Pages

Saturday, August 27, 2011

Apa Lah..

HARI Khamis aku lalui seperti bese ajek. Keje yang berlambak especially drawing tetap cube aku setelkan walau pade hakikatnye mustahil aku dapat siapkan before Friday. So orang lain duk sibuk bersembang dan 'bertukar-tukar pandangan' soal raye, aku lak stress giler mengadap drawing. Plan nak siapkan before raye sah-sah berterabur. Aku da siapkan lame dah tapi disebabkan takde koordinasi dan communication break down, mende ni meleret sampai skang tak setel-setel. Aku malas nak tuding jari kat sesape. Salah aku la kot sebab tak penah wat wiring... Salah aku la kot sebab tak 'rajin' nak tanye orang (padehal da puas aku turun naik ke tingkat 8 tanye orang lain).. Salah aku la kot sebab tak reti-reti nak tuntut ilmu.. Sume lah salah aku. Aku trime ajek. Ok, sume kesalahan adalah di bawah 'batu jemala' aku. Nak cite pepanjang pon aku malas so aku accept aje lah..


Petang time nak balik, aku dengar lak satu cite yang buat aku angin satu badan. Hiii.. aku memang tak dapat terime la dengan mende-mende gitu. Macam aku ni take for granted lak. Aku ni bukan bebudak yang tak dapat nak beza mane satu frenship mane satu tugas rasmi. Time kawan, kite kawan la.. time keje, kite wat keje. Aku dapat beza mase bile seseorang tu jadi kawan dan mase bile seseorang tu jadi bos. Kalo kawan merangkap bos minte aku wat sesuatu keje, sah-sah le aku wat. Takkan le aku takmo buat lak kan?

Aku jadi muskil dengan stetmen yang aku dengar tu. Tapi ape nak buat kan? Kite bukan buleh nak tutup mulut orang. Dan kite tak buleh nak pakse orang percaye ape yang kite cakap so what to do? Buat bodo aje lah.. Lagipon aku malas nak pikir ape yang orang lain cakap. Biarlah.. kadang-kadang kite pon tak tau ape yang kite cakapkan so rasenye orang lain pon cegitu la jugak. Kesimpulannye? Ade aku kisah?? Hahahahaha...

Penjejak Mimpi: Kalo pikirkan ape yang orang lain cakap, memang kite buleh jadi giler..

Wednesday, August 24, 2011

Hidup dan Muzik

MALAM tadi aku chat dengan sorang kawan. Memacam la yang kami bualkan; tentang kehidupan la especially nyer. Dalam pade berbual tu tetibe aku terpikir sesuatu...

Memang idup kite ni ade turun dan naiknyer. Ade mase suka dan ade mase duka. Macam main muzik; ade pitching tinggi dan ade pitching rendah. Itu yang membuatkan muzik itu menjadi irama yang indah.

Kalo idop kite ni macam tu ajek.. statik dan tidak ade perubahan kan bosan jadinye? So idup kite macam tu la patutnye. Kalo sekali skala 'dilambung ombak' redha ajelah. Itu yang membuatkan idup kite lebih berwarna warni..

Penjejak Mimpi: Ntah ape la yang aku ngarutkan pepagi nih?

Tuesday, August 23, 2011

Raya.. Raya.. Raya..

ARI ni da masuk Selase.. lagi 4 ari aku nak cabut balik kampung. Kat opis ni dari pagi membawak ke petang duk asik lagu raye yang berkumandang. Semangat keje da ilang. Semangat raye yang menguasai diri. Topik perbualan duk asik berkisar soal kuih raye.. baju raye.. tudung raye.. duit raye.. sampul raye. Lain takde.. raye, raye, raye.

Yang mengorder duk asik membilang duit nak bayar kat tokey kuih raye. Tokey kuih raye duk asik ke hulu hilir menyinggah mengantar kuih raye. Atas meja tersusun kuih yang di order. Bape jenis di beli tahun ni.. sebekas bape regenye.. dengan sape mengorder sumenye.. bla.. bla.. bla..


Bile sembang soal baju raye, topik tak lain tak bukan fesyen ape.. sepasang bape rege.. kaler ape.. kalo beli kain di mane.. Jalan TAR atau di Jekel.. bape pasang baju raye.. bla.. bla.. bla..


Kalo kisah kan duit raye, topiknye kisah sampul raye dan duitnye. Bank mane yang banyak kasi sampul.. dapat duit baru ataupon lame.. bape ratus tukar tahun ni.. bla.. bla.. bla..


Cuti amek bape ari.. bile balik kampung.. ari ape stat keje.. bla.. bla.. bla.. itu kalo cite pasal cuti raye..


