Pages

Thursday, December 29, 2011

Hati Tisu

NTAH nape pagi semalam memang ati aku rase tak best. Gara-gara satu kejadian tu la. Ishk!! tetiba rase aku berada di tempat yang salah.. di masa yang salah. Nak kate aku jumpe orang yang salah tak pulak. Betul orang tu cume.. ntahlah.

Yang penting, keje aku setel dan tanggungjawab aku da dilunaskan. Kite tak buleh expect sume orang macam kite. So, biarlah luncai terjun dengan labu-labunye. Biarkan.. biarkan..

Penjejak Mimpi: Yang aku tetibe ati tisu ni ada apa hal?

Wednesday, December 28, 2011

Keseronokan Bekerja

SAPE orang gomen sah-sah tau ape itu Tonggak 12. Aku cume nak sentuh 1 item jek dari 12 tu iaitu 'Keseronokan Bekerja'.

KESERONOKAN BEKERJA - Kerja jika dianggap ibadat, tidak akan menjadi chore yang membeban dan membosankan. Peneriman hakikat ini akan mendatangkan kepuasan kerja dan semangat untuk terus-menerus menjalankan tugas. Manusia yang seronok bekerja bersifat proaktif (Covey, 1990: 66-44). Bagi seorang ketua pula, minat dan pengharapan yang ditunjukkan kepada usaha‑usaha pekerjanya akan menjadi punca motivasi. Antara nilai‑nilai yang perlu dititik beratkan dalam mewujudkan keseronokan bekerja ialah: (i) Kerja adalah ibadah (i i) Menghasilkan sesuatu yang berfaedah (iii) Komitmen terhadap kerja (iv)Sedia bekerjasama.

Isi dicilok dari sini.

Penjejak Mimpi: Tetibe jek skema ni apehal?

Settle Satu Perkara

SEMALAM aku gi TNB kat Menara TH Selborn untuk setelkan sume menda yang bersangkut paut dengan proses penukaran nama. Insya Allah dowang akan pasang meter ari ni atau mungkin petang semalam da pasang.

So semalam pagi-pagi lagi da isi borang kebenaran keluar pejabat dan jumpe immediate bos untuk minte sign die. Sekaligus apply cuti untuk esok. Da apply untuk Jumaat tapi takut tak sempat untuk setelkan beberape hal so tambah lagi satu ari. Lepas isi dalam HRMIS, emel kat big bos inform aku amek cuti.

Kua opis jam 10.10am dengan Umai. Naik keb ajek. Senang dan cepat. Urusan di kaunter TNB pon cepat sebab aku da sediakan ape yang patut; borang permohonan bekalan, salinan surat tawaran yang disahkan, salinan IC yang disahkan dan setem hasil RM20. Lepas tu bayar deposit RM150 sebagai cagaran dan RM3 sebagai yuran proses. Lepas tu balik naik keb juge. Tak sampai 3 jam kami da sampai opis balik.

Ye la.. nak lelama kat luar tu watpe.. keje berlambak nak kene setel.. huhuhuhuhu

Nota: TNB setel, alhamdulillah. Ari ni nak kene kontek Syabas lak.

Penjejak Mimpi: Kepalaku serabut giler.. :(

Thursday, December 22, 2011

Semuanya Tak Menjadi

SITUASI 1 berlaku di lokasi bangunan TH Selborn. Exact location kat opis TNB:

Aku: Assalamualaikum. Encik, saya nak mohon bekalan ke rumah saye.

Encik TNB: Kuarters ya? Ada bawak surat tawaran?

Aku : Ada. Nah.

Encik TNB: Erm.. ada bawak fotostat IC? Dengan stem hasil RM10 due keping?

Aku: Eh, kene bawak ke? Tak tau lak saye.

Encik TNB: Kene kalo nak mohon bekalan. Bla.. bla.. bla..

Aku: Tapi kat sini mane nak cari pejabat pos?

Encik TNB: Kat Jalan Semarak ade. Tak pon gi HKL. So lepas ni kene ade fotostat IC, stem hasil RM10 2 keping dan deposit RM153.

Aku: Ok encik. Da setel nanti saye datang sini balik la ye? Ok, terime kasih.

Aku dan bakal rumet gi HKL tu. Cari pejabat pos dan beli stem hasil. Pastu makan sarapan. Menapak ke opis TNB tu.. da amek nombor tetibe tingat tak potostat IC so kensel urusan di sane. Terus gi Syabas lak.

Situasi 2 lak berlaku kat bangunan Syabas, Jalan Pantai Bharu, KL.

Aku: Err cik, saye baru dapat kuarters so saye nak mohon sambung balik paip air.

Cik Syabas: Ok, ade bawak surat tawaran dan surat mohon bekalan?

Aku: Ni surat tawarannye.

Cik Syabas: Surat permohonan takde ek? Surat tu dibuat oleh jabatan cik sendiri. Bla.. bla.. bla..

Aku: Alamak.. takde la pulak surat tu. Bla.. bla.. bla.. Takpelah, saye bawak balik dulu borang ni. Esok saye datang bawak surat tu.

Cik Syabas: Ok dengan deposit skali RM130.

Aku: Ok, terime kasih.

Haihh!! Sia-sia jek ari ni. Sume urusan tak menjadi. Menyampah tui!!
Salah sape ni? Nak kate aku tak tanye.. aku da tanye. Nak kate orang tu tatau.. tak mungkin die tatau. Abeh tu cane? Huhuhuhu

Pikir positif la PM.. at least aku da tau ape nak buat kalo masuk umah baru.. kan? kan? kan?

Penjejak Mimpi: Nak setel pagi esok (Jumaat) macam tak dapek jek. Boss sms tadi ajak gi site visit kat Kerinchi.

Wednesday, December 21, 2011

Wordless Wednesday # 2


Nota 1: Pemandangan di sekitar Masjid Jamek, Kuala Lumpur time solat Jumaat.

Nota 2: Kalo betui nak solat, kat mane-mane pon buleh mengadap Allah. Tepi jalan pon ok.

Penjejak Mimpi: Bergenang air mate bile tengok pemandangan ni. Seroiusly...

Tuesday, December 20, 2011

Greatest Crime!

"TO forget is a crime.. to be a lazy is a greater crime.. but, to neglect work and offer an excuses are the greatest crime!!"

Penjejak Mimpi: Penjenayah tersembunyi.. :)

Kata Hamka

"SUPAYA engkau beroleh sahabat, hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang"..

Penjejak Mimpi: Sahabat = kawan baik = teman rapat = besfren..

Monday, December 19, 2011

Monday Blues Konon

JUMAAT lepas; jam da dekat 4.30pm. Ati ni da melonjak hepi nak balik. Nak kene balik cepat nih. Nanti tak sempat kejar tren 4.40pm. Lambat lak sampai umah.

Tetibe..

"Ni drawing you.. saya da check. Ok, yang ni you buang.. yang ni pon buang.. sebab tak ikut scale. Bla.. bla.. bla.."

"Yang ni lak ikut ape yang saye tulis ni. Saiz dia. Lepas tu yang ni lak saye nak you sambung trunking ni sampai ke bilik elektrik nih. Pastu switch fungsi bilik ni; bilik telefon ke bilik elektrik dan bilik elektrik ke bilik telefon. Bla.. bla.. bla.."

"So ni bile datelinenye? Dalam mase sebulan ek?"

"Eh, jangan le gitu. Takut bos tanye lak. At least you buat sket".

"Oklah. i start buat next week.."

Erk!! da 4.30pm. Nak kene punch card dah.....

Ari ni; Isnin.....

Mood nak amend drawing belum ade.. Huhuhuhuhu...

Oh mood.. kemarilah engkau... Arghh!! ni sume ari Isnin le punye pasal.. (Monday blues le kononnye.. Pirah!! Alasan! Dasar pemalas!!)

Penjejak Mimpi: Seminggu bos kecik takde so takleh nak refer kat die pasal drawing nih... (arghhh!! alasan lagik!)

Friday, December 16, 2011

Makan Pagi

DALAM minggu ni ajek unit aku buat dua kali makan pagi. Sempena ape? Takde sempena ape-ape pon. Saje sonok makan reramai. So pagi Rabu tu aku bawak bihun goreng dan Umai lak bawak kopok.

Dan pagi ni lak ade due jenis makanan heavy iaitu nasi goreng dan spageti. Pastu ade la tambahan kuih karipap dan cucur badak. Seperti bese, ade kopok goreng. Nasi goreng tu kak Ila yang buat.. spageti dan kopok Umai yang bawak. Tugas aku hanye masak kuah spageti. Hehehehe.. due kali gak la aku masak kuah tu. Gara-gara kuali besar yang tak cukup besar tu. Aku masak malam tadi dan lepas tu aku panaskan pagi-pagi sebelum gi keje.

Orang pertame yang makan sarapan pagi tadi ialah my immediate bos; Puan I***. Die nak kene gi miting so kami suh die makan dulu. Soklan klaka die tanye kat aku memule tu: "kat sini memang slalu ke buat makan-makan ni?" Pastu aku jawab: "takde lah slalu sangat pon. Ni pon saje-saje buat makan. Saja sonok-sonok, Puan.". (Nota: Dia baru masuk ke unit aku bulan November lepas). Rase kembang kuncup gak la idong aku ni bile die puji spageti tu sedap.. ehem-ehem. Musti la kembang kan.. bos sendirik puji.. Ekekekekeke

Memang seronok dapat makan dengan member-member unit. Time ni tak kire ko bos ke.. kuli ke.. sama ajek. Makan bersame kan lebih menyeronokkan?

Nota 1: Dalam peti ais tu tinggal ayam jek sekeping ngan santan. Kene abehkan sebelum peti ais tu di'import' ke Trengganu.

Nota 2: Terase puas bile ape yang kite masak tu dimakan reramai.

Penjejak Mimpi: Ex-boss cakap "Wah, ko skang da ade penambahbaikan ye? Bla.. bla.. bla.." lepas aku pelawa die makan pagi tadi. Ala Puan.. malunye saiye.. :)

Wednesday, December 14, 2011

Aku Tak Guna Kipas Lah..

DALAM minggu ni tak abeh-abeh staf gomen duk cite pasal SBPA (Sistem Baru Perkhidmatan Awam). Topik yang paling best dan hot sah-sah la kisah kenaikan dan pelarasan gaji.

Pe yang aku tau, dalam SBPA ni sesape yang dapat markah penilaian prestasi dia 95% untuk tige tahun berturut-turut akan dapat kenaikan gaji sebanyak 15%, 85% - 95% kenaikan 8% dan sesape yang markah penilaian prestasi die 75% kebawah untuk 3 tahun berturut-turut dinasihatkan berhenti. Tapi tu yang aku paham la kan..

Pastu ade lak stetmen yang keluar dari mulut kengkawan secara bergurau.. "uishh!! kalo gini kene kipas bos la baru buleh dapat markah lebih..". Aku jawab lak: "aku tak main la kipas-kipas ni.. aku gune ekon terus. Abeh cite.."

Penjejak Mimpi: Suka dengan kate-kate ni: "janganla terus nak jadi kismis sebelum menjadi anggur.."



Tuesday, December 13, 2011

Program Wakaf Al-Quran

SESAPE yang menggunekan perkhidmatan tren komuter dan berhenti kat KL Sentral musti akan terpandang sorang lelaki/pompuan beserta deretan Al-Quran atas mejanye berdekatan escalator. Dowang ade di kedua-dua eskalator laluan Seremban/Rawang dan Pelabuhan Klang/Bantu Caves.

Memule aku buat dek juge sebab aku ingat die menjual kitab Allah tu. Nak beli aku da ade satu kat umah. Tapi satu ari tu aku tergerak untuk bertanye. Kebetulan yang menjage tu sorang kakak so senang sket nak tanye kan? Bukanle sebab gender barrier ke ape ke cume rase selesa la sket (ngengada jek..)

Rupenye dowang dari satu pertubuhan yang dikenali dengan name Pertubuhan Kebajikan Masyarakat Prihatin Selangor (Masyar). Semua kitab Allah tu akan diwakafkan kepada kolej maahad tahfiz seluruh Selangor. Di mukesurat depan kitab tu ade disediakan enam kotak/lot yang tertulis nama penderma. Sesape yang nak mewakafkan Al-Quran tu buleh tulis nama dan sedekah RM5 untuk satu lot. Kalo enam lot maksudnye RM30.

Korang buleh pilih samada nak satu, dua atau bape lot skalipon. Terserah pade korang. Muge ianya diterima oleh Allah swt, amin.. :)

Nota: Sesape yang ade duit lebih tu.. ehem ehem.. pe salahnye join skali program ni. Bukan mahal pon..

Penjejak Mimpi: Tetibe tingat pojek aku; bangunan Maahad Tahfiz kat Kuala Kubu Baru yang k.i.v tu.. Huhuhuhu

Sunday, December 11, 2011

MPH Carnival = Buku Baru

JUMAAT bebaru ni; time rehat aku and the gang gi tingkat 3 Mid Valley untuk gi ke MPH Carnival. Start ari Khamis ari tu tapi sebab rehat sejam jek so kami decide gi ari Jumaat. Time rehat kan panjang? Lagipon kami tak lunch ari tu. Kenyang sebab makanan (spageti) ade disediakan lepas tazkirah.


Aku gi ke sane bertige; aku, Umai dan kak Ila. Ramai orang? Memang ramai. Dengan ibu-ibu yang bawak anak memasing lagi memadatkan kawasan situ. Banyak juge booth yang dibuka sampai kami tak larat nak meredah sume yang ade. Banyak juge company buku ternama macam Karangkraf group, Mustread Sdn Bhd, PTS Millennium Sdn. Bhd dan lenlain (sebenonye aku da lupe.. ekekekeke).

Redah punye redah, aku telah menyambar 2 buah buku dan 2 buku resepi (what? resepi??). Buku yang aku maksudkan ialah... jeng jeng jeng.. novel jiwang karat yang filemnye tengah meletup kat panggung skang ni iaitu 'Ombak Rindu' karya Fauziah Ashari (terbitan Grup Buku Karangkraf) dan 'Bila Allah Menduga Kita' karya Syed Alwi Alatas (terbitan Mustread Sdn. Bhd). Buku resepi lak terbitan Grup Buku Karangkaraf iaitu 'Kompilasi Ikan Bilis dan Tempe' dan 'Kompilasi Masakan Berempah'. Sume buku-buku tu ade diskaun.

So cuti 2 ari ni aku abehkan dengan membace 2 buah buku tu. Buku resepi? Ahh, tu nanti la baru try.. hehehehehe..

Updated 1:Buku Tuesdays with Morrie da abeh aku baca 3 ari yang lepas. Memang berbaloi.. :)

Updated 2: Novel Ombak Rindu pon da abeh aku bace. Sedih.. sob.. sob.. sob..

Penjejak Mimpi: Da lama bangat tak layan novel jiwang.. :)

Thursday, December 8, 2011

Tuesdays With Morrie

BUKU terbaru aku beli. Last Friday aku gi MPH kat Mid Valley; time break. Actually aku pernah tengok cite ni kat tv. Kalo tak silap disiarkan kat 8tv. Lepas tu bile singgah MPH, ternampak buku ni tapi tak beli pon. Ntah kali keberape aku ke MPH tu baru terbukak ati nak beli. Harga RM29.90.

Buku berdasarkan kisah benar penulis dan profesornye; Morrie Schwartz yang menderita penyakit ALS (amyotrophic lateral sclerosis); penyakit berkaitan saraf. Buku ni boleh dianggap sebagai buku yang memberi inspirasi pade orang lain. Bagaimana Morrie memandang hidup secara positif dalam masa yang sama menderita penyakit ni.

Aku da hampir habis bace (err.. actually aku da baca setakat muka surat 154 daripada 192 muka surat). Memang tak sabar nak abehkan...

Penjejak Mimpi: Buku ni memang bagi inspirasi.. :)

Wednesday, December 7, 2011

Wordless Wednesday # 1

Penjejak Mimpi: Letih mengira.. :(


Dah Setahun..

PEJAM celik.. pejam celik.. da setahun rupenye umo anak buah aku yang paling kecik tu; Nur Iris Qalesya. Semalam la genap umo die setahun. Gigi da tumbuh 8 batang tapi jalan tak bape pandai lagik. Merangkak? Laju giler. Dengan sesape yang ade makanan, sah-sah die 'himpit' punye. Tapi bodi die tak le bape mongel sangat. Ekekekekeke..

Cume yang kureng best nye si kenit ni ialah.. die takmo dengan orang lain. Asik duk melekat kat ummi die. Kalo orang lain yang dukung, nangis bagai nak rak tapi tak kua air mate pon. Huh!! sejibik cam pelakon tamil. Ngeeee

So untuk Qalesya.. selamat ari jadi. Muge menjadi anak yang menyenangkan ati ummi dan ayah. Dan muge menjadi anak yang solehah bile besar nanti.




Nota: Kenit ini mempunyai mate itam yang besar.. :)

Penjejak Mimpi: Mmuuahh!! Andak sayang kamu (kalo realiti, die musti nangis sebab tak suke dicium)...

Tuesday, December 6, 2011

Kau Nak Tukar Tak?

"KAU nak tukar tak? Tukar unit 'tut'?"

"Eh, aku serius ni. Betul.."

"Kalo ko setuju, aku buat memo mintak Encik 'tut' sign."

"Tukar angin sket.."

"Kat atas tu ade gak buat design.."

"Bla.. bla.. bla.."

Penjejak Mimpi: Makcik da start konpius..

Sistem Baru Perkhidmatan Awam (SBPA)

SEMINGGU due ni orang gomen duk sibuk kisahkan pasal SBPA ni. Tak terkecuali opis aku. Minggu lepas dapat memo kate ade taklimat pasal ni di cawangan kami.

Kalo ikut jadual unit aku kene Jumaat ni. Tup-tup semalam aku dengar kensel lak. CC kate nak tunggu pekeliling kua baru nak buat taklimat bla.. bla.. Haish!! ntah ape-ape le dowang ni. Kalo da tau nak kene tunggu pekeliling awat hang pi kalut antaq memo kat sume unit? Hingarq sana sini duk kecoh pasal taklimat.. last-last kensel. Appa punya turrr...

Penjejak Mimpi: Dengarnye SBPA ni pasal kenaikan dan pelarasan gaji.. pasal pencen dan lenlain.

Monday, December 5, 2011

Bosan

ARI ni ari Isnin. Big bos cuti. Second bos gi kursus 3 ari. Third bos ade tapi die tak kaco aku. Keje hakiki takde. Keje bukan hakiki ade tapi agak malas nak setelkan lagi. Bukan takmo buat ye.. Nak buat.. tapi slow-slow..... (slow macam siput sedut?)

Penjejak Mimpi: Nak kene apdet borang kew-PA la pulok. Mencik!!

Tuesday, November 29, 2011

Akak Jalan Terus Aje..

LATELY aku slalu transit kat KL Sentral lepas amik tren dari Mid Valley. Dari KL Sentral aku akan amik LRT Putra dan drop kat Masjid Jamek pastu switch LRT Star lak menuju ke Sentul Timur. Dan ari ni macam tu jugak yang aku buat. Sampai kat stesen Masjid Jamek, mase nak touch kad Touch n Go aku tu, aku perhatikan takde yang swipe kad Touch and Go atau tiket. Ala, senang cakap boleh masuk terus kat laluan kua masuk tanpa gune tiket.

Ade sorang polis bantuan yang sibuk menjawab soklan pengguna LRT yang muskil (termasuk aku). Memule aku memang lalu terus sebab tengok orang lain lalu terus dan dengar gak polis bantuan tu ulang mende yang same. Aku dengar polis tu kate touch kat pintu keluar.. bla.. bla.. bla.. kalo tak bayar cash.. bla.. bla.. bla..

Oleh sebab muskil aku gi tanye kat die:

Aku yang muskil: "Cik, cane ni? Saye gune touch and go dan tadi naik dari KL Sentral dan pasni nak ke Sentul Timur lak. Tak yah touch ke?" (sambil tayang kad Tounch and Go ku itu)

Polis yang komited: "Akak jalan terus jek (sambil tunjuk jalan ke laluan stesen Sentul Timur) pastu akak touch kat stesen Sentul Timur".

Aku yang muskil: "Oh, dowang combine ek?"

Polis yang komited: "A'ah. Da lame sebenonye dowang nak combine. So akak ikut jalan tu dan swipe kat stesen Sentul Timur. Tapi mahal la sket"..

Aku yang muskil: "Ok, cik. Time kasih".

Pastu aku terus jalan ikut laluan yang polis tu tunjuk. Sebenonye aku memang la da tau itu lorong dan laluannye nak ke hentian Sentul Timur. Sebab aku da slalu drop kat situ.

Jalan punye jalan pastu naik eskelator.. oh.. da ade laluan baru yang menghubung terus stesen LRT Putra Masjid Jamek ke laluan LRT Star menuju ke Sentul Timur. Aku tak pasti bile start mende ni tapi bagus juge sebab ade laluan berbumbung. Kalo ujan tak tempias ke aku.. Kalo panas membahang tak cair le aku.. (ehem.. ehem.. aku kan 'puteri lilin?') <-- sile jangan muntah ye..

Sampai kat Sentul Timur, memang baki Touch and Go aku berkurang dalam RM3 lebih. Ok lah tu.. kurang-kurang pengguna LRT rase selesa sket..

Penjejak Mimpi: Agak-agak bile sistem komuter KTM nak improve ye?

Friday, November 25, 2011

Terpilih Ke?

ERK!! Ni bukan terpilih untuk ke anugerah juara lagu ke.. atau anugerah cemerlang ke atau anugerah ape-ape.. tak.. ni langsung takde kene mengena dengan anugerah. Ni aku nak sembang pasal keje.

Keje aku overallnye ialah melukis. Tapi bukan sebarang lukisan yang dilukis. Lukisan yang berkaitan dengan elektrik; pendawaian.. trunking.. bla.. bla.. bla.. dan bla.. bla.. bla.. Untuk projek RMK-10 ni memang kurang so projek yang nak dilukis pon kurang la, kan? Bukan takde.. ade.. nanti hangpa yang keje swasta kate orang gomen makan gaji bute lak, kan?

Aku dan due orang member lagi nampak gaye da dapat 'tender' untuk buat drawing sume pojek kuarters standard. Setiap sorang baru setelkan drawing memasing; kelas D dan F. Lepas-lepas ni ade lagi la yang nak kene draw. Cumenye drawing aku jek yang belum sempat direview oleh committee. So wat mase ni aku memang totally free dari membuat drawing. Kalo lepas direview, sah-sah ada perubahan dan pembetulan. Time tu aku sah-sah sibuk (sibuk ke atau buat-buat sibuk? Ekekekekeke)

Selain kami tiga orang, yang lain buat projek bangunan pejabat. Best tuh. Lagi mencabar dari buat kuarters ni. Aku cakap gitu sebab setakat ni aku asik buat kuarters untuk kelas F pangsa; F16 dan F47. Design tak banyak beza.. :(

Untuk projek bangunan pejabat; lagi besar bangunan tu.. lagi adventure.. lagi banyak mende buleh blaja. Tapi buat kuarters ni pon sebenonye same jek. Buleh blaja banyak juge sebab bukan same design antara setiap satu kelas dengan kelas yang lain.

Memule aku komplen gak sebab orang lain dapat buat projek bangunan sedangkan aku duk asik mengadap kuarters ajek. Pastu kawan aku balas; "eh, ok la tu. Ko terpilih buat kuarters. Waris terpilih" sambil gelak. Aku balas: "waris terpilih ke waris jari hantu?". Bla.. bla.. bla..

Penjejak Mimpi: "Takde beza buat kuarters atau bangunan pejabat yang lain. Sama.. Keje tetap keje.. Tanggungjawab tetap tanggungjawab. Ko ni PM, ngengada, kan?"

Thursday, November 24, 2011

Uhuk.. uhuk..

UHUK.. uhuk.. uhuk.. ni bukan bunyi batuk orang yang suke merokok... bukan juge batuk orang penyakit tibi. Bukan.. bukan..

Saje aku tulis gitu. Signifikan untuk orang yang buat keje macam melepaskan batuk di tangge. Walau pade hakikatnye aku pon tak pasti memang macam tu ke bunyi orang batuk kat tangge atau batuk kat tempat lain pon same bunyinye. Aku tak pasti.

Cume pe yang pasti aku tak dapat terime sikap orang yang buat keje macam melepaskan batuk di tangge. Asal ade, sudah. Janji da buat. Betul atau tak blakang kire.

Penjejak Mimpi: Ape kate ko terus jek lepak kat tangge tu untuk batuk? (<-- sengal ubi)

Aku Diserang Virus

ENTAH kenape since Selasa aku rase betul-betul 'tak sihat'. Tetibe jek rase virus 'M' da attack aku dengan jayenye. Padehal keje berlambak nak kene setel.

Dengan senarai aset nak kene apdet.. nak daftar inventori baru.. dan banyak lagi mende-mende yang perlu aku buat tapi virus 'M' telah menghalang untuk aku bekerja.

Ape nak buat ni ha?

Penjejak Mimpi: Rase nak muntah ijau bile sebut pasal aset.. :(

Wednesday, November 23, 2011

Kalah

SAYA tidak kalah apabila berada di bawah . Saya hanya kalah sekiranya tidak bangun semula.

Sekali jatuh, tidak bangun - kalah. Sepuluh kali jatuh, sepuluh kali bangun - tidak kalah. Setiap orang pernah jatuh. Hanya mereka yang bangun dan terus bangun selepas setiap kejatuhan, akhirnya akan manjadi juara.

Oleh itu dalam apa jua musibah yang dihadapi, jangan berputus asa. Kuatkan semangat dan perbetulkan kesilapan, nescaya kejayaan menunggu anda.

Nota: Quote disonglap dari sini.

Penjejak Mimpi: Untuk aku dan kite sume... :)

Tuesday, November 22, 2011

Tahniah Malaysia!

AKHIRNYA ternyata kite memang juara dalam bolasepak di Asia Tenggara. Malam tadi dengan permainan yang meleret ke mase tambahan dan seterusnye sepakan penalti telah membuahkan hasil.


Setelah terikat 1-1 hingga ke mase tambahan, sepakan penalti akhirnye menjadi penentu. Meskipun gelora penyokong pasukan tuan umah melanda Stadium Gelora Bung Karno namun ianye tetap tidak melemahkan semangat dan menghilangkan rentak permainan sume anak-anak buah Ong Kim Swee.

Akhinye Malaysia menang dengan mata 5-4. Tahniah pade sume pemain yang mempamerkan permainan yang bersungguh-sungguh. Hangpa memang terbaek!!

Penjejak Mimpi: Tak bape minat bola tapi final punye pasal, redah je lah.. :)

Friday, November 18, 2011

Tak Puas Hati? Boleh Bincang...

SEMALAM time rehat, aku dan 2 orang member seopis lepak kat pentri sesambil makan makanan yang ditapau kat kantin DBKL tuh. Tengah syok-syok sembang, tetibe muncul ex-boss kecik aku. Die tanye samade aku da tengok laporan prestasi aku. Katenye die da evaluate tapi lom anto kat Pegawai Penilai Kedua untuk disahkan. Die suh aku tengok dulu markah-markah yang die bagi kat aku. Kalo tak puas ati, buleh bincang. Mane tau kot-kot aku rase tak berbaloi markah yang die bagi dengan prestasi yang aku da curahkan.. cewah!!

Aku pon jawab le yang aku tak tengok pon lagi markah-markah tu. Dan selame ni pon, tak pernah aku ditanye soklan sebegitu rupe. Tau-tau result da kua pon.

Pade aku la kan.. soal samada aku puas ati ke tak dengan markah yang diberi bukan dalam bidang kuasa aku. Maksudnye markah yang diberi tu based on ape yang die nampak dalam diri aku so aku tak berhak untuk argue. Orang lain aku tak tau tapi prinsip aku cegitu la.

Kalo die rase nak kasik aku markah rendah, sikit la aku dapat. Kalo die rase aku layak dapat markah tinggi, banyak le aku dapat. Konsepnye senang ajek. Kalo prestasi aku ok pade pandangan die, memang aku deserve la dapat merkah tinggi. Tapi kalo prestasi aku tak memberansangkan, aku deserve dapat markah rendah. What to do?

Tapi setakat 6 tahun lebih aku keje JKR ni.. first year jek markah aku rendah. Lepas-lepas tu 90 keatas markah SKT aku. Ehem ehem.. (<-- Cik PM da jadi bongkak!!)

Penjejak Mimpi: Nak kipas-kipas bos, bukan amalan aku. Nak menegakkan benang yang basah; itu bukan aku. Nak argue konon-konon aku layak dapat markah tinggi pon bukan aku. Sebab aku adalah aku.. (<-- stetmen poyo).

Thursday, November 17, 2011

Contest Teka Harga Burger!!

DITAG oleh LLK. Ingat da tak sempat nak join sebab aku ingat semalam tarikh tutupnye tapi nyata tersalah pandang tarikh. So aku akan join le contest ni. LLK ni macam tau jek aku ske makan beger tau.. :)

Contest dianjurkan oleh blogger cik Tikah. So nak tau lebih lanjut sile skodeng blog dia. Aku nak tag Ann, Faztee and Pencinta Agung.

So aku teka rege die dalam... erm... erm.. RM1.80 kot. Betul tak cik Tikah?


Penjejak Mimpi: Balik kang nak makan mekdi la... :)

Makan-Makan Lagi

ARI Isnin bebaru ni unit BPR D1 dan BPR Projek Khas telah mengadakan majlis farewell dan besday. Kirenye 2 in 1 la. Farewell sempena 'penghijrahan' engineer Lin dan Zafar ke tempat baru. Besday tu lak untuk mereka yang besdaynye dalam bulan Julai - September. Dowang ni naik pangkat so dipindahkan ke JKR Selangor (Lin) dan Zafar ke Cawangan Kerja Kesihatan.

Menu kami memang simple giler. Kami just order nasi bukhara dari Restoran Syed yang pemes tu.. pencuci mulut; buah tembikai dan betik.. pastu ade kek.. air just 2 jenis iaitu air sarsi yang bergas dan air sirap kosong.

Nasi tu memang feveret aku. Sedap dan banyak. Ade lauk ayam, telur sebijik dan acar dalam kotak die. Dulu rege rm10 jek (time aku kenal nasi ni la..) dan skang da jadi rm11. Tu untuk lauk ayam. Kalo kambing rege lain lak.

So untuk Lin dan Zafar.. muge penghijrahan ni memberi satu pengalaman baru untuk kalian and good luck.

Penjejak Mimpi: Ade orang tanye kat aku "ko tak nak pindah ke? Internal ajek..". Jawapan aku? ........

'Pak Imam' sedang bace doa..


Birthday girl and boys


Antara yang hadir ari tu. Ce cari dimanekah diriku?


Lin menerima cenderahati dari big bos BPR D1; Ir Hanizan


Menu kami ari tu..


Menu yang same cuma dari 'angle' yang berlainan..


Kek tiramisu tapi aku tak suke kek ni..


Zafar menerima cenderahati dari big bos BPR Projek Khas; Ir Sharinah (ex-boss aku da..)

Tuesday, November 15, 2011

Beyond the Realm of Conscience

MULAI 2hb November yang lalu 8tv telah menayangkan satu lagi cite cine bersiri yang bertajuk Beyond The Realm of Conscience. Cite ni start jam 7pm, menggantikan cite The Burning Flame.

Sebagai peminat cite cina (Hong Kong) yang tegar (<-- tegar la sangat ko ni cik PM?) aku tak melepaskan peluang untuk menonton cite yang berlatarbelakangkan zaman pemerintahan Dinasti Tang. Memang aku suke sesangat layan cite cegini. Tengok pakaian dowang zaman dulu.. seni dan makanan dowang. Dowang ni kan kalo sentuh pasal makanan memang kreatif giler. Plus eksotik. Hehehehehe..

Kisah cite ni macam bese la; politik istana. Dibintangi oleh beberape orang pelakon terhebat macam Moses Chan, Kevin Cheng, Charmaine Sheh dan lenlain.

So pade sesape peminat cite cine cam aku, jangan ketinggalan. Yeah!!

Penjejak Mimpi: Mane yang baik, jadikan tauladan...

Friday, November 11, 2011

Selamat Datang

BERIKUTAN dengan proses kenaikan pangkat untuk kumpulan professional, mulai bulan November ni unit aku ade 2 ahli baru. Sorang da report duty dan sorang lagi extend sampai ujung bulan ni. So secara otomatiknye carta organisasi unit aku berubah sedikit. Yang 'head' nye tak ubah... yang bawah-bawah tu ubah le.

Kalo ikut ati ni, aku malas nak bertukar-tukar engineer. Ye la.. fail yang kite jage kite tau cane keadaannye. Tersusun ke.. kemas ke.. in order ke enclosure number die.. prosedur buka dan tutupnye.. projek tu ikut SPK ke tak.. penggunaan borang SPK dipatuhi ke tak.. sume kite tau tapi orang lain kite tak tau samada dowang buat sama macam yang kite buat.

Aku bukan berkire keje.. aku ni fleksibel (erk!! in certain cases la) tapi jangan take for granted la kan.. Nape aku cakap gini? Sebab aku da kene...

Selepas unit BPR D1 pecah due pade bulan Mei yang lepas, aku terpakse 'mencuci taik' yang ditinggalkan oleh orang lain. Keje yang sepatutnye die buat, tapi die tak buat. Sebab? Die da sah-sah akan kuar dari unit aku dan akan berpindah ke unit baru so die kumpul sume surat-surat dan langsung tak diminitkan ke dalam fail. Bile official jek separate unit, die cuci tangan. Aku yang kene setelkan keje die. Tak minitkan surat tu da satu hal.. lansung tak masuk dalam fail pon ade jugak.. die just selit jek surat tu. Ade ke patut?

Macam yang aku cakap tadi.. aku bukan berkire soal keje tapi aku tengok le jugak orangnye. Kalo orang tu jenis humble.. suke bantu orang.. tak menyakitkan ati.. tak berkire.. takpelah jugak. Aku sukarela tolong tapi kalo orang tu jenis cakap berdegar-degar.. die jek terer.. die jek hebat.. pastu berkire.. hmmm... tu yang aku malas nak tolong. Tapi.. lantak la kan dengan sikap orang yang macam tu? Jangan kite macam die dah la.. Aku ni mulut jek bising tapi aku buat jek. Lantakla dengan orang macam tu. Nak pikir sesangat pon, watpe? Buat sakit ati dan kasik darah tinggi ajek so telan je la. Lagipon tuhan kan ade? Ehem.. ehem..

So kalo ikut carta baru tu.. aku akan dapat bos baru. Berdebar-debar le jugak. Kite tak tau cane care keje die. Ok ke tak.. tegas ke tak.. Aku memang tak kenal die langsung sebab sebelum ni dia dari cawangan lain. Ala, aku bukan tak bese dengan sume ni. Da bese dengan bos yang bertukar-tukar tapi aku tetap macam ni. Hahahahaha

So untuk 2 bos yang baru tu.. selamat datang ke BPR D1. Muge kite sume dapat sehati sejiwa dan bersatu demi name unit ni, insya Allah.

Penjejak Mimpi: Ade keje aku buat. Takde keje, aku tak buat. Kipas-kipas tak main. Ade paham sume?

Wednesday, November 9, 2011

Failure

"FAILURE is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently." (Henry Ford)

Penjejak Mimpi: Gagal skali bukan bermakne akan gagal slame-lamenye.. :)

Wednesday, November 2, 2011

Ke Site - Part 1

SEMALAM aku dan hampir sume member opis telah bergerak ke Ipoh, Perak a.k.a kampung ku yang tercinte. Hehehehe.. Tujuan? Saje kami nak makan angin.

Ishkk! Takdelah.. tujuan adalah untuk membuat POE atau dalam bahasa non-teknikalnye ialah untuk membuat odit. Lupe nak gitau.. kami telah ditugaskan untuk membuat odit di Pejabat Kebajikan Masyarakat, Ipoh. Ala, sape anak Ipoh tu sah-sah tau di mane lokasinye. Belakangnye pejabat Tabung Haji.. dan sebelahnye lak klinik gigi. Dekat lak dengan stesen bas benti-benti tu.

Pejabat ni sebenonye da digunekan sejak beberape tahun yang lalu. Kalo tak silap since 2008. So kami wat odit rekabentuk untuk melihat hasil rekabentuk yang telah di transferkan menjadi realiti. Ye la.. kalo sebelum ni duk melukis jek.. dan bile dapat tengok hasilnye.. alangkah bangganye..

Ehem.. ehem.. sebenonye pojek ni kan.. elektrik die aku yang design.. sniff!! sniff!! (<-- idung kembang kuncup). Dan ni sebenonye my first project.

Tapi kan aku nak gitau le jugak yang elektrical bukan 100% aku yang design. Aku 'bergabung tenage' dengan sorang lagi otai iaitu JTK Shahrin Noordin (Hah! amek kau. Name penuh aku kasik!!)

Kirenye dari pojek ni la aku blaja selok belok auto cad.. cane nak kire lux.. jenis-jenis lampu dan lenlain. Nak aku senaraikan nanti panjang la pulok, kan?

Tapi hasil dari odit semalam ade beberape perkare yang buleh dijadikan panduan untuk next design. Takpe.. blaja dari kesilapan. Itu yang penting. Jangan malu untuk bertanye sebab kalo malu bertanye sah-sah sesat jalan. Kalo kene marah pon, tadah ajek telinge tu janji dapat ilmu. Wallaweh!! Nasihat berapi-api aku ni.. Podacit!!

Nota 1: Entri ditulis dari wad tingkat 13, PPUM, KL.

Nota 2: Gambor nanti aku aplod.

Penjejak Mimpi: Jam baru kui 10pm tapi da ngantuk.. :(

Friday, October 28, 2011

Problem & Washing Machine

"PROBLEMS are like washing machine. They twist us, spin us and knock us around. But in the end, we come out cleaner, brighter and better than before."

p/s 1: SMS dari Yan; aku dapat pagi semalam. Mase aku duk berebut fax surat-surat untuk kontraktor.

p/s 2: Images as usual taken form Google

Penjejak Mimpi: Setuju dengan sms dia...

Sunday, October 16, 2011

Catitan 2: Mak Dah Keluar Wad

PETANG Jumaat, kakak aku sms gitau mak buleh kua wad. Time tu aku kat umah dan baru lepas solat Asar. Yang jage mak mase aku takde ialah anak buah; Dianah. So aku pon kelam kabut la jugak nak ke PPUM tu.

Aku sampai lewat gak memandangkan badan aku sendiri terhoyong hayang sebab dek kureng tido (alasan!!). Sampai jek kat sane, barang-barang sume da dikemas. Cume tunggu aku ajek.

Setel sume, nurse di sane tolakkan mak dengan katil-katil sekali. Senang keje sebab tak yah nak angkat mak banyak kali kalo gune wheel chair.

Sampai kat pintu depan unit Trauma tu, kete kakak aku da menunggu. Terpakse minte bantuan pak guard dan sorang attendant untuk pindahkan mak ke dalam kete. Time pindahkan mak tu ade gak la kate-kate dari sorang nurse yang buat aku angin satu badan. Malas aku nak dengar kate-kate tu terus aku cari Dianah yang sedang dukung Ammar yang da tido.

Sampai di umah kakak aku, kami terpakse lak minte bantuan orang lain untuk angkat mak kua dari kete untuk ke wheel chair dan dari wheel chair ke katil.

Malam tu aku tido di sane ajek. Nak kate lewat tak lewat sangat kalo aku balik pon tapi mak suh aku tido temankan die so aku ok ajek....Pasal kua wad ni, actually pagi Jumaat tu lagik Dr Ellynna (doktor pompuan yang aku cite dalam entri ni) da bagi hint yang mak buleh kua wad. Tapi bile tu die tak mention. Memandangkan wad bese (wad yang sepatutnye mak masuk) tu penuh so die cadangkan mak berehat di umah ajek. Lagipon takut kalau-kalau kene jangkitan kuman pesakit lain. Just nak tunggu pakar fisio untuk tunjuk cara cane nak suh mak buat exercise kaki dan tangan mak yang lemah tu dan nak check pasal buah pinggang mak sebab setakat ni mak hanye buleh buang air kecik gune tiub.

Petang Sabtu, Lulu sefamily datang untuk melawat mak. Aku tumpang kete die untuk dropkan aku kat stesen lrt Taman Jaya. Balik tu, aku memang bantai tido ajek. Ngantuk. Tengok tv pon akhirnye tv tengok aku.

Nota 1: Apepon, aku maafkan kate-kate nurse tu. Namepon manusie..

Nota 2: Tq to Kak Ila, Umai, Lin dan Shima yang sudi melawat mak time rehat tu..

Penjejak Mimpi: Risau tapi belum sasau...

Friday, October 14, 2011

Catitan 2: Jururawat di Unit Trauma & Kecemasan

SELAME 2 malam aku jage mak; de pelbagai ragam jururawat yang aku alami. Tapi overallnye aku buleh puji la dowang dengan komitmen yang ditunjukkan.

Tapi besela.. macam pisang; dalam setandan pisang tu takkan sume elok. Musti ade yang busuk, kan? Camtu la jugak jururawat ni. Cumenye aku paham (ye ke 'cube' paham?) keje dowang yang deal dengan patient yang pelbagai ragam dan penyakit. Kekadang angin satu badan gak kan? Bayangkan aku jadi jururawat atau dalam bahase mudahnye nurse. Cane agaknye ek? Ingat dulu mase aku bebudak.. arwah abah duk berangan aku jadi cekgu.. mak lak duk berangan aku jadi nurse. Penyudahnye 2-2 impian punah. Hahahahaha

Jadi nurse ni sebenonye kene banyak sabor. Soft speaking sokmo. Jangan le bile patient atau waris/penjage minte tolong ape-ape ko wat muke lak kan? Abeh dowang nak minto tolong sape kalo tak dengan nurse? Kite kene serahkan pade yang pakar.. ye tak?

Ape pon, aku kasik markah 9/10 pade sume nurse kat unit Trauma & Kecemasan, PPUM selame mak dimasukkan di sane. Time kasih bebanyak ye 'misi' (mak sebut 'misi' instead of nurse atau jururawat).

Nota: Tak pasti samada ade nurse PPUM atau kaum kerabat yang bace blog picisan aku ni. Aku just nak cakap "senyum slalu" dan tolong "berlemah lembut bile berbicara dan ketike melayan pesakit" . Yang memang senyum slalu dan berlemah lembut tu ok la. Sebaliknye kene usaha lebih. Hahahaha

Penjejak Mimpi: Keje nurse ni mulia woooo...

Catitan 1: Mak Ke Unit Trauma & Kecemasan

MALAM kelmarin (Selasa) kakak aku kol; gitau mak takde respon bile die panggil untuk makan malam. Mata mak terbukak tapi takde jawapan bile dipanggil. So die da call ambulan dan akan apdet sebarang berita terkini.

Lepas solat Isya, Lulu called tanyekan hal yang same. Jawapan aku "tengok dulu cane. Kalo mak masuk wad, esok aku tak gi keje".

Pagi esoknye, kakak aku gitau mak kene tahan wad di Unit Trauma & Kecemasan. Tak admit ke dalam wad yang bese-bese sebab kekurangan katil (ramai beno orang yang berpenyakit di KL ni).

So aku amik half day (kene isi borang kebenaran kua pejabat, ok?) dan terus apply cuti untuk Khamis dan Jumaat. Setel sume tepat jam 1 aku chow dari opis.

Petang, lepas setel sume aku ke PPUM dengan naik keb. Dari umah aku amik lrt STAR dan benti kat Masjid Jamek. Dari sane aku switch amik LRT Putra lak dan benti kat stesen Universiti. Dari sane aku terus amik keb.

So bermalam lah aku kat hospital temankan mak. Mak macam bese; sedar.. buleh cakap.. makan tapi tak bape nak makan.. bersembang.. buang air kecik (gune tiub).. buang air besor..

Unit Trauma & Kecemasan ni kat ground floor. Dekat dengan kedai serbaneka.. surau pon dekat.. toilet pon dekat.. so takde masalah pade aku. Kalo lapor, nak cari makanan pon kafe dekat. Cume rajin tak rajin jek nak panjat tangga kat situ. Hahahahaha

Pagi tadi, doktor Muhamad Abdul Salam (aku ingat name die, ok? Kagum tak?) duk interview aku tanyekan medical history mak. Korang nak tau nape aku buleh ingat name doktor tu? Sebab die sah-sah bukan orang Malaysia. Maybe dari belah-belah Afrika nun. Siap 'skiping' London lagik dengan aku. Dia pon ade le sket-sket cakap word melayu dengan aku sampai terkeluar word 'bongkak'. Padehal die maksudkan 'bengkak'. Aku ni buleh lak cakap kat die "Doctor, bengkak. Not bongkak!". Hahahahaha.. senyum jek doktor tu. Gile kejam aku ni duk betuikan bahase melayu die.

Pastu doktor pompuan lak datang tanye kat mak dan aku pasal medical history mak. Haa.. sori, name doktor ni aku tak tau tapi sah-sah orang Malaysia sebab die 'skiping' Melayu ngan aku. Sebenonye aku cube nak tengok name die tapi ID card die 'terpeleot' ke belakang so tak buleh bace name die.

Tengah hari, aku balik umah dan tukar shift ngan kakak aku untuk jage mak. Kebetulan die pon cuti ari ni. On the way balik badan aku ni rase melayang-layang. Dalam lrt rase semacam betui. Tu sebab tak cukup tido la. Bukan tak tido tapi korang tau la kalo jage patient kat hospital ni.. mane leh lena. Bak kate orang tido-tido ayam.. :)

Dan skang.. ketike entri ni ditaip jam da dekat kui 2 pagi tapi aku tak ngantuk lagi. Nak ngantuk cane.. siang tadi da tido puas-puas. Tapi aku kene tido gak cume tak tau bile aku leh lena. Mak da lame lena dah. Pasal tu aku buleh curi mase ngadap blog ni.. :)

Nota: Menulis di ruang legar unit Trauma & Kecemasan.

Penjejak Mimpi: Mate cam ngantuk tapi perut lapor.. :(

Tuesday, October 11, 2011

Fantaghirolynn Giveaway

PERGHH!! Lame giler tak apdet blog ni. Bz beb. Idea tu berlambak tapi mase tu takde. Tapi memandangkan 'rakan sejawatanku'; Puan LLK da mengetag aku, so dengan idung kembangnye aku join GA ni. Just for fun.. :)

Ok, cite panjang aku maleh so sesape nak joint sile terjah blog ni. Tarikh tutup 1 November. Hadiahnye selipar angry bird. Gambornye nun kat bawah tu.

p/s Tq ye LLK.. :)

Wednesday, September 21, 2011

Makan Free Lagi

ALHAMDULILLAH.. murah rezeki kami orang-orang di Cawangan Kejuruteraan Elektrik ni, Ape taknye.. minggu ni.. minggu depan kalendar penuh dengan aktiviti 'open opis'. Actually dari minggu lepas lagi ade jamuan raye tapi aku tak joint sebab pose. Minggu ni aku tidak akan 'menghampa'kan jemputan korang sebab aku da abeh pose sunat. Yippi!!

Tadi baru jek lepas 'bergotong-royong' menghabeskan makanan yang terhidang. Err, grup A buat open opis tadi. Actually da stat jam 12pm tapi sebab dek satu level ajek so aku and the gang lambat-lambat datang. Ala, tak lari nye makanan tu kan?

Aku makan nasi ujan panas, sate (tu pon dapat secucuk ajek) dan pastu try rojak Besut. Hmmm.. first time aku makan rojak tu. Isi die simple jek.. ade mee kuning, campuran isi ayam yang dipotong kecik-kecik, tauhu, kentang dan kuih cucuq (ala-ala cucuq udang tu.. yang ade dalam pasembor slalu tu) dan kuah kacang. Sori ye, takde gambar sebab aku tak rajin nak tangkap gambar time orang reramai. Lagipon aku tak bawak enset (padehal satu level jek).

Isnin bebaru ni unit-unit kat tingkat 10 wat jamuan raye. Jumaat nanti, grup B pulak yang buat jamuan raye. Pon satu level dengan unit aku ni so datang lambat-lambat la jugak nanti.. :)

Isnin depan, jamuan raya cawangan lak. Makan besar-besaran tu... Rabu nye pulak unit-unit kat tingkat 8. Perggh!!! makan fri sesaje kami ni. Bagus jugak kan? Selain dapat makan, dapat juge merapatkan ukhuwwah sesame kite... kan? kan? kan?

Nota: Ehem ehem.. unit aku da wat jamuan raye ye.. first unit yang wat open opis tau.. Gambar? Nanti lah aku aplod..

Penjejak Mimpi: Nape orang suke makan sate ha?

Menggamit Memori

ACTUALLY da lame aku menyedari wujudnye blog ni. Punce cane aku leh ter'terjah' tak sengaje blog ni pon aku da tak ingat.. (nak tunjuk betape lamenye la konon..).

Walaupon blog ni tak slalu di apdet tapi isi blog ni memang betui-betui menggamit memori aku sebagai anak Ipoh. Tagline die "Ipoh mali tatak sombong" tu.. pergghhh!! Klasik wehh... Ehem.. ehem... macam betui dan tepat ajek tagline tu.. Ekekekekeke.

Aku puji usaha blogger-blogger ni sebab dengan adenye blog ni, anak-anak mude skang (especially anak Ipoh sendirik) sedikit sebanyak tau sejarah bandaraya Ipoh ni.

Dan aku? Memang manyak entri dalam blog tersebut yang membuatkan aku terkenang-kenang zaman 'mude' aku dulu. Especially Super Kinta.. Bazar Bulat.. Yik Foong (atau name lain die Glory) dan lenlain.

Header kat atas tu aku cilok dari blog Super Kinta. Hah, sensenang korang terjah la blog ni.. bace.

p/s Promot blog orang kampung.. hehehehehe

Penjejak Mimpi: Da lame tak ronda Ipoh.. :(

Monday, September 19, 2011

Koleksi Cerita-Cerita Basi - Part 1

PERGGHH!! Lame kemain nak nunggu aku sambung entri ni ek? Kalo ikut aku maleh nak cite.. mood nak berblogging asik turun naik jek grafnye.. Hehehehehe Dalam entri ni, aku stop kat cite aku da naik bas kan? So seperti bese dalam bas aku wat aktiviti rutin iaitu tido. Start dari KL sampai ke tol Simpang Pulai aku tido ajek walau diselang selikan dengan menjawab sms kakak aku. Dia fetch aku kat Medan Gopeng dan kami terus bergerak pulang setelah berbuke pose dengan cendol dalam kete gara-gara jem.

2-3 ARI SEBELUM RAYE:

Aktiviti bese macam orang lain gak iaitu mengemas rumah, pasang langsir, mengemas kat depan umah dan lenlain lah. Pastu aku gi sepital dengan kakak aku yang sulung melawat kakak aku yang no 2. Die de kencing manis dan da beberape ari kene tahan wad. Kesian dia.. Mase sampai tu, aku macam bese salam tangan die pastu die merenung jek muke aku. Ntah nape.. maybe mencari sesuatu.. mencari sesuatu yang aku sendiri tak tahu dan tak pasti..

MALAM RAYE:

"Andak, andak tau tak cemane nak cuci akuarium?" aku yang tengah syok-syok layan astro tetibe diterjah soklan oleh anak sedare aku; Mimi. Aku tanye balik "nape?". "Hmm, Mimi tengok ikan belida mbah tu macam nak mati jek..".

Dengar jek stetmen terus aku meluru kua gi akuarium ikan tu. "Ye lah, ikan tu da nak mati. Jom cepat kite kua kan dia". Tapi sebenonye da terlewat. Ikan belida kesayangan arwah abah aku tu da mati pon.................................. (banyak titik menunjukkan kesedihan aku yang teramat sangat).

Sebenonye aku pon bersalah jugak dalam hal ni sebab tak amik berat sangat kat ikan tu. Balik skali skala pon aku cume kasi makan bile-bile mase dowang tak kasik lagi ikan tu makan. Nak cuci? Huh! ikan tu da la besar.. akuarium pon besar.. nak suh aku cuci sensorang sah-sah mau makan sampai 2 ari. Abeh camno? Nak minte tolong anak sedare aku yang lelaki 2 orang tu payah gak. Ye la, memasing ade aktivitinye.

Memang ikan tu mati sebab da sampai ajalnye. Betul tu betul tapi antara sebabnye maybe sebab akuarium tu airnye kotor sangat. Tak cukup dengan tu, bebile anak buah aku balik memacam dibubuhnye dalam akuarium tu. Da dilarang pon same gak so cane?

Sedih? Memang la sedih. Time aku ngan Mimi transfer kan bangkai ikan tu dalam baldi untuk ditanam rase sedih sangat. Teringat betape arwah abah sayang giler kat ikan die tu. Abah memang suke bela ikan.. penah bela burung.. bela ayam.. tapi skang satu-satu sume tu ilang.. Hmm, bersalahkah aku??

Bersambung lagik....

Nota: Kat atas tu ialah gambar ikan belida yang telah ditransfer ke dalam baldi.

Penjejak Mimpi: Memang aku bersalah pon.. :(

Thursday, September 15, 2011

Malas Nak Jawab..

HARI ni ade odit untuk Anugerah Pengurusan Aset di cawangan aku ni. Tapi terus terang, aku malas nak naik ke Tingkat 11 untuk same-same memberikan 'sokongan' pade cawangan sendiri.
Pagi tadi tipon atas meja ni berdering-dering minte diangkat. Tapi aku wat dek ajek. Malas nak jawab sebab aku dapat rase tu panggilan dari urusetia aset.


Berjauh ati ke aku? Kecik ati ke aku? Merajuk ke aku? Ntahla.. ape yang pasti aku rase semakin fed-up dengan situasi skang....


(Note: Picture as usual taken from Google)


Penjejak Mimpi:
Rimas dan bosan melayan kerenah orang..

Monday, September 12, 2011

Kenapa? Kenapa??

SITUASI di satu ari di salah sebuah opis gomen..

"Kamu kenape tak siapkan drawing tu? Kan da lame diberi pade kamu?"


"Err.. saye bukan takmo siapkan keje tu tapi.. Err.. kalo saye bagi alasan diterime tak?


"Ok, pe alasan kamu?"


"Gini, saye bukan takmo siapkan keje tu tapi a) entah nape saye rase bosan nak buat mende yang same. Da berbulan-bulan saye duk ngadap mende yang same. Nak muntah ijau pon ade.."


"b) Kami ni da macam anak ayam kehilangan mak dah. Dibiarkan macam tu ajek. Ade ke nak tanye kot-kot kami de masalah ke.. Ade mende yang tak paham ke.. Takde langsung.."


"c) Kalo de perubahan ke.. kenape tak gather sume orang cakap skali one shot. Ni duk cakap kat sorang jek abeh camno? Sian le pade orang yang tak tau tu. At the end, orang lain siap keje tapi die tak siap.."


"d) Bla.. bla.. bla.."


"Kamu ni banyak sangat alasan. Kenape tak salahkan diri sendiri? Kenape nak salahkan orang lain? Dah, saye takmo dengar lagi alasan kamu. Ape yang pasti kamu memang malas! Duk goyang kaki ajek kat opis! Ape, kamu ingat JKR ni private company ke? Bla.. Bla.. Bla..."


Gedebuk!!! Aduh!!! Skali aku bermimpi daa....


(Picture taken from Google)


Penjejak Mimpi:
Da lame tak mimpi... :)

Wednesday, September 7, 2011

Koleksi Cerita-Cerita Basi - Intro

YUCKS! Tajuknye pon cukup untuk meloyakan tekak korang kan? Tapi ni bukan kisah makanan yang da basi sampai rase nak muntah tu la. Ni himpunan cite-cite menjelang raye (time nak balik kampung), time raye dan sesudah raye yang tak sempat aku kisahkan dalam blog aku ni. Bukan ape, takde mase beb nak ngadap blog time kat kampung ari tu. Ni pon tengok le tahap mane kerajinan aku nak apdet cite pasal ni.

TIME BALIK KAMPUNG:

So untuk intro entri ni aku nak cite pasal perjalanan nak balik kampung iaitu Jumaat 26 Ogos ari tu. Ari tu patutnye aku keje tapi memandangkan semangat nak keje tu da ilang so aku apply cuti untuk ari tu. Pagi-pagi lepas subuh aku tak tido dah (Err.. Aku pon da lupe samada aku tido atau tak tido terus). Nak kemas barang.. nak kemas bilik.. nak lipat kain yang membukit tu (terserlah betape rajinnye aku melipat kain, kan?)

Petang lepas solat Zuhur, aku terus bersiap-siap nak ke Puduraya. Bas aku jam 3.30pm dan aku kuar umah dalam jam 2.30pm. Memandangkan aku sampai awal, aku lepak-lepak sambil bace majalah Solusi isu terbaru; Sihat tanpa Maksiat.

Sampai ajek bas berkenaan, aku terus naik dan lepak lagi dalam bas tu. Abeh, nak aku buat ape lagik atas bas tu? Takkan nak nyanyi kot? Atau gi nyembang lak? Tak kuase aku. Silap-silap sebab dek nak nyembang, kenyang lak aku makan penampor orang sebelah. Time-time lapor ni orang jadi garang. Hehehehehe

Tetibe kat depan tu kecoh semacam ajek. Kat depan tu maksud aku ialah area driver tu la. Ramai orang. "Eh! dowang ni tak dapat cari tempat duduk lagi ker?" <-- tu ati aku berkate-kate ye.. Then antare dowang tu duk hulur goodie bags kat para penumpang sesambil mengucapkan "selamat ari raye" siap dengan cameraman bagai. Lagi ler aku muskil.

Bile da dekat.. Jeng jeng jeng... ler.. rupenye dowang tu kru My TV3 Rovers. Dowang le yang duk agihkan goodie bags kat penumpang Transnasional ni (bas lain aku tak pasti). Sampai turn aku, time dak pompuan tu hulur goodie bag tu, cameraman buleh lak cakap kat aku "senyum sket kak..". Aku yang memang dilahirkan sebagai 'gadis pemalu' (sila vomit pade sesape yang tak dapat terima kenyataan ni) memalu kucen senyumla sampai beg henpon aku terjatuh tepi kerusi. Ceh!! wat malu betui!! Grrrr...

Okey, lepas beberape minit naik lak wartawan tv9 (sorry, aku tak kenal die) yang interview penumpang kat dalam bas yang aku naik tu. Alhamdulillah bukan aku yang ditanye. Minah tu tanye sorang mamat yang duk depan aku selang sebelah dan minah yang duk blakang aku. Die tanye la ape perasaan nak balik kampung.. bla.. bla.. Lepas tu die turun dan maybe gi interview orang lain lak.

Pergh!! Sah-sah sonok giler la mamat dan minah yang diinterview tu. Ntah bile kuar tv aku pon tak tau.

So dalam goodie bag tu ade air mineral sebotol, cup cakes sebekas, sampul raye tv3 dan tv9. Pastu ade la flyer rancangan-rancangan dowang time raye nanti.

Time bas bergerak geng-geng My TV3 Rovers ni siap le melambai-lambai tangan (tande selamat jalan la tu) kat kami dan aku terperasan Aidid Marcello pon ade. Oleh sebab aku duk tepi tingkap so aku nampak clear la muke mamat tu. Cameraman pon siap fokus kat bas kami yang bergerak laju keluar dari Puduraya menuju ke destinasi..........

Bersambung.....

Penjejak Mimpi: Kalo aku yang diinterview time tu, bukan beg henpon ajek terjatuh tepi kerusi, silap-silap dengan aku-aku skali terjatuh dari kerusi. Keh keh keh

Tuesday, September 6, 2011

Kembali Bekerja

ARI ni first day aku masuk opis lepas seminggu beraye di kampung. Patutnye semalam lagik aku da stat keje tapi tetibe demam la pulek! So semalam aku gi klinik dan dapat le mc sehari. Kan best kalo dapat 2-3 ari? Kan? Kan? Kengkawan pueh kutuk kate aku mabuk lemang la.. mabuk ketupat la.. bla.. bla.. Itu sebabnye aku demam. Ada ka patut? Tak patut.. :(

So di opis aku kembali membizikan diri dengan keje hakiki aku. Ape ke lagik kalo tak menyudahkan drawing kuarters standard yang da berbulan-bulan tak siap-siap. Aku pon sebenonye da rase nak muntah buat drawing yang same ni. Bukan le nak berlagak ke ape tapi duk ngadap mende yang same ajek korang tak muak ke? Nak muntah ijau da aku ni.. Tengok macam senang ajek tapi yang kene buat tu (macam aku) tau le cane azabnye (macam seksa bebeno buat keje ni padehal ko main-main ajek dengan auto cad tu!!).

Da la minggu ni turn aku lak minitkan surat masuk unit. Pastu lak surat-surat pojek dan memo dan pelbagai lagi la mende alah dalam tray aku tu menunggu untuk aku bereskan.

Err.. aku ni bukan le merungut cume cite jek kat korang. Walaupon bizi tapi aku sempat 'curi tulang' (aku curi sket ajek.. tak manyak) dengan turun ke tingkat 8 tadi. Aku gi beraye dengan kengkawan kat tingkat 8 sesambil 'mengagihkan kekayaan' yang Allah kurniakan kat aku. Perghh!! riyak giler ko PM! Nanti tuhan tarik balik nikmat tu baru ko tau!! Hehehehehe

Ishkk!! bukanlah riyak cume aku kongsi sket rejeki yang Allah kasik kat aku dengan bagi duit raye kat anak-anak kengkawan. Sonok aku tengok bile bebudak (termasuk mak budak.. ahakz!!) hepi dapat duit raye. Ye la.. aku kan takde anak lagik so skali skala dapat bermanje dengan anak orang pon, alhamdulillah hepi aku..

Esok, by hook or by crook aku kene setelkan drawing tu sebab aku sendiri da rase sungguh mual dan jelak untuk mengadapnye lagik. Plan aku ialah minggu ni kene kasik siap. Ape nak jadi, jadilah!!

Penjejak Mimpi: Tingat dialog Lulu mase kekanak dulu; "Andak, tak dapat duit.."

Saturday, August 27, 2011

Apa Lah..

HARI Khamis aku lalui seperti bese ajek. Keje yang berlambak especially drawing tetap cube aku setelkan walau pade hakikatnye mustahil aku dapat siapkan before Friday. So orang lain duk sibuk bersembang dan 'bertukar-tukar pandangan' soal raye, aku lak stress giler mengadap drawing. Plan nak siapkan before raye sah-sah berterabur. Aku da siapkan lame dah tapi disebabkan takde koordinasi dan communication break down, mende ni meleret sampai skang tak setel-setel. Aku malas nak tuding jari kat sesape. Salah aku la kot sebab tak penah wat wiring... Salah aku la kot sebab tak 'rajin' nak tanye orang (padehal da puas aku turun naik ke tingkat 8 tanye orang lain).. Salah aku la kot sebab tak reti-reti nak tuntut ilmu.. Sume lah salah aku. Aku trime ajek. Ok, sume kesalahan adalah di bawah 'batu jemala' aku. Nak cite pepanjang pon aku malas so aku accept aje lah..


Petang time nak balik, aku dengar lak satu cite yang buat aku angin satu badan. Hiii.. aku memang tak dapat terime la dengan mende-mende gitu. Macam aku ni take for granted lak. Aku ni bukan bebudak yang tak dapat nak beza mane satu frenship mane satu tugas rasmi. Time kawan, kite kawan la.. time keje, kite wat keje. Aku dapat beza mase bile seseorang tu jadi kawan dan mase bile seseorang tu jadi bos. Kalo kawan merangkap bos minte aku wat sesuatu keje, sah-sah le aku wat. Takkan le aku takmo buat lak kan?

Aku jadi muskil dengan stetmen yang aku dengar tu. Tapi ape nak buat kan? Kite bukan buleh nak tutup mulut orang. Dan kite tak buleh nak pakse orang percaye ape yang kite cakap so what to do? Buat bodo aje lah.. Lagipon aku malas nak pikir ape yang orang lain cakap. Biarlah.. kadang-kadang kite pon tak tau ape yang kite cakapkan so rasenye orang lain pon cegitu la jugak. Kesimpulannye? Ade aku kisah?? Hahahahaha...

Penjejak Mimpi: Kalo pikirkan ape yang orang lain cakap, memang kite buleh jadi giler..