Pages

Saturday, September 29, 2012

Show Some Initiative

ADA satu artikel yang menarik (pada aku la) untuk dikongsikan dengan korang. Harap membawa kebaikan pada semua, insya Allah.

Sebenarnya aku tak rajin nak tulis balik apa yang Lydia Teh ni tulis tapi takpelah.. Aku rajinkan juga jari jemari 'mulus' (uwekk!!) aku ni menaip balik apa yang terkandung dalam kolum dia. Sharing is caring kan? :) Muga ianya mampu merubah pandangan skeptikal kita terhadap orang lain. Uhuk uhuk...

" Hiya, dear. Do you usually do the thing without being told? You do? Give me a high five.

Initiative is an extremely important trait to help you to get on in life. Even if you are not the ambitious sort, it will help endear you to friends and loved ones.

Exercising initiative is not like learning nuclear science. To learn a thing or two about initiative, observe a competent secretary. For her, it is merely staying one step ahead of the boss.

If he needs the production and sales figures for his monthly report, the statistics would be on his table before he could ask for them.

If she knows he is thinking of upgrading his mobile phone, she would have gathered catalogues and quotations of the latest gizmos before he could ask.

It behooves you to show initiative at work as it could help you fast-track your career.

Initiative means doing what you are supposed to do without being prodded. For example, if your boss has asked you to belt out Frank Sinatra's My Way in the past three management meetings, you take to the floor and sing your heart out without being prompted the next meeting!

Sometimes, initiative involves using your judgement to do something innovative. For example, if you notice that your colleagues like to send messages to each other by throwing scrunched-up notes at each other's head, you go make a collection of paper planes on which they could write their message and launch them onto each other's desks without hurting anyone.

At home, initiative will help you earn brownie points with family members. Is there an unwashed plate in the sink? Wash it up without being prompted. Is the floor dirty? Sweep it without being coerced.

Does mum look tired? Massage her shoulders. You would earn her eternal gratitude and who knows, your favorite dish just pop up on the dinner table without you begging for it.

Don't be like a nail which needs to be hammered in order to move. Get something done without being told, dear.

Showing initiative is like presenting a sweet smelling rose to others. "

p/s Entri ini aku tulis bersumberkan artikel dari The Sun bertarikh 18 September 2012 hasil tulisan Lydia Teh dari kolum beliau; "*Tete-a-tete with Lydia Teh".

* Tete-a-tete = a private conversation between two people. Tête-à-tête in French literally means head-to-head. (Souce: Merriam-Webster)

Penjejak Mimpi: Tapi kita ni.. kalau orang lain buat keje lebih sikit.. mulalah cop orang tu nak kipas bos la.. nak bodek bos la.. bila lah mentaliti kita nak berubah ek? Grrrr..

Enough is Enough

I think it's time for me to stop trying.. to quit and to stop thinking bout it!

Penjejak Mimpi: It's damn hurt!

Friday, September 28, 2012

Setem Baru - Perayaan di Malaysia

Itulah 'ghopa'nya stem yang teman beli tadi...
TADI sebelum balik aku menyinggah ke pejabat pos di bawah Blok F tu untuk mencari stem keluaran terbaru. Aku pun kalau tak silap telah ketinggalan 3 keluaran stem terbaru termasuklah stem sempena lawatan diraja Prince William dan Kate Middleton tu.

So aku yang 'blur-blur ayam' nih terus ke kaunter dan melontarkan soalan. Perbualan kami adalah seperti berikut:

Aku yang blur-blur ayam: "Err.. cik. Saya ni nak beli stem keluaran terbaru dari Pos Malaysia".

Kerani Pos yang cun melecun: "Stem keluaran mana ya kak?"

Aku yang blur-blur ayam: "Ermm.. mana-mana stem keluaran terbaru. Saya sebenarnya dah banyak tertinggal stem keluaran terbaru ni.."

Kerani Pos yang cun melecun: "Ok kak. Tunggu jap. Saya tengok dulu.."

Aku yang blur-blur ayam: "Ok.."

....................

....................

....................

(Selepas beberapa minit.......)

Kerani Pos yang cun melecun: "Yang ni aja yang ada kak (sambil tunjuk stem kat atas meja dia. Aku tak perasan pun gambar apa..) Dengan first day cover sekali.."

Aku yang blur-blur ayam: "Stem yang Prince William tu dah habis ye?"

Kerani Pos yang cun melecun: "Ohh.. yang tu dah lama habis, kak. Kalau akak nak, akak kena pergi ke HQ kami. Tak pun akak jadi member Kelab Filateli. Setiap keluaran kami akan hantar.."

Aku yang blur-blur ayam: "Saya dah ambik borang tu cuma saya kena fikir dulu."

Kerani Pos yang cun melecun: "Kalau akak jadi member, akak takkan terlepas setiap keluaran.. Bla.. bla.. bla..

Aku yang blur-blur ayam: "Betul jugak tuh.." (mengiyakanlah kenyataan minah tu..)

Akhirnya dapatlah aku stem Perayaan di Malaysia bernilai RM3 kesemuanya.  Aku ingat banyaklah stemnya.. tapi alahai.. 5 keping ajek. Takpelah. Janji aku dah dapat. Yeay!!

Penjejak Mimpi: Nak kena aktifkan balik aktiviti menyusun stem-stem yang dah terlalu lama tertangguh. Berlambak wehhh!!

Thursday, September 27, 2012

Excuse Me?



MINAH atau mamat mana la yang tersilap masuk blog aku ni dengan menaip keyword yang entah apa-apa.. excuse me?

Penjejak Mimpi: Hang da salah masuk blog da....

Wednesday, September 26, 2012

Esok Ada Ceramah..

As usual cilok from Google Image
ESOK ada ceramah di HQ. Aku dan dua lagi member ofis ambil peluang untuk attend ceramah tersebut. Yelah.. orang gomen ni ada KPI untuk perkara-perkara berkenaan latihan/ceramah/seminar ni. Dalam setahun kena ada 7 hari perkara di atas untuk dimasukkan ke dalam SKT. 

Pada aku la kan.. kalau tak cukup 7 hari pun.. ada aku kisah? Aku tak pernah ambik pot pun menda-menda ni. Ce korang fikir.. mana nak kejar 7 hari tu.. masa bila pulak nak buat kerja hakiki kalau sibuk attend kursus aja kan? 

Ceramah ni aku attend sebab kerja untuk projek aku kat KL tu da siap. Siap la part aku tapi belum lah final review dengan big bos. Entah bila baru boleh nak review dengan dia. Takpe lah yang tu.. janji part aku da setel. Aku dah buat final checking untuk semua drawing aku yang berjumlah 30 keping lebih kurang.. dah plot.. dan dah gantung elok-elok dalam bilik fail tu. So bila-bila IB cakap nak review dengan big bos; terus sambar semua drawing yang dah di hanger. Kalau kerja tak setel.. sah-sah aku tak kemana-mana. Resah hati ni nak meninggalkan kerja yang tak siap.

So esok ada dua sesi ceramah iaitu 

i. Ceramah bertajuk "POWER" (Pengurusan Wang Ringgit Anda) oleh Puan Nor 
Akmar Yaakub dari AKPK dan

ii. Ceramah bertajuk "Perwarisan dan Pengurusan Wasiat" oleh Encik Amir Bahari.

Dan hari Jumaat lak hanya ada  satu ceramah yang bertajuk "Tulis Blog Menjana Pendapatan" oleh Dr. Irfan Khairi. Hmmm.. Power kan penceramahnya?

Yang hari Jumaat punya sesi tak pasti nak attend atau tidak. Tengoklah macam mana. Yang pasti esok ada pasar tani kat situ so boleh cari 'ayam gunting'.. Yippi!!

Penjejak Mimpi: Selalu malam-malam buat drawing.. tapi la ni tak buat apa-apa rasa semacam aje.. :(

Yang Mana Satu Pilihan Anda?

