Pages

Friday, April 30, 2010

Koc Untuk Wanita - Part 2

Salam..
Pagi tadi baru aku berpeluang untuk melihat koc pink tu (for record; untuk laluan Sentul-Pelabuhan Kelang). Due-due laluan aku sempat tengok la... Untuk laluan Sentul memang sume pompuan yang ade dalam tu tapi untuk laluan Pelabuhan Kelang ade lak lelaki.. Aku ulang LELAKI! Ermm.. mungkin penumpang lelaki tu tak pasan agaknye.. Ye lah, servis ni kan baru jek diperkenalkan... Tak sampai seminggu pon.. Harap lepas ni koc pink tu hanye dipenuhi oleh wanita-wanita yang lemah lembut dan bukan oleh LELAKI yang lembut. Wakakaka.. Ups! sorry, no offense... :)

Thursday, April 29, 2010

Koc Untuk Wanita - Part 1

Salam..
SEMALAM bermulanye satu 'era' baru dimane perkhidmatan tren komuter untuk laluan Sentul-Pelabuhan Klang telah menyediakan satu koc (daripade 3 kocnye) khusus untuk penggune wanita/pompuan. Ini adalah untuk fasa pertame dan selepas ni mungkin ade fasa kedue lak iaitu untuk laluan Rawang-Seremban.
Koc ini disediakan untuk keselesaan penggune wanita (dan menghalang daripade gangguan nakal orang lelaki yang gatal) ketike menggunekan servis komuter. Tapi dowang buleh la juge masuk koc-koc lain kalo tak muat koc spesel tu. Tapi orang LELAKI tak leh gune/masuk koc spesel tu termasuk mereka-mereka yang de masalah 'kecelaruan jantina'. Jangan lak lepas ni de lak lelaki yang terlupe dirinye adalah lelaki dan dengan selamba badaknye masuk ke koc yang dikhaskan untuk pompuan.
Pade pandangan aku la kan.. bagus gak KTM wat servis camni. At least perasaan 'tak selamat' tu kurang la sket. Maksud aku perasaan 'tak selamat' tu ialah dari segi gangguan seksual dari lelaki (atau selayaknye dipanggil jantan?) yang kekadang mengambil kesempatan membuat perkare-perkare tak senonoh kat pompuan. Ye la.. bile berhimpit-himpit tu.. lelaki pompuan bercampur... macam-macam la... Kalo tak diganggu takut lak kot hand bag kene ragut ke.. Hand bag kene seluk dan barangan berharge kene amik ke... da ramai so tak perasan.. Slame aku gune servis tren ni da beberape kes berlaku.. pick pocket.. curi enset dan paling sedih orang yang buat tu tak dapat ditangkap. Kalo dapat ditangkap... hmmm... lumat la kene keje dek orang ramai..
Harap-harap lepas ni ade la fasa kedua tu. Dan harap-harap fasa kedua tu cepat dilaksanakan. Tak sanggup aku nak berebut dengan penggune yang lain. Bese la.. stesen Mid Valley memang ramai orang.. Pastu lak aku turun kat stesen Bank Negara yang memang ramai orang gak.. Ce bayangkan? Yang paling aku pelik tu orang pompuan yang paling suke berebut mengalahkan lelaki.
Pe pon, muge servis koc untuk wanita ni dapat dilaksanakan dengan jayenya dan muge fasa kedua dapat dilaksanakan dengan kadar segera. Insya Allah.

Monday, April 19, 2010

Terkenang Semase Dulu - Part 1

Salam.
BARU-baru ini kuar dalam paper Kosmo/Metro (aku tak pasti) tentang beberape orang murid sekolah menengah telah merosakkan kete cikgu disiplin sekolah tersebut. Kete guru yang malang itu telah dicalarkan manakala cermin kete telah dipecahkan. Kirenye ni kes nak balas dendam la sebab sebelum tu dowang da kene denda sebab masalah disipin. Mase aku bace tu, geleng kepale aku. Pe taknye, pade aku budak-budak skang berani betul buat perkare-perkare yang mane budak-budak seusia dowang dulu tak berani malah mungkin tak terpikir pon nak wat camtu. Padehal aku rase cikgu dulu-dulu lagi garang. Rotan sentiase dibawa kesane kemari.
Tingat aku mase sekolah dulu.. Pe jenis denda yang aku tak pernah kena? Mase sekolah rendah, aku pernah kene cubit kat perut sebab tak hafal sifir (erk! i hate math.. really-really hate!). Time tu aku darjah 3. Mungkin mase tu sebab takde Siti Sifir agaknye.. Kalo Siti Sifir da ade time tu sah-sah sifir 1-12 dalam tangan punye.. Wakakaka.. Cikgu tu name Cikgu Halimaton Sa'adiah. Sampai aku jadi fobia kalo bertembung dengan die! Dan disebabkan bahana cubitan di perut tu lah sampai skang aku ingat name die (power tak cubitan die?) Pastu de sorang lagi cikgu cine; name penuh die Cikgu Yap Choon Peng (Pn CP Yap). Cikgu ni ajar subjek english mase aku darjah 5 atau 6. Buku latihan aku pernah melayang ke udara, keluar dari pintu dan jatuh ke tanah dari tingkat 1 (for record; sekolah aku tu 2 tingkat jek). Pastu dengan tebal muke turun dan kutip buku tu. Sebab pe aku tak ingat.. Yang pasti aku de wat silap la... Takkan die suke-suke jek nak lempar buku student die kan?
Pastu bile masuk sekolah menengah, lagi kaw-kaw aku kena denda. Kalo setakat berdiri.. berdiri atas kerusi; tu da bese. Kene berdiri atas kerusi makmal.. atas meja makmal... tu pon aku da pernah alami. Sebab kelas kami bising. Ade skali tu sebab kami bising kot (tak ingat) cikgu Faridah suh kami berdiri. Die ajar subjek BM. Tak cukup berdiri, die suruh lak junjung beg atas kepale.. Tapi kami ni pandai dan bijak.. kami keluarkan banyak buku dari dalam beg so beg kami jadi ringan dan tak sakit kalo kene junjung atas kepale. Hee90x.. Pandai tak kami? :)
Hari yang lain lak bile kene berdiri atas kerusi, sesape yang duk tepi tingkap akan tutup tingkap termasuklah aku sebab nak cover malu la tu. Segan la konon dengan sesape yang lalu tepi kelas kami. Tapi cikgu suruh kami bukak balik tingkap tu. Terpakselah kami menebalkan muke. Dalam bas sekolah memasing diam sebab segan dengan kakak-kakak senior yang nampak kami kene denda.
Aku pernah gak kene berdiri luar kelas sebab tak bawak buku latihan Math (again, math?). Cikgu tu name Pn Julia. Die memang garang (tapi hatinye baik) dan suke bawak kete laju-laju. Pastu kene rotan kat tapak tangan dengan ruler kayu yang besar dan panjang tu. Ruler tu bese cikgu gune untuk buat line kat blackboard. Kali ni aku kene dengan Ustaz Yahya sebab tak siapkan homework. Kene ntah bape das dengan ustaz tu. Berbirat gak la... Tapi mase aku tadah tangan untuk dirotan, aku tegangkan tapak tangan aku so takle sakit sangat... :)
Tapi ade satu denda yang sampai mati pon insya allah aku takkan lupe iaitu kene tulis "saya akan memulangkan nota Geografi apabila loceng berbunyi" sebanyak 500 kali. Satu kelas kene denda. Puncanye cikgu yang ajar Geografi ni; (name penuh die aku tak ingat tapi kami panggil Mrs Tham) style die ngajar suruh kami salin nota dari helaian yang die fotostat. So setiap kami akan dapat helaian tu dan kene salin dalam buku latihan. Ade skali tu mase nak pulangkan tu die kire tak cukup. Maknenye ade antare kami yang tak pulangkan. Die suh mengaku takde sape yang ngaku. Akhirnye satu kelas kene denda tulis ayat tu la. Die bagi tempoh tak sampai seminggu. Kalo lambat tambah lagi 500 jadi 1000.. Lambat lagi tambah jadi 1500. Aku ni nasib baik le kene wat 500 jek sebab kebetulan tulisan aku hampir same dengan kakak aku so die buat separuh dan aku buat separuh (nak idup, kene le bijak menipu sket). Ade antare member aku nak menipu cikgu tapi tak pandai. Ade ke dowang ni gune karbon? Sah-sah le cikgu ni dapat detect kan? Name pon cikgu. Ye la kalo gune karbon, tulisan karbon tu kan macam kembang semacam? Pastu lak musti de kesan itam-itam sebab karbon tu. Ntah ape-ape le member aku tu kan? Pade aku, Mrs Tham antara cikgu yang garang dan digeruni oleh kami. Member aku (dak pompuan) pernah kene sepak sebab melawan die. Denda ape lagi pernah aku kene ek? Haa... aku dan member sekelas (sume la) pernah kene cabut rumput kat depan sekolah. Puncenye? Tak ingat.. sebab bising kot.. Tak campur dengan ketuk ketampi lagi... Ade lagi kot denda yang pernah aku kene mase sekolah-sekolah dulu tapi da lupe.

Itu hukuman yang aku kene. Tak masuk dengan denda yang dak kelas aku (lelaki) kene. Ade yang lebih kejam pon ade. Aku ingat lagi ade member kelas lelaki yang kene baling dengan pemadam papan itam. Kan cikgu gune kapur so abih putih muke mamat tu. Kene jalan itik la... Ade gak yang kene tumbuk kat perut sebab melawan cakap cikgu. Ade yang kene rotan kat bontot time assembly pon ade.. Kene jemur mase tengah hari terik pon ade..

Kenape aku nak cite sume ni? Sebab aku nak bandingkan situasi budak-budak zaman aku dengan zaman skang. Bebudak skang ni aku rase kalo kene hukuman macam yang aku kene agaknye ape la yang dowang akan balas ek? Mungkin ade yang gitau mak bapak... pastu mak bapak lak datang sekolah maki lak cikgu. Tak pon gi repot polis pasal 'kekejaman' dan 'penderaan' guru. Atau payah sangat gi balas dendam kat cikgu tu terus. Pancitkan tayar kete ke... Calarkan kete cikgu tu ke... Atau pecahkan aje cermin kete cikgu tuh? Tapi seingat aku la kan tak pernah aku dengar kes budak-budak zaman aku balas dendam kat cikgu. Kalo ade pon setakat calarkan kete cikgu tapi tu pon boleh dikire sebagai kes terpencil. Mungkin satu berbanding seratus.

Korang ingat aku tak penah repot kat mak bapak aku ke bile kene denda dengan cikgu kat sekolah? Penah tau tapi bukan nye dowang nak marah cikgu tu tapi aku balik kene bambu! Hee900x.
Aku ni jadi muskil pon ade... Mane ilangnye rase hormat pade cikgu? Segarang mana pon cikgu tu, tugas die ialah untuk mendidik kite. Guru adalah pekerjaan yang mulia. Pade pendapat aku yang masih tidak mempunyai anak ni kan tugas mendidik anak-anak kat sekolah lepaskan pade cikgu. Biar cikgu yang handle. So kalo anak-anak kene denda musti de sebabnye. Takde guru yang kurang waras hentam anak orang lain membabi bute. Musti anak-anak de wat salah.
Kadang-kadang aku rase mak bapak skang ni da tersilap dalam memberi dan menumpahkan kasih sayang kat anak memasing. Memang le sape yang tak sayang anak tapi kalo da anak kene denda tu takkan le terus nak maki dan bergaduh dengan cikgu tu? Selidik dulu kebenaran cerite anak-anak. Jangan terus percaye bulat-bulat.
Kite kat dunie ni memasing punyai part dan tanggungjawab memasing. Sebagai murid, tanggungjawab kite ialah belajar dan sebagai guru tanggungjawab kite ialah mengajar dan mendidik. So jalankan part dan amanah tu dengan care yang betul. Jangan engkar.
Pade sume guru-guru aku mase sekolah rendah (Sekolah Kebangsaan Seri Kepayang, Jalan Fair Park Ipoh), guru-guru sekolah menengah (Sekolah Menengah Ulu Kinta), para pensyarah (Politeknik Ungku Omar, Ipoh dan Politeknik Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah, Kedah) terime kasih untuk jasa baik kalian mendidik aku. Hanye Allah yang mampu membalasnyer. Pade sume guru/pendidik/pensyarah di planet bumi ni, jalankan amanah dengan penuh dedikasi dan sentiaselah menjadi lilin yang berkorban untuk menjadi cair demi mendidik anak-anak bangse. Pergh...
p/s Tibe-tibe tingat kat Cikgu Bakri. Cikgu ni ngajo mase aku darjah 1. Guru sandaran. Yang aku ingat tentang cikgu ni ialah die penah pakai kemeja long sleeve biru lembut, suar itam dan pakai spek mate. Ntah mane-mane cikgu ni. Sorang lagi Puan Fadzillah Bt Hashim; pensyarah kat POLIMAS. Die ajar subjek Mesin Arus Terus. Teror giler dalam subjek yang diajar. Nice and humble.. Ntah bile dapat jumpe die lagi... :(

Lawan Badminton

Salam..

SEMALAM (18hb April) bertempat di Dewan Mahfuz di HQ telah diadakan perlawanan badminton antara unit-unit/bahagian-bahagian dari cawangan kami. Untuk grup pompuan, de empat team dan untuk grup lelaki ade sebelas team. Aku maleh nak cite pasal grup lelaki sebab aku memang tak amik port pon grup dowang tuh cume yang aku tau due orang dak opis aku terpakse main untuk grup lain sebab grup kami takde sape yang nak main. Kalo tak silap aku grup lelaki yang main ialah Grup A, B, C, D2, E, KTK, Senggara, USPM, ICT dan BPKS. Manakala grup pompuan lak ialah Grup C, ICT, USPM dan BPKS.
Pic dibawah ni adalah team 'angkat' aku. Dari kiri Kak Ina, Liza, Sherry dan yang chubby tu aku. Aku bergaye dengan kasut baru. Ngeee...

Oleh sebab grup aku takde wakil, maka dengan rase 'semangat setiakawan' yang menjulang tinggi dan berkobar-kobar, aku pon join le grup C yang dianggotai oleh Liza (chif/ketua), kak Ina dan Sherry. Aku berpasangan dengan Liza manakala Sherry berpasangan dengan kak Ina. Sherry ok la main sebab die de prektis. Kami tige orang ni langsung takde prektis.. Huhuhuhu..
Mane-mane grup yang tak lawan akan jadi pengadil ataupun penjaga garisan. Keputusan game adalah seperti berikut:

a. Untuk grup pompuan:
Juara - USPM
Naib - BPKS

b. Untuk grup lelaki:
Juara - Grup B
Naib - BPKS
Ketiga - USPM

Untuk grup yang menang, tahniah aku ucapkan. Berbaloi untuk mereka yang telah berusaha dengan berlatih bersungguh-sungguh dan berhabis duit untuk beli raket, kasut dan t-shirt baru. (erk! macam dak umah aku tu ler.. Hee3x). Aku cume berhabis duit untuk beli raket dan kasut jek. Itupon aku sambar raket yang murah jek. Da la murah; beli yang set pulak. Beli 1 set dengan raket, kasut, beg raket dan grip raket. Sebenonye aku pon tak sangke untuk beli raket pon ade yang set punye. Ingat beli makanan kat Oasis tu jek yang ade set. Hee900x.

