Pages

Thursday, December 29, 2011

Hati Tisu

NTAH nape pagi semalam memang ati aku rase tak best. Gara-gara satu kejadian tu la. Ishk!! tetiba rase aku berada di tempat yang salah.. di masa yang salah. Nak kate aku jumpe orang yang salah tak pulak. Betul orang tu cume.. ntahlah.

Yang penting, keje aku setel dan tanggungjawab aku da dilunaskan. Kite tak buleh expect sume orang macam kite. So, biarlah luncai terjun dengan labu-labunye. Biarkan.. biarkan..

Penjejak Mimpi: Yang aku tetibe ati tisu ni ada apa hal?

Wednesday, December 28, 2011

Keseronokan Bekerja

SAPE orang gomen sah-sah tau ape itu Tonggak 12. Aku cume nak sentuh 1 item jek dari 12 tu iaitu 'Keseronokan Bekerja'.

KESERONOKAN BEKERJA - Kerja jika dianggap ibadat, tidak akan menjadi chore yang membeban dan membosankan. Peneriman hakikat ini akan mendatangkan kepuasan kerja dan semangat untuk terus-menerus menjalankan tugas. Manusia yang seronok bekerja bersifat proaktif (Covey, 1990: 66-44). Bagi seorang ketua pula, minat dan pengharapan yang ditunjukkan kepada usaha‑usaha pekerjanya akan menjadi punca motivasi. Antara nilai‑nilai yang perlu dititik beratkan dalam mewujudkan keseronokan bekerja ialah: (i) Kerja adalah ibadah (i i) Menghasilkan sesuatu yang berfaedah (iii) Komitmen terhadap kerja (iv)Sedia bekerjasama.

Isi dicilok dari sini.

Penjejak Mimpi: Tetibe jek skema ni apehal?

Settle Satu Perkara

SEMALAM aku gi TNB kat Menara TH Selborn untuk setelkan sume menda yang bersangkut paut dengan proses penukaran nama. Insya Allah dowang akan pasang meter ari ni atau mungkin petang semalam da pasang.

So semalam pagi-pagi lagi da isi borang kebenaran keluar pejabat dan jumpe immediate bos untuk minte sign die. Sekaligus apply cuti untuk esok. Da apply untuk Jumaat tapi takut tak sempat untuk setelkan beberape hal so tambah lagi satu ari. Lepas isi dalam HRMIS, emel kat big bos inform aku amek cuti.

Kua opis jam 10.10am dengan Umai. Naik keb ajek. Senang dan cepat. Urusan di kaunter TNB pon cepat sebab aku da sediakan ape yang patut; borang permohonan bekalan, salinan surat tawaran yang disahkan, salinan IC yang disahkan dan setem hasil RM20. Lepas tu bayar deposit RM150 sebagai cagaran dan RM3 sebagai yuran proses. Lepas tu balik naik keb juge. Tak sampai 3 jam kami da sampai opis balik.

Ye la.. nak lelama kat luar tu watpe.. keje berlambak nak kene setel.. huhuhuhuhu

Nota: TNB setel, alhamdulillah. Ari ni nak kene kontek Syabas lak.

Penjejak Mimpi: Kepalaku serabut giler.. :(

Thursday, December 22, 2011

Semuanya Tak Menjadi

SITUASI 1 berlaku di lokasi bangunan TH Selborn. Exact location kat opis TNB:

Aku: Assalamualaikum. Encik, saya nak mohon bekalan ke rumah saye.

Encik TNB: Kuarters ya? Ada bawak surat tawaran?

Aku : Ada. Nah.

Encik TNB: Erm.. ada bawak fotostat IC? Dengan stem hasil RM10 due keping?

Aku: Eh, kene bawak ke? Tak tau lak saye.

Encik TNB: Kene kalo nak mohon bekalan. Bla.. bla.. bla..

Aku: Tapi kat sini mane nak cari pejabat pos?

Encik TNB: Kat Jalan Semarak ade. Tak pon gi HKL. So lepas ni kene ade fotostat IC, stem hasil RM10 2 keping dan deposit RM153.

Aku: Ok encik. Da setel nanti saye datang sini balik la ye? Ok, terime kasih.

Aku dan bakal rumet gi HKL tu. Cari pejabat pos dan beli stem hasil. Pastu makan sarapan. Menapak ke opis TNB tu.. da amek nombor tetibe tingat tak potostat IC so kensel urusan di sane. Terus gi Syabas lak.

Situasi 2 lak berlaku kat bangunan Syabas, Jalan Pantai Bharu, KL.

Aku: Err cik, saye baru dapat kuarters so saye nak mohon sambung balik paip air.

Cik Syabas: Ok, ade bawak surat tawaran dan surat mohon bekalan?

Aku: Ni surat tawarannye.

Cik Syabas: Surat permohonan takde ek? Surat tu dibuat oleh jabatan cik sendiri. Bla.. bla.. bla..

Aku: Alamak.. takde la pulak surat tu. Bla.. bla.. bla.. Takpelah, saye bawak balik dulu borang ni. Esok saye datang bawak surat tu.

Cik Syabas: Ok dengan deposit skali RM130.

Aku: Ok, terime kasih.

Haihh!! Sia-sia jek ari ni. Sume urusan tak menjadi. Menyampah tui!!
Salah sape ni? Nak kate aku tak tanye.. aku da tanye. Nak kate orang tu tatau.. tak mungkin die tatau. Abeh tu cane? Huhuhuhu

Pikir positif la PM.. at least aku da tau ape nak buat kalo masuk umah baru.. kan? kan? kan?

Penjejak Mimpi: Nak setel pagi esok (Jumaat) macam tak dapek jek. Boss sms tadi ajak gi site visit kat Kerinchi.

Wednesday, December 21, 2011

Wordless Wednesday # 2


Nota 1: Pemandangan di sekitar Masjid Jamek, Kuala Lumpur time solat Jumaat.

Nota 2: Kalo betui nak solat, kat mane-mane pon buleh mengadap Allah. Tepi jalan pon ok.

Penjejak Mimpi: Bergenang air mate bile tengok pemandangan ni. Seroiusly...

Tuesday, December 20, 2011

Greatest Crime!

"TO forget is a crime.. to be a lazy is a greater crime.. but, to neglect work and offer an excuses are the greatest crime!!"

Penjejak Mimpi: Penjenayah tersembunyi.. :)

Kata Hamka

"SUPAYA engkau beroleh sahabat, hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang"..

Penjejak Mimpi: Sahabat = kawan baik = teman rapat = besfren..

Monday, December 19, 2011

Monday Blues Konon

JUMAAT lepas; jam da dekat 4.30pm. Ati ni da melonjak hepi nak balik. Nak kene balik cepat nih. Nanti tak sempat kejar tren 4.40pm. Lambat lak sampai umah.

Tetibe..

"Ni drawing you.. saya da check. Ok, yang ni you buang.. yang ni pon buang.. sebab tak ikut scale. Bla.. bla.. bla.."

"Yang ni lak ikut ape yang saye tulis ni. Saiz dia. Lepas tu yang ni lak saye nak you sambung trunking ni sampai ke bilik elektrik nih. Pastu switch fungsi bilik ni; bilik telefon ke bilik elektrik dan bilik elektrik ke bilik telefon. Bla.. bla.. bla.."

"So ni bile datelinenye? Dalam mase sebulan ek?"

"Eh, jangan le gitu. Takut bos tanye lak. At least you buat sket".

"Oklah. i start buat next week.."

Erk!! da 4.30pm. Nak kene punch card dah.....

Ari ni; Isnin.....

Mood nak amend drawing belum ade.. Huhuhuhuhu...

Oh mood.. kemarilah engkau... Arghh!! ni sume ari Isnin le punye pasal.. (Monday blues le kononnye.. Pirah!! Alasan! Dasar pemalas!!)

Penjejak Mimpi: Seminggu bos kecik takde so takleh nak refer kat die pasal drawing nih... (arghhh!! alasan lagik!)

Friday, December 16, 2011

Makan Pagi

DALAM minggu ni ajek unit aku buat dua kali makan pagi. Sempena ape? Takde sempena ape-ape pon. Saje sonok makan reramai. So pagi Rabu tu aku bawak bihun goreng dan Umai lak bawak kopok.

Dan pagi ni lak ade due jenis makanan heavy iaitu nasi goreng dan spageti. Pastu ade la tambahan kuih karipap dan cucur badak. Seperti bese, ade kopok goreng. Nasi goreng tu kak Ila yang buat.. spageti dan kopok Umai yang bawak. Tugas aku hanye masak kuah spageti. Hehehehe.. due kali gak la aku masak kuah tu. Gara-gara kuali besar yang tak cukup besar tu. Aku masak malam tadi dan lepas tu aku panaskan pagi-pagi sebelum gi keje.

Orang pertame yang makan sarapan pagi tadi ialah my immediate bos; Puan I***. Die nak kene gi miting so kami suh die makan dulu. Soklan klaka die tanye kat aku memule tu: "kat sini memang slalu ke buat makan-makan ni?" Pastu aku jawab: "takde lah slalu sangat pon. Ni pon saje-saje buat makan. Saja sonok-sonok, Puan.". (Nota: Dia baru masuk ke unit aku bulan November lepas). Rase kembang kuncup gak la idong aku ni bile die puji spageti tu sedap.. ehem-ehem. Musti la kembang kan.. bos sendirik puji.. Ekekekekeke

Memang seronok dapat makan dengan member-member unit. Time ni tak kire ko bos ke.. kuli ke.. sama ajek. Makan bersame kan lebih menyeronokkan?

Nota 1: Dalam peti ais tu tinggal ayam jek sekeping ngan santan. Kene abehkan sebelum peti ais tu di'import' ke Trengganu.

Nota 2: Terase puas bile ape yang kite masak tu dimakan reramai.

Penjejak Mimpi: Ex-boss cakap "Wah, ko skang da ade penambahbaikan ye? Bla.. bla.. bla.." lepas aku pelawa die makan pagi tadi. Ala Puan.. malunye saiye.. :)

Wednesday, December 14, 2011

Aku Tak Guna Kipas Lah..

DALAM minggu ni tak abeh-abeh staf gomen duk cite pasal SBPA (Sistem Baru Perkhidmatan Awam). Topik yang paling best dan hot sah-sah la kisah kenaikan dan pelarasan gaji.

Pe yang aku tau, dalam SBPA ni sesape yang dapat markah penilaian prestasi dia 95% untuk tige tahun berturut-turut akan dapat kenaikan gaji sebanyak 15%, 85% - 95% kenaikan 8% dan sesape yang markah penilaian prestasi die 75% kebawah untuk 3 tahun berturut-turut dinasihatkan berhenti. Tapi tu yang aku paham la kan..

Pastu ade lak stetmen yang keluar dari mulut kengkawan secara bergurau.. "uishh!! kalo gini kene kipas bos la baru buleh dapat markah lebih..". Aku jawab lak: "aku tak main la kipas-kipas ni.. aku gune ekon terus. Abeh cite.."

Penjejak Mimpi: Suka dengan kate-kate ni: "janganla terus nak jadi kismis sebelum menjadi anggur.."



Tuesday, December 13, 2011

Program Wakaf Al-Quran

SESAPE yang menggunekan perkhidmatan tren komuter dan berhenti kat KL Sentral musti akan terpandang sorang lelaki/pompuan beserta deretan Al-Quran atas mejanye berdekatan escalator. Dowang ade di kedua-dua eskalator laluan Seremban/Rawang dan Pelabuhan Klang/Bantu Caves.