AKU ada satu persoalan..

Katakan gaji korang ialah RM5k.. soalan aku ialah...

i. adakah korang akan buat kerja yang setimpal dengan gaji korang bernilai RM5k atau

ii. adakah korang akan buat kerja yang melebihi nilai RM5k tersebut atau

iii. adakah korang akan buat kerja yang bernilai kurang dari RM5k tersebut?

Fikir-fikirkan...

Penjejak Mimpi: Aktifkan sel-sel otak korang di pagi yang dingin nih.. :)

Monday, September 24, 2012

Membongkar Misteri Dajjal.. Memang Berbaloi!

Image as usual taken from Google Image
AKHIRNYA petang tadi tamat sudah aku membaca buku yang baru dibeli Jumaat lepas; "Membongkar Misteri Dajjal" hasil tulisan Muhammad Nurani Maarif terbitan Hijjaz Records Publishing.. Dan di ofis tadi sempat la jugak kami bertukar-tukar pendapat dan pandangan pasal Dajjal nih.

Ok, siapakah Dajjal tu? Nabi Muhammad s.a.w di dalam hadisnya ada menyebut: "Wahai manusia, sesungguhnya tidak ada fitnah yang lebih besar di muka bumi ini sejak dari penciptaan Adam yang melebihi dari fitnah Dajjal. Dan bahawasanya tidak ada satu Nabi pun yang diutus oleh Allah yang tidak mengingatkan umatnya tentang fitnah Dajjal, sedangkan aku Nabi yang paling akhir dan kamu adalah umat yang paling akhir. Ingatlah tidak dapat diragukan lagi Dajjal itu pasti datang di kalangan kamu.." (Riwayat Ibnu Majah dan Ibnu Khuzaimah).

Sedikit tentang Dajjal: Dia tu manusia ya tuan puan. Manusia yang telah dilahirkan sejak zaman Nabi Sulaiman a.s lagi. Dan sehingga sekarang Dajjal masih hidup; sedang 'hibernate' di alam jin. Dia akan keluar apabila kiamat hampir tiba. Allah kurniakan kelebihan pada Dajjal dengan punyai usia yang panjang dan kemampuan untuk belajar pelbagai ilmu termasuklah ilmu berkenaan teknologi. Akhirnya Dajjal akan dibunuh oleh Nabi Isa a.s. Nak tahu lebih lanjut sila dapatkan buku di mana-mana kedai buku berdekatan anda. Ngeee...

Tugas kita sekarang ialah bagaimana mahu menghindarkan diri dari fitnah-fitnah Dajjal durjana ni. Kalau korang baca buku ni.. satu perasaan takut akan menyelubungi diri. Percayalah cakap aku betapa liciknya perancangan Dajjal ni. Fitnah tersebut termasuklah wujudnya falsafah dan fahaman ideologi humanisme, kapitalisme, liberalisme dan yang paling menakutkan ialah apabila ada yang dengan bangganya mengisytiharkan fahaman dan jalan fikir yang bersumberkan Al-Quran dan Sunnah itu kolot dan ketinggalan zaman!

Kalau nak tahu lebih lanjut lagi silalah dapatkan buku ni di pasaran. Err.. aku takda syer pun dalam kompeni ni tapi buku ni amat berbaloi untuk korang kenal siapa Dajjal tu sebenarnya dan untuk menambahkan ilmu pengetahuan.

Nak share sikit doa mohon perlindungan dari fitnah Dajjal nih; "Wahai Allah, sesungguhnya aku mohon perlindunganMu daripada azab Jahannam, perlindungan daripada seksaan kubur, perlindungan daripada fitnah hidup (kemelaratan) dan mati (seksaan) dan daripada kejahatan fitnah Al-Masiih Ad-Dajjal." Dibaca selepas selesai bertasyahhud (di tahiyat akhir solat)

Hadis tentang Surah Al-Kahfi: Sabda Rasulullah s.a.w: "Barangsiapa yang ingat (serta membaca) sepuluh ayat permulaan Surah Al-Kahfi adalah dia dipeliharakan dari fitnah Dajjal." (Hadis Riwayat Muslim).

p/s 1: Banyak membaca lebih banyak ilmu kita dapat..

p/s 2: Credit to the author; Muhammad Nurani Maarif.

Penjejak Mimpi: Sedih kalau ada yang berfikir bahawa kisah Dajjal itu sekadar mitos agama semata-mata..

Beli Buku Lagi..

Buku yang baru dibeli hari Jumaat tu.. :)
JUMAAT lepas aku keseorangan turun ke MPH di Mid Valley dengan harapan dapat mencari sebuah buku yang bertajuk: "Teori Konspirasi Rothschild Yahudi Kepercayaan Dajjal" karya Ibnuyaacob terbitan MoonMedia (RM26). Puas aku mencari.. satu MPH tu aku pusing tapi aku tak jumpa pun buku tu. Ishk!! memang betul takda nih.. Takpa lah.. so aku ambil keputusan membeli sebuah buku lain yang bertajuk: "Membongkar Misteri Dajjal" karya Muhammad Nurani Maarif terbitan Hijjaz Records Publishing (RM37.90).

Sampai aja kat ofis, tiba-tiba Puan Azira sms. Katanya dia ada jumpa buku tu di MPH dan bertanya samada aku mahukan dia membeli buku tersebut untuk aku. So aku reply sms dia: "ok. tlg. tqvm". Sebenarnya masa aku keluar dari MPH tu (dengan membawa hati yang lara dan kecewa sebab tak jumpa buku yang di cari <-- kononlah tu..) aku ada bertembung dengan dia dan sempat aku bagitau yang aku tak jumpa pun buku tu. Dan bila dia kata yang dia ada jumpa buku tu.. yippi!! genbiranya hati aku!!

So cuti dua hari aku ambil kesempatan dengan membaca buku Membongkar Misteri Dajjal tu tapi tak habis lagi. Esok lusa habis la tu.. insya Allah. 

Penjejak Mimpi: Muga dijauhkan dari fitnah-fitnah Dajjal..

Thursday, September 20, 2012

Entri Curi Tulang

AKU ni kekadang rasa serba salah pun ada... Nak diluah mati mak.. ditelan mati bapak.. eh!! betul ke ungkapan tu? Ahh!! lantaklah!! janji korang faham apa yang cuba aku nak sampaikan nih. Ke korang tak paham? Ahh!! tak yah paham la... Tak penting pun apa yang aku rasa..

Rasa serba salah aku tu pun sebenarnya.. hmmm... biarlah..

Penjejak Mimpi: Ntah apa yang aku repekkan diwaktu-waktu ini aku pun tak tahu.. :(

Monday, September 17, 2012

Jamuan Raya di Officeku :)

SEPERTI yang telah dihebohkan ke seluruh pelusuk kampung dan bandar (<-- nampok nau menipunyer!!) pada tarikh 7hb September adalah turn unit aku untuk mengadakan jamuan 'ofis terbuka'. Apa? Baru sekarang nak buat entri pasal nih? Hmm.. apa nak buat... Cik PM memang takde masa nak update blog sekarang ni. Celik mata aja buat keja.. celik mata aja buat keja.. buat keja jek celik mata.. (err.. cane nak buat keja kalo pejam mata kan?) Huhuhuhu.. Abeh camno?

Aku sampai awal hari tu sebab nak prepare sandwic. Awal tu tak lah awal sangat. Dalam jam 6.30am. Takut tak sempat nak prepare sandwic. Aku cuma ditugaskan untuk membuat sandwic so aku sediakan sandwic telur dan sardin. Kali ni unit aku buat konsep 'pot luck' which is setiap dari kami akan sponsor/bawak/out-source makanan masing-masing. Selain sandwic, aku jugak sponsor roti jala. Aku buat? Hehehehehe.. takde makna nyer... Out-source la der...

Yang lenlain ada yang sponsor laksa.. rojak singapore.. ketupat nasi.. ketupat palas.. satay.. rendang ayam.. kuih-muih.. buah-buahan.. air.. dan lenlainlah..

So sedang aku dan IB syok-syok prepare sandwic tetiba datang big bos kami. Dia minta aku attend meeting pasal aset. Meeting tu sempena kehadiran Panel Penilai Anugerah Pengurusan Aset. What? Ala.. malasnya aku.. "Ala Puan, kalau tak attend takpa ke?". Big bosku menjawab: "Eh, mana boleh. Nanti unit kita takde wakil. Bla.. bla.. bla..". Aku membalas: "Ok". Actually meeting tu asalnya dia yang nak attend tapi tetiba dia ada meeting lain pulak so sebagai penolong pegawai aset yang berkaliber dan 'berkaki lebar' siapa lagi yang dia nak suruh ganti kan? Sah-sah la aku.. Huhuhuhu.. So tepat jam 8.30am dengan hati dan perasaan yang rela dalam paksa aku terus aja naik ke tingkat 11 untuk attend meeting tersebut. Tapi kan.. jeng jeng jeng... jam 9.45am aku dah cabut. Aku rasa bersalah pulak meninggalkan kengkawan ofis ku yang sibuk 'berpencak silat' menyediakan juadah untuk jamuan raya tapi aku bersenang lenang duduk di kerusi empuk (empuk kah?) mendengar urusetia bercakap dan bercerita pasal itu dan ini berkenaan aset. Yang paling buatkan hati aku tak dapat nak terima tu ialah... hanya wakil dari unit aku (BPR D1), BPR D2 dan Unit Aset BPKS aja penolong pegawai asetnya yang hadir, big bos unit BPR D2 dan Unit Kecekapan Tenaga. Unit lain langsung tak nampak muka. Huhuhuhuhu..

Dah siap prepare semua majlis kami pun bermula. Acara bermula dengan sesi bergambar satu unit. Biasalah bila lagi nak bergambar ramai-ramai kan? Ekekekekeke..

Lupa aku nak bagitau.. pada tarikh yang sama juga semua unit di Level 9 (level aku lah tu) turut mengadakan jamuan open office. Punyalah meriah mengalahkan jamuan raya cawangan. Oleh sebab semua unit buat jamuan raya; kami sampai buat shift untuk beraya. First shift kami beraya so aku, my IB, Umai dan Ema beraya dulu dan tinggallah kak Ila dan Puan Azira yang melayan tetamu. Lepas tu tukar shift pulak. Hahahaha.. barulah fair and square kan? Inilah dinamakan 'demokrasi terpimpin". (<-- ada kena mengenakah?) So hari tu puas lah kami mengenyangkan perut masing-masing di unit-unit BPR A, BPR B dan BPR Projek Khas. Yelah.. sambil merasa makanan di unit lain sambil merapatkan silaturrahim sesama kami. Tak gitu kengkawan?

Orang memang ramai yang datang ke unit kami sampai tak terlayan kami. Ye lah.. sekali datang 'menderu-deru' (<-- nak tunjukkan ramai la tuh..). Tapi bila dah menjelang petang.. orang pun dah beransur-ansur kurang dan kami boleh menarik nafas lega dan kami pun mengambil kesempatan untuk makan juadah apa yang ada untuk kali yang kedua.. ketiga dan seterusnya... Hahahahahaha....

So kat bawah ni ada le gambar-gambar time BPR D1 buat jamuan raya. Enjoice..

Penjejak Mimpi: Sempat tapau makanan fevretku iaitu roti jala... yummy! yummy!!

Sehari sebelum jamuan: bertungkus lumus jejaka-jejaka unitku..

Semangat patriotik yang membuak-buak.. :)

Tengah adjust lampu 'lip-lap'..

Buat kerja sambil berposing...

