Pages

Sunday, January 16, 2011

Damping Malam

Salam.
ARI ni aku kua dengan 2 anak buah aku; Ekin dan Tiny (<-- Tiny? Tak bese panggil mak minah ni dengan name tu. Rase skema giler!). Kami jumpe di KL Sentral dan lunch di Rasa Mas. Memandangkan Tiny ade kupon so kami pon gune lah kupon tu. Kirenye buy 1 free 1 la. Ahh, buy 1 free 1 pon dekat RM40 gak yang terbang.
Lepas tu kami gi Times Square nak layan filem Damping Malam. Yang ni lak Ekin ade kupon dapat dari Jusco. Ala, kan sape member J-Card bile besday akan dapat gift dari Jusco? So mak minah Ekin ni lak gune kupon wayang die which is buy 2 free 1 ticket. Ok la tu kan? Yang ni lak Tiny bayar dan untuk kudap-kudapan dalam panggung, kami pow Ekin. Hehehehehe.. Fair and square.. adil dan saksama.. :)
Ok, filem Damping Malam ni aku yang decide nak tengok dan filem tu ditayangkan jam 5.30pm. So kami sempat le cuci-cuci mate dan aku lak sempat la solat kat Times Square tu.
Dalam panggung tak ramai orang pon. Panggung pon jenis hall yang kecik tu. Pelakon utame die Ahmad Idham (Wadi), Amy Mastura (Ku Khalira), Azizah Mahzan (Umi Siah), Eizlan Yusof (Bakri), adik Eryanna (Nor Aiza) dan pelakon-pelakon tempelan lain macam Sharifah Sahora, Normah Damanhuri dan few pelakon yang aku tak ingat name die. Sori, korang ingat aku ni wartawan hiburan nak ingat name sume artis? :)
Cite ni mengisahkan konflik dalaman yang dialami oleh Ku Khalira (Lira) (<-- Lira? Da macam currency Itali la pulak). Hasben die; Wadi ni tokoh usahawan mude yang sedang meningkat popla. So sentiase bizi dan takde mase untuk si Lira ni. Anak dowang si Aiza ni pulak baru form 1 dan dimasukkan ke sekolah agama berasrama penuh. Sesambil tu terdapat gangguan yang sering mengganggu si Aiza ni kat asrama. Da bape kali budak ni kene posessed (rasuk).
Kat umah dowang tu tinggal sorang makcik; Umi Siah. Die ni pangkat mak sedare kat Lira ni. Memule gaye die cam misteri la. Aku ingat musti die yang bela pendamping tu. Kene lak ade flashback sebelum mak Lira mati. Ropenye family dowang ni sejak dedulu de bela pendamping tapi bile sampai kat mak si Lira ni, die takmo bela. Pastu siap pesan kat Lira ni jangan bela dan Umi Siah tu akan tinggal kat umah dowang untuk jage family si Wadi ni.
Dengan bantuan Bakri; kawan lame Wadi yang agak alim (bukan alim-alim kucen ye) cube bantu Wadi dalam menghalau pendamping tu. Satu hari tu, Lira wat cite konon-kononnye Umi Siah tu punce umah dowang de gangguan dan Aiza selalu kene rasuk. So makcik ni kene halau dari umah tu. Umi Siah kemudiannye jumpe Bakri dan cite la dari A sampai Z.. bla.. bla.. bla... dan Bakri akhirnye paham.
Pade mase yang same, Lira da gi sekolah sebab nak amik Aiza yang kebetulan kene rasuk. Yang Wadi ni pulak balik umah dan cari Lira. Bile takde, die cube le kol wife die ni. Tau-tau tipon Lira berbunyi dari dalam satu bilik tu (bilik tetamu). Die pon masuk dan terpandang le sesuatu dalam satu laci tu. Selongkar punye selongkar rupenye barangan pujaan si Lira ni.
Lira lepas tu bawak anak die balik umah. Mase kat umah tu, Wadi tanye die ape tujuan dan kenape die buat sume tu? Last-last Lira gitau le yang die tu sunyi.. rase terpinggir.. hasben die pentingkan kerjaye.. ketepikan die.. senang cakap die ni ketandusan kasih sayang suami la.. Pasal tu die buat sume tu. Lagipon die takut hasben die curang dengan pompuan lain. Mase duk riuh dalam umah, anak dowang si Aiza tu kene kacau dengan pendamping tu dan terus mati.
Sape pon tak sempat nak tolong. Sebenonye de perjanjian antara Lira dengan pendamping tu. Konon setiap bulan Safar kene perbaharui perjanjian kalo tak salah sorang ahli kuage die akan mati. Dan sebelum tu Lira ade gi jumpe bomoh sesat untuk perbaharui perjanjian tapi bomoh tu da mati dan die tak dapat nak renew contract. Sebab tu anak die jadi mangse.
Sekian, tamat.
Komen aku: Cite ni kurang menyengat. Lakonan Ahmad Idham dan Amy Mastura lemah. Kecuali watak anak dowang; si Aiza tu. Jalan cite tak kuat. Tak best. Takde antu yang seram tapi masih de gak pompuan-pompuan yang menjerit bagai nak rak dalam panggung tu. Sori, bukan nak cakap besar cume kalo nak banding, Khurafat lagi seram tapi aku masih tak menjerit. Hehehehe..
Mane de antu pon dalam cite ni. Duk bayang-bayang ajek.
Bintang? Ermmm... dari 10 aku buleh bagi 5 untuk jalan cite. Untuk keseraman cite ni.. aku bagi 4 daripade 10 bintang.
Kalo korang nak tengok, sila lah tengok. Cite omputih banyak juge tadi ditayangkan. Kalo rase nak bantu industri filem Malaysia, tak salah gi nonton :)
Penjejak Mimpi
- lepas ni nak layan cite ape ek?

6 comments:

DDrfauziah said...

Aslmkm.
:) Layan cerita hantu saka sbb foc la ni.
Hmmm. Rajin juga update blog ya.

Penjejak Mimpi said...

Salam Kak G..

Hehehehe.. Kebetulan anak buah dah ade tiket fri, ape lagi? Pow la..
Lagipon takkan sume makcik dowang ni nak sponsor? Bengkok le.. :)

Setakat ni macam tu la.. Ade mase update. Takde mase nanti, bersawang la jadinye blog ni... :)

p/s Tqvm sbb sudi singgah blog picisan saye ni.

Anonymous said...

duhai PM,pekate sy suggestkan awak g layan KHUPARAT eh silap,KHURAFAT...kih3,denga kaba mencabar minda jugakla....

Penjejak Mimpi said...

Salam.

Wahai Cik/Encik Anon.. ternyata anda tidak membace entri saye terdahulu. Sy sudahpon melayan filem tersebut..

lianalovekhairi said...

PM suka tgk movie ye...

Penjejak Mimpi said...

Salam.

LLK: a'ah. Buleh release tensen.. :)