Pages

Friday, January 21, 2011

Episod 1-5 Tian Ya Zhi Nu

SEMENTARE mase ade lagi nih (sebelum jam 2.45pm) so aku nak wat ulasan sikit untuk siri The Tale of Royal Steamres. Ape, korang tatau cite ape? Intro tentang cite ni korang leh skodeng kat sini. Ala, yang ade pelakon Amy Chan tu.. Ishk!! bukan Amy Search la.. Amy Chan.. eh, bukan! Die bukan adik Jackie Chan ler.. Ah, payah sangat korang gi kat sini. Da pueh ati?
Ok, aku da layan siri ni stat episod 2-6 dan petang ni, insya Allah aku dapat tonton kesinambungannye (kalo takde aral melintang).
Cite ni mengisahkan sorang wanita yang mempunyai sebuah kedai menenun kain yang bername Rumah Kain Jin Xiu. Puan Rong (Amy Chan) adalah empunye tempat ni yang dihuni beberape budak-budak pompuan dan sorang pembantu. Macam orang gaji la gayenye. Ops! Rumah kain ni Puan Rong tu dapat dari sifu die sebelum tu.
Satu ari, de sorang budak pompuan name Qiao Er yang beriye-riye untuk jadi anak murid Puan Rong ni. Lepas pelbagai dugaan, akhirnye die diterime dan mule la blajar jadi penenun kain kat situ. Mak Qiao Er ni dulu besfren Puan Rong tapi berlaku sesuatu antara mereka berdua. Ape yang berlaku? Aku masih belum dapat nak reveal lagi. Tunggu episod akan datang ye.. :). So hubungan Puan Rong dengan Qiao Er ni macam dingin sket la.. sedingin salju... (<-- mepek)
Ari berganti ari.. minggu berganti minggu.. bulan berganti bulan dan tahun berganti tahun. Sume budak-budak pompuan ni da jadi anak dara sunti yang cun-cun belaka.
Satu ari (bape kali nak satu ari ni?) pihak istana wat pertandingan nak memilih rumah kain mane yang sesuai untuk bekerja di istana. Tugas dowang adalah untuk menjahit dan menyediakan pakaian untuk puteri maharaja. Dalam pertandingan tu ade 4 kumpulan sebagai calon dan akhirnye rumah kain Jin Xiu ni kalah di tangan satu lagi Rumah Kain Cai Yun. For info, Rumah Kain Cai Yun ni pesaing utama Rumah Kain Jin Xiu dan empunye die adalah sorang pompuan (watak aku tak ingat name ape) yang jahat. Suke berpura-pura dan suke bodek pegawai istana. Kira memang jahat la pompuan ni. Huh!! kalo dapat bunuh kan best? Hahahahaha.. tapi kalo awal-awal die da mati takde thrill la cite ni kan? So crook kene stay sampai cite tamat. Ngeee
So due kumpulan ni skang da kat istana dan sedang bertungkus lumus menyediakan pakaian untuk puteri Jia Yi.
Bersambung...
(Picture credit to Mr Google)
Penjejak Mimpi
- kejar mase.. :)

6 comments:

DDrfauziah said...

Aslmkm.
Rasa macam dibacakan cerita untuk bermimpi. :)

nora said...

tidak tidak
x mo
tidakkkkkk

alaaa kan dah terbaca
nanti karang nk terfolo la pulak
eee ni nyampah ni

sissyira said...

salam

wow kak detail tu, siap ada sambungan lagi tu :D

Penjejak Mimpi said...

As-salam

Kak G, erk! da macam penglipur lara la pulak sy nie.. :)

Penjejak Mimpi said...

Nora: lebih bek ko folo.. best la cite ni.. hehehehe
Meh la kite addicted sesame :)

Penjejak Mimpi said...

As-salam

Syira: tu la.. memule nak jd penulis skrip tapi tak layak. penyudahnye jadi pencerite ajek dalam blog sendirik.. heh heh heh