Pages

Monday, January 24, 2011

Episod 6 Tian Ya Zhi Nu

SAJE apdet untuk 1 episod ni dulu sebab kalo kumpul bebanyak nanti aku lak yang jadi lupe atau tertinggal mane-mane scene atau part. Episod sebelum tu korang buleh bace kat sini dan kat sini.
Untuk episod 6 ni, kawan dowang yang jadi dayang pade Puteri Jia Yi telah dilantik jadi puteri. Ala, Qian Qian yang da slamatkan puteri sombong dari mati terbakar tu la. Kirenye macam serampang due mate la. Dilantik sebagai puteri konon nak balas jase die tapi at the same time kene ganti Puteri Jia Yi kawen dengan orang Mongolia. Licik dowang ni, kan? Walaupon ditolak mentah-mentah oleh mak minah ni tapi mati-mati kene pakse untuk terime gak. Kalo tolak kene pancung! Humang ai.. tolak perintah raje kene pancung? Senang nye dowang ni kan? Murah giler nyawe rakyat dowang.. So kene la trime. Tapi memang tak berbaloi die terime. Pe ketidaknye; da la kene pakse jadi puteri.. (tak bes ke jadi puteri, ha?) pastu lak kene kawen dengan kerabat Mongolia.. (takde kene mengena dengan Altantuya ye.. tetibe jek). So kawen la mak minah ni dan berhijrahla die ke sane.. berkerabat dengn Kublai Khan.. Genghiz Khan.. Tapi Shah Rukh Khan.. Salman Khan atau Aamir Khan tak masuk list, ok?
At the same time, puteri Jia Yi ni macam da sedikit insaf la sebab penah kene 'bancuh' oleh heroin cite ni iaitu Qiao Er. So sejak tu die macam da ok sket.. Kire takde la eksen tak bertempat.. berlagak tak kene gaye.. Dan jadi member kamcen lak dengan Qiao Er dan sorang lagi besfren die. Blaja tenun kain la.. cari formula nak kaler kan kain.. nak kasi lembut kain dan pelbagai lagi proses buat kain ni..
Yang menariknye; puteri ni aku rase da jatuh ati kat Panglima Mufei tu.. Die de bagi baju yang berjahit untuk panglima ni tapi ditolak. Dengan alasan tu sume pembaziran. Rakyat miskin tapi raje-raje bermewah-mewahan.. (<-- ni hero tu kate ye.. bukan aku kate).. askar kat sempadan tak makan.. bla bla bla..Wah! hebat betul hero ni.. Berani die tolak pemberian puteri? Tak takut kene pancung ke bro?
Tapi tu lah kate orang.. idop ni biar berprinsip so at last puteri pon malas nak bertekak so takde la hero tu kene pancung. Selamat kepale ko wahai panglima yang ensem tapi serabai giler... :)
Bersambung ye kengkawan... :)
(Picture as usual songlap from Mr Google)
Penjejak Mimpi
- tak sabar nak tengok Panglima Mufei buang janggut dan misai.. Ensem siot.. :)

0 comments: