Pages

Thursday, December 2, 2010

Sape ade PhD kat sini?

Salam.

START minggu lepas tv2 jam 6pm siarkan cite cine baru ganti cite Justice Pao. Cite ni tajuk die Beauty's Rival In the Palace. Ala, kisah dalam istana mase zaman Dinasti Han memerintah. Cite dolu-dolu kala.. Aku memang suke layan cite cine ni especially cite zaman-zaman dulu.. cite yang de lawan-lawan tu.. dan kalo cite moden aku suke jenis penyiasatan. Jalan cite dowang memang unpredict. Tak dapat nak agak ending die..
Ok, cite ni pasal pergolakan dalaman yang berlaku kat istana. Maharaje tu macam patung jek sebab yang power ialah mak die. Every single thing mak die nak kontrol. Tunjuk power la tu. And at the same time de lak politiking antare gundik-gundik maharaje ni pulok. Ala,maharaje cine ni kan suke kumpul gundik? Bile ade anak, silap-silap tak kenal sebab ramai sangat anak dan lupe name, lupe rupe.
Oleh sebab ramai sangat gundik, so gundik-gundik ni kene le bersaing sesame sendirik untuk memenangi ati maharaja ni. Dan di sinilah bermulenye politik cantas mencantas. Hahahaha... bese la beb, sape tak nak kesenangan dan kemewahan? Sape tak nak name dan pangkat. Kalo dapat kasi jatuh pesaing pon da ok. Dapat ilangkan terus dari dunie ni pon lagi baik. Tu sume sebab nak senang punye pasal.

So dalam cite ni, antare gundik sesame gundik pon da de hasad dengki dan cube nak memusnahkan life gundik yang lain. Tapi dalam cite ni ade sorang heroin yang memang baik giler (<-- ade lagi ke manusie sebaik minah ni di zaman skang?). Sanggup mempertaruhkan nyawa untuk orang lain. Heroin ni bukan gundik tapi die dayang. Maharaja yang lonely sebab gundik kesayangan die da mati (aku syak mak die yang suh bunuh) da start falling in love kat heroin ni. And at the same time heroin ni de sorang adik (not her real sister la) yang cube nak gode maharaja ni. (<-- part ni aku tengok semalam) tapi maharaje ni tetap ingat kat heroin ni. Mase ni aku rase adik heroin da frust giler dan aku yakin die musti de rancangan jahat. Ye la demi pangkat dan name, die pedulik ape sume tu kan?
Yang heroin tu pulak da macam ade masalah dengan sorang gundik lain lak. Bese la, kan aku da kate cite ni pasal penyakit PhD? (<-- rupenye penyakit PhD ni bukan menyerang bangse aku jek.. bangse lain pon berpenyakit same gak..). Dan ari ni, de sambungan untuk konflik yang berlaku dalam episod semalam.
Ok, ape aku nak kaitkan sume ni sebenonye? Sebenonye aku nak kaitkan pasal politik cantas mencantas dan penyakit PhD ni. Kekadang kite ni tak sedor ade ketikenye sebab kite nak naik, kite telah mencantas orang lain dalam pelbagai care. Same ade kite buruk-burukkan die, cite pasal kekurangan die, bla bla bla dengan motif nak menampilkan kejelikan dan ketidaksempurnaan die depan mate orang lain. Padehal takde manusie yang sempurne kat dunie ni kecuali Nabi saw. Kekadang rase pelik gak kan? Nape nak buat camtu? Kite ni tak yakin dengan kemampuan sendirik kot sampai kite rase perlu buat sume tu? Atau kite rase orang lain lebih hebat dan kite tak mampu nak bersaing dengan die? Atau ape?
Salahke bersaing secare sihat? Salahke kite naik dengan care yang jujur dan bermaruah? Hina kah kite kalau kemampuan kite tak setanding dengan orang lain sedangkan kite sedar, kite tahu dan kite yakin yang kite da berusaha sebaik mungkin? Jatuh standard ke kite kalo kite tetap jadi nombor due sedangkan kite da berusahe yang terbaik untuk menjadi juare?
Pe gunenye kite naik, kite dapat ape yang kite idamkan tapi dengan care yang tak jujur? Aku tau sume kite ni ade target dalam idop die tapi capailah target tu dengan care yang betul. Ragutlah target tu dengan care yang bermaruah. Rebutlah kejayaan tu dengan jalan yang lurus. Bukan dengan cara politik cantas mencantas disebabkan oleh PhD.
Idup ni umpama roda. Tak selamenye kite akan berade di atas dan tak selamenye kite akan berade di bawah. Bahagie ke kite dengan kehidupan yang dilalui dengan cara menjatuhkan orang lain? Berkat ke kehidupan kite bile segale yang kite dapat adalah di atas penderitaan 'dalaman' orang lain?
Takde gunenye kite berjaye, dipandang orang lain sebagai terbaik dan bagus sedangkan pade hakikatnye kite tau dan jelas jalan mane yang telah kite lalui sebelum kite naik dan bergelar juare.
So, sape ade PhD kat sini? Tepuk dade tanye iman.. :)
Penjejak Mimpi - lebih baik jadi low profile ajek...

2 comments:

Amy Syaquena said...

As'salam...

x sampai ke tahap tue lagi..hu3

penjejak.mimpi said...

Salam.
Amy, bagusla kalo gitu. Sesame kite bermuhasabah ye...

Happy blogging :)