Pages

Monday, December 13, 2010

Alahai Budak-Budak..

Salam.
BALIK tadi macam bese aku naik tren ke KL Sentral. Anak buah aku dari Ipoh kol; ajak minum-minum. Die nak balik kampung ayahnye kat Pahang. So sebelum tren tu bergerak menuju ke destinasi, masuk le satu family yang terdiri dari nenek (i guess so sebab da tue), si emak, si mak sedare dan due orang kekanak. Emm.. takde pe yang menarik berlaku.. Tibe-tibe dengar suare budak kecik menangis. Aku kire cam berdiri sebelah family tu ajek which is dowang berdiri kat tengah tapi depan pintu. Ala, yang ade tiang untuk berpaut tu la..
Ler.. bebudak tu berebut nak pegang kat besi tempat berpaut tu.. Si kakak bermati-matian takmo kasik adik die pegang sampai nangis-nangis. Adik die pon same gak menangis nak jugak pegang besi tu...
Alahai bebudak.. mende tu pon nak direbutkan.. Sebenonye takde pe lah yang menariknye cume kekadang rase klakar dengan gelagat dan aksi bebudak. Kite dewase ni memang le pikir, "ala, setakat besi tu pon nak berebut ke?" tapi tu lah dunie kekanak.. Berebutkan bende yang orang dewase tak nak pon. Sebab orang dewase banyak pikir.. sebab orang dewase ade misi dan visi untuk berebutkan bende lain; yang lebih menguntungkan.. sebab orang dewase ade mende lain yang lebih best untuk direbutkan..
Kekanak tak tau nak berebut kedudukan... kekanak tak terpikir nak sakitkan ati orang lain demi sebuah name.. kekanak tak kisah pangkat dan kekayaan.. tapi orang dewase nak berebut... orang dewase nak kan name... orang dewase gile pangkat dan kekayaan...
Orang dewase yang bersikap kekanak tak kisah sume tu... janji kehendak dan kemahuan dipenuhi. Nafsu yang beraje di dalam ati musti diikutkan. Peduli ape kalo ade hati yang terluke.. Pe nak kisah dengan perasaan yang terguris... Janji dapat ape yang diidamkan....
Penjejak Mimpi - pe bezanye orang dewase yang bersikap seperti kekanak dengan kekanak sebenar? Takde bezanyer beb...

2 comments:

Ati Masrif said...

salam kenal.

NO. 13..its me ...Ati ^_^
flw ben juga

penjejak.mimpi said...

Salam..

TQ my fren...
i'll folo u too... :)