Pages

Saturday, May 29, 2010

Bilik Puake = Tido Best

Salam & selamat petang..
MASUK ari ni da due ari aku kat kampung; menghabiskan cuti yang akan berakhir esok. Tak gi mane pon. De gak sms kat member-member lame ajak kuar tapi takde yang reply (sebenonye aku send kat due orang jek... ngeeee...). So lepak kat umah ajek la. Takde aktiviti yang best pon. Pagi tadi menyibuk jap time anak-anak buah aku cuci kolam ikan. Pastu plan nak trim pokok-pokok bunge kat depan umah tu pon, tak terbuat pon. Petang tadi da ujan... Kat sini asal petang jek ujan... petang jek ujan... ujan jek petang... :)
So aku penuhi mase yang terluang dengan zzzz... Ngeee... aku memang camni.. suke tido.. Pantang fri time, memang itule hobi aku. Kene lak kalo balik kampung.. bilik aku tu lah 'besfren' aku. Anak-anak buah aku gelarkan bilik aku tu sebagai 'bilik puake'. Bukan sebab bilik aku tu scary tapi sebabnye dowang akan tertido dengan nyenyaknye kalo masuk lam bilik aku tu. Best tak bilik aku tu?
So itulah yang berlaku bile aku takde aktiviti kat kampung nih. Asal aku masuk bilik... berbaring-baring atas katil tu (dengan alasan saje nak merehat-rehatkan badan) musti berakhir dengan zzzz... Walaupon nak baring sekejap jek... memang puake la bilik aku tu kan?
Bilik aku tu lah 'sorga' aku kalo aku balik kampung. Aku takkan tido kat tempat lain selain dalam bilik tu. Kalo aku tertido kat ruang tamu misalnye, kalo tersedar memang aku akan pindah masuk bilik aku tu. Aku takkan lepaskan peluang untuk tido dalam bilik puake aku tuh... :)
Dulu mase adik aku lom kawen, kami due orang yang lepak bilik tu. Pas die da kawen, tinggal aku sorang. Bebile anak-anak buah aku (yang da besau-besau) balik kampung, memang akan lepak dan tido lam bilik ni (aku syak dowang pon suke lepak lam bilik aku nih..)
Pe yang pasti, aku memang tak suke anak-anak buah aku yang kekanak masuk lam bilik aku. Ye la.. da la kaki kotor... lanyak lak atas katil aku.. Bila aku tido malam, gatal-gatal lak bodi aku yang mongel ni.. :) Tak pon selongkar harte bende aku.. Tu memang nak cari nahas la tu kalo aku dapat tangkap.. (garang tak aku?)
Pe pon, aku memang suke sangat bilik aku tu. Bile balik kampung, area yang aku paling suke kat kawasan umah aku ni ade due. Satu kat depan; kawasan pokok bunge yang merimbun (ntah bile baru aku dapat trim sume pokok-pokok bunge tu?) dan due semustinye bilik puake ku itu. Tapi betul ke bilik aku tu berpuake ek?

Tuesday, May 25, 2010

Ari Ni Yang Tak Best..

ARI ni aku lalui dengan rase sungguh tak best. Ntah nape rase cam tak dapat trime keadaan kat opis today. Ntah... Rase 'bengkek' pon ade... rase fedap pon ade... Macam-macam yang aku rase.. Rase nak kol Tomotachi pon ade tapi die tu sah-sah bizi giler... Emel aku pon tak berbukak lagi.. Ker Tomotachi aku tu tak sihat? Minte-minte die sihat sejahtera dalam lindungan Allah swt. Kalo dapat sembang dengan die kan bes? Die satu-satunye kawan yang dapat mendamaikan jiwa aku yang kusut dan serabut.. Aku akan tenang bile dapat cakap dengan die.
Dah le petang ni de miting aset. Aku memang rase nyampah betul le nak miting-miting nih...
Arggghh!!! De sesape yang leh ganti aku miting petang nih?

Hari Ini Pada Tahun Lepas...

Salam & selamat pagi..
HARI ni pade tahun lepas abah pergi meninggalkan dunie yang fana ini dengan tenangnye. Di belakangnye ditinggalkan isteri tercinte dan 5 orang anak perempuan yang masih perlukan kasih sayang sorang suami dan bapa... Betul, sume anak-anaknye dah dewasa tapi anak-anak itu masih lagi perlukan nasihat dan tunjuk ajar.. Rase cam baru jek semalam abah pegi; rupenye da setahun berlalu..
To tell the truth, start petang semalam aku da rase tak best. Fikiran aku sedikit kusut.. Rase cam kosong idop aku nih.. Argghhh!! i hate this stupid feeling... :(
Pe pon, muge abah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman dan yang dijanjikan syurga, amin...
"Sesungguhnya Kami menghidupkan orang-orang Yang mati, dan Kami tuliskan Segala Yang mereka telah kerjakan serta Segala kesan perkataan dan perbuatan Yang mereka tinggalkan. dan (ingatlah) tiap-tiap sesuatu Kami catitkan satu persatu Dalam Kitab (ibu Suratan) Yang jelas nyata" (Ayat 12 Surah Yaasin)

Sunday, May 23, 2010

Andartu Terlampau

Salam..

HARI ni aku kua ke Berjaya Times Square dengan anak buah. Saje jenjalan. Decide nak tengok wayang lepas lunch makan Kenny Rogers Roasters. Lepas tu terus bratur nak beli tiket. Plan nak tengok Robin Hood tapi tinggal tempat duduk depan.. Malas la kan nak melangut tengok cite tu.. Tanye lak The Hunty Bounter.. pon same gak... last-last layan la cite "Andartu Terlampau.. 21 Hari Mencari Suami"
Well, sebenonye filem tu takde pon lam list aku... Aku nak layan IP Man 2 tapi da anak buah takmo so layan la cite tu. Lakonan utama Haliza Misbun.

Cite ni mengisahkan Nikki (Haliza Misbun) yang da lewat usienye tapi tak kawen-kawen lagi. So mak die bagi tempoh 21 ari pade mak minah ni untuk cari calon suami. So dalam tempoh 21 ari tu die bertemu balik kekasih lame die iaitu Omar Sharif (Fahrin) dan die bertunang dengan mamat tu. Bile sampai mase kenduri, kekasih Nikki mase kat US (John Johnny Jonathan) kontek die balik. Dan die decide takmo kawen dengan si Omar ni dan terus lari mencari John Johnny Jonathan ni (macam cite Runaway Bride le pulok). Lepas berlari... berlari dan berlari sampailah die kat satu restoran dan bertemulah die dengan pakwe lame die tu iaitu John Johnny Jonathan yang wataknye dipegang oleh sorang pelakon tak popla langsung... iaitu ntah... mat negro mane die amik.. Pastu abeh.. Kalo korang nak bace details sinopsis cite ni, rerajin la tanye pakcik gugel atau makcik yahoo ye.. :)

Ade le gak kontreversi filem ni konon Haliza Misbun gaye terlampau.. Aku? No komen. Sendiri mau ingat la..

Pendapat aku? Ntahpape cite ni.. Aku tak nampak kekuatan dan klimaks cite Andartu Terlampau ni. Pelakon buleh tahan... antarenye Dato Rahim Razali, Azhar Sulaiman, Jalaluddin Hassan, Maimun Talib, Fahrin, Ari Wibowo, Awie, Erra Fazira, Abby Abadi, Fizo Omar tapi rase cam sia-sia je. Sorry la ye.. Aku ni bukan anti filem melayu tapi tu lah hakikatnye.

Abeh cite tu aku cakap dengan anak buah aku "ntahpape cite ni. Pe endingnye?" Pastu die jawab "entah.. saye rase die ni tak nak komitmen kot... die takmo kawen" kate anak buah aku ni.. Aku sambung "beh, kalo takmo kawen, dengan John Johnny Jonathan ni pe cer? Takmo kawen gak ker?" Dan perbualan kami terhenti di situ saje sebab anak buah aku sibuk melilau mencari kedai aksesori wanita. Die nak cari sepit rambut la.. itu la.. ini la... Itupon naseb baik tak jadi gi Sogo; sebab da lewat. Abeh cite tu pon almost 6pm. Kalo tak ntah kui bape baru sampai umah. Ngeee... :)

Berbalik pasal filem tu tadi, kalo dinilai dengan bintang, aku kasik 4 bintang daripade 10. Apepon, aku tabik kat Haliza Misbun sebab berani menerbitkan filem ni. Pedulikan pe yang orang cakap. Ni kan filem die yang pertame so amik positif pe yang orang lain cakap. Lepas ni Insya Allah boleh terbitkan filem yang lebih bermutu. Usaha mau lebih.. :)

Friday, May 21, 2010

Last Day..

Salam & selamat pagi..
HARI ni last day aku attend bengkel KIK (Kumpulan Inovasi dan Kreatif) peringkat cawangan. Bengkel ni stat ari Selase dan berlangsung selame 4 ari. Venue die pon tak jauh... kat Tingkat 11 cawangan kami pon.
Sebelum ni dikenali sebagai KMK (Kumpulan Meningkat Mutu Kerja). Ade le beza sket antare KMK dengan KIK tu. Pe bezanyer nanti insya allah aku cite lam entry yang lain. :)
Bile da macam ni banyak keje opis yang terbengkalai. Naseb baik design aku da siap. Ari Isnin baru ni tergesa-gesa aku setelkan drawing akustik. Alhamdulillah siap :)
Mane-mane drawing yang nak kene make-up tu, member aku yang tak attend bengkel tolong setelkan. Ala, tolong 'tacap' sket-sket jek...
Ari ni last day... Penceramah lain dari Intan Wilayah Tengah. Tak tau name die lagi. Harap today lebih interesting dari sebelum nih. Sebelum ni pon interesting gak. Mende baru.. ilmu baru.. pengalaman baru.. :)

Monday, May 17, 2010

Koc Wanita - Part 3

Salam..
BERMULE tarikh 15hb Mei iaitu pade Sabtu baru ni, koc wanita untuk komuter laluan Rawang-Seremban telah diperkenalkan. So pagi tadi aku gi keje naik tren seperti bese dan bile tren sampai, aku memilih untuk masuk ke koc spesel tu untuk melihat sendiri siapekah penggune yang memenuhi koc tersebut. Aku berharap hanye insan same gender ngan aku je yang penuh dalam koc tersebut tapi ternyate harapan tinggal harapan. Masih ade lagi makhluk-makhluk tuhan yang mengalami masalah 'kecelaruan jantina' lantas dengan muke selambe masuk ke dalam koc yang disediakan khusus untuk wanita-wanita yang 'lemah lembut' dan 'lemah gemalai' seperti aku.. (please.. jangan menafikan stetmen jujur aku tu ye..). Dah la masuk koc wanita, pastu berebut nak duduk lak. Ntah pape dowang ni. Aku tak le nak duduk sangat sebab dekat jek jarak ke opis aku tu tapi aku rase cam menyampah pon ade dengan pangai dowang ni. Mostly foreigners la.. Tak reti bahase ke atau wat-wat tak reti. :(

Bile time balik, aku tak masuk koc wanita so sementare nak tunggu tren bergerak dari stesen Mid Valley, tibe-tibe dengar cam kecoh sket la. Aku nak intai keluar malas la kan.. so aku just pasang tinge je la.. ohh... rupenye de 'lelaki' yang masuk ke koc wanita tapi ditegur oleh staf KTMB. Staf tu suruh lelaki India tu masuk ke koc sebelah. Mamat tu cam kecoh la sket sebab aku rase die dengan wife die kot. Wife die masuk koc wanita so die follow pastu kene tegur dengan staf KTMB tu pulak. Bengang la die. Duk asik membebel sepanjang perjalanan sampai ke stesen KL Sentral. De gak orang gelak dengan gelagat die. Ye la, ade le jugak stetmen die yang agak kelakar dan lucu. Mungkin die pon tatau kot adenye koc spesel untuk wanita ni..

Aku rase untuk permulaan, setiap stesen komuter perlu ade sorang atau due staf KTMB dibantu oleh polis bantuan ni dalam membantu insan-insan yang tak reti bahase atau insan-insan yang tak sedar kewujudan koc spesel ni. Mungkin dalam sebulan due untuk 'mendidik' dan 'membudayekan' pemahaman betape koc wanita tu hanye untuk wanita sahaje atau tagline nye "wanita sepanjang masa"... :)

Tapi aku ragu-ragu kejayaan cadangan aku tu sebab tengok ajelah bile tren datang, dengan tak beraturnye.. dengan berebut-rebut nak masuknye pade hal setiap stesen da de line ijau/biru/merah kat lantai stesen tu sebagai penanda untuk orang beratur. Berbuih-buih mulut staf KTMB gitau dan ingatkan jangan berebut.. sila beratur... kasi penumpang kuar dulu baru masuk... jangan halang laluan orang nak kuar.. tapi tak reti-reti gak.

Ni ke mentaliti orang kite? Bile kate kite ni mentaliti kelas ketige, tau lak nak melompat marah tapi mende ni aku rase basic jek. Suh beratur.. tu pon payah. Kalo aku benti kat Bank Negare tu, yang berebutnye ialah orang pakai baju lawa-lawa...kemeja mahal.. baju kurung material mahal.. ni maknenye orang tu bekerja tapi takde pikiran yang logik. Kalo ko nak balik, sume orang nak balik so relax la.. Lari ke umah tu kalo ko lambat? Memang tak dapat terime dek akal aku ni orang-orang yang sikap macam ni.

Ler, da lari topik la pulok aku ni.. Oklah, aku stop dulu lah kat sini. Bebile ade idea lagi aku akan menulis lagi.
Danke und guten nacht (terime kasih dan selamat malam).

