Pages

Friday, October 28, 2011

Problem & Washing Machine

"PROBLEMS are like washing machine. They twist us, spin us and knock us around. But in the end, we come out cleaner, brighter and better than before."

p/s 1: SMS dari Yan; aku dapat pagi semalam. Mase aku duk berebut fax surat-surat untuk kontraktor.

p/s 2: Images as usual taken form Google

Penjejak Mimpi: Setuju dengan sms dia...

Sunday, October 16, 2011

Catitan 2: Mak Dah Keluar Wad

PETANG Jumaat, kakak aku sms gitau mak buleh kua wad. Time tu aku kat umah dan baru lepas solat Asar. Yang jage mak mase aku takde ialah anak buah; Dianah. So aku pon kelam kabut la jugak nak ke PPUM tu.

Aku sampai lewat gak memandangkan badan aku sendiri terhoyong hayang sebab dek kureng tido (alasan!!). Sampai jek kat sane, barang-barang sume da dikemas. Cume tunggu aku ajek.

Setel sume, nurse di sane tolakkan mak dengan katil-katil sekali. Senang keje sebab tak yah nak angkat mak banyak kali kalo gune wheel chair.

Sampai kat pintu depan unit Trauma tu, kete kakak aku da menunggu. Terpakse minte bantuan pak guard dan sorang attendant untuk pindahkan mak ke dalam kete. Time pindahkan mak tu ade gak la kate-kate dari sorang nurse yang buat aku angin satu badan. Malas aku nak dengar kate-kate tu terus aku cari Dianah yang sedang dukung Ammar yang da tido.

Sampai di umah kakak aku, kami terpakse lak minte bantuan orang lain untuk angkat mak kua dari kete untuk ke wheel chair dan dari wheel chair ke katil.

Malam tu aku tido di sane ajek. Nak kate lewat tak lewat sangat kalo aku balik pon tapi mak suh aku tido temankan die so aku ok ajek....Pasal kua wad ni, actually pagi Jumaat tu lagik Dr Ellynna (doktor pompuan yang aku cite dalam entri ni) da bagi hint yang mak buleh kua wad. Tapi bile tu die tak mention. Memandangkan wad bese (wad yang sepatutnye mak masuk) tu penuh so die cadangkan mak berehat di umah ajek. Lagipon takut kalau-kalau kene jangkitan kuman pesakit lain. Just nak tunggu pakar fisio untuk tunjuk cara cane nak suh mak buat exercise kaki dan tangan mak yang lemah tu dan nak check pasal buah pinggang mak sebab setakat ni mak hanye buleh buang air kecik gune tiub.

Petang Sabtu, Lulu sefamily datang untuk melawat mak. Aku tumpang kete die untuk dropkan aku kat stesen lrt Taman Jaya. Balik tu, aku memang bantai tido ajek. Ngantuk. Tengok tv pon akhirnye tv tengok aku.

Nota 1: Apepon, aku maafkan kate-kate nurse tu. Namepon manusie..

Nota 2: Tq to Kak Ila, Umai, Lin dan Shima yang sudi melawat mak time rehat tu..

Penjejak Mimpi: Risau tapi belum sasau...

Friday, October 14, 2011

Catitan 2: Jururawat di Unit Trauma & Kecemasan

SELAME 2 malam aku jage mak; de pelbagai ragam jururawat yang aku alami. Tapi overallnye aku buleh puji la dowang dengan komitmen yang ditunjukkan.

Tapi besela.. macam pisang; dalam setandan pisang tu takkan sume elok. Musti ade yang busuk, kan? Camtu la jugak jururawat ni. Cumenye aku paham (ye ke 'cube' paham?) keje dowang yang deal dengan patient yang pelbagai ragam dan penyakit. Kekadang angin satu badan gak kan? Bayangkan aku jadi jururawat atau dalam bahase mudahnye nurse. Cane agaknye ek? Ingat dulu mase aku bebudak.. arwah abah duk berangan aku jadi cekgu.. mak lak duk berangan aku jadi nurse. Penyudahnye 2-2 impian punah. Hahahahaha

Jadi nurse ni sebenonye kene banyak sabor. Soft speaking sokmo. Jangan le bile patient atau waris/penjage minte tolong ape-ape ko wat muke lak kan? Abeh dowang nak minto tolong sape kalo tak dengan nurse? Kite kene serahkan pade yang pakar.. ye tak?

Ape pon, aku kasik markah 9/10 pade sume nurse kat unit Trauma & Kecemasan, PPUM selame mak dimasukkan di sane. Time kasih bebanyak ye 'misi' (mak sebut 'misi' instead of nurse atau jururawat).

