Pages

Monday, November 29, 2010

Gumbirenye..

Salam.

KHAMIS lepas unit aku de wat sesi 5S; menyisih sume dokumen kontrak yang da abeh tamat tempohnye. For info, sume dokumen gomen kene lupus lepas 7 tahun ye puan-puan.. lepas disemak dan disahkan oleh pihak terbabit; pihak audit, pihak arkib, bla bla bla.. Kami bergotong royong me'nyetel'kan 6 kotak kesemuanye. Bese la, kalo disuruh menjahanamkan memang cepat dan pantas. :)
So mase duk bertungkus lumus mengoyak dan menyisih sume dokumen tu, aku terjumpe stem hasil bernilai RM10. Gumbirenye aku.. Lalalalalalala... Bese aku jumpe stem hasil bernilai rm1, RM2 dan RM5. Tapi kali ni yang rege RM10. So sebagai pengumpul stem tegar, stem ni otomatiknye telah membuatkan aku epi sedikit lepas puas disakat dek dowang; dak-dak opis aku. Hmm... macam-macam bebudak tu... :)

Ni le rupenye stem yang aku maksudkan..

Penjejak Mimpi - penah kene gelak sebab hobi suke kumpul stem. Tapi ade aku kisah? Hobiku hobiku jua... :)

Bile Kucen Takde Make Tikus Pon...

Salam.
Kucen dan tikus slalu digambarkan sebagai pasangan haiwan yang kerap kali bergaduh (kalo buleh kate gitu la..) atau dalam erti kate yang lain tikus akan bertempiaran lari bile nampak kucen. Dan kucen jarang yang akan membiarkan tikus lalu depan die tanpa cube untuk menerkam kecuali bile kucen tu sakit gigi. Hahahaha...
Dan sebenonye korang pon rasenye da bese dengan penggunaan metafora kucen untuk majikan (bos) dan tikus untuk pekerja (staf). Ye la.. bos akan dianggap seperti kucen dan staf lak slalu dimetaforakan sebagai tikus. Kalo korang sorang pemerhati yang baik, bese kalo kucen ni nampak tikus die akan watpe? Adekah skadar usya sebelah mate jek tikus tu jalan depan die ataupon kucen tu akan terus menerkam? Of course le akan terus menerkam kan? Tapi ce kalo kucen takde, wah wah wah... bergumbira sume tikus sume. Tak kisah le pe jenis tikus pon.. tikus umah ke.. tikus makmal ke.. same jek; akan hepi bile kucen takde depan mate. Same la kalo bos kite takde kat opis. Tak kisah le bos gi miting ke.. bos out station ke... bese kite akan bergumbire dan kalo buleh nak wat parti, kan? Ala, korang jangan le nak memalu cipan nak ngaku.. Kan? Tu senyum tu nape lak? Betui kan aku cakap? Hehehehehe... aku rase sume staf camtu la (termasuk aku.. aku takmo jadi penipu.. tuhan marah). Akan rase hepi giler babas kalo bos takde. Kalo buleh nak bersorak kegumbiraan.. "oh, lihatlah donia..."
Tapi kan nape ek kite akan rase hepi bile bos takde? Adekah kite rase terganggu bile bos duk asik panggil masuk bilik die? Atau takut bos akan bagi keje lagi banyak kat kite? Atau akan rase terganggu sesi gossip kite bile bos ade? Agak-agak korang nape?
Aku tak nafikan ade orang yang lebih selesa bile bos takde dalam opis. Die akan rase tenang. Hmm.. aku pon camtu gak. Tak kisah le bos besar ke... bos kecik ke... kalo dowang takde aku rase agak 'nyaman' sket la.. Kalo tak, jap-jap panggil.. jap-jap nak fail tu.. jap-jap nak fail ni.. Letih makcik nak layan..
Tapi ade gak yang jenis tak kisah bos ade ke... bos takde ke... die menten dengan keje dan tanggungjawab die.. Die tak kisah le dunie nak terbalik ke... opis tu nak meletup ke janji keje die siap. Kalo ade orang yang macam ni, aku yakin akan ade kate-kate yang klise macam ni:
i. "ala, bos takde la, tak yah nak wat rajin.."
ii. "wah, tahun depan ko leh dapat anugerah cemerlang nih.."
Persoalannye nape kene ade sindiran-sindiran nakal camni? Pade aku, biar la die nak rajin.. bukan de kene mengena dengan ko pon.. Yang ko lak sakit ati nape lak? (Nota: Stetmen ni takde kene mengene dengan yang idop ataupon yang da meninggal dunie).
Pade aku, aku admit kalo bos aku (erk! i mean my big bos) takde aku rase sket bebas la walaupon pade hakikatnye die bukan slalu cari aku pon. Hahahaha.. Ye la, aku ni kuli jek. Bukan pegawai besau pon so kebarangkalian die nak cari aku tu kureng le cumenye yang aku pasan, die akan kol aku kalo die takde kat opis. Ups!! bukan die suh aku jadi spy ye.. Kekadang die kol tu sebab sebelum tu die kol engineer lain tak dapat. Ha, time tu baru le die akan kol aku. Tapi walaupon gitu, tak bermaksud bile bos aku takde kat opis, aku tak berenggang dengan enpon. Ceh, takde maknenye de.. Buktinye pagi tadi; lepas bekfes tengok-tengok de miskol. Bukan satu miskol beb.. Tige miskol. Check-check... ler.. dari bos da... Aku tak return pon kol die. Hehehehehe... Besenye aku akan return kol die. Tapi pagi ni aku ter'alpa' sket. :)
Satu lagi kalo bos takde, aku rase fri sket nak bergosip dengan dak opis aku. Heh heh heh... Gosip jangan tak gosip.. ni berite lebih cepat dari CNN. Takdelah.. watpe nak bergosip hal orang.. tak baik.. (<-- ayat poyo). Bukan le gitu cumenye rase ruang nak bernafas tu ade luas sket la.. takde la tersemput-semput nak bernafas gara-gara bos ade lam opis.. Pe pendapat korang? Betui ke tak pe yang aku tulih ni?
Penjejak Mimpi
- Kadang-kadang rase same jek kalo bos ade ataupon takde...

Berani Mati: Blog Aku Best

Salam.
Amaran: Entri ni ialah sesi membanggekan diri walaupon tak terdetik di ati aku nak wat camtu. Aku hanye nak memenuhi kriteria dan syarat segmen yang dikenali dengan name 'Berani Mati: Blog Aku Best". So aku harap korang paham-paham aje lah ek...
TADI mase aku duk surfing blog brother Ben ni, terbace le pulok pasal segmen ni. Bagus jugak ade segmen ni sebab at least dapat pomot blog baru macam blog aku nie. Ngeeee... Ye la, ni le masenye aku nak meng'ekpose'kan blog aku nih. Lain le blog Ben; memang da 'famous amos' dah pon. Memang da popla. Macam goreng pisang panas.... :) Segar dari ladang lagi.. (<-- ups! bukan bodek ek? Kipas pon bukan...)
Kalo ikutkan ati ni, mase kat opis tadi aku da nak memerah otak dan keringat untuk menaip sesuatu kat segmen ni tapi memandangkan aku ni pekerja yang berkaliber (bukan berkaki lebar ye..) dan berdedikasi so aku tahan je le semangat yang meluap-luap nih! Bawak bersabar beb... Takkan lari gunung dikejar tapi segmen ni anytime buleh ditutup beb... "Jangan le Ben tutup cepat-cepat segmen tu. Aku nak cube pomot blog aku nih..." punye le berdoa aku... Dari dalam komuter membawak ke lam lrt aku tak benti-benti berdoa. Macam poyo jek aku ni kan? Dan skang aku da tercongok depan laptopku ini untuk mencube aksi brani mati dengan membangge dan 'memasuk bakul'kan diri aku sendiri dengan entry aku yang bertajuk 'Blog Aku Best' tahap gaban! Yippi!!
Dari mane nak mule ek? Ok, aku stat dari sejarah cane aku leh terjerumus ke lembah berblogging ni.. Sebenonye lame dah angan-angan nak de blog sendirik... Pe kate orang 'angan-angat mat jenin' tapi tak buat pon. Angan jek lebih sampailah member se-opis aku gitau dengan banggenye yang die da de blog. Mase aku dengor tu, aku pon terpikir sesuatu dalam pale batu aku ni; kalo die leh wat blog, takkan aku tak buleh? So aku dengan smangat nye terus le try wat blog. So bile da create blog, make jadilah aku sorang blogger picisan bermule setahun sebulan yang lalu.
Hmm... Blog aku ni takde kriteria yang khusus. Pe yang aku suke, yang aku terpikir, yang aku alami, yang aku rase itulah yang aku taipkan. Kalo nak anggap cam jurnal peribadi pon buleh. Aku takmo jadi hipokrit dengan menjadi orang lain bile berbicare pasal kehidupan dan pengalaman. Betul, pengalaman memasing tak same dan aku rase tak salah kalo kite berkongsi pengalaman sesame sendirik. Betul atau tidak, benar atau salah sesuatu pengalaman tu lah yang akan mematang dan mencorakkan kehidupan kite di mase akan datang.
Aku memang suke pade blog aku sendirik sebab dengan blog aku ni lah yang buleh aku tulis ape saje yang aku nak. Ape yang aku suke. Aku bebas menterjemahkan segalenye mengikut pemahaman dan tafsiran aku sendirik. Tapi walaupon begitu, aku masih berpegang pade satu prinsip iaitu "blogger bertanggungjawab dengan ape yang die tulis so kene sentiase berhati-hati dalam menyusun dan mengatur bicare"..
Well, blog aku ni nak kate best sangat tu aku rase memang best. Ye la, kalo bukan aku yang puji blog aku sendirik, sape lagik tapi aku yakin 200% di sebabkan blog aku yang best ni telah membuatkan due orang lagi member opis aku 'terpengaruh' lantas da buat blog dowang sendirik. Ce korang pikir, kalo blog aku tak best, kalo blog aku takde aura takkan due orang member aku tu leh minat lak nak wat blog? Dan petang tadi sorang anak sedare aku sibuk tanye cane nak wat blog.. pe yang bese orang tulis dalam blog dowang? Hah, tak cukup lagi ke bukti tu yang menunjukkan blog aku memang best? <-- sesi memuji, membangge dan 'memasuk bakulkan' diri sendiri telah bermule... Ngeee.... :)
Lagipon, pade aku sebenonye 'best' ni mende yang subjektif. Contohnye perkataan 'sedap'; pon same gak subjektif. Aku bagi perumpamaan dengan ayam kfc (sebab aku suke ayam) yang baru tu; mega mix crunch. Mungkin ade yang kate sedap tapi pade aku, aku prefer yang hot and spicy lagik. Same gak la dengan blog aku nih. Aku brani mati kate yang blog aku ni memang best!! Aku tau blog aku tak cantik... blog aku takde bling-bling... tulisan pon takde yang kale-kale tapi pade aku, blog aku memang best in the world!! Hahahahahaha (<-- gelak orang riak!)
Tapi walaupon tadi aku da memasuk bakulkan diri sendiri, aku terpakse le admit satu mende iaitu blog aku ni tak le ramai benor folowernye. Tapi walaupon gitu, aku yakin kat luar sane musti ramai 'silent reader' yang folo blog aku ni. Mungkin dowang malu nak meng'ekpose'kan diri dowang. Aku rase la kan.. Hahahahaha.. Appe la dowang ni... itupon nak malu.. Ngaku je la yang korang tu nak jadi folower aku tapi malu. Bak kate Ramlah Ram "malu tapi mahu" (<-- betui ke Ramlah Ram? Ah, bantai je la labu..)
Sasaran trafik aku tahun depan? Hmm... sebenonye aku tak brani la nak letakkan sasaran sebab aku ni agak pemalu sket dalam soal ni.. (<-- sape-sape nak vomit sile kan.. aku tak amik ati punye). Poyo tui aku ni kan? Sasaran aku tahun 2011 cukuple kalo dapat 500UV. Bukan tak yakin dengan kemampuan sendiri cume aku rase banyak lagi mende yang aku perlu blaja dan mengaji pasal dunie blog ni.
Oklah, aku rase da panjang aku menulis ni. Aku harap takde sape yang muntah bace entri aku ni dan time kasih la ye sebab sudi meluangkan mase bace entri brani mati aku ni (tak penah aku buat aksi brani mati gini...hahahahaha)
Penjejak Mimpi - Blog aku ni memang best tahap gaban.. :)

Sunday, November 28, 2010

Takde Pape Lah..

Salam.
AKU skang ni tengah meng'update' balik entry lame-lame aku tu. Maklumle, aku kan dak baru blajar so dari mase ke semase mane-mane ilmu baru aku dapat tu, sket-sket aku men'tacap' blog aku ni.
Jenuh aku duk nak melabelkan sume-sume entry aku dari tahun lepas punye. Jenuh makcik ni ha.. Aku tak leh wat skali harung, beb. Mane larat. Bile aku larat, aku wat sket. Ari ni sket... Esok wat sket... Nanti sume da berlabel so senang la aku nak mengakses sume entri aku. Korang pon same gak... Yippi!!!
Penjejak Mimpi
- badan aku ni da stat panas. Janganla demam... Aku nak kene cari panadol nih.. :(

Big Rocks and The Jar

A high school teacher once demonstrated a concept to his students. He filled a jar of rocks and then asked if it was full. "Yes!" the class replied. Then he poured some gravel and let it settle between the rocks before pouring some sand into the jar. Again he asked if the jar was full. "Yes!" they replied. After that, the teacher poured some water and asked again if it was full. When he finished, he asked the class what was the point of the demonstration. One student answered, "No matter how busy you are, we can always squeeze more things to our schedule.". "No" replied the teacher. "The point is unless you place the big rocks first into the jar you are never going to get them in."
And in real life, what are the Big Rocks in your life? Spending time with your spouse, children, parents, taking seminars or classess to improve your career goals. Make the time to set goals, plans or evaluate your progress. When you say you have no time, remember the story about the Big Rocks and The Jar! Always have priorities in life.
Penjejak Mimpi
- kadang-kadang tak tau pe yang kite sibukkan...

Nape Aku Jadi Blogger?

Salam. 


SEBENONYE soklan ni aku tanye kat diri aku dan pade korang. Ha, nape korang jadi blogger? Aku de beberape jawapan dan jawapan-jawapan aku ialah:
1. Aku suke menulis. Dulu penah berangan nak menulis dan wat novel tapi takde idea la. Kalo nak kate tak tau teknik menulis, buleh tanye ke.. buleh blaja ke.. Ni tak tau nak wat novel cite ape.. Payah gak tuh..

2. Setiap dari kite ade pengalaman yang berbeza. So dengan menjadi blogger, kite buleh berkongsi pengalaman dan ilmu (kalo ade yang bermanfaat) dengan sume pembace. 
 
3. Aku ni sebenonye agak pemalu :(<-- aku.="" aku="" dapat="" dengan="" di="" hati="" ijau="" isi="" kenal="" kengkawan="" meluahkan="" menulis="" muntah="" musti="" nukilkan="" segalenye="" sini.="" so="" span="" tau="" yang="">

4. Mungkin ade yang tak tau aku dulu rajin gak menulis sajak. Dan sajak aku penah due kali kua radio Sinar FM rancangan Kak Lin tu. Ape ke namenye.. Suria Cinta ke ape.. tak ingat. DJ kak Lin tu akan bace la sajak-sajak yang terpilih. Sajak aku tu tentang orang yang putus cinte. Hehehehehe.. Mase kua tu, perghhh!! heboh gitau member-member umah. Bangge siot! Lawak rasenye bile ingat sume tuh.. Tapi skang da lame tak menulis sajak. Da takde feel. Feel tu da lame ilang... :( Dan skang feel nak berblogging lak yang ade so aku akan terus berblogging sampai bebile, insya Allah.


5. Ade orang yang menjadikan ruang maya ni sebagai medium untuk die melepaskan bebanan keje, bebanan komitmen berkuage (walau sebentar cume), tempat die bercerite ape-ape ajek, sebagai jurnal peribadi, tempat berkongsi hobi dan 1001 macam sebab lagik. But as for me, ruang maya ni membolehkan aku menjadi diri aku sendirik. Aku buleh menulis ape saje yang aku suke, yang terlintas dalam pale otak aku ni. Aku tak perlu berpure-pure dalam menterjemahkan makne kehidupan ni mengikut acuan orang lain. Ape yang tak betul, ape yang aku tak suke, ape yang cantik, yang jelik, atau ape saje; segalenye aku buleh tulis kat sini. Aku bebas..
Haa... tu lah 5 alasan aku. Mungkin korang ade yang tak setuju tapi macam yang aku tulis kat atas tu, ni blog aku so aku buleh tulis ape yang aku suke. Aku rase korang yang de blog sendirik ni pon musti ade alasan tersendirik, kan? So tanyelah diri korang nape korang menjadi blogger?

Penjejak Mimpi - blogger juge perlu bertanggungjawab dengan ape yang ditulis. So to play safe, jangan sibuk jage tepi kain orang. Jage tepi kain sendirik, udah ler... :)

Thursday, November 25, 2010

MLM

SEMENJAK due menjak ni kat dalam paper sibuk duk cite pasal AC Mizal dengan bisnes MLM (Multi Level Marketing) nye. Ade yang kate AC untung gile babas dengan meng'klepet'kan bangse sendiri.. nak kaye cepat la.. untung atas angin la... bla.. bla.. bla.. Tapi die kan baru sambar kete Bentley? Perghh!! manyak siot duit mamat ni. Bape ratus ribu ek rege kete ni?

Tapi entry aku kali ni bukan pasal AC. Takut nanti die wat repot polis lak duk kate aku nak menjahanamkan bisnes die. Takke kes naya? Tapi aku nak cite pengalaman buruk aku pasal MLM ni la.

Sebenonye aku ni buleh dikatekan bute bisnes la. So kalo orang cakap pasal sistem MLM ke.. sistem piramid ke sumpah makan sate 60 cucuk aku memang tak tau. Dan aku tak berminat nak tau sebab aku memang tak suke berbisnes. Then one fine day, one of my old fren kol dan ajak aku gi umah die. Sebelum tu kami duk kontek dengan send kad raye aje tiap-tiap tahun. Tak pon kami hanye berYM ajek. Atau bertukar-tukar sms. Memang kalo nak diikutkan sejak aku benti keje kilang dulu kami tak penah jumpe sampailah die dapat keje di kolej Komuniti kat KL ni.

Ok, mase die duk kol tu die de la mention yang die ade satu bisnes yang memang untung banyak. Bile aku tanye bisnes ape die takmo explain. Die bermati-matian nak jumpe aku. Then slalu la die kol ajak nak jumpe. Dan die da setkan tarikh tapi on that day aku tak dapat datang. Before that die ade lak juge kol tapi aku tak angkat sebab kekadang tak dengar; aku simpan enset dalam drawer. Bile aku sms tanye balik; die diam langsung tak reply. So sejak tu langsung die tak kontek aku lagi. Malah takde lagi kami berYM dan tahun ni langsung takde kad raye untuk aku. Kebetulan tahun ni pon aku memang tak send satu pon kad raye pade sesape. Mungkin sebab tu la gamaknye tapi kalo sayangkan frenship tu, takkan nak berkire kot?

Pengalaman kedue lak dengan member satu JKR tapi cawangan lain. Die pon bukan kat HQ ni. Cite die lebih kureng same cam kat atas tu. Duk beriye-iye kol dan ajak jumpe. Bile aku tanye bisnes ape, takmo jawab. Suh aku dengar dulu. To tell the truth aku memang malas nak buang mase untuk dengar mende-mende yang aku rase takde faedah. Daripade aku dengar mende-mende camtu, aku tido wat taik mate lagi nikmat. Lagi best. Tapi member ni aku ade gak desak die suh gitau tapi die memang tak gitau. Last-last aku geram sangat aku cakap kat die "ni bisnes MLM ke? Sori la wei, kalo bisnes tu aku tak berminat. Ko cari jek la orang lain ". Rupenye member aku ni da hangin satu badan dengan words aku dan terus sound tepet "ko tak tau ape-ape jangan nak memandai-mandai. Aku suh dengar tapi ko takmo dengar pastu bla... bla.. bla.." (aku da tak ingat pe yang die da sound aku). Pastu aku balas la sms die "abeh tu bile aku tanye bisnes ape ko takmo jawab pastu ko nak marah aku lak". Lepas tu ape yang terjadi? Ending die macam yang kat atas tu jugak; die terus tak kontek aku sampai skang.

To tell the truth aku memang tak percaye pade konsep MLM ataupon skim piramid ni. Dah la tu, kene wat loan la.. Ape bende ntah.. Bukan sket-sket punye loan... RM20k- RM30k.. Manyak tu beb.. Daripade wat loan untuk tu baik wat loan ASB. Lagi untung dan menguntungkan. Halalan toyyiba lagik :)

Aku ni kan kekadang tu muskil dengan ape yang orang lain fikirkan. Mane buleh untung tahap gaban dengan tak berniage dan tak berjual ape-ape? Ade tu modal dalam RM2k- RM3k dan dalam tempoh seminggu due leh untung dalam RM10k. Gile ke hape? Kalo gitu ramai le orang kaye kat Malaysia ni..

Pade korang, berhati-hati lah.. Jangan disebabkan kunun-kunun buleh untung berkali-kali ganda korang terpedaye dengan bisnes semacam ni.. Yang kat atas tu memang le untung tapi orang yang kat bawah ni yang sengsare..
Penjejak Mimpi
- Terpikir bapelah nilai frenship ni sebenonye? Rege duit lebih mahal dari rege frenship?

Wednesday, November 24, 2010

Mase Bebudak Dulu...

SIANG tadi kat opis aku duk nyembang dengan sorang member tu. Duk ungkit kisah-kisah mase bebudak dulu.. So banyak le mende dan kisah yang kuar.. Lantas aku tingat...
- mase bebudak dulu... tiap-tiap petang lepas balik ngaji musti berkumpul tengah-tengah padang dengan kengkawan main polis sentri.. rumah terbakar.. aci nyorok.. rounders... galah panjang.. Yang tak leh lupe tu kalo time main 'rumah terbakar'.. konsep die kan kite kene target bola kat badan lawan kite untuk kasik die mati? Mane-mane anak manje tu kalo ter'beduk' badan tu kuat sket dengan bola, siap nangis lagik! Pastu ugut nak kasi tau bapak die. Ler.. name pon main, takkan itupon nak repot same bapak ko? Len kali kitorang tak kasi anak manja ni main. Ko gi lah main anak patung kat umah senyap-senyap. Hahahahaha...
- mase bebudak dulu... ade gak aku main congkak. Gune guli. Time ni bes gak dan besenye aku men dengan adik badik aku ajek. Yang paling klakar tu kalo sape dapat guli paling banyak musti di'cop' main tipu la.. kire guli tu dulu la.. Hmm... memacam bebudak ni, kan?

- mase bebudak dulu... suke tengok polis berkawad. Ye la, da aku anak polis sah-sah le aku dapat tengok polis yang berkawad. Len la kalo aku duk kem askar, musti aku dapat tengok askar yang berkawad. Kan?.. Ha, time tu aku duk sibuk cari abah.. Mane abah aku.. Abah aku baris line mane... Bile da nampak, sengih jek aku... Ha... da nampak abah... Macho nye abah dengan seragam birunye.. dengan cota dan 'pongkis'. Gagah perkase... :)
- mase bebudak dulu... bile kene ngaji malam lak, tunggu member kat blok depan tu.. pegi ngaji reramai... aku dengan adik aku dan die dengan adik badik die.. Balik pon camtu gak.. Kalo member tu tak turun lagi, siap jerit panggil die. Ala, umah die tingkat due; cam aku gak cumenye duk blok lain jek.. Pastu reramai gi umah ustazah tu. Ingat lagik name die Ustazah Jamilah dan hubby die name Pakcik Johan. Penat nak 'mendaki' umah ustazah sebab tingkat empat.. Penat wooo....

- mase bebudak dulu... kat sekolah main batu seremban la.. galah panjang la.. dengan satu lagi permainan tu.. aku tak ingat name die.. Kalo batu seremban tu kite gune tujuh bijik batu kan? Yang ni gune macam bungkusan kecik kain yang dijahit. Dalam tu ade kacang ijau. Tapi bilangan die lima jek. Konsep main macam batu seremban gak la.. Err, korang tau ke main batu seremban cane?

- mase bebudak dulu... tak pikir ape dah. Janji dapat main. Kat sekolah; main. Balik sekolah; main. Kat tempat ngaji; main. Lepas ngaji; main. Dunie bebudak sangat indah; duk main ajek memanjang. Korang setuju tak cakap aku? Betul kan?

- mase bebudak dulu... ingat lagi ade skali tu ujan sangat lebat dan sekolah aku banjir. Mase tu aku dalam darjah satu atau due. Tak ingat.. Abah datang amik aku dengan jalan kaki sebab motor tak buleh gune. Abah dukung dan aku duk atas bahu die. Bile sampai depan main entrance balai, perghhh!! air longkang melimpah ruah.. Mase tu longkang depan tu kecik lagik. Memang deras air die. Silap-silap hanyut...

- mase bebudak dulu... ingat lagi aku penah kene kejar dengan lembu. Lembu tu mulenye syok makan rumput depan pagar balai. Dan aku lak mase tu baru balik sekolah dan jalan sensorang. Tak semena-mene lembu ni usya dan terus follow aku dari belakang. Lembu tu tak le berlari-lari 'lembu' kan.. kire cam slow and steady la lembu tu meng'follow'kan diri die. Aku ni muskil le.. Nak kate aku pakai baju kale merah; aku pakai baju seragam sekolah yang biru tu. Nak kate aku usik die; gile korang nak usik lembu? Nak kate aku marah die makan rumput kat situ; ape ke jadahnye? Rumput tu bukan nye family aku yang tanam.. tanah die landing nak makan rumput tu bukan family aku yang punye.. Sape punye? Ahmad Albab yang punye!! Hahahahahahahaha!! (<-- tetibe jadik jin ni pehal lak?). Ok, back to the story.. so aku pon jalan le cepat-cepat dan bile sampai pagar depan tu, naseb bek la guard yang berjage kat pintu masuk halau lembu tu. Mamat tu hentak kaki die terus lembu tu melarikan diri. Ha, tau pon ko takut ye lembu? Lembu betul le ko ni lembu!!Tahun depan sah-sah ko kene sembelih wat korban. Mamat tu musti bangge sebab die da jadi hero di mate sorang budak pompuan kecik. Ye la, hero la kan sebab da menyelamatkan sorang budak dari cengkaman sekor lembu yang ganas dan durjane. Hahahahahaha... Tapi sampai skang aku muskil nape lembu tu kejar aku?

- mase bebudak dulu... paling suke time raye. Aku bese gi raye dengan adik aku. Yang tak bleh blah tu baju raye sedondon jek. Design pon same. Maklumle home made. Mak aku pandai buat baju. Sume baju kurung die jahit. Sampai le aku masuk poli, mak aku jahit sume baju aku. Cakap jek nak design cane, mak aku buleh buat. Bile gi raye tu, kene lak bile dapat duit raye memang best giler. Kami duk berek polis so senang le sket kan.. Memule serbu orang kat tingkat satu... pastu tingkat due... tingkat tige... last skali gi tingkat empat. Da abeh tu gi pulok blok lain. Dulu kalo dapat 10 sen pon ok. Kalo dapat 20 sen kire da bangge la tu. Siap gitau member lagi suh gi raye umah orang tu. Hahahahaha... Pastu sape yang bagi 5 sen atau tak bagi langsung, boikot. Tahun depan tak gi lagik umah die. Hihihihi... tak snonoh kan pangai? Da name pon bebudak...

- mase bebudak dulu... bile gaduh tak cakap dengan member. Pastu stat le kua stetmen ni --> "kamu berdose sebab tak nak kawan kite. Kalo tige hari kamu tak cakap dengan kite, masuk api nerake". Pastu bile da insaf sket, stetmen ni pulak kuar --> "salam balik".. Macam siot jek rasenyer... :)

- mase bebudak dulu... kalo sembang ape-ape dengan member dan pastu rase cam member tu klepet jek, musti cakap gini kat die --> "alip lam lam ha" dan tulis kat dahi die. Eja name Allah kat dahi die kunun member tu tak leh tipu la. Klakar...

- mase bebudak dulu... bile da pandai bawak beskal, duk round satu area berek polis tu dengan member. Pastu main macam ala-ala penyiasatan. Duk kejar penjahat dengan beskal. Tapi sebenonye tak wujud pon penjahat tu, imaginasi kami jek. Tu sume sebab terpengaruh dengan cite kat tv. Beselah.. bebudak kan mudah terpengaruh? :)
- mase bebudak dulu... ingat time abah kene pegi operasi kat luar daerah. Dowang panggil 'toreng'. Ntah pe maksud die aku pon tak pasti. Mungkin 'touring' kot.. Aku rase la.. Haa... time ni best sebab besenye aku akan follow abah sampai kat lori atau trak polis tu. Naik dan duduk-duduk jap dalam tu. Pastu amik nasi bungkus. For info dowang akan dibekalkan nasi bungkus (wat alas perut la kot), biskut kering, gula, susu tepung dan kopi/teh. Bekalan dowang la tu.. Bese abah akan bagi nasi tu kat aku untuk bawak balik. Kongsi adik badik. Rase nasik bungkus tu macam sedap sangat la time tu. Baru-baru ni aku de gak sembang dengan kakak-kakak aku pasal nasik ni. Dowang pon same; masih terase-rase lazat dan nikmatnye nasi bungkus tu.. Kakak aku cakap kedai mamak tu kat Ipoh. Tak tau le wujud lagi ke tak kedai tu skang..
- mase bebudak dulu... bile abah gi 'toreng', kalo tanye bile die balik; abah musti jawab gini --> "bile janggut abah da panjang takat ni (sambil tunjuk dada die), muke abah da tumbuh jambang kale putih.. misai abah da putih.. janggut abah da putih baru abah balik.." sambil senyum.. Tapi sekejap jek besenye. Kalo tak silap mungkin seminggu due jek dowang gi operasi.
- mase bebudak dulu... aku penah ade anak patung plastik kale pink. Anak patung tu aku rase besar time tu. Ye la, aku time tu kan sekolah rendah. Badan pon cinonit jek.. (korang jangan nak memandai compare badan aku mase bebudak dengan badan aku time ni, ek? Macam langit ngan bumi.. Hahahahahaha). Anak patung tu memang saiz besar la. Abah beli kat Sabah. Hmmm... miss a lot la kat abah... :(
- mase bebudak dulu... kalo abah beli rambutan ke.. buah rambai ke.. langsat ke... mak musti bahagi same rate untuk sume anak-anak. Tak berlebih, tak berkurang. Nak kasik adil dan saksama. Time ni aku ngan adik aku de pangai buruk yang same. Kami akan makan sesame tapi makan lambat-lambat. Ye la, sape yang abeh lambat die buleh la eksen dengan yang sorang lagi tu. Kekadang tu siap sorok lagi buah rambutan tu kat kusyen. Then bile yang sorang tu da abeh makan buah hak die, orang yang sorok buah tu.. jeng jeng jeng... "aku punye ade lagik... ko punye da abeh.." make orang yang da kehabisan hak die tu musti bengkek kan? Hehehehehe... Lucu rasenye sume tu...

- mase bebudak dulu... argghhh!!! terlalu banyak kenangan mase bebudak dulu. Ni baru cite mase sekolah rendah.. Tu pon mungkin kurang dari 1/3 life mase kekanak.
Bile difikirkan, alangkah bahagie dan indahnye jadi bebudak. Tak yah pikir cane nak survive idop ni. Tak yah pikir cane nak cari duit.. Tak yah pikir sume yang memberatkan pale otak. Tak yah pikir ape saje yang membebankan pikiran. Yang diingat hanyelah main ajek. Orang suh gi sekolah, gi... Orang suh ngaji, gi.. Da setel sume tu main dengan kengkawan.. Indahnye idop.. Bahagienye idop.. Takde masalah. Rase cam nak kembali ke zaman kekanak.. Huhuhuhuhu :(
Penjejak Mimpi
- Ade ketikenye kenangan itu terlalu indah untuk dibiarkan berlalu begitu saje..

Saturday, November 20, 2010

Tsunami Maher Zain

SEJAK kebelakangan ni kat opis aku tu (BPR D1) mane ceruk pon aku gi musti akan kedengaran lagu nyanyian Maher Zain. Mamat arab kelahiran Lebanon tetapi dibesarkan di negara Skandinavia (Sweden) telah mencetuskan satu fenomena kepade rakyat Malaysia skang.
Ni lah rope Maher Zain yang telah menyebabkan ramai perawan-perawan Malaysia diserang penyakit angau termasuk aku.. (<-- stetmen gediks!)

Kelahiran album pertame Maher Zain seolah-olah memberi peluang dan alternatif lain pade kite untuk mencari ketenangan jiwa buat sementara waktu di kala dibeban dengan tanggungjawab dan amanah.

Pade pendapat aku yang sudah jatuh cinte dengan lagu-lagu die ni buleh dikatekan sume lagu die best-best. Most of the songs dalam English dan ade beberape lagu die yang memang aku suke sangat dengar macam lagu kat track no 1, 3, 4, 7, 9, dan 11.. Ah, korang dengar la musti korang akan suke gak lagu-lagu die.
Ni senarai tajuk lagu dalam first album die. Yang de tande asterisk tu (*) maknenye lagu tu aku ske bangat :)
1. Always Be There *
2. Ya Nabi Salam Alayka
3. Insha Allah *
4. Palestine Will Be Free *
5. Thank You Allah
6. Allahi Allah Kiya Karo (feat. Irfan Makki)
7. The Chosen One *
8. Baraka Allahu Lakuma
9. For The Rest of My Life *
10. Hold My Hand
11. Awaken *
12. Subhanallah (feat. Mesut Kurtis)
13. Open Your Eyes
14. Ya Nabi (Arabic Version - Bonus Track)
15. Thank You Allah a.k.a Thank You God (Acoustic Version - Bonus Track)
Kalo diikutkan mamat ni bukan orang dari Asia Barat pertame release album nasyid dan menjadi bualan rakyat kite ni. Sebelum ni kite ade Pascale Maschaalani, Sami Yusof (sekadar sebut due name tu ajek sebab tu ajek yang aku tau. Ngee..) tapi ntahla.. Dengan Maher Zain ni buleh lak aku 'terkesima' (<-- poyo tak word tu?) tatkala mendengar lagu-lagu dendangan mamat ensem ni. Awww!! tergediks la pulok aku ni.. :) Tak caye ce korang try download kat
http://www.megaupload.com/?d=CYDYNTWS ataupon kat http://www.mediafire.com/?cmyjy5znlnk.

Pade aku, selain dari muziknye yang agak mendamaikan; lirik lagu die yang lebih memberi kesan kalo dihayati.. Nak lirik die ce korang gi site ni http://www.islamiclyrics.net/. Ok, enjoy... :)
* Credit to blogger 'nasyid for us' (http://nasyidforus.blogspot.com/) and to the owner of http://www.islamiclyrics.net/.
Penjejak Mimpi
- ade lagu yang buleh menaikkan smangat bile kite down and demotivated. But its just an alternative. The best way is turn to Allah swt to seek His help and guidance. He knows what is in our heart and always be there; anytime when we need Him. He never forget us. Thank you Allah for everything. Syukur ya Rahmaan...

Kenangan Itu..

SEMALAM aku kua jumpe member lame (Lin) kat bandaraye Ipoh. Janji kui 12.30pm kami bertemu kat kompleks Yik Foong (dulu dikenali dengan name Glory). Dalam jam 12pm aku da sampai so aku gi cari kasut dulu. Kedai kasut depan Ayamas. Dapat pe yang diidamkan so terus aku menuju ke kompleks Yik Foong. Ronda-ronda cuci mate. So untuk itu, masuk le aku ke beberape kedai kat situ.. Cuci mate tengok henpon.. tengok laptop.. survey cooler pad.. kedai elektrik. Mase masuk kedai elektrik tu aku saje tanye pasal tv kecik. Ala, yang build-in dengan radio tu. Rege dalam seratus lebih. Tapi itam putih. Pastu apek tu tunjuk mini hifi attached skali dengan tv. Ade yang buleh terus main dvd. Rege? Dalam RM500 lebih. Tv kaler.. Aku ni bukan nak beli pon. Saje nak buang mase sesambil nunggu member aku tu.. Ngeee...

Aku tengok kompleks ni macam idup segan mati tak mau dah... banyak kedai da tutup. Termasuk kedai muzik 'Friendly'. Dulu aku slalu datang kedai ni cari kaset ataupon cd. Yang banyak kedai jual henpon, kedai komputer dan kedai jahit (tailoring shop). Macam kedai elektrik tu, dulu lagi dah ade. Same thing goes to kedai jahit. Tapi kedai-kedai jahit ni lelaki tukang jahitnye. Ala-ala Rizalman.. Zhang Toi.. Hatta Dolmat gitu.. Hahahaha... Ha, satu lagi kedai yang menten ade sejak dulu ialah kedai kasut Bata dan satu kedai jam tu. Ntah pe ke name kedai jam tu.. Lame gak kedai-kedai tu bertahan.

Satu ketike dulu kompleks ni penah jadi pot mamat-mamat Indon bersidai. Ntah pe yang best nye kat situ ntah sampaikan aku rase berade di Jakarta jek time tu.. Tapi semalam macam tak nampak jek mane-mane mamat Indon yang sesat ke situ.. Ke aku yang tak pasan?
Tak lame pastu member aku sampai. So kami decide
nak gi Ipoh Parade jek. Option kesane samade nak amik keb ataupon bas. At last kami naik keb ajek. Senang dan cepat. Sampai di sane kami gi food court dulu untuk mengisi perut yang lapor. So kami cari nasi campur jek. Ye la, da tengahari kan? Aku ni musti cari nasi.. (<-- i am a typical malay, you see?). Sambil makan, kami mulai mengimbas kenangan silam 15 tahun dulu. Mase mude-mude dulu.. mase sesame bergelar 'minah kilang' dulu.. Berderai ketawe kami bile terkeluar cite-cite lucu.. Name Man (<-- name sebeno die Halimah tapi aku tak ingat cane mulenye die buleh dipanggil dengan name Man), Aida, Ina, Mira, kak Yus, kak Ani, kak Mas, Rose, Parames, kak Zira, kak Mimi, Jue dan lain-lain mulai miniti di bibir kami. Pelbagai kenangan mulai terimbau.. Kenangan makan dan minum berkongsi ramai-ramai... tido dalam kotak time break bile shift malam.. mendajalkan member-member.. berbuke pose ramai-ramai.. time ni aku ingat lagi.. bile dekat bukak pose, pihak kilang akan bagi buah untuk buke pose. Ye la, time keje kilang tu kan mane buleh sume orang kua makan skaligus so sape yang kene cover mase tu akan makan buah dan minum air dulu untuk batalkan pose. Aku and the geng besenye akan berbuke pose sesame. Mase tu sape yang bawak bekal akan share ramai-ramai. Meaning to say, kite dapat merase kawan kite punye makanan.
Kat atas tu key-chain Lin kasik kat aku. Diperbuat daripade gulungan majalah. Macam tau-tau jek die tu yang aku ni gile kumpul key-chain... :)
Bile time gaji, kami akan kua meronda kat Ipoh tu beramai-ramai. Tengok wayang.. makan KFC (<-- skang korang da tau yang aku ni memang penggemar ayam sejak dulu lagik..), shopping.. Cakap pasal tengok wayang ni, yang paling aku tak leh lupe ade skali tu.. Time tu kami baru abeh shift malam. Bese kalo shift malam abeh keje kui 7am. So pagi tu kami da janji nak jumpe kat Ipoh dan nak layan wayang cite Jumanji (<-- sesape tak tau cite ni, sile surf internet). Dalam tengahari kami jumpe dan terus beli tiket. Mase cite tu da stat, aku beriye cakap kat dowang "wei, ingat ek.. sesape yang tertido kite jangan kejutkan die. Bia die tido sensorang dalam ni.." Dowang jawab "ok.. ok.." So layanlah kami cite tu... Sampai satu ketike... jeng jeng jeng.. de orang yang da tido rupenye... Hmm, nak kene tinggal la tu... Korang rase sape yang tido tu? Sape tau sila angkat tangan?

Hahahahaha... aku sendirik yang tertido da... (<-- rupenye kebolehan untuk aku senang dan mudah tidur ni da lame Allah kurniakan..). Ngeee... appa da... sendirik wat law, sendirik yang nak kena... Aku pon tak pasti mase bile aku stat tertido. Sedar-sedar budak kecik tu da tumbuh ekor jadi monkey.. Naseb bek aku tersedor.. Kalo tidak sah-sah aku yang kene tinggal. (Tapi korang agak dowang 'tega' tak untuk meninggalkan aku sensorang dalam tu?). Lepas tu berkoyan-koyan la dowang kutuk aku.. Ngeee... Aku sengih jek la... Nak wat pe lagik?
Aku jugak tingat dedulu main badminton untuk department kami. Selain badminton, kami main bola keranjang dan bola tampar. De tournament badminton, sanggup amik mase makan tu kejap jek (kekadang tak makan) sebab nak prektis. Bese kalo shift malam lagi best. Sebab tak banyak keje sangat so leh la lame sket nak prektis. Penyokong setia kami tak ramai.. geng-geng kami jek.. Tapi ade gak la member same shift datang tengok bagi sokongan moral. Same gak time kami de lawan basketball dan volleyball.. Geng-geng kami tetap datang menyokong. Oh ye, lupe lak nak gitau sape geng aku ek.. Hmm.. geng kami takde name. Bukan cam skang ni stiap geng de name; geng bas skola la.. geng surau la.. geng sua dalam la.. geng nissan la.. geng kami takde name tapi stiap daripade kami de name sendirik macam Lin, Aida, Man, Jue, Ina, Parames dan Rose. Kami berlapan buleh dikatekan sentiase bersame kemane-mane ajek. Tapi kami geng baik tau. Takde wat onar kat orang lain de.. Orang lain, orang lain punye pasal. Nak terlungkup, nak terbalik ade kami kisah? Kami tak kacau orang lain.. Kami de dunie kami sendirik... Kami bahagie dengan dunie kami :)

Tapi tu dulu... 15 tahun dulu.. Dan skang memasing de kehidupan sendirik... Aku? Macam ni lah... Lin lak skang de bisnes sendirik. Die wat bisnes kraftangan gune surat khabar dan majalah. So far so good bisnesnye.. Ina dengarnye baru bukak kedai makan dengan adik badiknye. Aida (<-- she's very soft spoken and nice person) lak skang duk kat area Simpang Pulai. Last aku tau anak die da 3 orang. Man skang kat Pahang. Da kawen dan menetap di sane. Parames da los kontek. Mane la die ni menghilang? Last berite aku tau die kat KL keje bank tapi aku tatau ceruk KL mane die lepak. Kalo tau buleh gak aku cari. Rose pon da kawen da ade anak sorang. Skang ni menetap kat Kuale Kangsar. Rajin kontek aku cume aku kureng kontek die sebab die suke beno tukar nombor tipon. Jap-jap gune nombor maxis.. Jap-jap gune celcom. Ade skali tu die merajuk ngan aku sebab aku lame tak kontek die. Aduih Rose.. teman ni bukan nye namo kontek mike tapi mike tu suke bebenor nukor nombor tipon mike tu ha... penin teman ni weh!! (amacam? ok tak aku cakap cam orang Kuale?). Last but not least Jue. Minah ni pon da kawen dan skang ni kat Ipoh. Keje nun kat Bangunan Persekutuan Ipoh tu ha.. Ala, kat depan bangunan KWSP tu..

So kesimpulannye daripade tujuh member aku tu; hanye Lin, Jue dan skali skala Rose yang aku de keep in touch. Skali skala kami akan berjumpe dan bertukar-tukar cite. Yang lain? Menghilang seperti dedaun kering ditiup angin... Ntah dimane... :(

Buat Lin, Aida, Man, Ina, Rose, Parames dan Jue; aku doakan korang sentiase dalam lindungan dan rahmat Allah. Bahagie dengan kehidupan korang. Berjaye dengan impian dan cite-cite korang. Jangan pernah terlupe yang kite berlapan penah ade kenangan pahit manis bersame. Sume kenangan yang dilalui paterikan dan sematkan di dada korang. Jangan pernah mencube untuk melupekan sume tu sebab kenangan itulah yang telah mematang dan mengenalkan kite erti kehidupan dan makna sebuah persahabatan... Andainye ade secalit kenangan pahit, cubelah lupekan sume kenangan pahit itu. Bayangkan segalenye ditulis dan dinukilkan di pasiran; yang akan menghilang apabila ombak menghempas pantai.. Tetapi aku pohon korang sentiaselah ingat persahabatan dan sume kenangan manis kite seumpama menukilkan di batuan keras yang tidak akan menghilang walau mengambil mase puluhan tahun untuk pudar dan lenyap....

Penjejak Mimpi - pernah satu ketike dulu tidak percaye pade ikatan persahabatan dan merasekan persahabatan sejati itu tidak wujud..

Wednesday, November 17, 2010

Catatan Sengal Seorang Saye

SEMALAM seperti bese saye membangkitkan diri untuk bersiap-siap ke opis. Sebelum itu saye iron baju dulu.. mandi.. solat Subuh dan terus 'mengeluarkan' diri dari umah sewa kami menuju ke stesen lrt STAR. Ups!! Saye terlupe untuk memberitahu para pembace iaitu oleh kerane saye telah menyiapkan diri lebih awal iaitu sebelum jam 6 pagi, saye melepak-lepakkan diri di atas katil yang empuk sambil membelek-belek majalah Solusi isu 3. Setelah jam hampir pukul 6.10am, barulah saye keluar umah. Saye berjalan menuju je stesen lrt dengan gaye kontrol ayu walaupon pade hakikatnye saye sedar dan tahu bahawe saye tidaklah ayu. Malah name saye di dalam ic juge bukan Ayu. Akhirnye saye berjaye menaiki lrt menuju ke stesen Bandaraye. Oh ye, di stesen Bandaraya itu ade sebuah jambatan yang saye namakan sebagai 'jambatan bodoh'. Jambatan ini menghubungkan laluan lrt STAR ke laluan komuter. Kenape saye menamekan jambatan itu sebagai jambatan bodoh? Sebab jambatan tu tidak sekolah!! (sengal..). Sebenonye bilangan anak tangga menaik dan menurun di jambatan itu tidak same. Keadaan ini telah menyebabkan saye selalu sahaje kekurangan oksigen ketike menyusuri jambatan ini. Keadaan ini sungguh membencikan saye. Memang dari luar jambatan ini sungguh cantik binaannye tetapi di dalamnye hanye pejalan-pejalan kaki saje yang tau betape tak bestnye perasaan ketike menggunekan jambatan ini.
Sampai di stesen Bank Negare, saye menunggu dengan sabar kehadiran tren ke laluan Seremban. Rupenye tren jam 6.20am 'delay' (<-- that makes KTM famous, guys). Lalu tren berkenaan tibe jam 6.45am dan terus saye masuk dan berdiri dengan gagah perkase dekat dengan pintu. Saye suke berdiri dekat pintu supaye saye mudah mengeluarkan diri bile sampai ke destinasi nanti. Akhirnye selamat gak saye tibe di stesen Mid Valley. Terus saye melangkah berhati-hati dan menuju ke RHB bank sebab nak topap touch & go. Rupenye RHB masih potong 50sen sebagai kos topap. "Huh! CIMB da tak potong" saye berkate di dalam ati. Lepas tu terus saye menuju ke opis saye yang terletak berdekatan.
Di opis, saye hanye makan biskut untuk alas perut sewaktu bekfes. Erk!! bukan saye diet ye.. Para pembace tolong jangan salah paham. Sebenonye saye telah mengorder roti telur dengan sorang brader; member satu opis.
Tengah hari saye telah membeli makanan dengan gel di kantin DBKL. Dan kami berdue telah makan di tempat gel. Sambil makan, kami bercerite, minum dan bergelak ketawe bile ade kisah-kisah yang lucu. Tepat jam 2pm, saye masuk opis dan menjalankan tugas seperti biase.
Tepat 4.30pm, mase balik telah tiba tapi ade sedikit tugas lagi perlu diselesaikan. Da setel, terus saye mendapatkan keb menuju ke Bandar Baru Sentul. Sampai umah, saye bersiap-siap untuk balik kampung. Jam 5.45pm, saye keluar umah dan sampai stesen Bukit Jalil jam 6.20pm. Oleh kerane di Bukit Jalil itu telah terpateri satu kenangan pahit dan menjadi trauma kepade saye hingge kini lantas saye mengambil keputusan untuk memenatkan diri dengan memanjat jejantas yang telah disediakan oleh kerajaan. Biarlah lambat asalkan saye selamat. Iklan: "Gunakan jejantas ketike melintas. Ingatlah orang yang tersayang".. Sampai di stesen bas ekspres, saye terus menuju ke Platform 12 dimane berkumpulnye bas-bas Transnasional dan Plusliner. Untuk makluman, saye adalah penggune tegar bas Transnasional sejak saye menjejakkan kaki ke utan batu KL ini. Kalo ade anugerah penggune khidmat bas Transnasional, at least saye akan dapat jadi calon runner-up kalo tak juare. Di sane, saye terpakse berdiri kejap sebab takde bangku plastik yang kosong. Tak sampai 10 minit, saye berjaye duduk. Ahh!! lega rasenye.. :) Sebab bosan, saye telah membeli buah ciku potong, air perase epal Tropicana Twister dan Clorets. Malang sekali naseb saye sebab telah membeli ciku keras. Huh! tak senonoh betui penjual tu. Sanggup die menipu pembeli dengan buah ciku mudenye. :( Akhirnye saye terpakse mencampakkan ciku tersebut ke dalam tong sampah. Rugi duit saye sebanyak RM2.
Bas yang sepatutnye bertolak jam 7.30pm masih tak muncul. Pengumuman demi pengumuan disampaikan oleh pihak Transnasional. Tapi pengumuman untuk destinasi lain. Sungguh bosan rasenye tetapi saye menunggu dengan sabar. Setelah hampir jam 8pm, barulah pengumuman dibuat untuk penumpang ke Ipoh. Alhamdulillah, akhirnye sampai juge bas. Saye naik dan terus menuju ke kerusi 5A. Bukak ekon dan merelax kan diri. Kepale saye masih berdenyut-denyut pening. Dalam perjalanan, saye berbalas-balas sms dengan anak buah saye dan sorang lagi teman blogger yang terkenal seantero cawangan kami iaitu blogger 'me'.
Dalam bas, aktiviti rutin saye ialah 'melena'kan diri saye yang mungil ni. Walaupon pade permulaan untuk tidur tu agak seksa dan azab. Kenape tidak? Duduk di sebelah saye adalah sorang makcik yang sikapnye da macam lipas @ tikus (pilih yang mane sesuai, ikut suke ati para pembace la..). Nape saye cakap cam tu? Dalam gelap-gelap tu, ntah ape yang di'kerobek'nye. Tangan makcik itu tak buleh diam. Jap-jap bunyi beg plastik.. Jap-jap bunyi lagik.. Kan tikus @ lipas suke wat keje gelap-gelap? Saye merase sungguh musykil. Sekali skale saye cube menjeling dan melihat menggunekan ekor mate saye tetapi gagal untuk mendapatkan imej sebenar kelakuan makcik tersebut. Almaklumlah, saye bukan Bionic Woman so saye tidak dapat melihat apekah barangan yang membuatkan makcik tersebut sungguh aktif dengan beg plastiknye. Tindakan makcik tersebut yang agak 'menjengkelkan' (<-- ini perkataan kegemaran gel) telah menyebabkan saye sedikit panas walaupon ekon sungguh kuat hingge menikam ke tulang itam! Untuk menunjukkan protes, saye membuat bunyi yang menunjukkan betape saye tidak selesa dengan keadaan tersebut (sorry, i'm not a noble person ya..). Dengan pale saye yang duk asik berdenyut-denyut sejak semalam lagik. Tetapi sungguh malang naseb saye sebab makcik tu masih dengan hobinye itu.. Ati saye berkate "sabor... sabor.. die kan orang tue.." Last-last dengan perasaan bengkek kat makcik sebelah tu saye terlena jue akhirnye.. Tapi tak sempat mimpi ape-ape sebab ketike saye sedang syok layan tidur, tetibe saye mendengar suare makcik tu menjawab tipon bimbitnye. Suare makcik tu sungguh kuat dan rasenye sume penumpang di dalam bas itu (termasuk drivernye skali) mendengar. Saye berase sungguh terganggu tetapi cepat-cepat ati saye berkate lagi "bior le... enset die... yang ko lak nak angin satu badan pe hal?" Takpe... saye sambung tidur sampai ke destinasi.. (<-- minte bantuan para pembace supaye jangan heran dengan kebolehan saye yang senang tidur di dalam bas. Inilah kelebihan yang telah Allah kurniakan kepade saye. Kebolehan ini juge telah membuatkan anak sedare saye serik untuk bersame-same naik bas sebab die akan sembang sorang-sorang akhirnye sebab saye dengan pantas akan tidur sebaik saje berade di dalam bas tak sampai 10 minit). Sampai tol Simpang Pulai, saye menghubungi kakak saye untuk minte die fetch. Tunggu dalam sepuloh minit sampailah Kenari Silver untuk membawa pulang saye yang "mengantuk-mengantuk ayam" ni.
Di rumah, yang masih belum tidur ialah mak saye dan due orang lagi anak sedare saye. Sebelum makan lewat malam, saye layan Astro dulu dengan menonton cite Hawaii Five-O. Untuk makluman, ni cite lame yang telah ditayang kembali. Mase saye budak-budak dulu telah ditayangkan cite ini. Cite ini mengisahkan.... Ahh!! saye terase malas untuk membuat sinopsis cite ini so saye tidak akan menyambung kisah tersebut. Para pembace layanlah sendiri. Sesape yang takde Astro, cepat-cepatlah subscribe. So anda sume akan berpeluang menonton cite dulu-dulu yang pernah ditayangkan samada ketike anda masih kecik (dalam buaian) atau mungkin mase anda baru dilahirkan. Atau mungkin anda masih belum dilahirkan. Atau mungkin mase parents anda masih mude belia. Pilihlah mane satu yang sesuai. Satu lagi bagusnye Astro ini ialah anda akan dapat menonton cite yang same berkali-kali, berbelas-belas kali atau mungkin berpuluh-puluh kali dalam setahun. Cume yang tak bagusnye ialah ketike ujan anda tidak akan berpeluang menonton rancangan Astro. Oleh itu, ape yang terbaik sewaktu ujan ialah anda melelapkan mate dan berselimut tebal. Sebab time ujan memang sungguh best untuk tido. Pekena ubi kayu goreng dengan kopi O panas pon sodap!!
Sekianlah saje karangan yang mengisahkan pengembaraan saye menaiki bas Transnasional untuk balik kampung menyambut ari raye aidil adha/raye korban/raye aji. Terime kasih.
Penjejak Mimpi - Da lame tak makan ubi kayu goreng. Dulu mase arwah abah ade slalu gak makan time petang-petang... :(

Saturday, November 13, 2010

Hut Yi

Salam & selamat pagi..
PAGI ni kite blaja satu word dalam bahase cine iaitu 'hut yi' yang bermaksud peminte sedekah/pengemis. Korang tolong jangan tanye aku 'hut yi' tu dalam dialek ape ye.. sebab aku tak sure. Tapi kalo tak silap aku dalam dialek kantonis. Ejaan 'hut' tapi sebut 'hat' so jadinye macam ni --> 'hat yi'.
Ok, entri
aku kali ni pasal pengemis. Pengemis yang bersepah dan merata-rata kat hutan batu KL ni. Sepertimane yang korang sedie maklum; aku ni adalah sorang penggune transport awam 'tegar' which mean aku akan bergerak ke pelusuk KL ni dengan menggunekan lrt star dan putra, komuter, monorel, erl dan kekadang bas (tapi da lame tak naik bas kat KL ni. Pening nak ingat nombor bas..). Kalo gi keje tu memang sah-sah le aku akan naik komuter dan lrt. So sepanjang aku berulang alik naik transport awam ni aku memang akan bertembung dengan pengemis. Tak kisah la samada kat jambatan 'bodoh' stesen Bandaraya (dekat Bank Negara) tu ke atau kat stesen putra Masjid Jamek. Dan pengemis yang pelbagai samada pengemis yang menjual tisu/main alat muzik (bese orang bute), pengemis yang bawak anak kecik (bese ni orang pompuan), pengemis yang tak bawak ape-ape (cacat anggota/tue) dan pengemis yang sihat; pade pandangan mate kasar aku tapi minte sedekah (pengemis gini paling aku nyampah!). Haa.. pengemis jenis ni yang aku nak sentuh kali ni.
Kalo korang penah lalu jambatan bodoh kat area Stesen Bandaraya tu musti korang akan terpandang muke sorang mamat ni. Kalo tengok gayenye, sihat walafiat. Berdiri pon tegap jek tapi minte sedekah. To tell the truth aku memang nyampah tahap siot kat mamat ni. Badan sihat walafiat tapi minte sedekah. Berbekalkan kopiah atas kepale, tasbih kat tangan die akan menegur orang yang lalu lalang. Aku perasan die hanye akan menegur pompuan dan lelaki melayu ajek. Nape aku sentuh pasal kopiah, tasbih dan bangse melayu? Korang ni... takkan itupon tak terpikir? Tige perkare tu kan signifikan dengan agama islam? Walaupon kite maklum orang melayu tu tak semestinye Islam tapi memang bese camtu. Samada islam keturunan, islam ikutan atau islam amalan janganlah dipertikaikan. Bese itu yang kite dengar; melayu musti islam. Pastu lak islam dengan amalan bersedekah kan tak dapat dipisahkan? Sesape yang mampu, maka die hendaklah bersedekah dengan syarat die mustilah memenuhi keperluan orang-orang dibawah tanggungannye sebelum die bersedekah. Dan pade sesape yang bersedekah, insya allah ade ganjaran yang menanti.
Ok, berbalik pasal mamat tu tadi.. aku rase die memang pergunekan agama untuk minte sedekah. Korang nampak tak kaitan nye? Nak kasi korang paham ceginilah.. kopiah + tasbih + melayu = islam. Sedekah + pahala = islam.
Mamat ni kekadang aku jumpe kat jambatan bodoh area Bank Negare dan kekadang aku jumpe kat stesen Masjid Jamek. Aku tak tau le die ni orang tempatan ke atau orang seberang. Tengok gaye cam orang seberang jek.
Aku pon tau tau nape aku nak tulis pasal die ni. Ntahle... aku rase cam menyampah dengan sikap die tu. Memang le korang akan kate kalo nak, sedekah aje lah.. takmo sedekah tak yah. Betul tu tapi ntahle... Rase cam nak repot polis pon ade suh tangkap die. Sebab aku rase cam die ni penipu jek. Nape tak keje? Nape nak minte sedekah? Tuhan bagi tulang empat kerat suh berusahe.. suh keje... bukan meminte-minte. Kalo cacat tu, accept le lagik. Tapi ade jek OKU yang berusahe dan tidak minte belas ehsan orang lain?
Secare jujur aku ngaku yang aku memang tak penah hulur sekupang pon kat dia atau sesape yang same spesis dengan die ni; mampu keje tapi malas. Biarlah kalo orang lain nak sedekah tapi aku tak nak bantu orang yang malas. Dowang ni malas berusahe tapi nak senang. Orang lain buleh jek keje dan tau berusahe demi sesuap nasi....
Penjejak Mimpi - Meluat tahap cipan pade orang yang peralatkan agame demi kepentingan sendiri...

Wednesday, November 10, 2010

Bila Pencen 60 Tahun..

Penjejak Mimpi - Mungkin ini yang berlaku agaknyer nanti.. :)

Friday, November 5, 2010

Kopi Sabah

Salam.
MALAM tadi aku da dapat kopi yang diorder dari Sabah. Alhamdulillah... Lame da tak minum. Dipacking dalam due plastik 500gm dengan rege rm7.50 so untuk due paket maknenye rm15.. Hmm, buleh tahan gak la mahalnye tapi bile da namenye antu kopi; the price doesn't matter. Cewah!!
Sampai kat umah mak aku malam tadi.. rehat jap dan terus bancuh kopi tu. Bau die.. perghh!! Menyengat beb..
Ni lah ropenye kopi Tenom tu.
Jom kopi-kopi? :)

Penjejak Mimpi - Gile kopi takpe.. jangan gile lain, udohle..

Amanah di Galas

Salam & selamat malam (menjengah ke pagi dah..)
HAMPIR 3-4 jam keputusan pilihanraya kecik (PRK) yang diadakan di Batu Sapi dan Galas diumumkan dan pemenangnye pon kite da tau. Aku tak berminat nak ulas ape saje janji-janji manis yang ditabur demi sebuah kemenangan. Atau ape-ape habuan yang telah diterime oleh pengundi di kedue-due tempat ini. Sape pon yang berjanji; same ade pihak pemerintah atau pihak pembangkang; yang telah menang WAJIB menunaikan janji-janji yang ditabur jike tidak mahu digelar munafik!
Upss!! aku cume nak fokus kat Galas je ye sebab kalo nak ulas pasal pilihanraye kat Batu Sapi tu.. ambuih!! nuuuuuunnnn jauh di sane. Tak tercapai dek tangan sebab jauh sangat. Di seberang Laut Cine Selatan tu. Kene 'nikit belon kamek' baru buleh nak cite pasal Batu Sapi tu.
Pade aku, kemenangan BN banyak dibantu oleh faktor Ku Li sendirik. Dari ape yang aku bace, peribadi dan moral Ku Li sendiri amat disenangi. Tambahan pulak Ku Li jugak menyokong tuntutan kerajaan negeri pasal royalti minyak tu. Pade aku, faktor calon tu tidak banyak membantu. Kalo ade pon, maybe it just take around 20%, 30% 'bantuan' atau lebih dikenali dengan term 'projek mi segera' (atau buleh dianggap sebagai rasuah pilihanraye?) dan selebihnye adalah faktor Ku Li. Dan kemungkinan pihak PAS jugak confident tahap cipan akan menang dan seterusnye mengekalkan kerusi DUN Galas. Tapi benarlah janji Allah; kite hanye merancang tapi tuhan yang menentukan so berfikirlah positif. Ade hikmahnye untuk segale yang berlaku.
Kemenangan BN di Galas pade mase yang same menjadi titik tolak kepade kemenangan moral Ku Li jugak. Ye la kan, Ku Li kan macam terpinggir ajek so bile kate de PRK, die dilantik lak sebagai pengarah pilihanraye. Walaupun ade khabar-khabar angin mengatakan perlantikan ni macam serampang due mate gak la. Kalo BN kalah, bermakne tamatlah riwayat politik Ku Li. Tapi nampaknye plan-plan 'nakal' orang-orang tertentu tidak menjadi. So hangpa kene cari idea lain la kot? Hahahahaha..

Well, jangan salah paham ye. Aku tak menyokong mane-mane pihak dalam soal ni (sekarang dan di saat ini). Tapi ianye tidak bermakne aku tidak berpendirian dalam menentukan halatuju dan mase depan negare ni. Sebab undi adalah rahsia walaupon sume orang tau yang "rahsia itu tidak bermakne rahsia dan tidak akan diketahui orang lain"! Dan setakat ni aku buleh dikategorikan sebagai rakyat yang baik sebab lepas aje layak bergelar pengundi berdaftar, aku tak penah tak mengundi. See the leg la, beb..

Ok, untuk calon BN yang menang tu (sori, aku tak familiar dengan name die) aku ucapkan tahniah dan mulai esok adalah hari pertame anda untuk cube menunaikan segale dan setiap janji yang ditabur mase berkempen. Janganlah hanye menanam tebu di bibir saje. Lepas menang, janji entah kemane dan diri anda entah kemane. Jangan hanye asyik menebalkan kocek sendiri dan kroni (aku tak tuju kat die sorang. Sume aku pukul rate. Just to be fair) dan rakyat dibiarkan hidup menderite dan melarat di bumi sendiri.
Sebenonye memang patut ade pemerintah dan pembangkang (it is how democracy works, ok?) just to make sure ade balancing dalam segale urusan pentadbiran negeri dan negare. Kalo takde pembangkang, itu pemerintahan kuku besi namenye.
Dan kepade calon PAS (Dr Zulkifli, rite?), terimelah kekalahan ini dengan dada terbuka. Tewas di sini bukan bermakne tamat riwayat politik anda. Ini juge masenye untuk anda bekerja dan membuktikan pilihan yang dibuat oleh pengundi Galas adalah silap. Rakyat skang bukan lagi boleh 'diperkotak kasutkan' atau 'diperkotak manciskan' seperti 20-30 tahun dulu. Rakyat skang semakin bijak menilai dan membuat pilihan.
Lepas PRK ini, sepatutnye sume pihak bekerja keras dan bekerjasama dalam menentukan halatuju memakmurkan Kelantan. Ketepikan sentimen politik kepartian yang menyempitkan lagi ruang dan jalan ke arah kemajuan Kelantan. Aku tak kate Kelantan tak maju tapi mungkin buleh dikategorikan sebagai kurang maju jike dibandingkan dengan hasil 'mahsul' negeri Serambi Mekah tu. Dengan kekayaan hasil negeri tersebut, sepatutnye Kelantan buleh duduk same rendah dan berdiri same tinggi dengan negeri lain sebagai contoh Perak (ceh! nak sebut negeri die jugak. Ngeee...) Kalo pikir secare logik, rakyat tak kan pilih kalo ianye tak mendatangkan keuntungan dan hasil pade diri dowang kan?
Lepas ni, sume pihak tak kisahla ko orang BN ke.. orang PAS ke bergabung tenage dan buah fikiran cube mencari jalan bagaimane mahu mendapatkan balik hak rakyat Kelantan yang da lame disonglap oleh kerajaan Pusat. Ape lagi... royalti minyak la.. Pulangkan kepade yang berhak. Kenape nak amik mende yang bukan hak kite? Sedangkan kalo kite keje tu pon, dalam gaji kite tu sendirik ade hak orang lain; ini kan pulak mende yang sah-sah bukan hak kite. Lagi lah takde langsung hak kite!! Appa da... Kenape nak bertindak kejam pade rakyat sendirik? Kenape musti ade politik balas dendam? Tak adil... tak adil..
Ingatlah pade sesiape yang bergelar pemimpin.. Pemimpin tu akan dipertanggungjawabkan dengan ape yang anda pimpin satu ketike dulu. Ape yang anda da buat satu ketike dulu.. Itulah amanah yang perlu dikendong dan diGALAS oleh setiap yang bergelar pemimpin. Samada suke atau tidak, itulah realiti bile sampai masenye. So da bersediakah anda?
Aku tau entry ni memang takkan dibace oleh dowang-dowang yang berkenaan. Aku tau.. aku tau.. tapi aku puas dapat menulis dan meluahkan ape yang terpendam selame ni. Ni pon sebenonye banyak lagi idea aku nak taipkan tapi takpe lah... nanti-nanti lah... bak kate Jins Shamsudin; "menanti hari esok" kerane "esok masih ade" walaupon kite tak tau "esok untuk siape".. For info, Jins Shamsudin ni dulu mengarah filem dan tajuk filem die musti ade word 'esok'. Ntah pe la yang spesel dengan word 'esok' ni aku pon tak tau. (tetibe lak Jins Shamsudin ni enterprem)
p/s Esok ari Jumaat... :)
Penjejak Mimpi
- Meluat dengan orang yang gila pangkat dan kedudukan tapi tak buat keje..

Wednesday, November 3, 2010

Facebook oh Facebook..

Salam & selamat malam.
SEJAK kebelakangan ni (lama daaahhh...) teknologi 'kemanusiaan' semakin canggih dan maju. Jaringan sosial atau dalam bahase omputehnye social network semakin melebar dengan wujudnye pelbagai medium seperti Myspace, Friendster dan lain-lain (sekadar sebut yang mane aku tau sebab aku ni 'anti-sosial' <-- ni stetmen husband kawan aku!)

Dengan adenye medium-medium yang aku cakap tu komunikasi semakin bertambah mudah. Kalo nak berkenalan dan mencari teman-teman yang da lame menghilang, klik sini.. klik sane.. hanye dihujung jari insya allah akan jumpe. Kalo nak claim utang pon aku rase semakin senang. Ngeeee.. Dan skang fenomena social network semakin meletup dengan wujudnye Facebook atau lebih dikenali dengan akronimnye FB. FB yang telah dilancarkan pade tahun 2004 telah mengambil tempat MySpace dan Friendster dalam konteks jaringan sosial ini.
Eh! nape lak entri aku ni da macam skrip dokumentari ni? Sori la.. saje la aku nak cari feel dulu..
Ok, aku tak berminat nak cite atau kasik tazkirah pasal FB ni sebab tu sume korang leh dapat dari sumber lain. Even pro and cons nye FB ni pon aku takmo nak ulas.. Tu pandai-pandai korang la kan.. Korang sume da besau-besau.. Takkan aku nak kasik nasihat lak? Pepandai korang la nak idop.. :)
Sebenonye aku nak cite pasal FB la jugak.. Pagi tadi time aku dan dak-dak opis aku sarapan, kami duk sembang la pasal FB ni. Puncenye sebab one of our colleauge duk cite yang sorang otai kat opis kami ni baru bukak akaun FB. Semalam kalo tak silap. So aku menyampuk la.. "ala, grup kat depan tu memang camtu.. sorang bukak akaun Yahoo, sume bukak akaun Yahoo. Sorang bukak akaun FB, sume bukak akaun FB.."

Pastu kua la cite macam-macam pasal FB ni. Then aku cakap le yang aku ni takde akaun FB. Ade yang tak caye.. Ade yang tanye nape? Pastu aku bagi jawapan tipikal "saye ni bute IT".. Ade lak member nyambung "beh tu blog buleh pulak?" jawapan aku seterusnye "itu lain..". Hahahaha.. agak-agak buleh accept ke tak jawapan tu?
Then petang tu, kebetulan aku de hal sket dan jumpe jap otai yang baru bukak FB tu.. aku tengok die tengah duk search kengkawan lame die. Aku nampak die da de member seramai 58 orang. Perghh! hebat siot. So aku usik la.. "Huyyo, da semakin maju la abang S.. semakin advance..". Pastu de lak suare latar merangkap audio tambahan penyeri suasane seraye berkate "ha, tengok.. abang S pon da de FB.. you yang ketinggalan zaman..".. Erk!! jawapan aku? Tak terjawab... sengih ajek aku cam kerang busuk..
Sambil jalan ke tempat sendiri aku pikir.. ketinggalan zaman ke aku ni ek? Salah ke aku takde akaun Facebook? Kene ade ke setiap orang akaun Facebook tu? Musti ade ke? Abeh, kalo orang tu takde akaun facebook, means die ketinggalan zaman la? Means orang tu anti sosial la? Kalo takde akaun facebook maknenye orang tu tak maju la?
Facebook oh facebook.. sebab dek ko aku dicop ketinggalan zaman..
Facebook oh facebook.. sebab dek ko aku dicop anti-sosial..
Facebook oh facebook.. sebab dek ko jugak aku rase cam aku dilahirkan di zaman dinasour..
Hahahaha... emo lak aku ni.. Takdelah.. aku tak rase marah pon bile dikate macam-macam especially pasal facebook ni sebab.. ntah.. aku pon tatau nape nak hotpan.. Pade aku teknologi tu universal dan neutral. Mungkin orang lain suke ber'facebook' tapi tak suke ber'blogging'. Ade yang suke sebaliknye malah ade yang suke kedue-duenye so ape yang nak dikisahkan? Memasing punye kegumbiraan.. memasing punye pilihan so pilihan ditangan anda...
Cume skang ni ape yang terpikir dalam kepale batu aku ni ialah "betui ke aku ni anti-sosial??"
Penjejak Mimpi
- Hanye jauhari yang mengenal manikam...