Sunday, May 16, 2010

China vs Indonesia (Piala Thomas)

Salam.
SEBENTAR tadi tamat perlawanan akhir Piala Thomas antare China menentang Indonesia. Satu pertemuan klasik yang berkesudahan China menang dengan mate 3-0. Seperti yang diramalkan sekali lagi Piala Thomas akan berada di Tanah Besar China untuk 2 tahun lagi. Aku sebagai penyokong tegar memang gembire dowang. Yippi!
Ok, skang mase untuk pengulas sukan tak bertauliah ni memberi ulasan. Pade pandangan aku, permainan pertame antare Lin Dan; ranking kedue dunia bertemu dengan Taufik Hidayat; ranking kelime dunie ni kureng menarik. Sebabnye Taufik tak bagi tentangan yagn sengit. Macam da givap pon ade aku rase. Memang tak best langsung. Cume mase set kedue tu baru le nampak Taufik sedikit berusahe tapi takde maknenye seba ternyate Lin Dan memang dalam kelasnye yang tersendiri. Errr.. ade orang yang vomit dengan stetmen aku tu? Lin Dan menang dengan straight set dengan mate 21-7 dan 21-.
Masuk perlawanan kedue beregu antare Cai Yun dan Fu Hai Feng; ranking kelapan dunie menentang Markis Kido dan Hendra Setiawan; ranking ketige dunie. Ha, game ni memang best sesangat. Aku suke tengok si Kido ni wat smash. Memang laju giler. Banyak lagi la aksi Kido yang menambat perhatian aku. Kalo shuttle da depan mate die, just say bye-bye aje la. Memang die akan smash tajam. Set pertame kapel Indonesia ni menang dan terpakse ke rubber set sebab set kedue pemain China menang. Ntah bape kali asik duce ajek but at last China menang dengan mate 25-23, 20-16 dan 21-12. Perlu diingatkan permainan dowang memang pantas. Dan aksi menarik ditunjukkan oleh kedue-due pasangan ni.
Single kedua antare Chen Ji; ranking ketige dunie menentang Simon Santoso ranking ke 12 dunie juge membawak ke rubber set di mane set pertame Simon menang dengan mate 19-21. Set kedue Chen Ji menang dengan mate 21-17 dan dalam set penentuan juge Chen Ji menang dengan mate 21-7. Mase set pertame ni aku rase Chen Ji ni over confident tu sebab die main cincai-cincai jek sedangkan Simon obvious bersemangat nak dapatkan mate pertame untuk Indonesia. Bile da masuk set kedue barule si Chen Ji bagi tentangan senget dan menang. Masuk set ketige Simon seakan-akan dalam keadaan tertekan sangat dan banyak melakukan kesilapan kat jaring. Smash pon tak menjadi. Seolah-olah semangat yang ilang.. (da macam lagu XPDC le pulok). Sedangkan Chen Ji memang tak bagi peluang. Terus jek cepat nak matikan perlawanan. Akhirnye pemain yang berusie 21 tahun ni mengesahkan kemenangan China dan seterusnye mengekalkan Piala Thomas di China untuk 2 tahun lagi. Tahniah skali lagi kat team China. Bravo!

Selamat Hari Guru

Salam & selamat pagi.

HARI ni 16hb adalah hari guru yang disambut setiap tahun di Malaysia. Tarikh ini dipilih sebab pade hari ini juge tahun 1956 Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council) telah menerime cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report of The Education Committee) sebagai dasar pelajaran negare kite.

Laporan tersebut yang dikenali sebagai Laporan Razak (Razak Report) telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan semenjak itu. Ok, itu adalah fakta yang aku dapat lepas search kat pakcik gugel dan terus link kat cik Wikipedia.

Sape guru? Tak kisahla nak panggil cikgu atau guru same jek. Keje dowang ni adalah untuk mendidik anak bangse supaye menjadi seorang insan yang baik dan tinggi nilai rohani, jasmani, intelektualnye dan terjage emosinye. Lilin selalu di'metafora'kan sebagai guru; yang sanggup membakar diri demi kepentingan orang lain. Sebenonye aku tak paham nape metafora lilin tu dikaitkan dengan cikgu sebab kalo nak kate cikgu tu ngajar free, lain le. Tapi gaji dowang not bad. Kene lak kalo yang amik KPLI tu.. (kalo aku tak silap la..). Aku rase ungkapan tu tak leh digunekan sangat skang. Zaman dulu mungkin sebab situasi dan keadaan. Guru dulu (zaman mak bapak aku la kot) mungkin semangat dan iltizam yang benar-benar mahu memajukan bangse dan negare.. Sanggup bergolok bergadai demi anak bangse...

Ups! korang jangan salah sangke lak ek? Tu pade pendapat aku ajek. Aku tidak menafikan jasa dan sumbangan guru pade kemajuan bangse. Juge pade diri aku. Kalo tak sebab cikgu, takkan aku jadi macam ni.

Pade sume cikgu yang penah ngajor aku mase sekolah rendah (Sekolah Kebangsaan Seri Kepayang, Jalan Fair Park, Ipoh tahun 1982-1987) dulu macam Puan Rafeah, Encik Mohamad, Encik Shaharuddin B Itam Jamin, Cik Norliha Bt Manaf, Miss Pauline Cheng, Ustazah Khadijah, Mrs Yap Choon Peng, Puan Halimaton Saadiah, Puan Mariam, Encik Bakri (sekadar ingat beberape name), cikgu yang ngajo aku mase sekolah menengah (Sekolah Menengah Ulu Kinta, Perak tahun 1988-1992) dulu macam Mr Lau, Puan Sohana Bt Damiri, Puan Julia Abdullah, Ustazah Mardiana, Mr Lee Beng Kuan, Puan Hamidah, Ustaz Yahya, Mrs Tham, Puan Kalsom, Puan Azizah, Mrs Jeyamalar (sekadar ingat beberape name), lecturer mase kat PUO dan POLIMAS (tahun 1993-1995 dan 1998-1999) macam Puan Roziah, Puan Fadzillah Bt Hashim, Puan Asmah, Encik Tarmizi, Encik Abu Samah, Puan Aminah, Encik Mohd Noor (sekadar ingat beberape name), time kasih banyak-banyak atas jasa kalian. Hanye Allah yang mampu dan akan membalas jase baik kalian mendidik anak bangse dengan gigih dan ikhlas.
Aku tau ade antare cikgu-cikgu yang aku sebut kat atas tu da pencen atau hampir pencen tapi jasa baik dowang tetap akan diingat..
Dulu mase aku bebudak ade le jugak aku bagi adiah kat cikgu fevret aku time ari guru. Mase tu aku bagi kat cikgu Norliha. Cikgu ni time tu die guru sandaran. Aku bagi die writing pad dengan pen. Yang paling bes de sorang kawan aku tu (da tak ingat sape die) die pon bagi adiah yang same dan pade cikgu yang same (sebab kami beli same-same). Tapi pembalut adiah tu aku tak ingat samade lain ataupon same gak! Keh300x. Kelako rasenye.. Ntah ape le cikgu tu pikir bile die bukak adiah kami tu. Tapi name pon bebudak. Bukan kire ape janji nak kasi adiah gak kat cikgu. :)
Mase sekolah menengah lak (kalo tak silap form Five) aku lak dapat adiah dari sorang guru misteri. Kirenye tahun tu sekolah kami nak wat kelainan la. Bese student bagi adiah kat cikgu tapi tahun tu terbalik; cikgu lak bagi adiah kat due orang student fevret die. So aku sebagai studen fevret (idung aku tengah kembang kempis ni...) ngan sorang lagi kawan aku (name die Rowena June Bt Mohd Rostam) naik le ke pentas bile name kami dipanggil dari kelas 5 Bestari. Adiah die ialah 5 buah buku tulis. Aku sampai skang tak tau sape cikgu tu. Ler, da name pon misteri.. :) Aku rase Puan Kalsom (guru sejarah) tapi nape lak die nak bagi sebab die sedikit anti dengan kelas kami? Kalo nak kate guru kelas kami; Mr Lau nape die tak bagi kat ketua kelas dan penolong ketua kelas? Rowena tu die penolong.. Ketue kelas sape ntah name die.. Bagi kat aku watpe? Aku pengawas sekolah... Tapi kan aku da bilang dari tadi... adiah untuk student fevret so kami berdue ni student fevret dari guru misteri so admit aje la kan.. :)
Walau apepon, time kasih skali lagi kat sume guru-guru seMalaysia dan janganlah kalian berputus asa dalam mendidik anak bangse menjadi modal insan terbaik untuk negare kite yang dicintai. Semuge kalian dapat bersabar dalam mendidik anak-anak bangse zaman millenium (zaman ps2, psp, internet, computer game) nih yang memang berbeza dengan anak-anak zaman dulu (zaman main congkak, batu seremban, galah panjang, rumah terbakar, polis sentri). Amin.
Lastly, pade sume guru di Malaysia, aku ucapkan Selamat Menyambut Hari Guru.

Saturday, May 15, 2010

China vs Korea Selatan (Piala Uber)

Salam & selamat malam.
SETELAH berhempas pulas bermain bermati-matian petang tadi, akhirnye Piala Uber jatuh ke tangan Korea Selatan yang jelas nampak berusahe bersungguh-sungguh untuk memecahkan dominasi China.
Ini le rupe Piala Uber yang berjaye 'dirampas' oleh Korea Selatan dari tangan China...

China, selaku juara bertahan menurunkan pemain no 1 dunia iaitu Wang Yihan untuk menentang Bae Seung Hee (ranking ke 16 dunie) tapi China tewas straight set dengan mate 23-21 dan 21-10. Pade pandangan aku la kan.. kali ni permainan Yihan sedikit tidak bermaye. Macam kureng best la. Adekah die yakin akan menang sebab rekod pertemuan dowang berdue memihak pade die? Kalo ikut umur, patut die lebih fit sebab die pon mude lagi (22 tahun) berbanding Bae Seung Hee tu (27 tahun). Tapi memang berbeza mase aku tengok time die lawan dengan player Indonesia; Maria Febe Kusumastuti.
Pasangan beregu Korea Selatan; Lee Hyo Jung/Kim Ming Jung meneruskan kemaraan mereka dengan menewaskan pasangan beregu China (ranking no 1 dunie); Ma Jin/Wang Xiao Li dalam permainan yang berlanjutan ke rubber set dengan mate 18-21, 21-12 dan 21-15. Ni pon same. Situasi yang same. Serba-serbi yang dibuat dek minah dari China ni semue dapat dibalas dek minah Korea. Tapi frankly speaking, aku suke tengok aksi Ma Jin dan aksi Lee Hyo Jung depan jaring. Sepantas kilat dowang smash untuk mematikan permainan. Pergh!! hebat... hebat... :)
Perseorangan China kedue, Wang Xin (ranking no 2 dunie) merapatkan jurang dengan menewaskan pemain kedua Korea iaitu Sung Ji Hyun (ranking ke 26 dunie) dengan mate 21-14, 16-21 dan 21-7 juge dalam permainan rubber set. Time ni memang nampak penguasaan Wang Xin. Samada Sung Ji Hyun ni da over confident atau pon spirit untuk menang lebih menguasai pemain China.
Kalo ikut pengalaman pon, player China lebih lagi. Banyak hantaran China tak dapat dibalas oleh player Korea. Budak lagi ni.. masih ijau.. Ewah.. memandai jek aku ni... ngeee :))
Pasangan beregu kedua Korea; Lee Kyung Won/Ha Jung Eun (ranking ke 11 dunie) melengkapkan kejayaan Korea dengan menewaskan pasangan dari China; Du Jing/Yu Yang (ranking kedua dunie) dengan mate 19-21, 21-14 dan 21-19. Ha.. mase ni memang suatu yang tak dapat diterime dek akal aku ni.. Kekalahan dowang ni banyak disebabkan kesalahan sendirik. Samada mase smash, bulu tangkis sangkut kat jaring.. mase main kat jaring, gagal angkat bulu tangkis tu.. pukulan out kat base line.. short court.. salah paham.. Tapi aku tak salahkan dowang.. (name pon team fevret, kan..). Dowang ni tertekan untuk menang; untuk samekan kedudukan 2-2. Aku paham... :)

Akhirnye Korea menang menentang China dengan mate 3-1 dan dapat merangkul Piala Uber yang sudah lame diidam-idamkan. Ye la.. asik jadi naib juare jek, mane leh tahan beb?

Sebagai penyokong team China, memang le aku frust bile team fevret aku kalah. Start jek kui 2pm, memang aku duduk di depan tv tak bangun-bangun kecuali 'nature call' tu terpakse le aku bangun kan... Tapi tu lah.. Korea memang layak menang sebab nampak bertenage dan bersungguh-sungguhnye pemain dowang. Mistakes pon kurang.. Kawalan gelanggang tip-top.. Idea dan akal untuk mencari mate pon not bad.. Pemain China asik tertipu dengan pukulan drop shot pemain Korea kat base line. Kawalan bulu tangkis kat jaring pade aku pemain China dan Korea same bagus.
Tapi mase single player main, dowang jarang wat smash. Kalo stakat rally tu, da naik juling mate aku nih. Ngeee... :). Kene lak kalo time beregu.. Lagi le banyak rally.. hantaran tanggung sket jek yang dowang wat sebab dowang banyak anto bola tangkis kat belakang. So payah sket nak wat smash. Pe yang pasti, due-due team same hebat, same-same bagus. Cume aku muskil sket nape China leh kalah? Samada dowang over confident akan menang berdasarkan rekod-rekod lalu atau semangat untuk menjadi juara baru yang menyebabkan Korea bertekad bermain berhabis-habisan? Tapi ape pon, aku tetap sokong China walau pon dowang kalah.
Memang best dan puas tengok game tadi. Tapi lebih puas kalo China yang menang...

Mother's Day

Salam..
SESUATU untuk dikongsikan bersame sempene Hari Ibu minggu lepas (agak lewat aku up kan entry ni. Baru terjumpe cite ni..)

A man stopped at a flower shop to order some flowers to be wired to his mother who lived a few hundred miles away. As he got out of the car he noticed a young girl sitting on the curb sobbing. He asked her what was wrong and she replied, "I want to buy a red rose for my mother, but I only have seventy-five cents and the rose costs two dollars." The man smiled and said, "Come in with me. I'll buy you a rose." He bought the little girl her rose and ordered his own mother's a flowers. As they were leaving he offered the girl a ride home. She happily accepted, "Yes, please. You can take me to my mother." She directed him to a cemetery, where she placed the rose on a freshly dug grave.

The man returned to the flower shop, cancelled the wire order, picked up the flowers and drove to his mother's house. Appreciate our mothers when they are alive.

Well, pe pasan korang lepas bace cite ni?

Friday, May 14, 2010

Malaysia vs China - Last Part

Salam & selamat malam..
AKHIRNYA tak yah bersuluh lagi memang da terang-terang kite kalah peringkat separuh akhir di tangan China dengan kiraan mate 3-0. Stat tewas mase Lee Chong Wei, pasangan beregu kite; Tan Boon Wah/Koo Khean Keat dan Wong Choong Han dengan straight set. So pasangan beregu kedua dan Hafiz Hashim tak yah berpeluh-peluh bermain.

Aku secare peribadinye kecewa la jugak sebab kite kalah tapi aku yakin dowang da berusahe bersungguh-sungguh tadi. Aku juge tabik pade penonton yang jelas menyokong hingge Choong Han habis main dan takde episod 'boo' atau pon adegan baling botol berlaku. Walaupon ade penonton yang balik mase perlawanan sedang berlangsung (mungkin dowang da frust awal-awal). Appa da.. pemain tak givap; penonton/penyokong yang givap pe kes?

Ok, skang ni turn aku jadi pengulas sukan tak bertauliah.. :)

Pade pendapat aku yang bute kayu pasal badminton ni permainan Chong Wei tadi serba tak kena. Mungkin permainan psikologi oleh Lin Dan berjaye mempengaruhi persembahan die. Pe taknye.. jap-jap tukar shuttle cock.. jap-jap tak ready.. Memang berbeza kalo dibandingkan dengan corak permainan mase die lawan Peter Gade malam kelmarin.

Inilah Piala Thomas dan Piala Uber yang menjadi rebutan tige buah negare esok dan luse..

Permainan beregu lak; terus terang aku tak bape kosentret sebab mase ni aku tengah menikmati makan malam yang ditapau kat pasar malam tadi dengan penuh berselera.. So kesedapan menikmati nasi campur tu telah melalai dan melekakan aku dari terus mengikuti permainan beregu tu. Jangan mare ha... :) (at least aku berterus terang..)
Untuk perseorangan kedue iaitu antare Wong Choong Han dan Mr Chen (erk! aku da lupe name penuh mamat ni sebenonye), ternyate usie dan stamina menjadi tembok perbezaan permainan antare mereka berdue. Choong Han ternyate berusahe bersungguh-sungguh bermain tadi. Walau ape pon, aku ucapkan tahniah walaupon kite tewas, kite masih berusahe bersungguh-sungguh untuk menang. Tewas dengan bermaruah.

Petang Ahad jam 2pm, China akan bertemu Indonesia yang menang ke atas Jepun dengan kiraan mate 3-1 dalam perlawanan akhir Piala Thomas manakala esok, jam 2pm pasukan China akan menentang Korea Selatan dalam perlawanan Piala Uber.

To tell the truth, untuk Piala Uber aku sokong China. Even mase dowang lawan Indonesia dalam separuh akhir semalam pon aku sokong China. Tapi untuk Piala Thomas ni.. aku lom pikir nak sokong mane.. :) Emm... rasenye aku sokong China gak kot..

So jumpe lagi di tahun 2012 dalam edisi Piala Thomas yang ke 27 (kalo tak silap). Adios..
Selamat malam/good nite/guten nacht...

Malaysia vs China - Part 1

Salam..
PETANG ni jam 7.00pm akan berlangsung pertandingan separuh akhir kedua Piala Thomas antare Malaysia menentang China. For record, jam 2pm karang Jepun akan menentang Indonesia pade pertandingan separuh akhir pertame.
Pade pendapat aku, kite punyai peluang 50-50 untuk menang dengan China ni. Ye la, dowang pon de pemain yang bertaraf dunie cam Lin Dan, pasangan beregu pertame dowang dan buleh kate sume la termasuk pemain Piala Uber dowang tu. Sori, name dowang ni aku tak bape hafal sebenonye. Berbelit lidah teman nak menyebutnye.. :)

Kalo ikut ranking dunia, daripade sepuluh tempat, pemain China je da empat tempat, Indonesia (2), Malaysia, Denmark, Vietnam dan Thailand masing-masing (1). Ni aku sembang pasal pemain lelaki tau. Nak ulas pasal ranking, kekuatan dan kehandalan due-due pasukan ni aku rase korang leh bace dari surat khabar.

Semalam aku layan gak separuh akhir kedue Piala Uber antare China dan Indonesia. Yang pasti aku memang suke corak permainan pemain perseorangan die (Wang Yihan). Memang hebat siot! Kawalan gelanggang dan permainan di jaring yang bagus. Ko wat le cane pon die memang dapat amik punye... :) Menang straight set.

Beregu dowang pon same hebat. Smash pemain die memang tajam. Jangan sesekali bagi bola tanggung kelak padah menimpa.. (dah macam Hasbullah Awang le pulek..)

Pemain Indonesia pon teror gak cume mungkin naseb tak menyebelahi dowang. "Tidak apa ya... lagi dua tahun kamu bisa coba lagi.." :)

Pe pon, petang ni tak buleh miss. Kene balik on time.. At least dapat kejar tren kui 5.10pm pon da ok. Singgah pasar malam jap pastu bersedia di depan TV. Malaysia Boleh... :)

