Pages

Tuesday, March 1, 2011

Episod 25 - 31 Tian Ya Zhi Nu

PERGGHHH!! Lame siot aku tak apdet cite ni. Penat beb sejak 2 menjak ni. Pastu bodi aku pon tak bape best. Nak online memalam pon da malas. Tu yang duk asik bertangguh ajek. Last-last ha.. ambik ko! 7 episod skali aku apdet! Errr.. kalo ade yang tertinggal mane-mane scene tu, abaikan aje la ek. Aku hanye manusie bese; ingatan yang bese-bese ajek.. :)
Ok. Aku cube nak ingat balik pe yang berlaku lepas umah mak mertua Qiao Er terbakar.
Dalam kebakaran tu, yang pasti idopnye ialah Qiao Er dan hubby die yang lumpuh. Pastu dengan Sifu Rong. Sebenonye aku terlepas episod yang ni. So bile aku tengok itu ajek watak yang tinggal termasuk sorang lelaki yang bername Feng Jiu Jin (Damien Lau). Dowang menumpang kat satu biara. Hubby Qiao Er da tak minum arak dan layan wife die dengan baik.
Oh ye, Feng Jiu Jin ni sorang yang kreatif. Memule hubungan Feng dan Sifu Rong agak dingin sebab sikap Feng yang semacam ajek tapi lelame ok. Da jatuh cinte le pulok 2 orang ni.. Dan Feng ni pon dipanggil 'sifu' oleh Qiao Er sebab ajar die bertukang; buat mesin tenun untuk Sifu Rong.
Dinasti Song da runtuh. So orang Mongolia yang conquer China time tu. Pegawai istana yang jahat; yang cube nak merogol Qiao Er pon da jadi pegawai Mongolia. Termasuk Shi Tao (pakwe kakak ipar Qiao Er).
Rupenye watak baru muncul; Feng Jiu Jin adalah buruan Mongolia so pencarian dijalankan hingge ke biara tersebut. Die diburu sebab da bunuh orang istana Mongolia. Nak dipendekkan cite, dowang akhirnye dilepaskan oleh Shi Tou lepas pegawai yang jahat tu (Zhang Zhe) jatuh gaung dengan Fang Nin; hubby Qiao Er. Fang Nin mati dengan orang jahat tu.
Amik mase gak la heroin ni nak trime kematian husband die tapi lelame ok la die. So dowang amik keputusan nak larikan diri nak mengelakkan dari ditangkap oleh askar Mongolia. Naik kapal, time tu la ombak besar mengganas. Akhirnye tenggelam sume.
Tau-tau Qiao Er dan Sifu Rong tinggal bersame puak Ya Zhou (ala-ala orang 'asal' la kalo kat Malaysia ni). Dowang yang selamatkan pompuan 2 orang ni dari mati lemas. So dowang ni ajar le puak-puak ni menenun kain sebagai membalas jase.
Sampai mase dowang nak pergi dari situ sebab nak cari Feng. Lepas minah 2 orang tu bertolak dengan kapal, Feng ni baru sampai kat kampung tu tercangak-cangak cari Qiao Er dan buah atinye tu. Tapi da terlepas.. Tak sempat jumpe.. Kesian...
So adekah Feng dapat bertemu Sifu Rong? Adekah cinte dowang bertaut semule? Tungguuu..
Nak refresh memory? Sile skodeng kat
sini.
Janine Chang - pemegang watak Qiao Er

Justin Yuan Hong; pemegang watak Panglima Lin Mu Fei. Bulu kening die tu yang mahal tu.. :)
Penjejak Mimpi: Next week baru abeh cite ni..

2 comments:

woot woot said...

erk,fanatik citer cine ye ? huhu


boleh ke islamkan babi ?

Penjejak Mimpi said...

Woot woot: takde la fanatik sangat.. tapi buleh la.. :)