Tu lah orang kite.. merancang gile-gile.. belum raye da sakan berbelanje.. sah-sah tak ingat dunie.. cash takde? takpe kad kredit ade.. lepas raye terkulat-kulat muke.. nak makan pon takde selera.. gara-gara nak sambut raye.. time tu serdak biskut dan kuih raye pon alangkah nikmatnye.. time tu barulah terhegeh-hegeh mengira.. diri sendiri asik ditanye.. "kenape la aku boros berbelanje? kan bagus aku beringat dari mule? time tu menyesal da tak bergune.."


Hehehehe.. entri di atas takde kene mengena dengan yang idop ataupon yang telah meninggal dunie. Sementare idea penuh dalam kepale. Jap-jap lagi sah-sah berkerut muke.. gara-gara tak siap keje.


p/s Selamat ari raye aidil fitri pade sume..


Penjejak Mimpi:
Aku sendiri belum lagi beli baju raye.. :)

Thursday, August 18, 2011

Kad Raya vs MMS Raya

TENGAH hari tadi da selamat aku pos 17 keping kad raya untuk 17 orang. 17 orang tu termasuk ex-lecturer aku, wife tuan umah mase menyewa time study kat Kedah dulu, member sekolah rendah, member sekolah menengah, member mase keje kilang, member mase aku mengajar kat Ipoh, member sesame opis dulu dan tak terkecuali member siber dari seberang; kak Ratna Justianto.

Walaupon orang skang da ramai anggap (maybe la) yang kad-kad raya ni da old-fashion tapi tak pade aku. Aku masih mengekalkan tradisi menghantar kad raya pada kengkawan setiap tahun. Itu sebagai tanda yang aku masih ingatkan dowang. Tapi yang tak dapat kad raye tu tak le maksudnye aku tak ingat.. :)

Entahla.. pade aku bile dapat send kad raya pade seseorang tu aku rase puas dan seronok. Walaupon aku mungkin tak dapat sekeping pon balasan dari dowang tapi itu bukan la target aku. Kebetulan aku memang suke menulis dan boleh kate sume kad raye yang aku anto tu isinye takde yang ringkas. Musti mengarut pepanjang dulu lepas tu baru le ade ucapan 'Selamat menyambut hari lebaran dan mohon maaf zahir dan batin'. Hehehehehe..


Penjejak Mimpi: Harap-harap dowang dapat sebelum raye... :)

Monday, August 15, 2011

Yonex BWF World Badminton Championship

FIRTST of all aku nak ucapkan tahniah pade hero negare kite; Datuk Lee Chong Wei untuk kejayaan die menjadi naib juara dunia dalam final semalam. Dia tewas di tangan 'Super Dan' dengan kiraan mate rubber set (aku tak ingat point dowang). Walaupon tewas, ternyate die bertarung habis-habisan malam tadi. Aku memang tabik spring la pade die. At least die mencube bersungguh-sungguh dan tewas sebagai 'anak jantan'.

Final semalam start jam 7.30pm (waktu Malaysia) so memandangkan aku peminat badminton so lepas berbuka dan bersolat terus aje aku layan tv2. Sume game aku layan malam tadi start dengan game antare beregu wanita (China (Wang Xiao Li & Yu Yang) vs China (Tian Qing & Zhao Yun Lei)), single lelaki (Malaysia (Datuk Lee Chong Wei) vs China (Lin Dan)), single wanita (China (Wang Yihan) vs Chinese Taipei (Cheng Shao-Chieh)), beregu lelaki (China (Cai Yun & Fu Hai Feng) vs Korea Selatan (Ko Sung-Hyun & Yoo Yeon-Seong)) dan mix double (China (Zhang Nan & Zhao Yun Lei) vs Great Britain (Chris Adcock & Imogen Bankier)). Sume game dimenangi oleh pemain China. Hebat giler dowang nih.. :)


Tapi apepon, tahniah juge untuk pemain wanita Chinese Taipei; Cheng Siao Chieh yang layak ke final dan membuat kejutan dalam pertandingan badminton yang telah diadekan di London. Tak lupe juge kat pasangan dari Great Britain (Chris Adcock dan Imogen Bankier) yang juge layak ke final untuk pertame kali. Imogen ni pon terer gak main depan jaring..


Memang hebat-hebat belaka dowang ni. Pemain China tak yah nak puji sebab dowang memang terer. Nampaknye lepas ni ade muke-muke baru yang akan mewarnai persada badminton dunia samada lelaki atau wanita termasuklah pemain dari India. At least takde le asik-asik muke tu aje kan?


Apepon, wiken aku kali ni memang sonok dengan menghabiskan masa di depan tv dengan menonton badminton semi final 1, semi final 2 dan final (tapi ade gak keadaan tv tengok aku.. ngantuk beb). Hehehehehe


p/s Cume Malaysia jek yang nampaknye ketandusan pemain berbakat. Nape agaknye ek?


