Pages

Saturday, April 30, 2011

Bila Telefon Berbunyi..

ERK!! Tajuk yang tepat sepatutnye ialah 'Bile Telefon Bergetar' sebab dalam bas semalam aku wat enset aku vibrate. Hehehehehe.. Tapi tajuk tu macam tak bes so jadilah tajuknye macam yang kat atas tu..

Semalam mase on the way nak balik kampung, dalam bas aku dapat panggilan dari seseorang. Time tu aku da sedar dari tido yang lena (jangan lupe, aku sorang kaki tido). Bile cek, tertera "Besfren Yan, Kem Pelajaran". Ok, terus aku jawab panggilan tu.

Sejarah lame: Yan ialah salah sorang dari besfren aku selain Tomodachi. Penah jadi bos aku (bos kecik) kejap; dekat-dekat setahun lebih. Nice, polite and soft spoken. Lepas tu die transfer ke Putrajaya; Kementerian Pelajaran.

Kami berborak dalam 12 minit pastu benti jap sebab azan. Abeh azan tu die kol aku balik. Kami sambung borak. Time tu die kat somewhere at Jalan Pudu; cari bahan research dengan member seopis die. Pelbagai mende kami sembangkan dan bertukar-tukar cite. To tell the truth aku memang rindu giler kat die. Bayangkan last kami contact ialah last year; before die gi umrah.

Jumpe pon kalo tak silap aku time raye ataupon time die de miting kat unit ICT. Bese kalo die de miting kat Mid Valley tu, die akan singgah ke opis untuk jumpe aku.

Skang ni opis die da kat Menara PJD. Dan banyak buat research. Slalu out station. Ade gak aku tanye pasal anak tunggal die; Shira. Rupenye budak tu da darjah 1 pon. Ya Allah, da besor pon Shira ye. Penah jumpe skali dengan dak kecik ni. Mulut die; pot pet pot pet.. Hahahahaha.. Takpelah.. jadi penyeri dan penghilang duka mama die.. Auntie doakan muge Shira jadi anak yang baik dan solehah, amin.

Manyak lagi mende yang kami bualkan semalam. Frankly speaking, aku hepi giler dapat kol dari die. Dan ade manyak lagi mende aku nak tanyekan kat die tapi nantilah.. Insya Allah ade rejeki dan keizinan dariNya, kami akan ketemu lagi cume bile tu, bukan keje kami. Tu kene serahkan ke tangan al-Khalik.

p/s Yan, bile you nak open table ni? Kene open double le nampaknye. I tak sabar nak jumpe you tau.. :)

Penjejak Mimpi: Tumpang hepi bile dengar sore hepi die. Muge tiade lagi duka yang menyelubungi dirimu, sahabatku..

Thursday, April 28, 2011

Alhamdulillah..

AKHIRNYE proses pertukaran tempat/workstation selesai juge akhirnye walau tak abeh kemas lagi sebenonye. Stat semalam aku punggah sume barang-barang termasuk PC dan lenlain. Dari pagi membawak ke petang aku mengemas.. Penat giler aku.

Ari ni aku ingat nak menyambung kemas tapi tetibe ati ni rase tak best. Ntah nape. Rase bosan pon ade. To tell the truth aku rase sedikit bosan dengan environment opis 2-3 ari sejak kebelakangan nie.

Da puas aku tepis.. da puas aku menolak pasan tu tapi aku masih gagal. Hanye padeMu aku berserah dan memohon pertolongan.

Ah, nak cite pepanjang pon malas. Cume aku harap tempat baru aku ni bawak lebih banyak kebahagiaan dan keseronokan bekerja yang berlipat ganda lebih dari skang. Insya Allah.

p/s Kebenaran tu memang pahit nak ditelan tapi selame mane kite nak tunjuk ketidakpuasan ati kite tu kat orang lain? Selame mane nak bawak ati dan pasan yang membengkak tu?

Penjejak Mimpi: Berlapang dada ajelah nampaknye...

Tuesday, April 26, 2011

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2011

SANA sini orang sibuk cite pasal pesta buku yang skang ni sedang diadekan di PWTC, Kuala Lumpur. Entri kali ni aku pon nak cite gak la. Mane aci orang lain jek cite? Aku pon nak jugak.. :)

Ok, Ahad baru ni aku da gi ke pesta buku tu. Sensorang. Lone ranger. Da bese jalan sensorang.

So sampai sane aku masuk dulu kat area Karangkraf. Pergh!! Umat manusia punye la ramai. Aku jadi rimas. Sori, aku cepat lemas bile orang reramai macam tu. So just cuci-cuci mate ajek. Ade gak usya few magazines tapi tak rase nak memborong. So aku keluar.

Pastu aku terus naik atas. Kat sini lagi le orang ramai giler. Oh ye, lupe nak gitau; mase nak naik tu ade grup Raihan tengah perform atas pentas khas kat ruang legar bawah. Dowang nyanyi lagu Thank You Allah kalo tak silap (kalo salah, sori. Aku sungguh pelupe).

Jalan punye jalan, aku singgah kat booth PTS Millennia. Kat sini memang terlalu banyak pilihan buku sampai rambang bijik mate aku. Yang tu nak beli, yang ni nak juge. Belah kiri tajuk best, belah kanan penuh info. Mane satu nak beli ni? Huhuhuhuhu...

Last-last lepas puas memilih.. puas menelek.. puas memikir.. aku sambar 4 buah buku iaitu

i) Misteri Firaun Musuh Para Nabi/RM60/Afareeza Abd Razak Al-Hafiz

ii) Kisah-Kisah Doa & Taubat Para Nabi/RM27/Khairul Ghazali

iii) Ajaibnya Sedekah/RM11.90/Muhammad Muhyidin

iv) 30 Wasiat Imam Syafie/RM19/Khairul Ghazali
Kesemua buku tu dibeli dengan harga diskaun 15%. Sebenonye ade lagi beberape buah tajuk buku yang menjadi target aku tapi nanti-nanti lah. Kene abehkan dulu bace baru buleh berangan nak beli buku yang lain. Ingat tu cik PM..

Sesambil tu aku cube cari buku yang anak sedare aku pesan iaitu "Solat: Perspektif dari Sudut Sains" terbitan Universiti Malaya. Aku jumpe boothnye tapi encik tu kate cari kat tingkat atas; booth Koperasi Universiti Malaya. Ok, time kasih ye encik.. :)

Selepas tu, aku telah memborong 2 buah buku lagi yang bertajuk *tut*. Takmo gitau nanti tak suprise (<-- PM sungguh poyo). Ade la.. Yang ni dapat diskaun 10%. Buku tu aku nak adiahkan kat 2 orang sempena besday dowang. Sape? Ah, rasie la. Biar pecah di perut, jangan pecah di mulut (amaran untuk diri sendirik). Aku beli kat booth Al-Hidayah House of Publishers.

Lepas tu naik ke tingkat 3 untuk cari booth koperasi yang dimaksudkan. Lepas puas tawaf kat situ sampai rase nak tercabut kaki aku ni, baru le jumpe boothnye. Tapi malangnye cik tu kate dowang tak bawak buku tu. Kesian aku kan? Da la bawak beg berat-berat.. puas tawaf.. alih-alih mende yang dicari takde. Huhuhuhuhu.. :(

Dengan membawe hati yang lara dan penuh kecewa, cik PM pon terus mengendong beg (yang sengaje dibawe untuk mengisi buku-buku yang diborong) yang berisi 6 buah buku yang dibeli dan barang-barang yang dapat secare percume; 2 desk organiser, 2 surah yasin, sebuah surah yasin & almulk dan sebuah buku katalog buku-buku keluaran Al-Hidayah House of Publishers keluar dari bangunan PWTC tu. Ishk.. ishk.. :(


Lantas cik PM terus meredah hujan yang renyai-renyai tu ke stesen lrt STAR untuk terus balik ke umah sewanye. Tengok.. ari pon bersedih sebab cik PM gagal mencari buku yang dikehendakki oleh anak sedarenye.. :(


p/s Ekin, ko beli online aje la buku tu. Takpon gi terus ko-op UM sane nun.. Hehehehehe


(Banner pesta buku aku songlap dari Google)

Penjejak Mimpi:
Nampak novel tapi tak rase nak beli..

Monday, April 25, 2011

Ole-Ole Dari Moscow

FIRSTLY aku nak ucapkan time kasih bebanyak pade Nor Moscow sebab akhirnye ape yang aku tunggu telahpon aku dapat. Erk! dapat ape lak ni cik PM? Hmm... aku dapat key chain dan fridge magnet la kengkawan.

Aku memang gile key chain dan sebelum aku dapat key chain dari Nor, aku dapat key chain dari London, pemberian ex-dak umah aku yang menemani hubby die amik master sebelum ni.

Kali ni key chain Holland (negara Belanda/Netherland) dan fridge magnet tertulis Moscow. Nice..

Nampak gaye aku kene 'semai' hobi baru iaitu kumpul fridge magnet lak. Err.. ade sesape yang nak kasik aku FM lagik? (tak malunye aku ni..)

Pe pon, time kasih Nor. Balik Malaysia nanti jangan lupe sms ya. Insya Allah kite dapat ketemu.. :)

Penjejak Mimpi: Reply dari Nor semalam betui-betui wat aku terharu.. "It's ok. Harganya telah dibayar dengan ikatan silaturrahim antara kita :>"

Siapa Nak Join Bloglist falihinjasmy.blogspot.com, Sila Angkat Tangan Macam Saya..

KENE tag dengan dak Ann so dengan rase malu-malu kucen (nape nak malu lak?) aku pon menjoinkan la diriku ini dalam segmen yang dianjurkan oleh tuan tanah ni. Cite panjang-panjang aku tak rajin so terus aku nak gitau aku join sebab nak meramaikan kawan. Kawan-kawan takmo lawan. Yeah!!

Aku nak tag
Shima, Mama Hana dan FD. Mo detail sile klik kat gambo Usop Wilcha kat atas nun. Ce klik.. ce klik..


Penjejak Mimpi: Saje nak kasik sokongan moral.. :)

Sunday, April 24, 2011

Kita dan Otai

OTAI maksud asalnye ialah 'old timer' yang merujuk pade orang yang umo die 'lebih sket' dari kite.. atau pengalaman die lebih dari kite. Tu pade pandangan aku. So bile kite di tempat keje, sah-sah musti ade sorang due otai kat opis kite (err, kat opis aku ade 4 orang). Bile da panggil otai, maksudnye die punyai pengalaman dan ilmu lebih dalam ape yang dibuat selame ini. Aku bagi contoh; tempat aku otai-otai tersebut terer dalam design dan maintenance. (Perghh!! Hebat dowh. Bile la aku nak jadi terer cam dowang?). Selain tu, otai jugak musti terer hal-hal berkenaan perintah am dan pekeliling; dari hal yang kecik (punch card, cuti) sampai la hal yang besar termasuk soal pencen dan lain-lain.

So, bile kite ditegur oleh otai soal keje, kite patut tadah ajek tinge ni mendengar ape yang hendak otai tersebut cakapkan. Tapi tengok gak mende yang nak ditegur tu. Kalo betui, kite kene trime. Kalo tak betui, baru buleh lawan.

Janganla bile kene tegur, terus melenting padehal ape yang ditegur tu perkare yang baik dan betul. Bile kene tegur, patutnye kite trime dan lepas tu tanye balik diri kite; betul ke sikap kite seteruk tu sampaikan orang lain tegur? Betul ke ape yang kite buat slame ni? Salah ke? Dimane salah dan silap kite sampai kite ditegur?

Walau sape pon die, kite kene respek. Kalo kite takmo respek sebab jawatan die same macam kite, tapi kite patut respek sebab die lebih tue dari kite. Tambahan lak die da lame keje dan ilmu die lebih dari kite kalo nak banding dengan kite yang baru setahun jagung ni. Janganla sebab kite da design 4-5 pojek so da rase kite ni terer dan serba tahu.

Pade aku, kalo setakat 4-5 pojek kite design, kite masih jauh lagi untuk digelar sebagai tahu ilmu design. Bukan suku pon malah kalau dikire ikut percentage pon maybe angke 0 tu terlalu banyak samada sebelum atau selepas titik perpuluhan. Terer ke kalo gitu? Tepuk dada tanye selera.

Kite 1 opis perlu ade sorang due yang bertindak sebagai 'pembetul' (<-- rosak bahase aku) keadaan. Maksudnye kalo kite buat silap, perlu ade sorang yang bagitau kesilapan kite. Tujuan die bukan nak sibuk hal kite, bukan nak bizi body hal kite. Tapi nak elakkan kite dari terus buat silap. Lebih baik macam tu daripade membiarkan kite terus buat silap. Kan bagus kalo ade orang yang ingatkan kite pasal tanggungjawab dan amanah pade keje. Korang tak suke ke gitu? Aku suke sebab aku ni kekadang terbabas gak. So bile ade orang yang duk ingatkan, at least kite tak buat lagi macam tu.

Ni yang paling penting!! Jangan sekali-kali anggap ape yang kite buat takde kene mengena dengan orang lain; takde kaitan dengan orang lain! Betul ke kalo kite slalu tak datang keje samada sebab cuti rehat, cuti kecemasan atau MC takde kene mengena langsung dengan orang lain? Betul ke kalo kite punch lewat sebab datang lewat tu tak susahkan orang lain? Betul ke bile kite tak buat part kite (samada keje hakiki atau tugas-tugas khas) takde kene mengena dengan orang lain? Betul ke kalo rekod servis kite tak bersih, takde kene mengena dengan orang lain? Betul ke bile time wat design, kite buat cincai-cincai dan mende tu takde kene mengena dengan orang lain?

Kite ni bukan bebudak lagi. Tuhan kurniakan akal untuk kite gune. Yang paling penting, jangan sesekali meninggikan suare pade orang lain yang memberi nasihat dan ingatan yang baik pade kite. Kerane itu jelas menunjukkan kejelikan dan kebodohan kite sendiri. Dan secare tak langsung menunjukkan tahap dan nilai integriti kite.

Peace.. :)

Tuan Pengarah Kanan kate: "Kalo takmo buat baik, jangan halang orang lain buat baik".

Aku lak kate: "Jangan tengok sape yang bercakap. Tengok ape yang dicakap".

Penjejak Mimpi: Kalo nak orang respek kite, kite musti respek orang dulu..

Thursday, April 21, 2011

Anak Yang Memberi Contoh Cara Berkorban

CATATAN editor: Surat ini ditulis oleh seorang imigran asal Vietnam, Ha Minh Thanh, yang bekerja sebagai polisi di Fukushima, ditujukan kepada seorang temannya di Vietnam. Surat ini diterjemahkan ke dalam bahasa Inggris oleh Andrew Lam, editor NAM, dan dimuat dalam harian New America Media tanggal 19 Maret 2011.

Teman,

Bagaimana keadaanmu dan keluargamu? Saat ini aku berada di Fukushima, sekitar 25 kilometer dari pembangkit listrik nuklir. Beberapa hari ini, di sini segala sesuatu kacau sekali. Kalau aku memejamkan mata, masih terbayang jenazah korban tsunami. Kalau aku membuka mata, aku melihat jenazah juga. Di sini kami masing-masing harus bekerja 20 jam sehari, tapi aku berharap sehari ada 48 jam, sehingga kami dapat terus membantu dan menyelamatkan penduduk.

Kami hidup tanpa air PAM dan aliran listrik, dan persediaan makanan sudah amat menipis. Kami masih menunggu instruksi ke mana harus memindahkan para pengungsi.

Masyarakat di sini tetap tenang — tingkah laku mereka amat baik dan mereka masih tetap menjunjung tinggi etiket hidup bermasyarakat — sehingga keadaan tidak seburuk yang dapat terjadi. Namun kalau keadaan seperti ini berkepanjangan, aku tidak tahu apakah kami masih bisa memberikan perlindungan dan menjaga ketertiban.

Bagaimanapun juga mereka juga manusia, dan kalau rasa lapar dan haus mengalahkan akal sehat, mereka dapat saja melakukan apa pun yang harus mereka lakukan.Pemerintah sudah mencoba memberikan bantuan makanan dan obat lewat jalur udara, tetapi kebutuhan di sini jauh lebih besar.

Teman, aku mengalami peristiwa yang terjadi secara kebetulan. Seorang anak laki-laki Jepang mengajarkan cara bertingkah laku selayaknya anggota masyarakat kepada orang dewasa seperti aku ini.

Kemarin malam, aku mendapat tugas membantu organisasi amal membagikan makanan kepada para pengungsi di sebuah sekolah. Antrian pengungsi panjang sekali, seperti seekor ular. Aku melihat seorang anak kecil berumur sekitar 9 tahun, dia mengenakan kaos dan celana pendek. Udara terasa amat dingin dan anak ini berada di ujung barisan. Aku merasa khawatir saat gilirannya tiba nanti, makanan sudah habis. Jadi aku mengajaknya berbicara.

Dia berada di sekolah ketika gempa menerpa. Ayahnya bekerja tidak jauh dari sekolah dan segera naik mobil ke sekolah untuk menjemputnya. Anak ini berada dibalkon di lantai 3 dan dia menyaksikan bagaimana tsunami menggulung mobil ayahnya dan mencampakkannya. Rumahnya berada di tepi pantai, jadi kemungkinan ibu dan adik perempuannya juga menjadi korban bencana ini. Dia memalingkan mukanya dan menghapus air mata ketika aku menanyakan mengenai sanak familinya.

Anak ini menggigil, jadi aku melepaskan jaket polisiku dan mengenakan padanya. Saat itu kantong makanan yang menjadi bagianku terjatuh. Aku mengambilnya dan memberikan kantong itu kepadanya. “Kalau tiba giliranmu nanti, mungkin jatah makanan sudah habis. Ini bagianku. Aku sudah makan. Makanlah, kamu tentu lapar.”

Anak ini menerima kantong itu dan membungkuk menyatakan terima kasih. Aku kira dia akan segera memakannya, tetapi tidak. Dia berjalan ke depan sambil membawa kantong itu dan meletakkannya di tumpukan makanan yang sedang dibagikan.

Aku terkejut dan bertanya mengapa dia tidak makan dan mengembalikan ketumpukan makanan di sana. Dia menjawab, “Karena aku melihat banyak orang yang lebih lapar dari aku. Bila aku mengembalikan ke sana, panita akan membagikan makanan itu dengan merata.” Mendengar jawaban itu aku menoleh agar orang-orang disekitarku tidak melihat aku menangis.

Masyarakat yang dapat membina anak berumur 9 tahun sehingga memahami dan mempraktikkan konsep berkorban untuk kebaikan yang lebih besar pastilah masyarakat yang hebat, orang-orang yang hebat.

Salam untukmu dan keluargamu. Aku sudah harus bertugas lagi.

Salam,

Ha Minh Thanh.

Nota: Emel ni aku baru dapat pagi tadi dari sorang kenalan dari Indonesia; kak Ratna Justianto. So jangan heran kalo emel ni sepenuhnye berbahasa Indonesia.

Penjejak Mimpi: Dasar pandang ke timur?

Wednesday, April 20, 2011

Memilih Kawan

SOMETHING really worth to share. Muge bermanfaat. Amaran: Entri ni panjang so bersabarlah dalam proses membacenye ye.. :)

“Sebaik baik sahabat di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap temannya dan sebaik-baik jiran di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap jirannya.” (Hadis riwayat al-Hakim)


Dari Nu’man bin Basyir r.a., Rasulullah SAW bersabda: “Perumpamaan persaudaraan kaum muslimin dalam cinta dan kasih sayang di antara mereka adalah seumpama satu tubuh. Apabila satu anggota tubuh sakit maka mengakibatkan seluruh tubuh menjadi demam dan tidak bisa tidur.” (Hadis riwayat Muslim)


“Seorang Muslim adalah saudara muslim lainnya, ia tidak menzaliminya, merendahkannya, menyerahkan (kepada musuh) dan tidak menghinakannya.” (Hadis riwayat Muslim)

“Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati.”

Banyak sekali hadis-hadis tentang kawan/sahabat ini. Ada pula pepatah Melayu mengatakan, “Berkawan biar seribu, berkasih biar satu.” Saya lebih selesa dengan berkawan biar berpada jumlahnya, lihat kualiti, bukan kuantiti. Dan berkasih jangan cuma satu saja. Kalau mampu, biar ramai. Kasihkan Allah, Rasul-Nya, pasangan (suami/isteri), anak-anak, keluarga, kaum kerabat, jiran dan juga kawan atau sahabat. Baru betul! Tak gitu?


Allah s.w.t mencipta makhluk di atas muka bumi ini berpasang-pasangan. Begitu juga manusia, tidak akan hidup bersendirian. Kita tidak boleh lari dari berkawan dan menjadi kawan kepada seseorang. Jika ada manusia yang tidak suka berkawan atau melarang orang lain daripada berkawan, dia dianggap ganjil dan tidak memenuhi ciri-ciri sebagai seorang manusia yang normal.


Inilah antara hikmah, kenapa Allah s.w.t mencipta manusia daripada berbagai bangsa, warna kulit dan bahasa. Firman Allah s.w.t yang bermaksud: “Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal (dan beramah mesra antara satu sama lain). Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.” (surah al-Hujurat [049] ayat 13)


Dalam Islam, faktor memilih kawan amat dititik-beratkan. Hubungan persahabatan adalah hubungan yang sangat mulia, kerana kawan atau sahabat berperanan dalam membentuk personaliti individu. Ada kawan yang sanggup bersusah-payah dan berkongsi duka bersama kita, dan tidak kurang juga kawan yang nampak muka semasa senang dan hanya sanggup berkongsi kegembiraan sahaja.


Terdapat ayat yang mengisyaratkan mengenai peranan dan pengaruh kawan, antaranya firman-Nya yang bermaksud: “Wahai orang yang beriman! Bertakwalah dan hendaklah kamu bersama-sama orang yang bersifat benar.” (Surah at-Taubah, ayat 119)


Pendek kata sahabat boleh menentukan corak hidup kita. Justeru, jika salah pilih sahabat kita akan merana dan menerima padahnya. Selari dengan hadis Rasululah s.a.w yang bermaksud, “Seseorang itu adalah mengikut agama temannya, oleh itu hendaklah seseorang itu meneliti siapa yang menjadi temannya.” (Hadis riwayat Abu Daud).


Hadis al-Bukhari dari Abu Musa al-Asy'ari, bermaksud: “Diumpamakan rakan yang soleh dan rakan yang jahat ialah seperti (berkawan) dengan penjual minyak wangi dan tukang besi. Penjual minyak wangi tidak akan mensia-siakan anda, sama ada anda membelinya atau hanya mendapat bau harumannya. Tukang besi pula boleh menyebabkan rumah anda atau baju anda terbakar, atau mendapat bau busuk.”


Apakah ciri-ciri seorang sahabat yang baik? Nasihat yang boleh diikuti dalam membina persahabatan ialah sebagaimana pesanan al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah SAW) kepada anaknya, “Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut.”


1) Pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan.


2) Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu. Jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungkan (menyebutnya).


3) Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna. Dan jika ia mengetahui mengenai keburukan dirimu ia suka menutupinya.


4) Pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.


5) Pilihlah sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu.


Dalam memilih sahabat kita hendaklah memilih sahabat yang baik agar segala matlamat dan hasrat untuk memperjuangkan Islam dapat dilaksanakan bersama-sama sahabat yang mulia. Sebagai remaja yang terlepas daripada pandangan ayah ibu berhati-hatilah jika memilih kawan. Kerana kawan, kita bahagia tetapi kawan juga boleh menjahanamkan kita. Setelah kita dewasa, kita juga perlu berhati-hati memilih kawan kerana kita tidak mahu kawan-kawan yang melalaikan kita terhadap Maha Pencipta. Kawan yang baik membantu kita ke arah pencapaian matlamat, iaitu kebahagiaan di dunia dan juga di akhirat. Kawan yang tidak baik hanya membantutkan usaha kita ke arah itu.


Dalam kitab al-Hikam ada menyebut, “Jangan berkawan dengan seseorang yang tidak membangkitkan semangat taat kepada Allah, amal kelakuannya dan tidak memimpin engkau ke jalan Allah.” Dalam satu hadis yang bermaksud, “Seseorang akan mengikuti pendirian (kelakuan) temannya, kerana itu tiap orang harus memilih siapakah yang harus didekati sebagai kawan (teman).”


Sufyan Astsaury berkata, “Siapa yang bergaul dengan orang banyak harus mengikuti mereka, dan siapa mengikuti mereka harus bermuka-muka pada mereka, dan siapa yang bermuka-muka kepada mereka, maka binasalah seperti mereka pula.”


Hati-hatilah atau tinggalkan sahaja sahabat seperti di bawah:

1) Sahabat yang tamak: ia sangat tamak, ia hanya memberi sedikit dan meminta yang banyak dan ia hanya mementingkan diri sendiri.

2) Sahabat yang hipokrit: ia menyatakan bersahabat berkenaan dengan hal-hal lampau, atau hal-hal mendatang; ia berusaha mendapatkan simpati dengan kata-kata kosong; dan jika ada kesempatan membantu, ia menyatakan tidak sanggup.


3) Sahabat pengampu: Dia setuju dengan semua yang kamu lakukan tidak kira betul atau salah, yang parahnya dia setuju dengan hal yang tidak berani untuk menjelaskan kebenaran, di hadapanmu ia memuji dirimu, dan di belakangmu ia merendahkan dirimu.


4) Sahabat pemboros dan suka hiburan: ia menjadi kawanmu jika engkau suka pesta, suka berkeliaran dan ‘melepak’ pada waktu yang tidak sepatutnya, suka ke tempat-tempat hiburan dan pertunjukan.


Ali bin Abi Thalib r.a. berkata, “Sejahat-jahat teman ialah yang memaksa engkau bermuka-muka dan memaksa engkau meminta maaf atau selalu mencari alasan.”

Kemungkinan engkau berbuat kekeliruan (dosa), maka ditampakkan kepadamu segala kebaikan, oleh kerana persahabatanmu kepada orang yang jauh lebih rendah akhlak (iman) daripadamu.

Sebaik-baik sahabat

Dan sekiranya engkau berkawan dengan seorang bodoh yang tidak menurutkan hawa nafsunya, lebih baik daripada berkawan dengan orang alim yang selalu menurutkan hawa nafsunya. Maka ilmu apakah yang dapat digelarkan bagi seorang alim yang selalu menurutkan hawa nafsunya itu. Sebaliknya kebodohan apakah yang dapat disebutkan bagi seorang yang sudah dapat mengekang (menahan) hawa nafsunya.

Bagaimana akan dinamakan bodoh, seorang yang telah dapat menahan dan mengekang hawa nafsunya, sehingga membuktikan bahawa semua amal perbuatannya hanya semata-mata untuk keredhaan Allah s.w.t dan bersih dari dorongan hawa nafsu. Sebaliknya, apakah erti suatu ilmu yang tidak dapat menahan atau memimpin hawa nafsu dari sifat kebinatangan dan kejahatannya.


Dalam sebuah hadis ada diterangkan: “Seorang itu akan mengikuti pendirian sahabat karibnya, kerana itu hendaknya seseorang itu memperhatikan, siapakah yang harus dijadikan kawan.”


Menurut ahli syair pula : “Sesiapa bergaul dengan orang-orang yang baik, akan hidup mulia. Dan yang bergaul dengan orang-orang rendah akhlaknya, pasti tidak mulia.”


Bersahabat dengan yang lebih rendah budi dan imannya sangat berbahaya, sebab persahabatan itu saling pengaruh-mempengaruhi, percaya-mempercayai sehingga dengan demikian sukar sekali untuk dapat melihat dan memperbaiki kesalahan sahabat yang kita sayangi. Bahkan kesetiaan sahabat akan membela kita dalam kesalahan dosa kekeliruan itu, yang dengan itu kita pasti akan binasa kerananya.


Hati-hatilah memilih kawan, kerana kawan boleh menjadi cermin peribadi seseorang. Apa pun berkawanlah kerana Allah s.w.t untuk mencari redha-Nya.


Renung-renungkan!


(Sumber dari emel bertahun-tahun duk terperap dalam inbox aku tu)


Penjejak Mimpi:
Payah nak cari kawan baik atau sahabat skang. Yang da ade tu, jage lek lok.. :)

Sengal: Tolong Naik Sorang-Sorang

DI sebuah Mall yang sesak dengan pengunjung ada satu alat pengukur berat badan yang cukup canggih. Hanya dengan membayar RM1 kita akan diberitahu berapa berat badan kita oleh program komputer.

Seorang gadis dan temannya mencuba di tengah kerumunan orang. Setelah memasukkan wang RM1, mesin komputer menjawab: "47 kg!". Gadis kedua cuba untuk menimbang dan mesin komputer menjawab: "52 kg!"

Setelah beberapa minit datang seorang wanita yang cukup gemuk dan montel cuba menimbang berat badannya di mesin itu. Setelah memasukkan wang RM1, mesin komputer mengeluarkan jawapan "tolong naik sorang-sorang, jangan ramai-ramai! "

Penjejak Mimpi: Kesian orang yang badan montel macam aku ni... :(

Tuesday, April 19, 2011

Kenapa Aku?

SEBUAH drama dan kisah benar. Wataknye ialah sorang staf gomen. Pangkatnye ialah kuli. Opisnye kat area KL la jugak.

Kring.. kring.. (<-- bunyi tipon la tu kunun-kununnye)


Dialog 1: "Ello, buleh cakap dengan Cik *tut*? Erm, saya *tut* dari company *tut*. Kami ade anto fax semalam. Nak tanye da sampai ke belum ye? Bla.. bla.. bla.."

Staf gomen: "Erm, jap ek. Saye gi check kat tray. Bla.. bla.. bla.."

Dialog 2: "Ello, Puan *tut* ada kat opis ke ye? Nape saye kol takde orang angkat pon? Bla.. bla.. bla.."

Staf gomen tu: "Jap ek, saye intai kat bilik die jap. Bla.. bla.. bla.."

Dialog 3: "Ello, err, saye nak konpom la name penuh Puan *tut*. Bukan ape, takut salah eja ke nanti marah lak die.. bla.. bla.. bla.."

Staf gomen tu: "Owh, name penuh die *tut* binti *tut*. Pangkat die *tut*. Bla.. bla.. bla.."

Dialog 4: "Ello, buleh cakap dengan Puan *tut*? Saye dari syarikat *tut*. Pihak kami de masalah sket la tentang BQ. BQ untuk pojek *tut*.. bla.. bla.. bla.."

Staf gomen tu: "Err, maaf Puan. Tu bukan pojek grup kami. Tapi saye buleh kasi nombor tipon engineer grup berkenaan dan Puan buleh refer pade die. Bla.. bla.. bla.."

Dialog 5: "Ello, buleh saye cakap dengan Encik *tut*? Bla.. bla.. bla.."

Staf gomen tu: "Extension number die ialah *tut*. Bla.. bla.. bla.."

Dialog 6: "Ello, tu cawangan *tut* ke? Saye dari *tut*. Nak tanye la pasal tiket kapal terbang. Gini, company kami bla.. bla.. bla.."

Staf gomen tu: "Err, encik da salah nombor ni. Ni memang cawangan *tut* tapi kami ni unit teknikal. Ape kate encik kol unit pentadbiran? Bla.. bla.. bla.."

Dialog 7: "Ello, nak tanye sket la. Unit you ade tak buat pojek *tut*? Cane lak dengan pojek *tut* dan *tut*? Bla.. bla.. bla.."

Staf gomen tu: "Owh, pojek *tut* tu memang unit kami de buat tapi yang 2 pojek lagi tak pasti lak. Bla.. bla.. bla.."

Dialog 8, 9, 10 dan seterusnye... Bla.. bla.. bla...

Staf gomen tu: "Kenape aku?

Bile kene soklan-soklan macam tu aku terpikir macam-macam mende. 1) Orang yang kol tu ingat aku ni PA ke? 2) Extension number aku je ke yang ade dalam direktori cawangan yang ade dalam simpanan receptionist/operator kementerian tu? 3) Orang dalam yang kol tu ingat aku ni Profesor Serba Tau ke? Sampai segale bende nak tanye aku? 4) Ingat aku ni takde keje lain; duk asik angkat tipon ajek? 5) Aku sorang je ke dalam grup aku ni? Aku sorang ajek yang ade tipon?
6) Ingat aku ni moving master list project ke?

Aku bukan le nak cakap ape kan cume kekadang tu rase rimas giler bile ditanye dengan soklan-soklan macam tu. Tipu la kalo aku kate yang aku tak marah kena lak bile time aku bizi giler; pojek urgent pastu orang tipon tanye soklan-soklan yang macam kat atas tu. Hangin satu badan tau! Tapi time jawab tipon suara menten lembut. Etika menjawab tipon le katekan. Dalam ati, tuhan ajek yang tau (keji giler pangai aku).


Korang jangan buat macam aku. Bawak bersabar bebanyak. Tu kan dugaan.. :). Tapi itulah sebenarnye warna-warni life aku kat opis.
Da jadi macam pegawai khidmat pelanggan pon ade aku ni!

Tapi kan sebenonye sume tu banyak mengajar aku erti sabar; bile bertemu dengan kerenah orang yang pelbagai. Secare tak langsung membaiki teknik menjawab tipon dan etikanyer. Caller tau dari nada suara kite samada kite tengah dalam mood ok atau sebaliknye. Lagipon die bukan tau kite tengah tensen sebab keje berlambak ke.. atau kite baru kena bambu dengan bos ke.. kite stress tahap dewa ke.. kite tengah senggugut sebab period pain ke.. kan? Moral of the story; time tipon slalu lah bawak bersabar. Tak yah nak marah-marah nanti darah tinggi. Sape yang susah? Diri sendiri jugak kan?

Penjejak Mimpi: Tingat dialog watak Ahmad Nesfu dalam filem Seniman Bujang Lapok: "Kenapa aku? Aku takda kena mengena dalam ini gambar!!!!"

Banyakkan Berdoa

RASULULLAH s.a.w bersabda yang bermaksud: "Doa adalah senjata bagi orang mukmin, tiang bagi agama dan cahaya langit dan bumi." (Riwayat al-Hakim dan Ibn Abi al-Dunya). Semasa berdoa, pastikan anda mematuhi adab-adab berdoa seperti berikut:

* Berdoa dalam keadaan berwuduk serta bersih daripada sebarang kotoran, hadas dan najis.

* Mulai doa dengan membaca bismillah dan ucapan memuji-muji Allah serta bersalawat ke atas Rasulullah s.a.w.

* Duduk dan mengadap ke arah kiblat.

* Memohon ampun dengan merendah diri serta mengakui akan kesalahan diri di atas dosa dan kesilapan yang telah dilakukan.

* Berdoa dengan bersungguh-sungguh serta memahami isi dan maksud doa, bukannya semata-mata membaca doa.

* Berdoa dengan penuh kusyuk, tawaduk dan merendahkan suara.

* Mendahulukan doa dan permintaan untuk diri sendiri terlebih dahulu sebelum berdoa untuk orang lain.

* Mengulangi bacaan doa sebanyak tiga kali bagi sesuatu hajat yang lebih berat atau yang lebih diutamakan.

* Menghindari diri daripada sesuatu yang ditegah dan dilarang oleh agama samada pada makanan, pakaian, minuman atau pekerjaan.

* Berdoa untuk kaum Muslimin dan Muslimat secara keseluruhan untuk kesejahteraan mereka tidak kira yang masih hidup ataupun yang telah meninggal dunia.
(Sumber teks: Majalah Solusi Isu 30)

Penjejak Mimpi: Tak buleh berputus asa..

Elak Iman Luntur

BAGI mengelak lunturnya iman, beberapa cadangan boleh diikuti:

1. Tingkatkan kualiti ibadah - Contohilah bagaimana Rasulullah beribadah. Walaupun baginda telah dijamin syurga, baginda tetap beribadah dengan baik. Rasulullah s.a.w bersabda dalam hadis qudsi yang bermaksud: "Allah berfirman: "Tidaklah seorang hambaKu mendekatkan diri kepadaKu dengan sesuatu yang paling Aku cintai selain daripada kewajipan yang Aku fardhukan kepadanya. Dan hambaKu itu sentiasa mendekatkan diri kepadaKu dengan ibadat sunat sehinga Aku mencintainya". (Riwayat Al-Bukhari)

2. Hati sentiasa kusyuk ketika berhadapan dengan Allah - Kusyuk hanya diperolehi dengan jalan mujahadah. Punca hilangnya kusyuk ialah hati terlalu keras. Cara melembutkan hati adalah dengan melemahkan nafsu. Di sini Rasulullah s.a.w mengajar kita supaya sujud lama-lama dalam solat.

3. Selalu menghadiri majlis ilmu - Manusia mudah lupa dan hilang pedoman hidupnya jika semakin jauh dari majlis ilmu. Kalau Rasulullah cintakan ilmu, maka kita juga perlu cintakan ilmu sekaligus menggambarkan kecintaan kepada Rasulullah.

Langkah-langkah yang dinyatakan di sini adalah asas bagi seseorang untuk mencapai kemanisan iman. Jadi, umat Islam tidak harus mengabaikannya.

(Sumber asal teks: Majalah Solusi Isu 30)

Penjejak Mimpi: Mencari cinta Allah..

Monday, April 18, 2011

Hadis Kudsi 8: Naungan Allah

DARIPADA Abu Hurairah bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: Allah berfirman pada hari kiamat: "Dimanakah orang yang bercinta kerana keagunganKu pada hari ini? Aku akan menaungi mereka di bawah naunganKu pada hari yang tiada naungan kecuali naunganKu." (Riwayat Muslim)

(Sumber teks asal: Majalah Solusi Isu 30)

Penjejak Mimpi: Mane le nak cari manusie spesis gitu?

Monday Blues

HEHEHEHE... appa da cik PM nie. Pepagi lagi nak ber'blues' bagai. Saje cari mood.

Ujan pagi ni. Nak kua umah da gerimis sampailah ke opis tadi. Aku lak tak bawak payung sebab ingat tak ujan. Da on the way nak ke stesen lrt baru ujan turun.

So pagi ni macam bese; menyelesaikan keje yang tak sudah-sudah tu. Keje yang takkan abeh kecuali ko pejam mate terus dan selame-lamenye. So tunggu ape lagi?

Jom mulekan keje dengan semangat dan azam yang berkobar-kobar. Yeah!!

Penjejak Mimpi: Cayok.. cayok :)

Sunday, April 17, 2011

Giveaway Fom Moscow by Miszlullaby

TELAH ditag oleh LLK.

Miszlullaby telah bermurah ati untuk wat satu giveaway memandangkan tahun ni die final year kat Russia so adiah untuk giveaway ni katenye spesel from Russia juge. Takde kat tempat lain. Hmm, agak-agak ape ek? Suprise le. Tapi kalo dapat key chain pon da ok sebab aku ni gile key chain. (Bajet bertuah la tu..) Hehehehehe.

Korang nak join? Klik kat header tu ajek.

Aku nak tag Kak Ati, Reen, Nurul Asyikin, Luvmum dan FD. Oh ye, aku da lame jadi follower die. Tak caye, ce check.. ce check.. :)

Penjejak Mimpi: Musti best dapat merantau ke negare orang..

Segmen: Aku Ingin Berubah

PEMILIK blog Laman Muslimah Optimis sungguh optimis dalam membuat satu segmen yang diberi name 'MO nak bagi hadiah. Hanye buat entri "Aku Ingin Berubah"'. So aku rase cam nak join jugak untuk menunjukkan sokongan yang tidak berbelah bahagi kat MO. Cewwah..

To be frank, aku memang suke bace blog die (err, ni bukan bodek ye..) dan walau tanpa diminte, blog ni memang tersenarai dalam bloglist aku. Senang aku nak detect sebarang entri terbaru dari die.

Ok, aku takmo nak berpanjang lebar lagi so aku terus nak menjawab segmen ni. Kalo hangpa nak join, klik ajek kat header tu atau kat sini.

Pemergian abah ke rahmatullah pade tanggal 25hb Mei 2009 betul-betul telah menyebabkan aku terfikir sesuatu. Tentang kematian. Betape kematian tu sesungguhnye benar. Tiade yang tiade benar melainkan benar-benar belake.

Aku tak kate sebelum ni aku tak percaye pade kematian. Aku percaye tapi bile perginye abah menemui sang khalik aku mulai terase betape kerdilnye kite sebagai hambaNye. Betape mudahnye Allah nak amik dan cabut nyawe kite. Walaupon kite sayang cemane pon pade orang lain, ternyate Allah lebih sayangkan hambaNye. Dan yang lebih penting aku slalu bertanye kat diri sendiri "da bersediakah aku dengan bekalan untuk menemui Allah seandainye aku yang ditarik nyawenye; dan bukan abah time tu?"

"Insaflah wahai SAYE bin IBU SAYE, bahawe se nye mati itu adalah benar, soklan malaikat Mungkar dan Nakir di dalam kubur ini adalah benar, bangun dari kubur dan kite dihidupkan semule adalah benar, berkumpul dan berhimpun di Padang Mahsyar adalah benar, dihisab dan dikira amalanmu adalah benar, minum di kolam air nabi adalah benar, ade syurga dan neraka adalah benar".

Abah pergi dengan tenang dikelilingi sebahagian ahli kuage dan aku? Dalam perjalanan dan sebenonye hampir sampai ke rumah tapi ternyate janji Allah itu benar belake. Kalo da sampai masenye, nescaye tidak akan tercepat atau terlewat walau sedetik pon untuk dicabut nyawe hambaNye. Maha suci Allah yang menghidup dan mematikan.

Then bebaru ni aku de attend satu kusus yang diberi name Kursus Personaliti Wanita Unggul. Ade satu slot dalam kusus tu yang diberi name Sense of Death (SOD). Detail pasal ni korang buleh bace kat entri aku yang bertajuk Kursus Personaliti Wanita Unggul - Part 2. Dalam slot tu terase betape berdosenye aku pade Allah. Memang banyak salah dan dosa aku pade Allah tapi ternyate Allah tu bersifat ar-rahman dan ar-rahim. Terase betape banyak aku menipu Allah.. mungkir janji pade Allah. Janji takmo berbuat kejahatan tapi ternyate ianye sekadar pemanis mulut dan bicare aje.

"Sesungguhnye Kami akan menghidupkan orang-orang yang mati dan menuliskan ape-ape yang mereka kerjakan dan bekas-bekas mereka. Tiap-tiap sesuatu Kami perhitungkan dalam kitab yang terang" (Surah Yasin; ayat 12).
Padehal sebelum lahir kat dunie dulu pon da janji akan sentiase taat pade perintah Allah tapi bile sampai masenye? Lupe sume. Bile susah, baru terhegeh-hegeh cari Allah.. merayu dan merintih pade Allah. Bile senang sket, da lupe nak bersyukur. Mule wat kejahatan dan lakukan perkare-perkare yang Allah tak suke. Tak ke menipu namenye? Tak ke mungkir janji namenye?

Aku memang ingin berubah. Aku mau berubah ke arah yang lebih baik. Aku takmo jadi hipokrit. Aku takmo sekadar membuat kenyataan palsu tanpa melakukan ape-ape. Tapi aku pon tak pasti bile aku benar-benar mampu berubah. Manyak lagi mende yang musti aku blaja untuk berubah ke arah yang lebih baik. Manyak lagi ilmu yang musti aku gali dalam menjadikan proses perubahan aku ni satu realiti dan bukan hanye satu omongan.

Sesungguhnye Allah itu ar-rahman dan ar-rahim. Dia takkan membiarkan kite terus hanyut dan lalai seandainye kite ade usaha untuk berubah ke arah yang lebih baik. Muge lepas ni aku mampu berubah untuk mencari rahmat dan redhaNya, Insya Allah.

Penjejak Mimpi: Muge abah dan alang dimasukkan ke dalam golongan yang beriman, amin...

Friday, April 15, 2011

Lawak Petang Jumaat


SAJE untuk release tensen di petang Jumaat.. :)

Ah Beng went to take night courses so that he could geta promotion or a better job. During work, Ah Beng likes to show off to Ah Seng about his knowledge.

Ah Beng: "Ah Seng ah... I've been taking night courses for 3 months already, next week is the exam".

Ah Seng: "Oh... Good luck ah".


Then Ah Beng started show off...

Ah Beng: "Ok, I test you, who is Graham Bell?"

Ah Seng: "Don't know".

Ah Beng: "He is the inventor of phone la... in 1876, see... if you take night courses, you would know this!"

Ah Seng: ....................... *speechless*


The next day, Ah Beng shows off again... Ah Beng: "Ah Seng ah... let me ask you, who is Jean Jacques Rousseau?"

Ah Seng: "Wash your toilet one ah?"

Ah Beng: "No! He's the author of "Confessions", nah nah nah... told you already, if you take night courses, you would know this".

Ah Seng: .................. *speechless + frustrated*


The next day, once again... Ah Beng: "Do you know who is Alexander Dumas?"

Ah Seng: "Your gay partner?"

Ah Beng: "Choiii!!! If you don't know don't simply answer la. He's the author of "The 3 Musketeers", if you take night courses, you would know this".

Ah Seng: ........ *speechless + frustrated + irritated*


This time Ah Seng cannot tahan (stand) anymore and ask Ah Beng...

Ah Seng: "Eh... Do you know who is Ah Kaw?"

Ah Beng: "Errrr... No!"

Ah Seng: "He's the guy sleeping with your wife!! If you stop night courses, you would know this!!"

Ah Beng: ........................ *fainted*

(Picture credit to Google)

Penjejak Mimpi: Berlagak tak kene tempat..

Thursday, April 14, 2011

Jom Makan Cikedis Beramai-ramai

AHAKZ.. sape suke makan cikedis? Jom aku blanje? Aku dengan 4 geng baru ni buleh blanje hangpa makan cikedis. :)

Sebenonye aku joint segmen ni, so lepas tu ade entri khas untuk aku dan 4 orang lagi. Dowang satu geng dengan aku; geng makan cikedis. Katne kami makan cikedis? Kat blog Bangku Kosong..

Pe pon tq pade Bangku Kosong sebab sudi pomot blog aku.

(Picture as usual taken from Google)

Penjejak Mimpi: Plastik cikedis ade gambar ayam main gitar.. :)

Gugu Gaga 1st GA

TELAH ditag oleh ex-student aku; FD sejak semalam tapi takde mase nak buat. So ade mase sket ni aku nak buat. Ok, giveaway ni dianjurkan oleh blogger Liya dan dinamekan Gugu Gaga 1st GA.
Pade sesape yang suke makan tu, ha ape lagi? Cepat-cepat try. Mane nak tau kot de rejeki ke.. dapat le baucer Rasamas tu. Free ajek. Ha, cepat.. cepat..

Aku nak tag Mama Hana, Dalila, Ainnoraini, Anum dan Cik Moon.

Penjejak Mimpi: Da lame tak makan free...

Wednesday, April 13, 2011

Segmen: Blog Kurang 300 Followers

JOIN segmen lagik. Kali ni dianjurkan oleh blogger Bangku Kosong. Segmen yang diberi name 'Segmen Buat Blogger Baru - Blog Kurang 300 Follower'. Mau tau detail? Mau join? Tekan kat sini.
So pade sesape yang blog die kureng 300 pengikut tu, buleh la join segmen ni. Cam aku ni. Memang tak sampai 200 pon pengikut. Almaklum, aku bukan popla pon.. Tak pemes.. Huhuhuhuhu..

p/s Tengs pade Enche Bangku Kosong.. :)

Penjejak Mimpi: Memang aku tak popla pon.. :)

Segmen: Aku Disebalik Dunia Blog

TERBACE segmen ni kat blog FD. Tuan tanah Jarijemariemas wat segmen untuk pomot blog blogger-blogger lain. Rase nak join? Sile usya kat sini.

Aku nak terus jawab soklan tuan tanah kedaung ni, ok?

Citekan tentang diri korang. Ce cite.. ce cite..

* Sorang yang serius pade keje. Pegang prinsip "Kalo nak wat keje, sile wat lek lok. Dan kalo rase nak wat keje cincai-cincai, baik tak yah wat langsung!".

* Addicted pade gejet-gejet IT (walau tak mampu nak beli. Berangan pon ok gak kan?).

* Kalo orang tak kenal, akan anggap aku ni serius dan sombong. Tapi kalo da kenal, sumpah makan sate 10 cucuk (6 cucuk sate ayam dan 4 cucuk saye daging) aku ni tak seperti yang disangke. Ahakz..

* Sorang yang komited pade frenship.

* Sanggup berhabis duit pasal hobi aku yang klasik tu. Ape lagi.. stem la.. :)

* Suke gi pantai dan menghayati keindahan alam.

* Suke kumpul sajak dan cipta sajak (tapi da lame tak buat. Kureng feel tu..)

Tujuan korang buat blog ni?

* Nak memenuhkan mase lapang

* Aku memang suke menulis

Selame korang berblog ni, ape yang korang dapat?

* Aku dapat ramai kawan yang datang dari pelbagai lapisan

* Banyak ilmu yang buleh dikongsikan dalam dunie blog ni

* Dapat tau dan blajar pelbagai ragam manusie

p/s Tarikh tutup segmen ni 16/4/2011 jam 11.59pm

Penjejak Mimpi: Aku yang bergelar si Penjejak Mimpi...

Join Bloglist: Aku Memang Suka Berblogging

AKU nak join segmen bloglist yang dianjurkan oleh blogger Dalila la pulok. Kene wat entri sket "aku memang suke berblogging..." bla bla bla.

Hmmm... aku memang suke berblogging sebab aku memang suke menulis. Aku suke menulis ape aje yang aku rase nak tulis. Memalam aku musti apdet blog ni (itu pon kalo aku tak ngantuk la). Kalo sehari tak berblogging rase cam tak bes. Rase cam hambar jek idop aku ni. Insya Allah akan terus menulis.. menulis.. menulis.. dan lagi.. dan lagi.. dan lagi.. lagi.. dan lagi..

Hangpa nak join gak ker? Skodeng kat sini, ok?

Penjejak Mimpi: Asik-asik join segmen ajek.. :)

Pakcik Keb Tu ...

PERBUALAN antare seorang staf gomen yang hampir lewat sampai ke opis dengan sorang pemandu teksi (keb). Bla.. bla.. bla.. bla.. bla. Tetibe..

Pakcik keb tu kate: "Skang ni orang da tak hiraukan agama. Da tak tau sifat 20, Rukun 13, sifat-sifat nabi bla bla bla.."

Pakcik keb tu kate lagi: "Dalam sifat 20 tu ade 'Basar' iaitu Allah melihat hatta dalam konkrit pon. Takde ape yang buleh lepas dari pandangan Allah walau sedetik pon".

Pakcik keb tu tanye: "Adik pandai masak? Selalu masak untuk hasben, anak-anak?". "Penah terkene tudung periuk yang panas?"

Pakcik keb tu tanye: "Adik ade buat air untuk mak atau bapak? Air milo ke?". "Tentu pernah kan? Panas tak air tu?". "Kite tak minum terus kan air tu? Tunggu sejuk dulu baru minum".

Pakcik keb tu tanye lagi: "Adik slalu kan goreng ikan? Sakit tak kalo terkena minyak panas mase goreng ikan tu?"

Pakcik keb tu cakap: "Orang pompuan ni kene jage sket. Musti mau taat pade suami".

Pakcik keb tu cakap lagi: "You should cover your self. Jage aurat kamu".

Bla.. bla.. bla... Da sampai pon opis.

Staf gomen tu lak cakap: "Time kasih pakcik untuk ilmu ari ni. Assalamualaikum".

Tu lah antare isi perbualan penting yang aku dapat dari perbualan aku dengan pakcik keb pagi ni. Err, aku tak lewat ye. Lagi 8 minit nak ke 7.30am. Sebenonye banyak lagi perbualan kami cume aku amik yang penting-penting ajek untuk dikongsikan dengan korang.

Aku memang suke bersembang. Tu aku akui. Dengan sape-sape pon buleh ajek nak diajak bersembang dan bile bersembang, aku suke pegang prinsip ni --> "jangan tengok sape yang bercakap tapi tengok ape yang die cakap". Korang paham kan maksud aku ni?

Penjejak Mimpi: Nak suh korang pikir lebih sket pepagi ni.. :)

Tuesday, April 12, 2011

Kursus Personaliti Wanita Unggul - Last Part

ADEHH!! Sedar tak sedar da sampai 5 entri kisahkan pasal aku gi kusus ari tu. Sori la beb.. Nak cite pepanjang, mase tu takde so terpakse le buat part by part. Ni nak abehkan cite pasal ilmu yang aku dapat time gi kusus Personaliti Wanita Unggul ari Jumaat dan abeh ari Sabtu tempohari. Ade 2 lagi slot iaitu Siapa Wanita Professional dan Terapi Ukhuwwah dan seterusnye majlis penutup.

Dalam slot Siapa Wanita Professional ni memule kami ditanye sape wanita professional ni? Adekah wanita yang berkerjaye professional seperti doktor, pensyarah, jurutera dan lenlain profesion? Make banyak le jawapan yang keluar dari mulut kami ni. Last-last ustaz Dr Azahar menjawab: "wanita professional ni ialah wanita yang berjaye mendidik anak-anak yang punyai sikap 'robbana 'atina fiddun ya hasanah ..........'.

Dalam slot ni juge kami diperkenalkan dengan Pakej Alfa Family. Ups! Ni bukan pakej melancong sefamily ya.. Ni adalah tips bagaimana nak merapatkan ukhuwwah dan menambahkan rase kasih sayang sesame ahli kuage. Ape tipsnye? Jom kite tengok..

1) Solat maghrib berjemaah - time ni musti le bapak yang jadi imam kan.. Takkan le nak suh anak lak. Takpon nak suh mak lak kan? Bapak kan pemimpin kuage?

2) Zikir tarannum - zikir tarannum maksudnye zikir yang berlagu. Kenape nak ade lagu? Sebabnye bile buat zikir tarannum ni akan melembutkan ati, menghidupkan ati yang mati dan akan menyentuh ati sume ahli kuage

3) Berdoa - seboleh mungkin gunekan bahase Melayu. Supaye sume ahli kuage paham. Bile da paham, senang sket nak masuk dalam kepale.

4) Tazkirah - tak yah kasik atau cakap topik yang berat-berat. Yang ringan-ringan pon ok. Macam mase abah aku ade dulu, die bukan sembang topik yang heavy sangat pon. Just cite kepentingan solat, sifat 20, soal pembaziran dan lenlain. Tapi abah aku suke kasik tazkirah time minum pagi.. Huhuhuhu... Miss abah a lot.. :(

5) Solat isya berjemaah

6) Makan sekeluarge

7) Semakan diri

Dan slot akhir ialah Terapi Ukhuwwah sebelum kami balik. Dalam slot ni lak ade beberape falsafah terapi ukhuwwah dikongsikan dengan kami sume iaitu

1) Nikmat idop pade menyumbang

2) Kite sempurne sebab Allah masih sudi menutup keaiban kite. So jangan suke nak mengaibkan orang lain, memburuk-burukkan orang lain dan membuat fitnah pade orang lain

3) Rapatkan sendi-sendi ukhuwwah pade sahabatmu

4) Ingatkan 2 perkare tentang orang tersayang anda iaitu (i) ingatkan kebaikannye pademu dan (ii) ingatkan kejahatanmu padenye

5) Lupekan 2 perkare tentang orang tersayang anda iaitu (i) lupekan kebaikanmu padenye dan (ii) lupekan kejahatannye padamu

6) Sentiase senyum. Kan senyuman tu sedekah?

Lepas tu setiap kami diberi 4 keping kad yang dipanggil 'Kad Cinta' yang tertulis "Anda Sahabat Sejatiku Kerana Anda Adalah Seorang ......" dan lepas tu kami dikehendakki tulis name sesiape saje dari peserta kursus dan ape alasan kami memilih untuk bagi die kad cinte tu.

Bile da tulis tu, kene serahkan pade empunye name dan seperti bese buat SSS. Nak tau sape yang dapat kad cinte terbanyak? Ape? Aku? Hahahahaha.. nak tergelak pon ade. Sape le yang kenal aku kat situ? Dari cawangan aku (Cawangan Kejuruteraan Elektrik) pon, aku jek sorang yang datang. Aku tak kenal sape pon la (kecuali Tomodachi) so mane mungkin le aku dapat kad terbanyak. Appa da..

Yang dapat kad terbanyak ialah kak Mek. Sape kak Mek ni? Kak Mek atau Puan Hajjah Habsah ialah orang yang menjadi tunjang pade kejayaan program Kursus Personaliti Wanita Unggul ni. Walaupon die tak bape sihat tapi masih bersemangat nak menjayekan program ni. Kak Mek ni dulu (mase die mude-mude) aktif dalam tarian makyong. Ala, yang dulu dikenali dengan name 'Mek Besah' tu.. Femes tu kak Mek ni. Tapi tu dulu la; zaman kegemilangan die. Skang ni die aktif menjayekan program-program macam ni. :). Muge Allah sentiase memberkati dan merahmati kak Mek, insya Allah.

Lepas tu sijil diberi pade setiap peserta dan kusus tamat pade jam 4pm lebih. Aku sempat solat Asar dulu sebelum balik. Tak balik terus pon aku. Merayap gi Sogo dulu padehal badan dah terhoyong hayang sebab tak cukup tidur malam tu. Rase macam diawang-awangan ajek...

Sekian, tamat.

p/s Selain ceramah dan majlis ilmu, ade gak senaman, tengok klip video, nyanyi nasyid dan games cume aku maleh nak cite pasal tu. Ye la, korang pikir le logik sket. Takkan le nak dengar ceramah jek kan? Musti bosan giler.

Penjejak Mimpi: Kalo ade lagi program macam ni, insya Allah aku nak join. Mak aku cakap: "lebih baik pegi kusus macam tu daripade buang mase atau tak buat ape-ape Sabtu minggu tu..". "Time wiken la nak tido puas-puas mak.." (<-- jawab dalam ati ajek.. Kui kui kui)

Kursus Personaliti Wanita Unggul - Part 3

SKANG ni tinggal 3 slot lagi sebelum berakhirnye kusus ni. Slot tersebut ialah Wanita & Tanggungjawab Sosial, Siapa Wanita Professional dan Terapi Ukhuwwah.

Dalam slot Wanita & Tanggungjawab Sosial; kami dibentangkan dengan masalah sosial remaje mase kini; dadah, seks bebas, arak, buang anak dan pelbagai lagi masalah sosial lain. Terdapat beberape punca yang dikenal pasti iaitu pengaruh media seperti internet, majalah, tv dan lenlain. Termasuklah penggunaan henset.

Tapi penekanan ditujukan pade kes buang bayi. Sedih giler bile kami ditunjukkan dengan gambar-gambar bayi yang dibunuh kejam oleh manusie berhati binatang. Ade yang kene gigit dek anjing.. ditinggalkan kat kebun.. dalam tandas.. dalam lubang najis..

Beberape kajian yang dibuat menunjukkan kes anak tidak sah taraf ni dianggarkan berjumlah 1 juta! Aku ulang 1 juta!! Korang bayangkan ramai ke tak ramai?

Dalam 1 juta tu dipecahkan pade 4 kumpulan iaitu

1) Anak tidak sah taraf berdaftar dengan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) ~250,ooo orang

2) Anak tidak sah taraf tidak berdaftar dengan JPN ~ 250,000 orang

3) Anak tidak sah taraf dilahirkan dan dibunuh ~ 250,000 orang

4) Melakukan pengguguran (abortion) ~ 250,000 orang

(Sume angka adalah anggaran sahaje).

Kite kene ingat bayi yang dibunuh tu nanti sampai mase nanti die bukan tanye pade 'mak bapak' die aje tapi pade kite sume; kenape die dibunuh? Ape salah die? Agak-agak ape jawapan kite?

Skang ni masalah sosial semakin menjadi-jadi. Zina tu seolah-olah satu trend dan tidak dipandang sebagai 'sin' atau dosa. Seolah-olah takde salahnye perbuatan zina ni. Sedangkan mukadimah zina pon haram apatah lagi melakukan zina! Muge kite sume dilindungi dari melakukan perbuatan terkutuk ini. Kite kene takut pade laknat Allah.

Kite kene ingat dosa ni mengundang bala. Bile Allah da turunkan bala, takde sape yang dapat mengelakkan diri. Kene ingat tu.. Bak kate Ustazah Norhafizah; "kalo nak jadi baik, persekitaran pon kene baik juge". Err... sambung lagik.

Nak bace Part 1? Tekan sini.

Nak bace Part 2? Tekan sini lak.

Penjejak Mimpi: Ingatan untuk diri aku juge.. :(

Jom Join Bloglist Frommetoyou

NAK menambahkan kenalan sesame blogger? Nak merapatkan ukhuwwah sesame blogger? Sile terjah blog kakak angkat Sinchan kat sini (hehehehe.. jangan mare ye tuan tanah). Kalo nak tau detail jom join segmen "Jom Join Bloglist Frommetoyou" ni.
Ok, aku nak tag
Ann, LLK dan Nanie Zainudin.
Time kasey..

Penjejak Mimpi:
Da lame tak join segmen cegini.. :)

Monday, April 11, 2011

Kursus Personaliti Wanita Unggul - Part 2

SLOT Prinsip Hidup Bahagia abeh lebih kureng jam 10.30pm. Then ade minum malam pastu time to sleep. Ermm.. dapat le tido dalam 3-4 jam ajek sebab kui 3.30am da kene bangun. Prepare untuk qiamullail lak lepas tu.

Lepas solat sunat Tahajjud dan Taubat berjemaah, bermulelah sesi slot seterusnye Sense Of Death (SOD). Time ni sume antare kami dapat sehelai kain itam dan kami kene tutup mate memasing. Then ustaz Dr Azahar mule berbicare soal kematian.. persediaan kite nak menghadapi mati.. bersediakah kite dengan bekalan nak mengadap Allah swt nanti.. dan sume yang berkaitan kematian..

Pastu kami sume diperdengarkan dengan bunyi-bunyian derapan tapak kaki.. bunyi tanah digali.. bacaan talkin dan soalan-soalan yang bakal ditanye pade setiap ahli kubur. Mase tu terbayang macam-macam. Betape takutnye nak mati.. Terase terlalu berdose dengan Allah.. Takutnye nak mengadap tuhan dengan bekalan amal yang amat kurang.. Takut seksaan Allah.. Takut tak dapat jawab soalan malaikat Mungkar dan Nakir.. Time tu nak menyesal pon takde gunenye.. Terase berdose dengan Allah.. Betape kite da terlalu banyak menipu Allah.. Terlalu banyak mungkir janji dengan Allah.. Betape kite berani melawan hukum Allah..

Time ni air mate memang deras mengalir. Terase diri ni amat hina di sisi Allah. Terase terlalu banyak melakukan maksiat.. berlaku zalim pade diri sendiri.. Dan pelbagai lagi pasan bercampur baur..

Bayangkan betape gelapnye kubur.. Takde sape yang buleh bantu kite dah time tu.. Nak terpekik terlolong takde sape yang dengar..

Lepas tu kami diberi sehelai kertas bertajuk Munajat Ilahi. Dalam tu tertulis Wasiatku Yang Terakhir. Wasiat kite seandainye lepas ini nyawe kite dicabut. So dalam kertas tu ade beberape ruangan/soklan yang perlu dijawab. Antare soklannye ialah

1) Tige dosa yang kerap dilakukan kepade Allah yang perlu diubah segera

2) Tige dosa terhadap suami (bagi yang da kawen) atau ibu bape (bagi yang single) yang sangat-sangat dibencinye dan perlu meminte maaf dengan kadar segera

3) Nukilan 2 wasiat terakhir kepade suami, anak-anak, ibu bape dan orang yang tersayang

4) Azam utama selepas munajat ilahi ini sebagai menuju keredhaan Allah

Rasionalnye adalah untuk kite bermuhasabah dan menelek setiap kesalahan dan dosa yang telah kite lakukan samade kepade Allah, suami dan ibu bape. Dan semuge ini menjadi turning point untuk kite berubah kepade yang lebih baik, insya Allah.

Pastu terus solat Subuh dan seperti bese kami sume buat SSS lepas selesai solat. Menjalinkan silaturrahim dan merapatkan ukhuwwah sesame sahabat muslimat... :)

Nak bace Part 1 punye? Tekan sini.

Penjejak Mimpi: ....................

Sunday, April 10, 2011

Saya Sayang Semut.. Belai Sayang Semut..

ERK! Ni bukan blog Discovery Channel atau National Geography kisah semut ye. Masih lagi kisah pengalaman aku attend Kursus Personaliti Wanita Unggul tempohari.

Dalam kusus tu kami belajar 2 istilah baru iaitu "Saya Sayang Semut (SSS)" dan "Belai Sayang Semut (BSS)". Kami diajar cane nak sayang semut; tak kisah semut api, semut itam dan sume jenis dan spesis semut yang ade kat dunie ni. Hehehehehe.. Bingo! Aku tipu korang. Takkan le nak ajar cane nak sayang semut lak dalam kusus tu? Kalo gitu baik aku masuk Kelab Geografi ajek macam mase sekolah-sekolah dulu. Ngeee...

Apa itu SSS dan BSS? Ade 4 langkah dalam SSS ni iaitu (1) hulurkan tangan untuk bersalam, (2) rapatkan bahu memasing (bahu membahu), (3) lagekan pipi sesame sendiri dan (4) bisikkan ungkapan "saye sayang awak kerana Allah" sesame sendirik. Mase ungkapkan ni, terase kemesraan dengan sahabat-sahabat lain walaupon aku sendiri tak kenal sape pon dalam tu kecuali Tomodachi dan Kak Mek (<-- sape kak Mek ni nanti aku cite).

Ungkapan "saye sayang awak kerane Allah", "muge awak sentiase dalam rahmat Allah", "muge kite dimasukkan ke dalam syurga" dan lain-lain ungkapan sentiase di bibir kami dan diungkapkan time buat SSS ni. Indahnye kemesraan tu.. :)

BSS lak agak berbeza dengan SSS. Masih ade 4 langkah dalam BSS ni iaitu memule kene cari kapel dulu. Aku kebetulan duduk sebelah dengan sahabat baru iaitu kak Jamaliah; staf kementerian. Langkah (1) memasing letak tangan atas kepale kapel dan urut-urut sket, (2) turunkan tangan ke pipi die dan urut-urut pipi die, (3) pastu tangan kat bahu lak pastu picit-picit sket bahu die; nak ilangkan rase lenguh die, (4) yang ni paling best skali; kene letak tangan kat pinggang die. Lame gak benti kat situ dan terus geletek pinggang die. Hehehehehe.. kak Jamaliah tu tak sempat nak geletek aku sebab aku geletek die dulu. Keh keh keh.. fobia dengan geletek rupenye kakak tu.

Kelakar gile rasenye. Alasan kami kene buat SSS dan BSS tu hanye nak merapatkan silaturrahim sesame sahabat sebab setiap kali slot baru, kami dikehendakki duduk sebelah orang yang berbeza. So dapat kenal orang baru dan tambah sahabat baru kan?

Sampai balik ungkapan yang keluar dari mulut kami ketike buat SSS hanyelah "saye sayang awak kerane Allah". Muge rase sayang tu berkekalan hingge hujung nyawe sebab bukankah kite adalah bersaudara? Jika da dicabut rase sayang tu dari dalam diri, alangkah meruginye kite.. :(

(Gambar songlap dari Google)

Penjejak Mimpi: Best friend forever, insya Allah :)