Nota: Tak pasti samada ade nurse PPUM atau kaum kerabat yang bace blog picisan aku ni. Aku just nak cakap "senyum slalu" dan tolong "berlemah lembut bile berbicara dan ketike melayan pesakit" . Yang memang senyum slalu dan berlemah lembut tu ok la. Sebaliknye kene usaha lebih. Hahahaha

Penjejak Mimpi: Keje nurse ni mulia woooo...

Catitan 1: Mak Ke Unit Trauma & Kecemasan

MALAM kelmarin (Selasa) kakak aku kol; gitau mak takde respon bile die panggil untuk makan malam. Mata mak terbukak tapi takde jawapan bile dipanggil. So die da call ambulan dan akan apdet sebarang berita terkini.

Lepas solat Isya, Lulu called tanyekan hal yang same. Jawapan aku "tengok dulu cane. Kalo mak masuk wad, esok aku tak gi keje".

Pagi esoknye, kakak aku gitau mak kene tahan wad di Unit Trauma & Kecemasan. Tak admit ke dalam wad yang bese-bese sebab kekurangan katil (ramai beno orang yang berpenyakit di KL ni).

So aku amik half day (kene isi borang kebenaran kua pejabat, ok?) dan terus apply cuti untuk Khamis dan Jumaat. Setel sume tepat jam 1 aku chow dari opis.

Petang, lepas setel sume aku ke PPUM dengan naik keb. Dari umah aku amik lrt STAR dan benti kat Masjid Jamek. Dari sane aku switch amik LRT Putra lak dan benti kat stesen Universiti. Dari sane aku terus amik keb.

So bermalam lah aku kat hospital temankan mak. Mak macam bese; sedar.. buleh cakap.. makan tapi tak bape nak makan.. bersembang.. buang air kecik (gune tiub).. buang air besor..

Unit Trauma & Kecemasan ni kat ground floor. Dekat dengan kedai serbaneka.. surau pon dekat.. toilet pon dekat.. so takde masalah pade aku. Kalo lapor, nak cari makanan pon kafe dekat. Cume rajin tak rajin jek nak panjat tangga kat situ. Hahahahaha

Pagi tadi, doktor Muhamad Abdul Salam (aku ingat name die, ok? Kagum tak?) duk interview aku tanyekan medical history mak. Korang nak tau nape aku buleh ingat name doktor tu? Sebab die sah-sah bukan orang Malaysia. Maybe dari belah-belah Afrika nun. Siap 'skiping' London lagik dengan aku. Dia pon ade le sket-sket cakap word melayu dengan aku sampai terkeluar word 'bongkak'. Padehal die maksudkan 'bengkak'. Aku ni buleh lak cakap kat die "Doctor, bengkak. Not bongkak!". Hahahahaha.. senyum jek doktor tu. Gile kejam aku ni duk betuikan bahase melayu die.

Pastu doktor pompuan lak datang tanye kat mak dan aku pasal medical history mak. Haa.. sori, name doktor ni aku tak tau tapi sah-sah orang Malaysia sebab die 'skiping' Melayu ngan aku. Sebenonye aku cube nak tengok name die tapi ID card die 'terpeleot' ke belakang so tak buleh bace name die.

Tengah hari, aku balik umah dan tukar shift ngan kakak aku untuk jage mak. Kebetulan die pon cuti ari ni. On the way balik badan aku ni rase melayang-layang. Dalam lrt rase semacam betui. Tu sebab tak cukup tido la. Bukan tak tido tapi korang tau la kalo jage patient kat hospital ni.. mane leh lena. Bak kate orang tido-tido ayam.. :)

Dan skang.. ketike entri ni ditaip jam da dekat kui 2 pagi tapi aku tak ngantuk lagi. Nak ngantuk cane.. siang tadi da tido puas-puas. Tapi aku kene tido gak cume tak tau bile aku leh lena. Mak da lame lena dah. Pasal tu aku buleh curi mase ngadap blog ni.. :)

Nota: Menulis di ruang legar unit Trauma & Kecemasan.

Penjejak Mimpi: Mate cam ngantuk tapi perut lapor.. :(

Tuesday, October 11, 2011

Fantaghirolynn Giveaway

PERGHH!! Lame giler tak apdet blog ni. Bz beb. Idea tu berlambak tapi mase tu takde. Tapi memandangkan 'rakan sejawatanku'; Puan LLK da mengetag aku, so dengan idung kembangnye aku join GA ni. Just for fun.. :)

Ok, cite panjang aku maleh so sesape nak joint sile terjah blog ni. Tarikh tutup 1 November. Hadiahnye selipar angry bird. Gambornye nun kat bawah tu.

p/s Tq ye LLK.. :)