Thursday, May 13, 2010

Malaysia vs Denmark - Last Part

Salam..
AKHIRNYE kite menang juge dalam peringkat suku akhir kedue menentang Denmark malam tadi dengan mate 3-2. Mate kemenangan dari Lee Chong Wei, KK Koo/BH Tan dan Mohd Hafiz Hashim. Manakala Choong Han dan Zakry/TH Hoon; walaupon tewas tapi menentang berhabis-habisan. Aku layan sampai ke game terakhir; mase Hafiz lawan dengan Joachim Persson walaupon dalam entry aku sebelum ni aku cakap aku takde mood nak tengok.. Ala, mulut jek cakap camtu tapi aku layan gak tengok mase Zakry/Thien How lawan. Ngee... :)
Pendapat aku tentang game semalam... Memang aku rase sonok giler layan game tu. Sebab nampak perubahan dari segi persembahan Choong Han & Hafiz. Mungkin mase lawan dengan Jepun tu dowang saje nak warm-up kan badan kot... Manakala permainan Zakry/Thien How memang bagus sangat sebab semalam adalah gandingan pertame dowang setelah pasangan Zakry; Fairuzizuan 'direhatkan' kerane emosi yang mungkin terganggu gara-gara diejek oleh penonton setelah kalah ditangan pasangan beregu dari Jepun. Penonton-penonton ni pon satu... yang gi boo dan buat isyarat lucah kat Zakry/Fairuz ni nape? Tau le marah tapi jangan le wat camtu. Ingat pemain ni saje nak kalah ke? Kene paham tekanan pemain bile bermain di hadapan penonton sendiri. Ewah, cam aku lak yang main.. ngee... :)
Permainan Chong Wei dan Koo Khien Kiat/Tan Boon Heong; macam bese tip top! Dowang memang world class la...
Tapi alhamdulillah lah sebab kite menang. So lepas ni kite akan bertemu Chine di peringkat separuh akhir. China semalam menewaskan Korea Selatan dengan mata 3-0 dan Jepun (dalam bahase Indonesia dowang sebut Japang) akan menentang Indonesia.
Aku doakan pasukan kite akan menang menentang China. Rasenye peluang 50-50 la sebab China pon de pemain yang hebat-hebat dan bertaraf dunia macam Lin Dan.
Ape pon, tahniah untuk pasukan Malaysia. Insya Allah piala Thomas akan kembali ke tangan kite. Yeah!! Malaysia Boleh!

Wednesday, May 12, 2010

Malaysia vs Denmark - Part 2

Salam..
(Sambil layan tv tengok siaran langsung badminton suku akhir nie..)
SEHINGGA ke saat ini (7.55pm) bakal berlangsung perlawanan ketige antare Wong Choong Han vs Jan O Jorgensen.
Keputusan stakat ni kite mendahului Denmark 2-0 dimane Datuk Lee Chong Wei menewaskan Peter Hoeg Gade straight set dengan mate 21-17, 21-17 dan pasangan beregu Koo Kean Keat/Tan Boon Heong menewaskan Mathias Boe/Carsten Morgensen dengan kiraan mate 21-17, 21-19 juge dengan straight set.
Ok, da start da game ketige..
Choong Han macam tak bermaye jek.. mungkin usie die kot?
Pergh!! cantik ahh smash Choong Han nih.. :) Aku rase smash die memang cantik la... Jumping smash die perghh!! tak terambik dek mamat Denmark nih.. Sampai raket pon leh terlepas bile kene smash dengan Choong Han.. :))
Adehhh... kalah Choong Han dengan mate 20-22.. :(
Harap lepas ni die akan bangkit dan terus kalahkan Jorgensen yang hensem tu.. Wakakaka
Ni le muke mamat yang da kalahkan Choong Han; Jan O Jorgensen.
Set kedue Choong Han menang 21-16.. :) Set ketige stakat ni (8.55pm) ialah Choong Han - 11, Jorgensen - 9
. Keputusan akhir: Choong Han tewas 21-18 :(
Aduyai! Frustnyer.. But at least Choong Han tewas dengan bermaruah sebab die mencube dengan bersungguh-sungguh. Berbeza dengan persembahan semalam yang agak membosankan.
Lepas ni pasangan beregu kedue Zakry Latif/Hoon Thien How akan menentang Lars Parske/Jonas Rasmussen (ranking no 6 dunie tu..)
Terus terang aku da ilang mood sket nak tengok game ke 4 ni.. :(
Keputusan lain; China beat Korea Selatan dengan mate 3-0 means kalo kite menang game ni kite akan jumpe China di separuh akhir.

Malaysia vs Denmark - Part 1

Salam..
KAT bawah ni aku sertakan senarai pemain Malaysia dan pemain Denmark. Saje je la kot petang nanti tengok pemain tapi tak kenal name lak... Nak upload gambor dowang aku rase sedikit malas.. Ngeee :)
Malaysia:
Perseorangan:
Lee Chong Wei
Wong Choong Han
Mohd Hafiz Hashim
Tan Chun Seang
Beregu:
Koo Kean Keat
Tan Boon Heong
Mohd Zakry Abdul Latif
Mohd Fairuzizuam Mohd Tazari
Hoom Thien How
Ong Soon Hock
Denmark:
Perseorangan:
Peter Hoeg Gade
Jan Ø Jørgensen
Joachim Persson
Hans‐Kristian Vittinghus
Kenneth Jonassen
Beregu:
Mathias Boe
Carsten Mogensen
Jonas Rasmussen
Lars Paaske
Thomas Laybourn

For info, game tersebut akan diadakan petang ni jam 6pm. Muge kite akan menang, insya allah. :)

Tuesday, May 11, 2010

Malaysia vs Jepun - Last Part

Salam & selamat malam...
MALAYSIA kalah di tangan Jepun dengan kiraan mata 3-2. Malaysia menang hanye melalui perseorangan pertame dan beregu pertame dan lepas tu terus kalah dan kalah.. :(
Maybe pemain Malaysia belum panas lagi kot. Kalo ikut ini adalah perlawanan pertame (permainan pemanas badan?) team Malaysia sebab sebelum ni kite menang 5-0 dengan pasukan dari Nigeria. Menang tanpa bertanding.. Peluh setitik pon tak kuar... tau-tau menang jek...
Pe pon, aku tabik pade Mohd Hafiz Hashim (perseorangan ketige) sebab masih berusahe dengan sedaye-upaye pade rubber set mase menentang Shoji Sato. Tapi tu lah.. aku rase Hafiz ni main sempoi giler.. cam tak serius pon ade aku rase.. Keputusannnye Jepun berjaye menjadi juare kumpulan B (kalo aku tak silap).
Muge lepas ni pemain Malaysia akan menempa kejayaan demi kejayaan untuk merangkul Piala Thomas yang mane tahun 1998 adalah tahun terakhir kite merangkul piala tu. Malaysia Boleh!
Ok, mase untuk aku layan cite fevret aku Desperate Housewives season 6... :)

Malaysia vs Jepun - Part 1

Salam & Selamat Petang..
SKANG ni kat tv1 tengah de game badminton team Malaysia vs Jepun. Pemain kite Datuk Lee Chong Wei ngah berentap dengan pemain Jepun; Kenichi Tago. Stakat ni mate ialah 12-18 dengan servis dipegang oleh Tago. Sokongan memang gile babas punye untuk Lee Chong Wei. Riuh giler..
Hmm.. da game point dah kite... Yes! Game pertame kite da menang. Lee Chong Wei beat Tago dalam mase 11 minit jek dengan kiraan mate 21-18. Kene semangat yang same untuk kite menang game seterusnye.. For record Lee Chong Wei pemain nombor 1 dunia manakala Tago pemain nombor 14 dalam ranking dunia.

Jadual game Piala Thomas & Piala Uber 2010
Second game..
Masih menanti keputusan... Keputusan akhir set kedua kite menang lagi dengan mate 21-13. Mate pertame untuk Malaysia. Tahniah Lee Chong Wei. :)

Semangat Patriotik

Salam..
BILE ntah ade kuar dalam paper mat-mat rempit yang ditangkap sebab merempit sekitar bandaraye Ipoh dipakse nyanyi lagu Negaraku oleh pulis dari Balai Polis Sungai Senam, Ipoh. Tak tau le dowang tu reti atau tidak, ingat atau tidak lagu kebangsaan kite. Huh! kalo aku jadi pulis tu aku suh dowang ngucap kalimah shahadah dulu.. pastu nyanyi lagu Negaraku, lagu negeri Perak, sebut satu persatu Rukunegare dan lepas tu baru wat tindakan seterusnye; saman atau lepaskan.
Nape aku suh dowang mengucap? Ye la.. mase merempit tu sah-sah lupe diri punye.. lupe tuhan... pasan diri hebat padehal Allah lagi hebat dari die dan lagi terer dari die. Nyanyi lagu Negaraku rasenye lepas la dowang kecuali mungkin dalam versi yang berbeza; samada versi klasik, versi Hattan ataupon versi Namewee. Ups! kalo dowang nyanyi versi Hattan atau Namewee tu sah-sah kene teruk lagi dengan pulis tu. Patut dowang kene nyanyi dalam versi klasik la..
Tapi aku yakin dowang akan kantoi kalo kene nyanyi lagu Perak Darul Ridzuan dan sebut satu persatu ikrar Rukunegara. Kenape aku cakap camtu?
Pengalaman aku dulu la kan mase sekolah-sekolah; time perhimpunan/assembly (bese ari Isnin) student kene nyanyi lagu Negaraku, lagu sekolah pastu doa. Pastu cikgu besau akan stat le cakap sampai 30 minit. Bla.. bla.. bla... sampai 30 minit pastu terus masuk kelas. Kalo ade spotcheck, wat le spotcheck.. Pastu terus masuk kelas.
Sepatutnye dari sekolah lagi student ni diajar nyanyi lagu kebangsaan dan lagu negeri memasing. Pastu ikrar Rukunegare tu patut dibace setiap kali ade perhimpunan. Barulah ade rase semangat cintakan tanahair dan cintakan negeri. Mungkin ade yang tak setuju dengan cadangan ni tapi pe salahnye kite mencube?
Lirik lagu negeri Perak Darul Ridzuan:
Perak Darul Ridzuan
Negeri indah permai
Penduduknya hidup aman damai
Dinaungi keadilan sultan
Kuala Kangsar Bandar Diraja
Iskandariah istana ternama
Tempat bersemayam
Baginda Paduka Seri
Menjadi lambang tunggak negeri
Bukit Larut
Waktu malam... berkelipan
Udaranya sejuk nyaman menyegarkan
Indahnya ciptaan Tuhan
Di tengah samudera biru
Pulau Pangkor dengan pantai yang bersih
Tempat bersukaria tumpuan para pelancong
Pemandangan indah yang terbentang
Lihat padi menguning
Menambah seri Daerah Kerian
Di Hilir Perak
Nyiur melambai-lambai
Oh sungguh subur tanah airku
Kinta daerah tengah
Hasilnya bijih timah
Batu Gajah bandar yang bertuah
Tempat keputeraan seri sultan
Hulu Perak nun di utara
Kaya dengan sumber hasil hutannya
tersergam
Empangan tinggi menjulang
Segagah wira di perbatasan
Pasir Salak bersejarah dan berdarah
Dato Sagor Dato Maharajalela
Gugur pertahankan bangsa
SITC maktab tertua
Gedung ilmu bakti suluh budiman
Lahirkan cendekiawan
Pejuang bangsa negara
Kekal abadi sepanjang zaman
Perak makmur bahagia
Dengan sembilan daerah yang ada
Betapa indah tanah air tercinta
Sejahteralah Perak oh negeriku
Perak… Perak… oh negeriku.
Kat bawah ni lak prinsip Rukunegara:
Ikrar
Maka kami rakyat Malaysia berikrar akan menumpukan seluruh tenaga dan usaha kami untuk
mencapai cita-cita tersebut berdasarkan atas prinsip-prinsip yang berikut:
1. Kepercayaan kepada Tuhan
2. Kesetiaan kepada Raja dan Negara
3. Keluhuran Perlembagaan
4. Kedaulatan Undang-undang
5. Kesopanan dan Kesusilaan
p/s Rase-rasenye ingat tak sume prinsip ni?

Sunday, May 9, 2010

Selamat Hari Ibu

Salam dan selamat malam..
Ibu.. ibu..

Engkaulah ratu hatiku
Bila ku berduka
Engkau hiburkan selalu

Ibu.. ibu..
Engkaulah ratu hatiku
Tempatku menyerah kasih
Wahai ibu

Betapa tidak hanya engkaulah
Yang menyinari hidupku
Sepanjang masa engkau berkorban
Tidak putusnya bagai air lalu

Ibu.. ibu..
Engkaulah ratu hatiku
Tempatku menyerah kasih
Wahai ibu..
PERTAME skali aku nak ucapkan Selamat Menyambut Hari Ibu kepade sume ibu-ibu walau dimana mereka berade. Hari Ibu sedunia disambut setiap tahun pada Ahad minggu pertama setiap bulan Mei. Tak kisahla panggil mak/ibu/ummi/mama/mummy/amma; hari ni adalah hari untuk kite menghargai jasa dan budi mereka pade kite.
Ade antare kite yang berpendapat sebenonye tak perlu ade hari spesel untuk meluahkan betape kite sayangkan mak kite.. Betape kite ingat dan kenang jase mak kite.. Memang betul tu.. aku tak nafikan but at least bile tibe ari ni; kite akan rase sedikit teruje. Mungkin ade yang ajak mak die makan kat luar.. atau send kad hari ibu.. atau kol mak die dan bagi ucapan Selamat Hari Ibu sebagai tanda kasih sayang pade insan yang telah melahirkan kite.
Lirik lagu kat atas adalah lagu ciptaan Tan Sri P Ramlee yang bertajuk "Ibu". Satu penzahiran dan apresiasi ikhlas beliau untuk sume ibu-ibu seluruh dunia. Kalo diikutkan lirik tu ringkas jek tapi mencakupi sume jasa baik ibu kite pade kite. Ade banyak lagi lagu yang dicipte untuk menunjukkan penghargaan kepade ibu; contohnye lagu nyanyian Aishah.. nyanyian Mamat; mase suare die tak pecah lagi la.. ahakz.. :)
Memang mak adalah insan yang musti kite hormat dan kasihi. Kalo ikut kisah zaman nabi dulu-dulu; ade somebody tanye kat baginda "sapekah orang yang perlu kite hormati?" Rasulullah menjawab "ibumu".. baginda ditanye lagi "selepas itu?" baginda menjawab "ibumu".. "selepas itu siape ya rasulullah?" baginda ditanye lagi.. terus baginda menjawab "ibumu.. selepas itu baru ayahmu".. Itu menunjukkan betape mulianye ibu disisi Islam.

Aku yakin korang musti de dengar kisah Si Tanggang/Malim Kundang yang telah disumpah menjadi batu oleh mak die sebab telah derhaka; menyebabkan ati mak die terguris dan kecewa. Aku tak tau kisah tu samada betul atau sekadar mitos tapi kesan daripade cite tu sedikit sebanyak menjadi didikan kepade anak-anak agar tidak derhake kepade mak.

Ingat lagi beberape tahun lepas mase aku masih mengajar kat Ipoh. Aku mase tu on the way nak ke kolej dan naik keb. Driver die sorang pakcik melayu dan memang aku kenal die sebab die duduk kat area perumahan family aku. Sembang punye sembang tetibe die tanye kat aku "anak ade ke bagi duit kat orang tua?" aku jawab "ade..". Then pakcik tu sambung "mak bapak ni sebenonye bukan nak duit anak-anak.. Kalo anak-anak tak bagi pon mak bapak takkan mintak. Tapi bagilah walaupon sikit. Sejuk ati mak bapak ni..." Dan aku terus mengangguk setiap kate-kate pakcik tu. Betul pe yang pakcik tu kate.

Dapat gaji tu hulurlah sekupang dua kat parents korang.. Insya allah berkat kehidupan kite ni. Duit kalo de segunung pon tapi kalo tak berkat akan sentiase tak cukup..

So kepade sume ibu-ibu yang aku kenal dan yang tak kenal; "Selamat Menyambut Hari Ibu pade hari ini. Muge menjadi ibu yang sentiase menyayangi dan disayangi oleh anak-anak dan muge sentiase di dalam rahmat Allah, amin". (ni isi sms yang aku send pagi tadi kat 30 orang yang bergelar ibu termasuk adik badik, bes fren, member opis, member sekolah rendah, member sekolah menengah, member keje tempat lama, member siber dan lain-lain; yang tak dapat disebutkan di sini. Ewah, macam skrip dapat trofi anugerah bintang popla le pulek!!)

Kepade mak aku; (Puan Ramlah bt Salul) aku kol jek pagi tadi. Aku da wish dan ade la mende yang aku cakapkan kat die. Takkan aku nak share lak kat korang, kan.. Ngeee... :)
Ermm... nak layan Greys Anatomy la lepas nie....

Thursday, May 6, 2010

Audit Dalaman

Salam & Selamat Tengah hari..
HARI ni turn unit aku lak kene odit dalaman. Ade 3 orang auditor dan 3 pojek yang akan diodit tidak termasuk fail-fail pengurusan dalaman. Lepas setel odit fail pojek, fail pengurusan lak yang kene odit dan dengan kapasiti aku sebagai Pegawai Rekod unit, of course aku yang kene ngadap auditor tu. Dan yang paling best tu, auditor tu salah sorang auditor yang paling teliti dalam keje die. Huhuhuhu..
So sesi soal-jawab, cari-jumpe berjalan dengan tenang (di pihak die) dan gabra (di pihak aku). Jenuh aku menjawab pe yang disoal dan mencari pe yang die nak. Pe yang die nak dan ade (lepas aku cari) aku bagi. Pe yang die tanye dan aku tau, aku jawab. Selebihnye aku redha.. Hasilnye aku berjaye menjadi penyumbang tunggal NCR untuk unit aku. Aku admit memang salah aku... :(
Time die nak tulis name auditee tu; aku baru nak jawab die da jawab. Dalam erti kate yang lain die tau name aku. Aku cakap "eh? ingat tu name saye.." Yang paling tak buleh blah tu ayat die "nama you da lameeee saya tau dan dengar" sambil tersenyum.. (time ni aku tingat iklan susu F&N - susu kegemaran ramai. Ye la.. aku ni femes; tak.. glamer; tak jugak.. tapi orang yang bukan satu opis pon tau name aku.. hmm, what a small world?) Pastu aku jawab "erk! saye bukan glamer pon.." Die senyum ajek.. Nak ajek aku tanye, dengar cite baik ke atau tak baik tapi aku malas nak beramah mesra dengan die.. Ye lah die kan auditor.. Tak dinafikan aku pon sebenonye memang kenal die sebab aku selalu jadi auditee untuk odit 5S unit bile die jadi auditornye.
Hmm... jap-jap tadi aku dah pon inform bos aku pasal NCR tu. Aku dapat rase die musti angin satu badan punye kat aku. Sebabnye semalam die de tanye kat aku pasal daftar rekod internal file unit ni dan aku da jawab sebaik mungkin. Pastu terus aku balik sebab da janji dengan dak umah nak main badminton. Dari care respon die tu aku rase die memang bengang kat aku. Ngeee... lepas ni mungkin aku kene tadah tinge ni dengor die sentuh pasal fail-fail dalaman nih. Naseb badan.. :(

Saturday, May 1, 2010

Sisipan Petang..

Salam...
ARI ni aku betul-betul menghargai nikmat cuti Hari Pekerja. Aku tak wat ape-ape pon kecuali perkare yang rutin sebagai sorang manusia dan sebagai hambaNya. Selebihnye aku hanye menikmati tidur yang benar-benar selesa, melayari internet dan layan dvd Greys Anatomy.. :)
Esok, insya Allah aku datang opis. Nak kene update due lagi fail projek; untuk pojek LHDN Bangi dan LHDN Shah Alam. Stat 4hb - 7hb Mei ade odit SPK (internal audit sebelum SIRIM datang). Semalam aku da setel (actually hampir siap) untuk fail pojek Geosains, Pahang. Pening aku dengan mende-mende ni.. To tell the truth, rase nak vomit pon ade dengan sume ni.. Huhuhu..
Tapi itulah kehidupan sebenonye. Sentiase ade peraturan dan undang-undang. Dan sebagai manusia, kite tidak dapat lari dari terikat dengannya selagi nyawa dikandung badan...
"Azan dah berkemundang menandakan masuknye waktu Maghrib di sekitar bandaraya Kuala Lumpur dan kawasan yang sewaktu dengannya.. Allahu Akbar.." Moh kite solat wei...

Selamat Hari Pekerja

Salam & Selamat Pagi..
UNTUK titipan pertame ari ni, aku hanye nak mengucapkan Selamat Hari Pekerja (dulu dipanggil Hari Buruh) kepade sume pekerja yang menyambutnye. Tapi disebabkan ianye jatuh pade hari Sabtu, orang gomen rase rugi sket la kan... Ngeee...
Pe pon, muge kite sume akan sentiase bekerja dengan rase ikhlas, tekun dan bersungguh-sungguh demi meningkatkan produktiviti negare.. Insya Allah..