Memule aku buat dek juge sebab aku ingat die menjual kitab Allah tu. Nak beli aku da ade satu kat umah. Tapi satu ari tu aku tergerak untuk bertanye. Kebetulan yang menjage tu sorang kakak so senang sket nak tanye kan? Bukanle sebab gender barrier ke ape ke cume rase selesa la sket (ngengada jek..)

Rupenye dowang dari satu pertubuhan yang dikenali dengan name Pertubuhan Kebajikan Masyarakat Prihatin Selangor (Masyar). Semua kitab Allah tu akan diwakafkan kepada kolej maahad tahfiz seluruh Selangor. Di mukesurat depan kitab tu ade disediakan enam kotak/lot yang tertulis nama penderma. Sesape yang nak mewakafkan Al-Quran tu buleh tulis nama dan sedekah RM5 untuk satu lot. Kalo enam lot maksudnye RM30.

Korang buleh pilih samada nak satu, dua atau bape lot skalipon. Terserah pade korang. Muge ianya diterima oleh Allah swt, amin.. :)

Nota: Sesape yang ade duit lebih tu.. ehem ehem.. pe salahnye join skali program ni. Bukan mahal pon..

Penjejak Mimpi: Tetibe tingat pojek aku; bangunan Maahad Tahfiz kat Kuala Kubu Baru yang k.i.v tu.. Huhuhuhu

Sunday, December 11, 2011

MPH Carnival = Buku Baru

JUMAAT bebaru ni; time rehat aku and the gang gi tingkat 3 Mid Valley untuk gi ke MPH Carnival. Start ari Khamis ari tu tapi sebab rehat sejam jek so kami decide gi ari Jumaat. Time rehat kan panjang? Lagipon kami tak lunch ari tu. Kenyang sebab makanan (spageti) ade disediakan lepas tazkirah.


Aku gi ke sane bertige; aku, Umai dan kak Ila. Ramai orang? Memang ramai. Dengan ibu-ibu yang bawak anak memasing lagi memadatkan kawasan situ. Banyak juge booth yang dibuka sampai kami tak larat nak meredah sume yang ade. Banyak juge company buku ternama macam Karangkraf group, Mustread Sdn Bhd, PTS Millennium Sdn. Bhd dan lenlain (sebenonye aku da lupe.. ekekekeke).

Redah punye redah, aku telah menyambar 2 buah buku dan 2 buku resepi (what? resepi??). Buku yang aku maksudkan ialah... jeng jeng jeng.. novel jiwang karat yang filemnye tengah meletup kat panggung skang ni iaitu 'Ombak Rindu' karya Fauziah Ashari (terbitan Grup Buku Karangkraf) dan 'Bila Allah Menduga Kita' karya Syed Alwi Alatas (terbitan Mustread Sdn. Bhd). Buku resepi lak terbitan Grup Buku Karangkaraf iaitu 'Kompilasi Ikan Bilis dan Tempe' dan 'Kompilasi Masakan Berempah'. Sume buku-buku tu ade diskaun.

So cuti 2 ari ni aku abehkan dengan membace 2 buah buku tu. Buku resepi? Ahh, tu nanti la baru try.. hehehehehe..

Updated 1:Buku Tuesdays with Morrie da abeh aku baca 3 ari yang lepas. Memang berbaloi.. :)

Updated 2: Novel Ombak Rindu pon da abeh aku bace. Sedih.. sob.. sob.. sob..

Penjejak Mimpi: Da lama bangat tak layan novel jiwang.. :)

Thursday, December 8, 2011

Tuesdays With Morrie

BUKU terbaru aku beli. Last Friday aku gi MPH kat Mid Valley; time break. Actually aku pernah tengok cite ni kat tv. Kalo tak silap disiarkan kat 8tv. Lepas tu bile singgah MPH, ternampak buku ni tapi tak beli pon. Ntah kali keberape aku ke MPH tu baru terbukak ati nak beli. Harga RM29.90.

Buku berdasarkan kisah benar penulis dan profesornye; Morrie Schwartz yang menderita penyakit ALS (amyotrophic lateral sclerosis); penyakit berkaitan saraf. Buku ni boleh dianggap sebagai buku yang memberi inspirasi pade orang lain. Bagaimana Morrie memandang hidup secara positif dalam masa yang sama menderita penyakit ni.

Aku da hampir habis bace (err.. actually aku da baca setakat muka surat 154 daripada 192 muka surat). Memang tak sabar nak abehkan...

Penjejak Mimpi: Buku ni memang bagi inspirasi.. :)

Wednesday, December 7, 2011

Wordless Wednesday # 1

Penjejak Mimpi: Letih mengira.. :(


Dah Setahun..

PEJAM celik.. pejam celik.. da setahun rupenye umo anak buah aku yang paling kecik tu; Nur Iris Qalesya. Semalam la genap umo die setahun. Gigi da tumbuh 8 batang tapi jalan tak bape pandai lagik. Merangkak? Laju giler. Dengan sesape yang ade makanan, sah-sah die 'himpit' punye. Tapi bodi die tak le bape mongel sangat. Ekekekekeke..

Cume yang kureng best nye si kenit ni ialah.. die takmo dengan orang lain. Asik duk melekat kat ummi die. Kalo orang lain yang dukung, nangis bagai nak rak tapi tak kua air mate pon. Huh!! sejibik cam pelakon tamil. Ngeeee

So untuk Qalesya.. selamat ari jadi. Muge menjadi anak yang menyenangkan ati ummi dan ayah. Dan muge menjadi anak yang solehah bile besar nanti.




Nota: Kenit ini mempunyai mate itam yang besar.. :)

Penjejak Mimpi: Mmuuahh!! Andak sayang kamu (kalo realiti, die musti nangis sebab tak suke dicium)...

Tuesday, December 6, 2011

Kau Nak Tukar Tak?

"KAU nak tukar tak? Tukar unit 'tut'?"

"Eh, aku serius ni. Betul.."

"Kalo ko setuju, aku buat memo mintak Encik 'tut' sign."

"Tukar angin sket.."

"Kat atas tu ade gak buat design.."

"Bla.. bla.. bla.."

Penjejak Mimpi: Makcik da start konpius..

Sistem Baru Perkhidmatan Awam (SBPA)

SEMINGGU due ni orang gomen duk sibuk kisahkan pasal SBPA ni. Tak terkecuali opis aku. Minggu lepas dapat memo kate ade taklimat pasal ni di cawangan kami.

Kalo ikut jadual unit aku kene Jumaat ni. Tup-tup semalam aku dengar kensel lak. CC kate nak tunggu pekeliling kua baru nak buat taklimat bla.. bla.. Haish!! ntah ape-ape le dowang ni. Kalo da tau nak kene tunggu pekeliling awat hang pi kalut antaq memo kat sume unit? Hingarq sana sini duk kecoh pasal taklimat.. last-last kensel. Appa punya turrr...

Penjejak Mimpi: Dengarnye SBPA ni pasal kenaikan dan pelarasan gaji.. pasal pencen dan lenlain.

Monday, December 5, 2011

Bosan

ARI ni ari Isnin. Big bos cuti. Second bos gi kursus 3 ari. Third bos ade tapi die tak kaco aku. Keje hakiki takde. Keje bukan hakiki ade tapi agak malas nak setelkan lagi. Bukan takmo buat ye.. Nak buat.. tapi slow-slow..... (slow macam siput sedut?)

Penjejak Mimpi: Nak kene apdet borang kew-PA la pulok. Mencik!!