Pages

Saturday, January 15, 2011

Khurafat

Salam.
SEMALAM seperti yang dijanjikan kite bertemu lagi ye tuan-tuan dan puan-puan dalam edisi ulasan filem bersame Cik PM. Aku layan cite Khurafat ngan dak opis dan cite ni abeh lebih kurang dalam kui 7.10pm. Aku nak start wat ulasan nie.. Tapi kalo sape yang da tengok tu dan terase ade kurang memane (pade pandangan korang), just dok diam-diam ajek. Sebab aku yang tengok.. Aku yang paham dan aku yang menilainye. Aku wat penilaian berdasarkan pemahaman dan ini pandangan peribadi aku ajek. Ade paham tuan-tuan dan puan-puan? Ehem ehem.. Satu lagi nak gitau filem ni dalam kategori 13PG; ade 'sedikit' unsur-unsur seram. Sedikit? Hehehehehe.. memang 'sedikit' seramnye... Ngeeee

Pelakon die yang aku ingat:
1. Shamsul Yusof - hasben; name Johan
2. Liyana Jasmay - wife; name Aishah
3. Fauziah Nawi - mak Johan
4. Sabrina Ali - Anna; ex-gf Johan
5. Salina Saibi - Zura; dak umah Anna
6. Mariani - tukang sapu kat spital
7. Latif Borgiba - bomoh itam (muncul kejap)
8. Ruzaidi Abd Rahman - imam Kahar (<-- ni bukan Imam Kahar yang ngaku die rasul Melayu dulu ek.. Hahahahaha)
9. Lenlain la. Ade yang slalu berlakon tapi aku tatau name.. Ade yang sekadar interprem cakap 3-4 baris ayat pastu tak muncul-muncul dah.. Senang cakap dowang selain aku mention kat atas tu sekadar watak tempelan ajek.

Filem ni ngisahkan Johan yang baru kawen dengan Aishah. Dan Anna yang jenis sosial giler ni frust sebab kena dump dengan Johan. So Anna memang macam orang gile meroyan la. Duk pujuk rayu si Johan ni untuk terime die balik dalam idop Johan. Sampai datang umah untuk pujuk Johan. Berjanji untuk berubah sikap tapi mamat ni tetap dengan keputusan die. Lagipon die da jenuh kasik peluang kat Anna suh berubah. Tapi minah ni degil.

Pada masa yang same, Johan dan Aishah sering diganggu dengan kelibat yang scary mary the morning glory.. usikan dan gangguan dari makhluk halus. Mende-mende ni muncul dengan wajah yang menyeramkan. Jangan lupe antu ala-ala Ju-On pon macam ade. Antu ni akan muncul kat mane ajek; kat umah.. kat spital.. lam kete pon muncul! Kirenye idop kapel ni tak tenteram la..

So kapel ni syak perbuatan Anna tapi takde bukti. Lupe lak nak cite. Johan ni keje die kat spital. Keje check-check mayat. So mustile de gangguan kat bilik mayat tu gak kan? Jeritan dalam panggung kedengaran. Means adegan seram sebab antu muncul. Stendet la.. name pon bilik mayat. Keh keh keh..

De misteri lain lak iaitu de sorang makcik tukang sapu ni slalu usya Johan. Kekadang kasik kuih la kat mamat ni. Memule Johan makan gak la kuih tu tapi lelame die pon macam muskil kat makcik ni so die gi skodeng fail resume dan dapat tau alamat umah makcik ni. So akhirnye pecah le tembelang nape makcik ni suke usya Johan. Makcik ni dulu ade anak yang se'jibik' muke cam Johan. Tapi da 'dalam tanah' so bile usya Johan akan terubat le rindu die kat arwah anak die tu. Ler.. aku ingatkan de pape ke.. Ingat kot de dendam antare makcik ni dengan family Johan ke.. Atau dulu makcik ni de skendel dengan arwah bapak Johan ke.. (tu kalo aku yang ngarah filem ye..)

Orait. Berbalik pade watak-watak utama ni. So dek kerane Anna ni memang perasaan die da tak buleh diselamatkan lagi.. frust menggile.. gile meroyan tahap cipan sampai die wat keputusan terbodo iaitu bunuh diri. Appa da.. pasal lelaki pon ko sampai nak bunuh diri ke? Tak tau ke tuhan murka giler pade orang yang bunuh diri? Ishk.. ishk.. ishk..

So Johan dan kawan die kene la anto jenazah Anna kat kampung die untuk ditanam sebab Anna ni sebatang kayu. Eh! sebatang kara. On the way tu memacam gangguan la sampai van jenazah ni terbabas dan jatuh gaung. Kawan Johan mati. Die sorang je sedor dan nak minte pertolongan. Tapi kot kesian (atau rase bersalah) die pon angkut le mayat Anna tu naik bukit turun bukit. Punye le 'bran' mamat ni. Gua salute lu, bro! Dalam perjalanan tu gangguan demi gangguan diterime dan dihadapi. Dan adegan flash back pon berlaku. Stat die gi jumpe bomoh itam minte minyak untuk dicalit kat Anna. De perjanjian antare die dengan mayat yang dipuje which is die tak buleh tinggalkan Anna walau cane pon sebab roh mayat yang dipuje tu akan ikot die kemane ajek. Mase nak kenal Anna tu mak minah ni tak layan die. Tu yang Johan ni gune ilmu itam nak pikat kan Anna ni. Ceh!!.. die puncenye. So mamat ni lari dan lari menyelamatkan diri (sambil duk minte maaf kat Anna sebab tinggalkan mak minah tu) sampai ke tepi jalan dan tumpang satu kete. Balik umah die la...

Last-last mamat ni balik kampung sebab die kontek wife die tapi tak berangkat tipon. Sampai kat umah mak die tengok-tengok de kematian. Mamat ni ingat mak die yang mati sebab sebelum tu mak die pon tak bape sihat. Da nangis puas-puas ropenye yang mati bukan mak die tapi die! Ropenye die pon same KO dalam eksiden van jatuh gaung tu. Takde sape yang selamat. Ek ele.. Kirenye die da mati. Yang datang nangis giler-giler tu roh die sendirik!

Nasihat aku pade sesape yang agak-agak penakut atau agak-agak 'ciken'.. tak yah le tengok sebab cite ni banyak adegan terkejut-terkejut. Nanti lemah jantung terus mati lak dalam panggung tu sape nak jawab? Alhamdulillah di akhir cite takde penonton kat Hall 12 Mid Valley yang kene usung ke spital sebab lemah jantung atau mati terkejut! Ngeeee

Pade sape yang brani sket, buleh tengok tapi kalo de henbag, sile gune sebaik mungkin bile adegan seram muncul. Takpon stenbai bawak shawl ke.. at least buleh cover muke dan mate korang dari melihat antu tu. Hahahahaha... Pade yang lain, korang leh pejam mate rapat-rapat kalo tak bawak henbag ataupon shawl. :)
Komen aku: Thumbs up to Shamsul sebab berjaye menakutkan penonton dengan cite Khurafat ni. Dari segi jalan cite, aku bagi 7 bintang dari 10 dan dari segi keseraman filem ni, aku bagi 8 1/2 dari 10 bintang. (1/2 tu kire jugak tau..)
(Picture credit to Mr Google)

Penjejak Mimpi - sebenonye nak layan filem Damping Malam tapi lewat sangat show time nye..

3 comments:

mary ann ;) said...

best ke kak citer nie..haishh, berkobar-kobar rasanya nak g tengok..hehehehe

sy mmg akn bwk shawl punyalah sbb nak cover mata..kononnya suka tengok cite antu, tp bila ada antu saja terus tutup mata..hahaha

Amy Syaquena said...

teringinya nak tengok cite nie..

Penjejak Mimpi said...

Salam.

Ann: memang bes. Berbaloi RM9 kami tu. Hehehehehe..

Appa da.. nak tengok cite antu mane bes sambil tutup2 mate? Tak thrill la cik adik.. :)

Amy: Tengokla.. tak rugi woo... :)