Pages

Tuesday, September 28, 2010

Ngarut Pepagi Bute..

Salam & selamat pagi..
JAM baru jek kui 3.55am tapi aku da 'tercongok' depan laptopku ini. Ngee... Aku tersedor lagi awal dari ni. Actually aku tersedor kui 1am lebih tapi sambung tido sampai jam 2am lebih pastu terus bangun solat isya'. Teruk kan aku ni? Korang musti pelik nape aku solat lewat kan? Hmm... pale aku ni pening sejak petang tu lagik; time aku kat opis. Time rehat die stat. Berdenyut-denyut pale ni sampai rase nak meletup pon ade pale aku ni.
Time break tu aku gi pejabat pos dan bank memandangkan aku pose (of course le aku tak gi beli makanan kan?) so aku menuju ke pejabat pos jap sebab aku syak kat situ sah-sah ramai makhluk Allah punye. Tapi bile aku gi tak ramai. Ok la kan? Settle everything aku terus menuju ke CIMB bank. Masuk je ke dalam bank tu... humang aii!! lamainye olang.... Terus amik nombor tengok aku punye 1888 dan nombor mase tu ialah 1873. Takpelah... mase tu jam lagi beberape minit nak kui 1pm. Tunggu punye tunggu sampai ke jam 2pm baru turn aku. Aku da sampai rase nak terlena pon ade nunggu turn aku. Lembab giler aku rase servis CIMB ari tu. Bese tak sampai 10 minit jek. Aku kene gi kaunter 1 which is kerani kat situ tak silap aku name die Naim. Kalo ikut mulut aku yang macam 'longkang' ni nak aje aku tanye "pesal ari ni servis lembab cam sipot ek? Lembab giler! Saye tunggu sejam lebih!!" Tapi memandangkan aku masih rase diri ni pompuan ayu, lemah lembut dan gemalai (tolong jangan muntah, please admit it. It's a fact! Ngeee...) so aku pendamkan ajek la.
Time nunggu tu la pale aku stat berdenyut-denyut. Pening gile aku rase. Sampai balik la kirenye pale aku ni pening. Balik tu aku amik keb ajek. Malas aku nak bersabung nyawe naik tren dan lrt. Wat nye aku terjatuh ke on the way balik tu kan payah? Time solat pon agak menyeksakan.. Bila nak rukuk, aduih!! Korang penah rase tak macam tu? Lepas berbuke (sesambil layan cite cine 8tv), solat maghrib pastu aku terus 'menidurkan' diri sendiri sampai le aku terbangun kui 2am lebih tadi.
Itulah isi karangan aku yang bertajuk "kenape saye buleh terbangun pagi-pagi bute". Sekian, terime kasih.
Ari ni (ari Selase) ade jamuan raye cawangan kami lak. Da macam aku sambut raye lak sebab aku da setel ganti pose (yang wajib dulu). Yippi!! Lepas ni insya Allah aku nak wat pose enam la pulok. Aku da check kalendar; rasenye sempat sebelum abeh bulan Syawal ni. Da tolak dengan jamuan-jamuan raye unit lain. Emmm... Jumaat ni unit BPR D2 dan ELV.. Minggu depan lak BPR A dan ICT. Hmm... lepas kot aku nak pose enam nie.. Tapi kalo tak sempat pon nak wat cane.. Takde rejeki... Tapi masih leh kejar pose sunat Isnin dan Khamis; insya Allah. Sesame lah kite berusahe ye kengkawan.. :)
Alamak... aku da rase ngantuk balik le pulok. Cane nih? Jam da kui 4.25am ni. Takkan nak tido lak?
Oklah, aku nak tido-tido ayam jap lah. Nanti sambung.... zzzzzzzzzzzzzzz

Sunday, September 19, 2010

Cite Pagi Sabtu..

Salam..
PAGI semalam aku gi pasar sebab nak cari sayur dan nak beli sarapan pagi. So on the way (actually nak sampai dah) nak ke tempat minah jual kuih tu aku terperasankan sorang mamat kua dari kete. Erm, takde pape la yang menarik nye kalo sekadar kua kete dan tutup balik pintu kete tu, kan? Tapi bile aku lalu dekat kete tu.. la... ade anak die sorang-sorang lam kete tu. Umur anak die tu aku tak dapat nak agak.. Tapi masih isap 'puting kosong' lagi.. Ler... leh la pulok die tinggalkan anak die sensorang dalam kete? Dengan cermin kete terbukak nyer... Anak die berdiri dalam tu.. Kalo tido ok lah lagik..
Ape bende la mamat ni.. Takkan la die tak bace kes kekanak asik ilang ajek? Takkan le tak pikir buruk sekali pon? Memang la Ipoh ni antara bandaraya yang paling selamat di Malaysia (ni fakta ye, bukan auta) tapi tak salah kan kalo berjage-jage? Buatnye ade lak penjahat lalu kat situ, ternampak anak die sensorang dalam kete.. pastu culik anak die.. Ha.. mase tu menangis air mate darah pon tak gune, bro..
Moral of the story: sayangilah anak korang. Jangan ngengada tinggalkan anak korang sensorang lam kete. Jage anak korang lek lok. Da ade anak kan, so jage. Bayangkan orang yang takde anak walau da lame kawen... Sian...

Friday, September 10, 2010

Salam AidilFitri 1431H

Salam & Selamat malam.
SEBELUM aku merapu pepanjang aku amik kesempatan ni untuk ucapkan "selamat menyambut hari raye aidil fitri dan muge bergembire bersame family", insya allah.
Raye tahun ni preparation aku cam bese jek. Takde pe yang spesel pon. Cume rasenye lebih kat kuih ajek kot. Duk meng'order' sampai tak hingat! Tau-tau dekat rm200. Hmm, tahun lepas aku tak ingat bape aku spent just untuk kuih raye.. Same la cam tahun ni; main order ajek... :). Cume yang pasti aku duk tukar duit raye sampai rm600. Kire punye kire list 'penerime' duit raye aku tak le sampai rm400 pon. Takpe.. lebih tu buleh gune untuk mende lain. Ngeee :)
Tahun ni jugak aku tak anto walau sekeping kad pon pade sesape. Pecah rekod, beb.. Slalu paling kurang 20-30 keping kad aku send kat kengkawan same ade member sekolah rendah, sekolah menengah, member IPT, member keje kilang, lecturer IPT dan orang perseorangan yang musti panjang kalo aku nak tuliskan kat sini. Sebenonye aku pon tatau nape tahun ni aku agak malas nak send kad raye kat sesape. Nak kate sebab stem da naik rege (peningkatan hampir 100%) tak jugak. Cume tahun ni aku rase cam takde feel. Tu ajek. Jangankan kad raya, e-card pon aku tak send. Actually aku prefer send kad raye compare dengan e-card sebab lebih klasik dan nampak lebih ikhlas (pade aku la kan..). Sms wish slamat ari raye pon aku tak send pade sesape pon. Aku cume reply sms orang yang anto kat aku.
Dan sambutan raye ari ni cam bese. De sedare mare dan kengkawan yang datang beraye umah. Macam bese; sebagai penunggu setia umah mak aku ni, aku la yang akan 'berkhidmat' sepenuh mase. Penat memang penat; duk asik buat mende yang same tapi what to do?
Argghhh.. merungut pon watpe.. bukan leh tukar rungutan tu dengan duit pon so sabor je la labu..
p/s Akhirnye aku berjaye send drawings pade 'pakcik diny consult' lepas aku mencube dengan penuh bersemangat dan penuh iltizam! Harap-harap lepas ni die tak le kaco aku ataupon liza dengan mintak macam-macam lagi. Tolonglah pakcik diny oi...

Sunday, September 5, 2010

Broadbandku Yang Hampeh...

Salam & Selamat Pagi..

HARI ni hari Ahad. Kat lua tu lak ujan renyai-renyai.. Eh, jap aku nak jenguk tingkap.. Ler.. da benti pon ujan nyer. So pade sesape yang de plan nak kua tu, buleh la korang bersiap-siap. Nanti lambat-lambat kua kang ujan balik ker.. Maklumlah, cuaca ni unpredictable. Kuase tuhan. Kalo tuhan kate 'kun fayakun' make jadilah pe saje kehendakNye.

Aku tak rajin nak kua. Manyak mende nak kene setel (yo yo oh jek..). Nak kene kemas bilik.. packing baju.. lipat baju.. basuh baju.. bla..bla..bla...

Sebenonye aku dari pagi tadi; lepas subuh tak tido-tido. Duk asik ngadap laptop ni. Ingat nak send drawings kat sorang 'pakcik' tu tapi broadband aku ni memang hampeh. Lembab tahap sipot sedut yang kene garam. Semalam pon camtu gak. Berjinggut aku depan laptop ni duk download winzip software. Alhamdulillah berjaye gak makcik! Cume yang tak berjayenye nak anto emel kat pakcik konsultan tu.

'Ketidakberjayaan' aku tu hingge ke saat ni. Aku da cube send gune akaun gmail.. lembab... Pastu aku try anto gune akaun yahoo; lagi le lembab! Sape yang salah ni? Aku rase Celcom la.. Servis ntahpape. Ye la, kalo alasan sebab 'traffic', aku online lepas subuh takkan le time tu pon da ramai orang online sampai traffic tahap cipan? Memang very bad!

Yang paling tak leh diterime dek akal aku ni; nak send gune emel ofis pon lembab gak!


Ini le ropenye modem broadband aku yang lembab tu. De macam rope siput tak? Siput yang telah di'transform'kan dalam bentuk modem..

Hmm... cane la aku nak send sume drawing tu kat pokcik tu ek? Aku sms kat si Liza tu pon, tak le di reply nye pulok. Tido kot.. Takpon sibuk melayan anak die; si Iman. Lagipon orang berbadan due ni kan lain sket berbanding orang yang 'berbadan satu' ni? Ha ha ha ha... ade ke ungkapan 'berbadan satu'? Ah, tibai jek la... Janji korang paham dah la..
Otak aku ni skang ngah ligat berfikir idea yang bernas dan buleh diterime pakai cane nak kasi drawing tu.. Sebab aku da janji nak send semalam... Cane ek?
Wat mase ni aku hanye nampak satu care jek yang de logika nye iaitu aku gi opis pepagi esok, kasik pendrive kat Liza dan minte die send kat pakcik tu. Lagipon bukan banyak nak kene anto.. Kasi zip sume drawing tu dan setel..
Tapi nape mak minah tu tak reply sms aku lagi nih???

Friday, September 3, 2010

Larangan Berputus Asa & Segera Bertaubat

Salam.
SOMETHING really worth to share..
Katakanlah, "hai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dialah yang maha pengampun dan maha penyayang."
Dan kembalilah kamu kepada tuhanmu, dan berserah dirilah kepadaNya sebelum datang azab kepadamu kemudian kamu tidak dapat ditolong (lagi).
Dan ikutilah sebaik-baik apa-apa yang telah diturunkan kepadamu dari Tuhanmu sebelum datang azab kepadamu dengan tiba-tiba, sedang kamu tidak menyedarinya.
(Az-Zumar:53-55)

Thursday, September 2, 2010

Ntahpape Dowang Nih..

Salam.

INSIDEN membakar dan memijak Jalur Gemilang oleh 'sedare' seberang semakin melampau. Aku tak paham dowang ni sebenonye nape? 'Kesurupan' ke hape? Memule pijak bendera kite... tak cukup tu baling lak najis manusie (nak tulis t**k pon aku takde selera).. Pastu bakar lak Jalur Gemilang tu.. baling batu kat umah warganegara kite kat sane.. pastu rosakkan plak name Kedutaan Malaysia lak.. Baling ikan masin la.. Nak ape dowang ni? Nak berperang ke hape?

Pade aku actually takde masalah pon. Puncenye sebab kite de menangkap tige orang pegawai agensi 'kelautan' mende ntah dan dowang lak tangkap tujuh orang nelayan kite dengan alasan kedue-due pihak da menceroboh border negare memasing. Tapi kite da lepaskan pegawai dowang dan dowang lak da lepaskan nelayan kite. End of story. Tapi segelintir rakyat dowang ni ade yang tak puas hati dan menuntut pihak kite minte maaf. Kunun kite da macam mencemar maruah dowang la. Maruah mende? Ntahpape dowang nih...
Aku de terbace yang kononnye ade cadangan dari pihak dowang (pihak yang memberontak ni la) untuk memanggil balik orang-orang dowang ni yang seramai due juta kat sini. Due juta tu termasuk la maid-maid, buruh-buruh kontrak, expatriat dan lain-lain. Aku rase kalo dowang nak panggil balik pon, takde masalah sangat pon. Nak balik gi lah balik Indonesia nun. Takde sape yang panggey. "Pinggan tak retak, nasik tak dingin, Malaysia memang tak nak, dan jugak memang tak ingin".. (perumpamaan rekaan aku sendirik!)
Aku sebenonye tak prejudis pon pade orang-orang Indonesia yang keje kat sini. Ye la, dowang ni kan mencari rejeki yang halal. 'Masaelah'nye pihak yang memberontak kat sane nun. Pe jadahnye tak abeh-abeh membuat provokasi untuk menaikkan darah orang-orang Malaysia nih? Tak penat ke? Udah-udahle... berehat la... Daripade hangpa duk membakar bendera tu, lebih baik wat keje lain. Ade gak paedahnye. Ntahpape dowang nih..
Tindakan membakar Jalur Gemilang adalah satu pnghinaan pade kite. Pihak yang berwajib perlu melakukan sesuatu. Tindakan memijak bendera kite same lah macam dowang pijak pale kite. Mane leh tahan beb? Korang suke ke? Pe pendapat korang?