Hari jamuan: Mereka berposing sebelum bekerja keras. Aku? Jangan dicari kerana time ni aku sedang attend meeting.. :(

BPR D1 yang dihias cantik.. Model: Puan Azira

Lagi sudut jamuan tapi belum ada apa-apa juadah.

Aksi popular sepanjang zaman.. Peace!!

Antara juadah kami.... sedap kan?

Lagi juadah kami dari angle yang berbeza.. Ngeee...

Sorry.. nampak part belakang aja.. Hahahaha.. Saja nak gitau partition yang ada bendera Wilayah tu ialah workstation aku..

Anak Mak-mak dara yang ceria dan gumbira sokmo..

Aku dan Puan Azira. Time ni tetamu belum mari lagi..

Peace!! Kan dah kata itu aksi popular sepanjang zaman?

Model kuih raya. Hahahaha.. jangan marah ha boss.. nanti kena jual!

BPR D1 - bergambar beramai-ramai

Lagi BPR D1

Antara tetamu terawal:  Big bos BPR B

Jejaka-jejaka perasan idaman Malaya BPR D1.. Uhuk uhuk..


Berposing sambil membuat gaya 'peace'

Dara + mak-mak dara. Ehem ehem..

Antara tetamu yang hadir..

Di pintu masuk..

Barisan penyambut tetamu..

Tak habis-habis bergambar.. :P

Nama yang gah.. terkenal seantero dunia.. Kih kih kih..

Tetamu lagi..

Tetamu yang hadir disamping big bos kami..

Tetamu terpaksa bersila kerana takda tempat untuk menjamu selera...

Tetamu yang hadir..

Aku dan Encik Faizal. Dulu engineer BPR D1. Satu ketika dulu la...

Lagi antara tetamu yang hadir..

3 bunga dan tetiba muncul lak sang kumbang..

Bergambar beramai-ramai.. Kali ni semua wanita belaka.. :)

Sharif, John, Aku, Ema dan Puan Isda

Me & my ex IB (Encik Zafar)

Me & my IB (Puan Isda)

3 stooges.. Hahahahaha

Letih berposing woi...

Ambuih!! berselera ex-IB aku tu memilih makanan.. Ngeh ngeh ngeh..

Semasa tetamu baru muncul...

Muka-muka yang gembira

Big-big bos..

Lagi big bos sedang memilih makanan dengan ditemani oleh big bos BPR D1

Friday, September 14, 2012

Beyond the Blackboard

Poster filem ni..
Nanti nak carilah novel ni di MPH.. :)
MALAM tadi aku layan saluran 702 Astro (Diva) cerita Dontown Abbey S2 Finale. Lepas habis cerita tu, ada pulak DIVA Movie yang bertajuk Beyond the Blackboard. So terus ajalah aku layan cerita tu. Filem ini berdasarkan kisah benar. Aku sebenarnya prefer kisah benar compared dengan yang fiksyen. Apapun.. layan ajalah... :)

Kisah seorang guru lepasan Universiti Utah (Stacey Bess) yang benar-benar bersemangat untuk memulakan tugas mengajar. Namun apa yang dibayangkan tidak seperti yang diharapkan. Sekolah yang dia ditugaskan hanya tak lebih seperti sebuah gudang dengan kelengkapan pembelajaran yang terlalu kurang dan daif. Dia ditugaskan untuk mengajar anak-anak gelandangan (homeless people). Kiranya tempat tu macam transit hub la. Lepas dioarang dapat tempat tinggal lain, diorang akan berpindah dari situ.

Cerita ni memang sangat memberi inspirasi pada sesiapa yang menontonnya. Cerita ini sebenarnya diadaptasi dari kisah benar (berapa kali nak ulang?) dan telah dinovelkan dengan tajuk "Nobody Don't Love Nobody".

Lepas ni pasti akan diulang tayang filem ni so kepada sesiapa yang terlepas menontonnya, jangan ketinggalan menyaksikannya.

Penjejak Mimpi: Teringat satu ketika dulu.. aku pun pernah mengajar..