ada.. Haha.. Diorang ni kuat makan telur betul! Cuma tak boleh blah satu aja makanan yang disediakan.. sup sayur diorang manis. Wei! korang pernah minum sup sayur manis? Aku rasa sikit sebab tengok macam sedap.. last-last reject..

Lepas tu kami dibawa ke 'kilang' kain kat mana ntah.. Bila sampai aja.. lah.. rumah orang rupanya.. tapi 3 tingkat kau.. Tingkat bawah berfungsi sebagai rumah; ada dapur.. ruang tamu.. ruang makan.. bilik dan lain-lain.. start tingkat 1 ke atas ada jual kain.. jubah... telekung.. baju dah siap jahit pun ada.. harga? Boleh tahan murah kalau nak banding kat Malaysia ni.. Boleh bayar samada guna duit Dong Vietnam ataupun RM. Aku tak borong banyak pun.. Just beli satu baju kurung yang dah siap dijahit. :).

Balik tu penat.. so dalam bas mata kami pun nak terpejam.. celik.. pejam.. celik.. tiba-tiba.. bas yang dipandu oleh Mr T ni berhenti. Dihalang oleh satu lori yang berhenti menghalang perjalanan. Keluar lah pemandu lori menuju ke Mr T. Entah apa yang dicakapkan sambil menghentak tingkap belah pemandu beberapa kali. Kami dah panik giler.. Lepas tu driver lori tu patah balik ke lori dia dan ambil sesuatu. Mak ai.. rupanya dia bawak spanar nak pecahkan tingkap bas. Berani betul dia!!

Nasib baik Mr T ni cekap bawak bas. Dapat kami melarikan diri dari driver lori yang pemarah tu masa dia patah balik ambil spanar. Dia kejar bas, kau! Memang berani! *driver ni keturunan Vietcong kot? Tu yang berani semacam je?*

Sampai kat satu traffic light ni.. bas berhenti. Aiyak!! rupanya lori ni mengejar kami! Cis!! macam dalam drama pulak ada adegan kejar mengejar! Kali ni dia turun siap bawak spanar dan tahan bas dari bergerak! Dah lah masa tu laluan sibuk dengan kenderaan. Pung pang.. pung pang.. *bahasa Vietnam, aku tak faham*. Mr T tunjuk depan.. ada simpang 4 kat depan. Kami agak dia buat deal dengan driver lori tu untuk selesaikan masalah kat simpang tu. So driver lori pun menuju ke depan. Bila lampu hijau.. Mr T pun membelok ke kiri. Driver tu kejar jugak tapi sah-sah la gagal kan? Jalan raya time tu memang sesak gila. Tapi dah nama pun driver bas so entah celah-celah mana Mr T bawak kami nak melarikan diri dari driver lori yang naik minyak. Alhamdulillah selamat kami.. Pheww!!!

Sebab driver lori tu naik minyak sikit aja.. sebabnya Mr T bawak bas dah 'makan' jalan dia sikit sebab time tu ada bonggol kat tengah jalan. Tu yang dia meradang sampai nak berspanar-spanar bagai!! Pengalaman.. pengalaman..

Dah selamat.. hati lega.. so kami nak shopping lagi. Hehe.. kali ni kami dibawa ke Saigon Square. Macam-macam ada kat sini. Banyak pakaian la.. telefon dan aksesori pun ada juga dijual. Tapi sampai aja Kak Kay ajak cari toilet. Melilau kami cari toilet. Nasib baik jumpa. Kat sini ada air tapi standby bawak air masuk toilet. Kat luar aja ada air, beb. Dalam toilet yilek! Bayar 2,000 dong nak masuk toilet dapat lah tisu untuk kau lap apa-apa yang patut. :)

Aku tak beli apa pun sebab macam mahal jer. Dah lah dengan orang yang ramai. Nak memilih pun tak selesa.. lagipun takut kalau-kalau terpisah sesama sendiri. Mana nak cari dalam orang yang ramai macam tu? Sebelum balik, kami dinner dulu kat D'Nyonya Halal Restaurant....

Macam biasa, layanlah gambar-gambar untuk hari kedua kami di sini. Enjoice..

Ekin dengan Kak Kay. 2-2 melaram dengan spek mata hitam.. :)
Kalau setakat helmet tu, boleh beli di tepi-tepi jalan aja.. Kalau pandai bargain, boleh dapat 2 biji helmet dengan harga RM16. Tapi beli sebagai perhiasan ok la. Nak guna di Malaysia? Jangan harap lah..
Sawah padi yang menghijau..
Ekin bergambar dengan Rafael. Dalam trip ni diorang boleh ngam pulak berdua. Aku selalu panggil Ekin sebagai "assistant to Rafael".
Masjid Jami'ul Muslimin. Tempat kami lunch dan solat..
Ni kat jeti Sungai Mekong. Banyak souvenir dijual. Rambang bijik mata makcik menengoknya. Tapi relax... kita usya dulu.. Ikut kata Rafael, harga kat sini ok juga. Tapi aku tak beli apa-apa. Kalau ikut nafsu, banyak benda aku nak borong tau..
Laluan menuju ke bot di Sungai Mekong.
Macam biasa kalau tak muka aku sorang.. muka diorang berdua. Depan tu Zaleha; member CKASJ.
Ekin tunjuk berani pegang sarang lebah. Yang kat depan baju hitam tu lah namanya Tuan Hj Samsuddin. Aku panggil Tuan Hj. Dia dan isteri (Kak Wan) very sporting. Ramah. Rajin berborak dengan kami. Mungkin dia tengok kami bertiga ni pemalu sangat terutamanya aku. *Pemalu ker?* Kah kah kah..
Well.. minah ni memang berani la. Aku? Tak berani. Geli!.. Setakat usap-usap kulit ular tu aku berani la. Kesat gila kulit nya. Rasa macam kau pegang getah paip dalam bilik air rumah kau tu la.. Haha...
Dia ni aku rasa cita-cita nak jadi model dulunya tapi disebabkan ketinggiannya tak mengizinkan.. maka bergaya macam ini ajelah nampaknya.. Hehe...
Stesen minyak untuk bot. Ada sesiapa nak beli untuk kereta dan motor?  Wakaka..
Deretan kandi kelapa yang dijual. Masa ni kat Pulau Thoi Son atau dalam bahasa Inggerisnya Unicorn Island. Kat sini ada gak dijual sabun yang dibuat dari kelapa. Seketul sabun harga 40,000 dong atau RM6. Aku beli seketul. Wangi bau dia.. :)
Group kami..
'Jambatan Pulau Pinang' Vietnam dari jauh.. Sama kan macam Jambatan Pulau Pinang kita? Sama tapi tak serupa..
Aku sedang 'digoda' oleh penjual. Nasib baik mak ni tak mudah tergoda.. Haha..
Siapa nak buah betik ni? Sila angkat tangan?
Muka dia lagi. Tukang tangkap gambar? Siapa lagi.. Aku la tu..
Tengah kusyuk mendengar lagu tradisional Vietnam. Dengar aja lah.. faham tak faham belakang kira..
Makcik dan perempuan pakai baju merah tu ialah penyanyi. Ikut turn..
Time ni beratur nak naik sampan. Jangan berebut-rebut ya.. Sabar...
Bye-bye.. Sayonara.. (sorry, dalam bahasa Vietnam aku tak tahu. Tak teringat nak tanya kat Rafael)
Diantara penumpang didalam sampan lain yang berselisih dengan sampan kami.
Lulu dan Kak Kay tersenyum girang di dalam sampan..
Comelnya dia. Teringat lak pada si kerinting yang nakal tu..
Huh!! Peace sokmo mu ni lah..
Lulu, Kak Kay dan Aku..
Sampan grup Tuan Hj dari belakang dapat kejar sampan kami. Macam masuk acara berlumba sampan pulak. Pemenangnya sudah pastilah grup dia. Tengoklah siapa pendayung nya?
Kak Kay bergaya sambil memegang dayung.
Selamat dah sampai.. alhamdulillah...
Dalam bot kami dijamu dengan minuman air kelapa. Sedap dan manis rasanya..
Masa ni dah sampai balik ke jeti.
Comel tak tong sampah tu?
Bendera Vietnam berkibar megah..
Hujan yang membasahi bumi Saigon..
Korang kenal tak building ni? Ha.. sebijik macam Menara Rebung kan? Macam Menara Telekom di Malaysia. Siapa tiru siapa? Rafael kata diorang tiru Malaysia. Haha.. Jawapan jujur dari orang Vietnam sendiri.
Pintu depan Saigon Square.
Penjejak Mimpi: Vietnam ialah tempat yang paling sesuai untuk orang yang berniaga kain baju dan orang yang suka shopping. Aku? Sekadar nak bercuti makan angin menghilangkan stress.. :)

When I Woke Up..

WHEN i woke up this morning, i asked myself what are some of the secrets of success in life? I found the answer right there in my room. 

The fan said: "Be cool".

The roof said: "Aim high".

The window said: "See the world".

The clock said: "Every minute is precious".

The mirror said: "Reflect before you act".

The door said: "Push hard for your goals and don't forget".

The carpet said: "Kneel down and pray.....".

Penjejak Mimpi: When i wake up every morning.. just about work in my mind...

Friday, January 17, 2014

Trip to Vietnam - Hari Pertama

INTRO nya aku dah cerita sikit-sikit kat SINI.

So pada jam 11am lebih kurang kami bertolak dari rumah Ekin menuju ke KLIA. Naik kereta Ekin. Sampai ngam-ngam ja. Haha.. kalau ikutkan dari rumah dia ke sana dalam 15 minit aja.. tapi singgah beberapa tempat dulu. Parking terus kat parking lot kat KLIA tu. Keh keh keh.. Patut check-in dalam jam 11.45am tapi memandangkan pergi ramai-ramai so macam biasa.. ada aja yang lambat. Kena tunggu semua ada barulah check-in by group. Yang menguruskan semua ialah Tuan Hj Samsuddin dan Encik Maarif. Oleh kerana aku kenal Tuan Haji ni aja so apa-apa aku memang refer kat dia aja. Trip kali ni seramai 25 orang termasuk kanak-kanak. Tapi yang sebetulnya orang yang bekerja di JKR tu 7 orang aja tapi ada yang bawak family (termasuklah aku) so jadilah 25 orang.

Bila dapat tiket, alahai... kami terpaksa separate. Lulu dapat seat 8F sedangkan aku dan Ekin 8A dan 8B. Takpelah.. nanti kautim lah dengan orang sebelah.. 'konon' lah kan... Tapi bila dah dalam flight tu.. nak tukar pun tak boleh. Sebab sebelah kami bukan orang JKR. Payah sikit. Hmmm... takpelah.. duduk dalam flight aja pun... :)

Flight ke Ho Chi Minh City (HCM City) jam 2.45pm so sempatlah kami minum-minum di Old Town White Coffee dulu. Dan oleh kerana Ekin staf di KLIA tu so dapatlah diskaun. Dan ceruk-ceruk serta celah-celah di KLIA tu inshaa-Allah dia tau. Ha.. kan dari dulu lagi aku dah pesan; nak kemana-mana sila bawa orang yang tau serba sedikit area tempat yang kita pergi tu. 

Sampai di Tan Son Nhat Airport lebih kurang jam 3.50pm dan kami dijemput oleh tourist guide iaitu Mr Rafael atau Mohd Rafi. Haha.. dia yang perkenalkan diri macam tu. Naik bas yang dipandu oleh Mr T  untuk meronda-ronda bandar HCM.

So sepanjang jalan tu kami dibawa melawat ke pejabat pos lama; Buu Dien Thanh Po Ho Chi Minh  tapi sekarang berfungsi sebagai tempat lawatan  dan mestilah ada orang jual souvenir. Tempat untuk bergambar pun ada. Lepas tu singgah kejap di Hard Rock Cafe HCM. Usya-usya jugak kalau ada t-shirt yang murah tapi mana nak jumpa kan? Huhu.. so setakat usya aja lah kan...
Makan malam di Vietnam Delights Halal restaurant. Lepas tu terus check-in di Hotel Lien Thanh. Diorang plan nak pergi ke pasar malam yang berdekatan hotel kami tapi plan tinggal plan. Rasa penat sangat-sangat. Penyudahnya aku zzzz dulu dari diorang. Yang dua beranak tu entah jam berapa baru zzzzz...

Macam biasa.. cerita banyak-banyak pun tak guna.. layan je lah gambar yang sempat diambil pada hari pertama kami di Vietnam. Enjoice..

Bergaya sebelum check-in. Masa ni sedang menunggu korum yang masih belum sampai.
Aku dan Lulu di Old Town White Coffee di KLIA sambil menunggu pesanan.
Berdiri di sebelah 'Giant Bag'.
Sempat lagi tu bergambar sambil menuju masuk ke dalam flight.
Kami dinner kat sini. Makanannya sedap weh!! Sorry, tak snap pun menu. Lapar giler beb.. Huhu..
Dalam bilik pada malam pertama kami di sini. Masuk malam kedua dan malam ketiga kami terpaksa tukar bilik. Cis!! Memandai jek diorang ni transfer barang-barang kami ke bilik lain. Diorang angkut semua barang kami. Nasib baik kami jenis kunci luggage dan kemas sikit-sikit barang peribadi sebelum keluar. Kurang asam betul diorang nih!! Grrr...
Korang nampak tak apa yang aku nampak? Overhead kabel yang berselirat. Teruk betul sistem diorang. Ishk! ishk! ishk!
"Halu.. siapa sana cakap?", Ekin bergaya di dalam pondok telefon yang disediakan di dalam pejabat pos Buu Dien Thanh Po. Dulu-dulu ada perkidmatan telefon kot..
Tempat yang sama tapi model yang berlainan. Haha...
Aku pun nak juga bergaya dalam booth telefon awam ni. Takkan lah diorang aja, kan? Diorang kata dalam bilik tu ada bau yang semacam. Bau kepam lah kot. Haha.. So aku yang bijak ni bergaya sambil tahan nafas. Hehe..
Potret Ho Chin Minh; pemimpin komunis, perdana menteri dan presiden Vietnam suatu ketika dulu. Nak tahu detail sila google sendiri. Haha..
Ni kat tengah-tengah bangunan pejabat pos. Besar juga bangunan ni. Tapi malas nak redah semua ceruk dan celah. Ramai betul orang..
Model tidak berbayar; Ekin dan Lulu bergambar berlatar belakang potret Pakcik Ho Chin Minh.
Muka diorang lagi kat luar pejabat pos. Kat luar ni ramai dengan pengunjung dan penjual souvenir. Letih nak menggeleng.. lenguh tangan buat tanda tak mahu. Huhu...
Aku dan Lulu kat luar bangunan pejabat pos.
Jam kat dinding bangunan dah hampir 5.10pm. Kat sini diorang awal sejam dari Malaysia. Tapi belum pukul 6pm dah gelap seyh..
Pintu masuk ke Hard Rock Cafe, Ho Chin Minh City.
Aku...
Ramai betul awek Vietnam time ni. Kebetulan ada event kat sini masa kami singgah. Cun-cun diorang ni. Body langsing siot! Rahsia? Minumlah teh o tanpa gula. Haha.. Tapi kat sini aku tak nampak orang Vietnam yang berbadan besar. Seriously. 4 hari kami di sini aku nampak sorang je yang berbadan besar. Tu pun lelaki..
Opss!! sekali nampak pusat da...
Ekin disamping gitar besar depan Hard Rock Cafe. Aku nak bergambar juga tapi ramai pulak yang nak bergambar di tempat yang sama juga so kensel.. :(
Hah!! Ambik kau.. sekali 4 orang atas motor. Tapi yang bagusnya semua pakai helmet. Tapi helmet kat sini tak safe. Dan pasti tak boleh digunakan di Malaysia. Kau nak helmet ada stiker apa? Helmet stiker Hello Kitty ada.. helmet doraemon ada.. helmet Nike ada.. semua ada lah.. Tak percaya? Silalah berkunjung ke Vietnam.. :)
Lagi gambar overhead cable yang berselirat. Aduyai!! Gerun mak tengok tau, nyah!! Awww..
Hah!! siapa nak makan KFC? Boleh juga.. Haha..
Pemandangan di sebatang jalan raya di bandar Ho Chin Minh. Kat sini motor mendominasi jalan raya. Kereta ada lah jugak tapi tak banyak. Bak kata Rafael si tourist guide kami tu.. kat sini penduduk seramai 13 juta tapi motor ada lebih kurang 8 juta buah. Banyak tak?
Penjejak Mimpi: Seronok dapat makan angin... :)