Pages

Wednesday, February 29, 2012

Expo Buku Islam 2 di Putrajaya - Last

NI gambar-gambar yang sempat aku snap masa pergi ke expo buku ari tu.. :)


Pintu masuk ke Auditorium Cempaka Sari; tempat ekspo buku diadakan.

Iman sedang jawab soklan Matematik oleh cikgu Ez.

Lagi gambar Iman sedang jawab soklan Math. Alhamdulillah dia dapat jawab dengan betul. Upahnya ialah belon. Keh keh keh..


Gaya senyum si Qalesya ni macam menang sejuta ringgit ajek. Ni pemandangan kat pintu masuk. Budak pakai baju belang tu ialah kakaknya si Qalesya iaitu Qaisara.


Antara booth yang ramai pengunjung yang menyerbu..


Booth Mustread pun sama. Menjadi pilihan ramai pengunjung..



Budak kecik ni tengah mengamuk sebab gagal memanjat bangku kayu tu. Yang ada jari terselit kat tepi tu ialah Iman yang sedang sibuk menggodek iPad umminya..



Ni gaya nak mencium pipi umminya.




Ni benda-benda yang aku beli kat ekspo tu.. :)



Booth Aman Palestin. Datanglah beramai-ramai..




Andak Qalesya sengih bagai nak rak tapi dianya sibuk membelek henpon ummi dia. Grrrr..


Nota: Pic Qaisara takda sebab time bergambar kat luar dia merajuk dengan aku. Aku marah dia sebab dia nakal (aku tak garang la...)

Penjejak Mimpi: Windu la kat si kenit tu.. :(

Tuesday, February 28, 2012

Expo Buku Islam 2 di Putrajaya

SABTU lepas aku dan family adik aku ke Putrajaya; untuk bersama-sama memeriahkan Expo Buku-Buku Islam yang sedang dilangsungkan dari 24hb Februari hingga 4hb Mac.

Memula sampai tu, memang tercangak-cangak kami cari lokasinya. Tau expo tu diadakan di Dewan Cempaka Sari tapi langsung takda banner atau banting. Ada jugak kami bertanya kat orang dan ada yang orang bertanya pada kami. At last tanya pada tukang sapu kat situ. Haa.. baru la jumpa. Appa da...

Well, kat situ nak kata ramai sangat pengunjung.. boleh tahan la. Booth pon banyak. Kalau tak silap 100 booth disediakan. Aku macam biasa jenjalan dulu seround-dua. Actually masa singgah first booth tu pun da jumpa satu buku yang berkenan tapi relax dulu... kita pusing-pusing dulu (<-- adik ipar aku bersuara).

Jalan punya jalan.. pusing punya pusing.. aku beli dua buah buku aja. Adik aku yang borong sampai 4-5 buah buku. Entah la.. mungkin sebab aku dah selalu ke pesta buku so keinginan nak memborong tu da kurang. Sementelah ada beberapa buku lagi yang masih menunggu untuk dibaca.

Pastu singgah ke booth Aman Palestin beli key chain, button dan tali apa ntah namanya. Ala.. tali yang sangkut kat leher tu.. boleh sangkut tag/pas nama tu. Oh ya.. kat situ juga kita boleh menderma ke Tabung Palestin dengan cara membeli kupon yang bernilai RM5, RM10, RM50, RM100 dan RM150. Segala wang yang diterima tu akan di salurkan samada untuk pendidikan anak-anak Palestin ataupun untuk keluarga miskin Palestin.

Sebelum aku lupa, boleh dapatkan sebarang maklumat lanjut pasal Tabung Palestin ni melalui:

i) emel :amanpalestin@yahoo.com


iii) no tel: 03-8926 7019

Dah penat memborong, kami singgah Alamanda untuk makan dan lepas tu dowang hantar aku balik rumah. Yang pasti, memang best sebab dapat jumpa dengan si kecik yang comel tu; Qalesya...

Penjejak Mimpi: Napa aku ngantuk sangat pagi nih?

Friday, February 24, 2012

Berlari..

AKU paling tak suka berlari..

Masa sekolah rendah dulu.. bila time Pendidikan Jasmani.. cikgu suruh berlari.. aku antara orang yang terakhir sampai ke garisan penamat. Sekolah menengah pun camtu jugak. Aku benci disuruh berlari.


Kiranya masa sukan sama ada sekolah rendah ataupun menengah.. jangan dicari muka aku untuk acara 100m.. 200m.. ataupun lebih dari itu.. muka aku sah-sah takda. Aku memang tak suka berlari.


Bila induksi.. ada acara berlari-lari pun.. sama juga keadaannya.. aku memang sah-sah antara orang yang terakhir sampai. Sebab? Kan dah kata aku tak suka berlari?


Tapi..


Bila da kerja di KL ni.. guna transport awam.. nak tak tak aku kena berlari.. berlari mengejar lrt STAR.. berlari mengejar komuter (yang tiba awal dari waktu biasa).. kadang-kadang berlari untuk naik lrt Putra.. janji dapat masuk ke lrt ataupun komuter seterusnya sampai ke destinasi.

Tak pun berlari naik eskalator.. berlari naik tangga.. berlari masuk ke opis untuk punch card.. Tak kisah la berlari-lari anak ke.. berlari-lari kakak ke.. janji berlari..
Dulu tak suka berlari.. sekarang kena suka berlari. Kalau tak suka berlari.. alamat ketinggalan la...

Nota: Picture diambil dari Mr Google.


Penjejak Mimpi:
Lari kejar transport awam.. ok. Lari dari masalah.. tak ok.

Thursday, February 23, 2012

About Truth

NO matter how badly a thing is hurting us.. sometimes letting it go hurts even worse. The truth is hard. The truth is akward. And very often the truth is hurts. People say they want the truth but do they really? The truth is painful. Deep down, nobody wants to hear it. Sometimes we tell the truth because the truth is all we have to give. Sometimes we tell the truth because we need to say it loud to really hear it for ourselves. And sometimes we tell the truth because we just can't help ourselves. And sometimes we tell them.. because we owe them at least that much.......

Penjejak Mimpi: I hate that stupid feeling! :(

Tuesday, February 14, 2012

Dah Mula Sibuk..

SEBENONYE stat awal tahun aku da tak menang tangan. Macam-macam le yang nak kene setel. Itu.. ini.. ah, memacam la.. Ni da masuk bulan dua.. Tapi ade gak lagi mende yang tak setel lagi. Ye lah.. keje-keje ni kan ke on going process?

Semalam de miting unit.. dalam miting tu dibagi pembahagian tugas especially untuk design. Ade 2-3 pojek urgent yang nak kene siap ujung bulan ni. Tup-tup name aku naik untuk setelkan kuarters kelas F banglo. Takpe lah.. aku tak kisah. Because i love drawing.. Mmmmuahh! Hehehehe..

Pastu pagi tadi bos kecik cakap lak pasal pojek sekolah kat Kerinchi tu. Ahh!! sudah.. Nak kene design gak ker? Bla.. bla.. bla.. Bukan daaa.. die emel kat aku drawing arkitek. Suh tengok dulu drawing tu. Nak kene tengok sesuai atau tak bilik DB dan lenlain.

Pheww! lega cek! Ingat pojek tu pon nak kene design gak. Bos kecik suh aku setel dulu kuarters tu..
Kesimpulannye aku nak gitau yang aku da stat sibuk so mase untuk aku berblogging tu teramat-amat kurang. Nak apdet pon tengok mase..

Penjejak Mimpi: Sonok gak keje under pressure ni.. Heh heh heh

Saturday, February 4, 2012

Aku & Boss

PETANG Jumaat.. lagi 45 minit nak balik tetibe bos kecik datang tempat aku sambil cakap "kak PM, tolong fotostat ni ye.." Aku tengok surat kepade HOPT pasal bayaran perunding untuk konsultan elektrik pojek Angkasapuri. Aku amik surat tu dan cakap kat die "macam bese ek Puan?". Die balas "yup". Ok dan terus aku fotostat untuk HOPT (CKBA), CKUB, UKTK dan simpanan fail pojek.

Da setel ape-ape yang patut, terus aku menuju ke bilik dia sambil bawak sampul surat coklat tertulis alamat HOPT, surat original dan satu set salinan surat berkenaan untuk die cop dan tandatangan. Sebelum tu aku da cop siap-siap "Salinan Disahkan" kat set surat fotostat tu. Lepas die sign kat setiap page surat tu, terus aku masukkan dalam sampul dan letak dalam tray out.

Lepas solat tetibe tingat sesuatu. Terus kol bos kecik dan tanye: "Errr, tadi Puan tulis tak word 'bayaran yang diperakukan bla.. bla.. bla.. kat surat tadi?". Die balas: "takdela kak PM. Lupe". "Oklah kalo gitu. Saye nak naik tingkat 11 cari. Dowang dah kutip tadi". Dia tanye balik: "Eh kak PM tak balik lagi ke?" Aku jawab: "Saye memang nak balik dah ni tapi nak kene cari dulu surat tu".

Terkocoh-kocoh aku naik atas cari orang yang kutip surat tu. Naseb baik jumpe die dan ade surat tu. Aku amek balik dan simpan dalam drawer aku. Masuk keje Rabu ni nak kene setelkan terus. Pheww!! Lega aku. Tak pernah-pernah selame ni terlepas perkare macam tu. Kene berhati-hati lebih lepas ni. Almaklumlah.. bos kecik aku tu kirenye baru lagik masuk unit aku so die musti tak bape familiar dengan certain things so aku kene le ajar die mane yang patut. Tak le maksud ape-ape cume aku just buat mende yang same mase aku bawah bos lame. Tu ajek. Meaning mende yang bese.. proses mende yang same..

Alhamdulillah setakat ni aku hepi keje bawah die (isyyy!! sesape yang tau dan kenal die tak yah le gitau pasal ni kat die ek? Ekekekeke). Yang penting komunikasi tu ade. Setakat ni die tak le bossy. Kalo setakat fotostat surat 4-5 keping tu takde le suh aku. Die wat sendiri. Kalo nak tau enclosure number fail pojek pon, die check sendiri dalam bilik fail tu. Silap-silap die minitkan terus dalam fail. Mane mende yang kecik-kecik tu die wat sendiri ajek. Tak lah macam setengah-setengah bos tu.. surat sekeping pon nak suh anak buah die fotostat. Pastu langsung takde komunikasi. Bagi keje bute-bute ajek. Tak tanye langsung kot-kot anak buah tu ade problem ke untuk selesaikan tugasan tu.. tau-tau nak siap ajek. Tak bagus betui bos gitu.. :(

Style aku ialah.. aku suke adenye proses kemunikasi antare bos dan anak buah. Ape keje pon buleh setel kalo ade komunikasi. Samada verbal, emel ataupon sms. Kalo ade yang tak betul tu, gitau. Tak tau ape-ape, tanye. Yang penting communicate.

Macam aku.. ape-ape memang aku kene report kat die sebab die immediate bos aku so soal segan nak tanye ape-ape atau nak minte idea untuk ape-ape perkare tak menjadi masalah pade aku walaupon die mude dari aku. Memule memang ade rase ego sebab aku lebih tua dari die dan da lame keje berbanding die tapi aku buang rase ego tu. Nak ego buat ape? Buleh bawak mati ke ego tu? Lagipon die bos aku.. aku kene hormat pade jawatan dan pangkat die. Ehem ehem.. :)

Setakat ni boleh kate bos kecik tu jarang kaco aku. Mungkin die nampak aku lately bizi dengan proses update aset dan mende-mende lain berkaitan unit. Ade mendenye yang kekadang aku terpakse direct jumpe big bos so memang bizi awal-awal tahun ni. Apepon, aku hepi skang. Datang opis musti hepi baru buleh hasilkan keje yang berkualiti. Betul tak?

Nota: Dapat bos yang baik jangan take advantage lak ye.. :)

Penjejak Mimpi: Bile lak turn aku jadi bos ni? Berangan la ko cik PM..

Wednesday, February 1, 2012

Sarang Baru

SEMALAM genap sebulan aku pindah ke kuarters Jalan Cheras. Genap sebulan juge aku tido sensorang sebab bakal rumet aku tu ntah bile nak masuknye.

Kuarters lame.. ade 2 bilik ajek. Tapi pihak berwajib da repair dan cat sebelum aku pindah masuk. Tak besar umah ni kalo nak banding dengan umah lame but at least aku da tak yah nak pikir nak kene cari rumet lain atau tuan umah nak pindah masuk umah. Skang umah ni atas name aku. Sume bil atas name aku. Tanggungjawab aku sepenuhnye.

Oleh sebab agak sempit so bile nak beli perabot tu kene pikir betui-betui. Kena ukur luas dulu. Ekekeke.. Nanti tak muat lak ruang tamu tu. Skang umah aku tu kosong lagik. Tang ruang tamu tu la. Just ade kabinet TV (simple punye) beserta TV, dvd player dan hi-fi. No sofa.. no meja makan.

Plan nak beli sofa L shape punye tapi tak survey rege lagik. Meja makan pon ingat nak cari juge. Nak cari yang simple-simple ajek. At least kalo ade meja tu buleh gak buat keje. Nanti-nanti la dulu. Slow-slow. Ni pindah pon da beribu aku abeh. Duit mengalir macam air ajek. TV dan dvd player tu baru beli plus kabinet tv. Tak campur dengan bende-bende kecik yang lain.

Aku tak berkire la pasal tu sebab bukan slalu pindah pon. Silap-silap sampai pencen aku duk sini. Ekekekeke. Tapi tak kot.. Mane tau lepas-lepas ni ade rejeki aku naik pangkat dan kene transfer ke.. Tapi tu future so malas nak pikir lagi..

Alhamdulillah umah aku dekat dengan transport awam iaitu lrt STAR. Dekat tak dekat jalan kaki lebih kurang 10-15 minit gak. First day memang gelabah sebab nak estimate time untuk kejar lrt dan komuter. Tapi skang aku da buleh agak time die. Alhamdulillah setakat ni aku tak pernah lewat sampai opis sejak duk umah baru ni. Ok, aku tipu. Aku ade lewat skali. Tren delay. Bukan salah aku, ok?

Ape pon, bersyukur atas ape yang telah Allah rancangkan untuk aku skang ni. Muge dipermudahkan urusan aku untuk segala perkara dan muge Allah melindungi aku dari sebarang mara bahaya, insya Allah.

Penjejak Mimpi: I need to move on....

Siapa Yang Pening Ni?

DUA atau tige minggu lepas..

Kring.. kring.. (<-- bunyi tipon la tu)

Minah 1: Ello.. nak tanye la pasal PC big bos saye tu. Kad Kew.PA dia tu saye kene buat atau da ade?

Mamat 1: Kad die da ade da. Akak tak yah pening-pening pale. Cume nombor pendaftaran jek yang akak kene buat.

Minah 1: Owh.. PTM da bagi kad nye?

Mamat 1: A'ah. Nombor pendaftaran jek akak kene buat. Tak yah pening-pening.

Minah 1: Saye tak pening pasal kad tu. Saye cume pening dengan sikap awak yang terus terjah bilik bos saye dan terus set-up PC baru untuk die.

Mamat 1: Hehehehe..

Minah 1: Saye harap lepas ni awak jangan terus terjah macam tu. Tolong jangan 'overwrite' saye. Awak patut jumpe pegawai aset unit baru buleh buat ape-ape. Ni bos saye tak tau ape-ape dan saye lagi lah tak tau ape-ape sedangkan saye person in-charge aset unit.

Mamat 1: Ok. Minte maaf kak.

Minah 1: It's ok cume lepas ni ade ape-ape deal dengan saye dulu. Then bile saye buleh dapat kad tu?

Mamat 1: Dalam minggu ni juge.

Minah 1: Confirm? Meaning on Friday saye buleh dapat?

Mamat 1: Ye.

Minah 1: Ok, tq.

Klik! (<-- bunyi tipon diletak).

Semalam lak..

Kring.. kring.. (<-- bunyi tipon le jugak)

Minah 1: Ello, nak tanye sket la. Just to confirm.. untuk AVR.. bla.. bla.. rege below RM1000 dan tahun 2000 so consider as an inventory or harta modal?

Mamat 2: Err.. rasenye harta modal.

Minah 1: Excuse me? Saye tak nak jawapan 'rasenye'. You tak buleh jawab macam tu.

Mamat 2: Hehehe.. Harta modal. Senang jek nak ingat.. bla.. bla.. bla... Tak yah nak pening-pening.

Minah 1: Kalo gitu nape ade AVR yang pihak you lekat stiker kat Kew.PA-3 sedangkan rege die below 1k dan tahun 2000? Bukan considered as Kew.PA-2 ke?

Mamat 2: Sape yang buat camtu? Ade stiker? Cane? Tak paham ler..

Minah 1: Pihak you la yang buat. Unit saye punye takde masalah. Da betul. Ni untuk unit 'tut'. Dah la bercampur dengan unit saye. Bla.. bla.. bla.. Kew.PA-2.. bla.. bla.. Kew.PA-3 bla.. bla..

Mamat 2: Tak yah pening-pening. Nak ingat gini jek.. Kalo rege bla.. bla.. bla...

Minah 1: Oklah.. Errmm.. bape ek nombor tipon 'tut'?

Mamat 2: ****

Minah 1: Ok, tq. Saye ade 1 lagi soklan tapi tak ingat lak. Er.. ape ek?

Mamat 2: ..........

Minah 1: Erm, takpelah. Da lupe amende nak tanye lagik. Nanti kalo ingat saye kol you balik. Ok, tq.

Mamat 2: Same-same.

Nota 1: Sampai semalam aku tak dapat kad tu. Melayu memang mudah lupe. :(

Nota 2: Skop keje sendiri takkan tak pasti? Takkan tak firm? Cane ni?

Nota 3: Sape yang pening ni? Aku ke atau mamat-mamat di atas?

Penjejak Mimpi: When it comes about work.. i'm serious. And you're gonna hate me. Do i care?