Pages

Saturday, January 8, 2011

Nasib Baik Dan Kurang Bernasib Baik

Salam.
TADI aku gi kedai runcit kat bawah umah aku ni. Nak order gas yang da abeh malam tadi. Huh! Malam tadi plan nak goreng fun fries tapi tetibe (tetibe?) gas takde lak! Nak turun order kat kedai tu; sah-sah da tutup. Da jam 10.30pm da beb.. So kensel.. :(

So pagi tadi gi order. Tapi naseb kureng baik gas takde stok kat kedai tuh. Petang baru ade. Aduih!! Nak makan ape pagi ni? Nak tak nak terpakse la aku order gak. Petang pon petang la. Nak wat cane, kan? Lepas tu terus aku menapak ke restoran mamak tapau nasi beriyani. Nak kate jauh tu tak la. Jalan kaki dalam 10 minit sampai la aku ke restoran tu.

Da tapau tu singgah balik kedai runcit tu cari minyak masak lak. Alhamdulillah ade. Tapi buleh beli sepaket ajek. Ah, tu pon da kire ok la jugak dalam keadaan konon Malaysia ni ade krisis minyak masak ni, kan? Kat kedai runcit tu kan, gule pon buleh beli sepaket ajek. Padehal aku rase kite takde krisis gule. Tapi takpelah sebab kami ni bukan bancuh air sangat. Gule tu pon, sepaket dekat-dekat sebulan baru abeh. Duk togok air masak ajek. Takpon beli 3 in 1 tu ajek. Same gak macam gas tu. 4-5 bulan skali baru beli gas. Hahahaha.. terserlah betape 'rajinnye' kami ni kan?

Eh, jangan salah sangke tau.. Kami bukan malas masak.. Cume kureng rajin masak. Tu ajek.. Hahahahaha...

Penjejak Mimpi - sape dalang sebenonye dalam krisis minyak masak ni ye?

3 comments:

lianalovekhairi said...

Tiap2x tahun mesti problem yang sama jek berlaku, tension betull

Penjejak Mimpi said...

Salam.

Bese la.. ade orang nak untung banyak...

ida said...

nyah, kitakan ikut kempen sekarang ni..kurangkan gula dlm minuman..tu yg lmbt bis gula tuh...
bab msk tuh pulak, kitakan nk membantu pekedai2 yg duk berniaga kt luar sana..tu yg kurang msk.hehehe