Pages

Thursday, January 27, 2011

Episod 9 Tian Ya Zhi Nu

EPISOD kali ni takde yang menarik cumenye Panglima Lin Mufei tu da cukur jambang. Abeh sume jambang, janggut dan misai die da buang. Pergh, ensem ko.. kalo gini punye ensem aku pon terpikat.. (<-- sile abaikan stetmen gedik ini). Rupenye bapak die da meninggal 2-3 tahun yang lepas. So mamat ni berkabung kematian bapak die dengan tidak mencukur jambang, janggut dan misai die tu. Lepas muke die licin dan ensem, puteri pon da macam jatuh ati dengan panglima ni.
Si Qiao Er pon same gak.. Udah.. lepas ni ade lak cinte bersegi-segi agaknye gare-gare berebutkan sorang lelaki.. (<-- ni assumption aku. Tolong jangan percaye). Ok, stop kisah mamat ensem ni. :)
Panglima Mufei ade cube minte bantuan Gundik Er untuk serahkan satu surat rahsie kat maharaje tapi gundik ni takmo. Sebab die da frust tahap meroyan sebab maharaje wat dek kat die (<-- maharaje da dapat pucuk mude beb so yang tua tu dipinggirkan la. Bese.. adat manusie) so gundik ni takmo tolong. Puas panglima ni pujuk sampaikan akhirnye gundik tu terus koyakkan surat tersebut. Bengang giler mamat ni tapi pe nak buat? Takkan nak marah? Ilang kepale ko nanti..
Surat tu adalah laporan atau status terkini keadaan askar negare Song di sempadan. Dowang ni tengah berperang dengan negare Altantuya. Ups!! owh crap... nape aku suke sebut name Altantuya ni? Maybe sebab aku kesian dengan nasib die yang kene bom. Kejam pembunuhnyer.. Err.. Cik PM, stop talking about her. Teruskan cite anda. Orait.
Di Bilik Ni Chang (bilik jahitan/tenunan diraje), Gundik Er memerintahkan dowang buat selimut dan cadar sebagai hadiah kepade sume wife-wife menteri. So gebang punye gebang, last-last gundik ni menitahkan Puan Guan (crook tue yang jahat tu) untuk keluar istane mencari bahan untuk buat selimut dan cadar iaitu sutera.
Tapi memandangkan puteri beriye-iye nak kuar untuk merase kehidupan diluar istane, make die telah buat trick. Malam tu die blanje grup Puan Guan ni makan kuih. Esoknye, dowang sume sakit perut; cirit birit. Nak dipendekkan cite, Qiao Er dan kawan die Xiao Mei yang pegi untuk cari sutera tu. Mase tu puteri da 'smagel' masuk ke dalam kete kuda....
Bersambung ke episod seterusnye. Episod 8 punye da bace? Kalo lom sile skodeng kat sini.
Penjejak Mimpi:
mate da ngantuk ni padehal malam masih mude... :(

1 comments:

YAYA AZURA said...

dtg bc entri..:-)