Penjejak Mimpi:
Memang peminat pasukan badminton China tapi sokongan untuk Malaysia tetap tidak berbelah bahagi.. :)

Friday, August 12, 2011

Jatuh Saham Aku Tau

ALKISAHNYE kejadian ni terjadi pade Rabu baru-baru ni time aku baru balik keje. Lepas aku turun kat stesen komuter Bank Negara, aku terus mendaki 'jambatan bodoh' kat stesen STAR Bandaraya lak. Aku pegang skali dengan sekaki payung yang panjang tu.

Err, kalo korang nak tau, kat opis ni ajek payung aku ade 4 termasuk payung kecik. Yang 3 lagi tu sume jenis yang panjang so aku dalam proses nak bawak balik sume payung-payung tu. Tapi sehari bawak sekaki payung la kan.. Takkan nak bawak sekali sume? Nanti orang ingat aku jual payung lak!

Ok, sambung cite. So lepas swipe kad Touch & Go tu aku terus le panjat tangga kat situ lak nak tunggu lrt sambil melayan perasaan (sesekali layan jiwang. Ekekekeke). Tetibe payung aku tu buleh lak terlepas dari tangan dan dengan penuh bergaye payung tu menggelongsor turun ke bawah. Aku tak sempat nak kejar la kan sebab nanti tak pasal-pasal aku lak yang tergolek dog kat situ. So aku tengok je la payung tu menggelongsor.

Yang paling best skali ialah payung tu benti betul-betul depan sorang mamat yang kebetulan naik tangga jugak. Argghh!! Tebal giler muke aku ni rasenye. Dengan senyuman kelat aku pon turun tangga dan amik payung tu. Tak tau le ape yang mamat tu pikirkan. Agaknye die cakap "clumsy nye minah nih" dalam ati die. Huhuhuhu

So bile lrt da sampai aku terus duduk. Bile berpaling ke sebelah.. ayak!!! Mamat tu duk selang sebelah jek dengan aku. Takpe.. kontrol.. kontrol..

Bile sampai stesen Sentul Timur.. tengok-tengok... ler.. mamat ni pon benti kat sini. Aku ok lagi.. Masih kontrol ayu lagi.. Bile da sampai kat bawah apartment nak naik lif.. alih-alih... erk!! mamat ni satu blok la pulok dengan aku!! Aduyai!! Memang macam telenovela la pulok!!Bese dalam tv ajek tapi ni berlaku kat aku lak. Malu tahap cipan rasenye aku ari tu.. Huhuhuhu

p/s Bile aku gitau member, die kate len kali buat-buat la jatuhkan no tipon ke.. Ceh!!

Penjejak Mimpi: Sampai skang tak buleh lupe kejadian memalukan tu.. Huhuhuhu

Thursday, August 11, 2011

Puasa Hak Prerogatif Allah

DARIPADA Abu Hurairah r.a., Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Allah berfirman: 'Setiap amalan manusia itu untuknya kecuali puasa. Ia untukKu dan Aku yang memberi ganjarannya."' (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

(Sumber teks: Majalah Solusi Isu 34)

Penjejak Mimpi: Muge amalan kite sume mendapat ganjaran dariNye, amin.

Wednesday, August 10, 2011

Stem Lagi

'TERBANG' lagi duit aku membeli stem yang takde dalam koleksi. Kebetulan di pejabat pos sini (Mid Valley) akan bukak meja untuk jual stem kenang-kenangan so aku tak lepas peluang untuk mengabehkan duit dengan membeli stem. Hehehehe..

Ade stem hari keputeraan Sultan Perak, stem haru pertabalan Yamtuan Negeri 9, stem kenangan piala AFF Suzuki dan stem rempah ratus.

p/s Kalo mak tau musti die akan kate "buat membazir duit ajek ko nih..."

Penjejak Mimpi: Stem Malaysia aku tak susun lagi... :(




Monday, August 8, 2011

Dua Hari di Kampung

PETANG Jumaat dapat aku berbuke dengan family untuk pertame kalinye dalam tahun ni. Sampai di Medan Gopeng dalam jam 6 lebih (kalo tak silap) dan tengok-tengok kakak aku da menunggu dalam kete. So terus kami menuju balik umah. Ups!! Singgah dulu beli cendol kat gerai mamak kat depan balai polis Tambun tu.. Berbuke pose nanti dapat pekene cendol sepam due pon best jugak kan? :)

Humang aiih!! Meriah betui petang tu sebab kebetulan abang ipar aku pon cuti dan kakak aku dan anak-anak die memang akan berbuke kat umah mak time ari keje. Dan ade lauk feveret aku iaitu sambal kerang. Hmmm.. yummi yummi..


Ari Sabtu lak, mak buat bubur pulut itam. Err.. ni pon kesukaan aku gak ni. Dan kakak aku lak petang tu die bagi bubur lambuk dan kari kambing. Sayangnye aku tak makan kambing so mak aku yang makan kari tu. Kebetulan ade lauk lain so aku bedal yang tu ajek.

Sebelum tu ade pesan kat anak-anak buah aku yang gi bazar Ramadhan carikan ayam 'gunting' tapi takde. Huhuhuhu..

Pagi Ahad aku bertolak balik ke KL. Tiket jam 10am tapi jam 8.30am baru aku terkedek-kedek nak mandi. Ntah ape yang aku leka kan. Lepas tu baru tersedar betape tak sempatnye aku nak tunggu bas nak ke Medan Gopeng dan nak menunggu bas ke Medan Gopeng lak!

Naseb baik ade talian hayat.. Kol kakak aku dan alhamdulillah die masuk opis jam 10am so minte le tolong die anto ke Medan Gopeng tu. Setel masalah aku. :)

Sampai KL jam 1pm lebih. Terus solat zuhur dan layan cite tamil dan lain-lain (ntah cite mende ntah. Asal iklan aku tukor channel lain) dan diselang selikan dengan aktiviti zzzzzzz depan tv. Ngantuk beb..

Minggu akhir pose baru le aku dapat balik kampung skali lagi dan terus beraye. Emm.. borang cuti pon lom isi lagi ni..

p/s Korang da plan cuti raye?

Penjejak Mimpi: Tapau bubur pulut itam semalam.. :)

Thursday, August 4, 2011

Kerja.. Kerja

JOM kite wat keje ari ni sampai 'lebam'.. Dateline Selase ni.. errr sempat ke nak amend sume tu cik PM? Sempat la kalo ko tak berblog ataupon gi berblogwalking. Sempat kalo ko tak layan sembang dengan member-member. Sempat kalo ko tak gi memane. Sempat kalo ko duk keras depan PC ni. So ayuh kite mulekan keje! Buat keje sampai lebam!!

Penjejak Mimpi: Melayan sengal sendiri..

Wednesday, August 3, 2011

Sama Aja..

MASUK ari ni, da tige ari sume umat Islam berpose termasuk le aku. Environment kat opis pon macam bese ajek cume takde le suasana makan pagi dan minum petang beramai-ramai. Time rehat pon ramai yang hanye duk kat opis. Ade gak la yang kuar; cuci mate agaknye di Mid Valley ni.

Untuk aku, same ajek cume bezanye di minggu pertame pose ni turn aku lak minit surat masuk unit. Memang tak terkejar aku sebab kebetulan ade odit 5S.. pastu nak buat kuarters standard.. dan start kelmarin ade lak nak kene wat drawing untuk gelanggang futsal untuk pojek kuarters di Sungai Besi tu.

Kuarters standard tu sebenonye aku da siap tapi bese la.. name pon wat drawing so kalo de perubahan dari pihak arkitek tu da lali dah kami ni. Nak marah pon tak gune sebab da memang camtu. Ade pojek tu yang da tender pon.. tup-tup ade design changes. What to do? Redha aje lah..

Dan untuk kuarters sandard ni jugak, kami kene wat laluan trunking untuk setiap tingkat. Sebelum ni tak yah buat pon. Err.. yang tu aku kurang pengetahuan sket so karang nak berguru dengan sifu J44. Harap-harap die ade kat opis. :)

Untuk gelanggang futsal tu.. aku de masalah sket. Tengah tunggu drawing arkitek. Dah kire lux die dah.. da tau nak gune lampu ape.. Nak gune lampu metal halide (high bay) 250watt. Tapi aku muskil sebab gelanggang tu takde siling so cane ek? Errmm.. yang tu nak kene tanye pendapat second boss la pulok.

Kesimpulannye, sama ada bulan pose atau tak.. bebanan tu tetap sama; tanggungjawab tu tetap sama; lambakan dan timbunan keje tetap sama. Tapi aku? Tetap menten.

p/s "Takpe-takpe.. kayuh pelan-pelan. Buat ape yang termampu ajek" <-- ati aku berkate.

Penjejak Mimpi: Lame giler tak berblogwalking.. Sori ye kengkawan :)

Monday, August 1, 2011

Selamat Berpuasa

ARI ni ari pertama sume umat Islam menyambut bulan Ramadhan. Bile sebut bulan Ramadhan, sah-sah le kite tau bulan pose. So aku amik kesempatan ni (da lewat sket la) untuk mengucapkan "selamat menjalani ibadah puase dan muge kite sume diberi ganjaran yang setimpal dengan amalan kite oleh Allah swt, amin".

Penjejak Mimpi: Slalu singgah kat Masjid Jamek untuk beli juadah berbuke pose.. :)