Pages

Monday, March 29, 2010

Keb Punye Cite..

Salam...
JUMAAT lepas (after ofis hour) aku amik keb dari opis nak ke Puduraya. Depan South Court tu da berderet keb menanti penumpang. So aku pon laju menuju keb pertama. Terus aku masuk keb lepas gitau destinasi. Dalam keb, driver tu cube le nak nyembang so aku pon jawab macam maleh-maleh. Ye la beb, baru balik keje so aku tak berminat nak bercakap atau bercerite. Sampai destinasi, terus aku tanye "bape encik?" mamat driver tu jawab "rm10". Aku stat pelik. Mase tu lak aku da hulurkan not rm10 sambil mate aku check meter.. "Eh, you tak gune meter ke?" aku tanye. Mamat tu jawab "pakai"... "Kalo pakai, takkan sampai rm10. You memang tak pakai meter kan?" aku tanye lagi. "Saya pakai" mamat tu jawab balik. "Nape, tak boleh ke?" Eh! die tanye aku balik.. Wah, ni da stat bikin gua panas. Aku jawab balik "you jangan nak tipu. Bese saye naik tak sampai rm7 pon!". Yang lagi bikin aku angin satu badan tu leh lak die kua kan stetmen "nape, tak boleh ke? kalo gitu saye kasi diskaun rm9 jek". Dengan muke tak bersalah. Mamat ni da bikin gua angin satu badan nih... Api da kua dari bodi aku.. Aku terus cakap kat die dengan nada suare yang tinggi "you tunggu ye, saye akan komplen. You tunggu ajek!!" sambil aku sebut plet keb die HB 6xxx.. Aku kua sambil hempas pintu keb tu sekuat ati aku. Kalo nak tertanggal pon pintu tu lantaklah... Ade aku kisah? Aku betul-betul bengang petang tu. Da la drop aku bukan kat tempat yang sepatutnye.. Yang tu aku tak kisah sebab aku paham jem giler area Puduraya tu tapi yang aku hot tu sebab mamat tu kelepet duit aku. Hmm.. aku pon silap ari tuh.. Slalu aku naik keb bende pertame yang aku buat ialah aku akan check meter; nak make sure driver on meter dowang dan mende kedua ialah aku akan hafal atau save no plet keb tu dalam enpon. Tapi ari tu aku langsung lupe mende yang bese aku wat. Sementare tunggu time bas bertolak aku komplen kat LPKP. Aku sms ajek. Dan tadi aku da sms kat Kosmo lak. Kalo tak kua aduan aku ni, aku akan komplen kat Berita Harian lak.
Aku tau korang musti kate kalo nak murah nape tak naik lrt ajek... Ello, aku ni bukan jenis berkire sangat kalo betul carenye.. Kalo ikut meter aku kene bayar rm20 pon aku bayar tapi jangan la menipu! Kalo korang nak tau, tambang keb ke umah aku dari Medan Gopeng ialah rm20; lebih mahal dari tambang bas KL-Ipoh (rm17.40) tapi ade ke aku bising? Even pakcik-pakcik driver kat Medan Gopeng tu pon da cam muke aku sebab dua kali sebulan aku musti balik Ipoh dan naik keb kat situ.
Ingatkan nak tolong bangse sendiri tapi bangse sendiri yang wat onar. Lepas ni aku kene lebih berhati-hati. Jangan pisang berbuah dua kali walaupon sebelum ni de cite yang pisang ade yang berbuah dari sekali!

Monday, March 22, 2010

A Box Full of Kisses

Assalamualaikum wbh & Salam Sejahtera..
Something really worth to share...
ONCE a man was infuriated with his 3 year old daughter for wasting a roll of gold wrapping paper when the child tried to decorate a box to put under the Christmas tree. Nevertheless, on Christmas morning, the little girl brought the gift to her father and said "This is for you Daddy." The man was embarassed by his earlier reaction, but his anger flared again when he found the box was empty. He yelled at her, "Don't you know that when you give someone a present, there is supposed to be something inside?"
The little girl looked at him as tears swelled in her eyes, "Daddy, it's not empty at all. I blew kisses into the box. They're all for you." The father was crushed. He put his arms around the little girl, and begged for her forgiveness. A short time later, an accident took the life of the child. The father kept the gold box by his bed for many years; whenever he was discouraged he would take out an imaginary kiss and remember the love of his child who put it there. All of us have been given a gold container with unconditional love and kisses from our children, family members, friends and God. Always treasure the love that surrounds us.
Hmm... betul tuh.. kekadang kite ni bile da kehilangan seseorang barulah mula nak terkenang-kenang... barulah mule nak ingat kebaikan orang tu... barulah menyesal... memacam la... name pon manusie kan.. same la gak dengan mende yang ade kat dalam tangan kite.. mase ade, tak heran pon... tapi bile mende tu da ilang.. da pecah/rosak/jahanam... ha time tu barulah nak menyesal.. time tu lu nangis air mate darah pon tak gune, beb..
Bile da sentuh pasal kasih sayang ni kan, aku jadi muskil dan heran dengan masalah penderaan kekanak yang semakin menjadi-jadi semenjak due menjak nih. Aku pelik bin ajaib bila mana orang dewase selamba badak jek mendera kekanak yang tidak berdosa tu. Aku rase orang dewasa yang dera bebudak tu bacul sebab belasah insan yang lemah. Kalo rase hebat... gagah (bukan gelojoh ya..), kuat nape tak volunteer ke Palestine tu? Gi le bunuh askar-askar yahudi yang takde perikemanusiaan tuh? Yang gi belasah bebudak tu apehal? Takpon kalo agak-agak takut mati gi le masuk WWE ke.. gi bergusti.. tunjuk hebat dengan wrestler-wrestler yang sedia ade. Aku da naik menyampah dan muak sebenonye bile bace berita kes-kes dera ni. Pendera-pendera ni sebenonye dowang ni ade masalah mental. Tu sebabnye takde rase kesian kat mangse-mangse dera dowang. Takkan tak kesian tengok budak-budak menangis dan tak rase sayu ke bile dengar tangisan dowang tu? Aku ni bukan nak kate.. dengar anak-anak sedare aku menangis pon aku rase kesian (tapi lain feel die bile aku yang buli dowang... ekekekeke. Ups! aku bukan buli ganas-ganas ye.. aku buli-buli sayang.. ade ke istilah buli-buli sayang?? bantai je labu..)
Aku rase hukuman skang perlu dirombak dan dikaji semule untuk menghukum para pendera nih. Pihak berwajib perlu mencipta dan mempelbagaikan hukuman sedia ade kepade yang lebih sadis setimpal dengan kesadisan pendera-pendera yang mental disorder nih.. Muahahahaha...
Erk! aku da mula rase aku yang mental disorder skang nih.. Ekekekeke... da jadi cam kejam lak aku nih... So untuk mengelakkan kekejaman aku lebih maksimum, aku terpakse menghentikan tulisan aku kat sini. Aku 'khuatir' (skemanya ayat..) kekejaman aku akan tidak terbendung nanti.. (ntah apa la yang aku ngarutkan nih....). Until then, selamat malam dan aku akhiri bicara aku malam ni dengan pesanan "Sayangilah anak anda. Mereka perlukan perhatian dan kasih sayang anda. Bukan sepak terajang anda.."

Sunday, March 14, 2010

Jenguk Jap...

Assalamualaikum wbh & Salam Sejahtera..
DAH lame giler aku tak update blog ni. Bese la.. lately aku memang sibuk sesangat. Baru je lepas setel drawing pojek Enstek, masuk lak pojek kastam Kuantan. Baru jek den nak bernapeh lego tapi tak jugak lego.. Kene keje overtime le pulok.. So overtime lah aku sampai jam 6pm atau 6pm lebih sket.. Tak kuase aku nak lelame kat opis tu... otak gua bisa jem!!
Lagipon aku takde cite bes nak dituliskan kat blog ni. Idup yang dilalui same seperti biase.. Ops... mane leh same beb... Pasti ade yang berbeza pengalaman dan perkara yang dihadapi sehari-hari.. Kan? Cume pe yang aku dapat rasekan, aku da semakin malas nak jawap tipon atas meja aku tuh. Kecuali kol luar aku angkat la... Kalo kol dari dalam... memang malas sangat2. Ade sekali tu aku cabut wayar tipon.. Ekekekeke... Pade sesape yang nak suruh aku attend miting tu, sila lah emel atau bagi memo ye.. Short notice atau jenis2 ad-hoc ni aku tak berkenan... Bolayan... Mane le aku tak bengang... miting jam 9am kol jam 8.30am.. Kot kami de keje lain ke... Bukan nak kate, bese aku da plan keje aku untuk esok arinyer.. Kalo tibe-tibe panggil miting abeh la plan aku berterabur! Ello.. lu nak achieve KPI lu then KPI gua nak wat cane? Kadang-kadang terpikir gak aku dowang yang suke sangat panggil miting ad-hoc ni ingat aku & kami sume ni takde keje ke? "Wah, ni betul-betul marah nie..".. tak le marah cume tak paham cara kerja sesetengah orang ni.. Kalo dowang tu dilayan macam tu; maksud aku dipanggil miting/diskus last minute agak-agak dowang ok ke? Suke ke? Well, dowang suke la kot sebab tu dowang pon suke wat orang lain macam tuh.. Itu satu hal... Yang paling aku tak dapat trime ialah sikap suke wat keje banyak kali.. Panggil miting ad-hoc da satu hal... pastu takde kate putus... takde keputusan da satu hal... pastu nak wat miting lain le pulok next time... Ello... mase kami ni emas.. Skali miting kalo kejap-kejap takpe.. ni kekadang da makan mase sampai setengah ari...
Perghh!! aku ni cam marah jek tapi tak le marah pon.. cume tak pueh ati jek.. De skali tu aku meluahkan pasan tak pueh ati aku kat sorang member... last-last die kate aku ni suke merungut.. padan muke aku!! Takpe la... aku ni jenis straight to the point. Tak pueh ati aku cakap kat orang yang berkenaan. Memang aku buat.. At least aku da cakap perkare yang sebenonyer...
Hmmm.. ujan lak... siap guruh lagi nih so aku nak benti kat sini ajek. Len kali aku tulih lagik. Insya Allah...