Untuk team 'angkat' aku tu, kami sekadar dapat menerime kekalahan itu dengan dada terbuka (typical statement dari orang yang kalah?). Tak tau le kami dapat nombor tige atau tercorot. Mane nak menang.. berlatih same-same pon tak pernah so mane nak ade chemistry.. Keserasian tu tak muncul. Kan kite slalu dengar "practice make perfect" so da tak prektis mane nak perfectnyer? Takpe lah... janji kite sume hepi. Leh hilangkan tensen.. (again, typical statement from a loser? well, i dont think so..)

Kalo ikutkan ni kali kedua diadakan perlawanan sukan antara unit-unit di CKE. Mule-mule lawan boling. Lepas tu badminton dan lepas ni tak tau le pulok pe plan AJK AKSI ni. Kalo de game lagi, insya allah aku akan join lagik. Tapi tengok dulu la game ape.. kalo volleyball ke.. aku join la.. kalo netball aku tak join. Malas la.. Da lame sangat aku tak main netball. Last main mase aku sekolah menengah. Lame tu beb.. Bape tahun punye cite tu?
Tapi yang aku tak dapat terime ialah kurangnye sokongan dari kengkawan yang lain. Patutnye da tak main, datangle bagi sokongan moral. Ni tak; da la tak main tak datang sokong lak. Tak rock la camtu. Aku cakap ni untuk sume unit la. Macam grup C; langsung takde penyokong pompuan. Time Kak Ina dan Sherry main, aku ngan Liza yang tepuk tangan bagai nak rak dan bagi sokongan. Time aku ngan Liza lak main, Sherry dan Kak Ina yang bagi sokongan. Aku rase ni satu perkembangan yang tak sihat. Memang kureng sihat...
:(

Apepon, tahniah skali lagi pada para pemenang dan muge di mase hadapan akan ade lagi perlawanan seperti ini demi mengeratkan silaturrahim dan ukhuwah dalam cawangan kite ini.. Sekian, terime kaseyy... :)

Thursday, April 15, 2010

Nilai Nyawa Da Murah? Nilai Kemanusiaan Da Terhakis?

Assalamualaikum wbh & Salam Sejahtera..
SEMALAM skali lagi kite dikejutkan dengan berite kematian sorang budak kecik berbangse cine yang berusie 3 tahun lebih (kalo tak silap). Bulan lepas sorang budak kecik berbangse india (umo bape ntah, tak ingat) dan sebelum tu lak sorang budak kecik melayu lak yang jadi mangse. (Cukup korum untuk 1 Malaysia?) Kes budak melayu ni hangat gak la ditambah lagi dengan kes mak die yang dipercayai bersekedudukan dengan pakwe die sampai ade anak. Ups! aku tak berminat nak ulas pasal mak die tu. Itu urusan die dengan tuhan. Tapi yang aku nak highlight ni ialah kes dera sampai mati... Aku sampai skang tak paham pe la dosa kekanak tu sampai time nasib camtu. Kalo takmo bela, bagi kat orang lain yang nak anak tapi takde rezeki nak dapat anak sendirik. Nape nak lepaskan geram kat kekanak yang tak tau pe-pe tuh?
Skang ni kalo bace paper, tak sah kalo takde kisah budak kene dera, isteri kene dera (kes ni biase), suami kene dera (kes ni LUAR bese!), mak kene dera, bapak kene dera, maid kene dera.. sane dera.. sini dera... da takde keje lain ke asik nak mendera jek kejenyer?
Tak pon balik-balik kes bunuh... bunuh sane... tembak sini... bom sinun... Murahnye nilai manusie ni ek? Benci ajek tembak... marah ajek pukul... bengang sket terajang...
Kadang-kadang aku rase Malaysia ni da tak selamat... :(

Monday, April 5, 2010

Bicara Kosong - Part 4

Salam & Selamat Pagi...
ARI ni ari pertame dan minggu pertame dalam bulan April. Takde yang spesel pon berlaku pade aku setakat ni la... Jap-jap gi tatau la.. Tadi pon aku g opis naik keb. Lately rase malas betui nak bangun awal... nak mandi awal.. nak kua umah awal... Mungkin penat sket kot sebab semalam aku sampai dari Nilai pon da dekat jam 9malam. Lepas ni aku da takde pot untuk lepak time-time wiken sebab kakak aku akan pindah ke Perak. Kebetulan die da beli umah kat area umah mak aku so aku tak le risau sangat dengan kesihatan mak aku. Ye la, at least ade orang tengok-tengokkan die.
Lepak umah die selame 3 hari 2 malam.. Puas aku makan umah die. Dengan kate lain puas aku mengabihkan boreh umah die... Wakakaka... Kebetulan de lak 2 orang anak buah die (pulis le jugak... da kakak aku pulis kan..) ade datang tolong sket2 mengemas (ade ke?). Pastu lak member die dari PJ pon datang memeriahkan suasane. Member die ni pon mustile pulis gak. Dulu die satu opis ngan kakak aku tapi skang die bertugas di PJ. Aku kekadang panggil die dengan name Detektif Connie sebab die ni keje macam detektif. Connie tu saje je sebab pompuan. Kalo lelaki aku akan panggey Conan. Hee3x... Memang meriah le umah die sebab anak sedare aku yang kat Bangi tu pon balik.
Umah die tu da macam jadi istana hinggap aku pon ade.. Cewah... macam tak leh blah jek dengan term 'istana hinggap' tu kan? Ye la.. time-time wiken aku akan memunculkan diri aku yang mongel ni (mongel ke?) ke sane.. Sampai kat stesen Nilai bese die yang akan amik. Kekadang jek anak buah aku amik n 'kaddang-kaddang' skali abang ipar aku (Inspekter Gejet) amik. Kakak aku ni pandai/suke masak. Ntah nape aku memang berselere giler kalo makan kat umah die. Padehal mende yang die masak tu bese jek... Tak tau le pulok kalo die de gune resepi rasie.. Atau de resepi tambahan; 2 cubit "nasib baik".. (musti korang muskil tentang 2 cubit "nasib baik" ni kan?) Haa3x
On the way balik dari amik aku petang Jumaat tu die de cakap "aku da pindah nanti, cemane kamu yek?" aku balas "nape lak?" "ye la.. bese kan kamu datang umah aku... nanti aku da pindah nanti cane lak kamu?" aku balas la.. "nak wat cane... lepak je la kat Sentul tu nampaknyer.." Pastu die kate lagi "ala, kalo kamu rindu masakan aku, kamu datang la umah aku nanti..".. Rase sedikit sedih kat situ.. :(
Minggu depan kakak aku akan pindah. Lepas ni aku da tak merase nak lepak kat kuarters KLIA tuh.. Pe yang pasti, anak buah aku yang sulung dan yang kedue tu tak ikut mamanye pindah. Yang sulung da keje kat KLIA dan yang kedua tu masih study di Bangi. Mungkin da sampai masenye si ibu burung melepaskan tanggungjawab untuk memberi peluang pade anak-anaknye untuk mencube terbang sendirian tanpa bantuan si ibu.. Tidak selamenye si anak perlu bergantung pade ibunye... Bila sampai saat dan ketikenye; sang ibu perlu melepaskan si anak terbang dan mencari makan sendirian tanpa bantuan dan sokongan darinyer.... Setiap onak dan duri yang terpijak... setiap ribut dan badai yang melanda... setiap onar dan ujian yang dilalui... harungilah dengan tabah..
Alamak, aku da nak kene stop kat sini. Petang ni de miting aset lak... Bocan nyer... :(