Pages

Saturday, February 19, 2011

Episod 21 - 24 Tian Ya Zhi Nu

BAO Er (pangkat abang ipar heroin; Qiao Er) akhirnye kawen dengan besfren die; Xiao Mei. Macam bese memule mak mertue & kakak ipar die tak suke. Tapi lame kelamaan ok la hubungan dowang.

Tak lame lepas tu kilang celup kain keluarga Fang dapat tempahan dari istane sempena pertabalan maharaje baru. Pastu muncul lak watak antagonis; Shi Tao. Mamat ni pekerja mak mertue Qiao Er tapi die nak balas dendam sebab penah dihine sebelum tu. Rupenye mamat ni ade ati dengan kakak ipar Qiao Er tapi cinte die ditolak oleh mak si pompuan sebab tak setaraf.
So die buat macam-macam untuk menggagalkan usahe dowang. Tapi dengan adenye Qiao Er, sume masalah tu selesai. Shi Tao ni curi pewarne merah dari stor kilang kain tu la.. die gune bahan peluntur untuk merosakkan kain celupan warne merah la.. Kire memang jahat giler la tapi akhirnye kejahatan die dapat diketahui oleh kakak ipar Qiao Er (name die aku lupe) dan die pon kembali ke pangkuan kuage die (sebelum tu die da kene halau dengan mak mertue heroin). Mase kecoh-kecoh nak tangkap di Shi Tao tu, die dah tolak Xiao Mei dan telah sebabkan Xiao Mei keguguran.
Sementare tu Puteri Jia Yi sibuk mencari Panglima Mufei. Mencari merate-rate daerah hingge akhirnye ketemu juge. Mufei tengah sibuk mencari jalan nak menghalang kemaraan askar Mongolia dari terus menjajah kawasan berdekatan.
Dinasti Song da menyerah kalah di tangan pihak Mongolia dan akhirnye Mufei berjaye ditangkap oleh askar Mongolia. Tapi dapat diselamatkan oleh Jia Yi dan Qiao Er lepas menggunekan muslihat.
Sementare tu kehidupan Qiao Er tidaklah bahagie. Suami die; Nin Er yang lumpuh dan cacat terus tertekan dengan kehidupan die. Bile mabuk, akan pukul Qiao Er dan akhirnye telah menceraikan Qiao Er. Tapi mak minah ni punye le sabar. Kene blasah pon sabor ajek. Kalo aku?
Tapi walaupon kene cerai, die masih stay umah tu lagik.
Bile Mongolia da conquer kawasan tersebut, sume harta bende penduduk akan jatuh ke tangan Mongolia. Mak mertua Qiao Er buat keputusan untuk bakar kilang celup kain tu. Rela kilang tu musnah terbakar dari jatuh ke tangan penjajah...
Episod sebelum sile terjah kat
sini.
(Picture as usual taken from Mr Google la. Mane lagi?)
Penjejak Mimpi:
Apdet sambil layan cd Celine Dion terbaru.. :)

0 comments: