Pages

Monday, January 31, 2011

Segmen Syok Sendiri - 2

DA lame giler aku tak menjointkan diri dalam ape-ape segmen yang dianjurkan oleh Ence Ben ini. Bizi tahap cipan dowh. Tapi kali ni aku nak joint jugak. Tak kire!!
Kali ni segmen diberi name Segmen Syok Sendiri edisi ke 2. Syok ke? Syok sendiri ke? Tak kire!
So kali ni korang tolong imejin aku sedang diinterview oleh wartawan tersohor (kasi up sikit!) majalah 'tut'.. Da get ready? Jom kite terjah!!
Wartawan/Ben (B.A): "Assalamualaikum Cik Penjejak Mimpi. Time kasih sebab sudi luangkan mase untuk ditemubual dalam majalah kami ni.. "
Aku a.k.a Penjejak Mimpi: "Wa'alaikumsalam. Oh, kebetulan saye takde keje skang ni. Nak wat design pon, pojek tak banyak lagi so buleh le curi tulang sket.. hehehehe.." (sambil tersengih macam kerang busuk)
B.A: "Patutla meja Cik Penjejak Mimpi ni bersih ajek.." (menambah sambil sengih macam kerang busuk juge)
PM: "Hehehehehe" (sambil dalam ati berkate "cis, reporter ni..."
B.A: "Erm, rasenye Cik PM pon da tau kan tujuan saye datang kesini. Tujuannye nak interview blogger-blogger yang baru setahun jagung di alam maya ni dan dalam usahe nak mempromot blog-blog tertentu. Dan blog Cik PM bertuah kerane menjadi pilihan editor kami. So buleh saye terus ke soklan?"
P.M: "Ye, ye.. teruskan.. saye pon da tak sabar nak jawab soklan ni.. hehehehe.."
B.A: "Buleh saye tau name glamer Cik PM dalam dunie maya ni?"
P.M: "Name glamer saye ialah Penjejak Mimpi. Memang name tu saye da lame gune dan saye memang rase selesa dengan name tu.."
B.A: "Name Penjejak Mimpi tu agak simbolik pade saye. Kenape ye Cik PM gune name tu? Mungkin ade sejarah ke.. atau kisah silam ke.. Kongsi la sket.."
P.M: "Nak kate ade sejarah.. tidak juge.. Nak kate ade kisah silam di sebalik name tu pon tidak. Cume saye rase suke dengan name tu. Seolah-olah name tu menunjukkan saye sedang menjejak mimpi-mimpi yang indah.. mimpi-mimpi yang membahagiakan..."
B.A: "Oh, macam tu ye... Agak unik juge name tu. Ermm... setiap perkare tu musti ade sebab kan Cik PM? So ape sebabnye Cik PM berblogging? Nak release tensen?"
P.M: "Saye suke berblogging sebab saye memang suke memerhatikan keadaan sekeliling... berpikir dan suke menulis. Nak jadi penulis novel memang tak layak so dengan berblogging ajek saye dapat meluahkan ape saje perasaan dan harapan saye.." (sambil memandang siling..)
B.A: "Saye paham.. So siape pemberi semangat Cik PM dalam dunie blogging ni? Kalo ade, namekan.."
P.M: "Sape ek?" (sambil garu kepale yang tak gatal). "Erk!! diri sendiri gamaknye.."
B.A: "Wah! hebat ye.. Da bape lame ye Cik PM berblogging?"
P.M: "Sebetulnye sy start berblogging 2 tahun lepas. Tapi mase tu macam tak bape nak rajin la.. Ikut mood. Kalo rase mood nak berblogging tu ade, ade la.. Kalo tidak, bersawang la blog saye ni. Tapi skang hampir setiap hari saye akan apdet blog saye ni.."
B.A: "Aktifnye ye Cik PM ni. Rajin.."
P.M: "Makasey.."
B.A: "Dalam duni blog sape idola Cik PM, kalo ade?"
P.M: "Idola?.. " (sambil kerut dahi..) "Ramai yang menjadi idola saye.. Antarenye blogger yang popla satu Malaya tu.. Sape ke namenye tu? Ala, yang baru kua dalam majalah Rapi tu?"
B.A: "Oh, Ben Ashaari?"
P.M: "Hah! dialah idola saye.." (sambil sengih lagik)
B.A: "Die memang bagus. Rajin apdet blog die. Kan Cik PM? Eh, melalut lak saye ni. Soklan seterusnye ye.. Dalam 2 tahun Cik PM berblogging boleh citekan kenangan manis dan kenangan pahit yang telah Cik PM lalui setakat ni?"
P.M: "Kenangan manis ye? Takde la rasenye. Sume bese-bese jek. Kenangan pahit pon takde.."
B.A: "Ala, takkan takde langsung? Ke Cik PM takmo kongsi dengan pembace sume?"
P.M: "Betui le.. watpe nak tipu lak? Tuhan marah la kite tipu-tipu nih.."
B.A: "Ok.. ok.. so ape pencapaian terbaik Cik PM setakat ni? Ha.. soklan ni kene jawab. Tak leh eskep ye.. "
P.M: "Erk!! Ape ek? Pencapaian terbaik saye? Folower bertambah la kot.. Hehehehe.."
B.A: "Betui jugak kan? Kalo folower tak bertambah, something wrong somewhere la tu.. Mase lapang Cik PM suke watpe; selain berblogging?"
P.M: "Saye suke membace.. Sebarang bahan bacaan yang baik. Kumpul stem pon ok jugak.. It release my tensen. Dan hobi paling best ialah tido.. Pergh!! Memang nikmat dapat tido.."
B.A: "So cemane cik PM membahagikan mase antare berblog dengan aktiviti yang lain?"
P.M: "Yang tu kene ikut mase yang ade. Kene bijak dan pandai.."
B.A: "Ape cite-cite Cik PM dalam dunie blog ni?"
P.M: "Cite-cite saye tak besar.. Cukup ianye dikenali sebagai blog yang memberi kebaikan dan manfaat kat sume pembace.. Tu ajek.."
B.A: "Pendapat Cik PM tentang dunia blog di Malaysia?"
P.M: "Ermm... skang ni blog da menjadi fenomena dan trend. Budak sekolah pon da ade blog. Memang meletup la skang ni!!"
B.A: "Nasihat Cik PM pade sesape yang nak ade blog sendiri?"
P.M: "Tulis ape yang anda nak tulis. Jadi diri sendiri. Jangan suke nak tiru hasil kerja orang lain. Cari dan bina identiti sendiri.."
B.A: "Wah, ringkas tapi mendalam maksud nasihat Cik PM ni ye.. Last skali nak tanye, kalo diberi peluang Cik PM nak enterprem dalam majalah mane?"
P.M: "Majalah ape pon tak kisah.. Solusi ke.. Rapi ke.. Nur ke.. Aniqah ke.."

