Pages

Wednesday, February 2, 2011

Pergolakan di Mesir

DA memang huru-hara di Mesir nun. Dalam keb tadi, driver uncle Singh (tetibe ingat watak Jaljit dalam katun Upin Ipin) tu pon duk cakap pasal ni..
Dalam sembang-sembang tu aku tingat sorang student Malaysia yang study kat Mesir tempohari. Die yang stat tegur aku kat Stesen Bukit Jalil bertanyekan dimane die buleh dapatkan tiket balik ke umah kakak nye. Di mane? Aku tak ingat tapi somewhere kat Ampang.. Tu pon kalo tak silap aku la..
So kami menyembang stat dari stesen STAR Bukit Jalil tu sampai die turun kat stesen STAR Titiwangsa. Aku pon ade le tanye kat die pengalaman die di sane. Tak silap aku die ade lagi beberape tahun baru abeh study. Memacam la kami borakkan.. Bla bla bla...
Hmm... cane lah agaknye keadaan die ek? Muge adik tu (sori, da lupe name die) selamat kembali ke Malaysia. Macam tu juge untuk sume student Malaysia di sane. Amin...
Di Mesir lak, berite dalam keb tadi gitau da hampir 300 orang yang mati dan 3-4 ribu yang lain cedera dalam pertempuran dan tunjuk perasaan menuntut Presiden Hosni Mubarak meletak jawatan. Lame tu die pegang Mesir.. 30 tahun.. Pergh!! tak cukup kaye lagi kot.. tu yang die nak pegang lagi jawatan tu. Muge ade kesudahan yang baik untuk rakyat Mesir. Amin.
(Picture cedit to Mr Google)
Penjejak Mimpi:
udah-udahle nak pegang jawatan tu.. Orang da benci dan muak dengan kamu..

21 comments:

me said...

walaupun aku tak ada sedara kat sana tapi aku rasa mmg kena bwk blk la student tu semua. aku sakit hati giler bila ada pemimpin besar tu kata; tak ada keperluan untuk bawak balik pelajar kita di mesir tu. eh, kalau anak engko ada kat sana mesti engko dah mengelupur la.. benci betul aku..

rasanya sepupu laki aku tu study kat al-azhar, tu bukan kat mesir ke?? emmm...

Penjejak Mimpi said...

Tu la pasal dwg ni.. Dalam Buletin Utama malam td PM kate kite akan diskas untuk tengok cane nak slamatkan sume student kat sane.
Ai, lamenye nak pk? Indonesia pon da amik student dwg kat sane.
Dwg ni bese la.. tak kene btg idong dwg.. :(

Mawar Puteh said...

berderau darah bila dengar kisah di Mesir nie.....doakan la semoga semua rakayat kita selamat

nora said...

semoga semua rakyat kita kat sana selamat ~amin~

ENTRY HOT : Pakej Lengkap

DDrfauziah said...

Aslmkm.
Kak G baca beberapa blog student di sana minta tindakan supaya mereka segera dikeluarkan dari sana.
Insya Allah mereka akan tertolong. Memang banyak usaha yang sedang dilakukan oleh pelbagai pihak. Asal jangan ada mereka yang ikut sama merusuh.
Kita di sini bolehlah ikut bantu dengan doa.

zubir othman said...

Salam new blogger

nice blog...hehehe

jom singgah blog saya

http://zubir5588.blogspot.com
\segala komen dan cadangan adalah amat dialu-alukan...tq

sissyira said...

salam pagi khamis =)


tak tahu nak cakap apa dah =(

Penjejak Mimpi said...

MP: insya Allah dowang slamat..

Penjejak Mimpi said...

Noa: Insya Allah.. itu yang kite harapkan dan doakan..

Penjejak Mimpi said...

As-salam..

Kak G: muge mereka selamat keluar dari sane. Tu lah salah satu dugaan orang yang blaja ilmu Allah..

Penjejak Mimpi said...

Zubir: Time kasih. Insya Allah sy akan berkunjung ke blog anda.. :)

Penjejak Mimpi said...

Syira: skang ni kite hanye mampu berdoa ajek... :)

Anonymous said...

I am final, I am sorry, but it not absolutely approaches me.

sissyira said...

salam pagi jumaat =)

sedih memikirkan nasib manusia lain akibat daripada ketidakkeperimanusaan orang lain.

lianalovekhairi said...

tgk berita semalam, keadaan kat sana macam tegang jek.dah macam kat palestin je gupernyer..moga 14K rakyt Malaysia yang berada kat Mesir tu selamat pulang ke Malaysia...

mary ann ;) said...

hmm..sian student2 malaysia kat sana kan..tak pasal2 terkena efek jugak..


eh, hai kakk. lama tak singgah sini kan..hoho

Penjejak Mimpi said...

To Mr/Miss Anon: What are u trying to say?

Penjejak Mimpi said...

Syira: that is life all about.. :)
(tetibe 'skiping' london lak)

Penjejak Mimpi said...

LLK: kite di sini hanye mampu mendoakan saje.. muge sumenye slamat, insya Allah.. :)

Penjejak Mimpi said...

Ann: akk ingatkan Ann da takmo singgah sini lagik.. :)

Penjejak Mimpi said...

Hmmm.. time kasih le pade sume kengkawan yg mendropkan komen tu.. Insya Allah aku akan berkunjung ke blog hangpa lak lepas ni..