Pages

Sunday, January 30, 2011

Disebabkan Dendam

TADI aku layan Grey's Anatomy Season 6. Da 3 minggu ianye ditayangkan back to back. Means lepas abeh tayangan jam 10pm, sambungannye jam 11pm. Aku memang sonok giler. Almaklumle.. big fan of this series.. Hehehehe..

Tapi tadi siri ni betui-betui berjaye membuatkan 'air mate gadis' aku mengalir. Tak pernah aku layan cite ni sambil nangis. Siyes. Dalam episod tadi ramai orang yang mati. Memang le, name pon cite pasal perubatan dan pembedahan dan kematian tu dikire bese berlaku kat hospital. Tapi dalam episod tadi takde sorang pon patient yang mati. Tapi doktor dan staf hospital. Tak silap dalam 5-8 orang termasuk yang cedera.
Puncenye sebab de sorang suami yang telah kematian isteri dalam episod yang lepas. Die berdendam dengan Cif Hospital yang telah meluluskan permohonan isterinye untuk menamatkan riwayatnye dengan memberi keizinan pade doktor untuk offkan mesin yang beri bantuan pernafasan kat die.
Si suami tak dapat terime hakikat kematian isterinye. Die anggap yang sume doktor terlibat membunuh isterinye. Dan die datang ke hospital untuk membalas dendam dengan membunuh beberape orang yang berade di tempat yang salah dan di waktu yang salah sambil mencari cif tersebut. At last die pon mati sebab bunuh diri. Kesian kan?
Dendam.. satu perasaan yang membungkam dalam diri terhadap orang lain atau pade sesuatu. Satu perasaan tak puas ati.. marah.. dan melepaskan kemarahan dan tak puas ati tu pade orang lain. Hasilnye? Takde sape yang menang.
Pade pendapat aku, kite sume mempunyai tanggungjawab dan amanah. Contohnye macam doktor dalam cite ni. Atau sume doktor kat dunie ni.. Dowang ade etika dowang sebagai doktor. Etika yang perlu dipatuhi selagi bergelar doktor. Tapi aku tak salahkan jugak si suami tu. Yelah, sape yang tak sayang wife kan cume mungkin die tak dapat terime kematian wife die dengan care macam tu..
Tapi perasan tak yang ade ketikenye kite pon bertindak macam si suami tu? Tak dapat menerime hakikat pade sesuatu perkare tanpa mempunyai alasan yang kukuh? Menyalahkan orang lain yang menjalankan tanggungjawab dengan penuh amanah? Penah terfikir tak?
Aku punyai beberape prinsip dalam menjalankan tugas dan antarenye ialah "orang akan membenci kite kalo kite buat sesuatu perkare tu dengan betul". Hmm.. itu prinsip yang aku pegang dan ya.. aku percaye pade stetmen tu. 100% percaye..
Tapi selame mane kite nak bawak rase benci, marah dan dendam terhadap orang lain tu? Selame kite idop ni? Nak bawak sampai mati? Sori la, aku tak sanggup idop dengan bawak pasan tak best tu. Aku tak sanggup beb.. Seboleh mungkin, aku nak diri aku ni kosong tanpa ade rase benci dan dendam. Orang yang ade pasan dendam ni ialah orang yang atinye 'sakit' dan jiwanye 'terganggu'. Ini sungguh tak baik untuk kesihatan.. :)
Marah memang la marah.. aku ni pon, bukan penyabar sangat tapi ade ketikenye lebih baik diam ajek. Daripade ati lebih sakit, better kite berserah segalenye pade Allah. Allah maha mengetahui. Aku yakin pade kuase Allah dan aku yakin Allah sentiase bersame aku. Insya Allah. Hanye padeNya aku berserah dan hanye padeNye aku memohon perlindungan..
(Those pictures are taken from Mr Google)
Penjejak Mimpi:
kene slalu ingat kat Allah kalo mau Allah ingat kat kite.. :)

0 comments: