Pages

Thursday, December 9, 2010

Kenape? Kenape??

Salam.
TANPA disedari idup kite sejak zaman bebudak; sejak buleh bercakap sampai la nak masuk ke 7 kaki dalam tu, kite asik duk tanye 'kenape'? Kalo tak de perkataan 'kenape' tu, tak sah. Contoh soklan yang menggunekan word 'kenape'..
1. Kenape ko bangun lambat ari ni?
2. Kenape ko tak siapkan lagi keje tu?
3. Kenape mende ni jadi kat aku?
4. Kenape tak topap siap-siap da tau nak travel?
5. Kenape ko bising?
6. Kenape ko tak paham-paham nih?
7. Kenape tu?
8. Kenape ni?
9. Kenape bla.. bla.. bla.. dan ratusan malah mungkin ribuan atau jutaan soklan buleh di'create' menggunekan word 'kenape' nih. Persoalannye 'kenape' (aku pon gune gak) musti meng'kenape'kan diri sendirik dan orang lain?
Bile da de word 'kenape' tu, musti le de jawapannye, kan? Tapi cane nak jawab kalo soklan yang ditanye tu buleh dikategorikan sebagai soklan 'cerdik'? (<-- sila gunekan perkataan berlawanan untuk 'cerdik' tu ye..). Soklan yang mane si penanye tu da tau jawapannye tapi die masih gatal mulut nak tanye gak?
Kenape tak biarkan ajek mende tu berlalu tanpa ditanye 'kenape' dia jadi macam tu? Tanpa ditanye 'kenape' die tak jadi macam ni? Kenape sume mende nak ditanye? Kenape? Tell me, why? Why?
Kekadang ade mende yang buleh ditanye tapi tak perlu dijawab.. Ade mende yang buleh disoal tapi tiade jawapan dan ade perkare yang buleh disentuh tapi cara terbaik hanye berdiam diri saje...
Penjejak Mimpi
- kenape aku buat entri ni? Kenape aku macam da sengal-sengal ubi?

0 comments: