Pages

Sunday, January 30, 2011

Episod 10 & 11 Tian Ya Zhi Nu

HMMMM... da dekat 2 ari aku peram ulasan cite ni dalam kepale. Nak update terus dalam blog, ade lak kekangan lain so pagi ni insya Allah aku cube recall balik sumenye.. Nak recall episod 9? Sile skodeng kat sini.
Ok, akhirnye puteri berjaye smagel masuk ke dalam kete kuda tu. Menyembangla bagai nak rak dowang bertige ni sampai satu ketike Sida Ke sedar kehadiran puteri dan nak anto puteri ni balik ke istana. Tapi puteri nak takmo dan ugut sida ni. Takde pilihan lain, terus aje sida membenarkan tuan puteri ikut dowang keluar istane mencari sutera.
Di luar istana, puteri memang suke giler sampaikan sume makanan nak dirase. Ye lah, orang tak penah kua istana so macam jakun sket la. Dengan ditemani dengan boipren Qiao Er dan adiknye, mereka ber5 merayap sampai ke utan untuk tengok rama-rama.
Tetibe de sekor anjing putih yang menarik perhatian puteri. Kejar punye kejar dowang terpisah dimane puteri dengan boipren Qiao Er, Xiao Mei dengan adik si boipren dan Qiao Er sensorang. Die ni la yang beriye nak kejar anjing tu.
Di istane, da heboh kehilangan puteri so panglima ensem ditugaskan untuk mencari. Dipendekkan cite, mereka sume dapat ditemui kecuali Qiao Er. Bese la hero kan, so die nak cari heroin ni sensorang. Jumpe dah tapi mase nak selamatkan Qiao Er, 2-2 terjatuh gaung dan terpakse bermalam kat situ. Mase tu cinte mulai berputik.. :)
Lepas kejadian tu, memasing macam da angau termasuk si puteri. Bile puteri duk asik cite pasan die terhadap panglima, Qiao Er diam ajek. Terpakse pendam tapi dalam pade tu duk jahitkan baju panglima tu la.. beg panah panglima tu la...
Hmm, pasan cinte tu sungguh indah kan?
Demi nak beli jiwa si panglima tu, puteri pon ade jahitkan tali untuk beg panah die. Tapi sebelum tu Qiao Er da kasik da tali tu kat Panglima Mufei. Tapi de salah eja kat ejaan name Mufei. Then bile puteri tu pulak yang kasi tali beg panah kat die, memule panglima ni tak nak. Ye lah, da tak suke kan takkan nak amik lak. Tapi memandangkan itu puteri dan Mufei pasan yang ejaan name die pon salah kat tali beg yang puteri tu nak kasik kat die so die pon amik la. Amik sebab die tau yang tu Qiao Er yang jahit.. :)
Sementare tu besfren Qiao Er; si Xiao Mei da mule berangan nak jadi orang kaye. Mule berangan dapat jadi gundik dan kesayangan raje so die mule membuat pelbagai trick untuk dapat bertemu dengan raje. Memacam la die buat sampaikan mase raje ni nak gurau-gurau dengan Gundik Han, die sesaje jek kasik gulungan benang terjatuh dan masuk sampai ke bilik raje. Bile terpandangkan Xiao Mei, raje pon da stat jatuh ati dan lepas ni aku rase niat dan plan Xiao Mei berjaye.
Puteri yang sedang angau da gitau kat maharaje yang die nak kawen dengan Mufei tapi Mufei da buat tindakan berani dengan menolak perkahwinan tu. Puteri rase bengang dan tanye kenape? Panglime tu jawab die nak gi berperang dan takmo susahkan sesape. Maklumle, mane tau kot mati ke dalam perang tu kan?
Mase duk bercakap tu, Puteri Jia Yi terperasankan tali beg panah yang dijahit oleh Qiao Er. Tahulah die yang dowang ni de skendel. Sebab marahkan Qiao Er, minah ni da tempeleng heroin dan putus sahabat.
Sifu die; Puan Rong da nasihat kat Qiao Er tapi panahan cinte tu kan lebih kuat dari ape pon? Ropenye kes Puan Rong dengan mak Qiao Er same dengan kes die skang. Cinte tige segi.. Walau bapak Qiao Er da pilih mak die, tapi sampai mati pon mak die rase bersalah tahap cipan kat Puan Rong padehal dowang besfren satu ketike dulu. Yang Puan Rong ni pulak, berdendam dan rase marah tahap cipan kat mak Qiao Er. Hah, memasing tak bahagie.. derite makan dalam. Kan da kate dendam ni tak baik? Buat letih ajek kendong rase dendam ni... Kan? Betul tak aku cakap?
Pergh!! Panjang gile aku tulis pagi ni? Lapo la pulak... nak selongkar dalam peti es tu ape yang ade.. :)
(Picture credit to Mr Google)
Penjejak Mimpi:
Bersambung lagik. Lambatnye nak tau ending cite ni.. :)

2 comments:

sissyira said...

salam malam isnin =)

sedang berangan gak ni,,,nak kawin dengan putera raja,,,haha

p/s: maaf lama tak jejak sini, internet probelm ;(

Penjejak Mimpi said...

Syira: jaman ni kalo nak kawen dengan putera raja/VVIP senang jek.. jadi artis dapat ler...
Hehehehe... :)