Pesanan dari reporter: memandangkan Cik PM ni sorang pemalu so gambar terpakse diambil curi-curi. Kendid kamera tuh.. So enjoy.. :)

Penjejak Mimpi: Panjang giler interview rekaan aku nih..

10 comments:

me said...

perasaannya.......

Penjejak Mimpi said...

Ngeh ngeh ngeh... :)

eiYja_cHum3yl said...

ahax..name pon syok sendiri kan...

sissyira said...

salam pagi selasa =)

memang syookk sendiri betoi ni..hahhaa

bunga said...

haaaaa...xpe2..bunga pom pemalu..haa..(perasan)..

Kakzakie said...

malu plak PM dan tunjuk muka. Takut ada yg minat nak ambil jadi menantu. Hahaha......

Penjejak Mimpi said...

eiYja: tu la pasal... ni berlakon ajek..

Penjejak Mimpi said...

syira: skali skala masuk bakul angkat sendiri.. heh heh heh

Penjejak Mimpi said...

bunga: welkam to the pemalu girls club.. hahahahaha

Penjejak Mimpi said...

kak zakie: nak wat cane.. mmg sejak dalam perut mak lg sy da pemalu..

ade ke org nk ambil sy jd menantu? aduyai... mallluuu nye sayyyyeee... :)