Pages

Saturday, January 22, 2011

Sambungan Episod 1-5 Tian Ya Zhi Nu

SEBELUM ni aku da stat buat ulasan untuk episod 1-5. Yang ni sambungannye. So sape nak bace intro ulasan episod 1-5, sila terjah kat sini.
Aku sambung ye..
Ehem ehem.. betuikan tempat duduk memasing.. sandar betui-betui kat kerusi. Nanti sakit pinggang bace entri aku yang panjang ni, jangan salahkan aku ye..
Ok, sebelum aku nak sambung kehidupan dowang kat istana, aku nak flashback sket ye. Sebab ade yang aku tertinggal nak cite semalam.
Bisnes Rumah Kain Jin Xiu ni tak bape menguntungkan. So Puan Rong da macam givap. Rase frust la.. nak tutup kedai. Nak bungkus. Pastu bile dowang masuk pertandingan yang dianjurkan oleh pihak istana, dowang kalah akhirnye pade sesi ke 3. Kontes ni ade 3 sesi. Sesi pertame Rumah Kain Cai Yun menang. Sesi kedue dowang menang dan sesi ke 3 dowang kalah sebab ade petualang dalam Rumah Kain Jin Xiu ni. Senior dalam grup Qiao Er ni bagi lakaran lukisan paten pakaian pade musuh dowang ni (Rumah Kain Cai Yun). Jahat betui mak minah ni.
Sebenonye Puan Rong tak nak amik tau langsung pasal kontes ni. Even dowang nak masuk kontes ni pon terpakse curi cop die. Sumenye dowang yang usahekan la. Cume bile da masuk sesi ke 3 tu, barule ati die terbuke nak bantu bebudak tu. So bergolok bergadai la die dengan menggadai alat-alat tenun sebab nak beli benang emas dan benang perak.
Tapi akhirnye kalah dan nak tak nak Rumah Kedai Jin Xiu terpakse ditutup. Sebelum tu (aku lupe nak cite sebenonye) de sorang kawan dowang ni yang kene balik sebab mak bapak die nak suh die masuk istana. Jadi dayang la. Ape korang ingat nak jadi puteri terus ke? Atau gundik dulu? Takde maknenye. Name minah ni Qian Qian.
Ok, nasib baik bile akhirnye dowang pon diterime masuk ke istana sebab Gundik Er pon berkenan dengan hasil jahitan dan tenunan dowang walaupon kalah. So bermulelah kehidupan dowang di istana sebagai penenun dan tukang jahit diraja. Sesambil tu Qiao Er ade gak cari Qian Qian dan akhirnye die tau yang Qian Qian ni ialah dayang pade Puteri Jia Yi.
Tugas pertame dowang ialah menjahit pakaian untuk perkahwinan Puteri Jia Yi. Tapi rupenye puteri ni takmo kawen. Dan buat onar macam-macam; merosakkan hasil tenunan dowang dan bakar istane kediaman sendiri. Naseb baik Qian Qian ni selamatkan puteri ni. Kalo tak da mati terbakar. Sebelum tu Qiao Er ade wat perjumpaan sulit dengan Qian Qian. Ye la rindu kat besfren kan.. Mase nak panjat tembok nak balik, Qiao Er hampir terjatuh dan muncul lak hero die; Panglima Munfei (ke Mufei.. tak sure). Ni saje nak interpremkan hero idaman gadis-gadis istana la ni..
Bersambung..
(Picture credit to Mr Google)
Penjejak Mimpi - nanti sambung episod 6.. :)

7 comments:

maCy said...

hik3. ta tgk la. hhu

Penjejak Mimpi said...

hehehehe... its ok maCy.. itu kan memasing punye hobi? sy suke nonton dan suke menulis so untuk tatapan saje..

p/s mane tau lepas bace entri ni maCy nak tengok ke, sp tau? :)

sissyira said...

salam

kak, cerita ni macam klasik kang..wah gambar pun dah klasik lagi ditanya yea..huhu

sissyira said...

salam

kak, cerita ni macam klasik kang..wah gambar pun dah klasik lagi ditanya yea..huhu

Amy Syaquena said...

adoi x tengok la..

Penjejak Mimpi said...

As-salam.

Syira: pic die mmg nampak klasik. Cite ni pon mmg diset kan di zaman klasik tapi ni cite baru. Release thn 2010 :)

Penjejak Mimpi said...

Amy: tak tengok ye.. mungkin amy tak minat atau takde mase nak layan cite ni... :)