Pages

Wednesday, March 2, 2011

Tiga Kali Seminggu

NI tajuk buku yang menghimpunkan 15 cerpen hasil karya Dr Faisal Tehrani (Dr FT). To tell the truth, this is my first time read a book written by him. Bese bace skali lalu ajek cerpen die dalam paper. Dulu aku memang tak minat dan tak pernah amik tau pon pasal hasil karya die. Tak tau kenape.. Tiga Kali Seminggu jugak salah satu tajuk cerpen dalam buku ni. Err.. aku baru jek khatam buku ni kelmarin.

Pendapat aku tentang buku ni: Isinye banyak yang mengajak kite berfikir di luar kotak. Mencabar minda. Bermaklumat dan berfakta. Tu yang bagusnye. Bukan sekadar isi kosong tanpa maksud dan makne. Bukan sekadar mengajak pembace terawang-awang dengan fantasi kosong yang melalaikan. Banyak menggunekan perkataan yang agak bombastik (pade aku la; orang teknikal). Ade unsur-unsur islamik. Cukup dengan hadis dan surah sebagai penguat jalan cite.

Aku rase kalo bace skali mungkin tak bape nak 'tangkap' ape maksud yang cube disampaikan. Maknenye kene bace berkali-kali baru le paham.

Dalam 15 cerpen ni, aku suke beberape tajuk yang menarik pade aku. Sebagai contoh; Dangai, Pau dan Muruku (<-- data-blogger-escaped-adam.="adam." data-blogger-escaped-bersemangat="bersemangat" data-blogger-escaped-biasa="biasa" data-blogger-escaped-bulan="bulan" data-blogger-escaped-citenye="citenye" data-blogger-escaped-dan="dan" data-blogger-escaped-dengan="dengan" data-blogger-escaped-di="di" data-blogger-escaped-diciptakan="diciptakan" data-blogger-escaped-ini="ini" data-blogger-escaped-jalan="jalan" data-blogger-escaped-lepas="lepas" data-blogger-escaped-luar="luar" data-blogger-escaped-membacenye="membacenye" data-blogger-escaped-muthupalaniappan="muthupalaniappan" data-blogger-escaped-penuh="penuh" data-blogger-escaped-rindu="rindu" data-blogger-escaped-saigon="saigon" data-blogger-escaped-sedih="sedih" data-blogger-escaped-seolah-olah="seolah-olah" data-blogger-escaped-setelah="setelah" data-blogger-escaped-span="span" data-blogger-escaped-terase="terase" data-blogger-escaped-terbawe-bawe="terbawe-bawe" data-blogger-escaped-watak="watak">

Kesimpulannye memang best la buku ni. Seperti ape yang tertulis kat kulit belakang buku ni; mengundang rasa syahdu, lucu, pilu, membawa sindiran, peringatan, kekuatan semangat dan tanda tanya. Kirenye macam cukup sume bumbu dan rencahnye untuk santapan minda.

p/s Korang buleh gak terjah blog Dr FT kat sini. Tu pon untuk sesape yang suke bace entri yang 'berat-berat'... :)

(Picture taken from Google)

Penjejak Mimpi: Tertarik dengan kate-kate ni "Manusia yang berakal ialah manusia yang suka menerima dan meminta nasihat." (Saidina Umar Al-Khattab r.a)

0 comments: